Medical Beauty Awards 2022

Tα Medical Beauty Awards 22 διοργανώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS, με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις σημαντικές προόδους στον χώρο της υγείας της ομορφιάς και της αντιγήρανσης, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών από επαγγελματικούς χώρους, όσο και σε επίπεδο θεραπειών.

Υποψηφιότητες μπορούν να καταθέσουν όλες οι εταιρείες που διαθέτουν σημεία και θεραπείες που μπορούν να ενταχθούν μέσα στον ευρύτερο χώρο της υγείας της ομορφιάς και έχουν να επιδείξουν καινοτόμες πρακτικές στις υπηρεσίες τους όσον αφορά τη Δερματολογία, την Πλαστική Χειρουργική, την Αποκατάσταση Μαλλιών και την Κοσμητική Οδοντιατρική. Ενημερωθείτε για τους όρους συμμετοχής, τις κατηγορίες βράβευσης στο www.medicalbeautyawards.gr Υποβολή Υποψηφιοτήτων έως τις 6 Μαΐου 2022.

 

 

Η Affidea χορηγός στο συνέδριο «καλές πρακτικές στην εξυπηρέτηση πελατών»

H ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία, την κερδοφορία και την ανάπτυξη κάθε επιχείρησης. Η Affidea, ως κορυφαίος ιδιωτικός φορέας παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, στοχεύει σταθερά στην ικανοποίηση των εξεταζομένων.
Με σταθερή προσήλωση στην υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, η Affidea είναι αρωγός σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν ζητήματα καλής εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι χορηγός στο συνέδριο «Καλές Πρακτικές στην Εξυπηρέτηση Πελατών» που θα διενεργηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με στόχο να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτό.

ΙΑΣΩ Παίδων: Επιτυχής αντιμετώπιση σοβαρής ορθοπρωκτικής πάθησης

Τον Οκτώβριο του 2020 γεννήθηκε στο ΙΑΣΩ ένα κορίτσι με ένα μόνο στόμιο στην περιοχή του πρωκτού και των έξω γεννητικών οργάνων κοινό για το έντερο, τον κόλπο και την ουρήθρα. Η συγγενής αυτή πάθηση είναι γνωστή ως Κλοάκα (Cloaca) και αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή των ορθοπρωκτικών παθήσεων στα κορίτσια. Πραγματοποιήθηκε άμεσα (9.10.20) κολοστομία και ενδοσκόπηση για την χαρτογράφηση του προβλήματος. Η ενδοσκόπηση έδειξε ότι υπήρχε δίχωρη (δίδελφη) μήτρα με διάφραγμα, στο κατώτερο σημείο του οποίου κατέληγε το έντερο (ορθό), ενώ πάνω από τον κόλπο και τη μήτρα υπήρχε τμήμα της ουρήθρας και η ουροδόχος κύστη. Ο κόλπος και η ουρήθρα συνδέονταν με έναν κοινό σωλήνα που κατέληγε σε ένα στόμιο στο δέρμα του περινέου (κοινός ουρογεννητικός κόλπος).

Το κορίτσι αναπτύχθηκε φυσιολογικά, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και σχεδόν ένα χρόνο μετά, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Χρήστου Σαλάκου, Παιδοχειρουργού, Διευθυντή Παιδοχειρουργικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων και την συμμετοχή του Consultant Παιδοουρολόγου του Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου, Mr. Peter Cuckow, συνεργάτη του ΙΑΣΩ Παίδων, η χειρουργική επέμβαση για την πλήρη ανατομική αποκατάσταση της ορθοπρωκτικής-ουρογεννητικής ανωμαλίας που περιελάμβανε τον πλήρη διαχωρισμό των τριών συστημάτων με την δημιουργία πρωκτού, στομίου εισόδου του κόλπου και ουρήθρας. Η επέμβαση αυτή γνωστή και ως οπίσθια οβελιαία όρθο-πρωκτο-γεννητοπλαστική ήταν επιτυχής χωρίς άμεσες ή απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τέλος, πραγματοποιήθηκε στις 17.1.22 η σύγκλειση της κολοστομίας και η αποκατάσταση των κενώσεων από τον πρωκτό με πολύ καλό λειτουργικό αποτέλεσμα τόσο για την εγκράτεια των κοπράνων όσο και των ούρων.

 

Επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην αιμοδοσία

Η αιμοδοσία είναι πράγματι ζωτικής σημασίας καθώς το αίμα είναι αναντικατάστατο από οποιοδήποτε φαρμακευτικό προϊόν. Τον Ιανουάριο 2022, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, που διαχειρίζεται το 40% των αιμοδοσιών που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι διένυε τη μεγαλύτερη έλλειψη σε αίμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των αιμοδοτών είχε μειωθεί κατά 10% με αποτέλεσμα ορισμένες ημέρες να καλύπτονται λιγότερο από το 25% των αναγκών σε αίμα που αιτούνταν τα νοσοκομεία.

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας Μαριάννα Πολίτου (Διευθύντρια Αιματολογικού Εργαστηρίου και Αιμοδοσίας – Νοσοκομείο Αρεταίειο) και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση της Rita Rubin στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA.
Μεταδίδεται ο Sars-CoV μέσω της μετάγγισης;

Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις προσφάτως αναθεωρημένες οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, η χρήση εργαστηριακών εξετάσεων για τον έλεγχο ρουτίνας των αιμοδοτών για COVID-19 δεν συστήνεται.
Οι ιοί του αναπνευστικού δεν μεταδίδονται μέσω μετάγγισης αίματος και παγκοσμίως δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης SARS-CoV-2 ή οποιουδήποτε άλλου κορoνοϊού από δότη σε λήπτη.

Οι αιμοδότες πρέπει να είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν φυσιολογική θερμοκρασία όταν αιμοδοτούν. Ο υπεύθυνος ιατρός της αιμοδοσίας μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβουλεύσει άτομα που έχουν διαγνωστεί ή είναι ύποπτα ότι έχουν COVID-19 να απέχουν από την αιμοδοσία για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων ή, εάν δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα, για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τη θετική διαγνωστική δοκιμασία , σύμφωνα με τον FDA. Τα άτομα που λαμβάνουν οποιοδήποτε από τα 3 εμβόλια κατά του COVID-19 που είναι εγκεκριμένα στις ΗΠΑ μπορούν να δώσουν αίμα αμέσως μετά τον εμβολιασμό .

Τι ισχύει στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.ΚΕ.Α
-Άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη COVID δεν επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν.
– Εάν ο υποψήφιος αιμοδότης είχε συμπτώματα λοίμωξης με κορονοϊό και θετικό έλεγχο για την παρουσία του ιού μπορεί να αιμοδοτήσει εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων
– Άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα και έχει συστηθεί απομόνωση μπορούν να αιμοδοτήσουν εάν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της απομόνωσης
– Για τα εμβόλια από αδρανοποιημένους ή μη ζώντες μικροοργανισμούς (π.χ mRNA) δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού, εφόσον ο αιμοδότης αισθάνεται καλά.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής της πρωτόγνωρης παγκοσμίως έλλειψης αίματος η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ι.Λάτση» έχει ξεκινήσει τη δράση αιμοδοσία 365 που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών που στοχεύουν στην εκπαίδευση μιας καινούριας γενιάς συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που θα υιοθετήσουν την κουλτούρα της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας με πρακτικές προσαρμοσμένες στον τοπικό πολιτισμό και περιβάλλον.

Έγκριση τεποτινίμπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την έγκριση της τεποτινίμπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενήλικες ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με μεταλλάξεις που οδηγούν σε παράλειψη του METex14, ανακοίνωσε η Merck (MSD στην Ελλάδα). «Η έγκριση της τεποτινίμπης εξασφαλίζει μια πολύ αναγκαία στοχευμένη θεραπευτική επιλογή για τους ενήλικες ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με μεταλλάξεις που οδηγούν σε παράλειψη του METex14», ανέφερε ο καθηγητής Egbert Smit, ερευνητής της μελέτης VISION στο Ολλανδικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο. «Η τεποτινίμπη έχει επιδείξει παρατεταμένα και σταθερά ποσοστά ανταπόκρισης και θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με αυτή τη δύσκολα αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου».

Η έγκριση βασίζεται σε αποτελέσματα από την κεντρική μελέτη VISION φάσης ΙΙ, κατά την οποία η τεποτινίμπη αξιολογήθηκε ως μονοθεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένο ΜΜΚΠ με μεταλλάξεις που οδηγούν σε παράλειψη του METex14. Δεδομένα από την κύρια ανάλυση της μελέτης VISION δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

«Η έγκριση της τεποτινίμπης στην Ευρώπη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανάγκης για στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία και οι όγκοι τους εμφανίζουν μεταλλάξεις που οδηγούν σε παράλειψη του METex14», ανέφερε η δρ Anne-Marie Baird, Πρόεδρος του Lung Cancer Europe. «Είναι απολύτως απαραίτητο η εξέταση βιοδεικτών να είναι διαρκώς διαθέσιμη και να εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να διασφαλίζεται ότι οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα λαμβάνουν ακριβή διάγνωση και βέλτιστη θεραπεία».

Χρόνιος πόνος & ολιστική αντιμετώπισή του

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Χρόνιος Πόνος & ολιστική αντιμετώπισή του», την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 18:30-19:30 μέσω της σελίδας της στο Facebook: https://www.facebook.com/eleanarheumatism.

Τα θέματα της εκδήλωσης είναι: • «Η επίδραση της άσκησης και της φυσικής δραστηρότητας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου» με ομιλητή τον κο Παναγιώτη Βιτάλη, BSc,MSc,PhD, Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Παν. Wolverhampton, UK, Διαπιστευμένο Λέκτορα, Παν.Derby, UK, καθηγητής, Μεσογειακό Κολλέγιο, Ελλάδα.
• «Αντιμετώπιση του καθημερινού πόνου με αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά», με ομιλητή τον κο Αλέξη Σωτηρόπουλο, MD, PhD, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Γενικό Ιατρό, Δ/ντή Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά « ‘Αγιος Παντελεήμων», Πρόεδρο Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής.
• «Ο ρόλος της πληροφορικής και των ψηφιακών εφαρμογών ( applications) στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου», με ομιλητή τον κο Ιωάννη Κουμπούρο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας ΠΑ.Δ.Α.

 

Ν. Παπαθανάσης: Η κυβέρνηση έδωσε τα κίνητρα για επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη

Τα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και τα αιτήματα του κλάδου για να επιτευχθούν τα παραπάνω συζητήθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Προοπτικές ανάπτυξης της Παραγωγής και της Φαρμακευτικής Έρευνας στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία και την ουσιαστική συμβολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στο χθεσινό συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία, που διοργάνωσε το Health Daily και η BOUSSIAS.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ανάπτυξης για τον κλάδο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα για να στηρίξει το κομμάτι της έρευνας, με σημαντικά όπλα τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και το ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ και σε αυτό βασίζεται η «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», που εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες, όπως για παράδειγμα το ότι δίνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό ενίσχυσης της Περιφέρειας, καθιστώντας την ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και παράλληλα δημιουργεί για πρώτη φορά ειδικά καθεστώτα που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη δίκαιη ανάπτυξη, με σημαντικά ποσοστά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι το κομμάτι των επενδύσεων θα συνεχίσει να στηρίζεται σταθερά αντλώντας πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα ενισχυθεί και με πόρους από το ΕΣΠΑ, λίγο αργότερα όμως. Για το επενδυτικό clawback αναγνώρισε ότι δεν πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα  μικρότερο από 7 έτη.

 

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε κίνητρα και νέα εργαλεία για στήριξη των επενδύσεων και της έρευνας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Elpen, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος αναγνώρισε τη σημασία του επενδυτικού clawback που θέσπισε η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, ο κλάδος χρειάζεται σταθερό περιβάλλον και πρέπει να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τόνισε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο για να διευκολυνθούν αυτές οι επενδύσει, θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, να λυθούν ζητήματα χωροταξικά και κυρίως να αναθεωρηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να επιλυθεί το ζήτημα του clawback και του rebate.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ & Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι παρότι οι διεθνείς εταιρείες στην Ελλάδα βρίσκονται σε λιγότερo ευέλικτη θέση, θέλουν να παραμείνουν στη χώρα, υπό την προϋπόθεση να όμως να είναι οικονομικά υγιείς. Tόνισε ότι το επενδυτικό clawback δεν μπορεί να θεωρείται εργαλείο διαχείρισης από την Πολιτεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα προσέλκυσης των κλινικών μελετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει η χώρα να ακολουθήσει χωριστό μονοπάτι για τις επενδύσεις και άλλο μονοπάτι για τις κλινικές μελέτες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πολιτική που ακολούθησε η Πορτογαλία.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και Διευθύνων Σύμβουλος DEMO, Δημήτριος Δέμος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, τονίζοντας ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τόνισε ότι το επενδυτικό clawback θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, η φαρμακευτική δαπάνη ωστόσο πρέπει να αναθεωρηθεί.  Ανακοίνωσε ότι η Demo θα παράγει πρώτη ύλη για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Η εταιρεία δημιουργεί αυτή τη πλατφόρμα για την ανάπτυξη δικών της φαρμάκων και θα φέρει ερευνητές από το εξωτερικό για την εκπαίδευση του εγχώριου δυναμικού. Επίσης, θα επενδύσει δυναμικά στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο για το 2022-2027 είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τον άδικο καταμερισμό του clawback και την καθυστέρηση στις εγκρίσεις φαρμάκων, που μπορεί να διαρκέσει έως 2,5 ή ακόμα και 3 χρόνια, επισήμανε ο Νικόλαος Μπουφίδης, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Bennett, Medical PQ και Humana. Όπως ανέφερε, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με οριακή καινοτομία μπορούν να καλύψουν τους Έλληνες ασθενείς και να εξάγουν, αλλά χρειάζεται και η στήριξη της Πολιτείας.

Ο Δημήτριος Ψαχούλιας, Pharmacist, MSc, PhD R&D Manager & QP, Uni-Pharma, αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος Φαρμακευτικών Εταιρειών Τσέτη, όσον αφορά την Έρευνα και την Καινοτομία, τονίζοντας ότι στηρίζεται στη διασύνδεση της βιομηχανίας με την ερευνητική κοινότητα. Την τελευταία διετία χρηματοδότησε από ίδια κεφάλαια 19 ερευνητικά έργα προϋπολογισμού, 997.810 ευρώ.

Παραμένουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Στη χθεσινή της συνεδρίαση για τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε τη συνέχιση της χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και μάλιστα κατά πλειοψηφία. Οι λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί αποφάσισαν να μην αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι γιορτές που ακολουθούν και ο αναμενόμενος συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους. Την επόμενη βδομάδα, η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται να υπάρξει σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 16.962, εκ των οποίων 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.538 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 459 . Από αυτούς 333 (72.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (27.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.232 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 372 (ημερήσια μεταβολή +2.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 353 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Γιώργος Μέγας: Δημιουργία «γέφυρας» μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας

Για τη δημιουργία «γέφυρας» μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα της υγείας μίλησε στο 2ο συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία με θέμα: «Η Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία» ο Γιώργος Μέγας, Συντονιστής του Ελληνικού κόμβου EIT Health, EKT.

Όπως ανέφερε, 31.000 εταιρείες ασχολούνται ενεργά με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε όλο τον κόσμο από το 2009 έως το 2018, εκ των οποίων οι 28.000 είναι επιχειρήσεις και 3.000 είναι ερευνητικοί φορείς. Η Κίνα είναι η πιο δραστήρια χώρα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα από πρόσφατη έρευνα σε 10.000 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες, δείχνει ότι σε όλους τους τομείς και στην υγεία, το 41% των επιχειρήσεων έχουν χρησιμοποιήσει μία η περισσότερες λύσεις ΑΙ, το 18% σκοπεύει να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη εντός διετίας, ενώ το 40% δεν έχουν αποφασίσει ή δεν θα αναπτύξουν τέτοιες λύσεις.

Αναφερόμενος στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, ο κ. Μέγας επεσήμανε ότι Γερμανία και ΗΠΑ ηγούνται στον χώρο και ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου δίνεται πλέον η δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν εφαρμογές ψηφιακής υγείας σε 72 εκατ. ασφαλισμένους πολίτες. Σε ελληνικό επίπεδο, ανέφερε ότι μέσω του ελληνικού κόμβου του ΕΚΤ πάνω από 70 εταιρείες έχουν υποστηριχθεί ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από προγράμματα που τρέχουν, προσθέτοντας  ότι κάθε χρόνο υπάρχουν πάνω από 15 προγράμματα χρηματοδότησης. Το 2021 η Ελλάδα κατέθεσε διπλάσιες συμμετοχές από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ήταν 14η στην απορρόφηση κονδυλίων. Τέλος, έκανε λόγο για το πρόγραμμα SymbIASIS για διασύνδεση startups με νοσοκομεία, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι τα νοσοκομεία Υγεία, Ωνάσειο, Παπαγεωργίου, Αττικόν και Ιπποκράτειο.

Χρήστος Δήμας: Σημαντική η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία στον χώρο της υγείας

Η πανδημία απέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο ότι η επιτάχυνση της καινοτομίας και η στήριξη της έρευνας οδηγούν σε αποτελεσματικές λύσεις και στον χώρο της υγείας, επεσήμανε ο Χρήστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας κάνουν εξαιρετική δουλειά, με αξιοσημείωτα ερευνητικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε εμβληματικές δράσεις, όπως της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας με το «Εθνικό κέντρο Ιατρικής Ακρίβειας στον τομέα της Ογκολογίας», του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», με το πρόγραμμα «i- Walk» και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με τη δημιουργία του «Εθνικού κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer. Συμπλήρωσε ότι το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου έρευνας και Τεχνολογίας κατέχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και ειδικά στην ανάπτυξη των ολοκληρωμένων συστημάτων διάχυτης νοημοσύνης για τη διάγνωση, παρακολούθηση και ενδυνάμωση ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Σε αυτόν τον τομέα επίσης συμβάλλει και το ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το οποίο έχει αναπτύξει διαγονιδιακά πειραματόζωα που λειτουργούν ως ανθρώπινα μοντέλα για καινοτόμες θεραπείες. Κλείνοντας, ανέφερε ότι πλέον υπάρχουν αρκετά δεδομένα και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, στις οποίες παρέχονται κίνητρα και ενίσχυση ρευστότητας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η επένδυση και η στήριξη της έρευνας και καινοτομίας στο χώρο της υγείας, για να αποφύγουμε το brain-drain αλλά και να ενισχυθεί το brain-gain.