Νεφρική Νόσος: Σε ποιες ηλικίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου

Τα άτομα άνω των 65 ετών με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) σταδίου 4 ήταν πιθανότερο να πεθάνουν πριν να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν με ΧΝΝ, παρά άμεσα εξαιτίας της ΧΝΝ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Medical Journal of Australia. Ο καθηγητής Matthew Jose, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και στο Royal Hobart Hospital, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Tasmanian Chronic Kidney Disease Study, για όλους τους ενήλικες της Τασμανίας που διαγνώστηκαν με περιστατικό χρόνιας νεφρικής νόσου σταδίου 4 μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2004 και της 31ης Δεκεμβρίου 2017. Αναλύθηκαν δεδομένα για συνολικά 6.825 ενήλικες (μέση ηλικία 79,3 έτη, SD 11,1 έτη), συμπεριλαμβανομένων 3.816 γυναικών (55,9%).

Ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν με την ηλικία. Κάτω των 65 ετών: (95% CI, 0,15-0,22) – 65-74 ετών: 0,39 (95% CI, 0,36-0,42) – 75-84 ετών: 0,56 (95% CI, 0,54-0,58) – 85 ετών και άνω: (95% CI, 0,77-0,80) – ενώ εκείνη της νεφρικής ανεπάρκειας μειώθηκε- κάτω των 65 ετών: 0,39 (95% CI, 0,35-0,43) – 65-74 ετών: 0,12 (95% CI, 0,10-0,14)  και από 75 και άνω: (95% CI, 0,01-0,02), αναφέρει η μελέτη.

Από τη μελέτη μπορούν να εξαχθούν τρία σημαντικά συμπεράσματα: για τα άτομα με ΧΝΝ σταδίου 4, ο 5ετής κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας μειώνεται με την ηλικία  –ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας για τα άτομα άνω των 65 ετών– και οι κίνδυνοι θανάτου και νεφρικής ανεπάρκειας για τα άτομα άνω των 65 ετών είναι ο καθένας μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

(Πηγή: Hellenic Medical Review)

Γενετικό τεστ ανίχνευσης πολλών νευρολογικών παθήσεων

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ερευνητές στη Βρετανία με επικεφαλής τον καθηγητή Σερ Μαρκ Κόλφιλντ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, αναπτύσσουν γενετικό τεστ που θα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει πολλές νευρολογικές παθήσεις ταυτόχρονα. Στη σχετική δημοσίευση τους στο περιοδικό Νευρολογίας «The Lancet Neurology», οι ερευνητές αναφέρουν ότι αξιολόγησαν αρχικά το τεστ σε 404 ασθενείς που προηγουμένως είχαν διαγνωστεί με νευρολογικές παθήσεις μέσω άλλων συμβατικών τεστ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ακρίβεια και η ευαισθησία του νέου τεστ είναι ανάλογη. Το τεστ χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που «διαβάζει» το DNA των ατόμων από τα οποία έχει ληφθεί δείγμα, συγκρίνοντάς το με εκείνο των υγιών ανθρώπων και εντοπίζοντας αδιόρατες διαφορές που πιθανώς προδίδουν κάποιο γενετικό ελάττωμα. Έτσι είναι δυνατό να ελεγχθούν ταυτόχρονα, με το ίδιο τεστ, πολλαπλές γενετικές παθήσεις.

Στη συνέχεια, το τεστ χρησιμοποιήθηκε σε 11.631 ανθρώπους που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με νευρολογικές διαταραχές, αλλά παρουσίαζαν ύποπτα κλινικά συμπτώματα. Το τεστ ανίχνευσε 68 άτομα με παθήσεις, μεταξύ των οποίων ένα δεκάχρονο κορίτσι με νοητική καθυστέρηση, ένα 18χρονο με πρόωρη άνοια και μία γυναίκα που διαγνώστηκε με την αταξία του Φρίντριχ. «Ανοίγει ο δρόμος για ένα τεστ που θα δώσει τέλος στη διαγνωστική Οδύσσεια για πολλούς ασθενείς», δήλωσε ο
επικεφαλής της έρευνας Μαρκ Κόλφιλντ .

Kατάργηση του υγειονομικού πάσου στο Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το «πράσινο πάσο (Green Pass),δηλαδή το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού κατά της COVID-19, καταργείται από σήμερα για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Όπως ανέφερε προέβη στην εν λόγω απόφαση δεδομένου ότι παρατηρείται μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων της COVID-19, που οφειλόταν στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ στα τέλη Ιανουαρίου κατάγραψε και 85.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ την περίοδο που διανύουμε τα ημερήσια κρούσματα έχουν κατέβη περίπου στις 21.000. “ Το κύμα έχει σπάσει”, δήλωσε ο Μπένετ και πρόσθεσε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει και περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Το Ισραήλ, έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας 3,5 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 9.700 θανάτους εξ’αιτίας της COVID-19.

Τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της «όμικρον»

Για το πώς κινείται η επιδημία στον υπόλοιπο κόσμο, μίλησε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κα μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως ανέφερε, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 21% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 2.000.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με την νόσο, μειώθηκαν κατά 7%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 10.000 θάνατοι ανά ημέρα. Για την πανδημία στην Ευρώπη ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, κυρίως όσον αφορά την διασπορά, όπου παρατηρήθηκε 20% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι παραμένουν, παρέμειναν λίγο- πολύ σταθεροί.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 7,7 εκατομμύρια διαγνώσεις και 23.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Η διασπορά της επιδημίας εξακολουθεί, λοιπόν, να υποχωρεί με 7 από τις 47 χώρες, μόνο 7 λοιπόν, να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε μόνο στην Ισλανδία. Σημαντική βελτίωση, δηλαδή, πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 19 χώρες.

Συμπερασματικά ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε τα εξής:«
Είναι πλέον προφανές ότι το κύμα της «Όμικρον» συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, ομοίως και στην Ελλάδα, η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων βαίνουν μειούμενοι. Συνεπώς, η εξέλιξη της επιδημίας φαίνεται ότι εξακολουθεί να προχωρά, να κινείται σύμφωνα με το βασικό σενάριο και λογικά αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα κατ’ αρχάς, για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτή, είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα συνεχιστεί, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας».

Αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η κύρια αιτία καρκίνου στους άνδρες παγκοσμίως και η ακτινοθεραπεία είναι μια από τις συνήθεις μορφές θεραπείας. Σε μια πρώτη στο είδος της μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό The Lancet Oncology, ερευνητές από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (UH) και το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve University δείχνουν ότι υπάρχει σταθερή βελτίωση της συνολικής επιβίωσης σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου με την προσθήκη ορμονοθεραπείας στις θεραπείες ακτινοθεραπείας.
Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν διεξαχθεί τυχαιοποιημένες δοκιμές σχετικά με τις επιπτώσεις της προσθήκης ορμονοθεραπείας στις θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη. Ενώ αυτές οι μελέτες δείχνουν μεμονωμένα το όφελος της ορμονοθεραπείας, υπάρχουν ασυνέπειες ως προς το χρόνο και τη διάρκεια των συστάσεων θεραπείας.

Η ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο τη διεξαγωγή μιας πρώτης στο είδος της ολοκληρωμένης ανάλυσης, συλλέγοντας ατομικά δεδομένα ασθενών από κάθε τυχαιοποιημένη δοκιμή που διεξήχθη σε όλο τον κόσμο, και πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση των επιπτώσεων των διαφόρων στρατηγικών εντατικοποίησης της θεραπείας με τη χρήση ορμονοθεραπείας με ακτινοθεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη.

Στόχος της έρευνας ήταν η καλύτερη εξατομίκευση της θεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, παρέχοντας τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις για το όφελος της ορμονοθεραπείας. Από τη μελέτη προκύπτουν τα εξής δεδομένα: 1) Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου έχουν αυξημένο ποσοστό επιβίωσης από την προσθήκη ορμονοθεραπείας στην ακτινοθεραπεία. 2) Το ποσοστό επιβίωσης σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη βελτιώνεται με την παράταση της επικουρικής ορμονοθεραπείας στην ακτινοθεραπεία. 3) Η παράταση της νεοεπικουρικής ορμονοθεραπείας πριν από την ακτινοθεραπεία δεν ωφέλησε τους άνδρες και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα όπως φάνηκε στις μετρήσεις.

(Πηγή: Hellenic Medical Review)

Αποτελεσματική ανοσιακή απάντηση έναντι του στελέχους όμικρον

Σε πρόσφατο άρθρο του National Institutes of Health των ΗΠΑ αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον αναφέρονται πρόσφατα δεδομένα για το είδος της προστασίας που μας παρέχουν τα εμβόλια. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ένα από τα καίρια ερωτήματα είναι πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια COVID-19 από τη μόλυνση με το Όμικρον ή άλλα στελέχη . Δύο πρόσφατες μελέτες παρέχουν στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο που τα κύτταρα του ανοσιακού μας συστήματος που ενεργοποιούνται από τα εμβόλια COVID-19, καταπολεμούν τα διαφορετικά στελέχη. Οι δύο ερευνητικές ομάδες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα ότι τα υπάρχοντα εμβόλια επάγουν κυτταρική ανοσία έναντι του Όμικρον.

Στην πρώτη μελέτη μελετήθηκε η ανοσιακή απάντηση των Τ-κυττάρων έναντι διαφορετικών στελεχών, σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δείγματα από 96 ενήλικες που είχαν λάβει ένα από τα τέσσερα εμβόλια (Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson/Janssen ή Novavax). Εξέτασαν τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους, μέχρι και πέντε έως έξι μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα των Β κυττάρων μνήμης και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μειώθηκαν σημαντικά 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Τα Β κύτταρα μνήμης βοηθούν στην ταχεία ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι ιών ή άλλων παθογόνων που έχουν μολύνει τον οργανισμό στο παρελθόν. Η παρουσία λιγότερων εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξάνει την πιθανότητα επαναλοιμώξεων σε εμβολιασμένα άτομα.

Σε αντίθεση με τα επίπεδα αντισωμάτων, τα Τ-κύτταρα αναγνώρισαν όλα τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των Δέλτα και Όμικρον. Η πλειονότητα της απάντησης των Τ-κυττάρων ήταν αποτελεσματική έναντι του Όμικρον. Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, το 84% της δραστηριότητας των CD4+ (βοηθητικών) Τ-κυττάρων και το 85% των CD8+ Τ-κυτταροτοξικών έναντι του Όμικρον παρέμεινε παρόμοια σε σύγκριση με τα αρχικά στελέχη.

Στη δεύτερη μελέτη βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του Όμικρον αλλά ισχυρή ανοσιακή απάντηση των Τ-κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δείγματα από 47 άτομα που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια Johnson & Johnson ή Pfizer-BioNTech. Βρέθηκε ότι η ανοσιακή απάντηση των CD4+ και CD8+ Τ κυττάρων διατηρήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του 80% σε σχέση με την απάντηση έναντι του αρχικού στελέχους.

Επιπλέον μελέτες από όλο τον κόσμο αναφέρουν παρόμοια αποτελέσματα. Συμπερασματικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα Τ-κύτταρα που ενεργοποιούνται από τα εμβόλια μπορούν και αναγνωρίζουν το στέλεχος Όμικρον. Παρά τη μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών, τα Τ κύτταρα χρησιμεύουν ως δεύτερη γραμμή προστασίας έναντι του παθογόνου. Αυτά τα δεδομένα εξηγούν τους λόγους που το στέλεχος Όμικρον μπορεί να μεταδίδεται εύκολα σε εμβολιασμένους, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Τα Τ-κύτταρα δεν μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη αλλά επιτελούν το σημαντικό ρόλο προστασίας μας από σοβαρή νόσο.

Γενετικά τροποποιημένα κύτταρα «θεραπεύουν» ασθένειες

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και του Κέντρου Καρκίνου Moores στο UC San Diego Health, αναφέρουν ότι αφαίρεσαν με επιτυχία τον πυρήνα από έναν τύπο πανταχού παρόντος κυττάρου, γνωστoύ ως enucleation, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το γενετικά τροποποιημένο κύτταρο ως μοναδικό φορέα φορτίου για την ακριβή παράδοση θεραπευτικών ουσιών σε ασθενείς ιστούς.

Η ακριβής στόχευση και παράδοση φαρμάκων ή θεραπειών σε νοσούντα κύτταρα και ιστούς ενισχύει σημαντικά το θεραπευτικό όφελος, μειώνοντας παράλληλα τις παρενέργειες. Στη νέα μελέτη, μια ομάδα με επικεφαλής τον συγγραφέα Richard Klemke, PhD, καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego, τροποποίησε γενετικά τα μεσεγχυματικά στρωματικά κύτταρα (MSCs), για να ενισχύσει τη συμπεριφορά τους στην αναζήτηση ασθενειών, ενώ στη συνέχεια αφαίρεσε τους πυρήνες τους, διατηρώντας όμως τα οργανίδια που παράγουν ενέργεια και πρωτεΐνες που απαιτούνται για τις θεραπευτικές λειτουργίες.

Σε μοντέλα ποντικιών οξείας φλεγμονής και παγκρεατίτιδας, οι ερευνητές τροποποίησαν τα εγκεφαλικά κύτταρα, που ονομάστηκαν “Cargocytes”, με μια αντιφλεγμονώδη κυτταροκίνη –μια πρωτεΐνη σηματοδότησης που ωθεί την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τη σχετική ασθένεια– και στη συνέχεια τα χορήγησαν συστηματικά στα ποντίκια, που παρήγαγαν βιοδραστικά θεραπευτικά σε υψηλά επίπεδα στις στοχευμένες θέσεις τους για αρκετές ημέρες, βελτιώνοντας τη νόσο.

«Αυτά τα Cargocytes διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της κυτταρικής λειτουργικότητάς τους, αλλά τώρα διαθέτουν επίσης σημαντικά ενισχυμένη ικανότητα να μεταφέρουν και να παραδίδουν θεραπευτικά ειδικά στους στοχευμένους ιστούς με ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Klemke. «Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα θεραπείας ασθενειών με την παροχή φαρμάκων ακριβώς εκεί όπου μπορούν να κάνουν το μεγαλύτερο καλό, με μικρότερη πιθανότητα ανεπιθύμητων παρενεργειών που προκαλούνται συνήθως από τα φάρμακα αυτά όταν κατευθύνονται σε άλλα σημεία του σώματος».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Biomedical Engineering.

(Πηγή: Hellenic Medical Review)

Ηλίας Μόσιαλος για χαλάρωση των μέτρων

Τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας σχολίασε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, ενώ προειδοποίησε για πιθανούς κινδύνους της Όμικρον ειδικά στους ανεμβολίαστους και ανάγκη διατήρησης κάποιων μέτρων σε ευάλωτους πολίτες. «Ίσως να περάσουμε καλύτερες μέρες με τον κορονοϊό, θα υπάρξει αποκλιμάκωση», είπε για να διευκρινίσει «Μιλάμε για αποκλιμάκωση των μέτρων, όχι πλήρη αποκλιμάκωση της πανδημίας δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αποκλιμάκωση χωρίς καθολικό εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού. Είμαστε ακόμα χαμηλά σε παγκόσμια επίπεδα ιδιαιτέρα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της χώρες της ΝΑ Ασίας».

Ο καθηγητής επισήμανε επίσης τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η Όμικρον για τους ανεμβολίαστους αναφέροντας τα εξής: «Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Εκεί, οι επιπτώσεις μπορεί να συνεχίσουν να είναι σημαντικές αν δεν προσέχουν. Αν δεν προσέχουν, θα υπάρχουν προβλήματα. 300.000 άνω των 60 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, για αυτό επιμένουν κάποιοι σκληροί δείκτες». Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βγάζουν τη μάσκα οι άνω των 60, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή οι ανοσοκατεσταλμένοι, ενώ για τους υπόλοιπους όπως είπε, η χρήση της μάσκας είναι λιγότερη αυστηρή.

 

Οι Έλληνες δίνουν μέτρια σημασία στην υγιεινή διατροφή

Τα ευρήματα έρευνας που είχε ως αντικείμενο τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη ζωή τους, παρουσίασε ο Αθανάσιος Κρυστάλλης (PhD, Εκτελεστικός Διευθυντής, Κέντρο Αριστείας για τη Διατροφή τον Τουρισμό και την Αναψυχή Αν. Καθηγητής, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος), σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Center of Excellence in Food, Tourism & Leisure, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, ένας στους δύο Έλληνες έχει μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό.

Τρεις στους δέκα πάσχουν από μία χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή. Ένας στους τέσσερις είναι καπνιστής. Οκτώ στους δέκα καταναλώνουν κάθε τροφή χωρίς περιορισμό. Ένας στους δέκα ακολουθεί τη Μεσογειακή διατροφή (αν και στην πράξη είναι περισσότεροι, απλώς δεν γνωρίζουν τον όρο). Δύο στους δέκα καταναλώνουν μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα. Υψηλά σε ποσοστά κατανάλωσης ήταν α) το ελαιόλαδο, β) τα φρούτα, και γ) τα λαχανικά. Δυστυχώς όμως, παράλληλα με αυτές τις υγιεινές επιλογές, η έρευνα διαπίστωσε και υψηλή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, γλυκών, αναψυκτικών και έτοιμων snacks. « Συνεπώς η διατροφή των Ελλήνων είναι ένα μείγμα, ένα υβρίδιο που απαρτίζεται από τα κλασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής και από τα έτοιμα φαγητά», παρατήρησε ο ομιλητής.

Οι Έλληνες δίνουν μέτρια σημασία στην υγιεινή διατροφή, εν ολίγοις. Αυτό αντικατοπτρίζει τη γενικότερη μέτρια σχέση που έχουν με την υγεία τους και τον βαθμό μέριμνας που επιδεικνύουν για αυτήν. Σύμφωνα με την κα Μελπομένη Πέππα (MD, PhD, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Μονάδα ‘Έρευνας Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”), έτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι μια ποιοτική διατροφή δε συνιστά απλώς ζήτημα lifestyle αλλά έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο να φροντίσουμε την υγεία μας και να αποφύγουμε ή να θεραπεύσουμε νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος.

Αναλύοντας το ζήτημα της διατροφής και άσκησης στην παιδική ηλικία, ο κ. Γιάννης Β. Μανιός (M.Med.Sc., M.Phil, PhD Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είμαστε δυστυχώς πρώτοι στα ποσοστά παχυσαρκίας (20%) σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ευρώπη, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 10-12 ετών είμαστε πάλι πρώτοι με 40% (αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία στη λίστα είναι η Σουηδία με 11,5%).

 

Μίνα Γκάγκα: Ικανοποιητικά προχωράει η διαδικασία για τα αντιικά χάπια

H διαδικασία χορήγησης των αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, προχωράει ικανοποιητικά στη χώρα μας, δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις για τη χορήγηση τους, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, ενώ 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίες.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ότι η αποκλιμάκωσή της προχωράει με αργούς ρυθμούς ενώ επανέλαβε για ακόμα μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων.

Σχετικά με τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax ανέφερε  πως αναμένονται 474.000 δόσεις, οι παραδόσεις των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε δε ότι  στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν να έρχονται στη χώρα μας  και τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi, και περιμένουμε έγκριση από τον ΕΜΑ στις επόμενες λίγες εβδομάδες.