ΦΣΘ: Δωρεά προστατευτικών μασκών στο «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης

Στη δωρεά 1.000 προστατευτικών μασκών στο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσ/νίκης προχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Άλματος Ζωής, αναγνωρίζοντας το αξιόλογο έργο που προσφέρει στις γυναίκες που μάχονται εναντίον του καρκίνου του μαστού, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στήριξή τους.

«Ο Σύλλογός μας, με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, ανταποκρίνεται άμεσα και στέκεται πάντα αρωγός σε όσους συνανθρώπους μας χρήζουν βοήθειας, δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον και τη στήριξή του», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσ/νίκης Κυριακούλα Δερεκενάρη τονίζει ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η κίνηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να στηρίξει το έργο μας, καθώς μέσα από τη δική σας παρουσία, μπορούμε να υλοποιούμε όλα όσα ονειρευόμαστε και να στηρίζουμε κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού, την οικογένεια της, καθώς και να προάγουμε την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση στο ευρύτερο κοινό. Το να σας έχουμε δίπλα μας, ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, αποτελεί για εμάς κινητήριο δύναμη για να συνεχίζουμε».

 

Κάτω από 12.000 τα νέα κρούσματα

Μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε στη χώρα χθες, κάτι που ωστόσο συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα λόγω του μειωμένου αριθμού των τεστ. Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ χθες, Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, ανακοίνωσε 11.986 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σε σύνολο 166.884 τεστ και τον δείκτη θετικότητας των τεστ να διαμορφώνεται στο 7,1%. Από τα νέα κρούσματα 3.906 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.289 στη Θεσσαλονίκη και 30 είναι εισαγόμενα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 48, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.562 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 90.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 242 (67.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (32.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.353 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 293 (ημερήσια μεταβολή +8.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 286 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο ΙΣΑ καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ΔΣ του ΙΣΑ καταδικάζει την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προσβάλλουν βάναυσα τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες. Πέραν όμως της κατάφωρης παραβίασης της Διεθνούς Νομιμότητας, ταυτόχρονα προσβάλλεται το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, με τις βάναυσες επιθέσεις που εκδηλώνονται από τον στρατό εισβολής κατά αμάχων, στο σύνολο της ουκρανικής επικράτειας. Μας προκαλεί αγανάκτηση και αποτροπιασμό ο θάνατος εκατοντάδων αμάχων και ο τραυματισμός πολλών άλλων, ιδιαίτερα όταν ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν, περιλαμβάνονται και παιδιά……

Ο ΙΣΑ, ως κομμάτι του Ελληνισμού και τόπος στον οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία, στέκεται αυτή την ιστορική συγκυρία στο πλευρό του ουκρανικού λαού και συντάσσεται με τις δυνάμεις που υπηρετούν την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο. Ο ΙΣΑ πρωτοστατεί στις δράσεις για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, ενώ ήδη βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας για τη φιλοξενία προσφύγων, που επέλεξαν τη χώρα μας ως ασφαλές καταφύγιο.

Ζητάμε να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος, να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο οι όποιες διαφορές και να γίνει από όλες τις πλευρές σεβαστό το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει εκείνη τους συνεργάτες και τους συμμάχους της».

23 γενετικές ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσου Covid-19

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature, διερεύνησε γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη βαρύτητα της νόσου COVID-19 σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό γιατί κάποιοι άνθρωποι νοσούν βαρύτερα μετά από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV2 σε σύγκριση με άλλους. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Ευστάθιος Καστρίτης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως σχετική γενετική μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε συνολικά περισσότερους από 57.000 άτομα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας GenOMICC συνέκριναν το γονιδίωμα 7.491 ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, 46.770 ατόμων χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου) και 1.630 ατόμων που εμφάνισαν ήπια νόσο COVID-19. Η συγκριτική γενετική ανάλυση οδήγησε στον εντοπισμό 16 νέων γενετικών παραλλαγών (πολυμορφισμών) που συνδέονται με εκδήλωση σοβαρής νόσου. Οι 16 αυτές παραλλαγές προστίθεται σε 7 γνωστές και περιγράφονται 23 συνολικά. Επιπλέον, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπαράγουν αυτά τα αποτελέσματα και σε ανεξάρτητους πληθυσμούς.

Οι γενετικοί παράγοντες που ανακαλύφθηκαν συνδέονται επιγραμματικά με την πήξη του αίματος, την ανοσολογική απόκριση στον ιό και την ένταση της φλεγμονής που ακολουθεί. Ως παράδειγμα, μια παραλλαγή στο γονίδιο IFNA1, που διαταράσσει τη λειτουργία μιας βασικής ιντερφερόνης για το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο του ατόμου που φέρει αυτή την παραλλαγή να νοσήσει βαριά από COVID-19. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει το γεγονός πως άλλες γενετικές παραλλαγές αυξημένου κινδύνου σχετίζονται με τον τρόπο που τα κύτταρα αποκρίνονται στην ιντερφερόνη IFN10, καθιστώντας την σημαντικό στόχο για περαιτέρω μελέτες και ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών. Συμπερασματικά, η νέα αυτή μελέτη περιγράφει συγκεκριμένες γενετικές ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσου COVID-19 εμπλουτίζοντας σημαντικά τις γνώσεις μας για τους μηχανισμούς απόκρισης στον ιό SARS-CoV2, ενώ δίνει τη δυνατότητα για αξιολόγηση του κινδύνου με σχετικά απλά τεστ και δημιουργεί αισιοδοξία για νέες θεραπευτικές εξελίξεις.

Προστασία των προσωπικών δεδομένων των ατόμων που ζουν με HIV

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών να καταδικάσει την παράνομη διάδοση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων οροθετικού ατόμου σε τρίτους από υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων.

To Τριμελές Εφετείο κατέληξε σε καταδικαστική κρίση, όπως και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή, με το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου. To Εφετείο μείωσε την ποινή κατά δύο μήνες χωρίς, όμως, να δεχτεί άλλο ελαφρυντικό.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον εσωτερικό χειρισμό της υπόθεσης, που αφορά ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, από τον Δήμο Αθηναίων. Για την ίδια υπόθεση, στο πλαίσιο της διενεργηθείσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, ο Δήμος Αθηναίων είχε εκδώσει απαλλακτικό πόρισμα, «λόγω αμφιβολιών».

Στην αγόρευση των συνηγόρων του ενάγοντος τονίστηκε το βαθύ στίγμα που δυστυχώς εξακολουθεί να βαρύνει τα άτομα που ζουν με HIV:
«Η πληροφορία της οροθετικότητας δεν είναι ένα ουδέτερο στοιχείο υγείας, ούτε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο χαλαρού «κουτσομπολιού, όπως, δυστυχώς, ακούστηκε κατά την απολογία», σχολίασε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, συνήγορος του ενάγοντος και σε δήλωσή του στη Θετική Φωνή τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση του Εφετείου «αποτελεί νομολογιακό κεκτημένο για τον πληροφοριακό αυτοκαθορισμο αυτής της περήφανης κοινότητας και επιβεβαιώνει ότι η παραβίαση από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα σχετικά μητρώα επιδομάτων συνεπάγεται λογοδοσία και ποινική ευθύνη».

Στις παραπάνω διαπιστώσεις και στην ανάγκη αυξημένης προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ατόμων που ζουν με HIV συνηγορούν και τα αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις για την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 από ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων στην οποία φαίνεται πως η ενημέρωση του κοινού για την HIV λοίμωξη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Παρατηρείται αρνητική στάση για τους ανθρώπους που ζουν με HIV και σημαντικό ποσοστό εκφράζει εσφαλμένες και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις σχετικά με τη μετάδοση της λοίμωξης.

Σε τυχαίο δείγμα 1.954 ατόμων, οι ερωτηθέντες:

  • Πιστεύουν πως τα άτομα με HIV «αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία» (29%) και «δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές» (28%)
  • Πιστεύουν λανθασμένα πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κοινή χρήση τουαλέτας (41%), μέσω αγκαλιάς/φιλιού (36%), από κοινή χρήση αντικειμένων (30%), από τσιμπήματα εντόμων (24%)
  • Ενώ τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή και έχουν μη-ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό (U=U), οι ερωτηθέντες απάντησαν πως αυτό δεν ισχύει (17%) ή δε γνωρίζουν (63%) για τους άνδρες και πως δεν ισχύει (7%) ή δε γνωρίζουν (64%) για τις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συμβάλλουν στην κατανόηση των προκλήσεων στην κοινωνική ζωή των ατόμων που ζουν με HIV και ενισχύουν τα αιτήματα για στοχευμένες δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, την προαγωγή του προληπτικού ελέγχου και την καταπολέμηση του στίγματος.

Αύξηση των καρκίνων που αφορούν τις γυναίκες

Η αναγκαιότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, δεδομένης της αύξησης των καρκίνων που αφορούν τις γυναίκες, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» του Κ.Ε.Φ.Ι. με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Σύμφωνα με την Παθολόγο – Ογκολόγο Ελένη Γαλάνη, περίπου το 50 % των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ενώ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζει η σωματική άσκηση. Στο κομμάτι της δευτερογενούς πρόληψης, αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού είναι επιβεβλημένη η συστηματική μαστογραφία για τις γυναίκες. Είναι κρίσιμο να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές ώστε να μην παραλείπουν τη μαστογραφία. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι η μαστογραφία να γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο μαστού και να την βλέπει έμπειρος και εξειδικευμένος ιατρός.

Η κα Γαλάνη αναφέρθηκε και στην πρόληψη άλλων πολύ συχνών καρκίνων. Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, οι καπνιστές θα πρέπει να κάνουν προληπτικά αξονική τομογραφία, ενώ για την πρόληψη του κολοορθικού καρκίνου ζωτικής σημασίας είναι η εξέταση της κολονοσκόπησης, που θα πρέπει να γίνεται μετά τα 45 έτη. Για το κομμάτι της σωματικής άσκησης και της σχέσης της με τον καρκίνο, μίλησε ο Γιώργος Καραναστάσης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες το 60-96% των ασθενών με καρκίνο εμφανίζει κόπωση.

Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν αύξηση του λιπώδους ιστού, κόπωση και μείωση της φυσικής τους δραστηριότητας, εικόνα που οδηγεί πολλές φορές στην παχυσαρκία. Οι γυναίκες αυτές δυσκολεύονται πλέον στις κινήσεις της καθημερινής τους ζωής. Η φυσική δραστηριότητα γενικά και ακόμα περισσότερο η συστηματική άσκηση βελτιώνει την καθημερινή ζωή των γυναικών.

1ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει στις 18 και 19 Μαρτίου 2022 το 1ο Συνέδριο Ασθενών με καρκίνο του μαστού με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία σε συνεδριακή αίθουσα στην Αθήνα (Golden Age Hotel), τηρώντας όλα τα ισχύοντα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, και με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook. Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της αντιμετώπισης και διαχείρισης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα σήμερα, να χαρτογραφηθεί ο τρόπος ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα να συζητηθούν τρόποι επίλυσης και βελτίωσης της διαχείρισης της ασθένειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας πάντα ως βασικό παρονομαστή την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η θεματολογία του Συνεδρίου βασίζεται στις θέσεις του Υπομνήματος που έχουν συντάξει o Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», ο Σύλλογος Γυναικών με Kαρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες: Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), το οποίο έχει κατατεθεί προς αξιοποίηση στο Υπουργείο Υγείας. Για την παρακολούθηση με φυσική παρουσία στον συνεδριακό χώρο του Golden Age Hotel απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή.

Το Συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά στο Facebook σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Μάσκα στα σχολεία: Μείωσε κατά 72% τα κρούσματα κορονοϊού

Τα σχολεία που εφάρμοσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας είχαν 72% λιγότερα κρούσματα ενδοσχολικής διασποράς συγκριτικά με σχολεία που είχαν προαιρετική τη χρήση της μάσκας, με βάση τα αποτελέσματα μίας μελέτης που διεξήχθη σε πάνω 1,1 εκατομμύρια μαθητές και 157000 άτομα προσωπικού σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ υπό την αιγίδα του NIH (National Institutes of Health).

Οι Iατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης αυτής. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η μελέτη σχεδιάστηκε στην περίοδο που το δέλτα ήταν το επικρατόν στέλεχος. Οι περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 που περιγράφηκαν στη μελέτη προήλθαν από την κοινότητα, ενώ μόλις το 10% προήλθε από σχολική διασπορά.

Οι ερευνητές περιέγραψαν ότι για κάθε 100 περιπτώσεις που προήλθαν από την κοινότητα, περιγράφηκαν 7,3 περιπτώσεις που προήλθαν από το σχολείο σε σχολεία που ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας, και 26,4 περιπτώσεις σε σχολεία που ήταν προαιρετική η μάσκα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προαιρετική χρήση μάσκας αυξάνει κατά 3,6 φορές τον κίνδυνο ενδοσχολικής μετάδοσης. Η μελέτη αφορά δεδομένα από 26 Ιουλίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή την περίοδο πριν την επέλαση του στελέχους όμικρον.

Συνολικά περιγράφηκαν 40601 λοιμώξεις στην κοινότητα (36032 σε μαθητές και 4569 σε προσωπικό) και 3085 λοιμώξεις που μεταδόθηκαν εντός σχολείου (2844 σε μαθητές και 241 σε προσωπικό). Στα σχολεία που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη, το 10% είχε προαιρετική χρήση μάσκας, το 75% είχε υποχρεωτική χρήση μάσκας και στο υπόλοιπο 15% η στρατηγική όσο αφορά τη χρήση της μάσκας άλλαξε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σύσταση Π.Ο.Υ. στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε στο Reuters ότι προέβη σε σύσταση προς την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνα υψηλού κινδύνου που στεγάζονται στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας προκειμένου να αποτραπούν «οποιεσδήποτε πιθανές διαρροές» που θα μπορούσαν να μεταδώσουν ασθένειες στον πληθυσμό.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Πρακτορείου αναφέρεται ότι όπως και σε πολλές άλλες χώρες, στην Ουκρανία υπάρχουν εργαστήρια δημόσιας υγείας που ερευνούν πώς να μετριάσουν τις απειλές επικίνδυνων ασθενειών που επηρεάζουν τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, περιλαμβανομένης και της πρόσφατης COVID-19. Τα εν λόγω εργαστήρια στην Ουκρανία έχουν τύχει υποστήριξης από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΠΟΥ. Ειδικοί βιοασφάλειας δήλωσαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί των πόλεων έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διαφυγής παθογόνων παραγόντων που προκαλούν ασθένειες, εάν κάποια από τις εγκαταστάσεις υποστεί ζημιά. Ο ΠΟΥ, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με τις δράσεις του πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Ρωσική εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ότι έχει συνεργαστεί με τα εργαστήρια δημόσιας υγείας της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια προκειμένου να προωθηθούν πρακτικές ασφαλείας που θα βοηθούσαν να αποφευχθεί «τυχαία η σκόπιμη διαρροή παθογόνων».

«Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, ο ΠΟΥ έκανε ισχυρή σύσταση στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνους μικροοργανισμούς υψηλού κινδύνου για να αποτρέψουν πιθανές διαρροές», ανέφερε ο Οργανισμός στο Reuters. Ωστόσο δεν ανέφερε πότε έκανε τη σύσταση ούτε έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη παθογόνων ή τοξινών που φιλοξενούνται στα εργαστήρια της Ουκρανίας. Επίσης δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι συστάσεις του τηρήθηκαν.

Εμβόλια mRNA: Ήπιες και βραχυπρόθεσμες οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες

Τα θέματα ασφαλείας των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 παραμένουν επίκαιρα στο πλαίσιο της συνεχούς φαρμακοεπαγρύπνησης. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των H. G. Rosenblum και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης στην οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα του συστήματος VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting Events) και του συστήματος v-safe κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της COVID-19 στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης (14 Δεκεμβρίου 2020 – 14 Ιουνίου 2021) πραγματοποιήθηκαν 298.792.852 εμβολιασμοί με mRNA εμβόλια στις ΗΠΑ. Το σύστημα VAERS κατέγραψε 340.522 συμβάματα – 313.499 (92.1%) κατατάχθηκαν ως μη-σοβαρά, 22.527 (6.6%) κατατάχθηκαν ως σοβαρά αλλά μη θανάσιμα, ενώ καταγράφηκαν και 4496 (1.3%) θάνατοι.

Επιπλέον, πάνω από τους μισούς από τους 7.914.583 καταγεγραμμένους στο σύστημα v-safe ανέφεραν τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις ανοσογονικότητας μετά τον εμβολιασμό, οι οποίες ήταν συχνότερες μετά τη δεύτερη δόση (72% τοπικές αντιδράσεις, 71% συστηματικές αντιδράσεις) συγκριτικά με μετά την πρώτη δόση (69% τοπικές αντιδράσεις, 53% συστηματικές αντιδράσεις). Κατά το χρονικό διάστημα της πρώτης εβδομάδας από τον εμβολιασμό οι σημαντικότερες παρενέργειες που καταγράφηκαν ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης (66% μετά την πρώτη δόση και 69% μετά τη δεύτερη δόση), καταβολή (34% μετά την πρώτη δόση και 56% μετά τη δεύτερη δόση) και πονοκέφαλος (27% μετά την πρώτη δόση και 46% μετά τη δεύτερη δόση). Οι αντιδράσεις ανοσογονικότητας ήταν συχνότερες την 1η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και οι περισσότερες ήταν ήπιες.

Μετά τη δεύτερη δόση καταγράφηκαν περισσότερες περιπτώσεις εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή αναζήτησαν ιατρική φροντίδα (32% έναντι 12% μετά την πρώτη δόση). Λιγότερο από το 1% των συμμετεχόντων αναζήτησαν ιατρική φροντίδα τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA. Συμπερασματικά, τα δεδομένα ασφαλείας μετά από τη χορήγηση 298 εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων mRNA έναντι της COVID-19 έδειξαν ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και βραχυπρόθεσμες.