Υπ. Υγείας: Αποστολή υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Yφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη βρέθηκαν χθες στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας στον Ταύρο, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκέντρωσης υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού για τον λαό της Ουκρανίας. Περίπου 100 παλέτες με φάρμακα και υλικά θα αποσταλούν στην Πολωνία και στη συνέχεια, μέσω διόδων ανθρωπιστικής βοήθειας, θα προωθηθούν στην Ουκρανία.

«Ο ελληνικός λαός, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Ευχαριστούμε τις φαρμακευτικές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και το Υπουργείο Υγείας με υλικά από τις αποθήκες του και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που μας ζητήθηκε», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά της η κ Ράπτη δήλωσε: «Σήμερα μετά και από ειδική συνεννόηση με την Αν.Υπουργό Υγείας της Ουκρανίας Iryna Mykychaκ, η αποστολή συγκεκριμένων φαρμάκων, αναλώσιμων και υγειονομικού υλικού σε δυο μεγάλα φορτηγά, είναι μια ακόμη στοχευμένη ανθρωπιστική δράση του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και των ιδιωτών που συνέδραμαν στην αποστολή. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους όσους βοήθησαν στη δράσης μας».

Απόλυτη επικράτηση του στελέχους όμικρον στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1178 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2022.

Από τον έλεγχο των 1.178 δειγμάτων, αναγνωρίστηκαν συνολικά 956 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 956 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 926 αφορούν στο στέλεχος Omicron (B.1.1.529) και τα 30 αφορούν στο Delta (B.1.617.2 (VOC-21APR-02). Διακόσια είκοσι από τα 926 στελέχη Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (24%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%). Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 51.685 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 46.733 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 4.211 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμη η πληροφορία σχετικά με τον τρόπο επιλογής.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 28 Φεβρουαρίου 2022, είχαν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 7.489 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Μεταξύ των 6.901 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια που αφορούν το δίμηνο πριν τις 28 Φεβρουαρίου 2022, τα δύο πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν απομονωθεί είναι το Omicron με ποσοστό 92,7% ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 7,3%.

Θεσσαλονίκη: Αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, για τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, έδειξαν αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 07/03/2022 και της Τρίτης 08/03/2022 είναι:

  • Οριακά σταθερή (+7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 05/03/2022 και της Κυριακής 06/03/2022.
  • Οριακά αυξημένη (+24%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 28/02/2022 και Τρίτης 01/03/202.

«Η διασπορά του ιού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Α. Ξανθός: Ανάγκη ενδυνάμωσης των δημοσίων δομών της Δυτικής Μακεδονίας

Για εικόνα αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, μετά την διήμερη περιοδεία του στην περιοχή. Οι λόγοι σύμφωνα με τον κ Ξανθό έχουν να κάνουν με την «κοβιντοποίησής» τους, την ανεπαρκή στήριξη αλλά και την εξάντληση των αντοχών του προσωπικού.

Η κρίση στελέχωσης στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί, οι υγειονομικοί δίνουν σήμερα τη μάχη κατά της πανδημίας και των υπόλοιπων νοσημάτων με πολύ λιγότερες δυνάμεις ( λείπουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν), ενώ είναι καθολική η απαίτηση για μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας-αμοιβής-εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τονίζει ο κ Ξανθός.

Τονίζει δε, ότι σε αντίθεση με τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ και συρρίκνωση-υποβάθμιση νοσοκομείων της επαρχίας στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία-ΚΥ-ΚΕΦΙΑΠ της Δυτικής Μακεδονίας και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνών συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί το ΕΣΥ, θα βάλει ένα τέλος στη συζήτηση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή και θα διεκδικήσει την ισόρροπη στήριξη τους και τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Α.Ξανθός δήλωσε ότι πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής υγειονομικής αυτοτέλειας της Δυτικής Μακεδονίας με ένα νέο υγειονομικό χάρτη που θα προβλέπει αξιοπρεπείς δευτεροβάθμιες υπηρεσίες για όλες τις σημερινές νοσηλευτικές μονάδες, στήριξη των δομών ΠΦΥ-Ψυχικής Υγείας-Αποκατάστασης και σχεδιασμό νέων τριτοβάθμιου χαρακτήρα υπηρεσιών (πχ αιμοδυναμικό εργαστήριο), για να καλύπτονται αξιόπιστα οι ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς και να περιοριστούν οι διακομιδές ασθενών.

Αυτό όμως που πρωτίστως απαιτείται, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι ένα συνολικό σχέδιο ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων, 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας και στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία κλινικών του νοσοκομείου Καβάλας

Πληθαίνουν οι αναφορές για περιπτώσεις οριακής λειτουργίας ή μη λειτουργίας κλινικών του ΓΝ Καβάλας. Σύμφωνα με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, η Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου στα τέλη Φεβρουαρίου λειτούργησε μόνο με έναν γιατρό, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αναρρωτικών αδειών, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες γυναίκες ασθενείς, οι οποίες υποχρεώθηκαν να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς.

Επίσης, εδώ και καιρό η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου εφημερεύει 17 ημέρες το μήνα, και τις υπόλοιπες ημέρες οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ξάνθης. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες ασθένησε ο εφημερεύων Ουρολόγος, με αποτέλεσμα η Κλινική να παραμείνει επί της ουσίας κλειστή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν κάποια ιδιωτική κλινική ή να μετακινηθούν μεταξύ των Νοσοκομείων της ΥΠΕ, πολλές φορές με ίδιο μέσον.

Την οριακή κατάσταση παραδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και πως η κλινική δεν μπορεί να υπολειτουργεί εσαεί. Εξάλλου, λόγω του μεγάλου αριθμού κενών, οι γιατροί «περιοδεύουν» αυθημερόν σε Νοσοκομεία της ΥΠΕ.

Κίνα: Σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα, τη χώρα από όπου και ξεκίνησε η πανδημία, λόγω του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον.

Συγκεκριμένα χθες καταγράφηκαν 402 νέα κρούσματα covid-19, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη ημέρα. Η πλειοψηφία των χθεσινών κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην επαρχία Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και στην πόλη Τσινγκντάο, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Παρότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με αυτούς άλλων χωρών στον κόσμο, για την Κίνα είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2020.

Η Vidavo στηρίζει το έργο της HOPEgenesis

Η Vidavo, με εμπειρία είκοσι ετών σε εφαρμογές τηλεϊατρικής και αρκετά βραβεία καινοτομίας στηρίζει το έργο της HOPEgenesis και συνδράμει στην υγεία και την ασφάλεια των εγκύων γυναικών και των μωρών τους, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με τη δημιουργία μιας έξυπνης πλατφόρμας – τη μοναδική στην Ελλάδα με πιστοποίηση ιατροτεχνολογικού προϊόντος. Η καινοτομία και οι δυνατότητες της πλατφόρμας αυτής αλλά και η παροχή της δωρεάν χρήσης της, επιτρέπει στην HOPEgenesis να παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας των γυναικών και των εμβρύων τους, μέσω ιατρικών συσκευών με σύστημα Bluetooth.

Με αυτόν τον τρόπο, το όραμα της Vidavo για «Υγεία για όλους οπουδήποτε και αν βρίσκονται», επιβεβαιώνεται στην πράξη για ακόμα μια φορά. Η ιατρική ομάδα της HOPEgenesis είναι πάντα ενήμερη για τις σημαντικές ιατρικές μετρήσεις της κάθε εγκύου κι ας βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, ενώ η γυναίκα νιώθει την ασφάλεια που θα είχε αν επισκεπτόταν τον γυναικολόγο της.

Οι περιοχές που εφαρμόζεται ήδη το πρόγραμμα είναι τα νησιά: Άγιος Ευστράτιος, Κάσος, Καστελόριζο, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κουφονήσια, Φούρνοι και Σχοινούσα.

Σταθερά πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα

Συνεχίζει να είναι υψηλός ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει και χθες πάνω από 20.000 νέες λοιμώξεις. Αναλυτικότερα, για το τελευταίο 24ωρο, ο Οργανισμός ανακοίνωσε 21.863 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό σε σύνολο 252.568 τεστ , διαμορφώνοντας έτσι τον δείκτη θετικότητας των τεστ στο 8,65%. Αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε και στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 2.133 νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα 374 στο Ρέθυμνο,381 στα Χανιά, 1.192 στο Ηράκλειο και 186 στο Λασίθι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.561.503 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 49,4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 201 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.222 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο συνολικός αριθμός τεστ του τελευταίου 24ώρου είναι 496.409. To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,99 (95% ΔΕ: 0,89 – 1,09). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.366 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360 (64,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 241 (66,94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (33,06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.317 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 261 (ημερήσια μεταβολή +6,53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

Κρίσιμη η τρίτη δόση εμβολίου για την επίτευξη ανοσίας έναντι της παραλλαγής όμικρον

Νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι κρίσιμης σημασίας ειδικά για την επίτευξη ανοσίας έναντι της παραλλαγής Όμικρον.
Όπως είναι ήδη γνωστό, τα εμβόλια mRNA είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού, Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, όμως ειδικά κατά της Όμικρον χρειάζονται τρεις δόσεις προκειμένου να επιτευχθεί παρόμοιο επίπεδο ανοσιακής προστασίας με αυτό που παρέχουν οι δύο δόσεις έναντι των δύο προηγούμενων παραλλαγών.

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι, παρότι έχει ήδη παρατηρηθεί ότι η λοίμωξη με Όμικρον είναι γενικά ηπιότερη από ότι η λοίμωξη με τις παραλλαγές Άλφα η Δέλτα, κάποιοι ασθενείς με Όμικρον μπορεί επίσης να νοσήσουν βαριά η ακόμα να χάσουν και τη ζωή τους.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ του Τενεσί και Μίσιγκαν, με επικεφαλής τους δρ Ουέσλι Σελφ και δρ Άνταμ Λόρινγκ αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 11.690 ενήλικες με Covid-19 που νοσηλεύθηκαν σε 21 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από κάποια από τις τρεις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον, καθώς και 5.962 άτομα χωρίς κορονοϊό (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε ότι, μετά από δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας ήταν μικρότερη (65%) αν κάποιος εμβολιασμένος είχε μολυνθεί από την Όμικρον, σε σχέση με λοίμωξη από Άλφα ή Δέλτα (85% έναντι και των δύο αυτών παραλλαγών).

Όταν όμως κάποιος είχε κάνει και τρίτη ενισχυτική δόση, τότε η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας έναντι της Όμικρον ανέβαινε στο 86%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τις δύο δόσεις έναντι των Άλφα και Δέλτα.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στην περίπτωση της Όμικρον μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA είναι κρίσιμη για την προστασία των πληθυσμών από θανατηφόρα Covid-19 .

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, όσοι είχαν μολυνθεί με τη Δέλτα είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά, ακολουθούσαν οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με την Άλφα, ενώ τη μικρότερη πιθανότητα για βαριά νόσηση, ήταν οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 15% όλων των νοσηλευομένων ασθενών με Όμικρον, είτε ήταν εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι, χρειάστηκαν τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% εξ’αυτών έχασαν τελικά τη μάχη με το κορονοϊό και πέθαιναν στο νοσοκομείο.

Ένα ακόμα αναμενόμενο αλλά σημαντικό συμπέρασμα, ήταν ότι οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα από τους ανεμβολίαστους, κάτι που αφορούσε και τις τρεις παραλλαγές.

«Εκείνη»: Παράσταση αφιερωμένη στον αυτισμό

Μια διαδραστική παράσταση μυστηρίου με τίτλο «EKEINH» από την ομάδα Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (CBD), πρόκειται να παρουσιαστεί στο θέατρο Art 63, στο πλαίσιο Masterclass για τον Αυτισμό.

Πρόκειται για μια παράσταση που ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στον αυτισμό, χαρτογραφεί μέσα από ένα παιχνίδι μυστηρίου διαδρομές συνάντησης δυο φαινομενικά ασύμβατων κόσμων. Παιχνίδια του φωτός και της σκιάς λειτουργούν καταλυτικά, καθώς μεταμορφώνουν τον σκηνικό χώρο, έμψυχα και άψυχα αντικείμενα, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα που καταδεικνύει την υποκειμενικότητα της αλήθειας. Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται με την ενεργή συμμετοχή του κοινού στη δράση. Μέσα από μια αλληλουχία δράσεων και εικόνων, το κοινό οδηγείται να κατανοήσει βιωματικά την πολυπλοκότητα των άγραφων κοινωνικών κανόνων συμπεριφοράς που πολλοί από εμάς θεωρούν δεδομένους και να αντιληφθεί την απόσταση και τη διαδρομή που πρέπει κάποιος να διανύσει για να τους αποκωδικοποιήσει.

Η παράσταση αποτελεί μέρος ενός 4ωρου masterclass για θεραπευτές και γονείς, που στόχο έχει την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών με την καινοτόμο μέθοδο του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ).

Η παράσταση θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 Απριλίου στο χώρο τέχνης Art 63.Θα προηγηθεί της δρος Καρνέζη αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και την προέλευση αυτών των δυσκολιών.