Fernando Arnaiz: Ανάγκη νέων μοντέλων χρηματοδότησης για την πρόσβαση στην καινοτομία

Στις προσπάθειες που κάνει η αρμόδια ομάδα της Roche για επαρκή  χρηματοδότηση που θα διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στην καινοτομία, αναφέρθηκε ο Fernando Arnaiz, Global Access & Healthcare Funding & Financing Solutions Lead, Roche, στην παρέμβασή του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ελληνικό Παράρτημα, που συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο «95» και το  Health Daily της BOUSSIAS,  υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του EURORDIS.

Όπως ανέφερε, η ομάδα του κάνει προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας για καινοτόμα προϊόντα και παράλληλα προτείνει καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις. «Πολλές χώρες δεν έχουν αρκετά ανεπτυγμένα Συστήματα Υγείας και δεν αντέχουν την οικονομική επιβάρυνση της καινοτομίας, άρα στόχος είναι να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση με την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων χρηματοδότησης», σημείωσε ο κ. Arnaiz, προσθέτοντας ότι στην Ογκολογία και στις Σπάνιες Παθήσεις, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της χρηματοδότησης. Τόνισε δε ότι είναι αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κατανοήσουν καλύτερα τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία  και να μοιραστούν τις καλές πρακτικές.

Σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα χρηματοδότησης της καινοτομίας στον τομέα των σπάνιων παθήσεων, ανέφερε ότι υπάρχουν τα παραδοσιακά, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η Ιταλία και η Ρουμανία, στα οποία η χρηματοδότηση προέρχεται είτε από την Πολιτεία , είτε από ιδιωτικούς φορείς ασφάλισης είτε από την τσέπη του ασθενούς,  και τα καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη Σιγκαπούρη, στο Βέλγιο και στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία «ξεκλειδώνουν» νέες πηγές χρηματοδότησης όπως τη μεικτή χρηματοδότηση, χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτιωμένη ιδιωτική ασφάλιση, προγράμματα που στηρίζονται σε τεχνολογία κ.ά.

«Πρέπει να βρεθεί μια πλατφόρμα όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για την πρόσβαση στην καινοτομία», κατέληξε ο κ. Arnaiz.

 

 

 

Νέα δράση εταιρικής υπευθυνότητας από τη Merck

Η Merck, παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της στις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας αυτή τη φορά μια δράση εκπαίδευσης και ενίσχυσης δεξιοτήτων μαθητών.
Στο πλαίσιο της δράσης «Curious Minds, Creative Professionals», εργαζόμενοι της Merck Ελλάδος, ενημερώνουν μαθητές και μαθήτριες ανά τη χώρα για τους κλάδους κυρίως των θετικών επιστημών, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν την καθοριστική σημασία της Περιέργειας, της Δημιουργικότητας, της Κριτικής Ικανότητας και της Επίλυσης Προβλημάτων, ως δεξιοτήτων για την επαγγελματική εξέλιξη στα θετικά επαγγέλματα.

Εργαζόμενοι της Merck Ελλάδος αναλαμβάνουν το ρόλο του μέντορα, συζητώντας μέσω live ομαδικών συνεδριών και ασύγχρονων ερωτο-απαντήσεων, με μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τη Βιολογία, τη Φαρμακευτική, τη Χημεία, την Ιατρική, τα Μαθηματικά, τη Φυσική κ.α. Παράλληλα, εμπνέουν και προτρέπουν τη νέα γενιά να αναπτύξει δεξιότητες που κρίνονται απαραίτητες για την ενασχόληση με τις ειδικότητες αυτές, αλλά και για την προσωπική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξή τους.

«Στόχος μας είναι να διοχετεύουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας σε τομείς που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά», σχολίασε σχετικά η κ. Αλεξάνδρα Κιτσαντά, Communications Associate Manager της Merck. «Πιστεύουμε ότι η περιέργεια, η δημιουργικότητα και το θάρρος να επεκτείνουμε τα όριά μας, είναι κομβικής σημασίας παράγοντες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων και κατ’ επέκταση για την εξέλιξη όλης της κοινωνίας. Η υποστήριξη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων είναι σημαντική για εμάς. Στόχος μας είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την επιστήμη και τη βαθύτερη κατανόηση της αξίας της έρευνας».

Lavipharm: Χορηγός στον 45ο αγώνα δρόμου υγείας Αθήνας

H Lavipharm στέκεται για ακόμη μία φορά αρωγός στις δράσεις του MDA Ελλάς, Σωματείου για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις, συμμετέχοντας ως χορηγός στον 45o Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας 21 χλμ. Ο Αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου στηρίζοντας το έργο του MDA Ελλάς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων (28 Φεβρουαρίου), η δρομική ομάδα των Finish Liners έδωσε τη δυνατότητα σε δύο μέλη του MDA Ελλάς να λάβουν μέρος στον Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας με ειδικά αγωνιστικά αμαξίδια. Έτσι, η ξεχωριστή αυτή διαδρομή με τους Finish Liners και τα μέλη του MDA Hellas έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την ανεκτίμητη αξία που έχει το δικαίωμα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε διάφορες δράσεις, όπως αυτές των αγώνων δρόμου.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavipharm, δήλωσε σχετικά: «Στηρίζουμε διαχρονικά το MDA Ελλάς και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αρωγοί στο έργο του, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ‘σημασία δεν έχει πώς τρέχεις, αλλά γιατί’. Ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους της Lavipharm που έτρεξαν την Κυριακή και με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στη μετάδοση του μηνύματος ευαισθητοποίησης για τα άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις».

ΙΣΑ: Στο πλευρό των πρώτων Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας

Τους πρώτους Ουκρανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, που έφθασαν χθες αργά το βράδυ στην Αθήνα, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής και Γ. Πατούλης μαζί με κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής .

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ουκρανίας, γιατροί και νοσηλευτές του επιχειρησιακού κέντρου της Περιφέρειας και του ΙΣΑ πραγματοποίησαν διαγνωστικούς ελέγχους για τον Covid 19 (rapid test) στους 120 επιβάτες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, των λεωφορείων που έφθασαν στο Μεταξουργείο από το Κίεβο, την Οδησσό και τη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Παράλληλα τους διανεμήθηκαν φαγητά, νερά και μάσκες υγειονομικής προστασίας, ενώ σε όσους δεν θα διαμείνουν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια δόθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία της Αθήνας, κατόπιν σχετικών ενεργειών του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής.

Στην υποδοχή των προσφύγων παραβρέθηκαν επίσης μαζί με τον κ. Πατούλη, ο Ουκρανός Πρόξενος Σεργκέι Λουμπνιν, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής και ο Γ. Στεφανάκος συντονιστής του Επιχειρησιακού Κέντρου της Περιφέρειας και του ΙΣΑ μαζί με τη συνεργάτιδα του ΚΕΠΙΧ και του Περιφερειάρχη Χ. Γαλανοπούλου, καθώς η συνεργάτιδα της Περιφέρειας Α. Ρόντου.
Επισημαίνεται πως στο πλαίσιο των δράσεων στήριξης του πληττόμενου Ουκρανικού λαού που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ, θα σταλεί στην Ουκρανία έμψυχο ιατρικό δυναμικό αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προξενείου της Ουκρανίας. Παράλληλα ο ΙΣΑ, ζήτησε από όσα μέλη του γνωρίζουν Ουκρανικά και Ρωσικά να συμβάλλουν στην περίθαλψη των προσφύγων.

ΕΛΕΑΝΑ: Κατακριτέο το τέλος της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους

Την βαθιά της αγανάκτηση για την ψήφιση του μέτρου με βάση το οποίο οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα στους ιδιώτες γιατρούς παρά μόνο σε δημόσιες δομές, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του ΠΙΣ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του ΠΦΣ

Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γεώργιο Πατούλη. Η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναφέρει στην επιστολή: «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νοσεί ή να πεθαίνει με μόνο κριτήριο το χαμηλό εισόδημα ή την αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας που του χρειάζονται».
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι με την τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας στην Βουλή στις 28.02.2022 οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να επισκέπτονται «αποκλειστικώς Δημόσιες Δομές» για τη συνταγογράφηση, επιστρέφοντας σε μια προ εξαετίας διαδικασία, και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που όλοι οι χρόνιοι ασθενείς, βιώνουν σωρεία προβλημάτων.

Είναι σε όλους γνωστό η δυσκολία της πρόσβασής τους σε δημόσιες δομές, μιας και αρκετά τμήματα της δεύτερο/τριτοβάθμιας περίθαλψης, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω εξάντλησης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας της πανδημίας και με την ΠΦΥ ακόμα να υπολειτουργεί και λύσεις άμεσες να μην δίνονται. Ο συγχρωτισμός των ανοσοκατασταλμένων ασθενών σε χώρους υψηλού ιικού φορτίου, τους καθιστά ευάλωτους στον ιό. Η διαδικασία που ξεκινά από 15 Μαρτίου 2022, θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων ασθενών με ρευματικές παθήσεις και ειδικά σε εκείνους που έχουν κινητικά προβλήματα.

Πάνω από 17.000 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 466.528 τεστ

Σημαντική μείωση της θετικότητας των τεστ καταγράφηκε χθες σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 17.176 νέες λοιμώξεις σε σύνολο όμως 466.528 τεστ.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 6.283 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.809 στη Θεσσαλονίκη και 53 είναι εισαγόμενα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.438.872 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 49,5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 285 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.007 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 466.528 τεστ και ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 3,68%.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52+2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.914 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 408 (64,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 89,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (71,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (28,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.274 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +7,17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 303 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

CDC: 70% των Αμερικανών μπορούν να διακόψουν τη χρήση μάσκας

Το CDC στις ΗΠΑ εξέδωσε μια νέα σειρά συστάσεων πριν λίγες ημέρες, με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες να ζήσουν με τον κορoνοϊό, επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονική ζωή. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των νέων οδηγιών.

Οι νέες συστάσεις υποδεικνύουν ότι 70% των Αμερικανών μπορούν πλέον να διακόψουν τη χρήση μάσκας, ενώ δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις ή να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Οι νέες οδηγίες δεν βασίζονται πλέον μόνο στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων σε μια κοινότητα. Αντίθετα, κατευθύνουν τις πολιτείες προς την εξέταση 3 παραμέτρων για την αξιολόγηση του κινδύνου: 1) νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με COVID-19 την προηγούμενη εβδομάδα, 2) ποσοστό νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19, 3) νέα κρούσματα κορoνοϊού ανά 100.000 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση τις 3 αυτές παραμέτρους, μπορεί να υπολογιστεί εάν ο κίνδυνος για τους κατοίκους μιας περιοχής είναι χαμηλός, μέτριος ή υψηλός. Σύμφωνα με το CDC μόνο οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απαιτούν από όλους να φορούν μάσκα. Ο ίδιος οργανισμός είχε εγκρίνει την καθολική χρήση μάσκας στα σχολεία από τον Ιούλιο ανεξαρτήτως από τα επίπεδα του ιού στην κοινότητα, αλλά οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν μάσκα σε σχολεία μόνο υψηλού κινδύνου.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες δημοσιεύτηκαν σε μία χρονική φάση που η πανδημία COVID-19 βρίσκεται σε υποχώρηση στις ΗΠΑ. Οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν ελαττωθεί σε επίπεδα που είχαμε δει μόνο πριν την έκρηξη της παραλλαγής Omicron, ενώ και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Περίπου 58.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με COVID-19 στις ΗΠΑ, αλλά αυτοί οι αριθμοί έχουν μειωθεί κατά 44% περίπου τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν χρειάζεται ολόκληρη η χώρα να λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ είχαν ήδη μειώσει τους περιορισμούς της πανδημίας. Οι περισσότερες έχουν χαλαρώσει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και ορισμένες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ, έχουν ανακοινώσει σχέδια για άρση των σχετικών εντολών ακόμη και στα σχολεία. Άλλες πολιτείες είναι έτοιμες να τερματίσουν τις οδηγίες για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες. Η επίσημη σύσταση από το CDC σίγουρα θα ασκήσει πλέον επιρροή και σε πολιτείες που ήταν πιο διστακτικές.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα κριτήρια, 95% των περιοχών στις ΗΠΑ θεωρούνταν υψηλού κινδύνου. Χρησιμοποιώντας τα νέα κριτήρια, λιγότεροι από 30% των Αμερικανών πολιτών ζει σε περιοχές με υψηλό επίπεδο κινδύνου. Έτσι, 70% περίπου των πολιτών θα μπορέσουν να κάνουν ένα διάλειμμα από μέτρα όπως η χρήση μάσκας. Φυσικά, στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής σε περίπτωση που τα πράγματα τυχόν χειροτερέψουν. Συμπερασματικά, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του CDC στις ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα της σχέσης μολύνσεων/νοσηλειών και επιτρέπουν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για τη ζωή με τον κορονοϊό.

Μικρή μείωση ιικού φορτίου στα λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από τις 21 έως τις 27 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μικρή μείωση στην παρουσία του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά σημαντική αύξηση σε Κέρκυρα, Βόλο, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής: 
Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-56%), στο Ηράκλειο (-53%), στην Πάτρα (-52%) και στα Ιωάννινα (-36%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στη Θεσσαλονίκη (-22%) και στην Αττική (-16%). Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα (+36%), στον Βόλο (+40%), στο Ρέθυμνο (+43%) και στον Άγιο Νικόλαο (+63%).
Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στη Λάρισα (-8%), στην Ξάνθη (-7%) και στην Αλεξανδρούπολη (+7%).