Διατροφολόγο πρόγραμμα για όλη την οικογένεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (4 Μαρτίου), και έως τις 31 Μαρτίου, το Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο Bioiatriki+ του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει σε προνομιακή τιμή το ειδικό διατροφολογικό πρόγραμμα B+ Family για γονείς και παιδιά, στοχεύοντας στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

H παχυσαρκία δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα με αισθητικό αντίκτυπο, αλλά μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένο βάρος και υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία, αφού συνδέεται με πλήθος καρδιακών και μεταβολικών διαταραχών, οδηγώντας σε χρόνια νοσήματα και μείωση του προσδόκιμου ζωής. Στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο: Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις και στην παχυσαρκία των ενηλίκων.

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά μόνο 8% των Ελλήνων γνωρίζουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σωστή διατροφή. Το πρόγραμμα B+ Family περιλαμβάνει: 3 συνεδρίες λιπομέτρησης στον υπερσύγχρονο αναλυτή Tanita MC780, που επιτυγχάνει πλήρη ανάλυση του σώματος σε 30 δευτερόλεπτα, για 2 άτομα, εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανά επίσκεψη για 2 άτομα, πρακτικές διατροφικές συμβουλές, διατροφική Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Γονέα – Παιδιού. Επίσης το Εργομετρικό Κέντρο Bioiatriki+Fitness στην Αθήνα προσφέρει για το ίδιο διάστημα 25% έκπτωση σε όλα τα πακέτα εκτίμησης δεικτών φυσικής κατάστασης.

 

Π.Ο.Υ. : Σύσταση για χορήγηση του molnupiravir

Σε σύσταση για χορήγηση του αντιικού φαρμάκου μολνουπιραβίρη (molnupiravir) της Merck , σε ασθενείς με ήπια νόσηση από COVID-19 αλλά που έχουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστεί να νοσηλευθούν, προχώρησε η διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στην ομάδα των ασθενών που αναφέρεται παραπάνω μεταξύ άλλων οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα , χρόνιες παθήσεις η σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι το αντιικό της Merck εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού περιορίζοντας έτσι την εξάπλωσή του στο σώμα. Εφόσον χορηγηθεί έγκαιρα, δηλαδή σύντομα μετά την αρχική λοίμωξη, βοηθά στο να αποτραπεί η εκδήλωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19. Ωστόσο, οι ειδικοί του Π.Ο.Υ. επισημαίνουν ότι το φάρμακο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από υγιή άτομα, παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες, λόγω πιθανών παρενεργειών του.

Η νέα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το molnupiravir, δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ και βασίζεται σε νέα δεδομένα από έξι τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά 4.796 ασθενείς. Οι μελέτες έδειξαν ότι το molnupiravir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας (43 λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο ανά 1.000 ασθενείς υψηλού κινδύνου) και τον χρόνο αποδρομής των συμπτωμάτων (3,4 λιγότερες μέρες νόσησης κατά μέσο όρο), ενώ υπάρχει και μια μικρή μείωση της θνησιμότητας (έξι λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς). Η σύσταση δεν αφορά ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου σε αυτή την ομάδα. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν τα προβλήματα κόστους και διαθεσιμότητας του molnupiravir.

Η επιτροπή των ειδικών προέβη επίσης σε σύσταση θεραπείας που συνδυάζει δύο μονοκλωνικά αντισώματα (casirivimab και imdevimab) αλλά για ασθενείς που δεν νοσούν από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, δεδομένου ότι ο παραπάνω συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός έναντι της Όμικρον. Στην ίδια σύσταση οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι εξακολουθούν να συστήνουν τη χρήση του Baricitinib, των κορτικοστεροειδών και των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6 στους ασθενείς με βαριά Covid-19, καθώς επίσης τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος sotrovimab στους ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19. Ωστόσο, τάσσονται κατά της χρήσης του πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου.

Καμπάνια «εμφράγματα στη μέση ηλικία – η ζωή μετά το έμφραγμα-»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) συνεχίζει τις ενημερωτικές καμπάνιες που έχουν προγραμματιστεί για το 2022. Mετά τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες, η νέα καμπάνια έχει θέμα τα «Εμφράγματα στη μέση ηλικία – η ζωή μετά το έμφραγμα» και στόχο της είναι να ενημερώσει αξιόπιστα το ευρύ κοινό για το καίριο αυτό θέμα υγείας. Η πρώτη σχετική δράση είναι μία Διαδικτυακή Συζήτηση (Webinar), με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό και θα υλοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.

Η ενέργεια έχει δημοσιευθεί ήδη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. Με επιστημονικό πάνελ ομιλητών και τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό, το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο για το θέμα, με έμφαση στην ποιότητα ζωής που μπορεί να έχουν οι ασθενείς μετά από ένα επεισόδιο εμφράγματος, χάρη στην εξέλιξη της Καρδιολογίας. Με άξονα το μήνυμα: «Στο παιχνίδι με το χρόνο, πρέπει να είσαι ο νικητής! Ενημερώσου έγκυρα. Δράσε άμεσα. Σώσε τη ζωή σου!» το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ θα πραγματοποιήσει και έναν κύκλο ενημερωτικών αναρτήσεων στις σελίδες Κοινωνικής του Δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του.

ΚΕΦΙ: Διαδικτυακή ημερίδα «γυναίκα και καρκίνος»

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου “Εριφύλη” του Κ.Ε.Φ.Ι. διοργανώνουν Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα “Γυναίκα και καρκίνος” την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 18.00-20.00, η οποία θα προβληθεί live στο Facebook: https://fb.me/e/1SBJ7N9Cr Εγγραφές: https://forms.gle/55udxYmNtdRagTSM8

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση κάθε γυναίκας για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και των γυναικολογικών καρκίνων, οι τρόποι αντιμετώπισης των μεταστάσεων και ο ρόλος της άσκησης τόσο ως προς την πρόληψη όσο και μετά τη διάγνωση της ασθενούς με καρκίνο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα να απαντηθούν οι απορίες των θεατών από τους καλεσμένους του πάνελ. Μπορείτε να στείλετε τα δικά σας ερωτήματα στο [email protected] ή στα σχόλια της εκδήλωσης.

Τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2022 επιστρέφουν με φυσική παρουσία

Τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, με την οποία οι φαρμακοποιοί επιβραβεύουν από το 2017 τις καλύτερες πρακτικές, υπηρεσίες, καινοτομίες και προϊόντα της φαρμακευτικής αγοράς, «επιστρέφουν» με φυσική παρουσία, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022. Σε μια λαμπερή εκδήλωση, στο ELEON LOFT, με παρουσιαστές τον κύριο Παναγιώτη Ραφαηλίδη, τραγουδιστή – παρουσιαστή, και την κυρία Σοφία Κούνουπα, γενική διευθύντρια της Noufio Communication Services, θα γίνει η απονομή των Αριστείων στις επιχειρήσεις, τους φορείς και τις ομάδες που θα βραβευθούν για τη δράση, τις ενέργειες, την παρουσίαση καινοτομιών ή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος της φαρμακευτικής περίθαλψης, της πρόληψης και της λειτουργίας των φαρμακείων.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες απονομές βραβείων «αριστίνδην», τα οποία φέτος θα δοθούν στους κ.κ.:
• Δρα Αντώνιο Αυγερινό, Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για το πολύτιμο έργο του μέχρι σήμερα.
• Ιωάννη Βιζιριανάκη, Ph.D., Αναπληρωτή Καθηγητή Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής, Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς αποτελούν πλέον έναν αναγνωρισμένο θεσμό επιβράβευσης των καλύτερων πρακτικών στην αγορά των φαρμακείων.
Για το 2022, η Οργανωτική Επιτροπή των Αριστείων έχει συμπεριλάβει τις 14 κατηγορίες, οι οποίες καλύπτουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καινοτομίας, προστασίας του περιβάλλοντος, προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, ενημέρωσης για θέματα υγείας, υπηρεσιών φαρμακείων και εκπαίδευσης των φαρμακοποιών.

Υποβολή συμμετοχών μέχρι τις 11 Μαρτίου 2022 στο www.aristeiapharm.gr..
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων είναι η κυρία Ντανιέλα Μάλο, Πρόεδρος ΕΕΦΑΜ, ενώ η επιτροπή αποτελείται ακόμη από πανεπιστημιακούς, επιφανείς προσωπικότητες του χώρου της υγείας, φαρμακοποιούς και αναγνωρισμένα στελέχη από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.
Τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς θα μεταδίδονται και μέσω livestreaming.

 

Νέος Γενικός Διευθυντής Ογκολογίας στη Novartis Hellas

H Novartis Hellas ανακοινώνει ότι ο Peter Macaskill αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην επιχειρησιακή μονάδα της Ογκολογίας της Novartis Hellas, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2022. Ο Peter ξεκίνησε την καριέρα του στη Novartis το 2007 και έχει εργαστεί σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των κεντρικών σε μια σειρά εμπορικών τμημάτων με ρόλους αυξημένης ευθύνης.

Πριν ενταχθεί στην Παγκόσμια Ομάδα Νευροεπιστημών /Νευρολογίας ως Global Head Migraine, οι ρόλοι του περιλάμβαναν θέσεις Περιφερειακού Διευθυντή στις ΗΠΑ, Επικεφαλής της μονάδας Νευροεπιστημών/Νευρολογίας για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και Γενικού Διευθυντή της Νέας Ζηλανδίας. Είναι κάτοχος πτυχίου στο Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Leadership Capability από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Επισκέπτες Υγείας: Οι γυναίκες σήμερα καλούνται να αγωνιστούν και έναντι της υγειονομικής κρίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας τονίζει ότι ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και συμβολικός καθώς οι γυναίκες, παράλληλα με τις μεγάλες τους ευθύνες στη σύγχρονη κοινωνία, καλούνται να αγωνιστούν, έναντι ενός δύσκολου και ύπουλου αντιπάλου: την υγειονομική κρίση, που πλήττει τον πλανήτη μας για δεύτερη συνεχή χρονιά και συνεχίζει να βρίσκει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Πολλές γυναίκες όμως έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν όμως και ζητήματα υγείας τα οποία με την σειρά τους επιδεινώνουν στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες της γυναίκας και αν και είναι πρωτίστης σημασίας παραμένουν σιωπηλά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ένα τέτοιο σημαντικό θέμα είναι και η Εμμηνόπαυση η οποία δημιουργεί πλήθος αλλαγές στην εμφάνιση της γυναίκας, στον σωματότυπο της, δημιουργεί ασφυκτικές ψυχολογικές διεργασίες με επιπτώσεις στο προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό περιβάλλον. Επιπλέον, η ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των γυναικών μέσα από τους φορείς πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης θα περιόριζε σημαντικά την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και θα πετύχαινε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα: τον περιορισμό των νοσήσεων στην γυναίκα και την διοχέτευση της γυναικείας δημιουργικότητας σε ρόλους που ενισχύουν και ενδυναμώνουν την ίδια την ζωή. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας προσκαλεί όλες τις γυναίκες να σταυρώσουν τα χέρια και να αναρτήσουν τη δική τους selfie στη σελίδα του στο fb: Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας.

ΕΛΛΟΚ: Εμβολιασμός για την πρόληψη του HPV

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του Ιού Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), υπενθυμίζει ότι πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη για τον Ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών, σε συνδυασμό με περιοδικούς συστηματικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους.

Η ενσωμάτωση και καθιέρωση του HPV DNA test για την ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού ΗPV, μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση του αριθμού εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό να οδηγήσει στην εξάλειψη της εμφάνισης του ιού.

Εντούτοις, και παρά τις χρόνιες εκκλήσεις και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών, η πολιτεία, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, εξακολουθεί να αδρανεί και να μην λαμβάνει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV, όπως άλλες προηγμένες χώρες ήδη πράττουν. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει προσυπογράψει την κοινή θέση των 125 φορέων που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., και σε πλήρη εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, εστιάζει στην υιοθέτηση από τη χώρα μας μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του HPV απευθύνοντας πρόσκληση σε δράση προς την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα περιλαμβάνει τις παρακάτω συστάσεις:

1. Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο με προτεινόμενες δράσεις για εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού HPV, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε μέχρι το 2030 να έχει εμβολιασθεί το 90% του εφηβικού πληθυσμού
2. Πρόληψη της HPV-μόλυνσης με εμβολιασμό και ενηλίκων, ανεξαρτήτως φύλου
3. Έγκαιρη ανίχνευση του (προ)καρκίνου τραχήλου με HPV τεστ, εγκεκριμένο και αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ
4. Βελτίωση της θεραπείας των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV
5. Βελτίωση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τον ρόλο του ιού ΗPV στην εμφάνιση καρκίνου
Παράλληλα, η ΕΛΛΟΚ έχει αναπτύξει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τη χρήση ενός έξυπνου QUIZ γνώσεων, το οποίο προσφέρει βασικές πληροφορίες και ταυτόχρονα παραπέμπει σε λεπτομερή ενημέρωση.

 

Αναθεωρημένες οδηγίες για το σύνδρομο long post covid

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, θεωρώντας βαρύνουσας σημασίας την υπεύθυνη ενημέρωση και παραμένοντας στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της COVID-19, ανακοινώνει αναθεωρημένες οδηγίες, με στόχο να βοηθήσει τους Ιατρούς όλων των ειδικοτήτων στη διάγνωση αλλά και τη διαχείριση του «συνδρόμου Long Post COVID».

Επίσης ενημερώνει τους ασθενείς – οι οποίοι νόσησαν από COVID-19 και παρουσιάζουν συμπτώματα ή σημεία πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου (Long Covid) ή έχουν απορίες και ερωτήσεις για την αποθεραπεία τους – ότι μπορούν να απευθύνονται στους Συναδέλφους, ιδιώτες Πνευμονολόγους, της περιοχής τους, καθώς ως καθ΄ ύλην αρμόδιοι Iατροί γνωρίζουν τη νόσο και τις πιθανές επιπλοκές της.

Οι αναθεωρημένες οδηγίες είναι το αποτέλεσμα ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων των μελών της ΕΠΕ, με ειδικούς από διεθνείς οργανισμούς, όπως το NICE1 και το CDC2 και αξιοποίησης παρόμοιων οδηγιών που έχουν δημοσιευτεί από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες. Ο όρος «σύνδρομο Long COVID» περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2. Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2:

1. Οξεία COVID-19 (Acute COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες

2. Συνεχιζόμενη συμπωματική COVID-19 (Ongoing symptomatic COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες

3. Μετά-COVID-19 σύνδρομο (Post COVID-19 syndrome):αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση. Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι ό όρος Long COVID περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη συμπωματική COVID-19 και το μετά COVID-19 σύνδρομο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Mount Sinai, αναφέρουν ότι η COVID-19, πέραν του ότι είναι ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό επηρεάζει και άλλα συστήματα.

Έτσι οι ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα μετά από 3 μήνες, θα πρέπει σαφώς να ξεκινούν το διαγνωστικό έλεγχο από το αναπνευστικό σύστημα (για την περίπτωση της επαγόμενης από COVID-19 διάμεσης πνευμονοπάθειας). Στην περίπτωση που ο έλεγχος του αναπνευστικού δεν καταλήξει στην επαρκή αιτιολόγηση της συμπτωματολογίας, ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχιστεί στο καρδιαγγειακό και σε άλλες οντότητες.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ σχετικά με τις οδηγίες τονίζει: «πρέπει όλοι να κατανοήσουμε το σημαντικό ρόλο του Πνευμονολόγου σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας στη διαχείριση και αντιμετώπιση των αναπνευστικών επιπτώσεων μετά από λοίμωξη με COVID-19. Η ΕΠΕ δημιούργησε μια λεπτομερή έκδοση οδηγιών με πρακτικούς αλγόριθμους με σκοπό να βοηθήσει τον κλινικό γιατρό στην προσέγγιση των βραχυχρόνιων και καμιά φορά μακροχρόνιων επιπτώσεων της λοίμωξης COVID-19». O Δρ. Στυλιανός Κ. Βιττωράκης Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας ΠΦΥ της ΕΠΕ επισημαίνει: «Εκτιμάται ότι περίπου δύο στους δέκα ασθενείς που νόσησαν με COVID-19, παρουσιάζουν παρατεταμένο σύνδρομο COVID-19. Με την έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου αυτού και την κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας και να μετριάσουμε τις επιπλοκές της νόσησης από COVID-19».

 

H Novo Nordisk επεκτείνει την εστίασή της στην αιμορροφιλία και τις διαταραχές ανάπτυξης

H Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την εστίασή της στην αιμορροφιλία και τις διαταραχές ανάπτυξης καθώς και στις σπάνιες και εξαιρετικά σπάνιες διαταραχές αίματος και τις ενδοκρινικές και νεφρικές διαταραχές, όπως οι αιμοσφαιρινοπάθειες, οι αιμολυτικές αναιμίες, οι ανισορροπίες οστών/ασβεστίου, η αχονδροπλασία και η πρωτοπαθής υπεροξαλουρία. Υποστηρίζοντας τη δέσμευση της Novo Nordisk στα άτομα που ζουν με σπάνιες παθήσεις, μετασχηματίζει το όνομα του Business Unit Biopharm, σε Business Unit Rare Disease, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική κατεύθυνση της Novo Nordisk βασιζόμενη στην 40χρονη κληρονομιά της, στις σπάνιες παθήσεις.

«Στόχος μας είναι να βρούμε νέες θεραπευτικές λύσεις σε σπάνιες παθήσεις με περιορισμένες επιλογές θεραπείας», δήλωσε ο κ. Ludovic Helfgott, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Business Unit Rare Disease. «Για να το κάνουμε αυτό, επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια στην επιτάχυνση της καινοτομίας και εξερευνούμε διαρκώς τεχνολογίες όπως η γονιδιακή θεραπεία, το RNAi και οι από του στόματος θεραπείες, που θα αποτελέσουν τις νέες θεραπευτικές επιλογές για τις σπάνιες παθήσεις. Αυξάνουμε επίσης την εστίασή μας στις συνεργασίες με εταιρείες όπως η 2seventy bio, καθώς και τις άμεσες επενδύσεις μας σε αυτές τις τεχνολογίες, που αποδεικνύεται από την πρόσφατη εξαγορά της Dicerna».

Το πρόσφατα μετονομασμένο Business Unit θα επιδιώξει να επιλύσει ανεκπλήρωτες ανάγκες σε σπάνιες και εξαιρετικά σπάνιες διαταραχές αίματος καθώς και ενδοκρινικές και νεφρικές διαταραχές, μέσω της επιστημονικής ανάπτυξης και της προώθησης της διασύνδεσης μεταξύ των διαγνωστικών επιλογών, της χρήσης σύγχρονων συσκευών και της ψηφιοποίησης δεδομένων, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα εξαιρετικής εξατομικευμένης ποιότητας φροντίδας και δεδομένα που θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα στην καλή υγεία, το δικαίωμα στην έγκαιρη διάγνωση και την προσαρμοσμένη φροντίδα στις ανάγκες τους, ανεξάρτητα από το πόσο μοναδικοί είναι», δήλωσε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Hellas. «Η αλλαγή του ονόματος και η διευρυμένη εστίαση αντικατοπτρίζει τη μοναδική μας τεχνογνωσία και δείχνει την προσήλωσή μας στο να παρέχουμε ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις από τη στιγμή της διάγνωσης έως τη διαχείριση της σπάνιας νόσου, καθώς και τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την κοινότητα των σπάνιων παθήσεων».

Οι σπάνιες ασθένειες επηρεάζουν περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες είναι δια βίου παθήσεις, χωρίς θεραπεία, που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και έχουν κοινωνικό αντίκτυπο για τους ασθενείς, όπως οι αναπηρίες, η μειωμένη ποιότητα ζωής και το μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Η καθυστέρηση στη διάγνωση, η έλλειψη συντονισμού της περίθαλψης και οι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες θεραπευτικές επιλογές, είναι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με μια σπάνια πάθηση.