Μεγαλύτερη κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος από την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19

Η μελέτη γύρω από την λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 και την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19 θα προσφέρει την ευκαιρία να κατανοήσουμε περισσότερο το ανοσοποιητικό αλλά και να βελτιωθούν τα εμβόλια και για άλλα νοσήματα.

Όπως αναφέρουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), από δεδομένα γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, φαίνεται ότι η πιο μακροχρόνια προστασία τείνει να προέρχεται από εμβόλια ζωντανών ιών. Αυτά αποτελούνται από ιούς που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια.

Επειδή μιμούνται την πραγματική μόλυνση τόσο καλά, τείνουν να προκαλούν μια ανθεκτική απόκριση. Αλλά και τα εμβόλια που περιείχαν ολόκληρο αδρανοποιημένο ιό ή κομμάτια πρωτεϊνών του ιού οδήγησαν επίσης σε ανάπτυξη καλής ανοσολογικής μνήμης. Αυτό που φαίνεται να έχει σημασία, είναι ο χρόνος που κυκλοφορεί το αντιγόνο: δεν χρειάζεται μεν χρόνια μόλυνση, αλλά πρέπει να διατηρείται η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Για τα εμβόλια mRNA, το αντιγόνο παράγεται από κύτταρα στο σώμα (με βάση τις «οδηγίες» από ένα πρότυπο mRNA που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη του ιού). Φαίνεται ότι κυκλοφορεί για σχετικά μικρότερο χρόνο και ίσως αυτό αποτελεί ένα λόγο που ίσως η ανοσία μπορεί να είναι παροδική.

Ο SARS-CoV-2 έχει δώσει στους επιστήμονες μια πληθώρα εμβολίων για να παρατηρήσουν και να συγκρίνουν με φόντο μια ενεργό πανδημία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούν ολόκληρο, αδρανοποιημένο ιό, πρωτεΐνη ή mRNA, ή αυτά που βασίζονται σε έναν αδενοϊό, όπως της Oxford–AstraZeneca ή της Johnson & Johnson. Η μελέτη τους είχε μερικές εκπλήξεις. Έτσι, η ανταπόκριση μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, για παράδειγμα, προκαλεί μια πιο αδύναμη ανοσοαπόκριση από τα εμβόλια mRNA αρχικά, αλλά στη συνέχεια αρχίζει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να καταλάβουν τι συμβαίνει όταν οι εμβολιασμοί γίνονται με διαφορετικά εμβόλια. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, διερευνά αυτό το φαινόμενο από τις αρχές της πανδημίας και τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν μια πρώτη δόση είτε Oxford–AstraZeneca είτε Pfizer–BioNTech ακολουθούμενα από Moderna είχαν υψηλότερη ανταπόκριση αντισωμάτων από εκείνα που έλαβαν μια δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου. Πιθανά λοιπόν, η ανάμειξη διαφορετικών ειδών εμβολίων μπορεί να δημιουργεί μια πιο ευέλικτη, ποικιλόμορφη ανοσολογική μνήμη.

Η προσθήκη περισσότερων στόχων μέσα στα εμβόλια μπορεί επίσης να προκαλέσει καλύτερη προστασία. Τα πιο αποτελεσματικά τρέχοντα εμβόλια στοχεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα, αλλά τα Τ-λεμφοκύτταρα μπορούν να δουν ολόκληρο τον ιό. Η ανοσολογική μνήμη εξαρτάται χονδρικά από τρεις βραχίονες: ο ένας αντιπροσωπεύει την απόκριση μέσω των αντισωμάτων, ο άλλος είναι τα Β-λεμφοκύτταρα μνήμης και ο τρίτος τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης. Καθένας είναι σημαντικός και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό του εμβολίου.
Ένα εμβόλιο με ευρεία, ανθεκτική στο χρόνο, εξουδετερωτική δραστικότητα κατά του SARS-CoV-2 θα ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο και πιθανά ανέφικτο. Για τέτοιου είδους παθογόνα, η προστασία από την σοβαρή νόσο ίσως να είναι το καλύτερο που μπορεί να ελπίζουμε.

 

Νέα Υόρκη: Προς κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ έλαβε την απόφαση να θέσει τέλος στην υποχρέωση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Παραμένει ασαφές εάν η κυβερνήτης θα ανανεώσει ή θα καταργήσει τον ξεχωριστό κανόνα υποχρεωτικής κάλυψης με μάσκα που ισχύει για τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης, κανόνας ο οποίος πρόκειται να λήξει σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, το ειδησεογραφικό δίκτυο CBS ανέφερε χθες ότι η κυβερνήτης σκοπεύει να διατηρήσει την εντολή για χρήση της σχολικής μάσκας σε ισχύ προς το παρόν, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών μικρής σχολικής ηλικίας.

Η γενική εντολή μάσκας επιβλήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron απειλούσε με κατάρρευση το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αξιωματούχοι σε πολλές άλλες πολιτείες όπως Νιου Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, και Όρεγκον κ.ά, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι καταργούν την υποχρέωση χρήστης μάσκας στα σχολεία και σε άλλους δημόσιους χώρους τις επόμενες εβδομάδες. Σε αντίθεση με την αισιοδοξία των εκπροσώπων των παραπάνω πολιτειών για αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη ότι με τα κρούσματα να είναι ακόμη υψηλά σε εθνικό επίπεδο, «τώρα δεν είναι η στιγμή» να σταματήσουν οι εντολές για μάσκα σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Συνεργασία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και του ΕΚΕΤΑ

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη (Pfizer Center for Digital Innovation – CDI) στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπραξής του με σημαντικούς φορείς έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ).

Η συμφωνία τεκμηριώνει την 1η στρατηγική συνεργασία του CDI στο χώρο της έρευνας και καινοτομίας με το οικοσύστημα καινοτομίας και στόχο έχει να συνεισφέρει στη γεφύρωση της αγοράς και της έρευνας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Το πλαίσιο της συνεργασίας περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων έρευνας και καινοτομίας, την ανάδειξη των σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους σε καινοτομίες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Το πρώτο project υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ και αφορά στην ανάπτυξη ενός λογισμικού με τη μορφή ευφυούς πράκτορα, ο οποίος θα διενεργεί διάλογο και θα απαντά σε ερωτήματα επαγγελματιών υγείας και ασθενών. Το λογισμικό θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP: Natural Language Processing) και μηχανικής μάθησης προκειμένου να κατανοεί τα ερωτήματα και να συνθέτει κατάλληλες απαντήσεις. Η σημασία και η χρησιμότητα της ανάπτυξης ενός τέτοιου λογισμικού, που έγινε ακόμα περισσότερο εμφανής κατά την πανδημία, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην έγκυρη ενημέρωση, καθώς και στη βελτίωση της εμπειρίας της επικοινωνίας με ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Ο Nico Gariboldi, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer επεσήμανε ότι στρατηγική προτεραιότητα του Κέντρου αποτελεί η προώθηση συνεργασιών με το οικοσύστημα με στόχο τις καινοτομίες που βελτιώνουν τις ζωές των ασθενών και δήλωσε ότι «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με το οικοσύστημα. Το ΕΚΕΤΑ αποτελεί ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας με σταθερό προσανατολισμό στην καινοτομία και ιδιαίτερα αξιόλογο έργο. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, σηματοδοτεί την αρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας με σημαντικό αντίκτυπο τόσο για τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας όσο και για το ΕΚΕΤΑ μέσω κοινών έργων, που έχουν πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο».

Ο Δημήτριος Τζοβάρας, Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, υπογραμμίζοντας την αξία της παρούσας σύμπραξης, επεσήμανε: «Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, αποτελούν δύο φορείς, που προάγουν την καινοτομία προς όφελος της κοινωνίας. Με την παρούσα συνεργασία, επιτελείται ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του ερευνητικού κέντρου: η συμβολή του στην παροχή λύσεων, που αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες. Είμαστε ιδιαίτερά χαρούμενοι για αυτό και προσβλέπουμε στο μέλλον σε ακόμη περισσότερες από κοινού δράσεις σύνδεσης της έρευνας με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δεν αποφάσισαν τελικά καμία ουσιαστική αλλαγή στα περιοριστικά μέτρα, επικαλούμενοι τη διατήρηση υψηλού ιικού φορτίου και των “σκληρών δεικτών” στη χώρα.  Η μόνη μικρή αλλαγή που πρότειναν έχει να κάνει με την εστίαση, όπου από την επόμενη εβδομάδα αλλάζει το όριο των πελατών ανά τραπέζι. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 19.618νέες λοιμώξεις σε σύνολο 326.246 διαγνωστικών τεστ, εκ των οποίων 47 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 515 ασθενείς Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 395 (ποσοστό: 76,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.116 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441. Χθες είχαν ανακοινωθεί 424 ασθενείς (ημερήσια μεταβολή: +4,01%).

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολυσχιδούς ρόλου του Φαρμακοποιού , εμπλουτίζει την θεματολογία των επιμορφωτικών σεμιναρίων διευρύνοντας το πεδίο ενημέρωσής τους. Για τον λόγο αυτό υπεγράφη την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022, Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Φαρμακοποιών Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας (ΙΔΕΕΑΦ) στοχεύοντας στην εξοικείωση των φαρμακοποιών της χώρας με τις Α’ Βοήθειες.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς και ο Πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ, Σεραφείμ Ζήκας, συναντήθηκαν με τον Προέδρο του ΕΕΣ, Dr. Αντώνιο Αυγερινό, στα κεντρικά γραφεία του ΕΕΣ στην Αθήνα και ενημερώθηκαν για τα σεμινάρια Α’ Βοηθειών που υλοποιεί εδώ και δεκαετίες ο ΕΕΣ, αλλά και για το πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο του Οργανισμού προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τη διοργάνωση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων σε φαρμακοποιούς ειδικά για τον χώρο του φαρμακείου από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του ΕΕΣ, για την απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων παροχής υπηρεσιών Α’ Βοήθειας. Η εν λόγω δράση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ τα σεμινάρια θα έχουν διάρκεια 18 ωρών και θα διεξάγονται ανά τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, κατόπιν προγραμματισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΕΣ είναι πρωτοπόρος και ο πλέον αξιόπιστος φορέας στην εκμάθηση Α’ Βοηθειών στην Ελλάδα, διοργανώνοντας πολυάριθμα εκπαιδευτικά διαδραστικά σεμινάρια.

Μίνα Γκάγκα: Ομάδα εξυπηρέτησης για διάθεση αντι-ικών χαπιών κατά της Covid

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία ειδικής ομάδας εξυπηρέτησης για όσους χρειάζονται αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID-19.
Ειδικότερα η δήλωση της Υπουργού έχει ως εξής:

«Ενημερώνουμε τους ασθενείς με COVID-19 που είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, ότι πλέον μπορούν να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 στο email: [email protected] Υπενθυμίζεται ότι για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο fay.eopyy.gov.gr.
Αναλυτικές οδηγίες επί της διαδικασίας παρέχονται στο https://bit.ly/34qcdJ2».

Όπως είχε ήδη δηλώσει σε πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η κ. Γκάγκα, για την είσοδο στην πλατφόρμα fay.eopyy.gov.gr χρησιμοποιούνται οι κωδικοί Taxisnet. Αφού ο ασθενής ταυτοποιηθεί, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του και τον προγραμματισμό της παράδοσης του φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες.

Όφελος και τίμημα των θεραπειών για των καρκίνο για τον ογκολογικό ασθενή

«Όφελος και τίμημα για τον ογκολογικό ασθενή» είναι ο τίτλος διεπιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η ΑΚΟΣ και θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2022 (www.livemed.gr Επιστήμονες απ’ όλες τις ογκολογικές ειδικότητες, εξετάζουν τις παραμέτρους που αυξάνουν το «όφελος» και μειώνουν το «τίμημα», στο πλαίσιο της θεραπείας του ογκολογικού ασθενή.
Ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία και μοριακά στοχευμένα φάρμακα έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ογκολογικών ασθενών. Αυτό το «όφελος», συνοδεύεται από την παράλληλη προσπάθεια των επιστημόνων, ο ασθενής να καταβάλλει το χαμηλότερο «τίμημα», που περιλαμβάνει ήπιες παρενέργειες και υψηλή λειτουργικότητα μετά την αποθεραπεία του.

Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, θα εστιάσει στην αντιπαραβολή «οφέλους» και «τιμήματος» στους όγκους του εγκεφάλου και στις εγκεφαλικές μεταστάσεις, στον καρκίνο του προστάτη και στον γυναικολογικό καρκίνο (ωοθηκών, τραχήλου μήτρας και ενδομητρίου), στον καρκίνο την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και στους καρκίνους γαστρεντερικού συστήματος, πνεύμονα, ορθού, στην στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, στον ογκολογικό ασθενή την περίοδο του Covid, στον ρόλο της ανοσοθεραπείας αλλά και στη φροντίδα και καθοδήγηση του ογκολογικού ασθενή ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής προσπάθειας, με την ψυχολογική στήριξη του ίδιου αλλά και του φροντιστή του. Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Η επιστημονική κοινότητα, διαρκώς αναζητά τις παραμέτρους που αυξάνουν τις πιθανότητες ίασης του ογκολογικού ασθενή, με παράλληλη όμως μείωση των παρενεργειών.

Πλέον είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στην αποθεραπεία του ογκολογικού ασθενούς αλλά στο να του προσφέρουμε την ειδική φροντίδα που απαιτείται, για μία καθημερινότητα με ποιότητα και λειτουργικότητα μετά την αποθεραπεία του. Οι θεραπευτικές μέθοδοι, λειτουργούν συνεργατικά, ενισχύουν η μία την αποτελεσματικότητα της άλλης, μέσα από μία αλληλεπίδραση. Η εξέλιξη της Ακτινοθεραπείας και η εφαρμογή νέων προηγμένων τεχνικών, έχει συμβάλει στην επιτυχή ακτινοβόληση του καρκινικού όγκου για την εξάλειψή του, με σημαντική μείωση των παρενεργειών».

Περισσότερα από 113 εκατ. δωρεάν self-test έχουν διανεμηθεί από την ΗΔΙΚΑ

Περισσότερα από 113.000.000 self test έχουν διανεμηθεί δωρεάν έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2022 μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη διαχείριση της συγκεκριμένης παροχής. Συγκεκριμένα, από τις 7 Απριλίου 2021, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία διάθεσής τους, έχουν διανεμηθεί συνολικά 113.433.323 self-test και έχουν παραληφθεί δωρεάν 107.997.364 τεμάχια από περισσότερους από 7,3 εκατομμύρια πολίτες.

Η διάθεση τους πραγματοποιείται από ένα δίκτυο 102 φαρμακαποθηκών σε όλη την Ελλάδα, από το οποίο τροφοδοτούνται περίπου 10.800 φαρμακεία και 160 σούπερ-μάρκετ.
Μέσω του πληροφοριακού συστήματος που έχει υλοποιήσει η ΗΔΙΚΑ, οι πολίτες προμηθεύονται τα self-test με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Επιπλέον, στο σύστημα καταγράφεται ο συνολικός αριθμός τεμαχίων που έχει διατεθεί στους πολίτες, ο αριθμός τεμαχίων ανά ΑΜΚΑ και ανά φαρμακείο, ενώ υπολογίζονται τα αποθέματα στα φαρμακεία της χώρας συνολικά.

Το πληροφοριακό σύστημα για τη διάθεση των self-test καλύπτει όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, όπως αυτές ορίζονται σε κάθε χρονική περίοδο και ανάλογα με τις επιδημιολογικές ανάγκες. Το Υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια Υπουργεία ορίζουν το ποιοι είναι οι δικαιούχοι των self test αλλά και τον αριθμό που δικαιούνται οι πολίτες ανά κατηγορία (μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι).

Η Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα δήλωσε: «Η δράση της διάθεσης των self test στους πολίτες είναι μια σημαντική δράση της Πολιτείας την οποία η ΗΔΙΚΑ ανέπτυξε και διέθεσε, μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου on line συστήματος. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πολιτική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών στην πράξη».

Κατευθυντήριες οδηγίες για την οξεία αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων

Στο περιοδικό Journal of NeuroInterventional Surgery, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα οι κοινές κατευθυντήριες οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (European Stroke Organization) & την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επεμβατικής Νευροακτινολογίας (European Society of Minimally and Invasive Neurological Therapy), οι οποίες συστήνουν τη διενέργεια συνδυασμού ενδοφλέβιας θρομβόλυσης (ΕΦ)/μηχανικής θρομβεκτομής (ΜΘ) έναντι της μονοθεραπείας με μηχανική θρομβεκτομή σε ασθενείς με οξύ Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) σε έδαφος απόφραξης μεγάλου αγγείου της πρόσθιας κυκλοφορίας του εγκεφάλου, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια χορήγησης και των δύο θεραπειών επαναιμάτωσης. Στη συγγραφική ομάδα της σύνταξης των εν λόγω κατευθυντήριων οδηγιών συμμετείχε ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Τσιβγούλης. Το συγκεκριμένο άρθρο σχολιάζουν ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Ομάδα καταξιωμένων ερευνητών από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με εξειδίκευση στην αγγειακή νευρολογία και στην επεμβατική νευροακτινολογία συνεργάστηκε με σκοπό την εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τη συγχορήγηση ΕΦ & ΜΘ έναντι της μονοθεραπείας με ΜΘ σε ασθενείς με οξύ Ισχαιμικό ΑΕΕ. Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες συνοψίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης των ΑΕΕ, ανάλογα με το είδος του νοσοκομείου στο οποίο ο ασθενής προσέρχεται για πρώτη φορά για επείγουσα αντιμετώπιση. Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες βασίστηκαν στη μεθοδολογία GRADE για την εκπόνηση των συστάσεων με βάση την ιατρική βασιζόμενη στις αποδείξεις (evidence based medicine) και στηρίχθηκαν στη διενέργεια πολλαπλών μετα-αναλύσεων των διαθέσιμων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών και των μελετών παρατήρησης.

Έτσι, η πρώτη σύσταση (evidence-based recommendation) αφορά ασθενείς με ισχαιμικό ΑΕΕ λόγω απόφραξης μεγάλου αγγείου και έναρξη σημειολογίας εντός 4.5 ωρών που προσέρχονται σε νοσοκομείο όπου δύναται να διενεργηθεί άμεσα η ΜΘ. Στη δεύτερη σύσταση (evidence-based recommendation), που αφορά ασθενείς με ισχαιμικό ΑΕΕ λόγω απόφραξης μεγάλου αγγείου και έναρξη σημειολογίας εντός 4.5 ωρών που προσέρχονται σε νοσοκομείο όπου δε δύναται να διενεργηθεί ΜΘ, υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα μόνο από μελέτες παρατήρησης. Με βάσει τη διενεργηθείσα μετα-ανάλυση, συστήνεται η έναρξη χορήγησης ΕΘ όσο το δυνατόν συντομότερα και η περαιτέρω διακομιδή των ασθενών σε κέντρο που μπορεί να διενεργήσει ΜΘ έναντι της παράλειψης της χορήγησης ΕΘ με σκοπό την απευθείας διακομιδή των ασθενών σε κέντρο με δυνατότητα ΜΘ.

Εκτός των δύο αυτών βασικών ερωτημάτων, οι συγγραφείς παρέχουν και συστάσεις βασιζόμενες στην προσωπική τους γνώμη (expert opinion statements) σχετικά με την αντιμετώπιση ασθενών που αφυπνίζονται με νευρολογική σημειολογία που παραπέμπει σε ΑΕΕ και άρα η ακριβής ώρα έναρξης του επεισοδίου δεν μπορεί να είναι γνωστή. Στους ασθενείς αυτού συστήνεται η χορήγηση συνδυασμού ΕΘ και ΜΘ έναντι μονοθεραπείας με ΜΘ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την πολυπαραμετρική απεικόνιση εγκεφάλου με συνδυασμό αξονικής/μαγνητικής αγγειογραφίας και αξονικής/μαγνητικής αιμάτωσης.

 

Αδιαφάνεια στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας

Με αφορμή δημοσίευμα ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης , για διακοπή της πρόσβασης συγκεκριμένων επιστημόνων, όπως οι κύριοι Τσιόδρας και Λύτρας,  στο μητρώο εμβολιασμών για την COVID-19, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομέαρχη Υγείας του κόμματος Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, τονίζοντας ότι η διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση στα δεδομένα είναι κρίσιμος όρος για την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής διαχείρισης και ότι η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστημονική κοινότητα είναι αποτέλεσμα και τέτοιων φαινομένων. Είναι απαράδεκτο για ευρωπαϊκή χώρα το γεγονός ότι δεν είναι διαθέσιμες (σε ανωνυμοποιημένη μορφή) στον επιστημονικό κόσμο οι πληροφορίες για τους εμβολιασμούς, για την εμβολιαστική κάλυψη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, για το είδος των εμβολίων, την ηλικιακή και γεωγραφική κατανομή των εμβολιασμών κλπ., τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον κ. Υπουργό, πως αιτιολογείται η διακοπή πρόσβασης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα στο Μητρώο Εμβολιασμών που -κακώς- έχει υπό την εποπτεία του το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης εάν τα δεδομένα που αφορούν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, είναι στη διάθεση άλλων μελών της επιστημονικής κοινότητας που γνωμοδοτούν με τη σειρά τους στην Πολιτεία. Εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας, με ενιαιοποίηση των κέντρων συλλογής και παρακολούθησης δεδομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας . Και τέλος εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών  αλλά και των επιστημόνων προς την Πολιτεία, στο ευαίσθητο ζήτημα της διαφάνειας, της προσβασιμότητας και της αξιοπιστίας των δεδομένων . Επιπλέον εάν προτίθεται να οργανώσει, με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας, των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων  και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία, μια σοβαρή αποτίμηση και αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας, διερευνώντας   τα βαθύτερα αίτια για την τραγωδία της αυξημένης θνησιμότητας.