Στις προσπάθειες που κάνει η αρμόδια ομάδα της Roche για επαρκή χρηματοδότηση που θα διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στην καινοτομία, αναφέρθηκε ο Fernando Arnaiz, Global Access & Healthcare Funding & Financing Solutions Lead, Roche, στην παρέμβασή του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ελληνικό Παράρτημα, που συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο «95» και το Health Daily της BOUSSIAS, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του EURORDIS.
Όπως ανέφερε, η ομάδα του κάνει προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας για καινοτόμα προϊόντα και παράλληλα προτείνει καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις. «Πολλές χώρες δεν έχουν αρκετά ανεπτυγμένα Συστήματα Υγείας και δεν αντέχουν την οικονομική επιβάρυνση της καινοτομίας, άρα στόχος είναι να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση με την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων χρηματοδότησης», σημείωσε ο κ. Arnaiz, προσθέτοντας ότι στην Ογκολογία και στις Σπάνιες Παθήσεις, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της χρηματοδότησης. Τόνισε δε ότι είναι αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κατανοήσουν καλύτερα τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και να μοιραστούν τις καλές πρακτικές.
Σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα χρηματοδότησης της καινοτομίας στον τομέα των σπάνιων παθήσεων, ανέφερε ότι υπάρχουν τα παραδοσιακά, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η Ιταλία και η Ρουμανία, στα οποία η χρηματοδότηση προέρχεται είτε από την Πολιτεία , είτε από ιδιωτικούς φορείς ασφάλισης είτε από την τσέπη του ασθενούς, και τα καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη Σιγκαπούρη, στο Βέλγιο και στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία «ξεκλειδώνουν» νέες πηγές χρηματοδότησης όπως τη μεικτή χρηματοδότηση, χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτιωμένη ιδιωτική ασφάλιση, προγράμματα που στηρίζονται σε τεχνολογία κ.ά.
«Πρέπει να βρεθεί μια πλατφόρμα όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για την πρόσβαση στην καινοτομία», κατέληξε ο κ. Arnaiz.