Στα ιδία επίπεδα η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό εξακολουθεί να καταγράφει η χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για το τελευταίο 24ωρο 18.094 νέα κρούσματα, σε σύνολο 123.759 τεστ. Από τα νέα κρούσματα, 5.890 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.807 στη Θεσσαλονίκη και 67 είναι εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.317.014, εκ των οποίων 49,6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 288 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ακόμα 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ’αιτίας των επιπλοκών tης COVID-19. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.417 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 460 (64.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 339 (73.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (26.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.217 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 301 (ημερήσια μεταβολή -8.51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 361 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Η MSD στη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η MSD συγκαταλέγεται στη λίστα των «The most sustainable companies 2022» για την εφαρμογή πρωτοβουλιών και στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιεί στην Ελλάδα. Η MSD συμμετείχε στην πρωτοβουλία Sustainability Performance Directory 2022 του Οργανισμού Quality Net Foundation και αναδείχθηκε ανάμεσα στις 31 επιχειρήσεις που δημιουργούν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας. Κριτήριο στάθηκαν οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στους άξονες Πρόσβαση στην Υγεία, Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργαζόμενοι οι οποίοι και εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Life Matters». Αναφορικά με την πρόσβαση στην υγεία, η ΜSD, φροντίζει να υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, υλοποιεί καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη νοσημάτων και υποστηρίζει δράσεις ασθενών.

Για παράδειγμα το 2020, αντιλαμβανόμενη την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης για την προστασία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και την ενίσχυση του συστήματος υγείας, η MSD προχώρησε σε δωρεά ύψους 100.000 ευρώ στο Υπουργείο Υγείας. Το ποσό της δωρεάς διατέθηκε για την αγορά ειδών ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού πάσης φύσεως και μέσων ατομικής προστασίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νόσου COVID-19. Από το 2017 υλοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV και για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Επιπλέον η MSD υποστηρίζει τις δράσεις των Ενώσεων Ασθενών και μεταξύ άλλων στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΛΟΚ, All.Can, το Δικαίωμα μου από το Κ.Ε.Φ.Ι και το HPV Alliance Greece. To 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση μιας νέας πρωτοποριακής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας με τίτλο «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ» η οποία στόχευσε στην ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με το κάπνισμα αλλά και γενικότερα το ευ ζην. Στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, η MSD σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δεσμευτεί:
• Μέχρι το 2025, να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα σε όλες τις λειτουργικές της εγκαταστάσεις, αυξάνοντας την ενεργειακή της απόδοση και εφαρμόζοντας βιώσιμα οικοδομικά πρότυπα
• Μέχρι το 2030, να μειώσει τις εκπομπές αερίων από την εμπορική της δραστηριότητα κατά τριάντα τοις εκατό 30%

ΙΑΣΩ: Κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών διεισδυτικού πλακούντα

Το ΙΑΣΩ, με την δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Εξειδικευμένου Κέντρου Αντιμετώπισης Περιστατικών Διεισδυτικού Πλακούντα” θα προσφέρει άριστη παρακολούθηση και μέγιστη ασφάλεια σε γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με διεισδυτικό πλακούντα, σε συνεργασία πάντα με τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο που τις παρακολουθεί.

Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΙΑΣΩ, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, δημιούργησε το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα όπου η Εξειδικευμένη Ομάδα Ιατρών με Διευθυντή – Συντονιστή τον κ. Σταύρο Φωτόπουλο, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις αυτές συστηματικά και οργανωμένα, χωρίς απώλειες της ζωής της μητέρας και χωρίς σημαντική νοσηρότητα μετά τον τοκετό. Ήδη η επιστημονική ομάδα έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων Διεισδυτικού Πλακούντα, τόσο προγραμματισμένων όσο και επειγόντων.
Μία ακόμη πρωτοπορία στο πλαίσιο του νέου Κέντρου αποτελεί η εισαγωγή του συστήματος Διεγχειρητικής Αυτό-μετάγγισης Cell-Saver με στόχο τον περιορισμό της Ετερόλογης Μετάγγισης, της χορήγησης δηλαδή αίματος από δότη.

Τα οφέλη και τα αποτελέσματα του Εξειδικευμένου Κέντρου αντιμετώπισης PAS για τις μητέρες και τα νεογνά είναι:
• Έγκαιρη διάγνωση και σωστή διαχείριση.
• Ελαττωμένη θνησιμότητα και νοσηρότητα για την μητέρα και το νεογνό.
• Δυνατότητα αυτο-μετάγγισης με το Σύστημα Διεγχειρητικής Αυτό-μετάγγισης Cell-Saver, με αποτέλεσμα ελάττωση της ετερόλογης μετάγγισης και πιθανών επιπλοκών.
• Αυξημένα ποσοστά διατήρησης της μήτρας ακόμη και σε περιπτώσεις percreta.
• Σωστή ενημέρωση και ελάττωση του άγχους της μητέρας και της οικογένειας.

Τα περιστατικά Διεισδυτικού Πλακούντα συνδέονται με υψηλή πιθανότητα μαιευτικής υστερεκτομής και αιμορραγίας αλλά και με αυξημένη νοσηρότητα, όπως πολυοργανική ανεπάρκεια, τραυματισμό ουρητήρων, ουροδόχου κύστης και εντέρου, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη αλλά και θάνατο της μητέρας στο 7% των περιπτώσεων.
Καθώς η προηγούμενη Καισαρική Τομή αποτελεί τον ισχυρότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την παρουσία PAS σε επόμενη κύηση, η συχνότητα εμφάνισης περιπτώσεων PAS αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την αύξηση των Καισαρικών Τομών.

 

Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της ψυχιατρικής

Οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποιούν την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στις 17:00 (EET) ένα live webcast με θέμα την Ψυχική Υγεία, το στίγμα που την συνοδεύει, την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας παγκοσμίως αλλά και τις αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της ψυχιατρικής.

Παρά το γεγονός ότι πανδημία φαίνεται να έχει συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας αλλά και στην απενοχοποίησή τους, ολοένα και πιο συχνά οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έρχονται αντιμέτωποι με περιπτώσεις που παρουσιάζουν σοβαρές συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές. εν μέσω πανδημίας, η ψυχική υγεία αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα το οποίο ολοένα και περισσότερο σταματά να αποτελεί στίγμα.

Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου φαίνεται να σπάει το ταμπού του ψυχικού τραύματος ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει πως η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό παράγοντα της υγείας και της ευεξίας. Μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών οι Διάλογοι του ΙΣΝ θα μιλήσουν για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να θεωρούνται πολυτέλεια αλλά δεδομένη παροχή για όποιον τις χρειάζεται.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Harold S. Koplewicz, Ιδρυτικός Πρόεδρος και Ιατρικός Διευθυντής του Child Mind Institute, Steve Kushner, Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια και στο Πολιτειακό Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Online εγγραφή για την παρακολούθηση του συνεδρίου εδώ: https://www.eventora.com/el/Events/snf-dialogues-2022-02

Βρετανία: Οι πιο ευάλωτοι θα λάβουν μια ακόμα δόση εμβολίου την άνοιξη

Καθώς η Βρετανία ανακοινώνει το τέλος των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας, οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί θα κληθούν να κάνουν άλλο ένα ενισχυτικό εμβόλιο για την Covid-19 αυτή την άνοιξη, για να ενισχυθεί η προστασία τους. Το εμβόλιο θα προσφερθεί σε ενήλικες ηλικίας 75 ετών και άνω, κατοίκους γηροκομείων και σε άτομα άνω των 12 ετών που έχουν ανοσοκαταστολή και διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid.
Το αναμνηστικό εμβόλιο συνιστάται για περίπου έξι μήνες, μετά από μια προηγούμενη δόση και θεωρείται ως γέφυρα πριν από μια άλλη, δυνητικά ευρύτερη, ενισχυτική εκστρατεία που προβλέπεται για το φθινόπωρο.

Η απόφαση του Javid ακολουθεί τη συμβουλή της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, η οποία είπε ότι παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Covid θα εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ανοσία που προέρχεται από τον εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και πολλοί από τους γηραιότερους ενήλικες έλαβαν την πιο πρόσφατη δόση εμβολίου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είπε η επιτροπή.
Η πρόσκληση για νέα ενισχυτική δόση στους ευάλωτους πληθυσμούς ανακοινώνεται την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει τον τερματισμό των περιορισμών της πανδημίας της Αγγλίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάσσεται σε μια σχετικά μικρή λίστα χωρών που έχουν ξεκινήσει ευρείες εκστρατείες για μια ακόμα ενισχυτική δόση εμβολίου για Covid-19. Το Ισραήλ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι προσφέρει μια τέταρτη δόση σε όλους τους ενήλικες. Σε ενήλικες άνω των 18 ετών θα γίνουν τα εμβόλια mRNA που κατασκευάζονται είτε από τη Moderna Inc. είτε από την Pfizer Inc. και τη BioNTech SE, ενώ τα άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών που θα ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα λάβουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί στη χώρα

Πριν από λίγα λεπτά ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη χώρα μας, δήλωσε ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, περισσότερα από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 7.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού. Για την αναμνηστική δόση, είπε πως από τους 5.828.000 δικαιούχους, 5.260.000 έχουν ήδη λάβει την αναμνηστική δόση, δηλαδή ποσοστό 95%, ενώ 100.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού.

Ανεμβολίαστοι παραμένουν περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών στους οποίους και θα επιβληθεί το πρόστιμο. Για την παραλαβή των εμβολίων της Novavax ανέφερε πως δεν υπάρχει ενημέρωση για την παράδοση από την εταιρεία και για αυτό δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα νέα πρωτεϊνικά εμβόλια θα μπορούν να γίνονται και από τα φαρμακεία, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι δεν ανακοινώνεται από πριν τι θα γίνει, και όλα εξετάζονται εάν χρειαστεί, προς το παρόν όμως όπως είπε το Εμβολιαστικό πρόγραμμα Ελευθερία έχει αποδείξει ότι μπορεί να φθάσει και τους 140-150 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα.

ΕΟΔΥ: Σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στα σχολεία

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, ενημερώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών στα σχολεία έχει σταθεροποιηθεί, λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής: «Τα δεδομένα της επιτήρησης υποδεικνύουν ότι η εβδομαδιαία επίπτωση των κρουσμάτων COVID-19 παρέμεινε σταθερή στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το άνοιγμα των σχολείων απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του ιού στα παιδιά, παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών. Στις 09 Ιανουαρίου 2022 εφαρμόστηκε οριζόντιος διαγνωστικός έλεγχος τρεις φορές την εβδομάδα στους εκπαιδευτικούς και σε ολόκληρη την πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν περίπου 4.200.000 τεστ για την πρώτη εβδομάδα της επαναφοράς στις σχολικές αίθουσες. Η πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών είναι η μοναδική που ελέγχεται εξ ολοκλήρου. Παράλληλα το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων προβλέπει εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη, καθώς και εφαρμογή επιπλέον προληπτικών μέτρων.

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτήρηση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών. Αν τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά και λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας του στελέχους Όμικρον εκτιμάται ότι θα συνέβαινε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ανάλογη με την εκθετική αύξηση που συνέβη την περίοδο των εορτών στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

ΠΙΣ: Χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή

Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διάφορους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος πρωτοστάτησε στη χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, ζητά η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών ώστε να συνταγογραφούνται ανεξαιρέτως όλα τα φάρμακα. Εξάλλου η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα.

Η πολυφαρμακία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται σύμφωνα με την Eurostat να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Πιθανώς γι΄αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο.

Δείκτης γηριατρικού κινδύνου για τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19

Η μεγαλύτερη ηλικία σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση στους ασθενείς με COVID-19, παρόλο που η ετερογένεια του γήρατος από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να οδηγεί σε σημαντική μεταβλητότητα στα αποτελέσματα των ασθενών. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα από την πρόσφατη δημοσίευση των A. Elkrief και συνεργατών στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Healthy Longevity (DOI:https://doi.org/10.1016/S2666-7568(22)00009-5).

Σκοπός της μελέτης ήταν να συσχετίσει έναν νέο δείκτη γηριατρικού κινδύνου (CCC19) που συμπεριλαμβάνει την ηλικία, το τροποποιημένο δείκτη συννοσηροτήτων κατά Charlson και τη γενική κατάσταση κατά Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG), με τη σοβαρότητα της COVID-19 και τη θνησιμότητα εντός 30 ημερών από τη διάγνωση μεταξύ ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο. Συνολικά εντάχθηκαν 5671 ασθενείς με καρκίνο και COVID-19 ηλικίας 60 ετών και άνω, από τις 17 Μαρτίου 2020 έως τις 6 Ιουνίου 2021. Η διάμεση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 56 ημέρες και η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 72 έτη.

Σύμφωνα με τον δείκτη γηριατρικού κινδύνου CCC19, 2365 (41.7%) ασθενείς κατατάχθηκαν ως σταθερού κινδύνου, 2217 (39.1%) ασθενείς ως ενδιάμεσου κινδύνου και 1089 (19.2%) ως υψηλού κινδύνου όσον αφορά στη δυσμενή πρόγνωση. Συγκριτικά με τους ασθενείς σταθερού κινδύνου, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είχαν σημαντικά σοβαρότερη λοίμωξη COVID-19 κατά 7 φορές. Συνολικά, 920 (16.2%) ασθενείς κατέληξαν εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, κατέληξαν 161 (6.8%) από τους 2365 ασθενείς σταθερού κινδύνου, 409 (18.5%) από τους 2217 ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου και 350 (32.1%) από τους 1089 ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είχαν 10.7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19 συγκριτικά με τους ασθενείς σταθερού κινδύνου. Συμπερασματικά, η τιμή του δείκτη γηριατρικού κινδύνου CCC19 συσχετίστηκε ισχυρά με τη σοβαρότητα της COVID-19 και τη θνησιμότητα εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19. Επομένως, ο συγκεκριμένος δείκτης που βασίζεται σε κλινικές παραμέτρους μπορεί να παρέχει στους κλινικούς ιατρούς ένα χρήσιμο εργαλείο για την αναγνώριση των ασθενών άνω των 60 ετών με καρκίνο και COVID-19 που έχουν υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο COVID-19 και θάνατο.

ΠΦΣ: Ανάγκη για στοχευμένες τομές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ

Την πρόταση του για στοχευμένες τομές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Αναλυτικότερα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Ο ΠΦΣ σταθερά και έμπρακτα συμβάλει με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα και όποτε του ζητηθεί, στον εξορθολογισμό των εισφορών των ασφαλισμένων, στη μείωση του χρόνου και στη δίκαιη απονομή των συντάξεων, στην εξυγίανση των οικονομικών του εθνικού φορέα και στη διαρκή αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, ως μέσο με το οποίο θα επέλθει η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της χώρας.  Είναι ανάγκη να γίνουν στοχευμένες τομές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, στήριξη των εργαζομένων του, περαιτέρω μηχανοργάνωση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στην κοινωνική ασφάλιση όπως αρμόζει στη λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, με την αποτελεσματικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες του και την ανταποδοτικότητα  των παροχών  του προς τους ασφαλισμένους του. Ο Εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί!».