Ερευνητές ανακάλυψαν πώς μπορούν να «φρενάρουν» τις μεταστάσεις στον καρκίνο του μαστού

Οι καρκίνοι είναι γενικά πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν η εξάπλωσή τους γίνεται γρήγορα, αλλά η αποσαφήνιση της μοριακής βάσης αυτών των επιθετικών κακοηθειών μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των όγκων. Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και άλλα ιδρύματα, αποκάλυψαν τώρα έναν μηχανισμό που ευθύνεται για την εξάπλωση ενός ιδιαίτερα επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού.
Η μελέτη ξεκίνησε με μια μεγάλης κλίμακας υπολογιστική ανάλυση δεδομένων από διάφορες βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την επιβίωση των ασθενών και τα γονίδια που είναι υπερβολικά ενεργά στους καρκίνους που εξαπλώνονται γρήγορα. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε έναν κατάλογο περίπου 20 γονιδίων, από περίπου 25.000, τα οποία φαίνεται ότι χρειάζονται οι πιο επιθετικοί καρκίνοι του μαστού για να εξαπλωθούν. Τα δύο κορυφαία είναι γονίδια που παίζουν ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και ήδη χρησιμεύουν ως στόχοι για αντικαρκινικά φάρμακα. Αλλά το τρίτο προβλημάτισε τους ερευνητές: Κωδικοποιούσε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται NUP93 και βρίσκεται στο περίβλημα που περικλείει τον πυρήνα ενός κυττάρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η NUP93 ήταν παρούσα σε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού με τα χειρότερα ιστορικά επιβίωσης. Καθώς η νόσος εξελισσόταν, τα γονιδιώματα ορισμένων από αυτές τις ασθενείς έφτασαν να περιέχουν δύο ή τρία αντίγραφα του γονιδίου για το NUP93 αντί για το συνηθισμένο ένα. Είναι εντυπωσιακό ότι πολλές από αυτές τις ασθενείς είχαν όγκους που δεν ήταν ευαίσθητοι στα οιστρογόνα. Τέτοιοι όγκοι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τρίτο όλων των καρκίνων του μαστού, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν, επειδή στερούνται των υποδοχέων οιστρογόνων που στοχεύουν τα ορμονικά αντικαρκινικά φάρμακα. Σε πειράματα σε ποντίκια, τα κύτταρα με μεγάλες ποσότητες NUP93 εξαπλώθηκαν στους πνεύμονες, σε αντίθεση με τα κύτταρα που στερούνταν την πρωτεΐνη. Ακόμη και χωρίς να αλλάξουν τον αριθμό των γονιδίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να μειώσουν την κινητικότητα των κυττάρων, εισάγοντας μεταλλαγμένες μορφές του NUP93 στα κύτταρα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο η NUP93 παίζει τον ζοφερό ρόλο της στον καρκίνο. Επειδή η πρωτεΐνη αυτή σχηματίζει μια σήραγγα στην πυρηνική μεμβράνη, μπορεί να επιτρέψει τη διέλευση των πρωτεϊνών – μεταφορέων που ονομάζονται importins, οι οποίες, μεταξύ των φορτίων τους, μεταφέρουν εντολές ανάπτυξης και μετανάστευσης από το κυτταρόπλασμα στον πυρήνα και κατ’ επέκταση στο DNA. Με αυτόν τον τρόπο, ο καρκίνος αποκτά πρόσβαση στο γονιδίωμα του κυττάρου.
Δεδομένου ότι η μετάσταση είναι η κύρια δύναμη πίσω από τον θάνατο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, η διακοπή αυτής της διαδικασίας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη οδό για την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Πηγή: Hellenic Medical Review

Αποτελεσματική η ελάχιστα επεμβατική μερική νεφρεκτομή

Η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών προσφέρει δυνατότητα λιγότερο επεμβατικών μεθόδων όπως είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτικά-υποβοηθούμενη χειρουργική. Αποτελεσματικές κρίνονται οι παραπάνω μέθοδοι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Urologic Oncology. Οι ερευνητές της μελέτης ανέτρεξαν σε περισσότερους από 2000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μερική νεφρεκτομή σε δύο κέντρα αναφοράς  των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ασθενείς διακρίθηκαν σε δύο ομάδες, αυτούς που έκαναν ανοιχτό χειρουργείο και αυτούς που έκαναν ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, δηλαδή λαπαροσκοπική ή ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση. Ακολούθως εφαρμόσθηκε στατιστική μεθοδολογία αντιστοίχισης των ασθενών με βάση τα απεικονιστικά, κλινικά και ιστολογικά χαρακτηριστικά τους και επελέγησαν 190 ασθενείς από κάθε ομάδα. Η ανάλυση αυτών των δύο ομάδων έδειξε ότι το ποσοστό των υποτροπών της νόσου ήταν σημαντικά μικρότερο στους ασθενείς που έκαναν ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο σε σχέση με αυτούς που υποβλήθηκαν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Η αξία των δεδομένων ενισχύεται από το μεγάλο χρόνο παρακολούθησης που προσέγγιζε τα 5 έτη αλλά και από το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε διαφορά στις θέσεις υποτροπής μεταξύ των ομάδων, ούτε διαπιστώθηκαν θέσεις άτυπων μεταστάσεων που να σχετίζονται με ενδοκοιλιακή διασπορά της νόσου. Τελικά, η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση σχετίστηκε με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανεξαρτήτου αιτίας καθώς και με τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο υποτροπής της νόσου όταν ελήφθησαν υπόψιν και άλλοι κλινικοί και ιστολογικοί παράγοντες. Τη μελέτη συνόψισαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος, Κωνσταντίνος Κουτσούκος και Θάνος Δημόπουλος.

 

 

 

Φαρμακεία: Αύξηση 14,9% στις πωλήσεις αντιβηχικών

Αύξηση 14,9% στις πωλήσεις αντιβηχικών καταγράφεται για την περίοδο 24/01/22-20/02/22, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (25/01/21-21/02/21) ως εξής:

  • Φάρμακα: +6,7% (+2,1 εκ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +10,6% (+803,3 χιλ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: -13,7% (-416 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +1,8% (+5,3 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +33,5% (+583,2 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 25/01/21 – 21/02/21 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυξάνεται κατά 11% (+642,2 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 14,9% (+406,4 χιλ. τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά 19,4% (-128,2χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 22,7 % (+7 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 109,8% (+530,9 χιλ. τμχ.)

Σημειώνεται ότι τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Άρχισε η χαρτογράφηση ολοκλήρου του ανθρωπίνου εντέρου

Σύμφωνα με άρθρο στο Hellenic Medical Review Μαρτίου, για πρώτη φορά, ερευνητές από το εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του UNC του Scott Magness στις ΗΠΑ δίνουν μερικές ενδιαφέρουσες επιστημονικές απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου εντέρου. Με τη βοήθεια τριών δωρητών, το εργαστήριο ανέλυσε ολόκληρο τον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα, για να δείξει πώς οι τύποι κυττάρων διαφέρουν σε όλες τις περιοχές του εντέρου, να ρίξει φως στις κυτταρικές λειτουργίες και να εντοπίσει τις διαφορές γονιδιακής έκφρασης μεταξύ αυτών των κυττάρων και μεταξύ των ατόμων.

Οι μελέτες έδειξαν ό,τι είναι δυνατόν να μάθουμε για τη λειτουργία κάθε τύπου κυττάρου σε σημαντικές διαδικασίες του εντέρου, όπως είναι η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, η προστασία από τα παράσιτα και η παραγωγή βλέννας και ορμονών, που ρυθμίζουν τη διατροφική συμπεριφορά και την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι η επένδυση του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον μέσω υποδοχέων και αισθητήρων και πως τα φάρμακα μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Για την έρευνα αυτή το εργαστήριο Magness επικεντρώθηκε στο επιθήλιο, το μονοκυτταρικό παχύ στρώμα που διαχωρίζει το εσωτερικό του εντέρου και του παχέος εντέρου από οτιδήποτε άλλο. Όπως και άλλοι κυτταρικοί πληθυσμοί, έτσι και το επιθήλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία και εδώ και χρόνια οι επιστήμονες το διερευνούν. Αλλά μέχρι τώρα οι ερευνητές μπορούσαν να πάρουν μόνο μικροσκοπικές βιοψίες στο μέγεθος κόκκων ρυζιού από λίγα σημεία του πεπτικού συστήματος, συνήθως από το παχύ έντερο ή από περιορισμένες περιοχές του λεπτού εντέρου. Η εργασία δημοσιεύθηκε στο Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

ΦΣΘ: Αποστολή οικονομικής βοήθειας και υγειονομικού υλικού στην Ουκρανία

Με οικονομική βοήθεια και αποστολή υγειονομικού υλικού αποδεικνύει εμπράκτως τη στήριξή του στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, απέστειλε οικονομική βοήθεια, η οποία θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό για την επούλωση των πληγών από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Επιπλέον, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, οργάνωσαν, συγκέντρωσαν, συσκεύασαν και παρέδωσαν ένα φορτηγάκι με κιβώτια γεμάτα υγειονομικό υλικό και φάρμακα, τόσο στο δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεννόηση με το Προξενείο της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη. Εντός των επόμενων ημερών τα υλικά θα σταλούν από τους αρμόδιους φορείς στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των πληγέντων.

«Στόχος μας είναι να  συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, για να στηρίξουμε  τους συνανθρώπους μας που βιώνουν τις σκληρές συνέπειες του πολέμου. Για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης δείχνουν το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και ανιδιοτελούς προσφοράς που τους διακατέχει για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, όπου κι αν βρίσκεται αυτός», δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης.

«Στόχος μας είναι να  συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, για να στηρίξουμε  τους συνανθρώπους μας που βιώνουν τις σκληρές συνέπειες του πολέμου. Για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης δείχνουν το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και ανιδιοτελούς προσφοράς που τους διακατέχει για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, όπου κι αν βρίσκεται αυτός», δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης.

 

 

Νέα οστικά εμφυτεύματα καταπολεμούν τις μελλοντικές μολύνσεις

Σύμφωνα με άρθρο στο Hellenic Medical Review Μαρτίου, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μια διεθνής ομάδα ανέπτυξε ένα νέο είδος οστικού εμφυτεύματος που μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης και, ως εκ τούτου, μειώνει σημαντικά και τα ποσοστά αποτυχίας των εμφυτευμάτων. Στην Αυστραλία, το ένα πέμπτο των συμβατικών αντικαταστάσεων ισχίου και γόνατος αποτυγχάνει ύστερα από δέκα χρόνια. Τα νέα οστικά εμφυτεύματα μειώνουν ταυτόχρονα τη φλεγμονή και αποτρέπουν τη δημιουργία βιοφίλμ (μικροοργανισμών), τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε λοιμώξεις και αποτυχία του εμφυτεύματος.

Το 2020, πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία πάνω από 1,7 εκατομμύρια επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων. Το μέσο ποσοστό αποτυχίας είναι 20% για τις αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος στα δέκα χρόνια. Αυτή η αποτυχία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει περιττό πόνο, καθώς και να πρέπει να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, με σημαντικό κόστος για τον ίδιο, την οικογένειά του, καθώς και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάθε χώρας.

Τα νέα οργανικά εμφυτεύματα που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτιμάται ότι θα μειώσουν το ποσοστό αποτυχίας των εμφυτευμάτων σε ποσοστό κάτω του 1%. Είναι εμπλουτισμένα με γάλλιο (ένα ασφαλές και άκρως αντιμικροβιακό χημικό στοιχείο), καθώς και με ντεφενσίνη, ένα φυσικό αντιμικροβιακό βιομόριο που απαντάται στο σώμα μας. Οι ερευνητές προσέθεσαν το γάλλιο και την αμφενσίνη στο πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό εμφυτευμάτων. Το PLA είναι ένα βιοδιασπώμενο πλαστικό, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως το άμυλο καλαμποκιού, η ταπιόκα ή το ζαχαροκάλαμο. Το γάλλιο μοιάζει με σίδηρο και μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των βακτηρίων για σίδηρο για να τα ξεγελάσει και να τα προσβάλει. Μόλις μπει μέσα στα βακτηριακά κύτταρα, το γάλλιο τα καταστρέφει.

 

Η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον BA.1 προστατεύει από επαναμόλυνση

Με την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 λόγω των υπο-παραλλαγών BA.1 και BA.2 της Όμικρον, έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός επαναμολύνσεων μετά από προηγούμενη νόσηση. Αυτό το γεγονός εγείρει το ερώτημα εάν το Όμικρον BA.2 μπορεί να ξεφύγει από τη φυσική ανοσία που αποκτήθηκε μετά από μόλυνση με το Όμικρον BA.1.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια υπο-ομάδα ατόμων με διαθέσιμα κλινικά στοιχεία σε βάση δεδομένων από τη Δανία με πάνω από 1,8 εκατομμύρια περιστατικά COVID-19 που διαγνώστηκαν κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 22 Νοεμβρίου 2021 και 11 Φεβρουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα άτομα με δύο θετικά δείγματα σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 20 ημερών αλλά λιγότερο των 60 ημερών. Συνολικά καταγράφηκαν 1739 περιπτώσεις επαναλοίμωξης. Από τις 263 περιπτώσεις επαναλοίμωξης με στοιχεία αλληλούχισης του ιού, καταγράφηκα 47 περιπτώσεις COVID-19 λόγω του Όμικρον BA.2 μετά από προηγούμενη λοίμωξη με το Όμικρον BA.1. Επιπλέον, καταγράφηκαν 140 περιπτώσεις COVID-19 λόγω του Όμικρον BA.2 μετά από προηγούμενη λοίμωξη με το Δέλτα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν νέα, ανεμβολίαστα άτομα με ήπια νόσο που δε έχρηζε νοσηλείας ούτε οδήγησε στο θάνατο. Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι η επαναλοίμωξη με το Όμικρον BA.2 σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη με το Όμικρον BA.1 είναι σχετικά σπάνιο γεγονός αλλά μπορεί να συμβεί. Σύμφωνα με τη Sarah Otto, εξελικτικό βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ του Καναδά, εάν το στέλεχος Όμικρον BA.2 επικρατήσει σε μια κοινότητα λίγο μετά το στέλεχος Όμικρον BA.1, η ανοσία που προσφέρει η Όμικρον BA.1 και/ή ο αναμνηστικός εμβολιασμός πιθανότατα θα προστατεύσει από την έξαρση του κύματος Όμικρον BA.2. συνοψίζουν Τη σχετική προ-δημοσίευση των M. Stegger και συνεργατών συνόψισαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος.

 

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου –ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, Ψηλάφηση Μαστού και HPV DNA τεστ, σε γυναίκες 30 – 65 ετών. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μαρτίου από 11:00 έως 18:00 στο ΚΑΠΗ Ε1 Αγίας Σοφίας, (Καλλέργη 142, Πειραιάς – Αγία Σοφία, 18544) και την Παρασκευή 11 Μαρτίου από 11:00 έως 18:00 στο ΚΑΠΗ – Δ1 Καμινίων (Λευκωσίας 42 και Νάξου, Καμίνια, 18541)

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κρατήσετε την θέση σας επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ στα τηλέφωνα 210 4181641 & 210 4186341

  Μνημόνιο συνεργασίας της Novo Nordisk Hellas με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Η Novo Nordisk Hellas, επιθυμώντας να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τη σημασία της πρόληψης της παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, προχώρησε στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Μέσω του Μνημονίου, το οποίο υπεγράφη συμβολικά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας,  τα δύο μέρη, αναγνωρίζουν από κοινού ότι, στο πλαίσιο του θεσμικού και επιχειρησιακού τους ρόλου, μπορούν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις προς όφελος της κοινωνίας, στο πλαίσιο υλοποίησης μίας εκστρατείας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τη νόσο της παχυσαρκίας, με έμφαση στην πρόληψη της παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας που μαστίζει τη χώρα μας. Ειδικότερα, συμφωνούν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να συμβάλουν δια των κοινών τους ενεργειών: στην ανάπτυξη και υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της παιδικής/ εφηβικής παχυσαρκίας και

στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την ενημέρωση των νέων και των φροντιστών τους για τα οφέλη του αθλητισμού, την αξία της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της άσκησης μέσω θετικών βιωμάτων, τη γνωριμία τους με την καλαθοσφαίριση και τα οφέλη του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων. Από τη συνεργασία των δύο μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο κρίσιμο έργο της ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τη νόσο της παχυσαρκίας, συμβάλλοντας στη δημόσια υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων.

 

 

 

 

Θετικά τα νέα για τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη

Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της διεθνούς κλινικής μελέτης φάσης 3 όσον αφορά τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η προσθήκη του αναστολέα των ανδρογονικών υποδοχέων δαρολουταμίδη σε θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και χημειοθεραπεία παρατείνει την επιβίωση ανδρών με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη.

Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) και δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine.
Η συνήθης θεραπεία για τους ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει την προσθήκη είτε του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου docetaxel είτε ενός αναστολέα της οδού των ανδρογόνων-υποδοχέων στη θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, με τις δύο τελευταίες θεραπείες να μειώνουν τις επιδράσεις των ορμονών των ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη. Κλινικές δοκιμές που έχουν συνδυάσει και τις τρεις θεραπείες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Για να υπάρξει σαφήνεια, οι ερευνητές σχεδίασαν τη μεγάλη διεθνή μελέτη ARASENS και ανέθεσαν τυχαία σε 1.306 ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη, σε αναλογία 1:1, να λάβουν τον από του στόματος αναστολέα του ανδρογονικού υποδοχέα darolutamide ή εικονικό φάρμακο – και τα δύο σε συνδυασμό με θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και docetaxel.

Τα ποσοστά επιβίωσης στις δύο ομάδες συγκρίθηκαν μετά τον θάνατο 533 ασθενών. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν 3,5 έτη και όσοι έλαβαν δαρουλοταμίδη είχαν 32,5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν δαρουλοταμίδη. Οι ασθενείς που έλαβαν darolutamide παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη ανθεκτικού στον ευνουχισμό (ο οποίος δεν ανταποκρίνεται πλέον στις θεραπείες που μειώνουν την τεστοστερόνη), στον πόνο και στην ανάγκη για άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Ο συνδυασμός των τριών φαρμάκων δεν οδήγησε σε περισσότερες τοξικές επιδράσεις σε σύγκριση με τον συνδυασμό της θεραπείας στέρησης ανδρογόνων και της δοσεταξέλης.

Πηγή: Hellenic Medical Review