Ξεπέρασαν και πάλι τις 20.000 οι νέες λοιμώξεις

Παρά τα αισιόδοξα νούμερα των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, οι νέες λοιμώξεις που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν και πάλι τις 20.000. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 21.121 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 133.987 τεστ, γεγονός που διαμόρφωσε τον δείκτη θετικότητας των τεστ στο 15,76%. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 7.561 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.984 στη Θεσσαλονίκη και 36 είναι εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.538.168 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 49,4% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.303 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 365 (64,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 247 (67,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 118 (32,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.307 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 245 (ημερήσια μεταβολή -3,92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 275 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Μεικτές οι τάσεις στη συγκέντρωση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της χώρας

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, την εβδομάδα από 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 7 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν, αυξητικές σε 4 περιοχές και σταθεροποιητικές σε 2.

Συγκεκριμένα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Βόλο (-29%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%), στην Κέρκυρα (-19%), στη Λάρισα (-14%), στην Αλεξανδρούπολη (-12%), στην Πάτρα (-12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-16%). Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+40%), στη Θεσσαλονίκη (+15%), στο Ηράκλειο (+23%) και στα Χανιά. (+23%). Ουσιαστικά σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Ξάνθη (-4%) και στα Ιωάννινα (+7%).

ΓτΚ: Στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας αναχωρούν σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου για το Siret της Ρουμανίας, με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες τους, ώστε να βρεθούν στο πλευρό των ανθρώπων που εκτοπίζονται από την Ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια μακριά από τα πυρά του πολέμου.

Η αποστολή, αποτελούμενη από 6 μέλη των Γιατρών του Κόσμου, έχει διερευνητικό χαρακτήρα ώστε να αξιολογήσει και καταγράψει από κοντά τις ανάγκες του πληθυσμού για υλική και ιατρική βοήθεια και να γίνει διασύνδεση της ομάδας με τα διεθνή παραρτήματα των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας. Παράλληλα αυτή η πρώτη αποστολή θα παραδώσει στις αρμόδιες αρχές τη πρώτη παρτίδα υγειονομικού υλικού.

Στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η δεύτερη αποστολή που θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν οι ΓτΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού αποτελεί πάγια τακτική τους να παραδίδουν οι ίδιοι το υλικό στους πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.Διαθέτοντας την πολύχρονη εμπειρία από το πεδίο σε ανθρωπιστικές κρίσεις, οι ΓτΚ παρακολουθούν από κοντά τις τρέχουσες εξελίξεις και εντός των συνόρων της Ουκρανίας, ανησυχώντας για τις συνέπειες αυτής της μεγάλης κρίσης που πλήττουν και οδηγούν τον Ουκρανικό λαό, στον προσφυγικό δρόμο.

Η Neuraxpharm επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο Όμιλος Neuraxpharm (Neuraxpharm), μια κορυφαία εξειδικευμένη ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), ανακοινώνει σήμερα την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της απόκτησης της Brain Therapeutics η οποία είναι εταιρεία marketing και διανομής σκευασμάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, με μακρόχρονη τεχνογνωσία στην εμπορία φαρμακευτικών σκευασμάτων για το ΚΝΣ στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες.

Με έδρα την Αθήνα, η Brain Therapeutics εξειδικεύεται στην αδειοδότηση (χορήγηση αδειών) και εμπορία φαρμακευτικών σκευασμάτων στον τομέα της θεραπείας των ασθενειών του ΚΝΣ για την κάλυψη των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών ασθενών με ψυχικές, νευρολογικές, νευροαναπτυξιακές ή νευροεκφυλιστικές διαταραχές, καθώς και στους τομείς της αναισθησιολογίας και του πόνου.

Έχοντας αποκτήσει την Brain Therapeutics, η Neuraxpharm είναι πλέον σε θέση να εισάγει νέα φαρμακευτικά σκευάσματα στην ελληνική αγορά, αφού η υπάρχουσα δομή της Brain Therapeutics προσφέρει ένα μοναδικό πλεονέκτημα πρόσβασης στην τοπική αγορά. Η εμπορική τεχνογνωσία/εξειδίκευση της Brain Therapeutics και η διαθεσιμότητα των απαραίτητων αδειών για το ευρύ χαρτοφυλάκιο φαρμακευτικών σκευασμάτων θα επιτρέψουν στη Neuraxpharm να επεκταθεί γρήγορα και να εδραιώσει τη θέση της ως ειδικός στο ΚΝΣ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το κορυφαίο προϊόν της αγοράς για επείγουσα/άμεση θεραπεία παιδιών και εφήβων με επιληψία, το Buccolam®, θα βρίσκεται μεταξύ των φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα διατίθενται.

Η Neuraxpharm συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία: Η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της από 2 σε 19 ευρωπαϊκές χώρες μέσα σε μόνο πέντε χρόνια ενώ 5 από αυτές προστέθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Η ελληνική αγορά σκευασμάτων σχετικών με το ΚΝΣ που αναπτύχθηκε κατά 4% το 2020, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία για τη Neuraxpharm να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της στην Ευρώπη.

Νέα κατηγορία φονικών Τ-κυττάρων μπορεί να αποτρέψει αυτοάνοσα νοσήματα

Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εντόπισαν έναν νέο τύπο Τ-κυττάρου που καταπνίγει τις επιθέσεις σε υγιείς ιστούς, ένα εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε θεραπείες ασθενειών πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, όπως ο λύκος και ο καρκίνος.

Οι ανοσολόγοι γνωρίζουν ήδη ότι τα ποντίκια και οι άνθρωποι αναπτύσσουν έναν τύπο Τ – ρυθμιστικών κυττάρων – ένα υποσύνολο που ονομάζεται Tregs που φέρει την πρωτεΐνη CD4 T – που καταστέλλει τις αυτοάνοσες επιθέσεις.

Ο νέος τύπος κυττάρων που ανακάλυψαν οι ερευνητές, ανήκουν σε μια κατηγορία Τ- κυττάρων που διακρίνονται από μια διαφορετική επιφανειακή πρωτεΐνη, την CD8. Τα CD8 Τ – κύτταρα είναι πιο γνωστά για τη θανάτωση μολυσμένων ή καρκινικών κυττάρων, αλλά σε ποντίκια. Αν και οι ερευνητές υποψιάζονταν από καιρό ότι οι άνθρωποι έχουν παρόμοια κύτταρα, η ύπαρξή τους δεν είχε επιβεβαιωθεί. Ένα εμπόδιο ήταν ότι οι άνθρωποι δεν παράγουν τους διακριτούς υποδοχείς που σηματοδοτούν το υποσύνολο των κυττάρων CD8 στα ποντίκια. Ωστόσο, ορισμένα ανθρώπινα CD8 Τ κύτταρα επιδεικνύουν συγκρίσιμους υποδοχείς, τις πρωτεΐνες KIR.

Για να προσδιορίσουν εάν αυτά τα ανθρώπινα κύτταρα είναι ανοσοαναστολείς, η επικεφαλής της μελέτης Jing Li και οι συνεργάτες της μέτρησαν αρχικά την ποσότητά τους σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Λύκος και η Κοιλιοκάκη.

Βρέθηκε ότι τα εν λόγω κύτταρα ήταν πιο κοινά στο αίμα των ασθενών παρά στο αίμα υγιών ανθρώπων.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των κυττάρων βρίσκονταν στα μέρη του σώματος που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη βλάβη από την ασθένεια, όπως οι αρθρώσεις στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και το λεπτό έντερο στα άτομα με κοιλιοκάκη.

Οι ερευνητές εντόπισαν παρόμοιες αυξήσεις των Τ-κυττάρων που παράγουν KIR σε άτομα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, ειδικά τον πανδημικό κορονοϊό. Ο αριθμός των κυττάρων ήταν επίσης αυξημένος σε ασθενείς με γρίπη. Για να διερευνήσουν τον ρόλο των κυττάρων στην αυτοανοσία, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την κοιλιοκάκη, μια φλεγμονή του λεπτού εντέρου που προκαλείται από τις πρωτεΐνες γλουτένης στο ψωμί και σε άλλα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά. Στις μελέτες κυτταροκαλλιέργειας, η Li και οι συνεργάτες της βρήκαν, ότι ανθρώπινα CD8 Τ κύτταρα που φέρουν πρωτεΐνες KIR σκότωσαν τα βοηθητικά Τ κύτταρα που ανιχνεύουν τη γλιαδίνη. «Αυτό άνοιξε πραγματικά ένα παράθυρο για να κατανοήσουμε τη βιολογία αυτών των κυττάρων [KIR+]», είπε η Li.

Για να μάθουν πόση προστασία παρέχουν τα κύτταρα έναντι της αυτοανοσίας, η Li και οι συνεργάτες της ανέλυσαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που είχαν από 50% έως 75% λιγότερα κατασταλτικά κύτταρα CD8 από το κανονικό.

Μετά την έκθεση σε ορισμένους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοση νόσο, τα τρωκτικά ανέπτυξαν σημάδια βλάβης όπως φλεγμονή των νεφρών. Αντίθετα, τα ποντίκια ελέγχου με πλήρες συμπλήρωμα κατασταλτικών CD8 Τ κυττάρων δεν έδειξαν στοιχεία αυτοάνοσων νοσημάτων μετά από μολύνσεις.

Επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα Φροντιστή

Είκοσι χρόνια πριν, δύο συγγενείς ατόμων με άνοια και ένας γιατρός αποφάσιζαν να ιδρύσουν την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. 20 χρόνια μετά, η Εταιρεία έχει ιδρύσει και λειτουργεί 5 Κέντρα Ημέρας στην Αττική, 94 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια, σε συνεργασία με τους Δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα, Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια, υπηρεσία Φροντίδας στο Σπίτι, ενώ κάθε χρόνο αναλαμβάνει πληθώρα πρωτοβουλιών, με σχετικές δραστηριότητες και εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού.

Επιπλέον, ο ρόλος της στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια ήταν αποφασιστικός, πάντα με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους καθώς και τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια. Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών αποκαλύπτουν ανθρώπους σε ανάγκη: Περισσότερα από 110.000 άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους έλαβαν υπηρεσίες, 11.000 οικογένειες συμμετείχαν στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας ενώ 55.000 εξετάστηκαν στα Ιατρεία Μνήμης της Εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια.

Οι φροντιστές των ατόμων με άνοια ήταν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων της Εταιρείας. Δεν θα μπορούσαν παρά να είναι και οι πρωταγωνιστές της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώνεται το Σάββατο 19 /3/2022 και ώρα 18:00, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της Ημέρας Φροντιστή Ατόμων με Άνοια. Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, νευρολόγος-ψυχίατρος, Δρ. Παρασκευή Σακκά ανοίγει την εκδήλωση και η υπεύθυνη Επικοινωνίας Πάτρα Μπλέκου παρουσιάζει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της Εταιρείας. Ο συντονισμός της συζήτησης ανήκει στον φροντιστή και δημοσιογράφο, Δημήτρη Τάκη.

Προληπτικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παρέχοντας σε προνομιακή τιμή βασικούς προληπτικούς ελέγχους που είναι απαραίτητοι για την καλή υγεία της γυναίκας σε κάθε ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, έως τις 31 Μαρτίου, προσφέρονται σε προνομιακές τιμές:

  • Υπέρηχος Θυρεοειδούς Αδένος-Τραχήλου
  • Υπέρηχος μαστών και δωρεάν εκτίμηση από μαστολόγο
  • Τεστ Παπανικολάου Thin Prep
  • Ψηφιακή Μαστογραφία και δωρεάν εκτίμηση από μαστολόγο

Παράλληλα, προσφέρεται σε ειδική τιμή το τεστ Εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου για Καρκίνο του Μαστού, από το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, το οποίο παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δυνατότητα διενέργειας του τεστ Εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου, PRS (Polygenic Risk Score) για 7 χρόνιες ασθένειες.

ΟΦΕΤ: Δωρεάν εξετάσεις σε όλες τις εργαζόμενες

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) παρέχει δωρεάν στις εργαζόμενές του, τη δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών-διαγνωστικών γυναικολογικών εξετάσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν όλο το μήνα Μάρτιο (1η Μαρτίου έως 31/03/22) σε οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο της Βιοιατρικής σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, κατόπιν ραντεβού, αναφέροντας το ονοματεπώνυμο και την επωνυμία της Εταιρίας.

Ειδικότερα, οι εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι:

  • Test PAP (κυτταρολογική εξέταση κολπικού),
  • Υπέρηχο μαστών,
  • Υπέρηχο ΗΠΑΤ-ΧΟΛ-ΠΑΓΚΡ-ΣΠΛ-ΝΕΦ-ΟΥΡ.Κ-Μ.ΩΟΘ,

Σημ. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών, μπορούν να προγραμματίσουν επιπλέον και ψηφιακή μαστογραφία.

Υγεία: Δράσεις που μεταφέρουν το μήνυμα #BreakTheBias

Το ΥΓΕΙΑ,πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων που στόχο έχουν να μεταφέρουν το παγκόσμιο μήνυμα #BreakTheBias, το οποίο προάγει έναν κόσμο ίσων ευκαιριών, χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν έχουν τη μορφή ενίσχυσης κοινωνικών πρωτοβουλιών, με την επιδίωξη το ΥΓΕΙΑ να βρίσκεται σταθερά δίπλα στην κοινωνία, όχι ως παρατηρητής, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα της. Αρχικά το ΥΓΕΙΑ προχώρησε στην οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και συγκεκριμένα του προγράμματος υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Επιπλέον, στηρίζει έμπρακτα την εκδήλωση που οργανώνει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, με θέμα την Γυναίκα αθλήτρια, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση αλλά και διαθέτοντας δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντας της εκδήλωσης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, στο ΥΓΕΙΑ διοργανώθηκε συμβολική δράση όπου εργαζόμενοι και επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν σχηματίζοντας με τα χέρια τους ένα «Χ», σύμβολο του φετινού παγκόσμιου μηνύματος, #BreakTheBias, για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για χάπια ιωδίου

Με αφορμή την ανησυχία των πολιτών για πιθανό πυρηνικό συμβάν στην Ουκρανία, και την αυξημένη ζήτηση για  σκευάσματα  ιωδίου, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία», ενώ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για τους πολίτες να προμηθεύονται δισκία ιωδίου «προληπτικά».

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».

Νωρίτερα χθες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα ιωδίου για προφύλαξη από τη ραδιενέργεια. «Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Συλλόγου.