Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος mygreenlist

Στα φαρμακεία του δικτύου Green Pharmacy βρίσκεται ήδη το 5ο τεύχος, Φεβρουαρίου- Απριλίου 2022, myGreenList. Το νέο τεύχος προσφέρει εξαιρετικές εκπτώσεις σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων στον τελικό πελάτη που θα κάνει χρήση της Κάρτας Φροντίδας. Για τα φαρμακεία του δικτύου το myGreenList προσφέρει: Δημιουργία της αντίληψης στο κοινό ότι σε ένα φαρμακείο του δικτύου μπορεί να βρει προϊόντα του ενδιαφέροντός του σε ανταγωνιστικές τιμές. Ενίσχυση της πιστότητας του πελατολογίου του φαρμακείου και εμπλουτισμό του μείγματος προϊόντων που αγοράζει το κοινό του φαρμακείου.

Παρακίνηση του κοινού που είναι προσανατολισμένο μόνο ή κυρίως σε αγορά φαρμάκου και σε αγορά παραφαρμάκου από το φαρμακείο
Αναγνωρισιμότητα του brand Green Pharmacy στη συνείδηση του κοινού Κίνητρο για απόκτηση της Κάρτας Φροντίδας από ένα φαρμακείο του δικτύου Αύξηση της χρήσης της Κάρτας Φροντίδας από τους κατόχους της Επιλέγοντας αγορά από ένα φαρμακείο του δικτύου.

Εκτός από την επικοινωνία του εντύπου σε κάθε σημείο του δικτύου Green Pharmacy, υπάρχει παράλληλα έντονη ψηφιακή προβολή και προώθηση μέσω του Facebook και του δικτύου της Google. Επισκεφτείτε το website του δικτύου Green Pharmacy, www.greenpharmacies.gr και δείτε το έντυπο προσφορών σε ηλεκτρονική μορφή επιλέγοντας την ενότητα myGREENLIST.

Κωνσταντίνος Στρατάκης: Έμφαση του Ινστιτούτου Έρευνας & Εκπαίδευσης της ELPEN στην ιατρική ακριβείας

Για την προσπάθεια να συγκεραστούν οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και η επιχειρηματικότητα σε έναν χώρο, στο Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης του Ομίλου ELPEN, μίλησε ο Κωνσταντίνος Α. Στρατάκης, Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Ινστιτούτου στο 2ο συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία.

Όπως ανέφερε, το τεχνολογικό και ερευνητικό πάρκο θα είναι έτοιμο το 2024, και θα περιλαμβάνει έναν «ξενιστή» για νεοφυείς επιχειρήσεις, έναν χώρο για επιστημονικά συνέδρια και για την εκπαίδευση, καθώς και ένα ερευνητικό κέντρο. Τόνισε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για ένα καινούργιο ερευνητικό ινστιτούτο στην Ελλάδα, διότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στην υγεία με την ραγδαία είσοδο των γονιδιακών θεραπειών, την εξατομικευμένη ιατρική κ.ά. και πλέον οι νέες τεχνολογίες και τα μεγάλα δεδομένα αλλάζουν την μορφή της υγείας. Η έμφαση του κέντρου θα είναι στην ιατρική ακριβείας και ήδη το κέντρο έχει συνεργασία με το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η μεταφορά τεχνολογίας, όπως τόνισε, θα είναι κύρια δραστηριότητα του ερευνητικού ινστιτούτου, με απώτερο στόχο ένα νέο οικοσύστημα όπου τα ερευνητικά ιδρύματα θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγική επιχείρηση, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες. Εάν επιτευχθεί και στη χώρα μας η κατάργηση των «silos» μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ενώ η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει να επιστρέψουν και οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

Εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ενδοκρινολογικών παθήσεων

Ξεχωριστές παρουσιάσεις με ξεκάθαρες απόψεις σε όλα τα πεδία της επιστήμης της Ενδοκρινολογίας διεξήχθησαν στο Συνέδριο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ 21» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων την Παρασκευή 18/2 και το Σάββατο 19/2 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι ομιλητές παρουσίασαν επιλεγμένα ιατρικά άρθρα της διεθνούς βιβλιογραφίας, τις τελευταίες έρευνες, τα ιατρικά δεδομένα και τα αποτελέσματα στις εφαρμογές της συγκεκριμένης επιστήμης πάνω σε ασθενείς που πάσχουν από διαχρονικά ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Πρώτη τη «σκυτάλη» πήρε η διευθύντρια της Προληπτικής Καρδιολογίας στο Metropolitan Hospital, Γενοβέφα Κολοβού, η οποία αναφέρθηκε στην ομιλία της, στον ρόλο των λιποπρωτεϊνών σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και χρόνια ενδοκρινολογική πάθηση. Για τις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, στις κλινικές μελέτες και τα ιατρικά αποτελέσματα του 2021 που αφορούν στη γυναικεία αναπαραγωγή και κυρίως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μίλησε η ενδοκρινολόγος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νεκταρία Ξήτα, η ενδοκρινολόγος κ. Ευαγγελία Μπίλλα ανέλυσε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στον χώρο της ανδρολογίας, αναφερόμενη κυρίως στη μελέτη υπερήχων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Υπερήχων, που προσπαθεί να συσχετίσει την παρουσία ή μη παθολογικών ευρημάτων με τις κλινικές και βιοχημικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά του ανδρικού σπέρματος σε γόνιμους πληθυσμούς.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου η διευθύντρια Κλινικής Παιδιατρικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας «Μητέρα», Μαρία Καράντζα, επικεντρώθηκε στις νοσηρότητες που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19 και στις επιπλοκές που επιφέρει σε μικρούς ασθενείς με ενδοκρινολογικό πρόβλημα, ενώ ο Νικόλαος Τεντολούρης, καθηγητής Παθολογίας Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις τελευταίες κλινικές μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα που υπάρχουν στην πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στις τελευταίες ιατρικές μελέτες που αφορούν στη νέα φαρμακολογική τεχνολογία για την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών παθήσεων και τις ουσίες της σεμαγλουτίδης, λιραγλουτίδης και οσιλοντροστάρτης, αναφέρθηκε η ενδοκρινολόγος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύα Κασσή.

Σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα όλης της χώρας

Σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα των περισσότερων περιοχών από αυτές που ελέγχθηκαν κατέγραψε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού για την εβδομάδα από 14 έως 20 Φεβρουαρίου αναφέρονται τα εξής:

Παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 7 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν, αυξητικές τάσεις σε 5 και σταθεροποιητικές τάσεις σε 1. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-48%), στο Ρέθυμνο (-41%) και στην Κέρκυρα (-70%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στη Θεσσαλονίκη (-24%), στον Άγιο Νικόλαο (-16%), στην Αττική (-15%) και στα Ιωάννινα (-11%).Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+46%), στην Αλεξανδρούπολη (+34%) και στο Ηράκλειο (+30%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στη Λάρισα (+12%) και στα Χανιά (+13%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στον Βόλο (+4%).

Πιστοποίηση ESG για την HOPEgenesis

Η HOPEgenesis έλαβε πιστοποίηση ESG (Environmental, Social and Governance) από το Κέντρο Αειφορίας (CSE) μέσω του προγράμματος ESG Impact & Investing για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία της ενσωμάτωσης κοινωνικών, περιβαλλοντικών κριτηρίων και κριτηρίων εταιρικής διακυβέρνησης στην εταιρική στρατηγική.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ικανότητα των εργαζομένων να παράγουν αξία μακροπρόθεσμα. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα από τον διεθνή οργανισμό CPD (Continuing Professional Development) διεξάχθηκε από το Κέντρο Αειφορίας (CSE), με 15ετή διεθνή εμπειρία του και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2021.

«Στην HOPEgenesis προσπαθούμε όχι απλά να είμαστε συμβατοί με τις εξελίξεις γύρω μας, αλλά να διευρύνουμε διαρκώς την εταιρική μας κουλτούρα για το περιβάλλον και το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει η δραστηριότητά μας. Προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι απέναντι στο περιβάλλον και να αυξάνουμε διαρκώς το κοινωνικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς μας!», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νέες μοριακές διαγνωστικές μέθοδοι για την τραχηλική καρκινογένεση και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το Τμήμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου Μήτρας του ΙΑΣΩ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (HSCCP), διοργανώνει την Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κολποσκόπηση, Κυτταρολογία, HPV tests, Βιοδείκτες, Αλγόριθμοι και Scoring system στη διαχείριση ασθενών με παθολογία τραχήλου μήτρας», το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 10:00 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ανάλυση όλου του φάσματος των νέων μοριακών διαγνωστικών μεθόδων που έχουν εισαχθεί διεθνώς με σκοπό τον έλεγχο, αλλά και τη διαλογή, όπως και τη διαχείριση περιστατικών που σχετίζονται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την τραχηλική καρκινογένεση. Οι νέες αυτές τεχνικές αποτελούν την πλέον σύγχρονη προσέγγιση στα χέρια των ειδικών σε επίπεδο τόσο πρόληψης, όσο και θεραπείας και έχουν ήδη εισαχθεί ως διαγνωστικά τεστ στο ΙΑΣΩ.

Η Ημερίδα απευθύνεται σε ιατρούς μαιευτήρες – γυναικολόγους, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας, όπως μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε φοιτητές Ιατρικών και Νοσηλευτικών Σχολών. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, διακεκριμένοι Καθηγητές με πλούσιο επιστημονικό έργο θα παρουσιάσουν ό,τι νεότερο υπάρχει διεθνώς, αλλά και στον Ελληνικό χώρο σε σχέση με την Παθολογία Τραχήλου Μήτρας και την HPV σχετιζόμενη καρκινογένεση.

Θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της Ημερίδας τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά. Η εγγραφή για τη δια ζώσης ή διαδικτυακή παρακολούθηση της Ημερίδας είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους στο ακόλουθο link: https://bit.ly/3LDYj7x
Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση της Ημερίδας, μπορείτε να συνδεθείτε στο ακόλουθο link: https://bit.ly/34sgbB8

Μείωση των προσυμπτωματικών ελέγχων στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου συχνά ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια προσυμπτωματικού ελέγχου ασυμπτωματικών ασθενών. Η πρώιμη διάγνωση οδηγεί σε βελτίωση της επιβίωσης, ωστόσο η πανδημία COVID-19 έχει θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε υγειονομικές δομές για προσυμπτωματικό έλεγχο όπως μαστογραφία και κολονοσκόπηση. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα από την πρόσφατη δημοσίευση των J.Z.Zhou και συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open 2022;5(2):e2148581. Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση του επιπολασμού των πρώιμων διαγνώσεων καρκίνου και των διαγνώσεων καρκίνου προχωρημένου σταδίου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στο Moores Cancer Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2019 και το 2020.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 55 άνδρες (10.5%) και 467 γυναίκες (89.5%) με μέση ηλικία τα 58 έτη. Ο συνολικός αριθμός των νέων επισκέψεων για διάγνωση κακοήθους νεοπλάσματος δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ του 2019 και του 2020 (1894 έναντι 1915, αντίστοιχα). Επιπρόσθετα, η κατανομή των νέων διαγνώσεων ανά στάδιο της κακοήθειας δεν διέφερε σημαντικά, και πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν 605 ασθενείς (31.9%) με νόσο σταδίου 1 το 2019 έναντι 556 ασθενείς (29%) το 2020, ενώ 492 ασθενείς (26%) διαγνώστηκαν με νόσο σταδίου 4 το 2019 έναντι 506 ασθενείς (26.4%) το 2020. Μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, παρατηρήθηκε μια αριθμητική αλλά μη στατιστικά σημαντική αλλαγή στον αριθμό των ασθενών που παρουσιάστηκαν με κολο-ορθικό καρκίνο σταδίου 1 [8 ασθενείς (17.8%) το 2019 και 6 ασθενείς (14.6%) το 2020] ή σταδίου 4 [3 ασθενείς (6.7%) το 2019 και 8 (19.5%) το 2020). Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του μαστού, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ασθενών που διαγνώσθηκαν με νόσο σταδίου 1 [138 ασθενείς (63.9%) το 2019 και 116 (51.3%) το 2020], ενώ σημαντικά υψηλότερος αριθμός ασθενών διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού σταδίου 4 [4 (1.9%) το 2019 και το 14 (6.2%) το 2020].

Επιπρόσθετα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το 2021 υποδηλώνουν ότι η επιδημιολογική τάση συνεχίζεται για τις νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού, με αύξηση των ασθενών που παρουσιάζονται με νόσο σταδίου 4 και μείωση του ασθενών που παρουσιάζονται με νόσο σταδίου 1 συγκριτικά με το παρελθόν. Συμπερασματικά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης του καρκίνου, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη θνησιμότητα από καρκίνο λόγω μείωσης των προσυμπτωματικών ελέγχων, ιδιαίτερα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζονται με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο αυξάνεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα που έχουν καθυστερήσει την προληπτική φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ενθαρρύνονται ώστε να προβούν στον απαραίτητο προσυμπτωματικό έλεγχο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους το συντομότερο δυνατό.

Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: Κάλεσμα για αξιοποίηση ευκαιριών από το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου κάθε μέρα μετρά» ήταν το κύριο μήνυμα, το οποίο οι σαράντα σύλλογοι ασθενών με καρκίνο, μέλη της ΕΛΛΟΚ, έστειλαν στην πολιτεία στη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. «Κάντο όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Γερμανία» ήταν το δεύτερο σημαντικό μήνυμα του Ετήσιου Συνεδρίου σε σχέση με την προετοιμασία των αρμόδιων Υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επιστημονικών εταιρειών, ερευνητών, ακαδημαϊκών, της κοινωνίας των πολιτών και
λοιπών εμπλεκομένων με τον καρκίνο, ως προσκλητήριο για συνένωση δυνάμεων, συνεργασιών και ανάπτυξη συνεργειών, για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό

Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και την Αποστολή για τον Καρκίνο του Horizon Europe. Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, με την Πανδημία σε αποδρομή, το 6ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, με στόχο αφενός να καλυφθούν τα κενά και οι ανεπάρκειες των τελευταίων δύο χρόνων στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα και αφετέρου, να δημιουργήσει η πολιτεία τις κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη που πηγάζουν από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και τη συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα που το συνοδεύουν.

Στην παρέμβασή του, ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος δήλωσε ότι «Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και την 1η δράση του εθνικού ψηφιακού προγράμματος αντιμετώπισης του καρκίνου». Από την πλευρά του, ο Γ.Γ.
Έρευνας & Καινοτομίας Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε ότι « η Γ.Γ. μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει δράσεις για την Ιατρική Ακριβείας, η οποία, μέσω των δυνατότητων που μας παρέχει στην ογκολογία, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς».

Αναφερόμενος στις ανισότητες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο μεταξύ χωρών όσο και μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.) Dr. Cary Adams, δήλωσε ότι στόχος της παγκόσμιας καμπάνιας #CloseTheCareGap είναι ακριβώς η αντιμετώπιση των
τεράστιων ανισοτήτων πουπαρατηρούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου, μιλώντας πάντα από τη μεριά των ασθενών επισήμανε τα εξής:
«Στην ογκολογία κάθε ώρα και ημέρα μετρά για τον ασθενή. Η νομοθεσία δεν συμβαδίζει με την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ η ογκολογική θεραπεία ταλανίζεται από σημαντικές καθυστερήσεις &δυσχέρειες πρόσβασης των ασθενών».

ΠΓΝ Λάρισας: «Burn out» των εργαζομένων για καλυφθούν οι εφημερίες

Για επικίνδυνη υποστελέχωση του εργαστηρίου ακτινολογίας του ΠΓΝ Λάρισας σε τεχνολογικό προσωπικό, κάνει λόγο με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλειος Κόκκαλης. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι με τον αριθμό των τεχνολόγων ακτινολόγων που υπηρετούν στο εργαστήριο ακτινολογίας, και δεδομένων των αυξημένων αναγκών του εργαστηρίου, δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι εφικτό να καλύπτεται το εφημεριακό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας των τεχνολόγων νομίμως και ασφαλώς.

Οι υπηρετούντες τεχνολόγοι είναι αγανακτισμένοι, δεδομένου ότι αναγκάζονται, για να επιτευχθεί η οριακή λειτουργία του εργαστηρίου, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών, με περικοπή των ημερών αδείας τους, με περικοπή ρεπό, με πραγματοποίηση μόνιμης νυχτερινής υπερωριακής εργασίας, συνθήκες που δημιουργούν κόπωση, με αντανάκλαση στην δημόσια υγεία. Σε απάντηση του Υποργείου αναφέρεται ότι από τις 56 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό του ΠΓΝΛ τεχνολόγων, μόνον οι 33 είναι καλυμμένες καθώς και ότι το Υπουργείο ότι αιτήθηκε την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ τεχνολογικού προσωπικού, που προφανώς τελεί σε εκκρεμότητα.

Στην απάντηση όμως, δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική πρόβλεψη και πρόθεση για την άμεση και τρέχουσα αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, ούτε τίθεται σαφές χρονοδιάγραμμα πλήρωσης των προκηρυχθεισών θέσεων. Μάλιστα η πραγματικότητα στο εργαστήριο καταδεικνύει ότι καμία βελτίωση δεν υπήρξε, τουναντίον, η κατάσταση χειροτέρευσε εξαιτίας της ανεπάρκειας του προσωπικού, καθώς από τους 23 υπηρετούντες στο εργαστήριο, ήδη οι δύο τελούν σε αναρρωτική άδειας μακράς διαρκείας.

Έκδοση πιστοποιητικού ανάρρωσης με rapid test

Για την έκδοση πιστοποιητικού ανάρρωσης από κορονοϊό, μέχρι χθες ήταν απαραίτητη η διενέργεια τεστ PCR, ωστόσο χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την απόκτηση των πιστοποιητικών όσων αναρρώνουν από κορονοϊό με τη διενέργεια rapid test. Το rapid test που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο rapid test αντιγόνου της ΕΕ για την COVID-19 και να εκτελείται από επαγγελματίες υγείας ή από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδώσουν αυτά τα πιστοποιητικά αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Η Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά ότι «με βάση τον κατάλογο, τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον επίσης να χρησιμοποιούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την έκδοση πιστοποιητικών ανάρρωσης και την χαλάρωση της πίεσης στη διενέργεια των τεστ λόγω της εμφάνισης της Omicron. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικές συμβουλές».