Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης

«Ανακάλυψε ό,τι τρέφει την ψυχή σου και σου φέρνει χαρά, φρόντισε τον εαυτό σου και δώσε χώρο στη ζωή σου. Όλα εξαρτώνται από σένα, η λύση είναι μέσα σου αρκεί να το αποφασίσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα από το workshop που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) για τα μέλη της και ολοκληρώθηκε μετά από έξη δίωρες συναντήσεις της ομάδας, καθώς και μία ατομική συνεδρία διάρκειας μιας ώρας για την κάθε συμμετέχουσα. Εισηγήτρια ήταν η κα Αγγελική Νικητάκη – Νάτα, Senior Professional Life Health Coach , MSc Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων – Παίδων, Επισκέπτρια Υγείας.

Στο workshop, στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες που βρίσκονται στην προ και την εμμηνοπαυσιακή φάση της ζωής τους, αναλύθηκαν ποια είναι τα πρέπει στην ζωή των γυναικών σ’ αυτή τη περίοδο της ζωής τους και πώς επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ αναφέρθηκαν οι συνήθειες, πώς δημιουργούνται και τι μπορούν να κάνουν για να τις αλλάξουν.
Τονίστηκε η σημασία της έκφρασης των συναισθημάτων. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, τις εμπειρίες του και την ιστορία του, την οπτική του γωνία, τη χρονική στιγμή της ζωής του βιώνει με διαφορετικό τρόπο, εντελώς υποκειμενικά το κάθε γεγονός και του κινητοποιούνται μια σειρά από συναισθήματα που δεν βιώνει απαραίτητα και κάποιος άλλος που βίωσε το ίδιο ή ένα ανάλογο περιστατικό.

Στόχος του Workshop ήταν οι συμμετέχουσες να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τα θέλω τους , τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, τις επιτυχίες, τα όνειρά τους και γενικότερα να μπούν σε μια διεργασία σκέψης μέσα από στοχευμένες Coaching ερωτήσεις. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι: «Τι σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου, με φροντίζω; Ποιοί είναι οι τρόποι που δείχνουν πως αγαπώ τον εαυτό μου;», «Πώς μπορώ να εκπληρώσω τα θέλω μου;», «Πώς διαχειρίζομαι το άγχος, το θυμό και άλλα συναισθήματα;», «Η δύναμη της συνήθειας, πώς μπορώ να την αλλάξω;». Το ενδιαφέρον των συμμετεχουσών να συνεχίσουν την προσωπική τους εξέλιξη οδήγησε στην απόφαση, ώστε η ομάδα να συναντιέται μια φορά τον μήνα με σκοπό να δοθούν επιπρόσθετα ερεθίσματα για περαιτέρω εμβάθυνση σε σχέση με την αλλαγή που επιθυμεί ο καθένας.

Δεκάδες φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία στον Κολωνό

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση, πολιτών, αθλητών και τοπικών φορέων στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε την Κυριακή 6/2 στον Κολωνό, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Για την υλοποίησή της υπήρξε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), το Δίκτυο Αγάπης και Αλληλεγγύης Κολωνού Α.Ο. Νηρέας και τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ευχαρίστησε θερμά, τόσο τους εθελοντές αιμοδότες, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συνέβαλε στην αιμοδοσία. Επιπλέον αναφέρθηκε στην προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και βοηθάει καθοριστικά στην κάλυψη των ελλείψεων, οι οποίες είναι μεγαλύτερες λόγω της πανδημίας.

Με αφορμή την εθελοντική αιμοδοσία ο Γ. Πατούλης δήλωσε:
«Συμβάλλουμε έμπρακτα στην προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’. Η αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου η οποία έχει καθιερωθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Εθνική προσπάθεια και παραμένουμε σταθερά αρωγοί σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τον άοκνο αγώνα τους, τους εθελοντές, τα μέλη των συλλόγων και φορέων της περιοχής και όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημερινή αιμοδοσία. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης συμπαραστεκόμαστε έμπρακτα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η ανταπόκριση αυτή μας δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε την προσφορά αγάπης».

 

Αυστραλία: Ανοίγει τα σύνορα για τους εμβολιασμένους

Η Αυστραλία ανοίγει ξανά τα σύνορά της σε πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες από την 21η Φεβρουαρίου. Το παραπάνω ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, καλωσορίζοντας εκ των προτέρων όλους τους μελλοντικούς ταξιδιώτες: «Αν είσαστε πλήρως εμβολιασμένοι, ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε ξανά στην Αυστραλία», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία είχε επιβάλει σκληρούς περιορισμούς για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού για περίπου δύο χρόνια, ενώ είχε κλείσει τα σύνορά της από τον Μάρτιο του 2020.

Επιπλέον, οι Αυστραλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν από τη χώρα, ενώ οι επισκέπτες έμπαιναν στην επικράτεια ήταν ελάχιστοι. Η ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων στις 21 Φεβρουαρίου, σηματοδοτεί το άνοιγμα στην κανονικότητα για την Αυστραλία που ομολογουμένως επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown παγκοσμίως. Η διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών και ανοίγματος των συνόρων στην Αυστραλία είχε ξεκινήσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, κατά περιόδους, οπότε και επετράπη η είσοδος αρχικά σε μετανάστες εργαζόμενους υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης, ξένους φοιτητές και λιγοστούς τουρίστες. Η συγκεκριμένη πολιτική εντάσσονταν στο πλαίσιο της στρατηγικής «zero COVID», που είχε στόχο να αποτρέψει οποιαδήποτε μόλυνση, στρατηγική ωστόσο που αποδείχθηκε αναποτελεσματική με την εμφάνιση της Όμικρον, και το κύμα της πανδημίας που ακολούθησε.

 

Η Κάσος ο επόμενος σταθμός του προγράμματος της Eurolife FFH και της HOPEgenesis

Στην Κάσο βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες η Eurolife FFH και η HOPEgenesis σε ένα οδοιπορικό ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού για την υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν στις οικογένειες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, επισκέφθηκαν και το χώρο που θα φιλοξενήσει τον παιδικό σταθμό του νησιού, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία κατασκευής και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μετά την Πάτμο και τα Άγραφα, η Κάσος είναι ο επόμενος σταθμός του προγράμματος της Eurolife FFH και της HOPEgenesis, μέσω του οποίου βρίσκονται στο πλευρό γυναικών και οικογενειών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να αποκτήσουν παιδιά. Με την υποστήριξη της εταιρείας, η HOPEgenesis προσφέρει τακτική ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα κατά την κύηση και τον τοκετό από μαιευτήρες και γυναικολόγους, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και μεταφορά σε μαιευτήρια και κέντρα υγείας, προκειμένου να γεννήσουν.

Με την επίσκεψή τους στην Κάσο, οι δύο συνεργάτες ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα και παρουσίασαν όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει στις ωφελούμενες οικογένειες. Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, δήλωσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά την HOPEgenesis και τη Eurolife FFH για τις μέχρι τώρα δράσεις τους στο νησί μας, από τις οποίες ωφελήθηκαν πάνω από 15 οικογένειες που έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους. Ακόμα και για την ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα που δίνεται για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας σε συμπατριώτες μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ιδιαίτερα στη Eurolife FFH που με τη δική της χορηγία θα στηθεί παιδικός σταθμός στο νησί και θα φιλοξενήσει τα μικρά παιδιά της Κάσου, ενώ παράλληλα θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους γονείς. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν τρανό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς στις μικρές κοινωνίες κυρίως των μικρών νησιωτικών και ορεινών απομακρυσμένων περιοχών».

Ελλάδα: Τριψήφιος αριθμός θανάτων για ακόμα μια μέρα

Τριψήφιο αριθμό θανάτων εξ’αιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε για ακόμα ένα 24ωρο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Αναλυτικότερα, στη χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.855, σε σύνολο 125.708 τεστ. Από αυτά, 4.698 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.394 στη Θεσσαλονίκη και 65 είναι εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.350 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 109, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.210 θάνατοι. 2 Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 427 (77.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (22.22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.095 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 364 (ημερήσια μεταβολή -10.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 467 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι Αμερικανοί παρέλειψαν 37 εκατ. εμβολιασμούς ρουτίνας εν μέσω πανδημίας

Παρότι η πλειοψηφία των Αμερικανών εμβολιάστηκαν και εμβολίασαν και τα παιδιά τους κατά της COVID-19, έμειναν πίσω σε εμβόλια ρουτίνας για άλλες ασθένειες όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος και ο HPV, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Fierce Pharma.Το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατα δεδομένα της GlaxoSmithKline. Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων διαπίστωσε ότι ενήλικες και έφηβοι παρέλειψαν περισσότερες από 37 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ρουτίνας, μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021. Και, σε σύγκριση με το 2019, η καθιερωμένη ζήτηση των μηνιαίων εμβολίων εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά μέσο όρο 32% για τους ενήλικες και 36% για τους εφήβους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, Medicare και Medicaid.

Η νέα έκθεση επιβεβαιώνει δύο προηγούμενες μελέτες της Avalere που παρακολουθούν τον αντίκτυπο της πανδημίας στους εμβολιασμούς ρουτίνας την ίδια στιγμή που οι αρχές δημόσιας υγείας ανησυχούν επίσης για κενά σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο που εξακολουθούν να είναι κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν προ της πανδημίας. «Είναι πραγματικά ανησυχητικό», δήλωσε ο Leonard Friedland, M.D., αντιπρόεδρος και διευθυντής επιστημονικών υποθέσεων και δημόσιας υγείας για το τμήμα εμβολίων της GSK. «Δεν υπάρχει ανάκαμψη σε αυτό τον τομέα».

Αν και τα ποσοστά εμβολιασμών αυξήθηκαν το φθινόπωρο του 2020 χάρη στην αύξηση των εμβολιασμών κατά της γρίπης, καθώς και τον Μάρτιο του 2021, όταν πολλά σχολεία ξανάνοιξαν και οι σχολικές αθλητικές ομάδες άρχισαν να παίζουν ξανά, παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από την πανδημία μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τη μελέτη. Κατανεμημένα ανά ηλικιακή ομάδα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι έφηβοι ηλικίας 7 έως 18 ετών παρέλειψαν περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ρουτίνας μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021, ενώ οι ενήλικες έχασαν περίπου 27 εκατομμύρια αντίστοιχων εμβολιασμών.

Το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της GSK περιλαμβάνει και τα 12 εμβόλια που εξετάστηκαν στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, της ηπατίτιδας Α και Β, του HPV, του μηνιγγιτιδοκόκκου, του πνευμονιόκοκκου, της ανεμοβλογιάς, του έρπητα ζωστήρα και των συνδυαστικών εμβόλων για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά (MMR), και τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη (Tdap).
Ο Friedland δήλωσε ότι για τα παραπάνω στοιχεία έχουν ενημερωθεί οι γιατροί, οι ιατρικοί σύλλογοι καθώς και οργανισμοί δημόσιας υγείας όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Υπουργείο Υγείας με την ελπίδα ότι περισσότερη ευαισθητοποίηση για το θέμα θα καλύψει τα κενά.

Ο στόχος είναι οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να θεωρούν τους εμβολιασμούς μέρος της συνολικής υγείας και ευεξίας μαζί με τη διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα, είπε ο Friedland. Οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν για το ζήτημα σε κάθε ιατρικό ραντεβού, σημείωσε. Είναι πολύ σημαντικό ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης να πει στον ασθενή, ότι μια που είστε εδώ σήμερα ας ελέγξουμε τα αρχεία σας, και εάν δεν έχετε κάνει τα εμβόλια που σας έχουν συστήσει είναι μια ευκαιρία να τα κάνετε όσο είστε εδώ σήμερα, σημείωσε ο Friedland.

Bayer: Χρηματοδότηση της Cellino Biotech ύψους 80 εκατ. δολαρίων

Το πρόγραμμα Leaps της Bayer προχωρά σε χρηματοδότηση της Cellino Biotech ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία αυτόνομης μονάδας παραγωγής θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Η Cellino στοχεύει στη σημαντική διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών σε θεραπείες βλαστοκυττάρων.

Οι θεραπείες που προέρχονται από βλαστοκύτταρα μπορούν να αποτρέψουν, να θεραπεύσουν και ενδεχομένως να αναστρέψουν ασθένειες για τις οποίες είτε προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις είτε δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από το υφιστάμενο πλαίσιο περίθαλψης. Επί του παρόντος, η μεγάλης κλίμακας παραγωγή θεραπειών από βλαστοκύτταρα αποτελεί πρόκληση αφού απαιτεί μεγάλης κλίμακας χειρωνακτικούς χειρισμούς, παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα καθώς και υψηλό κόστος παραγωγής.

H χρηματοδότηση θα συμβάλλει στην εξέλιξη της μηχανικής μάθησης (machine learning), στη διεύρυνση των δυνατοτήτων λογισμικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων ορθής πρακτικής παραγωγής (Good Manufacturing Practices-GMP) από το αρχικό στάδιο για την υποστήριξη κλινικών δοκιμών, με στόχο να κατασκευαστεί η πρώτη αυτόνομη μονάδα παραγωγής ανθρώπινων βλαστοκυττάρων το 2025.

Η επένδυση ενισχύει σημαντικά το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο στο πρόγραμμα Leaps της Bayer στους τομείς των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.
«Πιστεύουμε ότι η παραγωγή θεραπειών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη είναι το επόμενο κομβικό σημείο προς την κατεύθυνση της εκβιομηχάνισης των κυτταρικών θεραπειών, οι οποίες αναμφίβολα αποτελούν μία από τις βασικές τεχνολογίες για την προώθηση της βιοτεχνολογίας από τη θεραπεία στην πρόληψη ή την αναστροφή των ασθενειών. Η πραγματικά μετασχηματιστική προσέγγιση της Cellino για την αυτόνομη παραγωγή θεραπειών με βλαστοκύτταρα εναρμονίζεται πλήρως με τη φιλοδοξία μας να ανακτήσουμε τη χαμένη λειτουργία των ιστών για εκατομμύρια ασθενείς», δήλωσε ο Juergen Eckhardt, MD, επικεφαλής του προγράμματος Leaps της Bayer.

 

Webinar ΕΚΠΑ για τον ρόλο των αντιιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της covid-19

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΠΑ διοργανώνει το 5o Webinar, από την σειρά Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας στο οποίο καταξιωμένοι συνάδελφοι θα μας ενημερώσουν για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το ρόλο των αντιιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 καθώς και τη σχέση διάφορων μεταβολικών νοσημάτων με τη νόσο COVID-19. Το Webinar θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου ώρα 17.30-20.00

 

Οι 10 πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες φαρμάκων για το 2022

Οι ερευνητές του Evaluate Vantage κατάρτισαν τη λίστα με τις δέκα πιο προσοδοφόρες κυκλοφορίες φαρμάκων για το 2022, την οποία δημοσιεύει το Fierce Pharma. Η λίστα περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων που περιλαμβάνει από φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον διαβήτη, έως φάρμακα για την ψωρίαση και για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στη λίστα με τις 10 πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες φαρμάκων για το 2022 περιλαμβάνονται τα εξής σκευάσματα: 1. Donanemab της Lilly, 2. Tirzepatide της Lilly για τον διαβήτη, 3. Gantenerumab της Roche για το Αλτσχάιμερ, 4. Deucravacitinib της Bristol Myers Squibb για την ψωρίασης, 5. Bardoxolone της Reata Pharmaceuticals για τη νεφρική νόσο στο σύνδρομο Alport, 6. Tezepelumab-ekko των AstraZeneca και Amgen για το άσθμα, 7. Vutrisiran της Alnylam για την αμυλοείδωση, 8. Mavacamten Events της Bristol Myers Squibb για την μυοκαρδιοπάθεια, 9. Cita-cel των Johnson & Johnson και Legend Biotech για το πολλαπλό μυέλωμα και 10. Adagrasib της Mirati Therapeutics για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνέυμονα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των ερευνητών, τα 10 αυτά φάρμακα πρόκειται να αποφέρουν συνολικά 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.
Δύο κορυφαίες κυκλοφορίες μέσα στην δεκάδα αφορούν την νόσο Alzheimer: Στην πρώτη θέση της λίστα βρίσκεται το donanemab της Εli Lilly που αναμένει δυνητικά 6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, ενώ στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται το αντίπαλο gantenerumab της Roche, με εκτιμώμενα κέρδη 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένονται από μια θεραπευτική κατηγορία που δεν είχε κυκλοφορήσει ούτε μια νέα θεραπεία για σχεδόν δύο δεκαετίες. Ωστόσο, στο σημείο αυτό οι αναλυτές επισημαίνουν τα προβλήματα της Biogen με το Aduhelm, που διέψευσε τις υψηλές προσδοκίες της εταιρείας, και προσθέτουν ότι οι προβλέψεις των δύο εταιρειών έχουν έναν σχετικό βαθμό επικινδυνότητας.

Το 2022 είναι μια καλή χρονιά και για τη Bristol Myers Squibb, η οποία έχει δύο φάρμακά της στη χρυσή δεκάδα. Πρόκειται για το ελπιδοφόρο mavacamten για την μυοκαρδιοπάθεια και το deucravacitinib για την ψωρίαση και τις αυτοάνοσες διαταραχές. Και τα δύο φάρμακα αναμένουν συνολικά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Παρότι η Johnson & Johnson και η Legend Biotech χτυπήθηκαν από μια εκτεταμένη αναθεώρηση του FDA που μετέθεσε την αναμενόμενη απόφαση του Νοεμβρίου για τα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω κατασκευαστικών και τεχνικών προβλημάτων. Σημειώνεται τέλος ότι και το mavacamten είχε τη δική του καθυστέρηση έγκρισης από τον FDA.

 

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Να αποσυρθεί το μέτρο συνταγογράφησης φαρμάκων μόνο από δημόσιες δομές

Την άμεση απόσυρση του μέτρου το οποίο προβλέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς, ζητά και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η συνταγογράφηση μιας διαγνωστικής εξέτασης ή ενός φαρμάκου στην ιατρική αποτελεί τη συνέχεια μιας διαγνωστικής διαδικασίας, η αποδοχή δε της ανάγκης λήψης ενός φαρμάκου από τον ασθενή, ιδιαίτερα στην ψυχιατρική, βασίζεται στη θεραπευτική σχέση και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον θεράποντα γιατρό του.

Εν μέσω πανδημίας από τον SARS COV 19, θα πρέπει να τονιστεί ότι και οι δημόσιες ψυχιατρικές δομές έχουν επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό λόγω και των αυξημένων αναγκών αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των συμπολιτών μας που αυτή προκάλεσε. Δύσκολα, συνεπώς, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν έγκαιρα στο καθήκον εξέτασης και συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών που παρακολουθούνται από ιδιώτες γιατρούς. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος τελικά οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος των εξετάσεών και των φαρμάκων τους».