Εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών στη Σκωτία

Η Σκωτία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες η Πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον. Όπως ανέφερε στο Twitter, η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει δεχτεί τις συστάσεις τις Επιτροπής για εμβολιασμό των παιδιών από 5 ως 11 ετών, και η διαδικασία παράδοσης των προμηθειών βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης συμβουλεύει και τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκστρατεία εμβολιασμού και μέχρι στιγμής όλα έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις της.

 

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Έγκαιρη διάγνωση της άνοιας

Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα ενός διαδικτυακού «rapid test μνήμης», που διαρκεί μόλις 10-15 λεπτά, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας. Το «rapid test μνήμης» είναι μια online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Αναδρομικής Μνήμης. Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο, με το οποίο οι ειδικοί μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα, εάν έχουν δυσκολίες στη μνήμη αυτοί που συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγιο και να τους προτείνουν να κλείσουν ραντεβού στο Ιατρείο Μνήμης του Παπαγεωργίου για να διερευνήσουν τις διαταραχές. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ιατρείου, το τεστ αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση, αλλά στόχος του είναι να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης.

Η υπηρεσία έχει τύχει ευρύτατης αποδοχής από τους πολίτες, με 3500 να έχουν ήδη κάνει το τεστ και να έχουν ενημερωθεί για το αν παρουσιάζουν πρόβλημα στη μνήμη και αν χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχονται στο Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται και η Θεραπεία Γνωστικής Διέγερσης. Πρόκειται για σύντομη θεραπεία γνωστικής ενδυνάμωσης για άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια, η οποία σχεδιάστηκε ύστερα από εκτεταμένη αξιολόγηση ερευνητικών δεδομένων και είναι μια τεκμηριωμένη παρέμβαση για ανθρώπους που πάσχουν από μνημονικά ελλείμματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των υπηρεσιών του, το Ιατρείο παρέχει τη δυνατότητα Θεραπείας Γνωστικής Διέγερσης, η οποία είναι μια σύντομη θεραπεία, που αφορά τη γνωστική ενδυνάμωση ατόμων με ήπια έως μέτρια άνοια. Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Παπαγεωργίου δημιούργησε την online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Ανάδρομης Μνήμης σε συνδυασμό με το ερωτηματολόγιο ZUNG για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο της διακλινικής μελέτης «Ερευνητικό Πρωτόκολλο Διερεύνησης Μνημονικών Ελλειμμάτων και Κατάθλιψης – Memory And Depression Study: MANDY» ,υπό την αιγίδα της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής και της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας του, το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τη μνήμη τους αλλά και τη διάθεσή τους. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, σε πρώτη φάση μπορεί άμεσα να κάνει δωρεάν το τεστ, μέσω του συνδέσμου https://www.memoryclinic.gr/Test/index.php/535594?lang=el και εφόσον το αποτέλεσμα δείξει ότι αντιμετωπίζει διαταραχές μνήμης ή ήπιες διαταραχές μνήμης να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή σε διά ζώσης εξέταση από το έμπειρο προσωπικό του Ιατρείου, καλώντας στο 231332844 για να κλείσει ραντεβού. (ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ).

Εντοπίστηκε στη Βρετανία η νέα παραλλαγή Deltacron

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μιλώντας χθες στο OPEN αποκάλυψε ότι στη Βρετανία εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Deltacron που είναι συνδυασμός της Δέλτα και της Όμικρον. Όπως είναι γνωστό, και υπενθύμισε και ο καθηγητής, η Deltacron είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην Κύπρο πριν λίγο καιρό, ωστόσο στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ως επιστημονικό λάθος.

Ο κ. Τριανατφυλλίδης σημείωσε πως η Βρετανία διαθέτει το καλύτερο σύστημα επιτήρησης και ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής Deltacron για την οποία οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τίποτα βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Για την επικινδυνότητά της νέας παραλλαγής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που πήρε από την Δέλτα και την Όμικρον , με το πιο επικίνδυνο σενάριο να έχει την ταχύτητα διασποράς της Όμικρον και τη νοσηρότητα της Δέλτα.

Σημείωσε ωστόσο, πως σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται πως θα προστατεύονται και από τη νέα παραλλαγή. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν επικρατήσει σίγουρα θα προκαλέσει προβλήματα στη Δύση. Η αγγλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει όλο το σύστημα της διασφάλειάς της», σημείωσε.
Ο καθηγητής προειδοποίησε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να βιαστούν να άρουν ή να χαλαρώσουν πολύ τα περιοριστικά μέτρα, ενώ διαφώνησε με τον όρο «ενδημικός», με τον οποίο κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι θα χαρακτηρίζεται στο εγγύς μέλλον ο ιός.

Πάνω από 25.000 τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο, 19.509 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, σε σύνολο 331.538 τεστ. Από τα νέα κρούσματα 5.918 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.140 στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα 82 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19, φθάνοντας το σύνολο των θυμάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα σε 25.001. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 485 με διάμεση ηλικία τα 66 έτη. Από αυτούς 364 (75,05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (24,95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.164 ασθενείς. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,99 .

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +30.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 394 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Το 95% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διευθυντές στο ΓΝ Νίκαιας: Προβληματική λειτουργία του χειρουργικού τομέα

Οι Ιατροί Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των Χειρουργικών Τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά τονίζουν ότι η λειτουργία του χειρουργικού τομέα είναι ήδη προβληματική και επισημαίνουν πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απαξίωση και εγκατάλειψη των Χειρουργείων από τους διοικούντες. Τα παραπάνω γνωστοποιεί ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Π. Παπανικολάου.

Με ανακοίνωσή τους οι γιατροί καλούν τον διοικητή του «Άγιος Παντελεήμων» να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των χειρουργείων υπενθυμίζοντας ότι έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για τα προβλήματα, που επιδεινώνονται αντί να επιλύονται μετά τη σημαντική συρρίκνωση του τομέα με την παραχώρηση χειρουργικών κλινών και τον περιορισμό των τακτικών χειρουργίων. «Η συνεχιζόμενη υπολειτουργία του χειρουργικού τομέα με τη δικαιολογία της πανδημίας Covid, δημιουργεί πλέον σοβαρότατα προβλήματα, καθώς εκατοντάδες ασθενείς συσσωρεύονται στις λίστες προς χειρουργική αντιμετώπιση και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μεγάλης ανόδου της θνησιμότητας και βαριάς νοσηρότητας από χειρουργικές παθήσεις» τονίζουν οι γιατροί.

Αναφορικά με τις ελλείψεις στα χειρουργεία αναφέρουν την υπολειτουργία της κεντρικής αποστείρωσης λόγω έλλειψης υπαλλήλων ειδικότητας θερμαστών, την έλλειψη αναλώσιμων υλικών, όπως χειρουργικών μπλουζών και ιματισμού, χειρουργικών ραμμάτων και άλλων υλικών απαραίτητων για την εκτέλεση επεμβάσεων, των οποίων τις εντολές προμήθειας ο διοικητής είτε δεν υπογράφει είτε μειώνει τις ποσότητες κατά βούληση. Τέλος, την έλλειψη τεχνικού υλικού λαμπτήρων χειρουργικών προβολέων ή ακόμα και απλών λαμπτήρων φωτισμού και ηλεκτρικών μπριζών.

Συνεχίζεται με επιτυχία το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Βασικές Αρχές Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων»  

Με τον δεύτερο κύκλο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βασικές Αρχές Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων» συνεχίζεται το «Πανελλήνιο Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής», με τον διακριτικό τίτλο GRIPPSNF, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και υπό την εποπτεία του Ο.ΔΙ.Π.Υ.

To Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Βασικές Αρχές Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων» εκπονήθηκε σε συνεργασία του CLEO με το Eθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, και στον δεύτερο κύκλο του Προγράμματος υπάρχει αυξημένη συμμετοχή από 120 Νοσηλευτές Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ), ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός υποψηφίων για τους επόμενους κύκλους.

Στον πρώτο κύκλο (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2021) συμμετείχαν συνολικά 92 ΝΕΛ, εκ των οποίων οι 72 (78,26%) προχώρησαν μέχρι την αξιολόγηση μετά τη διενέργεια του εκπαιδευτικού προγράμματος (τελική εξέταση). Από τους 72 ΝΕΛ που συμμετείχαν στις τελικές εξετάσεις, οι 61 (84,7%) τις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία με επιτυχία λαμβάνοντας Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ.

Για την αποτελεσματικότητα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ελέγχθηκε το επίπεδο βασικών γνώσεων πριν και μετά την εκπαιδευτική διαδικασία, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά ευρήματα καθώς η ατομική επίδοση των ΝΕΛ βελτιώθηκε στο 90,3% (65) των συμμετεχόντων, ενώ  άνω του 20% βελτίωση καταγράφηκε στο 66,7% (48) των ΝΕΛ.

Τη μεγάλη επιτυχία του Προγράμματος υπογραμμίζει η ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος από τους συμμετέχοντες, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα και το επίπεδο του γνωστικού αντικειμένου όσο και την επάρκεια των εξαιρετικά έμπειρων στο αντικείμενο Εισηγητών.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ισχυρότερη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου

Καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κλινικές δοκιμές και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ελλείψεων σε αντικαρκινικά φάρμακα ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία εγκρίθηκε χθες με 652 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 27 αποχές. Η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα, είτε ολόκληρη τη συζήτηση στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ.

Πάνω από το 40% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί μέσω «συντονισμένων δράσεων που αντιμετωπίζουν τους συμπεριφορικούς, βιολογικούς, περιβαλλοντικούς, εργασιακούς, κοινωνικοοικονομικούς και εμπορικούς» παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Κατά συνέπεια, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, που θα βασίζονται στις συστάσεις ανεξάρτητων επιστημόνων. Προτείνονται διάφορα μέτρα, όπως η χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της διακοπής του καπνίσματος και η προώθηση δράσεων για να μειωθούν και να προληφθούν οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, ως μέρος μιας αναθεωρημένης στρατηγικής της ΕΕ για το θέμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει επίσης να υπάρχει σήμανση υποχρεωτικά στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας όλων των τροφίμων με ετικέτα διατροφικής αξίας, κοινή σε όλη την ΕΕ. Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να θεσπιστούν ανώτατα όρια για την έκθεση σε 25 επιπλέον ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν ζητούν υγειονομική περίθαλψη ή όταν επιχειρούν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο κρίνει, συνεπώς, ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να αυξηθεί η κινητικότητα των ασθενών και να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και περίθαλψη. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστεί ενιαίο σύνολο κανόνων για την έγκριση και την επιστροφή εξόδων, όταν οι ασθενείς λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό. Στους κανόνες αυτούς πρέπει να συμπεριληφθεί και το δικαίωμα των ασθενών να ζητούν δεύτερη γνώμη. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, πρέπει επίσης να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία στον τομέα των κλινικών δοκιμών.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την επέκταση των διαδικασιών κοινής προμήθειας φαρμάκων, ειδικότερα όσον αφορά σπάνια, παιδιατρικά και νέα αντικαρκινικά φάρμακα και θεραπείες. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές θεραπείες για τον καρκίνο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να διευρυνθεί η αλυσίδα εφοδιασμού αντικαρκινικών φαρμάκων, να βελτιωθεί ο έλεγχος για ελλείψεις και να δημιουργηθεί στρατηγικό απόθεμα αντικαρκινικών φαρμάκων κρίσιμης σημασίας.

Άλλες βασικές συστάσεις της έκθεσης είναι οι εξής: Να διασφαλιστεί το «δικαίωμα στη λήθη» για όλους τους ασθενείς στην ΕΕ, επί δέκα χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας τους, και έως και πέντε χρόνια για ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο πριν κλείσουν τα 18. Με βάση το δικαίωμα αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο. Να συμπεριληφθούν και άλλες μορφές της ασθένειας στο νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Προς το παρόν το πρόγραμμα αφορά τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Να εξασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια στο φαρμακευτικό σύστημα, ειδικότερα όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών βάσει επιμέρους στοιχείων, τα κριτήρια επιστροφής εξόδων και τις καθαρές τιμές των φαρμάκων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Moderna: Σχέδια για 4 νέες θυγατρικές στην Ασία

Η Moderna περιέγραψε την Τρίτη τα σχέδια της για άνοιγμα τεσσάρων νέων θυγατρικών στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν για να «επεκτείνει το εμπορικό της δίκτυο σε όλη την Ασία», το οποίο αποτελεί πλέον «αναπόσπαστο μέρος» των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Fierce Pharma, στο Χονγκ Κονγκ η Moderna θα προσλάβει δώδεκα υπαλλήλους για αντίστοιχες λειτουργίες, όπως ιατρικές, ρυθμιστικές, τιμολόγησης, αποζημίωσης, πρόσβασης στην αγορά, κυβερνητικές υποθέσεις και εμπορικές λειτουργίες. Η εταιρεία θα «ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση» για τις άλλες τρεις θυγατρικές και «στρατολογεί ενεργά ομάδες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Τα νέα υποκαταστήματα θα προστεθούν στα υπάρχοντα γραφεία της Moderna στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, τα οποία μαζί απασχολούν επί του παρόντος μόνο 24 εργαζόμενους.

Χάρη στο επιτυχημένο εμβόλιο mRNA για την COVID-19, η Moderna εξελίχθηκε γρήγορα από εταιρεία βιοτεχνολογίας κλινικού σταδίου που ιδρύθηκε το 2010 σε εταιρεία με αναμενόμενες πωλήσεις το 2021 μεταξύ 15 και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αριθμών που «κάνουν τα κεφάλια να στρέφονται», ακόμη και στον κόσμο των Big Pharma. Για το 2022, η εταιρεία έχει ήδη 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες εμβολίων για την COVID από τις αρχές Ιανουαρίου.

 

Νέος επικεφαλής του FDA o Robert Califf

Επικυρώθηκε η εκλογή του Ρόμπερτ Κάλιφ, ως του νέου επικεφαλής του FDA, από την Γερουσία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο νέος επικεφαλής του Οργανισμού θα αποτελέσει ένα «στιβαρό χέρι» για τη Φαρμακοβιομηχανία.

Ο Ρόμπερτ Κάλιφ, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως επίτροπος του FDA από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, αναλαμβάνει τη θέση που είχε καλυφθεί προσωρινά από τη Janet Woodcock. Οι αναλυτές της RBC Capital Markets επικρότησαν την εκλογή του Κάλιφ για τη θέση , λέγοντας ότι μπορεί να φέρει ρυθμιστική σταθερότητα στον κλάδο. «Πιστεύουμε ότι η Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί από ένα ‘στιβαρό χέρι’ που θα καθοδηγήσει τον Οργανισμό να αποφασίσει για αμφιλεγόμενα θέματα, όπως οι εγκρίσεις αντι-αμυλοειδών αντισωμάτων (BIIB) και me-too biologics από την Κίνα και θα μπορούσε να βοηθήσει στη περιφρούρηση του Οργανισμού από εξωτερική πολιτική πίεση για θέματα που σχετίζονται με την COVID , όπως οι εγκρίσεις φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα και το εμβόλιο στα παιδιά», έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους επενδυτές. Επιπλέον, η εμπειρία του Κάλιφ στα big data και η πίστη του στις μεγάλες, τυχαιοποιημένες δοκιμές, μπορεί επίσης να «προωθήσει μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα στο σχεδιασμό των δοκιμών και την ανάλυση δεδομένων», έγραψαν οι αναλυτές.

Ο Κάλιφ δέχθηκε κριτική τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς πριν την εκλογή του. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι  του εναντιώθηκαν για τη στάση του υπέρ των αμβλώσεων, ενώ παράλληλα, ορισμένοι Δημοκρατικοί, τον θεωρούσαν πολύ συνδεδεμένο με τη φαρμακοβιομηχανία, επικαλούμενοι την έγκριση του FDA για τα οπιοειδή κατά την προηγούμενη θητεία του, η οποία συνέβαλε στην κρίση των οπιοειδών. Ο Califf, αναλαμβάνει τα ηνία, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Οργανισμός πρέπει να αποφασίσει  για το αν θα εγκρίνει το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών. Επίσης έρχεται στον FDA κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ο Οργανισμός υπήρξε στόχος κριτικής για την έγκριση του αμφιλεγόμενου φαρμάκου της Biogen για το Alzheimer Aduhelm. Για να εξασφαλίσει ψήφους και να κερδίσει την υποψηφιότητα, ο Καλίφ συμφώνησε να επανεξετάσει την ταχεία διαδικασία έγκρισης, μέσω της οποίας επικυρώθηκε το Aduhelm.

Ανάγκη ποιοτικής διασφάλισης υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο

Η ποιότητα αποτελεί μια ανθρώπινη αναζήτηση από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι συνώνυμη με την αρετή, τη συνεχή βελτίωση και το «αἰέν ἀριστεύειν». Και ενώ αποτελεί βασικό δικαίωμα και προσδοκία των πολιτών, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες που αφορούν το θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό της υγείας, εξού και ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί οργανισμοί και συστήματα υγείας ανά το παγκόσμιο στρέφονται στην εφαρμογή διαδικασιών ποιοτικής διασφάλισης και ελέγχου στην υγειονομική φροντίδα, το νεοσυσταθέν ΓεΣΥ στη χώρα μας μοιάζει να ανθίσταται σθεναρά απέναντι σε αυτήν την προοπτική.

Είναι ηλίου φαεινότερον, και το επισημαίνουν πολλοί σκεπτόμενοι συμπολίτες μας, ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο πάσχει, και πάσχει σοβαρά. Στον απόηχο της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και των αποκαλύψεων για εξόφθαλμες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος από τον ΟΑΥ, η επικαιρότητα φέρνει διαρκώς στην επιφάνεια σοβαρά ζητήματα στην Υγεία που καταδεικνύουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πόσο υστερούμε στην παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς.

Είναι θλιβερή η αναβολή χειρουργείων που αφορούν ψυχρά περιστατικά, η οποία και είναι σε ισχύ από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ή η ακύρωση προγραμματισμένων ραντεβού χρόνιων πασχόντων που δεν έχουν τακτική πρόσβαση, όπως θα έπρεπε, σε απαραίτητες για τον έλεγχο της πάθησής τους υπηρεσίες υγείας. Μεγάλο προβληματισμό γεννούν και τα φαινόμενα υποστελέχωσης ή ανεπαρκούς στελέχωσης με ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό των ΤΑΕΠ, δηλαδή πιο νευραλγικών τμημάτων για την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας στους πολίτες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμη, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραπόνων, τη δυσαρέσκεια των ασθενών, και επιπλέον, τη δυσφήμηση, την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και το αυξημένο κόστος για τους παροχείς υγείας. Στον ύψιστης σημασίας τομέα της Υγείας, η σωστή, αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση και οργάνωση, δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

Απουσιάζουν ηχηρά από το σύστημα Υγείας της Κύπρου σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ο κλινικός έλεγχος (clinical audit), τα κλινικά πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες όλων των υπηρεσιών υγείας, εντός και εκτός ΓεΣΥ. Η ποιοτική πιστοποίηση και έλεγχος όλων των υπηρεσιών υγείας και η αναβάθμιση των κλινικών πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κρατικών όσο και των ιδιωτικών παρόχων υγείας, αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις απαραίτητες και καταλληλότερες ιατρικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, στη μείωση του κινδύνου αρνητικής έκβασης των παρεμβάσεων ή των σχεδίων θεραπείας και, φυσικά, στην ικανοποίηση των ίδιων των ασθενών από την πορεία φροντίδας της υγείας τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας κατέθεσε εμπεριστατωμένη 150-σέλιδη μελέτη και συζήτησε το θέμα εκτενώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2020. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, από τον τέως Υπουργό Υγείας η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας, που θα είναι επιφορτισμένο με τη μέριμνα αυτών των ζητημάτων στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων και για το οποίο εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση. Ωστόσο, έκτοτε η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Η ποιοτική διαπίστευση των υπηρεσιών υγείας θα βοηθήσει στην κάλυψη όλων των κενών που παρατηρούνται σήμερα, απαμβλύνοντας σε σημαντικό βαθμό αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ενισχύοντας την αποδοτικότητα του ΓεΣΥ.

Ο δρόμος προς την ποιοτική διαπίστευση των υπηρεσιών υγείας στην ιδανικότερή της μορφή, είναι αναμφίβολα μακρύς. Τα εργαλεία όμως υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν. Ας τα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν και ας δώσουμε επιτέλους το έναυσμα σε αυτήν την προσπάθεια, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.