Αίρονται οι περιορισμοί και στην Ιταλία

Μετά το Ισραήλ, που ανακοίνωσε τον τερματισμό της εποχής «έκτακτης ανάγκης Covid-19», στην οποία βρισκόταν η χώρα για περισσότερα από δύο χρόνια, και η Ιταλία χθες προχώρησε σε ανάλογα βήματα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν πρόκειται να παραταθεί πέρα από την 31η Μαρτίου», πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά καταργούνται τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στο θέμα της σταδιακής κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, σημειώνοντας ότι σε αυτό το διάστημα θα αφορά μόνο ανοικτούς χώρους όπου διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις, εκθέσεις, γιορτές και θεάματα. Σχετικά με τη χρήση της μάσκας αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργησή της σε ανοιχτούς χώρους, όπως επίσης και η κατάργηση μασκών υψηλής προστασίας στα σχολεία.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι δεν θα ισχύει, πλέον, η διαφοροποίηση των περιφερειών της χώρας σε τρία χρώματα, ανάλογα με τα κρούσματα. Ωστόσο, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους για τυχόν υποτροπή της πανδημίας πρόσθεσε τα εξής: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας, για να παρέμβουμε σε περίπτωση που η κατάσταση υποτροπιάσει».

 

Οι νικητές του διαγωνισμού «Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανάδειξης των νικητών του διαγωνισμού της ΕΥ, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2021. Ο διαγωνισμός, διοργανώνεται στη χώρα μας για όγδοη φορά από την ΕΥ, με στόχο να αναδείξει την επιχειρηματική αριστεία και να τιμήσει τους επιχειρηματίες που καινοτομούν, δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για όλους και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες, που διακρίθηκαν για τις υψηλές επιδόσεις τους, τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, τις ηγετικές ικανότητές τους, την αναπτυξιακή δυναμική τους, το καινοτόμο πνεύμα και την κοινωνική ευαισθησία τους, επελέγησαν από την ανεξάρτητη εννεαμελή Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, υπό την προεδρία του κυρίου Βασίλειου Κάτσου, Προέδρου και Συνιδρυτή της VNK Capital και EY Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2008.

Oι νικητές στις επιμέρους κατηγορίες βράβευσης του διαγωνισμού της ΕΥ, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2021, είναι:
Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας – Γεώργιος Γεράρδος, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ., ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε.
Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας – Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε.
Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας – Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, CEO & Co-Founder, BLUEGROUND
Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας – Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Παράλληλα, και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα, η Κριτική Επιτροπή ομόφωνα επέλεξε να απονείμει τιμητική «Διάκριση Συνολικής Επιχειρηματικής Προσφοράς», στον Ελευθέριο Σαΐτη, Ιδρυτή και Πρόεδρο των εταιρειών, Kronos, Intercomm Foods και Agrophoenix, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική επιχειρηματική του πορεία και τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.

Οι επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στις τέσσερις επιμέρους διαγωνιστικές κατηγορίες, θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2021, ο οποίος θα ανακηρυχθεί στη διάρκεια ειδικής Τελετής Απονομής που θα διεξαχθεί στις 23 Μαρτίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. O νικητής θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό EY World Entrepreneur Of The Year™, που αναμένεται να διεξαχθεί στο Μόντε Κάρλο τον Ιούνιο του 2022.

Ο κύριος Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: “Για όγδοη χρονιά, η ΕΥ Ελλάδος διοργανώνει τον διαγωνισμό Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα. Πιστοί στη δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, τιμούμε τους επιχειρηματίες που δεν πτοούνται από τις δυσκολίες που συναντούν στην πορεία τους και βλέπουν ευκαιρίες για δημιουργία, εκεί που άλλοι βλέπουν εμπόδια.

Moderna: Αναμένει πωλήσεις 22 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της για την covid-19

Μετά τα περίπου 18 δις. δολάρια σε πωλήσεις από το εμβόλιο της κατά της COVID-19 το 2021, η Moderna αναμένει ότι φέτος τα έσοδα από το Spikevax θα ανέλθουν σε περίπου 22 δις.δολάρια. Η εταιρεία έχει ήδη κλείσει συμφωνίες αγοράς του εμβολίου αξίας 19 δις. δολαρίων και οι ήδη υπογεγραμμένες πωλήσεις αποτιμώνται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, η βιοτεχνολογία βρίσκεται σε συνομιλίες για πρόσθετες παραγγελίες το φθινόπωρο του 2022 και του 2023. Τη χρονιά που ξεκίνησε παγκοσμίως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, η Moderna πούλησε 807 εκατομμύρια δόσεις του διδοσικού mRNA εμβολίου τους, αξίας 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα συνολικά έσοδα για το έτος ανήλθαν σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια μνημειώδη αύξηση σε σχέση με τα 803 εκατομμύρια δολάρια που είχε η Moderna το 2020.

Παρότι η εταιρεία δοκιμάζει μια σειρά πειραματικών εμβολίων mRNA , προς το παρόν, το Spikevax είναι το μόνο προϊόν της που διατίθεται στην αγορά. Καθώς οι αναλυτές αγωνίζονται να προβλέψουν την πορεία της πανδημίας, επόμενοι σημαντικοί καταλύτες για τη Moderna θα είναι τα δεδομένα φάσης 2 του εμβολίου γρίπης της εταιρείας καθώς και οι διακυμάνσεις της COVID-19, έγραψε ο αναλυτής της Jefferies, Michael Yee, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες του χθες. Εν τω μεταξύ, η Moderna έχει ήδη κάποια ιδέα σχετικά με την απόδοση των πλάνων της για το 2023. Η εταιρεία έχει λάβει «σίγουρες παραγγελίες» για το επόμενο έτος από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ταϊβάν και το Κουβέιτ. «Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις για επιπλέον παραγγελίες το 2023», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Moderna.

Νέο Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

Μετά τις αρχαιρεσίες της 9ης Φεβρουαρίου 2022 για την εκλογή μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, τα νέα εκλεγέντα μέλη συνεδρίασαν με θέμα τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ σε σώμα. Μετά από τις σχετικές ψηφοφορίες, με απόλυτη πλειοψηφία ανά θέση, το νέο Δ.Σ του ΠΑΣΙΔΙΚ, συγκροτήθηκε ως εξής: Πρόεδρος: Καραμηνάς Ιωάννης, Γεν. Γραμματέας: Μάκκας Ιωάννης, Α’ Αντιπρόεδρος: Κατσίκης Ευάγγελος, Β’ Αντιπρόεδρος: Πανταζής Νικόλαος,Ταμίας: Γαλής Αντώνιος, Ειδική Γραμματέας: Πυργαντή Δήμητρα, Μέλη: Πετμεζάκης Νικόλαος, Κουτσοδόντης Ανδρέας, Σεργεντάνης Αθανάσιος. Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εκπροσωπούν φορείς Π.Φ.Υ. από όλη την επικράτεια, ενώ σκοπός του νέου Δ.Σ. είναι το να εκφραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και να προταθούν οι αντίστοιχες προτάσεις επίλυσης αυτών, με σταθμισμένα και κοστολογημένα επιχειρήματα.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, κατέδειξε ότι μεταξύ μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που νόσησαν από COVID-19, εκείνες που ελάμβαναν οιστρογόνα ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είχαν λιγότερες από μισές πιθανότητες να αποβιώσουν από COVID-19 συγκριτικά με εκείνες που δεν ελάμβαναν τέτοια αγωγή.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ειρήνη Λαμπρινουδάκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής. Η μελέτη συμπεριέλαβε συνολικά 14.685 γυναίκες ηλικίας 50-80 ετών. Από αυτές 17,3% (2.535) είχαν λάβει ορμονική θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα, 81,2% (11.923) δεν ελάμβαναν οιστρογόνα ούτε είχαν ιστορικό καρκίνου μαστού (λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου), ενώ 1,5% (227) των γυναικών είχαν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων λόγω καρκίνου μαστού και σχετικής

θεραπείας με αντι-οιστρογόνα.
Τα ποσοστά των γυναικών που απεβίωσαν από COVID-19 ήταν 10,1% για εκείνες με μειωμένα οιστρογόνα, 4,6% στην ομάδα ελέγχου και 2,1% για όσες ελάμβαναν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Η ομάδα με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων παρουσίασε υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτή η διαφορά όμως δεν παρέμεινε στατιστικά σημαντική, όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη στη στατιστική ανάλυση γνωστούς παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα από COVID-19, όπως η ηλικία και η παρουσία συννοσηροτήτων.

Από την άλλη, η ομάδα με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων λόγω ορμονικής θεραπείας είχε περίπου 55% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, γεγονός που εξακολούθησε να ισχύει ακόμη και μετά τη στατιστική προσαρμογή για τους ίδιους ανωτέρω παράγοντες. Αρκετά επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η σοβαρότητα και η θνησιμότητα της COVID-19 είναι υψηλότερη στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται και με τις διαφορές συγκεντρώσεων σε οιστρογόνα και ανδρογόνα μεταξύ των δύο φύλων.

Μετά τα ευρήματα και αυτής της μελέτης, είναι πιθανό ότι φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να έχουν ρόλο στις θεραπευτικές προσπάθειες για μείωση της σοβαρότητας της COVID-19. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να μελετηθεί συστηματικά σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Ως τότε, ορμονική θεραπεία υποκατάστασης πρέπει να χορηγείται μόνο επί γνωστών ενδείξεων. Επίσης, όσες γυναίκες με καρκίνο μαστού χρειάζονται σχετική αγωγή με αντι-οιστρογόνα, δεν πρέπει να τη διακόπτουν.

Ανανέωση συνεργασίας μεταξύ GE Healthcare και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινολογίας (ESR) και η GE Healthcare ανακοινώνουν την ανανέωση της συνεργασίας τους για το διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας (ECR Overture) που θα πραγματοποιηθεί στις 2-6 Μαρτίου 2022 και το ECR 2022 που θα πραγματοποιηθεί στις 13-17 Ιουλίου στη Βιέννη της Αυστρίας. Η συνεργασία περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο νέο χώρο 2.000 τ.μ. και κοινές συνεδρίες.

Η κρίση που επέφερε η Covid-19 έχει θέσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπό εντατική πίεση και έχει φέρει στην επιφάνεια ορισμένα από τα πιο σοβαρά προβλήματά τους. Παράλληλα, κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου παροχής υγειονομικής περίθαλψης και επιτάχυνε τον ρυθμό των αλλαγών.
Σε συνεργασία με το ESR, η συμμετοχή της GE Healthcare στο ECR 2022 θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός λειτουργικού κόσμου (Building a World that Works). Συγκεκριμένα, η GE Healthcare θα επικεντρωθεί σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: Digital & Artificial Intelligence, Patient Experience και Sustainability & Resilience.

«Η συνεργασία μας με την GE Healthcare αποτελεί το τέλειο παράδειγμα οικοδόμησης γεφυρών, που θα αποτελέσει και κεντρικό άξονα του ECR 2022» δήλωσε η καθηγήτρια Regina Beets-Tan, πρόεδρος του ESR. «Στο συνέδριο θα μάθουμε ότι οι ακτινολόγοι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους στη φροντίδα των ασθενών, υιοθετώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση και οικοδομώντας ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με όλους τους εταίρους στη διάρθρωση της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε να παρέχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Συμπράξεις όπως αυτή με την GE Healthcare αποτελούν κρίσιμο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο αναπτυσσόμαστε ως ιατρικός κλάδος».
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανανεώνουμε τη συνεργασία μας με την ESR για τα συνέδρια του ECR 2022. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους περισσότερους και τώρα περισσότερο από ποτέ, οι ακτινολόγοι χρειάζονται καινοτόμες λύσεις και έξυπνη τεχνολογία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την ESR για να βοηθήσουμε να αναδειχθούν οι αναγκαίες λύσεις», δήλωσε ο Rob Walton, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GE Healthcare EMEA.

Διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα

Με στόχο να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της αντιμετώπισης και διαχείρισης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα και να χαρτογραφηθεί ο τρόπος ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει στις 18 και 19 Μαρτίου 2022 το 1ο Συνέδριο Ασθενών με καρκίνο του μαστού με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία σε συνεδριακή αίθουσα στην Αθήνα (Golden Age Hotel), τηρώντας όλα τα ισχύοντα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, και με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook. Η θεματολογία του Συνεδρίου βασίζεται στις θέσεις του Υπομνήματος που έχουν συντάξει o Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες: Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), το οποίο έχει κατατεθεί προς αξιοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο την ανάδειξη των βασικών τομέων δράσης για τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα.

Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχουν εισηγήσεις από εξειδικευμένους και καταξιωμένους στον χώρο τους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα διατεθεί ικανός χρόνος για συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Το προκαταρκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

Ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο VHL

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων θέτει ως στόχο για ακόμη μία φορά τη βελτίωση των συνθηκών αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο VHL (Von Hippel Lindau disease), τον κληρονομικό καρκίνο του νεφρού.

Η νόσος VHL είναι μία σπάνια μορφή κληρονομικού καρκίνου του νεφρού που αφορά όγκους, κυρίως καλοήθεις σε μάτια, εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό και εσωτερικό αυτί αλλά και κακοήθειες που μπορούν να συμβούν σε νεφρά, πάγκρεας, επινεφρίδια – φαιοχρωμοκύτωμα, παραγαγγλίωμα, που ανιχνεύονται κυρίως ανά οικογένεια, διότι η νόσος είναι κληρονομική και περνά 50-50 από τον φέροντα τη μετάλλαξη γονέα, στα τέκνα. Στην Ελλάδα σήμερα πάσχουν από την ασθένεια 45 οικογένειες στο σύνολο με 5 έως 10 άτομα να νοσούν στην καθεμία.

Στόχος του Συλλόγου είναι η αναγνώριση της μη αναστρέψιμης πάθησης από την ιατρική κοινότητα, και από όλους τους δημόσιους φορείς, κάτι που ήδη έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού έχει ενταχθεί η νόσος στον ΕΠΠΠΑ καθώς και στον πρόσφατο πίνακα με τις μη αναστρέψιμες ασθένειες, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ΄αόριστον, εφόσον η αναπηρία ξεπερνά το 50%.

Επιπλέον στοχεύει, όπως στο εξωτερικό, στη δημιουργία κέντρου αναφοράς για την πολυσυστηματική νόσο καθώς και ομάδας ειδικών που θα ασχολείται με την παρακολούθηση των ασθενών και την τήρηση του πρωτοκόλλου, (αρχικού και παρακολούθησης). Επιπροσθέτως, πολύ σημαντικό είναι οι εθελοντές γιατροί μας να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση όπως οι εξειδικευμένοι γιατροί του εξωτερικού και μαζί με την παγκόσμια οικογένεια της VHL ALLIANCE, να μπορούν οι ασθενείς να λάβουν και να εφαρμόσουν κάθε νέα θεραπεία (FDA drug approval 13/8/214) αφού εγκριθεί από την ΕΜΑ. Η Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος της Οικογενειακής Συμμαχίας κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προτεραιότητά μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Εμείς συνεχίζουμε ακόμη να προσπαθούμε να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο σε αυτό. Θέλουμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην εύρεση της θεραπείας και άλλων καρκίνων, όπως και ολόκληρη η οικογένεια της VHL ALLIANCE, με την ερευνητική της ομάδα η οποία βραβεύτηκε και με nobel prize σχετικά το 2019. Επίσης είμαστε ενωμένοι με την IKCC (International Kidney Cancer Coalition), όπου παρακολουθούμε κάθε νέο και θεραπεία και για τον καρκίνο του νεφρού, που είναι η κύρια κακοήθειά μας. Και τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ομάδα των ερευνητών γιατρών μας στην Αμερική, που έχει ήδη δώσει 8 στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο».

Περαιτέρω μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Περαιτέρω μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε και από τις πιο πρόσφατες μετρήσεις της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕYΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 21/02/2022 και της Τρίτης 22/02/2022, είναι: Οριακά σταθερή (-20%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 19/02/2022 και της Κυριακής 20/02/2022.

Μειωμένη (-32%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 14/02/2022 και Τρίτης 15/02/22. «Η αποκλιμάκωση παραμένει αργή, πλην όμως σε βάθος ημερών είναι σαφής και η μείωση του ιικού φορτίου σωρευτικά σημαντική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα δεδομένα στην κλινική έρευνα

Η τελευταία ενότητα στο συνέδριο για την έρευνα και ανάπτυξη που διοργάνωσε το Health Daily  και η BOUSSIAS ήταν αφιερωμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη & Μεγάλα Δεδομένα στην Κλινική Έρευνα & Ανάπτυξη και είχε συντονιστή τον Νίκο Κωστάρα, Γενικό Διευθυντή της IQVIA.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, έκανε λόγο για την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε στην πανδημία, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση θα σχεδιάσει τη νέα στρατηγική σε ότι αφορά τα θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων δεδομένων. Ήδη το υπουργείο έχει εξαγγείλει την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής μέσω συστημάτων που θα μπορούν να διαβάζουν τα μεγάλα δεδομένα που συλλέγονται σε διάφορα μέρη του συστήματος.

O Μάρκος Ολλανδέζος, Διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έκανε αναφορά για έλλειψη επιδημιολογικών δεδομένων και δεδομένων που αφορούν στις ανάγκες των ασθενών. Η έλλειψη οργανωμένων δεδομένων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συνέβαλε στον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης, επέτρεψε τη δημιουργία στρεβλώσεων στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής αλλά και αυθαιρεσιών στο ύψος των προϋπολογισμών φαρμακευτικής δαπάνης στην περίοδο του μνημονίου. Επίσης, επηρεάζει την ποιότητα της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων με τις εταιρίες για τα φάρμακα και τέλος η έλλειψη στοιχείων υπονομεύει την ερευνητική προσπάθεια, καθώς υποχρεώνει τους ερευνητές πολλές φορές να καταφεύγουν σε proxy δεδομένα άλλων χωρών για να καλύψουν ελλείψεις του φαρμακοεπιδημιολογικού προφίλ, της χρήσης των φαρμάκων, του επιπολασμού της νόσου κ.ά.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Μιχάλης Χειμώνας τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να δει το θέμα της διαχείρισης των στοιχείων ολιστικά και να υπάρξει συντονισμός των διαφόρων εμπλεκομένων μερών. Ανέφερε δε ότι τα οφέλη από τη χρήση της Τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλαπλά: η ανάπτυξη νέων θεραπειών, η εξατομικευμένη ιατρική, η ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων, η βελτίωση της επιχειρηματικότητας και γενικότερα η σύνδεση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ ασθενών και Ε.Υ. Χρειάζεται ωστόσο να τεθούν κανόνες στη χρήση των στοιχείων, να γίνει εκπαίδευση των εμπλεκομένων, να προβλεφθεί χρηστή διακυβέρνηση των στοιχείων καθώς και να οριστεί το πλαίσιο διαφάνειας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Δημήτρης Σκαλτσάς, συνιδρυτής Intelligencia παρουσίασε τις λύσεις που προτείνει η εταιρία του σε ότι αφορά τη διαχείριση των μεγάλων δεδομένων στην κλινική έρευνα ως πρωτοπόρα εταιρία στο χώρο. Η  Βαρβάρα Μπαρούτσου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι) τόνισε τη σημασία που έχει η χρήση ενός οργανωμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για τις κλινικές δοκιμές, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τις νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μέσω των δεδομένων που θα προκύπτουν στη διαμόρφωση των πρωτοκόλλων των μελετών και την πιο στοχευμένη επιλογή ασθενών για καλύτερα αποτελέσματα στη κλινική έρευνα.  Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προβλεφθεί η χρήση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Τέλος, ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος μίλησε για τα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης των μεγάλων δεδομένων και τόνισε ότι οι ασθενείς μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες στη χώρα μας.