«Αγαπάμε τον εαυτό μας» – Νέα συνεργασία των UNI-PHARMA & InterMed

Με σύνθημα «Αγαπάμε τον εαυτό μας» και με στόχο μία καθημερινότητα με περισσότερη υγεία, φροντίδα και ευεξία, οι φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA & InterMed, συνεργάστηκαν τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 με την Επιστημονική Ομάδα του Nutrilab, αποφοίτων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Οι Εργαζόμενοι/ες των UNI-PHARMA και InterMed που κληρώθηκαν, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία σειρά από ανθρωπομετρικές μετρήσεις, όπως αξιολόγηση βιολογικής ηλικίας, σπλαχνικού λίπους, επίπεδα μυϊκής μάζας, κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού κ.ά. αλλά και να λάβουν διατροφικές συμβουλές.

 

Σχετικά με τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη

 

Με πάνω από μισό αιώνα ζωής, ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη φαρμακευτική αγορά, αλλά σημείο αναφοράς και για την κοινωνία.

Οι φαρμακοβιομηχανίες του συνεχίζουν να δημιουργούν προϊόντα για τον άνθρωπο και την κοινωνία, φροντίζοντας παράλληλα και τις δικές τους οικογένειες, τους/τις εργαζομένους/ες τους.

Η συνεργασία με τον Nutrilab, εντάσσεται στην Στρατηγική του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, για Βιώσιμη Ανάπτυξη, μία ολοκληρωμένη στρατηγική, με άξονες την στήριξη ευπαθών ομάδων της κοινωνίας, προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, στήριξη της έρευνας και νέας γενιάς. –

Σουηδία: Πρόταση για χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου στους ηλικιωμένους

Η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών που φιλοξενούνται σε γηροκομεία ή που λαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας, στόχος της εν λόγω σύστασης είναι την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, να διατηρηθεί η ανοσία.

Η σύσταση προβλέπει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη.
Σημειώνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον στη Σουηδία, επέφερε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο τα ηπιότερα συμπτώματά της και η χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων, επέτρεψαν στην κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων και σε μειωμένα διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας, τις τελευταίες βδομάδες, υπήρξε σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. «Μια ενισχυτική δόση ενισχύει την προστασία. Επομένως θεωρούμε ότι οι άνθρωποι άνω των 80 ετών θα επωφεληθούν από μια τέταρτη δόση», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ. Εάν τελικά η κυβέρνηση της χώρας πραγματοποιήσει τη σύσταση των ειδικών για χορήγηση τέταρτης δόσης, τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, θα είναι και πάλι τα mRNA των Pfizer/Biontech ή Moderna.

Πάνω από 65.500 τα δωρεάν rapid test από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής

Θερμή είναι η ανταπόκριση χιλιάδων πολιτών στη Δράση του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας διενεργούνται δωρεάν Rapid test σε όλη την Αττική, σε όσους πολίτες το επιθυμούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την περίοδο 7/3/21 έως και 11/2/22 έχουν διενεργηθεί συνολικά 61.549 Rapid test σε όλη την Αττική, από τα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ. Επισημαίνεται ότι από την αρχή του 2022 έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.570 Rapid, ενώ μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή από 7/2/22 έως και 11/2/22 τα δωρεάν Rapid test έφθασαν τα 2.044.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι για το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία των δήμων Φυλής, Πεντέλης, Αιγάλεω, Πετρούπολης και Ωρωπού, και παράλληλα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε Ιδρύματα Περιθάλψεως ατόμων με νοητική υστέρηση.
Οι δράσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα. Την Κυριακή 13/2 διενεργήθηκαν Rapid test στο Δημαρχείο του Δήμου Γαλατσίου στην Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου «Θάνος Κωτσόπουλος. Χθες, Δευτέρα 14/2 τα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών διενέργησαν διαγνωστικούς ελέγχους στο στρατιωτικό εργοστάσιο στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και σε κοινωνική δομή στην Παλλήνη.

Σήμερα Τρίτη 15/2 τα κλιμάκια θα βρίσκονται:
1. Στο ΚΑΠΗ Καματερού, επί των οδών Βασ. Γεωργίου και Θεσσαλονίκης, Καματερό, από 9:30-14:30
2. Σε Γηροκομείο στο Χαλάνδρι
Το συντονισμό της Δράσης έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:
«Η μεγάλη προσέλευση των πολιτών, επιβεβαιώνει την σημασία που δίνουμε στην ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την ανάπτυξη προληπτικών δράσεων για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο δρόμος για την τελική νίκη απέναντι στην πανδημία».
Επισημαίνεται, ότι τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι απολύτως σύμφωνες με τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι για τη διενέργεια του ελέγχου δεν απαιτείται ραντεβού, παρά μόνον η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΜΚΑ.

Ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς με συγγενή καρδιοπάθεια

Η φροντίδα του ασθενούς με συγγενή καρδιοπάθεια πρέπει να είναι ολιστική και να μην αφορά αποσπασματικά την αντιμετώπιση κάποιου μεμονωμένου προβλήματος ή επιπλοκής. Η συγγενής καρδιοπάθεια θεωρείται χρόνιο νόσημα και ο ασθενής έχει ανάγκη γενικότερης υποστήριξης. Τα παραπάνω τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, που εορτάσθηκε πρόσφατα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ασθενείς συχνά χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις επαναλαμβανόμενες σε τακτά χρονικάδιαστήματα, και ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει διαρκής ενημέρωση της ομάδας που έχει την συνολική εικόνα της φροντίδας του ασθενούς (continuityofcare). Πέραν της ιατρικής αντιμετώπισης, κάποιοι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια ενδέχεται να έχουν ανάγκη υποστήριξης στην σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και στην εύρεση εργασίας.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει εδώ και πολλά χρόνια αναγνωρίσει την σημασία και τις ανάγκες αυτής της ειδικής ομάδας του πληθυσμού και διοργανώνει δράσεις στατιστικών μελετών, ενημέρωσης και εκπαίδευσης Καρδιολόγων στις συγγενείς καρδιοπάθειες μέσω υποτροφιών, συνεδρίων και ειδικών μαθημάτων, αλλά και μέσω της συνεργασίας της με συλλόγους ασθενών και αντίστοιχες εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Η συγγενής καρδιοπάθεια είναι μία νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις πλήρως και η εγρήγορση μας πρέπει να είναι μεγάλη για να μην χαθεί χρόνος, ούτε στη διάγνωση, ούτε στην αντιμετώπιση.
Τα νοσοκομεία στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς είναι: Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: υπεύθυνος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης, Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ»: υπεύθυνη κ.Αφροδίτη Τζίφα, ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: υπεύθυνος κ.Ευάγγελος Καρανάσιος, ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ υπεύθυνη κ. Γεωργία Γρηγοριάδου, ΙΑΣΩ: υπεύθυνος κ. Γεώργιος Τσαούσης , ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ: υπεύθυνη κ. Στέλλα Μπρίλη (τμήμα ενηλίκων), ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»: υπεύθυνη κα Αλεξάνδρα Φρογουδάκη (τμήμα ενηλίκων), ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, για παιδιά και ενήλικες. Υπεύθυνοι Ανδρέας Γιαννόπουλος και Γιώργος Γιαννακούλας αντίστοιχα.

Ελλάδα-covid-19: Στο 16,22% o δείκτης θετικότητας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 20.361 νέες λοιμώξεις κορονοϊού στη χώρα μας σε σύνολο 125.484 διαγνωστικών τεστ, γεγονός που εκτίναξε τον δείκτη θετικότητας στο 16,22%. Aπό τα νέα κρούσματα, 5.455 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.202 στη Θεσσαλονίκη και 75 είναι εισαγόμενα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 494 συμπολίτες μας με διάμεση ηλικία τα 66 έτη.
Μεταξύ αυτών, 374 (75,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (24,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.145 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 352 ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 405 ασθενείς. Ακόμα 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.836 θάνατοι και 2.194.453 κρούσματα.

Αντισώματα σε βρέφη μητέρων που εμβολιάστηκαν έναντι της covid-19

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, κατέδειξε ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα διαρκή παρουσία αντισωμάτων στα βρέφη συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν από μη εμβολιασμένες αλλά μολυσμένες με COVID-19 μητέρες.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μαριάννα Θεοδωρά (Επίκουρη Καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής), Γιώργος Δασκαλάκης (Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας- Εμβρυομητρικής Ιατρικής), Βασιλική (Βάνα) Παπαευαγγέλου (Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2788986

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Συμπεριέλαβε 77 γυναίκες που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίου mRNA και 12 γυναίκες που είχαν συμπτωματική μόλυνση από κορωνοϊό μεταξύ 20ης και 32ης εβδομάδας κύησης. Στους 2 μήνες από τη γέννηση συλλέχθηκαν δείγματα αίματος από 49 βρέφη εμβολιασμένων μητέρων. Στους 6 μήνες από τη γέννηση συλλέχθηκαν δείγματα από 28 βρέφη εμβολιασμένων μητέρων και από 12 βρέφη μολυσμένων μητέρων. Μετρήθηκαν αντισώματα IgG έναντι της Spike πρωτεΐνης του κορωνοϊού.

Οι εμβολιασμένες μητέρες είχαν σημαντικά υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων κατά τον τοκετό σε σύγκριση με τις μητέρες που μολύνθηκαν (p<0,001). Ομοίως, οι αντίστοιχοι μέσοι τίτλοι του ομφάλιου λώρου ήταν υψηλότεροι μετά τον εμβολιασμό έναντι της φυσικής μόλυνσης (p<0,001). Μεταξύ των βρεφών εμβολιασμένων μητέρων στους 2 μήνες, 98% είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα. Οι συγκεντρώσεις τους μάλιστα συσχετίστηκαν με αυτές της μητέρας και του ομφάλιου λώρου.

Στους 6 μήνες, 57% (16/28) των βρεφών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα σε σύγκριση με μόνο 8% (1 από 12) των βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες που μολύνθηκαν (p<0,005). Ούτε οι μητρικοί τίτλοι αντισωμάτων ούτε οι τίτλοι του ομφάλιου λώρου συσχετίστηκαν σημαντικά με τους βρεφικούς τίτλους αντισωμάτων στους 6 μήνες, κυρίως επειδή το 43% των βρεφών δεν είχε ανιχνεύσιμο τίτλο εκείνη τη στιγμή.
Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από COVID-19. Δεδομένης της υστέρησης στην ανάπτυξη εμβολίων για βρέφη, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα πρέπει να παρακινήσουν τις εγκύους να εμβολιαστούν όχι μόνο για την ασφάλεια των ίδιων, αλλά και για να ενισχύσουν την άμυνα των μωρών τους έναντι της COVID-19.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19

Νέα αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19, τόσο στην αποτροπή της λοίμωξης όσο και της νοσηλείας εξαιτίας της.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 3,1 εκατομμυρίων ατόμων, από τα οποία 197.535 (το 6,3%) είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και εξ’ αυτών, οι 15.786 (το 8%) είχαν νοσηλευθεί, την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ακόμη δεν είχε κυριαρχήσει η παραλλαγή Όμικρον. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Regional Health-Americas», διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer έναντι του κινδύνου λοίμωξης μειώθηκε από 85% στη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τον εμβολιασμό, σε 49% μετά από οκτώ μήνες.

Η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων έναντι του κινδύνου νοσηλείας παρέμεινε υψηλή (90%) καθ’ όλο το οκτάμηνο και δεν εξασθένησε, με εξαίρεση τους άνω των 75 ετών (μείωση στο 77%) ή όσους ήταν ανοσοκατεσταλμένοι (74%). Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ωστόσο, η αποτελεσματικότητα έφθασε το 88% έναντι του κινδύνου λοίμωξης και 97% έναντι του κινδύνου νοσηλείας . «Η μελέτη μας δείχνει ότι η θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία της τρίτης δόσης, όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής νόσου, είναι σημαντική. Όλες οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, που έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, έχουν δείξει μία σημαντική βελτίωση», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, επιδημιολόγος δρ Σάρα Τάρτοφ.

Η χορήγηση συστηματικής θεραπείας στην καρκινοπαθή έγκυο δεν πρέπει να καθυστερεί

Η χορήγηση συστηματικής θεραπείας στην καρκινοπαθή έγκυο δεν πρέπει να καθυστερεί, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Ογκολόγος Παθολόγος Δρ. Ιωάννης Κωτσαντής , στο διήμερο διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ. Αν και η εμφάνιση νεοπλασματικής νόσου κατά την εγκυμοσύνη είναι σπάνια ( 1-2 ανά 1000 εγκυμοσύνες), εκτιμάται ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει αύξηση. Ο καρκίνος του μαστού, το μελάνωμα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούν τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους κατά την εγκυμοσύνη. Ακολουθούν σε συχνότητα οι αιματολογικές κακοήθειες.

Αναφορικά με τον απεικονιστικό έλεγχο στο πλαίσιο διάγνωσης και σταδιοποίησης της νόσου, απαγορεύονται αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες με σκιαγραφικά μέσα, ενώ επιτρέπεται εφόσον κριθεί αναγκαίο η μαγνητική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό, η ακτινογραφία θώρακα και η μαστογραφία με ακτινοπροστασία της κοιλιακής χώρας. Το υπερηχογράφημα αποτελεί το προτιμότερο διαγνωστικό μέσο. Αυτό που ενδεχομένως επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση ασθενών με καρκίνο κατά την κύηση, είναι η καθυστερημένη διάγνωση λόγω υποεκτίμησης συμπτωμάτων και παθολογικών ευρημάτων αλλά και οι διαγνωστικές δυσκολίες που προκύπτουν λόγω εγκυμοσύνης. Διεπιστημονικές ομάδες αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της εγκύου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών ιατρικών εταιρειών. Η ασθενής πρέπει να παρακολουθείται εβδομαδιαίως και από τον γυναικολόγο της και να υποβάλλεται σε εβδομαδιαίο υπερηχολογικό έλεγχο του κυήματος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας τόσο για την έγκυο ασθενή όσο και για το έμβρυο εξαρτώνται από παράγοντες όπως η εβδομάδα κύησης, η διάρκεια της θεραπείας, το δασολογικό σχήμα και το είδος της θεραπείας. Συστήνονται τα εβδομαδιαία σχήματα χορήγησης για πιο στενή παρακολούθηση των εγκύων ασθενών. Εκτός από τα κυτταροτοξικά φάρμακα, κατά την εγκυμοσύνη συστήνεται η αποφυγή χορήγησης ανοσοθεραπείας, ορμονοθεραπείας και στοχευτικών θεραπειών και ειδικά αναστολών τυροσινικών κινασών.

 

O ρόλος της αρχιτεκτονικής στην ολιστική φροντίδα καρκινοπαθών

Στον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην ολιστική φροντίδα καρκινοπαθών, εστίασαν στην ομιλία τους, οι φοιτήτριες της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π Βασιλική Καρπούζη και Βασιλική Κατή, στο διήμερο διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ, που έλαβε χώρα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, με θέμα: «Όφελος και τίμημα για τον ογκολογικό ασθενή».

hospiΌπως επισήμαναν ο καρκίνος είναι μία νόσος «ιατρικοποιημένη», που αντιμετωπίζεται σε ψυχρούς και απρόσωπους θαλάμους νοσοκομείων, «μια φυλακή που προσπαθεί να σώσει σωματικά αλλά που σκοτώνει ψυχικά». Ωστόσο, ο ογκολογικός ασθενής δεν είναι «μηχανή» που χρήζει αποκατάστασης: έχει ανάγκη ανθρωποκεντρικών δομών που θα προσφέρουν ανακούφιση και ταχύτερη ανάρρωση, ενός οικείου περιβάλλοντος που θα ελαττώνει το άγχος και την κατάθλιψή του αλλά και των φροντιστών του, θα βελτιώνει την ποιότητα επικοινωνίας τους, την ψυχική και νοητική υγεία του, την ποιότητα του ύπνου, θα μειώνει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά και τη διάρκεια και το κόστος νοσηλείας του.

Οι ερευνήτριες, επεσήμαναν την ανάγκη, οι θεραπευτικοί χώροι να είναι μακριά από τον θόρυβο της πόλης, στη φύση ή σε ήσυχες γειτονιές, με παράθυρα, μπαλκόνια, με δωμάτια ηλιόλουστα και ευάερα, εσωτερικά φυτά, στοιχεία τέχνης, υλικά φυσικά με οικείες υφές, χρώματα σε γήινους και παλ τόνους, τεχνητό φωτισμό σε χαμηλή ένταση και σε ζεστές ή παστέλ αποχρώσεις. Πρέπει να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία, τον αυτοέλεγχο, την ασφάλεια και την άνεση, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ασθενείς και φροντιστές να επιλέξουν τον βαθμό απομόνωσης ή αντίθετα συναναστροφής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ενημερωτικά σεμινάρια στην Ορεστιάδα

Τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και για τους φροντιστές τους συνεχίζονται στην πόλη της Ορεστιάδας στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2022. Τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κομοτηνής στις παρακάτω αίθουσες:
Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τους φροντιστές τους: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Διεύθυνση: Βασιλέως Κωνσταντίνου 11)
Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους: Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Πολύκεντρου (Διεύθυνση: Κωνσταντινουπόλεως 59)

Οι ώρες διεξαγωγής των επιμορφωτικών σεμιναρίων είναι:
Παρασκευή 18/02/2022: 17:00 μ.μ. – 21:15 μ.μ., Σάββατο 19/02/2022: 10:00 π.μ. – 14:30 μ.μ.
Τελευταίος σταθμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων θα είναι η πόλη της Αλεξανδρούπολης όπου τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.
Οι ενδιαφερόμενοι για την εγγραφή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις της Ομοσπονδίας, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: 210 520 1474 – 6955484580, Σύλλογος Διαβητικών Ν. Ροδόπης «ΓΛΥΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»: 25310 86009 – 6985761968, Σύλλογος Διαβητικών Ν. Έβρου: 6959868515.