Στο 16,1% το ποσοστό θετικότητας των τεστ

Αρκετά νέα κρούσματα σε σύνολο σχετικά λίγων τεστ, καταγράφηκαν χθες, ανεβάζοντας το ποσοστό θετικότητας στο 16,1% στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 16.274 σε σύνολο 101.065 τεστ. Από τα νέα κρούσματα, τα 5.599 εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.636 στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.421.664, εκ των οποίων 49,5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 263 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.960 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.860 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 413 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 89,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 295 (71,43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 118 (28,57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.262 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 279. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 312 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

 

 

Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση των σπανίων παθήσεων του ήπατος

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) στο πλαίσιο των πολυάριθμων δράσεων της, έχει θέσει στο επίκεντρό της και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα του ήπατος. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στη σημασία και στην ανάγκη για συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη, εκεί όπου οι ασθενείς είναι σπάνιοι, η εμπειρογνωμοσύνη ελάχιστη και τα άτομα αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Το ήπαρ είναι ένα πολύ σημαντικό, όργανο που μπορεί να προσβληθεί από ιούς, να επηρεαστεί από τη λήψη φαρμάκων ή την κατάχρηση αιθανόλης. Επηρεάζεται επίσης από αυτοάνοσα και κληρονομικά ή γενετικά νοσήματα. Δεδομένης της μεγάλης σημασίας του στον οργανισμό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πιθανά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του ήπατος. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι πολλές ηπατικές παθήσεις δεν «προειδοποιούν» με συμπτώματα στα πρώτα τους στάδια, οπότε είναι ζωτικό να ανιχνεύονται έγκαιρα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.  Όπως και στις περισσότερες παθήσεις, η θεραπεία για τις παθήσεις του ήπατος διαφέρει ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για τις περισσότερες ηπατικές παθήσεις υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, που χορηγούνται, είτε για μικρό διάστημα, είτε μακροχρόνια. Οι κυριότερες σπάνιες παθήσεις του ήπατος είναι οι παρακάτω: Οξεία ηπατική πορφυρία (ανεπάρκεια ενός από τα 8 ένζυμα, που  συμμετέχουν στη σύνθεση της αίμης με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των ενδιάμεσων μεταβολιτών, που λέγονται πορφυρίνες). Έλλειψη LAL (η LAL–D είναι μια σπάνια, χρόνια, κληρονομική διαταραχή. Επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται LAL-Lysosomalacidlipase, που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των λιπών και της χοληστερόλης στα κύτταρα). Κυστική ίνωση (CF) ( γενετική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες και αυξημένη γλοιότητα των εκκρίσεων των εξωκρινών αδένων Είναι η πιο κοινή γενετική διαταραχή μεταξύ παιδιών της Καυκάσιας φυλής. Στην Ευρώπη  η συχνότητα εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1/8.000 και 1/10.000 άτομα.

Η νόσος προκαλείται από αλλαγές στην πρωτεΐνη CFTR, η οποία έχει ρυθμιστικό ρόλο στο διαμεμβρανική αγωγιμότητα των ηλεκτρολυτών. Το αποτέλεσμα είναι συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας με απόχρεμψη παχύρρευστων εκκρίσεων ή αιμόπτυση, δύσπνοια στην προσπάθεια, συχνά επεισόδια παραρρινοκολπίτιδας και βρογχίτιδας), αλλά και από το πεπτικό με χρόνιο κοιλιακό άλγος, διάρροια, δυσαπορρόφηση, επεισόδια παγκρεατίτιδας και ηπατική ίνωση/κίρρωση. Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική, όμως αναμένονται και για αυτήν την νόσο καινούριες στοχευμένες θεραπείες). Ανεπάρκεια της άλφα-1 αντιθρυψίνης (κληρονομική γενετική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πνευμονικής και/ή ηπατικής νόσου. Είναι η συνηθέστερη γενετική αιτία της ηπατικής νόσου στα παιδιά). Σύνδρομο Alagille (κληρονομική διαταραχή με αποτέλεσμα μετάλλαξη στο γονίδιο Jagged 1-JAG1. Χαρακτηρίζετε από χρόνια χολόσταση, λόγω έλλειψη χοληφόρων μαζί με ανωμαλίες των οστών,  της καρδιάς, των οφθαλμών και των νεφρών). Οικογενής ενδοηπατική χολόσταση (Ομάδα σπάνιων γενετικών νοσημάτων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαταραχή στη μεταφορά της χολής από τα ηπατοκύτταρα στα χοληφόρα. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χολής και τοξικών χολικών οξέων στο ήπαρ). Νόσος Wilson (κληρονομική νόσος με συχνότητα  1-9/100.000 . Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει το χαλκό με αποτέλεσμα την συσσώρευση του σε ιστούς κυρίως ήπαρ, εγκέφαλο και οφθαλμούς).

 

Αλματώδη βήματα στη θεραπεία των σπάνιων καρδιαγγειακών παθήσεων

«Αλματώδη» χαρακτηρίζει τα βήματα στον τομέα της θεραπείας των σπάνιων καρδιαγγειακών παθήσεων τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Οι εν λόγω θεραπείες περιλαμβάνουν νέες πρωτοποριακές κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, θεραπείες παρεμβολής RNA και μονοκλωνικά αντισώματα για την ακριβή στόχευση της εστίας της νόσου. Παραδείγματα νέων θεραπειών για τις σπάνιες παθήσεις είναι οι νέες στοχευμένες θεραπείες και τα εργαλεία γονιδιακής επιδιόρθωσης/σίγασης για την αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη, τη νόσο Fabry και τη νόσο Danon, μια μορφή μεταβολικής μυοκαρδιοπάθειας με φτωχότατη πρόγνωση.

Η διάγνωση των σπανίων παθήσεων απαιτεί όχι μόνο εξειδικευμένη γνώση, αλλά και ειδικά διαγνωστικά εργαλεία όπως νέες απεικονιστικές τεχνικές (π.χ. μαγνητική τομογραφία καρδιάς) και γενετικό έλεγχο, από προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διενέργεια και ερμηνεία των εξετάσεων αυτών. Για αυτό το λόγο ασθενείς με συμπτώματα και σημεία που δεν μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε κοινά νοσήματα, πρέπει να ελέγχονται σε Εξειδικευμένα Κέντρα Σπανίων Παθήσεων (όπως π.χ. Η Μονάδα Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΚΚΑΝ–ένα από το πρώτα δημόσια κέντρα σπανίων νοσημάτων στη χώρα μας, η Μονάδα Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ή και άλλα που αναπτύσσονται τώρα). Για τη αύξηση της επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Κληρονομικά Καρδιαγγειακά και Σπάνια Νοσήματα απαιτείται καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των κλινικών ιατρών, ειδικών επιστημόνων & των Ειδικών Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων, των ομάδων ασθενών με σπάνιες παθήσεις, κρατικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια για τον SARS-COV-2

Ο προσδιορισμός της διάρκειας της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον καθορισμό του εμβολιαστικού προγράμματος και τη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική δημοσίευση των D.R.Feikin και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet (DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00152-0). Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των σχετικών άρθρων στη βιβλιογραφία από τις 17 Ιουνίου 2021 έως τις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Οι μελέτες που συμπεριελήφθησαν ήταν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης. Συνολικά συμπεριελήφθησαν τα δεδομένα από 18 μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν την επικράτηση του στελέχους Όμικρον. Με βάση την κριτική αξιολόγηση των μελετών,  η πιθανότητα σφάλματος (bias) κρίθηκε χαμηλή για τις 3 μελέτες, μέτρια για τις 8 μελέτες και σοβαρή για τις 7 μελέτες. Πραγματοποιήθηκαν 78 αξιολογήσεις αποτελεσματικότητας εμβολίων COVID-19 και συγκεκριμένα 38 για το εμβόλιο Cominarty (Pfizer/BioNTech), 23 για το mRNA-1273 (Moderna), 9 για το Ad26.COV2.S (Johnson) και 8 για το Vaxzevria (AstraZeneca). Συνολικά, η αποτελεσματικότητα του πλήρους εμβολιασμού έναντι στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 μειώθηκε στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά 21% συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα στον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό ανεξαρτήτως ηλικίας. Στους εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) η αποτελεσματικότητα το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 21%.

Επιπρόσθετα, η αποτελεσματικότητα του πλήρους εμβολιασμού έναντι συμπτωματικής νόσου COVID-19 μειώθηκε στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά 25% συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα στον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό ανεξαρτήτως ηλικίας. Στους εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) η αποτελεσματικότητα έναντι συμπτωματικής νόσου COVID-19 το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 32%. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του πλήρους εμβολιασμού έναντι σοβαρής νόσου COVID-19 μειώθηκε στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά 10% συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα στον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό ανεξαρτήτως ηλικίας. Στους εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) η αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου COVID-19 το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε επίσης κατά 10%.

Συνολικά, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι σοβαρής νόσου παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 70% κατά την πάροδο του χρόνου μέχρι τους 6 μήνες από τον εμβολιασμό. Η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της λοίμωξης από SARS-CoV-2 μπορεί να αποδοθεί στη φθίση της ανοσίας έναντι του ιού με την πάροδο του χρόνου, καθώς και στην ανάδυση και επικράτηση νέων στελεχών του ιού.

 

 

Αίτημα ΙΣΑ για μη περικοπή των συντάξεων των δικαιούχων που εργάζονται

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να μην περικοπούν από 1η Μαρτίου 2022 και σε ποσοστό 30% οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, των συνταξιούχων που εργάζονται ιδιωτικά και είχαν αναλάβει εργασία πριν την 13η Μαΐου 2016 (ισχύς ν.4387/2016). Οι συνταξιούχοι που εργάζονται ιδιωτικά, το πράττουν για λόγους βιοποριστικούς και θα πρέπει να τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα, τονίζει ο ΙΣΑ στη σχετική ανακοίνωση.

Για το λόγο αυτό, ο ΙΣΑ ζητά να μην περικοπούν οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων προ του 2016 και να καταργηθεί η περικοπή του 30% σε όσους εργάζονται ιδιωτικά μετά την 13η Μαρτίου 2016.

 

ΙΣΘ για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις

  «Τα τρία νομοσχέδια του υπουργείου υγείας που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας ελπίζουμε να βελτιώσουν την κατάσταση στον ΕΟΠΠΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο ΕΣΥ. Καλώ λοιπόν την ηγεσία του υπουργείου, οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις να έχουν πρωταγωνιστή τον νέο γιατρό» τόνισε  μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας στη σύσκεψη των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Υπογράμμισε δε, ότι «τα νέα πλάνα του υπουργείου πρέπει να έχουν πρωταγωνιστές τους συναδέλφους που έφυγαν στο εξωτερικό και οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι περισσότεροι από 20.000! Επίσης να έχουν πρωταγωνιστές όσους σήμερα βρίσκονται ακόμη στην πατρίδα μας εργάζονται ή σπουδάζουν ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας, με πρόνοια της πολιτείας, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Ο κ Νίτσας σημείωσε ότι για να γίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταγωνιστικό και να μη φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό, «πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών αλλά και οι οικονομικές τους απολαβές πρέπει να αλλάξουν. Αλλιώς ‘θα κυνηγούμε την ουρά μας’. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μοριοδότηση σε εκείνους οι οποίοι επικουρούν σήμερα το ΕΣΥ. Και πρέπει επίσης να λυθεί το θέμα, των υπηρετούντων με δικαστικές αποφάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Η δε δυνατότητα χρήσης των νοσοκομείων από ιδιώτες γιατρούς νομίζω ότι είναι κι αυτό ένα, από τα πρωταρχικά πράγματα, το οποίο θα πρέπει να δομηθεί σωστά, ώστε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και προς το συμφέρον του ασθενή», ανέφερε.

Συζήτηση για αναγκαίες αλλαγές σε ΠΦΥ και ΕΣΥ

Στην πρόσφατη Σύνοδο των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που διεξήχθη παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της υφυπουργού, Ζωής Ράπτη το προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε υπόψη του υπουργού Υγείας εργασιακά θέματα των ιατρών της χώρας, τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες αλλαγές σε ΠΦΥ και ΕΣΥ αλλά και την ανάγκη υποχρεωτικής συνταγογράφησης όχι μόνο των αντιβιοτικών φαρμάκων, αλλά όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν είναι ΜΥΣΥΦΑ. Τονίστηκε εξάλλου εκ μέρους του ΠΙΣ, η ανάγκη δυνατότητας συνταγογράφης σε ανασφάλιστους πολίτες από όλους τους γιατρούς κι όχι μόνο από αυτούς του δημόσιου συστήματος υγείας με σκοπό τη διευκόλυνση των ασθενών.

Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα τα ζητήματα που του τέθηκαν κατά τη Σύνοδο των προέδρων ΙΣ και δεσμεύτηκε να επανέλθει σε αυτά σύντομα σε συνάντηση με το προεδρείο του ΠΙΣ. Η κ. Ράπτη στάθηκε αλληλέγγυα στο αίτημα του ΠΙΣ για τα φάρμακα και κάλεσε σε συνεργασία για καλύτερη ψυχική υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιάρθρωση της ΠΦΥ και του ΕΣΥ  στην ηγεσία του ΥΥΚΑ από το Νοέμβριο του 2020 ενώ έχει επανέλθει πολλάκις στο θέμα αυτό με αποστολή προτάσεων και διευκρινίσεων.

Συνοπτικά, τα αιτήματα εκ μέρους της Συνόδου προέδρων ΙΣ περιλαμβάνουν συνοπτικά:

–        Kανένα φάρμακο χωρίς συνταγή.

–        Συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους από όλους τους γιατρούς.

–        Σύγχρονο EΣY με σχέσεις εργασίας που να εξασφαλίζουν την ενδυνάμωσή του και που δεν θα δημιουργούν προνομιούχες ομάδες γιατρών.

–        ΠΦY που θα αξιοποιεί τον επιστημονικό πλούτο της χώρας με ευέλικτο σύστημα.

–        Αναβάθμιση ιατρικού μισθολογίου και ιατρικών αμοιβών.

–        Κατάργηση του clawback του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα και των περικοπών στις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού.

–        Κατάρτιση πλαισίου μεταπτυχιακής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

–        Θωράκιση ιατρικού έργου και ιατρικής πράξης.

Η Affidea χορηγός στο συνέδριο «Καλές Πρακτικές στην Εξυπηρέτηση Πελατών»

Η Affidea, κορυφαίος ιδιωτικός φορέας παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, με προσήλωση στην υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, στέκεται αρωγός σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν ζητήματα καλής εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε ως χορηγός στο συνέδριο «Καλές Πρακτικές στην Εξυπηρέτηση Πελατών» που διενεργήθηκε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με στόχο να προβληθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτό.

Affidea: Προληπτικός έλεγχος μαστού

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες προσφέρει η Affidea, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω εξετάσεων για τον μαστογραφικό τους έλεγχο σε προνομιακή τιμή :

Ψηφιακή Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα Μαστών,

Ψηφιακή Μαστογραφία και Υπερηχογράφημα Μαστών.

Η ενέργεια ισχύει για όσες γυναίκες καλέσουν και προγραμματίσουν το ραντεβού τους από 1 έως και τις 31 Μαρτίου 2022 σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της Affidea ανά την Ελλάδα.

Η Affidea παρέχει σε όλες τις γυναίκες τη δυνατότητα να ελέγξουν την υγεία τους με τη διενέργεια κρίσιμων προληπτικών εξετάσεων, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει διαρκώς υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με ιατρική τεχνολογία αιχμής. Ο προληπτικός έλεγχος του μαστού συστήνεται σε κάθε γυναίκα και πρέπει να ξεκινά γύρω στην ηλικία των 40 ετών, εκτός αν υπάρχουν λόγοι που απαιτούν συστηματικό έλεγχο σε μικρότερη ηλικία. Σκοπός του είναι να καταδείξει οποιαδήποτε επικίνδυνη αλλαγή στο μαστό, στα αρχικά στάδια, πολύ πριν το οποιοδήποτε εύρημα γίνει ψηλαφητό ή προκαλέσει προβλήματα.

Δωρεάν εξετάσεις ακοής για μικρούς και μεγάλους στο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική και στο ΙΑΣΩ Παίδων

Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (3 Μαρτίου) είναι μία ευκαιρία να ενημερωθούν οι γονείς παιδιών και οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής για τις αιτίες που προκαλούν βαρηκοΐα, καθώς επίσης και για  τους διάφορους  τρόπους αντιμετώπισης της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΩΡΛ Κλινική του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, το Παιδοακοολογικό Τμήμα και το Τμήμα ΩΡΛ του ΙΑΣΩ Παίδων προσφέρουν δωρεάν ελέγχους ακοής και συγκεκριμένα:

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Η ΩΡΛ Κλινική προφέρει δωρεάν έλεγχο ακοής στους 20 πρώτους που θα καλέσουν την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 για να κλείσουν ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στα τηλέφωνα: 210 6383090-1, από τις 09:00 έως τις 15:00.

Οι κοινωνικές προεκτάσεις της απώλειας ακοής είναι σημαντικές καθώς ενδεικτικά αποτελεί το πρώτο αίτιο κατάθλιψης παγκοσμίως στην τρίτη ηλικία. Η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας διαφέρει ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, με κατάλληλη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας ή με χειρουργική επέμβαση ανάλογα με την κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση που γίνεται από τον ιατρό ΩΡΛ.

ΙΑΣΩ Παίδων: Το Παιδοακοολογικό Τμήμα και το Τμήμα ΩΡΛ προσφέρουν δωρεάν παιδο-ΩΡΛ εξέταση σε όσους καλέσουν την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, στα τηλέφωνα: 210 6383070-72 από τις 07:00 έως τις 10:00 για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Προβλήματα ακοής μπορούν να εμφανισθούν στα παιδιά, εκ γενετής (περίπου 2-3 παιδιά στα χίλια). Όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η βαρηκοΐα στα νεογνά, τόσο αυξάνονται και  οι πιθανότητες να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού και της ομιλίας του. Η κώφωση και γενικότερα η βαρηκοΐα σε αυτά τα βρέφη και τα παιδιά πλέον στις μέρες μας μπορεί να αντιμετωπιστεί.