Το Αγαθονήσι ο επόμενος σταθμός των κινητών ιατρικών μονάδων

Το ακριτικό Αγαθονήσι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αποτελεί τον επόμενο σταθμό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων ( ΚΙΜ ), που θα βρεθούν εκεί για 4η φορά από το 2014 , την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022, 09:00 – 17:00. Η αποστολή στο Αγαθονήσι σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Κάθε αποστολή είναι ξεχωριστή και «εξατομικευμένη» στις ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες της κάθε περιοχής. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτουν οι ΚΙΜ σε συνδυασμό με τις ιατρικές ειδικότητες – εθελοντές ιατροί αρωγοί του προγράμματος – που πλαισιώνουν την ομάδα, έχουν την δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους όλων των ηλικιών, παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιατρικές παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν πλήθος κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων όπως τρισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία, testPap και ενδοκολπικός υπέρηχος, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ακτινολογικός έλεγχος, υπέρηχος καρδιάς, εξετάσεις αίματος, τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου καθώς και εκπαίδευση στην ορθή χρήση χορήγησης ινσουλίνης με σκοπό την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Πρωτοβουλία της Angelini Pharma για τη σωστή διαχείριση φαρμάκων

Με κεντρικό μήνυμα «Zero Medicine Waste: Διαχειριζόμαστε τα φάρμακα και σώζουμε ζωές. Ανάλαβε δράση και μείωσε τις επιστροφές» η Angelini Pharmα Hellas αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ορθή διαχείριση των φαρμάκων, με στόχο τη μείωση της σπατάλης πόρων που μπορούν να σώσουν ζωές. Με την πρωτοβουλία «Zero Medicine Waste» η Angelini Pharma Hellas παροτρύνει τους συνεργάτες της – φαρμακεία και φαρμακαποθήκες – να συμβάλουν στην από κοινού προσπάθεια για μείωση των επιστρεφόμενων και προς καταστροφή φαρμάκων και την εξάλειψη της σπατάλης τους.

Μέσα από καλύτερο προγραμματισμό, διαχείριση και συνεργασία μπορούμε να μειώσουμε τις επιστροφές των φαρμάκων και το πιο σημαντικό να εξασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα τους σε ασθενείς που τα χρειάζονται. Τα φάρμακα μπορούν με την κατάλληλη διαχείριση, να επαναδιατεθούν ώστε να είναι χρήσιμα στους ασθενείς.
Η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί τη βάση όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία θέτει στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και παραμένει πιστή στη δέσμευση της για την εξασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας στον χώρο του φαρμάκου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή της στην ευημερία και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι η παχύσαρκοι

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα υγείας παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να τονίζει επανειλημμένως, την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος. Το 2016, 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την παχυσαρκία των ενηλίκων με το 63% των εξ’αυτών να είναι υπέρβαροι η παχύσαρκοι.

Ακόμα πιο δυσοίωνο το γεγονός ότι η χώρα μας έρχεται πρώτη στην Ευρώπη, όσον αφορά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Η διαΝΕΟσις ανέθεσε σε μια ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γιάννη Μανιού από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο την εκπόνηση μιας μελέτης που χαρτογραφεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, και προτείνει μια σειρά από δράσεις σε σχολεία και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπισή του.

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης συνίσταται στην καταγραφή των δεικτών ανάπτυξης και υγείας των παιδιών, των εφήβων αλλά και των γονέων τους μέσω της ήδη θεσμοθετημένης ιατρικής εξέτασης των παιδιών για τη συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ). Το γνωστό ΑΔΥΜ, που συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τους παιδιάτρους για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, μπορεί να εμπλουτιστεί με στοιχεία για τους γονείς (ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, συνήθειες διατροφής και άσκησης, άλλων παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα) δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα αξιολόγησης των δεικτών υγείας του πληθυσμού.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εντοπίζονται οι οικογένειες «υψηλού κινδύνου» (πάντα, όπως τονίζει η έρευνα, μέσα από διαδικασίες αυστηρής προστασίας των προσωπικών δεδομένων). Οι οικογένειες αυτές θα παραπέμπονται στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ, Δημοτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας) για ιατρικό έλεγχο και πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες από ειδικούς, παρεμβάσεις, προγράμματα, και εργαλεία ενημέρωσης. Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης έχει εξ αρχής στον σχεδιασμό του διαδικασίες αξιολόγησης και μέτρησης της αποτελεσματικότητάς του.

ΚΙΝΑ: Χρήση «υπό προϋποθέσεις» για το Paxlovid της Pfizer

Οι αρμόδιες Κινεζικές Αρχές για τα φάρμακα, ανακοίνωσαν την έγκρισή για τη χρήση υπό προϋποθέσεις του αντιικού χαπιού της Pfizer για τον κορονοϊό, Paxlovid. Όπως και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν εγκρίνει τη χρήση του χαπιού της Pfizer για την COVID-19, και η Κίνα, ενέκρινε τη χρήση του υπο προϋποθέσεις, δηλαδή μόνο για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τη λοίμωξη COVID-19. Σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο στην Κίνα, καταγράφονται τοπικά μικρές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, οι οποίες μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται με τοπικούς περιορισμούς, ωστόσο η χώρα φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός στο οποίο κυρίως οφείλεται η έγκριση του Paxlovid.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές της Κίνας, δεν έχουν εγκρίνει μέχρι σήμερα κανένα ξένο εμβόλιο κατά της COVID-19. Το Paxlovid έλαβε άδεια στα τέλη Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ και έκτοτε σε περίπου 40 χώρες. Η Pfizer έχει προβεί σε πωλήσεις του φαρμάκου αυτού που ανήλθαν σε 72 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και ελπίζει να παραγάγει 120 εκατομμύρια δόσεις καθ’όλη τη διάρκεια του 2022.

 

CDC για τρίτη δόση εμβολίων mRNA

Δεδομένα που δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων mRNA κατά του κορονοϊού, δημοσίευσε πρόσφατα το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με τους New York Times τα στοιχεία δείχνουν ότι η τρίτη δόση χάνει σημαντικό μέρος της αποτελεσματικότητάς της μετά από περίπου τέσσερις μήνες, ενισχύοντας την πιθανότητα να χρειαστεί τέταρτη δόση. τα πρώτα στοιχεία για μείωση της αποτελεσματικότητας των mRNA εμβολίων μετά την παρέλευση κάποιων μηνών, είχαν προκύψει από το Ισραήλ και τη Βρετανία.

Στη νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το CDC οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 10 πολιτείες μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 22 Ιανουαρίου 2022. Τα δεδομένα λήφθηκαν σε περιόδους κατά τις οποίες οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, αντίστοιχα, αντιπροσώπευαν περισσότερο από 50% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές, ανέλυσαν 241.204 επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ή εγκαταστάσεις επείγουσας περίθαλψης και 93.408 νοσηλείες μεταξύ ενηλίκων άνω των 18 ετών ενώ δεν συμπεριέλαβαν άτομα με ήπιες λοιμώξεις από κορονοϊό. Η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε από 69% εντός δύο μηνών από τη δεύτερη δόση σε 37% μετά από πέντε μήνες ή περισσότερο.

Οι ενισχυτικές λήψεις επανέφεραν τα επίπεδα προστασίας στο 87%.Ωστόσο η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε στο 66% μέσα σε τέσσερις ή πέντε μήνες και σε μόλις 31% μετά από πέντε ή περισσότερους μήνες από τη λήψη της τρίτης δόσης. Η τελευταία εκτίμηση ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστη επειδή λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει ενισχυτική δόση πριν από περισσότερους από πέντε μήνες, και έτσι τα δεδομένα είναι περιορισμένα, τονίζουν οι ερευνητές.

Κίνδυνος μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών επιπλοκών από τη λοίμωξη covid-19

Στην περίπτωση της λοίμωξης COVID-19 έχει παρατηρηθεί ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών που εκτείνεται από την ασυμπτωματική αύξηση ειδικών μυοκαρδιακών ενζύμων όπως η τροπονίνη έως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και την επιδείνωση ή ανάπτυξη νέας καρδιακής ανεπάρκειας, την εμφάνιση αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή καθώς και την ανάπτυξη θρομβωτικών επιπλοκών όπως η πνευμονική εμβολή. Οι πιθανοί άμεσοι και έμμεσοι μηχανισμοί μυοκαρδιακής βλάβης σε ασθενείς με COVID-19 περιλαμβάνουν βλάβες λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου και της γενικευμένης φλεγμονής, θρομβώσεις μικρών αγγείων και αποσταθεροποίηση/ρήξη αθηρωματικών πλακών με απότοκο το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθεια προκαλούμενη από ακραία στρεσογόνα ερεθίσματα και λιγότερο συχνά φλεγμονή του μυοκαρδίου (μυοκαρδίτιδα).

Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαίωναν την αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της νόσησης, της νοσηλείας και πρώιμα εντός του πρώτου μήνα από την έναρξη της λοίμωξης COVID-19, ενώ δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα δεν ήταν διαθέσιμα από μεγάλης κλίμακας έρευνες. Πρόσφατα, μία μελέτη δημοσιευμένη στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine ανέδειξε σημαντικές πτυχές της αρνητικής επίπτωσης της λοίμωξης COVID-19 στον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και ένα έτος μετά τη νόσηση. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επ. καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά που επιβεβαιώνουν τη σημαντική επιδημιολογική επίδραση της λοίμωξης COVID-19 όχι μόνο ως προς της αναπνευστικές επιπλοκές αλλά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από μια μεγάλη βάση με ασθενείς που παρακολουθούνται στο σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων των Η.Π.Α. Στη πλειοψηφία τους οι ασθενείς ήταν άνδρες (90%), με μέση ηλικία άνω των 60 ετών, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ στο ένα τέταρτο αυτών συνυπήρχε υπέρταση ή/και σακχαρώδης διαβήτης. Συνολικά ο κίνδυνος όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν αυξημένος κατά 40% μεταξύ αυτών που δεν νοσηλεύτηκαν αλλά νόσησαν με COVID-19 ενώ ήταν πολλαπλάσιος σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν σε θάλαμο ή ακόμη περισσότερο σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών ήταν αυξημένος ανεξαρτήτως ηλικίας και παραγόντων κινδύνου ενώ παρατηρήθηκε αύξηση ακόμη και σε αυτούς που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου.

Η στατιστική ανάλυση μάλιστα έδειξε ότι η παρατηρούμενη αύξηση οφείλεται στην ίδια τη λοίμωξη COVID-19 και όχι σε άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν τη λοίμωξη από COVID-19 ως μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Μάλιστα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τον αριθμό των νοσήσαντων στο Δυτικό κόσμο οι επιπλοκές μετά τη λοίμωξη COVID-19 θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα επιδημία εισαγωγών από άλλα καρδιαγγειακά και μη νοσήματα εντός του πρώτου χρόνου μετά τη λοίμωξη.

Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα, καταδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη πρόληψης της νόσου ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, η οποία έχει ως κύριους άξονες τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας και τον εμβολιασμό. Τέλος, αναδεικνύεται η αξία των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων ασθενών και η συλλογή δεδομένων σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, καθώς με την χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών και μοντέλων μηχανικής μάθησης μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που θα βελτιώσουν την υγεία των ασθενών αλλά και την απόδοση των συστημάτων υγείας.

Στο 56% το ποσοστό προστασίας από επαναμόλυνση με όμικρον μετά από προηγούμενη λοίμωξη

Την υψηλότερη ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της επαναμόλυνσης, έδειξε μία ανάλυση στις επαναμολύνσεις που έχουν καταγραφεί στο Κατάρ και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα ως επιστολή στον εκδότη του περιοδικού New England Journal of Medicine. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) σημειώνουν ότι και άλλες παρόμοιες μελέτες, αναφέρουν ότι με τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα η προηγούμενη λοίμωξη προστάτεψε από συμπτωματική επαναλοίμωξη σε επίπεδα υψηλότερα από 85%, ενώ με την μετάλλαξη Όμικρον αυτό το επίπεδο πέφτει στο 56%. Ωστόσο στην ίδια ανάλυση φαίνεται ότι προσφέρεται σημαντική προστασία έναντι βαριάς νόσου και Covid-19 αν και ο αριθμός των βαριά νοσούντων στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πολύ μικρός.

Για να υπάρξει ανοσία της αγέλης, θα πρέπει ένα ποσοστό του πληθυσμού να έχει την αποστειρωτική ανοσία, δηλαδή να μην κολλάει τον ιό ή αν τον κολλήσει να μην τον μεταδίδει. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται αδρά μέσω του βασικού αριθμού αναπαραγωγής, γνωστού ως R0, δηλαδή του αριθμού των μεταδόσεων που κάνει κάθε φορέας σε έναν πληθυσμό που δεν έχει καθόλου ανοσία. Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής στα αρχικά στελέχη του SARS-CoV-2 ήταν 2.5-3.0 και αντιστοιχεί σε ανάγκη ποσοστού αποστειρωτικής ανοσίας 60 με 67%.

Η εκτίμηση για τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα είναι ότι ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής αυξήθηκε φτάνοντας περίπου το 5 για την παραλλαγή Δέλτα με συνέπεια το ποσοστό της αποστειρωτικής ανοσίας που απαιτείται για ανοσία της αγέλης να αγγίζει το 80%. Όπως γίνεται εμφανές ένα τέτοιο ποσοστό αποστειρωτικής ανοσίας με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η μελέτη (όπου δείχνει ότι η επαναμόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα αγγίζει το 90%) θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο όταν η νόσηση στον πληθυσμό άγγιζε το 88% του πληθυσμού. Ο λόγος λοιπόν που αρχίσαμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν ότι ο συνδυασμός φυσικής νόσου και εμβολιασμού πλησίαζε το ποσοστό του 88% οδηγώντας σε αποκλιμάκωση της επιδημίας.

Με την έλευση της Όμικρον ωστόσο ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει αύξηση του βασικού αριθμού αναπαραγωγής το μέγιστο ποσοστό αποστειρωτικής ανοσίας που μπορεί να επιτευχθεί είναι 56% συνεπώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανοσία της αγέλης ακόμα και αν είχε μολυνθεί το 100% του πληθυσμού με προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι αυτά τα ποσοστά επαναμόλυνσης αφορούν μόλυνση με διαφορετικά στελέχη και όχι στελέχη της ίδια παραλλαγής (π.χ. πρώτα Δέλτα και μετά Όμικρον). Συνεπώς δεν γνωρίζουμε το ποσοστό επαναμόλυνσης Όμικρον με Όμικρον το οποίο λογικά θα είναι υψηλότερο του 56%. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της επαναμόλυνσης δείχνουν ότι οι στόχοι των εμβολιαστικών προγραμμάτων για SARS-CoV-2 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω με ποσοστά που ξεπερνάνε το 90% για το σύνολο των ενηλίκων και αγγίζουν το 100% για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 60.

Ανάγκη αποκατάστασης της σωστής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων

Η ανάγκη για αποκατάσταση της σωστής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων που ατόνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τονίστηκε μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, της Ομάδας Εργασίας του Ι.Σ.Α και των εκπροσώπων των Συλλόγων Ασθενών. Έγινε ενημέρωση, σχετικά με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΙΣΑ, του ΙΣΠ και της Περιφέρειας Αττικής, τα πρωτόκολλα για την covid-19, τα νέα αντιϊκά φάρμακα που είναι διαθέσιμα, για τον ασθενή καθώς και τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Τονίστηκε μεταξύ άλλων, η ανάγκη να αποκατασταθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης από τους ιδιώτες ιατρούς, στους ανασφαλίστους συμπολίτες μας που αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι χρόνιοι πάσχοντες, το διάστημα της πανδημίας. Όπως επισημάνθηκε, η δυσκολία πρόσβασης στις δομές υγείας και η ατόνηση των προληπτικών ελέγχων, οδήγησε ένα ποσοστό των ασθενών σε υποτροπή της νόσου. Τονίστηκε η ανάγκη να αποκατασταθεί η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων και να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των επιπλοκών. Τέθηκε επίσης το σοβαρό ζήτημα, της έλλειψης αίματος που εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής θα εντείνει την προσπάθεια για συγκέντρωση αίματος ,με τις αιμοδοσίες που διοργανώνονται συστηματικά, στο πλαίσιο του «Όλοι μαζί Μπορούμε», οι οποίες κάλυψαν σημαντικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Η μεγάλη υγειονομική κρίση που εκλήθη να αντιμετωπίσει η χώρα μας, μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπότητα έχει δυσχεράνει τη σωστή περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί έμφαση, στην πρόληψη και τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων. Επίσης επιβάλλεται να υποστηρίξουμε τις πιο ευαίσθητες ομάδες των ασθενών όπως είναι για παράδειγμα, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις δομές υγείας. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Ενώνουμε τις δυνάμεις του επιστημονικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας».

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πανελλαδική συγκέντρωση Την Τετάρτη 16/2

Σε στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 12:30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας, καλεί η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, για το θέμα των Συμβασιούχων Ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας: «Εν μέσω κορονοϊού η κυβέρνηση απολύει 31 Μάρτη 2022 8.000 εργαζόμενους Σ.Ο.Χ. που συμβάλλουν από την πρώτη γραμμή με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις υπηρεσίες στήριξης στην καταπολέμηση της πανδημίας και την αποφυγή Νοσοκομειακής διασποράς του ιού. Διεκδικούμε την εκδίωξη όλων των εργολάβων και την θεσμοθέτηση της δυνατότητας των Νοσοκομείων να συνάπτουν νέες Συμβάσεις Εργασίας ορισμένου χρόνου με το προσωπικό. Συμβάσεις που έχουν κηρυχτεί νομιμότατες από σειρά αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται την μονιμοποίησή τους».

 

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι μετρήσεις συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης την τελευταία βδομάδα από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ. Στα διαγράμματα που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, καταγράφηκαν διακυμάνσεις στις μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας, με τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τους ωστόσο να δείχνει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου. Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 09/02/2022 και της Πέμπτης 10/02/2022 είναι:

Σταθερή (-11%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 07/02/2022 και της Τρίτης 08/02/2022.
Οριακά σταθερή (-23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 02/02/2022 και Πέμπτης 03/02/22. «Αν και το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι υψηλό και αντιστοιχεί σε μεγάλη διασπορά του ιού, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων τείνουν προς μία εκτίμηση σταδιακής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, κάτι το οποίο όπως πάντα απαιτεί περισσότερες μέρες για να εξαχθεί ως ασφαλές συμπέρασμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.