Γερμανία: Όχι σε πρόωρη χαλάρωση των μέτρων

Για κινδύνους που ελλοχεύουν από μια πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στη Γερμανία, προειδοποίησε χθες ο Υπουργός Υγείας της χώρας Καρλ Λάουτερμπαχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής Ρολφ Απβάιλερ. «Αυτή τη στιγμή δε δικαιολογείται οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας αφού όπως τόνισε η κορύφωση του κύματος από την παραλλαγή Όμικρον δεν έχει έρθει ακόμα. Αφορμή για τις εν λόγω δηλώσεις ήταν τα αιτήματα ομοσπονδιακών κρατιδίων για άρση των περιορισμών, πολιτική που ακολουθείται αυτήν την περίοδο και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως ανέφερε, ένα πρόωρο άνοιγμα, θα μπορούσε να επεκτείνει το κύμα της Όμικρον και ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται ακόμη πραγματικά υπό έλεγχο». Προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορονοϊού, επισημαίνοντας το μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων στη Γερμανία καθώς και το ότι σημαντικό ποσοστό αυτών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, σχετικά με την πορεία της επιδημίας ανέφερε ότι η παρούσα φάση αποτελεί «σημείο καμπής», δεδομένου ότι πλέον γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει βασική ανοσία και πλέον έχουν γίνει γνωστά τα μέτρα που αποδίδουν και μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του.
Στην ίδια συνέντευξη τύπου, φάνηκε ότι η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του Ινστιτούτου έχει αποκατασταθεί , μετά την ένταση που προκλήθηκε όταν το Ινστιτούτο αιφνιδίασε την κυβέρνηση με τη μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών ίασης στους τρεις από τους έξι μήνες.

 

Η μυστηριώδης προέλευση της όμικρον

Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί ότι η προέλευση του στελέχους Όμικρον δεν φαίνεται να προέκυψε από κάποιον από τους κυρίαρχους κλάδους του SARS-CoV-2 όπως τα στελέχη Άλφα, Βήτα, Γάμμα ή Δέλτα. Παρομοίως όμως ούτε η Δέλτα είχε προκύψει από κάποιον από τους κλάδους των Άλφα, Βήτα ή Γάμμα. Φαίνεται λοιπόν ότι παρόλη την εντατική και άνευ προηγουμένου μοριακή επιτήρηση των στελεχών του SARS-CoV-2 υπάρχει ένα σημαντικό κενό κατανόησης του γενεσιουργού μηχανισμού των παραλλαγών ανησυχίας. Το αναμενόμενο θα ήταν να βλέπαμε την σταδιακή συλλογή μεταλλάξεων στα στελέχη που επικρατούν ώσπου μετά από ένα χρονικό σημείο δημιουργείται μία νέα παραλλαγή ανησυχίας με διαφορετικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν έχουμε παρατηρήσει μέχρι στιγμής. Ποιος είναι λοιπόν ό τρόπος που δημιουργούνται αυτά τα «εξελικτικά άλματα»;

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφορες υποθέσεις χωρίς κάποια ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει ικανοποιητικά μέχρι στιγμής το φαινόμενο. Η πρώτη υπόθεση βασίζεται στην λεγόμενη «κρυφή μετάδοση», δηλαδή σε κλάδους του ιού οι οποίοι μεταδίδονται σε χαμηλούς αριθμούς στον πληθυσμό αλλά λόγω της χαμηλής τους συχνότητας δεν τυχαίνει να δειγματιστούν και να διαβαστεί το γονιδίωμά τους. Η υπόθεση αυτή φαίνεται ωστόσο να είναι και η πιο αδύναμη καθότι έχουν διαβαστεί εκατομμύρια γονιδιώματα μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να διαβάζονται χιλιάδες γονιδιώματα κάθε ημέρα.

Η δεύτερη υπόθεση, της «χρόνιας προσαρμογής» βασίζεται στην παρατήρηση ότι ο ιός σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να πολλαπλασιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων από τις κλασικές λοιμώξεις ως αποτέλεσμα της προσαρμογής του απέναντι στις ασθενείς ανοσολογικές αποκρίσεις του ανοσοκατεσταλμένου οργανισμού. Με απλά λόγια σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό ο ιός μπορεί να παραμείνει πιθανόν και για μήνες και να μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό πριν μεταδοθεί σε άλλα άτομα. Η υπόθεση αυτή πρωτοειπώθηκε για το στέλεχος Άλφα όταν παρατηρήθηκε ότι βρισκόταν σε μακρύ εξελικτικό κλάδο όπως παρατηρήσαμε και στην περίπτωση της Όμικρον.

Η τρίτη υπόθεση, της «κυκλικής ζωονόσου» βασίζεται στην παρατήρηση ότι ο SARS-CoV-2 μολύνει αρκετά ζώα όπως αιλουροειδή, τρωκτικά και άλλα θηλαστικά, στην δε διαδικασία της μόλυνσης ο ιός αποκτάει σειρά από προσαρμοστικές μεταλλάξεις διαφορετικές από αυτές που συνήθως αναπτύσσει στις ανθρώπινες λοιμώξεις. Επίσης όταν ο ιός μεταδίδεται μεταξύ άγριων ζώων αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται γενωμική δειγματοληψία οπότε η εξέλιξη του κλάδου αυτού στα ζώα παραμένει κρυφή. Κάποια χρονική στιγμή και αφού συσσωρευτούν αρκετές μεταλλάξεις ο ιός από τύχη ξαναπερνάει στον ανθρώπινο πληθυσμό πλέον ως παραλλαγή ανησυχίας.

Συνοπτικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ποιος (ή ποιοι) από τους παραπάνω μηχανισμούς δημιουργούν τις παραλλαγές ανησυχίας ώστε να ενισχύσουμε την επιδημιολογική και μοριακή επίβλεψη της πανδημίας και να μπορούμε να προβλέψουμε έγκαιρα την έλευση πιθανών νέων κυμάτων της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση η διαρκής γενωμική επίβλεψη με δημόσια διαθέσιμα μοριακά δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντική για να λυθεί ο γρίφος της προέλευσης των παραλλαγών ανησυχίας όπως η Όμικρον.

Covid-19: Νέο εργαστηριακό τεστ διάγνωσης που δίνει αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά

Ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό που δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, που θεωρούνται τόσο αξιόπιστα όσο και αυτά ενός αντίστοιχου τεστ PCR, ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση, στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering, οι ερευνητές τελειοποίησαν έναν αισθητήρα που χρησιμοποιεί τη μικροηλεκτρονική προκειμένου να αναλύσει δείγματα DNA που ελήφθησαν με μάκτρο. Ο αισθητήρας, που συνδέεται με ένα φορητό μηχάνημα, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα σε «λιγότερο από τέσσερα λεπτά», σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς.

Η συσκευή αυτή διαθέτει «αυξημένη ευαισθησία» και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα παντού.
Για να ελέγξουν την αξιοπιστία του τεστ, οι ερευνητές πήραν δείγματα από 33 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, και έκαναν παράλληλα PCR τεστ προκειμένου να συγκρίνουν τις μεθόδους και τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τα αποτελέσματα που προέκυψαν και από τις δύο μεθόδους ήταν ταυτόσημα.

Στο πλαίσιο των τεστ που διενεργήθηκαν με τη νέα μέθοδο εξετάσθηκαν 54 δείγματα, εκ των οποίων δύο αφορούσαν ανθρώπους που είχαν πυρετό, αλλά όχι Covid-19, αρρώστους με γρίπη και υγιείς εθελοντές. Οι δημιουργοί του νέου τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, όπως σε αεροδρόμια, νοσοκομεία αλλά ακόμα και στο σπίτι. Δεδομένου ότι τα τεστ PCR χρειάζονται αρκετές ώρες για να δώσουν αποτελέσματα, καθώς και υποδομές και εργαστήρια τα οποία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι περιορισμένα στον αριθμό, το νέο τεστ αναμένεται να προσφέρει πολλά στην ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων.

Η πανδημία covid-19 στέρησε βασικές υπηρεσίες υγείας σε 116 χώρες

Δύο χρόνια μετά την πανδημία, τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την παροχή ακόμα και των πιο βασικών υπηρεσιών υγείας. Στον τρίτο γύρο της παγκόσμιας έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη συνέχεια των βασικών υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 116 από τις 129 χώρες που συμμετείχαν ανέφεραν σοβαρές διακοπές σε υπηρεσίες για όλους τους κύριους τομείς υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής, αναπαραγωγικής, υγείας της μητέρας, του νεογέννητου, του παιδιού και των εφήβων, της ανοσοποίησης, της διατροφής, της φροντίδας του καρκίνου, των ψυχικών παθήσεων, των νευρολογικών διαταραχών και της αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών, του HIV, της ηπατίτιδας, της φυματίωσης, της ελονοσίας, των τροπικών ασθενειών και της φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα απείχε από την παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ και στις τρεις φάσεις, μην παρέχοντας στοιχεία.

Τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021, υποδηλώνουν ότι τα συστήματα υγείας σε όλες τις περιφέρειες και σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος συνεχίζουν να επηρεάζονται σοβαρά, με ελάχιστη έως καθόλου βελτίωση από τις αρχές του 2021, όταν διενεργήθηκε η προηγούμενη έρευνα.
Σε περισσότερες από τις μισές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας. Σημαντικές διακοπές έχουν επίσης αναφερθεί στην επείγουσα περίθαλψη, ιδίως λόγω των επιπτώσεων σε άτομα με επείγουσες ανάγκες υγείας. 36% των χωρών ανέφεραν διακοπές στις υπηρεσίες ασθενοφόρων,32% σε 24ωρες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και 23% σε επείγοντα χειρουργεία.

Το 92% των χωρών ανέφεραν επίσης σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε βασικά εργαλεία για την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, των εμβολίων και του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για την Covid-19. Η έρευνα ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να αντιμετωπίζουν εξάντληση, να έχουν μολυνθεί από Covid-19 ή να εγκαταλείπουν την εργασίας τους. Ωστόσο, όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι υιοθετούν στρατηγικές για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ανακτήσουν τις υπηρεσίες υγείας.

Μέτρα που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κατάρτισης και των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι ή μέσω τηλεϊατρικής, την προμήθεια βασικών φαρμάκων και προϊόντων υγείας, την εφαρμογή στρατηγικών χρηματοδότησης της υγείας κ.ά. Οι μισές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν αναπτύξει σχέδιο ανάκαμψης των υπηρεσιών υγείας για να προετοιμαστούν για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και το 70% των χωρών δηλώνουν ότι έχουν διαθέσει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση σε προσπάθειες ανάκαμψης του συστήματος υγείας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων του συστήματος υγείας, την ανάκτηση υπηρεσιών και τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις χώρες για την αντιμετώπιση των αναγκών του συστήματος υγείας, τον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας και την προετοιμασία για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες υγείας.

 

Εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη μετά από ανοσοθεραπεία

Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη μετά από ανοσοθεραπεία με immune checkpoint inhibitors είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή και ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή ενδοκρινική επιπλοκή, όπως τονίζουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η επίπτωση κυμαίνεται σε 0,9 – 2%, με μέση ηλικία εμφάνισης περίπου τα 60 έτη. Η διαβητική κετοξέωση κατά τη διάγνωση είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται σε ως και 70% των ασθενών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι μετά από θεραπεία με αντι-PD-1 ή αντι-PD-L1. Η υπεργλυκαιμία είναι ταχείας έναρξης και παρατηρείται γρήγορη εξέλιξη σε ενδογενή ινσουλινοανεπάρκεια. Η εμφάνιση του διαβήτη έχει συμβεί μετά από 1 ή μετά από 17 δόσεις και μετά από 1 εβδομάδα ως 12 μήνες. Φαίνεται ότι υπάρχει υψηλότερη αναλογία για τους άνδρες. Η ύφεση της νόσου είναι σπάνια και συνήθως απαιτείται μακροχρόνια ινσουλινοθεραπεία.

Η ακριβής αιτιοπαθογένεια της καταστροφής των β παγκρεατικών κυττάρων δεν είναι σαφής. Η πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είχαν προϋπάρχοντα προδιαβήτη ή διαβήτη. Επιπλέον, δεν παρουσίαζαν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Παγκρεατικά αυτοαντισώματα, όπως GADA, IA2, IAA και ZnΤ8, ήταν θετικά στο 50% των ασθενών που εξετάστηκαν. O πιο διαδεδομένος τύπος ήταν τα GADA, στην πραγματικότητα αυτά ήταν πάντα θετικά στις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αυτοαντισώματα. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας αριθμός ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη μετά από τέτοια ανοσοθεραπεία έχουν υποτύπους HLA που αυξάνουν τη γενετική προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Η παγκρεατική απεικόνιση με υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία ήταν διαθέσιμη σε ορισμένες μελέτες και είτε δεν ήταν αξιοσημείωτη ή έδειξε ατροφία ή μεγέθυνση ή άλλα ευρήματα ενδεικτικά διάχυτης φλεγμονής του παγκρέατος.

Όταν, λοιπόν, εμφανίζεται υπεργλυκαιμία σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία με immune checkpoint inhibitors, η κλινική υποψία για διαβητική κετοξέωση πρέπει να είναι υψηλή. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαβητική κετοξέωση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια χορήγηση ινσουλίνης και υγρών σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Σε περίπτωση εμμένοντος σακχαρώδους διαβήτη, συνήθως χρειάζεται καθημερινή ινσουλινοθεραπεία. Πράγματι, λόγω της αυτοάνοσης κυρίως καταστροφής των β κυττάρων του παγκρέατος η πιθανότητα αυτόματης ίασης είναι σχεδόν μηδενική. Απαιτείται πολλαπλό σχήμα ινσουλινοθεραπείας με μακράς δράσης ινσουλίνη το βράδυ και ινσουλίνη ταχείας δράσης πριν από τα γεύματα. Οι συνολικές ημερήσιες ανάγκες μπορούν να εκτιμηθούν σε 0,3-0,4 μονάδες ανά κιλό βάρους σώματος την ημέρα για τους περισσότερους ασθενείς ως αρχική δόση.

Οι μισές μονάδες δίδονται ως μακράς δράσης ινσουλίνη και οι άλλες μισές ως διαιρεμένες προγευματικές δόσεις ταχείας δράσης ινσουλίνης. Η ηλικία και η συνολική πρόγνωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προγραμματισμό της θεραπείας και τον καθορισμό των στόχων γλυκαιμικής ρύθμισης. Δεν συνιστάται έλεγχος διαβητικών επιπλοκών κατά τη διάγνωση και τα πρώτα έτη, καθώς η ανάπτυξη του διαβήτη είναι ταχεία. Φυσικά, πάντα θα πρέπει να αποκλείεται η περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 ή διαβήτη μετά από θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή, που είναι συχνή σε τέτοιους ασθενείς.

 

ΕΜΑ: Αξιολόγηση της αίτησης για χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer

Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του Comirnaty (εμβόλιο BioNTech/Pfizer) σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αίτηση όσον αφορά σε μεγαλύτερους εφήβους ηλικίας 16 έως 17 ετών.

Οι αναμνηστικές δόσεις σε εμβολιασμένα άτομα γίνονται για να αποκατασταθεί η ανοσία του οργανισμού που έχει αφού εξασθενήσει. Προς το παρόν, έγκριση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του Comirnaty έχει δοθεί μόνο για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA θα πραγματοποιήσει ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβάλλονται από την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από στοιχεία του πραγματικού κόσμου από το Ισραήλ.

Αριστεία Ε.Ε.ΦΑ.Μ. 2022

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management προσκαλεί και φέτος τις επιχειρήσεις της φαρμακευτικής αγοράς να συμμετάσχουν στον κορυφαίο θεσμό των Αριστείων Ε.Ε.Φα.Μ. υποβάλλοντας τα πιο καινοτόμα και δημιουργικά προγράμματα και καμπάνιες επικοινωνίας που υλοποίησαν την τελευταία διετία. Η τελετή απονομής των Αριστείων Ε.Ε.Φα.Μ. 2022 θα διεξαχθεί την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος», αποτελώντας την κορύφωση του 13ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων στον διαγωνισμό είναι η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 17:00.

Ο θεσμός, ο οποίος μετρά ήδη δύο δεκαετίες ζωής, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές επικοινωνίας φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων Αυτό-φροντίδας, τις βέλτιστες στρατηγικές αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, καθώς και προγράμματα που αναδεικνύουν το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα του φαρμακευτικού κλάδου. Παρά τη δύσκολη συγκυρία της τελευταίας διετίας, τα Αριστεία Ε.Ε.Φα.Μ. 2022 αναμένεται να επιβεβαιώσουν πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να καινοτομούν σε όλα τα επίπεδα, διατηρώντας την προσήλωση τους στην προώθηση της αριστείας και μέσω αυτής, στην αναβάθμιση της φροντίδας υγείας.

Ο θεσμός χαίρει της αναγνώρισης σύσσωμης της φαρμακευτικής αγοράς, συγκεντρώνοντας κάθε φορά, υψηλής ποιότητας υποψηφιότητες και την αθρόα συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων της αγοράς. Επιπλέον, η βράβευση ενός έργου στα Αριστεία Ε.Ε.Φα.Μ. αποτελεί για τους νικητές παράγοντα επαγγελματικής καταξίωσης, καθώς αναγνωρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο και η αξία τους και βελτιώνονται οι προοπτικές επαγγελματικής τους ανέλιξης. Ταυτόχρονα, ενισχύεται το κύρος και την εταιρική εικόνα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.

Παρατείνεται ο μαθητικός διαγωνισμός δημιουργικής γραφής και αφίσας της Fairlife L.C.C

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Μαρτίου 2022, η προθεσμία υποβολής συμμετοχών στον Πρώτο Πανελλήνιο Mαθητικό και Νεανικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής και αφίσας «Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα»  που διοργανώνει FairLife L.C.C.» για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με το υπ’ αρ.πρ. 2073/Δ2/10-01-2022 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠΑΙΘ.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των νέων για τις συνέπειες του καπνίσματος και του ατμίσματος ώστε οι συμμετέχοντες να συμβάλλουν στη δημιουργία κουλτούρας για την πρώτη γενιά που θα εξαφανίσει το κάπνισμα, την πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς προϊόντα καπνού, χωρίς τσιγάρο, χωρίς ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η FairLife L.C.C. με το υπ’αρ. 60/04-11-2021 Απόσπασμα Πρακτικού του Ι.Ε.Π. έλαβε έγκριση για την προκήρυξη του διαγωνισμού για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου καθώς επίσης και με το υπ’ αρ. 168997/23-12-2021 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. έλαβε έγκριση για τους μαθητές Δημοτικού και παράτασης της ημερομηνίας του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό αλλά και για δράσεις της FairLife L.C.C. με τη συμμετοχή νέων, οι μαθητές και καθηγητές μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα μας https://fairlifelcc.com/i-proti-genia-xoris-kapno-xoris-atmisma/ Oπως την πρώτη νεανική αντικαπνιστική εκστρατεία με τίτλο «14 λεπτά ζωής»,  μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους νέους εθελοντές μας για ένα ανοικτό κάλεσμα να μιλήσουν οι νέοι ανοικτά για το κάπνισμα και το άτμισμα.

«Μέσα από τα μάτια των παιδιών – Για έναν κόσμο χωρίς καπνό, χωρίς τσιγάρο» ήταν ο τίτλος της δεύτερης νεανικής καμπάνιας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή» αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας του Πνεύμονα.

 

Pfizer: Αναμένει 54 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου και του αντιικού χαπιού για το 2022

Οι πωλήσεις της Pfizer για το 2021 έφτασαν τα 81,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες από σχεδόν 37 δισεκατομμύρια δολάρια των πωλήσεων εμβολίων για την COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη της εταιρείας με θέμα τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2021.

Προσβλέποντας στο μέλλον, η εταιρεία αναμένει το 2022 συνολικές πωλήσεις 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο και το νέο της αντιικό χάπι Paxlovid. Από αυτό το σύνολο, η εταιρεία αναμένει ότι το εμβόλιο θα αντιπροσωπεύει 32 δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις του 2022.

Εξαιρουμένων των πωλήσεων που αφορούν την θεραπευτική κατηγορία Covid-19, τα έσοδα της Pfizer για ολόκληρο το έτος αυξήθηκαν κατά 6% πέρυσι στα 44,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εμβόλιο Prevnar, που κάποτε ήταν το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για την Pfizer, σημείωσε πτώση κατά 25% στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, γεγονός που αποδίδεται στην προτεραιότητα που δόθηκε στα εμβόλια για την COVID-19 έναντι άλλων εμβολίων. Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα με τη λήξη το 2025 στις ΗΠΑ των πατεντών για τα φάρμακα Inlyta και Xeljanz, ακολουθούμενες από πιθανή λήξη πατεντών για τα Eliquis, Ibrance και Xtandi κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας.

«Η ισχύς του ισολογισμού μας και των ταμειακών ροών μας επιτρέπει να επιδιώκουμε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης στο μέλλον που θα μπορούσαν να προσθέσουν τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων», απάντησε επ’ αυτού ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά.

Αντιπαραθέσεις στη Bουλή για τον ιδιωτικό χαρακτήρα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κυρώθηκε χθες στη Βουλή η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η κύρια διαφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης  είναι η επιλογή της κυβέρνησης το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο να λειτουργήσει  ως ΝΠΙΔ .Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπεραμύνθηκε του ιδιωτικού χαρακτήρα του νοσοκομείου τονίζοντας τα εξής:

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει τα σύγχρονα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να έχουν τις ευελιξίες που έχουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να μπορούν να λειτουργούν με όρους που θα υπάρχει και η λογοδοσία, θα υπάρχει και η ηγεσία στο Νοσοκομείο με τις κατευθύνεις των σύγχρονων κλινικών και νοσοκομειακών δομών, δηλαδή με Διευθύνοντα Σύμβουλο, με υπεύθυνους για τις κλίνες, με υπεύθυνους για το ρίσκο. Διότι αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι με αυτή τη διαδικασία θα υπάρχει πολύ καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία. Ο πολίτης χάνει ή κερδίζει; Ο πολίτης έχει δωρεάν τις υπηρεσίες, όπως ακριβώς τις είχε. Το συγκεκριμένο Νοσοκομείο λειτουργεί στο πλαίσιο, όπως λειτουργούν και άλλα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να επιφέρει αλλαγές στο νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι η επιλογή του ΝΠΙΔ για το νέο νοσοκομείο παίδων της Θεσσαλονίκης υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του.

Διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπήρξε και για την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τη μοριοδότηση νοσηλευτικού και λοιπού, πλην ιατρών, προσωπικού, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπαγεωργίου» και το ΕΚΑΒ. Απαντώντας στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για μονιμοποίηση του προσωπικού των νοσοκομείων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν υπάρχει διαδικασία μονιμοποίησης που να είναι Συνταγματικά αποδεκτή. «Αν βγει κάποιος και πει ότι εγώ θέλω να μονιμοποιήσω προκειμένου να επιβραβεύσω, δώσατε το επιχείρημα κάποιου να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ρίξει την υπόθεση. Άρα, όποιος λέει μονιμοποιείστε τους γιατί θέλουμε να τους επιβραβεύσουμε κάνετε κακό σε όλους τους επικουρικούς», είπε ο κ. Πλεύρης.

Σχετικά με την τροπολογία παρατάσεων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους επικουρικούς ιατρούς και τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ο κ. Ξανθός τόνισε πως πρόκειται για πρόσκαιρες και εμβαλωματικές ενέργειες και δε συνιστούν λύση, ενώ έρχονται με τραγική καθυστέρηση 1.5 έτους από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για 4000 προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Πρότεινε δε μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης με μόνιμο προσωπικό κάθε θέσης που κενώνεται στο ΕΣΥ και

αναζήτηση με ευρύτατη πολιτική συνεννόηση μιας ρύθμισης νομικά και συνταγματικά ορθής για τη μόνιμη παραμονή όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ.

Τέλος, ο κ. Ξανθός αναφερόμενος σε δηλώσεις της αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για δικαίωμα ελευθέρου επαγγέλματος και στους γιατρούς του ΕΣΥ, τόνισε ότι έτσι καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο σύστημα υγείας, γεγονός που θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στον πυρήνα του ΕΣΥ.