Το ΥΓΕΙΑ μεταξύ των 31 πιο βιώσιμων εταιρειών στην Ελλάδα

Το ΥΓΕΙΑ, για μία ακόμη χρονιά, αποτελεί μέρος της ηγετικής κοινότητας των 31 «The Most Sustainable Companies in Greece 2022», όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το QualityNet Foundation, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των ετήσιων αποτελεσμάτων αξιολόγησης των επιχειρηματικών επιδόσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τα κριτήρια ESG. Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την αταλάντευτη προσήλωση του ΥΓΕΙΑ στην εφαρμογή ενός βιώσιμου αναπτυξιακού παραδείγματος, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Οι εν λόγω 31 εταιρείες – πρότυπα, που ξεχώρισαν βάσει της τεχνικής αξιολόγησης των επιδόσεών τους από το Sustainability Performance Directory, σε διάφορα πεδία δράσης, δύνανται να συγκροτήσουν τους επίλεκτους επιχειρηματικούς εκπροσώπους της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας, αποτελώντας συγχρόνως τους πρεσβευτές ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΓΕΙΑ στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον οι υπηρεσίες που παρέχει, έχει καταρτίσει και εφαρμόζει το Πλάνο Διαχείρισης Επικίνδυνων Ουσιών και Αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για το χειρισμό, αποθήκευση, μεταφορά και απόρριψη των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται κατά τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επιπλέον, υποστηρίζει ουσιαστικά την πρωτοβουλία «in action for a better world», που αποσκοπεί στην αφύπνιση και κινητοποίηση της κοινωνίας και ειδικότερα των μαθητών, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ για τον σκοπό αυτό, το ΥΓΕΙΑ έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό με θέμα «Καλή Υγεία για καλύτερη ζωή». Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, προωθούνται ποικίλες εθελοντικές δράσεις, οι οποίες αποτελούν συστατικό στοιχείο της εταιρικής διακυβέρνησης και κουλτούρας του ομίλου.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης, δήλωσε σχετικά: «Στο ΥΓΕΙΑ διαχρονικά, σε όλο το εύρος της πεντηκονταετούς διαδρομής μας, έχουμε ως πυξίδα και οδηγό την ουσιαστική συμβολή στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Η ανάδειξή μας στην ηγετική ομάδα των 31 ‘The Most Sustainable Companies in Greece 2022’ πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον σταθερό μας προσανατολισμό στη διάχυση των οφελών της συνολικής μας δράσης και παρουσίας στην ίδια την κοινωνία, μέσω της υλοποίησης ενός ολιστικού και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου. Βασιζόμενοι σε αυτούς τους κατευθυντήριους άξονες, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος συμπεριληπτικής ανάπτυξης και ευημερίας, με ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

 

Η αγορά της Huanan το επίκεντρο της αρχικής διασποράς της πανδημίας

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τρεις μελέτες παρέχοντας νέα δεδομένα αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19. Οι μελέτες ανασκοπούνται στο επιστημονικό περιοδικό Nature. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή, Θεοκλή Ζαούτη και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Στις αρχές Ιανουαρίου 2020, η αγορά Huanan θεωρήθηκε ως η πιθανή αρχική εστία διασποράς, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από COVID-19 εκείνη την περίοδο είχαν βρεθεί στην αγορά πριν να εμφανίσουν συμπτώματα.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, έγινε συλλογή δειγμάτων από πληθώρα ζώων που πωλούνταν εκεί καθώς και περιβαλλοντικά δείγματα όπως από επιφάνειες κλουβιών, πάγκους πωλητών και αποχετεύσεις, με σκοπό να ταυτοποιηθεί η πιθανή πηγή του παθογόνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξαν ότι τα 200 δείγματα που συλλέχθηκαν από ζώα ήταν αρνητικά, αλλά ότι περίπου 1.000 περιβαλλοντικά δείγματα από πάγκους και άλλα σημεία της αγοράς βρέθηκαν θετικά!

Στην πρώτη μελέτη ερευνητών από την Κίνα, με τη συνεργασία του CDC της Κίνας ανέλυσε τη γενετικό υλικό από τα δείγματα που ελήφθησαν από την αγορά της Huanan. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γενετικές αλληλουχίες SARS-CoV-2 από την αγορά είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές που απομονώθηκαν από τους ανθρώπους. Επίσης επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ομάδες που ταυτοποιήθηκαν στα πρώτα στάδια της πανδημίας, ανιχνεύθηκαν επίσης σε δείγματα της αγοράς. Σύμφωνα με τον Dr Ray Yip, επιδημιολόγο και πρώην διευθυντή του CDC της Κίνας, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι η αγορά Huanan έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις τοποθεσίες των θετικών δειγμάτων που συλλέχθηκαν στην αγορά, καθώς και πληροφορίες αναφορικά με το περιβάλλοντα χώρο των σημείων απ’ όπου συλλέχθηκαν τα θετικά δείγματα. Ένα σημαντικό εύρημα είναι η χαρτογράφηση πέντε θετικών δειγμάτων από την αγορά σε έναν πάγκο που πουλούσε ζωντανά ζώα και, πιο συγκεκριμένα, σε ένα μεταλλικό κλουβί, και καρότσια που χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση ζώων καθώς και σε ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση φτερών από πουλιά. Επίσης, στα λύματα από την αγορά ανιχνεύθηκε SARS-CoV-2. Στη δεύτερη μελέτη, αναφέρεται ότι οι δύο ομάδες Α και Β του SARS-CoV-2 είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ώστε να έχουν εξελιχθεί στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, πιθανολογείται ότι έχουν προέλθει από ανεξάρτητες μεταδόσεις από ζώα στους ανθρώπους κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Dr Worobey, όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η διασπορά ξεκίνησε από την αγορά και είναι εξαιρετικά απίθανο ότι οι δύο ομάδες (lineages A και Β) του ιού να έχουν προέλθει από εργαστήριο και στη συνέχεια τα άτομα που μολύνθηκαν να βρέθηκαν κατά σύμπτωση στην αγορά. Ο Dr Munster θεωρεί ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι δύο ομάδες έχουν προέλθει από ανεξάρτητα γεγονότα μετάδοσης, επειδή ο ιός θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα άτομο με ανοσοκαταστολή. Οι μελέτες αυτές είναι σημαντικές και ρίχνουν φως στην πιθανή προέλευση του ιού που θεωρείται η αγορά της Huanan. Επίσης είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία να διευκρινιστεί η ακριβής προέλευση του ιού καθώς και οι πρακτικές που οδήγησαν στις μολύνσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Γ. Πατούλης: Κίνδυνος να ανατραπούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας

Στις υγειονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας, το οποίο γίνεται στην Αθήνα (28/2 – 2/3 2022), με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων του χώρου, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ά. Συρίγου. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, επεσήμανε τα εξής:«Οι δραματικές πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν και μία σοβαρή υγειονομική πτυχή που προκαλεί ανησυχία.

Η διασπορά του κορονοϊού που η Ρωσία κατέγραφε το διάστημα πριν από την εισβολή, τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα της Ουκρανίας καθώς και πολλών πρώην Ανατολικών χωρών, σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα προσφύγων που θα μετακινηθούν από την εμπόλεμη ζώνη προς την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κίνδυνος να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι βαδίζουμε, επιτέλους, προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση και η ανθρωπότητα εύχεται να μην υπάρξει νέα μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επίφοβο το γεγονός πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας στην καρδιά της Ευρώπης κάτω από συνθήκες πολέμου που έτσι κι αλλιώς ευνοούν τις μεγάλες επιδημίες. Θα πρέπει λοιπόν ως χώρα να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, στην χαλάρωση των μέτρων δημιουργώντας συνθήκες ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Αυτή την ώρα είναι ακόμα πιο σημαντική η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και η ατομική ευθύνη, για την διασφάλιση της δημόσια υγείας».

«ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Καρκίνος, Ανοσοκαταστολή και Covid… Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το σήμερα και για το αύριο»

O Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιεί μεγάλη υβριδική ενημερωτική εκδήλωση για όλους τους ενδιαφερόμενους με θέμα: «Καρκίνος, Ανοσοκαταστολή και Covid… Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το σήμερα και για το αύριο»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 και ώρα 9:30 στο ξενοδοχείο MY WAY Hotel.

Σκοπός της ημερίδας είναι μέσω της ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών, των ανθρώπων του άμεσου περιβάλλοντος τους,  αλλά και των πολιτών εν γένει και εν συνεχεία, της διάχυσης της πληροφόρησης σε ευρύτερο επίπεδο, να ευαισθητοποιήσουμε τους ασθενείς και το γενικό πληθυσμό, για την ανάγκη άμεσης, έγκαιρης και ορθής προφύλαξης από την πανδημία COVID 19 αλλά και τις νέες τεχνολογικά εξελιγμένες δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης και θεραπείας της νόσου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:

–         ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας  κ.Χαράλαμπος Μπονάνος

–        ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κ.Ιωάννης Καρβέλης

–        η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κα. Άννα Μαστοράκου

–        η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κα. Καίτη Αποστολίδου

–        η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Νομού Αχαΐας, κα Αγγελική Στεφανάκη

 Α ΕΝΟΤΗΤΑ

Συντονισμός Ενότητας : 

-Παγώνη Ματίνα Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Συντονίστρια Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

 -Αποστολίδου Καίτη, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)

Τοποθετήσεις:

·        Χριστοπούλου Αθηνά MD,PhD Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας, Υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας», με θέμα «Καρκίνος και COVID 19. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών»

·        Γώγος Χαράλαμπος, Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Εμβόλιο και καρκίνος:  χρόνος ασφάλεια, αποτελεσματικότητα. Μύθοι και αλήθειες»

·        Τζουβελέκης  Αργύρης αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Μεταλλάξεις, μονοκλωνικά, αντιικά, κίνδυνοι αποτελεσματικότητα ελπίδες»

 ·        Σχολιασμός – Συζήτηση:

·        Λυγερού Ζωή, Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

·        Αρσένου Ευαγγελία, Διευθύντρια του φαρμακείου του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας

·        Στεφανάκη Αγγελική, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ και Ταμίας ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

Συντονισμός ενότητας:

-Ριζογιάννη Μαρίνα, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτρια εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

-Μαλλιώρη Ντέπυ, Γραμματέας ΔΣ Σ.Γ.Μ.Μ. ¨ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ¨ Ν. Αχαΐας

 Τοποθετήσεις:

·        Ακινόσογλου Καρολίνα, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Long covid εποχή:  η επόμενη μέρα»

·        Πλάκα Στεφανούλα, Μέλος Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, με θέμα «Βιωματική εμπειρία»

·        Σχολιασμός – Συζήτηση:

·        Φλίγκου Φωτεινή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας & Εντατικής Παρακολούθησης

·        Κούκουρας Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Παν/μίου Πατρών

·        Αμπντουλαχ Σουσάνα, Παθολόγος Ογκολόγος, MD, MSc, PhD, Επιμελήτρια Α’, Ογκολογικό Τμήμα, Π.Γ.Ν. Πατρών.

·        Ζανιά Ασημίνα, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο εξής link: https://youtu.be/9uhmyNCkXcI

Το κοινό μπορεί να την παρακολουθήσει και από την σελίδα του Συλλόγου στο Facebook Άλμα Ζωής Πάτρας.

Η συμμετοχή στην δια ζώσης εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της:  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)

ΠΦΣ: Επιδεινώνεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων

Στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που συνεχίζεται και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος και ο ΓΓ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Όπως γνωρίζετε επανειλημμένα ο ΠΦΣ έχει αναδείξει το θέμα των ελλείψεων. Ο λόγος είναι ένας, ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ελλειπτικά φάρμακα υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Όπως αναφέρθηκε, οι φορείς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι: οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία μέχρι το φάρμακο να φτάσει στον ασθενή, και επίσης και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναπροσαρμόζουν τις ποσότητες των φαρμάκων τις οποίες διαθέτουν στην αγορά από χρονιά σε χρονιά, όχι μόνο κατά 20% ως οφείλουν, αλλά μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες που εισάγουν και διανέμουν για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ακόμη δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο , τις ποσότητες φαρμάκων τις οποίες διανέμουν ενώ από κάποιες εταιρείες δεν γνωστοποιείται ούτε το χρονικό διάστημα της πραγματικής έλλειψης. Από την άλλη υπάρχουν φαρμακαποθήκες που έχουν ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ κάποιες για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα στο χώρο του χονδρεμπορίου, μπαίνουν και αυτές στην διαδικασία τις εξαγωγικής δραστηριότητος.

Ο ΕΟΦ από τη μεριά του δεν διεξάγει τους ελέγχους που πρέπει για να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς και να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους. Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε επίσης και στην εφαρμογή που συμφωνήθηκε με το Υπουργείο να δημιουργήσει ο ΠΦΣ για να παρακολουθεί τις ελλείψεις, πράγμα που έκανε, ωστόσο, ο ΕΟΦ δεν έχει ακόμα μετά από δύο χρόνια προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του εφαρμογής, που θα διασυνδεθεί με αυτή του ΠΦΣ.

Οι προτάσεις του ΠΦΣ για την επίλυση του προβλήματος περιλαμβάνουν απαγόρευση των εξαγωγών για διάστημα πέραν των έξι μηνών, απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό, εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη καθώς και έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς που έχει συνολικά. Τέλος ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων.

 

Α. Ξανθός: Η «γύμνια» και η αποδιοργάνωση του ΕΣΥ δεν κρύβονται

Περιοδεία σε δομές του ΕΣΥ της Νίκαιας πραγματοποίησε χθες, ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπου όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι φανερή η αποδιοργάνωση του ΕΣΥ. Στο Κέντρο Υγείας και την ΤΟΜΥ της Νίκαιας, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπου κοινή εκτίμηση ήταν ότι η ΠΦΥ ήταν ο «αδύναμος κρίκος»  του ΕΣΥ αυτή την περίοδο, δεν στηρίχθηκε με προσωπικό και δεν μπόρεσε, εκτός από  τη συνδρομή  της  στους εμβολιασμούς, να παίξει ενεργό ρόλο στην προνοσοκομειακή διαχείριση των περιστατικών covid και να διατηρήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο την τακτική  της λειτουργία. Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ αποδυναμώθηκαν, μετακινήθηκε προσωπικό στα νοσοκομεία, η φροντίδα των υπόλοιπων νοσημάτων εγκαταλείφθηκε και υπήρξε έκρηξη ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών και μεγάλη οικονομική  επιβάρυνση των πολιτών  για να έχουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντίστοιχη εικόνα παρατεινόμενης πίεσης, δυσλειτουργίας και εξάντλησης αντοχών των εργαζομένων,  προκύπτει και από το Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο Α. Ξανθός και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση για την κατάσταση στο νοσοκομείο, για τις προσπάθειες σταδιακής επανόδου σε μια στοιχειώδη κανονικότητα (ειδικά των χειρουργείων) και για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχει καταβάλλει το προσωπικό  όλων των κατηγοριών. Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν στη συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων και συνομίλησαν με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στους τομείς καθαριότητας- σίτισης-φύλαξης, που λήγει η σύμβασή τους στις 31/3 και κινδυνεύουν με απόλυση λόγω του κυβερνητικού σχεδίου επαναφοράς των εργολαβικών συνεργείων.

«“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» και Γ.Ν.Π.Α. «Η Αγία Σοφία»: Ενώνουν τις δυνάμεις για τα παιδιά με σπάνιες ασθένειες

Το Σωματείο «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς», στο πλαίσιο της δράσης του για την Ενημέρωση και την Ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις Σπάνιες Ασθένειες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2022, στις 28 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Γ.Ν.Π.Α. «Η Αγία Σοφία», το οποίο, από την 1η Ιανουαρίου 2022, συμμετέχει ενεργά στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς για Σπάνια Νοσήματα με 4 Κέντρα (Endo-ERN, EurobloodNet, Genturis, PaedCan), προχώρησε στη δημιουργία ενημερωτικών σποτ με τους επιστημονικά υπευθύνους των εν λόγω Κέντρων, με στόχο την ανάδειξη της υψηλής εξειδίκευσης του Νοσοκομείου στον τομέα αυτό, καθώς και στον φωτισμό της Κεντρικής Πύλης του Νοσοκομείου το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου με τα χρώματα των Σπανίων Παθήσεων.

Να πούμε ότι, στην Ευρώπη, ένα νόσημα χαρακτηρίζεται σπάνιο όταν εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στους 2.000 ανθρώπους, αν και τα περισσότερα είναι τόσο σπάνια, που μπορεί να προσβάλλουν μόλις 1, ή και λιγότερα, στα 100.000 άτομα. Σήμερα εκτιμάται πως υπάρχουν 6.000 με 8.000 διαφορετικά Σπάνια Νοσήματα, με το 50% εξ αυτών να προσβάλλει παιδιά, εκ των οποίων το 30% θα πεθάνει μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, στοιχεία που καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω Έρευνα για την ανάπτυξη Φαρμάκων, αφού, αυτήν τη στιγμή, για το 95% των εν λόγω ασθενειών δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά και για Πολιτικές, Προγράμματα και Υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης των Σπάνιων Ασθενών και των οικογενειών τους.

Λίγα Λόγια για τον Σύλλογο «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς»

Ο Σύλλογος «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» είναι ένα πρωτοβάθμιο Σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 2019, με όραμα να υποστηρίξει τους Σπάνιους Ασθενείς στην Ελλάδα, καθώς και το σημαντικό ποσοστό νοσούντων που παραμένει για χρόνια Αδιάγνωστο, ή με λανθασμένη διάγνωση, βιώνοντας μία «Διαγνωστική Οδύσσεια». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία Σπάνιων Ασθενών, και Γονέων παιδιών με σπάνια πάθηση, με μεγάλη εμπειρία στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πασχόντων τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση των ασθενών, ώστε να αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες, και να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο τους, διεκδικώντας τελικά την ενεργό συμμετοχή τους στις αποφάσεις και δράσεις που αφορούν την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι εκπαιδευμένοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ασθενών (EUPATI) και της Ακαδημίας Ασθενών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπάνιων Παθήσεων (EURORDIS), ενώ ο ίδιος ο Σύλλογος είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και τακτικό μέλος του EURORDIS. Ο αριθμός «95» επιλέχθηκε ως διακριτικό στον τίτλο του Σωματείου για να συμβολίζει το ποσοστό των Σπανίων Παθήσεων που δεν έχουν ακόμη θεραπευτική αγωγή, ενώ η επιλογή της επωνυμίας «Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» έγινε με σκοπό την ανάδειξη της ανάγκης για συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαβίωσης των εν λόγω πασχόντων.

Δημήτρης Ρίχτερ: Η έννοια της μειωμένης βλάβης αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε

Έχουμε μια νέα πραγματικότητα αναφορικά με το κάπνισμα  την οποία ως γιατροί δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε: την παρουσία εναλλακτικών προϊόντων που μπορούν να μειώσουν τη βλάβη στην υγεία που προκαλεί το τσιγάρο και την ανάγκη των ενηλίκων καπνιστών που δεν μπορούν να το κόψουν να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Αυτό ανέφερε ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής και πρώην πρόεδρος του Council of Clinical Cardiology, μιλώντας σε πάνελ για τη μείωση της βλάβης στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας 2022. Όπως ανέφερε, η πρώτη σύσταση στους καπνιστές που έρχονται στο ιατρείο είναι να διακόψουν το κάπνισμα, ωστόσο εάν αυτοί δεν θέλουν να διακόψουν, αλλά να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις με σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση για την υγεία τους, ως γιατροί θα πρέπει να έχουμε κάτι καλύτερο να πούμε στον ασθενή μας από το «είναι δικό σου λάθος να καπνίζεις και πρόκειται να πεθάνεις από το κάπνισμα».

Ο κ. Ρίχτερ έκανε μια αναδρομή στη νομοθεσία και στο κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας, των Σκανδιναβικών χωρών και της Ιαπωνίας αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού, το snus και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και επεσήμανε ότι σύμφωνα με μελέτες, σε όλες τις παραπάνω χώρες, η παρουσία των προϊόντων μειωμένης βλάβης λειτούργησε θετικά τόσο αναφορικά με την υγεία των χρηστών όσο και αναφορικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Σημείωσε ότι στη Βρετανία το harm reduction αποτελεί πολιτική για τη δημόσια υγεία. Υπάρχει ένα consensus από την επιστημονική κοινότητα και το σύστημα υγείας ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις για ενηλίκους καπνιστές που δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Διότι, όπως παρουσιάζουν οι μελέτες στη Βρετανία, οι 91 από τους 100 καπνιστές δεν καταφέρνουν τελικά να διακόψουν το κάπνισμα. Η στροφή σε εναλλακτικά προϊόντα που μπορούν να μειώσουν τη βλάβη στην υγεία, προστατεύει τα άτομα αυτά από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά προστατεύει και το σύστημα υγείας από την επιβάρυνση που μπορεί να υφίσταται λόγω των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν στους καπνιστές στη διάρκεια της ζωής τους.

Ο κ. Ρίχτερ αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα για το κάπνισμα και ειδικότερα στον νόμο 4715 του 2020 που αναφέρει στα άρθρα 35 και 36 ότι αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται το δικαίωμα ελεγχόμενης ενημέρωσης των ενηλίκων καπνιστών σχετικά με την ενδεχόμενη μειωμένη βλάβη κάποιων καπνικών προϊόντων, κατόπιν αυστηρής επιστημονικής αξιολόγησης.

Ανέφερε τέλος ότι η έννοια της μείωσης της βλάβης θα πρέπει να συζητηθεί ευρύτερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί οι ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται να λάβουν μια αξιόπιστη, ευρωπαϊκού επιπέδου πληροφόρηση γύρω από τη δυνατότητα μείωσης της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία τους μέσω επιστημονικά αξιόπιστων εναλλακτικών.

Dermapen4: Η κορυφαία τεχνολογία για την ανάπλαση του δέρματος

To Dermapen4 βοηθά στη φυσική ανάπλαση του δέρματος, χρησιμοποιώντας το φυσικό μηχανισμό δημιουργίας κολλαγόνου του προσώπου.  Αποτελεί μια κορυφαία τεχνολογική εξέλιξη, με την βοήθεια της οποίας μια νέας τεχνολογίας κεφαλή σαρώνει την επιφάνεια του δέρματος έως και 105% πιο γρήγορα από τις πιο παλαιές συσκευές.

 

Με το Dermapen4 γίνεται κάθετη διάτρηση του δέρματος, ενώ μεταφέρονται έως και 80% βαθύτερα στο δέρμα τα δραστικά συστατικά της θεραπείας, με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, την σαφή βελτίωση της υφής του δέρματος και την αποκατάσταση της υγρασίας του.

 

Ο μικροβελονισμός του δέρματος είναι ασφαλής για όλους τους τύπους δέρματος, επιτυγχάνει μια γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση και μπορεί να εφαρμοστεί όλες τις εποχές, ακόμη και το καλοκαίρι. Το Dermapen4 μπορεί να συνδυαστεί με πλήθος άλλων θεραπειών, ενώ είναι ιδανικός συνδυασμός με αυτόλογη μεσοθεραπεία για εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το Dermapen4

Το Dermapen4 μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ρυτίδες
  • Χαλαρό δέρμα
  • Ουλές ή σημάδια ακμής
  • Λιπαρό δέρμα
  • Υπερμελαγχρώσεις
  • Ραγάδες
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Ανάπλαση

 

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται το Dermapen4

Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και το σώμα. Μάλιστα είναι μια εξαιρετική επιλογή για σημεία του σώματος που θεωρούνται δύσκολα, όπως η περιοχή γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα, τα χείλη και η μύτη. Εφαρμόζεται επίσης σε περιπτώσεις τριχόπτωσης στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η θεραπεία με Dermapen4 είναι η πλέον ανώδυνη θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται 3-8 συνεδρίες που γίνονται σε διάστημα από 2 έως 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία, αλλά καλύτερη εκτίμηση και εμφάνιση των αποτελεσμάτων γίνεται μετά την 3η συνεδρία.

 

Το  Dermapen4 χρησιμοποιείται στα City Med, Πρότυπα Δερματολογικά Κέντρα του Ομίλου Affidea, και από 8 έως τις 15 Μαρτίου προσφέρεται σε προνομιακή τιμή.

Οι σπάνιες παθήσεις ως εθνική προτεραιότητα

Σημαντικές ανακοινώσεις και δηλώσεις για τις σπάνιες παθήσεις έλαβαν χώρα στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Rare diseases as a national priority in Greece», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ελληνικό Παράρτημα, που συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο «95» και το  Health Daily της BOUSSIAS,  υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του EURORDIS.

H θεραπευτική αντιμετώπιση των σπανίων παθήσεων είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε ότι η πορεία πρέπει να γίνει από όλους μαζί, Πολιτεία, ασθενείς, πληρωτές, ασφαλιστικές εταιρείες, ιατρική κοινότητα, ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσα σε ένα σύστημα υγείας που να είναι βιώσιμο. Τόνισε ότι η αρχή θα γίνει με τον ψηφιακό φάκελο και τα μητρώα ασθενών ως πρώτο βήμα για να ξέρουμε που βρισκόμαστε σε σχέση με τις σπάνιες παθήσεις.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται για τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς και επιδιώκει να συμμετέχει, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την εκπαίδευση των γιατρών πάνω στις σπάνιες παθήσεις, ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίζουν και να τις κατηγοριοποιούν. Ερωτηθείσα για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, τόνισε ότι αυτό είναι ένα έργο που χρειάζεται χρόνο, εκπαίδευση, συγκεκριμένα κέντρα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, πλάνο συνολικής υποστήριξης ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και πολλές ακόμα συμπράξεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι τα πρώτα βήματα μπορούν να γίνουν εντός του έτους.

Τον ρόλο του ΙΦΕΤ στην κάλυψη των αναγκών των ατόμων με σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα ανέπτυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Γιάννης Σωτηρίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το 2021 διατέθηκαν τριπλάσιες ποσότητες φαρμάκων έναντι του 2020 σε ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, όπως κυστική ίνωση και νόσο Wilson.  Έκανε λόγο για τις δυσκολίες διάγνωσης, κλινικών δοκιμών και προκλήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας που παρουσιάζουν οι σπάνιες παθήσεις, γεγονός που απαιτεί καινοτόμες λύσεις, στις οποίες το 2021 προέβη ο ΙΦΕΤ αναφορικά με την κυστική ίνωση, με διαπραγματεύσεις τιμών αγοράς, αύξηση πιστωτικών ορίων κ.ά. για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις αναγκαίες θεραπείες.

Η Ελλάδα έχει ένα ικανοποιητικό ρυθμό αναφορικά με την είσοδο νέων φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις, έχοντας από το 2016-2019 φέρει τα 30 από τα 50 φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε., τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι μόλις 19% αυτών των φαρμάκων είναι διαθέσιμα και το μεγαλύτερο μέρος εισάγεται από τον ΙΦΕΤ, τη στιγμή που σε άλλες χώρες τα φάρμακα αυτά εισάγονται μόνο μέσω risk sharing agreements. Ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ψηφιακά εργαλεία για μέτρηση δαπάνης, καινοτόμους τρόπους αξιολόγησης και χρηματοδότησης προϊόντων και επανεξέταση φαρμακευτικής δαπάνης από την Πολιτεία, ειδικά στα νοσοκομεία.

Είναι σημαντικό το ΚΕΣΥ να εξετάζει όλες τις ιατρικές ειδικότητες για να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχει επαρκής εκπαίδευση, γιατί τα σπάνια απαιτούν συνήθως πολλές ειδικότητες, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ Δημήτρης Μπούμπας, ο οποίος επίσης ζήτησε να αποσυνδεθούν οι ομάδες εμπειρογνωμοσύνης που λειτουργούν στα νοσοκομεία-κέντρα αναφοράς για τις σπάνιες παθήσεις από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, και η χρηματοδότησή τους να γίνεται από τον προϋπολογισμό των ΥΠΕ.

Το νομοθετικό, ρυθμιστικό και πολιτικό περιβάλλον δεν δίνει στην ακαδημαϊκή κοινότητα ξεχωριστά εργαλεία και διαδικασίες για να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου, συνεπώς η υπόθεση των σπανίων παθήσεων και της αντιμετώπισής του απομένει μόνο μια πολιτική απόφαση, που λαμβάνεται είτε μέσω υπουργείου είτε μέσω ΙΦΕΤ, επεσήμανε ο Θανάσης Βοζίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομίας και Διοίκησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Πρόσθεσε ότι άλλες χώρες έχουν ξεχωριστές διαδικασίες και διαδρομές για την αξιολόγηση των ορφανών φαρμάκων, είτε ανεβάζοντας το όριο (πχ 100.00 λίρες- NICE) ή με αξιολόγηση με ποιοτικά προσαρμοσμένα έτη ζωής είτε με χρήση πολυ-κριτηριακής ανάλυσης και όχι μόνο με το οικονομικό κριτήριο.

Για να μιλήσουμε για ισότητα σε κοινωνικές παροχές, πρέπει να αναπτύξουμε ένα σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας, τόνισε η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη πολιτικών στήριξης για την αναπηρία και την ασθένεια απαιτεί να μην υπάρχει κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, μια εγγενή παθογένεια του δημοσίου συστήματος. Τόνισε ότι έχει προχωρήσει ο ενιαίος κανονισμός λειτουργίας των ΚΕΠΑ, κάτι που δεν υπήρχε από τότε συστάσεώς τους. Στον κανονισμό έχουν μπει και οι σπάνιες παθήσεις. Στον πίνακα αξιολόγησης της αναπηρίας δεν μπορούν να μπουν όλες οι σπάνιες παθήσεις, λόγω μεγάλου αριθμού των περιπτώσεων. Επίσης, επίκειται η υπογραφή της ΚΥΑ που καταργεί το «κατώφλι» του 67% για να θεωρείται μια σπάνια πάθηση μη αναστρέψιμη από τη δεύτερη κρίση και μετά.