Τριπλή βράβευση για το ΙΑΣΩ

Το ΙΑΣΩ πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά καθώς αποτελεί το μοναδικό νοσοκομείο που βραβεύεται στα Influencer Marketing Awards με τρία βραβεία εκ των οποίων το ένα Χρυσό και διακρίνεται ως εταιρεία που δημιουργεί καμπάνιες με την μεγαλύτερη επίδραση, εμπνέοντας το κοινό.

Συγκεκριμένα διακρίθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 300 υποψηφιότητες με τα εξής βραβεία:
– Χρυσό βραβείο για την καμπάνια Marketing & Επικοινωνίας για τον Μήνα Μαστού στην κατηγορία “Best Occasion-based Influencer Marketing”
-Silver βραβείο για την καμπάνια Marketing & Επικοινωνίας για τον Μήνα Μαστού στην κατηγορία “Best in Personal Care, Health & Beauty”
-Bronze βραβείο για την Επετειακή καμπάνια Marketing & Επικοινωνίας “25 Χρόνια ΙΑΣΩ” στην κατηγορία “Best Occasion-based Influencer Marketing”
Τα Influencer Marketing Awards πραγματοποιήθηκαν για 3η χρονιά, από το Marketing Week και τη Boussias, σε μια χρονική στιγμή που το Influencer Marketing σημειώνει άνοδο, το οποίο αποτυπώθηκε τόσο στον αριθμό των υποψηφιοτήτων, όσο και στην ποιότητα των έργων.

Γαλλία: Άρση των περισσοτέρων περιορισμών

Παρότι τις τελευταίες μέρες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού, αυξάνεται στη Γαλλία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε από χθες Δευτέρα την άρση των κυριότερων περιορισμών για την διασπορά του ιού. Ειδικότερα, από χθες η πρόσβαση στα σινεμά, τα θέατρα, τα εστιατόρια, τις δημόσιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες και στα καταστήματα μπορεί πλέον να γίνεται χωρίς την επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού. Παραμένει ωστόσο υποχρεωτική η επίδειξη του υγειονομικού πιστοποιητικού ή αρνητικού τεστ στα κέντρα παροχής φροντίδας υγείας και στους οίκους ευγηρίας.

Η χρήση της μάσκας, είναι το μόνο από τα μέτρα που παραμένει υποχρεωτικό στα μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Οι εταιρείες μπορούν να επιβάλλουν τη χρήση τους στους υπαλλήλους τους και το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει «ισχυρή σύσταση» για χρήση μάσκας σε περίπτωση επαφής με κρούσμα «στους εσωτερικούς χώρους για περίοδο 7 ημερών από την επιβεβαιωμένη επαφή».

Η κυβέρνηση της Γαλλίας προχώρησε στην απόφαση της άρσης των περιορισμών παρά την αύξηση των νέων κρουσμάτων γιατί ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών δεν έχει αυξηθεί γεγονός που δεν επιφέρει πίεση στο Σύστημα Υγείας της χώρας. «Πρέπει ακόμη να περιμένουμε λίγο για να δούμε αν αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί, αλλά στην πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνουμε το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών Λοιμωδών Νόσων στο νοσοκομείο Bichat του Παρισιού, Γιαζντάν Γιαζντανπανάχ. Σύμφωνα με το ίδιο, οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι: «η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής BA2, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις χειμερινές διακοπές και η χαλάρωση του πληθυσμού που είναι αρκετά φυσιολογική».

 

Covid-19: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικών δομικών αλλαγών

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η προοπτική μελέτη ασθενών-μαρτύρων από ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής την Gwenaëlle Douaud από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σκοπός του έργου τους ήταν η μελέτη τυχόν δομικών αλλαγών στους εγκεφάλους ασθενών που διαγνώστηκαν με COVID-19, όπως αξιολογήθηκαν σε διαδοχικές απεικονίσεις με Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου, πριν και μετά τη νόσο. Για το έργο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μία μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων που περιλαμβάνει και απεικονιστικά στοιχεία, τη UK-Biobank. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σχολιάζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, Γεώργιος Παρασκευάς, Σωτήριος Γιαννόπουλος, Σωτήριος Τσιόδρας και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, αξιολογήθηκαν 401 ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 και συγκρίθηκαν με 384 ασθενείς χωρίς COVID-19 (μάρτυρες). Σε όλους τους ασθενείς πραγματοποιήθηκαν δύο μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, τα ευρήματα των οποίων συγκρίθηκαν για κάθε ασθενή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αρχική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου διενεργήθηκε πριν τη νόσο COVID-19 και έτσι αποκλείστηκαν οι ασθενείς που είχαν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο άσχετες με τη λοίμωξη. Η δεύτερη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πραγματοποιήθηκε κατά μέσο όρο 141 ημέρες μετά τη νόσο COVID-19. Οι ασθενείς δε διέφεραν σημαντικά από τους μάρτυρες στα αρχικά τους χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα της απεικονιστικής σύγκρισης έδειξαν ότι οι ασθενείς με ιστορικό νόσουCOVID-19 είχαν μεγαλύτερη μείωση στον όγκο της φαιάς ουσίας και στη σκιαγραφική ενίσχυση συγκεκριμένα στις περιοχές της κογχομετωπιαίας και παρά-ιπποκάμπειας έλικας. Επιπλέον, εμφάνισαν μεγαλύτερες αλλαγές στη διάχυση σε περιοχές που σχετίζονται με τον πρωτογενή οσφρητικό φλοιό. Αλλά και στο συνολικό όγκο του εγκεφάλου, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση στους ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς ιστορικό COVID-19. Μάλιστα, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και αφού αποκλείστηκαν από την ανάλυση οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία για τη νόσο COVID-19.

Εκτός από τα απεικονιστικά ευρήματα, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν και μία ανάλυση για την αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης των ασθενών πριν και μετά τη νόσο, όπως εξετάστηκαν με μία σειρά νευροψυχολογικών δοκιμασιών. Και σε αυτήν την ανάλυση, οι ασθενείς δεν παρουσίαζαν διαφορές στην πρώτη αξιολόγηση σε σχέση με τους μάρτυρες. Ωστόσο, στη δεύτερη αξιολόγηση, οι ασθενείς με νόσο COVID-19 είχαν χειρότερη απόδοση στις νευροψυχολογικές δοκιμασίες συγκριτικά με τους μάρτυρες.

Η εν λόγω μελέτη τονίζει την επίδραση που μπορεί να έχει η νόσος COVID-19 στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και σε περιπτώσεις που η νόσος ήταν ήπια και δεν απαιτούσε τη νοσηλεία του ασθενή. Μάλιστα, οι δομικές αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο είναι εντονότερες σε περιοχές που σχετίζονται με την όσφρηση και το λιμβικό σύστημα. Τα ευρήματα αυτά πιθανό να οφείλονται είτε σε ανάδρομες εκφυλιστικές αλλοιώσεις μέσω της οσφρητικές οδού, είτε στις έντονες φλεγμονώδεις διαδικασίες που παρατηρούνται στη νόσο COVID-19, αλλά και πιθανά στον περιορισμένο ερεθισμό των συγκεκριμένων περιοχών λόγω συνυπαρχόντων διαταραχών όσφρησης (ανοσμία). Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση δομικών εγκεφαλικών αλλαγών. Παραμένει άγνωστο ωστόσο εάν αυτές οι αλλαγές μπορεί να παραμείνουν σε μόνιμη βάση ή να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα των ασθενών.

Διαδικτυακή εκδήλωση για «το ταξίδι ενός ασθενή με σπάνιο νόσημα»

Στις 28 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, η Chiesi Hellas διοργάνωσε διαδικτυακά την εκδήλωση «Από την τέχνη στην πραγματικότητα: το ταξίδι ενός ασθενή με
σπάνιο νόσημα», υπό την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της φεστιβαλικής ταινίας μικρού μήκους «Rare Land», του Ευθύμη Χατζή, η οποία πραγματεύεται το ταξίδι ενός μικρού ασθενή με σπάνια ασθένεια και της οικογένειάς του από τον φόβο, την αγωνία και το σκοτάδι προς την αποδοχή, την ελπίδα και το φως, και συνέχισε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε εκλεκτούς προσκεκλημένους από τον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, της Ιατρικής Κοινότητας
και των Συλλόγων Ασθενών.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι επιμέρους προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα μέσα στο Σύστημα Υγείας, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, και συνεπώς η ανάγκη για δημιουργία δικτύων συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων για τη στήριξη των Σπάνιων Ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως είναι πολύ σημαντικό να προωθηθεί κάθε μέσο που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση των σπάνιων παθήσεων και στην πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Και συνέχισε λέγοντας πως η πολιτεία, το υπουργείο και κάθε ένας αρμόδιος φορέας οφείλουν όλοι να κάνουν ότι είναι δυνατόν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με σπάνια νοσήματα και να είναι δίπλα σε μικρούς και μεγάλους ασθενείς και στις οικογένειές τους, σε κάθε τομέα της ζωής τους, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τον ανοιχτό και συνεχή διάλογο για την καλύτερη φροντίδα τους.

Επιπτώσεις στην Ελλάδα από πιθανό πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκληθεί ανησυχία στην κοινωνία, μεταξύ των άλλων, σχετικά με τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος και τις πιθανές συνέπειές του.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παντελής Καραΐσκος (Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής), Ευστάθιος Στυλιάρης (Αναπληρωτής Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής), Σοφία Χατζηιωάννου (Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) διευκρινίζουν κάποια σημαντικά σημεία.

Στην Ουκρανία υπάρχουν όντως πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες απειλούνται στη φάση αυτή. Μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί κάποιο θέμα πυρηνικής ασφάλειας και τα επίπεδα ραδιενέργειας αναφέρονται ως φυσιολογικά, σύμφωνα με τις συνεχείς ανακοινώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις χαμηλές τιμές ραδιενέργειας περιβάλλοντος που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά, είναι απαραίτητη η συνεχής εγρήγορση και παρακολούθηση της κατάστασης, γιατί και η ελάχιστη πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος εν μέσω πολέμου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος, που όλοι απευχόμαστε, θα απαιτηθούν επείγοντα μέτρα προστασίας από την ραδιενέργεια για τους κατοίκους της Ουκρανίας και των γειτονικών περιοχών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την Ουκρανία και για τη χώρας μας δεν θα απαιτηθούν τα περισσότερα από τα σχετικά μέτρα.
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αυτό που πιθανόν να χρειαστεί στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Είναι ενδεχόμενος ο περιορισμός στην κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων που έχουν παραχθεί σε περιοχές κοντά στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης. Λόγω ακριβώς της απόστασης δεν θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα, όπως η χορήγηση χαπιών ιωδίου. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί συμπολίτες μας σπεύδουν να προμηθευτούν προληπτικά χάπια ιωδίου ή άλλα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στη χώρα μας ως συμπληρώματα διατροφής το τελευταίο διάστημα.

Πρώτον, αυτό το μέτρο δεν θα χρειαστεί εδώ, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία. Η προφυλακτική χορήγηση ιωδίου θα μπορούσε να συστήνεται σε απόσταση έως και 20 km ή και έως περίπου 100 km από το πυρηνικό εργοστάσιο ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος και επομένως αφορά μόνο τον πληθυσμό κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεύτερον και πολύ σημαντικό, η αυθαίρετη και αλόγιστη λήψη χαπιών ιωδίου μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες από τον θυρεοειδή αδένα, όπως την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού, κατάσταση επιζήμια για την υγεία μας. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με τις θέσεις της οποίας έχουν συμφωνήσει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης και η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος.

Ο ρευματοπαθής μετά την πανδημία

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ο ρευματοπαθής μετά την πανδημία», την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 και ώρες 18:30-19:30 μέσω της σελίδας της στο Facebook: https://www.facebook.com/eleanarheumatism. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Φαρμασερβ-Lilly και Pfizer.

Τα θέματα της εκδήλωσης είναι:
• «Τα διδάγματα από την πανδημία «όπλα» για καλύτερη ποιότητα ζωής» με ομιλητή τον κο Χρήστο Λιονή, Καθ. Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντή Κλινικής Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Π.Α.ΓΝ.Η, Επισκέπτη Καθ. στον τομέα Υγείας, Ιατρικής & Επιστημών Φροντίδας του Παν. Linkoping Σουηδίας, Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνώμων για αποτελεσματικές Επενδύσεις στον Τομέα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρο της Ομάδας για την ψυχική υγεία της Παγκόσμιας Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.
• «Ασθενείς με ρευματικά νοσήματα & Covid-19:Το σήμερα και η αυριανή ημέρα», με ομιλητή τον κο Σπύρο Νίκα, Ρευματολόγο, Εκπαιδευθέντα στο U/S Μυοσκελετικού στο Russells Hall Hospital, UK.
• «Μια σύγχρονη προσέγγιση για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας του ρευματοπαθή ασθενή στην μετά Covid-19 εποχή», με ομιλήτρια την κα Δέσποινα Γιαννούλη, Πιστοποιημένη Δασκάλα Mindfulness, Breathworks, UK.

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) γνωστοποιεί ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας 2022 θα είναι «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου.»
Με αυτό το κεντρικό μήνυμα, η παγκόσμια εκστρατεία που διενεργεί η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας για 18η συνεχή χρονιά υπογραμμίζει την αξία της συνεισφοράς του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της θαλασσαιμίας, αλλά και την παραδοχή ότι η συλλογική δράση για την ενίσχυση της ενημέρωσης και την αφύπνιση του κοινού γύρω από την ασθένεια είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Παρά την αυξανόμενη εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη θαλασσαιμία και η ενεργοποίηση των αρμόδιων υγειονομικών φορέων για την ορθή πρόληψη και διαχείρισή της, παραμένουν σημαντικά περιορισμένες σε πολλές χώρες. Είναι αξιοσημείωτο, για παράδειγμα, ότι 8 στους 10 φορείς της θαλασσαιμίας παγκοσμίως δε γνωρίζουν ότι έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο που προκαλεί τη νόσο και ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί με σοβαρή μορφή θαλασσαιμίας, αν και ο/η σύντροφός τους είναι επίσης φορέας της ασθένειας.

Η άγνοια, η παραπληροφόρηση και ο κοινωνικός στιγματισμός που συχνά συνοδεύουν τη θαλασσαιμία είναι φαινόμενα αισθητά σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εντοπίζεται η ασθένεια και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου υπολογίζεται ότι ζει πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού των θαλασσαιμικών. Μολονότι σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, με μακρά και επιτυχή παράδοση στην πρόληψη και διαχείριση της θαλασσαιμίας, οι ασθενείς, παρά το όποια προβλήματα, χαίρουν πλέον μιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής, η νόσος συνιστά μια εντεινόμενη υγειονομική, ιατρική και κοινωνικοοικονομική πρόκληση σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου και η ορθή ενημέρωση και γνώση για τον έλεγχο και την αντιμετώπισή της ανάγεται σε ζήτημα καίριας σημασίας.

Η Επίσημη Εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 2022 θα ξεκινήσει εντός του μήνα Μαρτίου, παρέχοντας πλούσιο επικοινωνιακό και εκπαιδευτικό υλικό και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς, ώστε να συμμετάσχει ενεργά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη θαλασσαιμία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με αυτή.

 

Bayer: Η καινοτομία βασικός μοχλός ανάπτυξης του τομέα φαρμάκων

Στην ετήσια συνάντηση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Pharma Media Day 2022, η Bayer παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό του Τομέα Φαρμάκων. Η εταιρεία παρουσίασε το δυναμικό πρόγραμμα ‘Eρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) με 50 projects σε κλινική ανάπτυξη, στους τομείς της καρδιολογίας, της ογκολογίας, της ακτινολογίας και της γυναικολογίας.

«Κάνουμε τολμηρά βήματα προς την ανάπτυξη φαρμάκων, επενδύοντας σε τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιοϊατρικής και τεχνολογικής επανάστασης. Η ηγετική θέση μας στην καρδιολογία, την ακτινολογία και τη γυναικολογία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ενώ επεκτείνουμε την παρουσία μας στην ογκολογία προωθώντας νέες προσεγγίσεις που θα αλλάξουν το πρότυπο θεραπείας για τους ασθενείς», δήλωσε ο Stefan Oelrich, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και Πρόεδρος του Τομέα Φαρμάκων.

«Οι προσπάθειές μας αποκρυσταλλώνονται στα νεότερα προϊόντα μας, με δύο πιθανά blockbusters, ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ουσιών σε έρευνα τελικής Φάσης και με τουλάχιστον άλλη μια μεγάλη επιτυχία». Στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων, η Bayer διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο νέων προϊόντων σε τελική Φάση ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εγκρίσεων της βερισιγουάτης και της φινερενόνης. Με τρεις νέες κυκλοφορίες προϊόντων τα τελευταία πέντε χρόνια, η Bayer έχει διευρύνει σημαντικά την παρουσία της στην Ογκολογία, εστιάζοντας σε εκείνες τις περιοχές με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, ενώ εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων.

Ένας βασικός τομέας για την Bayer είναι ο καρκίνος του προστάτη. Η Bayer έχει δύο εγκεκριμένα προϊόντα, τη  δαρολουταμίδη και το διχλωριούχο ράδιο-223, για τη θεραπεία του μη μεταστατικού και του μεταστατικού ευνουχοάντοχου καρκίνου του προστάτη. Για τον τομέα της Ακτινολογίας, η Bayer αναπτύσσει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επαγγελματίες υγείας διαχειρίζονται κεντρικά τις εφαρμογές ιατρικής απεικόνισης και ροής εργασιών απεικόνισης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Στον τομέα των γυναικολογικών παθήσεων το Elinzanetant, ένας μη ορμονικός, διπλός ανταγωνιστής του υποδοχέα νευροκινίνης-1,3, διερευνάται στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης Φάσης III OASIS για τη θεραπεία αγγειοκινητικών συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση.

Pfizer: Δωρεά όλων των κερδών από τη ρωσική θυγατρική της

Πριν από λίγες ημέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, Ph.D., δήλωσε ότι η εταιρεία θα σταματήσει τις επενδύσεις της στη Ρωσία, αλλά εξακολουθεί να προμηθεύει εκεί τα απαραίτητα φάρμακα. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Pfizer έκανε ένα βήμα ακόμα και δεσμεύθηκε να δωρίσει όλα τα κέρδη από τη ρωσική θυγατρική της  σε «δράσεις που παρέχουν άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας».

Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε μετά τη δήλωση του Albert Bourla στο CBS ότι η Pfizer θα σταματήσει νέες επενδύσεις στη Ρωσία εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία. Επίσης τη Δευτέρα, η Pfizer δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει νέες κλινικές δοκιμές στη Ρωσία και ότι θα σταματήσει τη στρατολόγηση για υπάρχουσες δοκιμές εκεί. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις  ρυθμιστικές αρχές για να μεταφέρει τις ήδη υπάρχουσες δοκιμές της σε εναλλακτικές τοποθεσίες.«Αυτές οι αποφάσεις ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας για τον ασθενή και διασφαλίζουν ότι κάθε δολάριο κέρδους που προέρχεται από τη Ρωσία θα ενισχύσει την Ουκρανία και τον λαό της καθώς συνεχίζουν να υπερασπίζονται γενναία το έθνος τους και την ελευθερία από αυτήν την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση», ανέφερε η εταιρεία στη δήλωση της.

Η Pfizer δεν είναι η μόνη μεγάλη διεθνής φαρμακοβιομηχανία που παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία. Πάνω από 24  φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με έναν τρέχοντα απολογισμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων.

 

Εμβόλιο Novavax: Έχουν ήδη εμβολιαστεί 1640 πολίτες

Στα ποσοστά των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα, αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι  το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν λάβει μία δόση είναι το ίδιο με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι πάνω από 7.870.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, δηλαδή ποσοστό 75%, που είναι το ίδιο  με το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερα από 7.560.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8 του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72% του γενικού πληθυσμού και 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με το εμβόλιο της NOVAVAX, που άρχισε να χορηγείται στην Ελλάδα από τις 5 Μαρτίου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.640 πολίτες και 1.540 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.