Αυτονομία του ογκολογικού ασθενούς

Τα ηθικά διλλήματα σε ογκολογικούς ασθενείς, ανέλυσε ο Αν. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής Ε. Πρωτοπαπαδάκης, Τμήμα Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο στο πλαίσιο του 4ου webinar του ΕΚΠΑ, με θέμα «Ογκολογία και νεότερες εξελίξεις». Όπως τόνισε, η αυτονομία του ασθενούς αποτελεί έδαφος θεμελίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε αυτή τη βασική αρχή πρέπει να στηρίζεται η διαμόρφωση του σχεδίου ενημέρωσης του ασθενή σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασθενής να μπορεί απρόσκοπτα να επιλέξει και να συναποφασίσει μαζί με το θεράποντα ιατρό το θεραπευτικό πλάνο, που ειδικά στην ογκολογία συμπεριλαμβάνει και αποφάσεις κοντά στο τέλος της ζωής.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου Θ. Λύτρας, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, ανέλυσε το θέμα της αστικής ευθύνης σε ογκολογικούς ασθενείς. Η ποινική ευθύνη αφορά την πιθανή ευθύνη του ιατρού προς τον ασθενή σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή/και θανάτου λόγω τεκμηριωμένης ιατρικής αμελείας. Η αστική ευθύνη αναφέρεται στην υποχρέωση του ιατρού για αποζημίωση του ασθενούς λόγω σωματικής ή/και ψυχικής βλάβης του τελευταίου με υπαιτιότητα του πρώτου. Ο ιατρός έχει καθήκον αλήθειας προς τον ασθενή. Βέβαια ο τρόπος παρουσίασης της αλήθειας ποικίλλει και έγκειται στην ιδιαίτερη σχέση ιατρού-ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

 

Ενθαρρυντικά τα νεότερα δεδομένα για τη θεραπεία με CAR-T Cells στην αιματολογία

Στα ενθαρρυντικά νεότερα δεδομένα για τη θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων με CAR-T Cells , αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Π. Τσιριγώτης, Β ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του 4ου webinar του ΕΚΠΑ, με θέμα «Ογκολογία και νεότερες εξελίξεις». Όπως ανέφερε, οι νεότερες ανοσοθεραπείες όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα που φέρουν χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (chimeric antigen receptor – CAR) έχουν αξιολογηθεί τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς με κακοήθειες προχωρημένου σταδίου, μετά από πολλαπλές προηγούμενες γραμμές θεραπείας.

Παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένες κακοήθειες συμπαγών οργάνων που έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα, η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση έχει λάβει έγκριση για χορήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές μόνο για αιματολογικές κακοήθειες (υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β κύτταρα, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, υποτροπιάζον/ανθεκτικό λέμφωμα μανδύα, υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα). Η διαδικασία παραγωγής και χορήγησης των CAR T-λεμφοκυττάρων είναι σύνθετη, απαιτεί εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς και διεπιστημονική προσέγγιση ιδιαίτερα για τη διαχείριση των παρενεργειών της θεραπείας, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές αλλά είναι αντιμετωπίσιμες.

Συμπερασματικά, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί πραγματικά τεράστια πρόοδος στον τομέα της Ογκολογίας – Αιματολογίας και η πρόγνωση των ασθενών με κακοήθη νοσήματα έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς νοσημάτων αποτελούν τους πυλώνες της σύγχρονης ιατρικής φροντίδας. Η διεπιστημονική προσέγγιση των ασθενών αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σύγχρονης ογκολογίας. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τον καρκίνο και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου.

PFIZER: Αποσύρεται από την ανάπτυξη του καρδιαγγειακού φαρμάκου vupanorsen

Έχοντας εξετάσει τα δεδομένα της φάσης 2β για το καρδιαγγειακό φάρμακο vupanorsen, η Pfizer αποφάσισε να επιστρέψει τα δικαιώματα στην συνεργαζόμενη εταιρεία Ionis Pharmaceuticals, αποχωρώντας από έναν χώρο με προσδοκώμενες πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει το Fierce Pharma, η Pfizer πλήρωσε στην Ionis 250 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά για το vupanorsen το 2019 και έβαλε το φάρμακο στο επίκεντρο του σχεδίου ανάπτυξης που παρουσίασε το επόμενο έτος.

Η πεποίθηση ότι το vupanorsen θα μπορούσε να γίνει ένα blockbuster στην κατηγορία των φαρμάκων για το καρδιαγγειακό σύστημα βασίστηκε σε μελέτες που συνδέουν τη λειτουργία του γονιδίου ANGPTL3 με τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του πλάσματος και τα επίπεδα LDL και HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, ενώ τα κορυφαία αποτελέσματα σε ασθενείς με αυξημένη μη HDL-C και τριγλυκερίδια ήταν θετικά, μια βαθύτερη ανάλυση των δεδομένων της φάσης 2b έριξε περισσότερο φως στα δεδομένα.

Ειδικότερα, το μέγεθος της μείωσης της μη HDL-C και των τριγλυκεριδίων που παρατηρήθηκε, δεν υποστήριξε τη συνέχιση της κλινικής έρευνας για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου ή τη σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία από την Pfizer, ενώ ρόλο στην απόφαση απόρριψης του vupanorsen έπαιξαν και τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα που βρέθηκαν σε υψηλότερες δόσεις. Η απόσυρση αφήνει ελεύθερο το έδαφος για τη Regeneron με το αντίσωμα ANGPTL3 με την ονομασία Evkeeza, που είναι πλέον εγκεκριμένο και φαίνεται να είναι απαλλαγμένο από προβλήματα ηπατικής τοξικότητας. Επίσης, το ARO-ANG3 της Arrowhead Pharmaceuticals και ένα φάρμακο σε πρώιμου σταδίου ανάπτυξη της Verve Therapeutics.

COVID-19: Οι 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά νόσηση και θάνατο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Alessio Cortellini, MD , στο Journal of Thoracic Oncology ο κίνδυνος θανάτου για ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 και καρκίνο του θώρακα βασίζεται σε επτά βασικούς καθοριστικούς παράγοντες. Οι Ιατροί της Γ’ Παθολογικής Κλινικής (Νοσοκομείο Σωτηρία) ,της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια), Κοσμάς Πανταζόπουλος (Ακαδημαϊκός Υπότροφος) και Κωνσταντίνος Συρίγος (Καθηγητής-Διευθυντής) συνοψίζουν τα βασικά ευρήματα της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Thoracic Cancers International COVID-19 Collaboration (TERAVOLT), το οποίο είναι ένα ενεργό παγκόσμιο μητρώο που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 με σκοπό να κατανοήσει τον αντίκτυπο της λοίμωξης από COVID-19 σε ασθενείς με κακοήθειες θωρακικής νόσου παγκόσμια. Στη μελέτη εντάχθηκαν ασθενείς που έπασχαν από καρκίνους του θώρακα (μη μικροκυτταρικό και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μεσοθηλίωμα, όγκους θύμου και άλλους νευροενδοκρινικούς όγκους πνευμονικής προέλευσης) και είχαν διάγνωση COVID-19 είτε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη είτε ύποπτη λοίμωξη SARS–CoV-2 με βάση ακτινολογικά ευρήματα που συνάδουν με πνευμονία COVID-19 και κλινικά συμπτώματα.

Το TERAVOLT εκτός από τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, στοχεύει να προσδιορίσει και τους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονται με κακή έκβαση της λοίμωξης, ώστε να παρέχει στους επαγγελματίες υγείας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για θεραπείες που μπορεί να επηρεάσουν την επιβίωση του COVID-19 . Παράλληλα στοχεύει στην αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που σχετίζονται με τη φροντίδα ασθενών με ιάσιμες και ανίατες κακοήθειες του θώρακα.

Έτσι μέχρι τις 15 Απριλίου 2021, οι ερευνητές είχαν αξιολογήσει 1.491 ασθενείς σε 18 χώρες με μια μέση περίοδο παρατήρησης τις 42 ημέρες. Ο Δρ. Κορτελίνι, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συν-ερευνητές του ανέφεραν 361 θανατηφόρα συμβάντα με συνολικό ποσοστό θνησιμότητας ,από όλες τις αιτίες, το 24,2%. Ακολούθησε αναδρομική εξέταση, χρονικά , η οποία εντόπισε επτά κύριους καθοριστικούς παράγοντες θανάτου σε περισσότερες από 70 μεταβλητές που αναλύθηκαν. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη θνησιμότητα είναι :
1.Βιολογική κατάσταση (κλίμακα ECOG)
2.Αριθμός ουδετερόφιλων
3.Προκαλσιτονινη ορού
4.στάδιο όγκου κατά τη διάγνωση της COVID-19
5.Ανάπτυξη πνευμονίας
6. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ( C-RP)
7. Ηλικία

Δεδομένων των χαρακτηριστικών της νόσου και του κοινού οργάνου-στόχου (=πνεύμονας), οι ασθενείς με κακοήθειες του θώρακα έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από λοίμωξη SARS-CoV-2, με ποσοστά θνησιμότητας να κυμαίνονται από 22% έως 41%, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Η κακή βιολογική κατάσταση (performance status) των ασθενών έδειξε την ισχυρότερη σχέση με την κακή έκβαση της νόσησης με COVID-19. Συμπερασματικά η εκτίμηση των συγκεκριμένων παραγόντων αποτελεί ένα ισχυρό σύστημα πρόγνωσης το οποίο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους κλινικούς γιατρούς ,ενώ μένει να αναλυθούν και δεδομένα μετά τους εμβολιασμούς σύμφωνα με τους γιατρούς της μελέτης.

Η Bayer τερματίζει την ανάπτυξη του eliapixant

Σύμφωνα με το Fierce Pharma, η Bayer σταματά την αξιολόγηση για το φάρμακο για τον χρόνιο βήχα eliapixant, που έχει ολοκληρώσει τη φάση 2b κλινικών μελετών. Το eliapixant, επίσης γνωστό ως BAY 1817080, το οποίο είναι ανταγωνιστής του υποδοχέα P2X3, πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο σε μια δοκιμή φάσης 2b, μειώνοντας τις κρίσεις χρόνιου βήχα σε 24ωρη βάση έως και 27% σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, όπως δήλωσε η εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα φαίνεται να είναι ανεπαρκή για τις όποιες προσδοκίες κλινικής ανάπτυξης του φαρμάκου της Bayer. «Μετά από εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων, η Bayer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συνολικό όφελος δεν υπερτερεί πλέον του κινδύνου σε αυτές τις ενδείξεις», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της την περασμένη Παρασκευή.

Τα άτομα με χρόνιο βήχα, είδαν τις ελπίδες του για θεραπεία να εξανεμίζονται όταν ο FDA απέρριψε το gefapixant της MSD την περασμένη εβδομάδα. Η απόσυρση της MSD από τη θεραπευτική αυτή κατηγορία θα μπορούσε να έχει ανοίξει τις πόρτες για ανταγωνιστές όπως η Bayer, η Bellus Health και η Shionogi. Όμως η Bayer τέθηκε εκτός, λόγω των παραπάνω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο για τον χρόνιο βήχα στις ΗΠΑ. Το φάρμακο της MSD εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα στην Ιαπωνία και θα διατεθεί στην αγορά με την εμπορική επωνυμία Lyfnua. Παρά το τέλος της ανάπτυξης του eliapixant, η Bayer είπε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Evotec σε άλλα προγράμματα Ε&Α που αφορούν την ενδομητρίωση, τη νεφρολογία, τα αντιικά φάρμακα και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Έγκριση της εθνικής στρατηγικής θαλασσαιμίας στην Κύπρο

Μια νέα εποχή για τη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών, κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στους Κύπριους ασθενείς με θαλασσαιμία σηματοδοτεί η θετικότατη εξέλιξη έγκρισης της «Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών» από το Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) χαιρετίζει με ιδιαίτερη θέρμη και ικανοποίηση.

Η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Θαλασσαιμία, αποτέλεσμα της συνέργειας επιστημόνων, ιατρών, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της πολιτείας και φυσικά των ίδιων των ασθενών, συνιστά απότοκο της κοινής προσπάθειας όλων των προαναφερθέντων εταίρων για τη χάραξη μιας μακροχρόνιας, ολιστικής στρατηγικής ως προς τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της πάθησης σε μια συστηματική, εμπεριστατωμένη και ενιαία βάση ανά το παγκύπριο.

Στόχος είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί και δράσεις για τη θαλασσαιμία σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης, κοινωνικής πρόνοιας, ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας και καινοτομίας, ενώ βασικό πυλώνα της Στρατηγικής αποτελεί και η μετεξέλιξη του Κέντρου Θαλασσαιμίας σε Διεθνές Κέντρο Αριστείας, με αντικείμενο την εκπαίδευση για θέματα που άπτονται της ασθένειας. Μολονότι η χώρα διαθέτει μακρά και επιτυχή παράδοση στην πρόληψη και διαχείριση της νόσου, οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στα επιστημονικά δεδομένα της θαλασσαιμίας καθώς και η σημαντική διαφοροποίηση των αναγκών των πασχόντων σήμερα, κατέστησαν την εφαρμογή μια τέτοιας Στρατηγικής επιτακτική.

Η ΔΟΘ εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι συνεισέφεραν με απαράμιλλη αφοσίωση και ανιδιοτέλεια στην ολοκλήρωση και προώθηση αυτού του πολύτιμου εργαλείου, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και των μελών της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, των ιατρών και του προσωπικού των Κλινικών Θαλασσαιμίας, του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, και φυσικά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και τους τέως και νυν Υπουργούς Υγείας.

Εμβολιασμός με mRNA εμβόλια και εξωσωματική γονιμοποίηση

Αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology, έδειξαν ότι γυναίκες που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna έναντι COVID-19 ενώ ήταν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, είχαν παρόμοιες ανταποκρίσεις στη διέγερση των ωοθηκών και παρόμοια αποτελέσματα εγκυμοσύνης σε σύγκριση με μη εμβολιασμένες γυναίκες κατά την ίδια χρονική περίοδο και στο ίδιο κέντρο μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής και της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαριάννα Θεοδωρά , Γεώργιος Δασκαλάκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η μελέτη συμπεριέλαβε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ελεγχόμενη υπερδιέγερση ωοθηκών (1.678) ή εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων μετά από απόψυξη (1.271) σε ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό κέντρο στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς, που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna 14 ή περισσότερες ημέρες πριν από την έναρξη των φαρμάκων για την ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών ή τον κύκλο εμβρυομεταφοράς συγκρίθηκαν με μη εμβολιασμένες γυναίκες που υποβλήθηκαν στις ίδιες διαδικασίες, κατά την ίδια χρονική περίοδο, στο ίδιο κέντρο.

Μεταξύ 222 εμβολιασμένων γυναικών και 983 μη εμβολιασμένων που υποβλήθηκαν σε κύκλους ελεγχόμενης υπερδιέγερσης των ωοθηκών μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021, δεν αναδείχτηκε καμιά συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού έναντι COVID-19 και του ποσοστού γονιμοποίησης. Επίσης, δεν επηρεάστηκε κανένα από τα δευτερογενή αποτελέσματα που αξιολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων που ανακτήθηκαν, των ώριμων ωαρίων που ανακτήθηκαν και της αναλογίας ώριμων ωαρίων (σε όλες τις συγκρίσεις p>0,05).

Τα αποτελέσματα του κύκλου ελεγχόμενης υπερδιέγερσης των ωοθηκών αξιολογήθηκαν περαιτέρω μεταξύ ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer (119) ή Moderna (103) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αντίστοιχα, καθώς και σε σύγκριση με τις δύο ομάδες εμβολίων μεταξύ τους. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές για καμιά από τις ανωτέρω παραμέτρους σε καμιά σύγκριση.
Επιπρόσθετα, μεταξύ 214 εμβολιασμένων γυναικών και 733 μη εμβολιασμένων γυναικών που υποβλήθηκαν σε απλή εμβρυομεταφορά μετά από απόψυξη, η στατιστική ανάλυση δεν ανέδειξε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανοτήτων κύησης.

Δεν αναδείχτηκε καμιά συσχέτιση και με οποιοδήποτε από τα δευτερεύοντα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού αρχικής επίτευξης εγκυμοσύνης, του ποσοστού συνεχιζόμενης εγκυμοσύνης, της βιοχημικής απώλειας εγκυμοσύνης (πρόκειται για απώλεια μετά από θετική hCG πριν από την ανίχνευση κλινικής εγκυμοσύνης) ή της κλινικής απώλειας εγκυμοσύνης (σε όλες τις συγκρίσεις p>0,05). Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα αποτελέσματα της εμβρυομεταφοράς και μεταξύ ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer (119) ή Moderna (95) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αντίστοιχα, ή σε σύγκριση μεταξύ τους. Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή δεν ανέδειξε λοιπόν κάποια δυσμενή επίδραση των mRNA εμβολίων και παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι COVID-19 σε γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη.

Ενημέρωση 300 γιατρών για την κατ ’οίκον χορηγηση των νέων αντιϊιών φαρμάκων

Ενημερωτική συνάντηση για την κατ’ οίκον χορήγηση των νέων αντιϊικών φαρμάκων, κατά της COVID-19, διοργάνωσε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η Αν.Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα,με τις συνεργάτες της κυρίες Αντωνιάδου και Βιλδιρίδη ενημέρωσαν περισσότερους από 300 γιατρούς που συμμετείχαν για όλες τις λεπτομέρειες, σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των αντιϊικών φαρμάκων, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι γιατροί του Δικτύου είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και να λύσουν απορίες αναφορικά με τις ενδείξεις των νέων φαρμάκων, τον τρόπο χορήγησής τους και τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης, για την κατ’ οίκον αποστολή τους, στον ασθενή. Η κ. Γκάγκα εξήρε την πρωτοβουλία και επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει συμβάλλει σημαντικά, στην υγειονομική θωράκιση, απέναντι στην πανδημία. Παρέμβαση έκαναν και ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος καθώς και ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ Γ. Σαρόγλου.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες συνεχίζοντας την προσπάθεια για την υγειονομική θωράκιση απέναντι στην πανδημία. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα της νόσησης είναι καθοριστικό για την αποτροπή των επιπλοκών. Ειδικά τώρα που προστέθηκαν νέα όπλα στην φαρέτρα της επιστήμης. Στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και να πάρει την αγωγή που θα αποτρέψει τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή».

Φαρμακοποιοί για πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ περί απαγόρευσης των εξαγωγών

Την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για «Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης» σχολιάζει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ και τον Υπουργό Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει ούτε στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στη καθημερινότητά τους.

Αναλυτικότερα στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση σας αυτή δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειοψηφία των σκευασμάτων του πίνακα, τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα .

Η παρέμβαση σας θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό όπως αναγράφεται σε αυτήν, κάνοντας αναφορά σε «μη αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων» που ούτε ελέγχεται, ούτε τηρείται από τους εξαγωγείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η άρση της απόφασης με νέα που θα την τροποποιεί ή θα την ανατρέπει. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τομές στη λειτουργία της επιτήρησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας (επανειλημμένα σας έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας) λαμβανομένης υπόψιν και αξιοποίησης της λίστας των ελλειπτικών φαρμάκων την οποία καταρτίζουν και αποστέλλουν στον Οργανισμό οι καθόλα αρμόδιοι για τις ελλείψεις, φαρμακοποιοί της κοινότητας».

Κέντρο ημέρας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων στα Τρίκαλα

Τα βήματα και τη διαδικασία για την ίδρυση Κέντρου Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων που θα λειτουργήσει, σε πρώτη φάση, εντός του Γ.Ν Τρικάλων, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο Νομό, ανέλυσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους ιθύνοντες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Η Υφυπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο θέμα των 5000 προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού επισημαίνοντας, ότι είναι θέμα ημερών η έναρξη των διαδικασιών.

Επίσης η Υφυπουργός Υγείας, επισκέφθηκε την Ψυχιατρική Κλινική και το Ιατρείο Μνήμης στο Νοσοκομείο Τρικάλων και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παράρτημα ΟΚΑΝΑ ΜΟΘΕ Τρικάλων, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των δράσεων της Μονάδας. Τέλος η Υφυπουργός Υγείας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη έργων Ψυχικής Υγείας.

Μετά το πέρας της επίσκεψης η Υφυπουργός Υγείας δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ, και για έναν σημαντικό ακόμη λόγο. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψα πρόσφατα, προβλέπεται η ίδρυση Κέντρου Ημέρας για παιδιά και εφήβους, που θα λειτουργεί εντός του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Μια δομή πολύ σημαντική για την περιοχή, ιδίως στην περίοδο της πανδημίας που έχει αναδείξει όσο ποτέ, την ανάγκη υποστήριξης των παιδιών και των εφήβων μας, με την ενδυνάμωση της ψυχικής τους υγείας. Χαίρομαι επίσης, γιατί μπορούμε σήμερα να βάλουμε τέλος στο πρόβλημα στέγασης των ανθρώπων του ΕΚΑΒ, που σώζουν ζωές και δικαιούνται αν μη τι άλλο ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον».