Αντιδράσεις ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), εκφράζει την αντίθεση της με επικείμενες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις οποίες παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Οι γιατροί ζητούν διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου για τις αλλαγές στην ΠΦΥ, που όπως καταγγέλλουν, παρά τις διαβεβαιώσεις δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μας διαβεβαίωσε στην επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ότι πριν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, θα υπήρχε ευρεία διαβούλευση για τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ. Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις πιθανές νέες μορφές συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διότι οι παρούσες συμβάσεις δεν είναι αποδοτικές (!), ο Οργανισμός θα πρέπει να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους (!) και ότι τα στάνταρ ποιότητας πρέπει να μεταβληθούν (!). Και ενώ αναπαράγονται προβληματικές δηλώσεις που θίγουν το έργο των ιατρών της γειτονιάς που αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό πυλώνα δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατάσταση παρουσιάζεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία με το νομοσχέδιο διαμορφωμένο και έτοιμο προς ψήφιση και εν συνεχεία προς εφαρμογή. Η αιμορραγία του ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό είναι εξίσου δεδομένη».

Αιτήσεις για προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ

Μέχρι τις 20 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία της χώρας.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://loipoepikouriko.moh.gov.gr μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι υποψήφιοι που υπηρετούν με συμβάσεις διάρκειας τριών μηνών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν.4825/2021 (Α’157), για αναπλήρωση του ανεμβολίαστου προσωπικού. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στην παρούσα διαδικασία υποψήφιοι οι οποίο έχουν αποποιηθεί πρόσληψη από 1-01-21 ή έχουν παραιτηθεί από 1-01-20.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και υπεύθυνες δηλώσεις περί μη καταδίκης και περί μη απασχόλησης σε ΤοΜΥ ή ως επικουρικό προσωπικό.

Angelini Pharma Hellas: Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας

Η Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε, μέλος του ιταλικού πολυεθνικού ομίλου Angelini, ανακοινώνει την επίσημη έναρξη της νέας θεραπευτικής γραμμής για ασθένειες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.) που σηματοδοτείται με τη διάθεση φαρμακευτικού σκευάσματος με δραστική ουσία τη λουρασιδόνη.

Η λουρασιδόνη ανήκει στην κατηγορία των άτυπων αντιψυχωτικών και ενδείκνυται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας σε ενήλικες και εφήβους 13 ετών και άνω. Η θεραπευτική επιλογή είναι διαθέσιμη πλέον και στην Ελλάδα από τα μέσα Ιανουαρίου. Το νέο σκεύασμα παρέχει αποτελεσματική και προβλέψιμη αντιμετώπιση των θετικών και αρνητικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας με ταυτόχρονα καλά ανεκτό προφίλ ασφάλειας.

Ο Δημήτριος Αξιώτης, Prescriptions Medicines BU Head της Angelini Pharma Hellas, ανέφερε σχετικά:
«Ο Όμιλος Angelini διαθέτει ισχυρή παράδοση και πολυετή εμπειρία στις θεραπευτικές κατηγορίες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και της Ψυχικής Υγείας, με τη διάθεση θεραπειών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού στιγματισμού που βιώνουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους. Θεωρούμε σημαντική τη νέα αυτή εξέλιξη, καθώς οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας».

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια και σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και αντιλαμβάνονται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση: https://www.angelinipharma.gr/Schizophrenia

Εμβολιασμός των αγοριών ηλικίας 9-18 ετών έναντι HPV

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανανεώνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών. Η σημαντική αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει συμπερίληψη, ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν παροχή του εμβολίου και για αγόρια της ηλικίας αυτής.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Αθανάσιος Μίχος, Δημήτριος Χαϊδόπουλος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν σχετικά στοιχεία και επισημαίνουν τη σημασία της αλλαγής αυτής.

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ομάδα ιών με περισσότερους από 150 υπότυπους, που μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής. Είναι γνωστό ότι 40 υπότυποι μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και περίπου 20 είναι δυνητικά ογκογόνοι. Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα θα έρθουν σε επαφή με έναν HPV ιό. Οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα περίπου 80% των κοριτσιών και των αγοριών να παρουσιάζουν μόλυνση σύντομα μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Σε περίπου 5-10% των μολύνσεων θα υπάρξει εμμένουσα λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κακοήθειας.

Οι ογκογόνοι υπότυποι προκαλούν συχνά νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες, καρκίνο του πέους και του πρωκτού στους άνδρες. Επιπλέον, οι ογκογόνοι ΗPV τύποι σχετίζονται και με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που αυξάνει σε συχνότητα τις τελευταίες 10ετίες στον αναπτυγμένο κόσμο. Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση των μη ογκογόνων HPV τύπων είναι τα γεννητικά κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, με θεραπεία που μπορεί να είναι επίπονη, καθώς υποτροπιάζουν προκαλώντας ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα σε νέους ανθρώπους.

Ο εμβολιασμός για πρόληψη λοίμωξης από ΗPV ιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και φαίνονται πλέον τα σημαντικά αποτελέσματά του. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά >90% του γενικού πληθυσμού. Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων.

Πριν από 2 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ξεκίνησαν τον εμβολιασμό και στα αγόρια, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούν σταδιακά και άλλες χώρες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα 30%-40% μόνο των εφήβων κοριτσιών εμβολιάζεται, παρότι υπάρχει η δωρεάν ασφαλιστική παροχή εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα τα ποσοστά μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με την ευκαιρία της ένταξης και των αγοριών στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να τονίσουμε στους γονείς τη σημασία πρόληψης της λοίμωξης από HPV. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου για τους νέους ανθρώπους.

Προσαρμογή του φαρμακείου στη νέα κανονικότητα

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαδικτυακά, στις 12 και 13 Μαρτίου 2022, την 9η Επαγγελματική του Διημερίδα με θέμα «Το φαρμακείο μπροστά σε μια νέα κανονικότητα», υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η φετινή Διημερίδα του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης είναι προσανατολισμένη σε επίκαιρα θέματα κατανόησης και προσαρμογής του φαρμακείου στη νέα κανονικότητα, αλλά και αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί η νέα εποχή.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της Διημερίδας χωρίζεται σε τρεις ενότητες: «Η προσφορά του φαρμακείου στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας», «Νέες τάσεις σε φαρμακευτική φροντίδα και υπηρεσίες: διαχείριση χρόνου, χώρου και γνώσεων», «Προκλήσεις για το φαρμακείο του μέλλοντος». Η Διημερίδα απευθύνεται στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας που μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση κάνοντας εγγραφή στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης: https://syfathess-conference.gr/.

Pampering room για γυναίκες με καρκίνο

«Εκτός από το σώμα, πρέπει να θεραπεύουμε και την ψυχή γι’ αυτό και έχουμε στόχο να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη μετά τη διάγνωση του καρκίνου, πριν και μετά το χειρουργείο, στη διάρκεια των θεραπειών και στη νέα τους ζωή μετά τον καρκίνο». Αυτό ήταν το μήνυμα της προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου και Ιατρού, Πόπη Καλαϊτζή, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης –συζήτησης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες με καρκίνο.

Η κ. Καλαϊτζή ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου Pampering Room στην Ελλάδα, ενός χώρου που δε θυμίζει νοσοκομείο αλλά περισσότερο χώρο χαλάρωσης, φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, μια καινοτομία για τη χώρα μας και ενδεχομένως την Ευρώπη. «Θα είναι ένα χώρος που θα ανήκει στις γυναίκες με καρκίνο. Θα μπορούν να ηρεμούν με την οικογένειά τους, μια φίλη ή με ένα βιβλίο, να κάνουν θεραπευτική άσκηση, να μιλάνε με ψυχολόγο, να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική, αργότερα να λαμβάνουν συμβουλές για τον τρόπο της ζωής τους και ειδικά τη διατροφή, ώστε συμπληρωματικά με την αγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου. Ευχαρίστησε παράλληλα την εταιρεία doValue Greece για την ευγενική δωρεά της για την διαμόρφωση του χώρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εφορείας Αρεταίειου Νοσοκομείου, Καθηγητής Χειρουργικής Νίκος Αρκαδόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στο εγχείρημα αυτό, συγχαίροντας το Σύλλογο και το Αρεταίειο Νοσοκομείο για τις κοινωνικές δράσεις τους.

Ο Διευθυντής Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος τόνισε από την πλευρά του πως «είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την είδηση ότι έχουν μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη ώστε να τους δώσει ώθηση να παλέψουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία». Πρόσθεσε δε πως με τη δημιουργία του Pampering Room το Αρεταίειο θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος Αττικού Νοσοκομείου, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ Αμάντα Ψυρρή,
και εθελόντρια του Συλλόγου. Σύμφωνα με την κυρία Ψυρρή αποτελεί συχνό φαινόμενο οι ασθενείς να απευθύνονται σε αυτοαποκαλούμενους ειδικούς στη διατροφή για καρκίνο οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τους υποβάλουν σε μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δίαιτες.

Το pampering room είναι πρακτική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία και η ευεργετική του δράση έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες.

ΜΗΤΕΡΑ: 2ο Διεπιστημονικό συνέδριο για την γυναίκα και το παιδί

Το ΜΗΤΕΡΑ, διοργανώνει το 2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Γυναίκα και το Παιδί «Νεότερες Εξελίξεις», που θα διεξαχθεί το διάστημα 10 έως 13 Μαρτίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του ΜΗΤΕΡΑ.

Περισσότεροι από 100 αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες, διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους, στο δεύτερο κατά σειρά πολυθεματικό συνέδριο, θα εκπαιδεύσουν τους ιατρούς στις τεχνολογίες αιχμής, ενημερώνοντάς τους για όλες τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως, πως η επιστημονική γνώση πρέπει να διαχέεται και να αξιοποιείται, με στόχο την παροχή αξιόπιστων, ποιοτικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών υγείας για κάθε ασθενή.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες γύρω από τη Σύγχρονη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική, την Παθολογία Κατωτέρου Γεννητικού Συστήματος, την Αισθητική Γυναικολογία, τη Γυναικολογική Ογκολογία, την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, το Μαστό, καθώς και για επιλεγμένα Παιδιατρικά θέματα.

Η συμμετοχή στο πολυθεματικό συνέδριο είναι ελεύθερη για το κοινό και μοριοδοτείται με 25 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (C.M.E. – C.P.D. Credits), από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας: Υβριδική ενημερωτική εκδήλωση

O Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιεί μεγάλη υβριδική ενημερωτική εκδήλωση για όλους τους ενδιαφερόμενους με θέμα: «Καρκίνος, Ανοσοκαταστολή και Covid… Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το σήμερα και για το αύριο»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022. Σκοπός της ημερίδας είναι μέσω της ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών, των ανθρώπων του άμεσου περιβάλλοντος τους, αλλά και των πολιτών εν γένει και εν συνεχεία, της διάχυσης της πληροφόρησης σε ευρύτερο επίπεδο, να ευαισθητοποιήσουμε τους ασθενείς και το γενικό πληθυσμό, για την ανάγκη άμεσης, έγκαιρης και ορθής προφύλαξης από την πανδημία COVID 19 αλλά και τις νέες τεχνολογικά εξελιγμένες δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης και θεραπείας της νόσου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Ιωάννης Καρβέλης, η Πρόεδρος του ΙΣΠ, Άννα Μαστοράκου και η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο: https://youtu.be/9uhmyNCkXcI

ΙΑΣΩ: Προσφορά 50 ολοκληρωμένων check up για γυναίκες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το ΙΑΣΩ προσφέρει σε 50 τυχερές από έναν πλήρη προληπτικό έλεγχο υγείας healthUp στο νέο Υπερσύγχρονο Τμήμα Check Up του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική. Κάθε πακέτο προληπτικού ελέγχου healthUp περιλαμβάνει ολοκληρωμένους εργαστηριακούς και ιατρικούς ελέγχους ανάλογα με την ηλικία καθώς και συνολική εκτίμηση από Γενικό Ιατρό, γιατί η υγεία μας είναι πολύτιμη.

Για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενες πρέπει να επισκεφθούν τη σελίδα του ΙΑΣΩ στο Facebook (www.facebook.com/omilosiaso) ή στο Instagram (www.instagram.com/omilosiaso):
Να γράψουν στα σχόλια ποια σπουδαία γυναίκα αποτελεί για αυτές πηγή έμπνευσης, – Να κάνουν mention δύο φίλες τους, Να κάνουν Like στην σελίδα και στο post του διαγωνισμού. Οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στις 31/03/2022. Από την κλήρωση θα αναδειχθούν 50 νικητές, 25 από το Facebook και 25 από το Instagram. Τα check up μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 31/8/2022.

Αναλυτικά οι όροι: https://bit.ly/IASO_WomensDay_Terms

ΕΦΕΧ: Η πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει την αυτοφροντίδα ως έννοια

Η Πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει την Αυτοφροντίδα ως έννοια και να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς να συστρατευθούν ώστε αυτή να λαμβάνει χώρα με υπεύθυνο τρόπο, δήλωσε ο Δημήτρης Μωραΐτης Πρόεδρος του ΕΦΕΧ, Γενικός Διευθυντής ΒΙΑΝ Α.Ε. του Ομίλου Γιαννακόπουλου, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της νέας καμπάνιας του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) για την Αυτοφροντίδα «Με φροντίΖΩ ΚΑΛΑ».

Όπως ανέφερε, υπήρξε ήδη συνάντηση των εκπροσώπων του ΕΦΕΧ με την αν. Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία εκφράστηκε πολύ θετικά για την εν λόγω καμπάνια, ωστόσο απάντηση για περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοφροντίδας δεν έχει δοθεί ακόμα. Αναλύοντας περαιτέρω τα οφέλη της αυτοφροντίδας, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς καταγράφεται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στην Ευρώπη διαχειριζόμαστε 1.2 δισ. περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων κάθε χρόνο μέσω πρακτικών Αυτοφροντίδας. Εάν δεν είχε αναπτυχθεί αυτή η νοοτροπία, στην Ε.Ε. θα υπήρχε ανάγκη για 120.000 περισσότερους ιατρούς ή ο κάθε ιατρός θα έπρεπε να εργάζεται επιπλέον για 2,4 ώρες κάθε ημέρα. Φιλοδοξούμε πως με την ενημερωτική πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε σήμερα, θα συμβάλλουμε στην καθιέρωση της αυτοφροντίδας ως βασικού αναπτυξιακού μοχλού της ΠΦΥ και στην Ελλάδα». Ο Γρηγόρης Καρέλος, μέλος ΔΣ ΕΦΕΧ, Γενικός Διευθυντής Johnson & Johnson CHC Βαλκάνια, Ελλάδα, Ισραήλ, παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους της καμπάνιας.

«Στόχος της καμπάνιας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την έννοια της προνοητικότητας και να ενημερώσει για την πρόληψη των ασθενειών και τη διαχείριση των ήπιων συμπτωμάτων τους μέσω της υιοθέτησης ορθών πρακτικών προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, η καμπάνια επιδιώκει να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού ως συμμάχου του πολίτη στην προσπάθεια αυτή, μέσω της παροχής ορθής πληροφόρησης σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».