Η Bayer Ελλάς στις «ΤHE Most Sustainable Companies in Greece 2022»

Η Bayer Ελλάς σημειώνοντας υψηλές επιδόσεις στην εφαρμογή και την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, εντάσσεται στην ηγετική ομάδα των “The Most Sustainable Companies in Greece” για το 2022, την ανώτατη διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Τη βράβευση πραγματοποίησε ο εξειδικευμένος οργανισμός σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, QualityNet Foundation σε διαδικτυακή εκδήλωση τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου. Η αξιολόγηση των εταιριών που ξεχώρισαν, μεταξύ των οποίων και η Bayer Ελλάς, έγινε με βάση τα ESG κριτήρια για την ολιστική τους προσέγγιση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη καθώς και για τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Η παρουσία της Βayer Ελλάς στις «Τhe Most Sustainable Companies in Greece» για το 2022 εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη δέσμευση της εταιρίας απέναντι στη βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχύει την προσπάθειά της για την εφαρμογή των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων που βοηθούν την ευημερία της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Βayer Ελλάς, κύριος Andreas Pollner δήλωσε σχετικά: «Όλοι εμείς στην Βayer Ελλάς είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την ένταξή μας στις «The Most Sustainable Companies in Greece 2022», καθώς η Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών μας και στο κέντρο του τρόπου λειτουργίας της εταιρίας μας. Η υιοθέτηση πρακτικών που βασίζονται στα ESG κριτήρια αποτελεί στόχο μας και αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής μας στρατηγικής. Βασική δέσμευσή μας είναι η διαρκής επιδίωξη της επιχειρηματικής αριστείας με πρωτοβουλίες και καινοτομίες που υποστηρίζουν την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιστήμη».

Η καινοτομία στον τομέα της υγείας χρειάζεται γυναίκες επιχειρηματίες

Τις θετικές τάσεις που πρέπει να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη στις 11 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του, το EIT Health, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Μια βασική μέτρηση δείχνει ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες υπερτερούν των αντίστοιχων των ανδρών συναδέλφων τους, ενώ το EIT Health έχει επιταχύνει την άνοδο πολλών γυναικών επιχειρηματιών από την Κεντρική, την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη στους τομείς της υγείας και της βιοτεχνολογίας.

Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη (70-80%). Και στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, η αναλογία των γυναικών γιατρών είναι η υψηλότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Στις χώρες της Βαλτικής, στις χώρες του Βίσεγκραντ, στη Σλοβενία και στην Πορτογαλία, η πλειοψηφία των γιατρών είναι γυναίκες, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 49%. Αν και η επαγγελματική εμπειρία των γυναικών γιατρών μπορεί να τις προορίσει να πρωτοστατήσουν σε καινοτόμες αλλαγές στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, η επιχειρηματική δυναμική τους έχει διερευνηθεί λιγότερο από αυτή των ανδρών συναδέλφων τους. Αν και αυτό συνέβαινε ιστορικά, είναι σχετικά πρόσφατη η τάση αύξησης του αριθμού των γυναικών επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας.
«Παρατηρούμε τρεις ισχυρές τάσεις τώρα.

Πρώτον, οι γυναίκες που καινοτομούν στην υγειονομική περίθαλψη προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους. Φυσικά, η επιστήμη και η τεχνολογία κυριαρχούν και πολλές γυναίκες προέρχονται απευθείας από τα εργαστήρια, αλλά υπάρχουν και πτυχιούχοι κοινωνικών επιστημών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ρόλοι στην καινοτομία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι γυναίκες μπορούν να ενταχθούν γρήγορα. Δεύτερον, παρατηρούμε ότι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις συνιδρύονται και/ή διευθύνονται από γυναίκες.

Και τρίτον, υπάρχει ένα κύμα συζητήσεων για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για start-ups που ηγούνται γυναίκες και βλέπουμε μια τάση στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων τα VC funds να είναι πιο ανοικτά στην επένδυση σε start-ups που καθοδηγούνται από γυναίκες», λέει η Monika Toth, Διευθύντρια του Regional Innovation Scheme στο EIT Health InnoStars. Το EIT Health διαθέτει πολλά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να ενδυναμώσουν τις γυναίκες επιχειρηματίες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Bootcamp Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, διάρκειας πέντε εβδομάδων, που συνδέει νεοφυείς επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης σε πρώιμο στάδιο, με επικεφαλής γυναίκες ή και από τα δύο φύλα, με ένα δίκτυο μεντόρων για να καλλιεργήσουν και να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους. Η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από το IESE Business School, το Institute Pedro Nunes και το NUI Galway, παρέχει εντατική εκπαίδευση, πρόσβαση στο δίκτυο και καθοδήγηση. Το EIT Health δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα έως τις 14 Μαρτίου.

Παγκόσμια διάκριση του συλλόγου ασθενών «Eπιδέρμια»

Με στόχο την προώθηση δραστικών λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο τα άτομα που ζουν με ψωριασική νόσο όσο και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, η Amgen διοργάνωσε φέτος τον διαγωνισμό UPLIFT Innovation Challenge, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψωρίασης (IFPA). Το 2020 η Amgen πραγματοποίησε μία έρευνα με τη συμμετοχή περίπου 4.700 ατόμων (δερματολόγων, ρευματολόγων και ασθενών) σε 8 χώρες, διερευνώντας πώς έχει εξελιχθεί ο τρόπος που οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται τις ψωριασικές παθήσεις. Τα πρώτα ευρήματα κατέδειξαν την ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή σε δύο τομείς: την κατανόηση των ασθενών ως προς τους βαθμούς σοβαρότητας των παθήσεων και την πρόσβαση στις διαθέσιμες θεραπείες.

To Uplift Innovation Challenge δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει δράσεις που εστιάζουν σε αυτούς τους δύο τομείς. Στον διαγωνισμό αυτόν, συμμετείχαν 22 οργανισμοί παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες, οι οποίες αξιολογήθηκαν από μια διεθνή, διεπιστημονική κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους ασθενών και κορυφαίους ιατρικούς εμπειρογνώμονες στην ψωριασική νόσο. Ανάμεσα στους τέσσερις Συλλόγους που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν στον παγκόσμιο αυτόν διαγωνισμό, είναι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια».

Η διάκριση αυτή, δημιουργεί μια σημαντική προοπτική για τους Έλληνες που ζουν με τη νόσο και για τη χώρα μας συνολικά. «Η Amgen με περηφάνια υποστηρίζει το UPLIFT Innovation Challenge και την παγκόσμια κοινότητα εκπροσώπησης των ασθενών, που εργάζεται καθημερινά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όσων ζουν με ψωριασική νόσο. Μαζί με την έμπειρη κριτική επιτροπή μας, που εξειδικεύεται στο κομμάτι της ψωρίασης, εντυπωσιαστήκαμε από τις αιτήσεις που λάβαμε από συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Darryl Sleep, MD, Senior Vice President Global Medical και Chief Medical Officer της Amgen International.

Μ. Γκάγκα: Σημαντική η γρήγορη υποβολή της αίτησης για τα αντιικά χάπια

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, έκανε σαφές ότι οι γιατροί πρέπει να υποβάλουν γρήγορα την αίτηση για τα αντιικά χάπια κατά της COVID-19, δεδομένου ότι οι θετικοί στον ιό ασθενείς τους πρέπει να αρχίσουν να τα παίρνουν το αργότερο μέχρι την 5η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην επιτροπή, την πρώτη ή δεύτερη μέρα που ο ασθενής θα διαγνωστεί θετικός ή το αργότερο την τρίτη, ώστε έως την πέμπτη μέρα τα χάπια να έχουν φτάσει στο σπίτι του. «Μετά την πέμπτη μέρα είναι αργά για τα φάρμακα αυτά», τόνισε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή προσπαθεί για την γρήγορη έγκριση των αιτήσεων για να ξεκινάει εγκαίρως η διαδικασία της κατ οίκον παράδοσης μέσω του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.436 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών από τις οποίες απορρίφθηκαν 19. Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.

Εμβόλιο Novavax: 90,4% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπωματικής νόσου

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα στοιχεία που ξέρουμε για το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax (Nuvaxovid) που έγινε πρόσφατα διαθέσιμο στη χώρα μας. Τρόπος παρασκευής: Το NVX-CoV2373 είναι ένα εμβόλιο υπομονάδας που κατασκευάζεται από μια σταθεροποιημένη μορφή της πρωτεϊνικής ακίδας S του SARS-CoV-2 με τη χρήση τεχνολογίας νανοσωματιδίων.

Τρόπος χορήγησης και αποθήκευσης: Το NVX-CoV2373 χορηγείται με ένεση σε υγρή μορφή και μπορεί να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί σε συνήθεις θερμοκρασίες ψυγείου (1,7°C έως 7,5°C), χωρίς να απαιτείται βαθιά κατάψυξη. Το εμβόλιο χορηγείται ως δύο ενδομυϊκές ενέσεις σε απόσταση 21 ημερών (3 εβδομάδες). Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μειωμένη ανοσολογική ανταπόκριση στον εμβολιασμό και γι΄ αυτό είναι υποψήφιοι για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Προκαταρκτικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η χορήγηση του εμβολίου της Novavax μετά από μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca οδηγεί στην παραγωγή υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ιδιαίτερα ισχυρής Τ-ανοσιακής απόκρισης, η οποία υπερτερεί του συνδυασμού δύο δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Κλινική αποτελεσματικότητα: Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 3 PREVENT-19 στην οποία συμμετείχαν 29.960 ενήλικες εθελοντές άνω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο NVX-CoV2373 της Novavax είχε 90,4% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το νέο εμβόλιο έδειξε 100% προστασία από COVID-19 μέτριας και σοβαρής βαρύτητας. Σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη COVID-19, το εμβόλιο έδειξε 91% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς το δυναμικό μετάδοσης του SARS-CoV-2. Η κλινική δοκιμή ήταν διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιος έλαβε το υποψήφιο εμβόλιο. Τα δεδομένα για την ακριβή αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον συλλέγονται τώρα σε πραγματικό χρόνο. Ασφάλεια: Τα δεδομένα ασφαλείας δείχνουν ότι το εμβόλιο Novavax είναι γενικά καλά ανεκτό. Ο ήπιος έως μέτριος πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης ήταν τα πιο κοινά εντοπισμένα συμπτώματα.

Εγκυμοσύνη και Θηλασμός: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης του εμβολίου Novavax (NVX-CoV2373) σε εγκύους. Ωστόσο, με βάση προηγούμενα στοιχεία από άλλα εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αποτελεσματικότητα αναμένεται να είναι συγκρίσιμη με τις μη έγκυες γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 σε εγκύους όταν τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Καθώς το εμβόλιο Novavax (NVX-CoV2373) δεν περιέχει ζωντανό ιό, είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να ενέχει κίνδυνο για το παιδί που θηλάζει. Αντενδείξεις: Άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου δεν συστήνεται να το λάβουν. Τα άτομα με ενεργό λοίμωξη COVID-19 δε θα πρέπει να εμβολιάζονται μέχρι να αναρρώσουν και να έχουν ολοκληρώσει την περίοδο της καραντίνας.

FDA: Κρίσιμη απόφαση για φάρμακο κινεζικής προέλευσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Oμάδα ειδικών συμβούλων του FDA συναντάται για να συζητήσει εάν μια θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς κλινικές δοκιμές μόνο στην Κίνα θα πρέπει να εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών ισχύουν και για τις ΗΠΑ. Το φάρμακο ονομάζεται sintilimab, και αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία  φαρμάκων για τον καρκίνο Innovent Biologics Inc και την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly and Co, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας που περιλαμβάνει ανάπτυξη και διάθεση του εν λόγω φαρμάκου. Η Lilly και η Innovent πωλούν επί του παρόντος το φάρμακο στην κινεζική αγορά με την επωνυμία Tyvyt, έχοντας λάβει έγκριση ως θεραπεία για το υποτροπιάζον ή ανθεκτικό στη θεραπεία λέμφωμα Hodgkin, μετά από τουλάχιστον δύο αποτυχημένους κύκλους χημειοθεραπείας.

Η αίτηση της Innovent που εδρεύει στο Jiangsu έγινε δεκτή για έλεγχο από τον FDA τον Μάιο. Σημειώνεται ότι η παρούσα αξιολόγηση ξένων δεδομένων κλινικής έρευνας τον FDA δεν είναι η μόνη περίπτωση, αλλά αποτελεί συμβατική του υποχρέωση με βάση τις συναινετικές κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Συμβουλίου Εναρμόνισης Τεχνικών Απαιτήσεων για Φαρμακευτικά Προϊόντα που προορίζονται για Ανθρώπινη Χρήση (ICH). Τόσο το ICH Guidance E5 (ICH E5) όσο και πιο πρόσφατα το ICH Guidance E17 (ICH E17) αφορούν την αποδοχή ξένων δεδομένων από μεμονωμένες χώρες, ωστόσο αναφέρουν ως προτιμώμενη προσέγγιση τη χρήση πολυπεριφερειακών κλινικών δοκιμών (MRCTs) για την ανάπτυξη φαρμάκων, κάτι που στην παρούσα περίπτωση δεν συμβαίνει. Σε ένα έγγραφο ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι επιθεωρητές του FDA ανέφεραν ότι ο πληθυσμός των ασθενών στη δοκιμή μιας χώρας δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία του αμερικανικού πληθυσμού. Η Innovent, ωστόσο, στο ενημερωτικό της έγγραφο ανέφερε ότι το φάρμακο έχει επιδείξει ένα θετικό προφίλ οφέλους-κινδύνου, προσθέτοντας ότι τα πρότυπα κλινικής πρακτικής είναι παρόμοια μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έγκριση ή μη του συγκεκριμένου φαρμάκου από τον FDA αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε φάρμακα που παράγονται στην Κίνα, με την ελπίδα να επωφεληθούν από το φθηνότερο κόστος που έχουν οι κλινικές δοκιμές εκεί. Τέτοιες εταιρείες είναι η AstraZeneca, η Roche και Amgen.

CDC: Αλλάζει τα πρωτοκόλλα για τη διαχείριση του πόνου και τη χρήση οπιοειδών

Το αμερικανικό CDC βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης της Κατευθυντήριας Γραμμής του 2016 για τη συνταγογράφηση οπιοειδών για τον χρόνιο πόνο. Ήδη, το προσχέδιο είναι διαθέσιμο σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Απριλίου 2022.

Η παρούσα οδηγία κλινικής πρακτικής ενημερώνει και επεκτείνει την κατευθυντήρια γραμμή του CDC για τη συνταγογράφηση οπιοειδών για τον χρόνιο πόνο και παρέχει συστάσεις στους κλινικούς ιατρούς που παρέχουν φροντίδα στο θέμα του πόνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνταγογραφούν οπιοειδή, για εξωτερικούς ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω. Στην εν λόγω οδηγία δεν συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση του πόνου που σχετίζεται με τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, τη θεραπεία του καρκίνου, την παρηγορική φροντίδα και την φροντίδα του τέλους της ζωής.

Το CDC προτείνει την απόσυρση ορισμένων από τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τη συνταγογράφηση οπιοειδών σε μια κίνηση που θα επιτρέψει σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς με πόνο να λαμβάνουν μια πιο ευέλικτη θεραπεία. Οι προτεινόμενες αλλαγές στην καθοδήγηση του CDC δίνουν στους γιατρούς μεγαλύτερο περιθώριο περικοπής των ανώτατων ορίων δόσης για τους ασθενείς, χωρίς πλέον να προτείνουν περιορισμό της θεραπείας με οπιοειδή για οξύ πόνο σε τρεις ημέρες. Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφούν οπιοειδή για επώδυνους τραυματισμούς, όπως μεγάλα εγκαύματα, καθώς και για τραυματισμούς που προέρχονται από τροχαία. Προτείνεται στους γιατρούς να δίνουν ως εκκίνηση στους ασθενείς χαμηλές δόσεις χαπιών άμεσης αποδέσμευσης. Επίσης, για να ανακουφιστούν λιγότερο έντονες καταστάσεις, όπως οι κρίσεις ημικρανίας και ο πόνος στα γόνατα, στον αυχένα και στη μέση προτείνεται η χρήση εναλλακτικών θεραπειών όπως η άσκηση, ο βελονισμός, η θερμοθεραπεία και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη.

EFPIA: Συστάσεις για τις προμήθειες φαρμάκων σε όλη την EE

Η EFPIA δημοσίευσε 10 συστάσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες προμηθειών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου φάρμακα για τους ασθενείς, σε σωστές ποσότητες και στο σωστό χρόνο.

Μιλώντας για τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Λευκή Χάρτα (White Paper) Περί τής Αποτελεσματικότητας των Δημοσίων Προμηθειών Φαρμάκων στην ΕΕ, η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, είπε: «Η Λευκή Χάρτα είναι μία συνεισφορά – συγκεκριμένη και επικεντρωμένη στον κλάδο – στην ευρύτερη συζήτηση που γίνεται για την αποτελεσματικότητα των κανόνων που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ, στα πλαίσια των στόχων ανθεκτικότητας και ανάπτυξης της ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει οδηγίες που διέπουν την διεξαγωγή διαγωνισμών για τις προμήθειες στον δημόσιο τομέα γενικά, και για τις αγορές στον τομέα της υγείας ειδικά. Η πανδημία τού COVID-19 δημιούργησε ανανεωμένο ενδιαφέρον για προσφυγή σε διασυνοριακές από κοινού προμήθειες στον τομέα τής υγείας, όπως προβλέπεται από την Απόφαση  1082/2013/EΕ τής ΕΕ όταν πρόκειται για σοβαρές διασυνοριακές απειλές στην δημόσια υγεία. Αυτές οι δημόσιες προμήθειες είναι σχεδιασμένες να συμβάλλουν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και βέλτιστη σχέση κόστους/αποτελέσματος.

Η EFPIA, αντιπροσωπεύοντας την βασιζόμενη στην έρευνα φαρμακευτική βιομηχανία τής Ευρώπης, είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να παρουσιάσει επισήμως τα αποτελέσματα τής ενδελεχούς μελέτης που διεξήγαγε μεταξύ των μελών της προκειμένου να  καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην εφαρμογή τής Οδηγίας 2014 τής ΕΕ Περί Δημοσίων Προμηθειών που όφειλε να έχει μεταφερθεί στην εσωτερική έννομη τάξη όλων των κρατών μελών μέχρι τις 16 Απριλίου 2016. Η μελέτη στοχεύει στην κατανόηση τού βαθμού στο οποίο υπήρξαν καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις, κενά στην εφαρμογή, και κατά πόσον οι νέοι κανόνες λειτουργούν καλά ή προκαλούν απρόβλεπτες επιπλοκές στην πράξη.

Η Λευκή Χάρτα περιλαμβάνει 10 ειδικές συστάσεις που διασφαλίζουν ότι οι ακολουθούμενες πρακτικές στις προμήθειες είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί και να προωθήσει κατευθυντήριες οδηγίες βέλτιστων πρακτικών βασιζόμενη στο Άρθρο 168 τής Συνθήκης Περί της Λειτουργίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλίσει ότι οι προμήθειες στον φαρμακευτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των από κοινού προμηθειών, θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας φάρμακα στους ασθενείς, σε ικανή ποσότητα και στον σωστό χρόνο. Συγκεκριμένα, η καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προμήθειες φαρμάκων θα πρέπει να ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή και συνδρομή κλινικών εμπειρογνωμόνων στην προετοιμασία των προσκλήσεων υποβολής προσφορών. Θα πρέπει να ζητά ισόρροπη αξιολόγηση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων στην ανάθεση των συμβάσεων που θα οδηγούν σε αποτελεσματικές συμβάσεις-πλαίσιο πολλαπλών αναδόχων και σεβασμό τής εμπιστευτικότητας στην τιμολόγηση ακολουθώντας μια διαφανή και προβλέψιμη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Η Λευκή Χάρτα της EFPIA προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να περιορίσουν τις καθοδηγούμενες από την ΕΕ διασυνοριακές από κοινού προμήθειες μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών απειλών για την υγεία, να σεβαστούν την εθελοντική φύση αυτών των διαδικασιών και να αποφύγουν τις περιττές αλληλεπικαλύψεις των διαδικασιών πρόσκλησης υποβολής προσφορών ή συσσώρευσης απαιτήσεων από τα συμμετέχοντα Κράτη Μέλη.

 

Βάνα Παπαευαγγέλου για νόσηση με όμικρον: Δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών

Επικαλούμενη πρόσφατες μελέτες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε για ακόμα μια φορά στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σοβαρότητα της νόσησης με την Όμικρον καθώς δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών αλλά ούτε και τους άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μη χαλαρώσει ουσιαστικά τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει  το 1,5% του πληθυσμού στην επικράτεια,  ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη τη χώρα ενώ παράλληλα το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται  και διαφαίνεται και μια αύξηση στις νοσηλείες των άνω των 65 ετών.  Ωστόσο όπως είπε, η Επιτροπή παίρνει τις αποφάσεις της κάθε βδομάδα εξετάζοντας κάθε φορά τα δεδομένα.

Για το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C – μετά από νόσηση από κορονοϊό στα παιδιά, η καθηγήτρια ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2021 είχαν καταγραφεί 119 παιδιά με το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα, με διάμεσή ηλικία τα 8 έτη. Όπως ενημέρωσε, τα παιδιά αυτά εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά περικαρδίτιδα. Δύο στα 10 εισάγονται στη ΜΕΘ, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τόνισε ότι ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορονοϊό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για τους γονείς τους. Επίσης πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο αυτό.

 

 

 

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη μάχη κατά της covid-19

Τη σημασία της σωματικής δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ανέλυσε κατά τη διάρκεια του 5ου webinar ΕΚΠΑ, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Β ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Ανέφερε ότι η συμμετοχή του μέσου Έλληνα πολίτη σε αθλητικές δραστηριότητες είναι χαμηλή σε σύγκριση με τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη και μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο κατατασσόμαστε σε μια από τις 3 Χώρες που το 68% των πολιτών τους σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια δεν συμμετείχε ούτε μια φορά σε πρόγραμμα αυξημένης φυσικής δραστηριότητας.

Τα περιοριστικά μέτρα τις πανδημίας όμως επιδείνωσαν το γενικότερο πρόβλημα με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω το ήδη υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας στη χώρα μας, που αποτελεί και έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση και δυσμενή εξέλιξη της COVID-19. Τόνισε ότι η άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στους ιούς, αλλά πιθανώς και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Έκλεισε σημειώνοντας πως φαίνεται ότι η άσκηση θα αποτελέσει την απολύτως απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία στο αναδυόμενο κλινικό σύνδρομο long-covid για τη βελτίωση της υγείας αλλά και της ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.