Εuromedica Κλινική Γένεσις : Γεννήθηκαν τρίδυμα κοριτσάκια από τον ίδιο πλακούντα

Τρίδυμα κοριτσάκια που τρέφονταν από τον ίδιο πλακούντα γεννήθηκαν στην κλινική Γένεσις του ομίλου Euromedica, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο στην ιατρική βιβλιογραφία περιστατικό,  που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Τα τρία κοριτσάκια και η μητέρα τους είναι πολύ  καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο, κ. Νίκο Παπανικολάου, συνεργάτη του «Γένεσις», ο οποίος παρακολούθησε την κύηση από την αρχή, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, καθώς πρόκειται, για μονοχοριονικά και  τριαμνιακά τρίδυμα, δηλαδή έμβρυα που αναπτύσσονται μέσα στον ίδιο χοριονικό σάκο και τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα.  Mε βάση τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία η συχνότητα τέτοιας κύησης είναι μικρότερη από 1 :100.000, ενώ στην ελληνική βιβλιογραφία δεν έχει εμφανιστεί αντίστοιχο περιστατικό.

Τα τρίδυμα προέκυψαν από αυτόματη σύλληψη, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο σπάνιο το γεγονός. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται γύρω στα 40 αντίστοιχα περιστατικά. Όπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου, οι κυήσεις τέτοιων τριδύμων συχνά παρουσιάζουν επιπλοκές, επειδή τα έμβρυα τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα, οπότε η καθυστέρηση στην ανάπτυξη ενός από τα τρία έμβρυα επηρεάζει άμεσα και καταστροφικά τα άλλα δύο. Ωστόσο στην παρούσα περίπτωση η εγκυμοσύνη εξελίχτηκε επιτυχώς μετά από εντατική παρακολούθηση και η μητέρα γέννησε τρία κοριτσάκια που ζύγιζαν περίπου 1.800 γραμμάρια το καθένα.

Το ζευγάρι που απέκτησε τα τρίδυμα κοριτσάκια,  δεν είχε ιστορικό με πολύδυμη κύηση στην οικογένεια.

Ο διοικητικός διευθυντής του Γένεσις κ. Θάνος Κόιος, δήλωσε ότι η κλινική, όντας η μεγαλύτερη μαιευτική κλινική στη Βόρειο Ελλάδα παρέχει πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών μέχρι και τρίτου επιπέδου, εξοπλισμένη με υπερσύγχρονους αναπνευστήρες, επιτρέπει την ασφαλή αντιμετώπιση ακόμα και των πιο δύσκολων περιστατικών, εμπνέοντας ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στους συνεργάτες ιατρούς, το προσωπικό και βέβαια σε όλους όσοι απευθύνονται στις υπηρεσίες της κλινικής.

Aς σημειωθεί ότι το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για τους τοκετούς στην κλινική Γένεσις, με περισσότερους από 4.500 τοκετούς.

 

Ιατρική ακριβείας στον καρκίνο του θυρεοειδούς

Η ενημέρωση των Ιατρών – Συνεργατών και των Επαγγελματιών Υγείας, για την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας στον Καρκίνο του Θυρεοειδούς, είναι ο σκοπός της Υβριδικής Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: “Σύγχρονη Προσέγγιση του Καρκίνου του Θυρεοειδούς”, που διοργανώνει το Τμήμα Χειρουργικής Θυρεοειδούς του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, ώρα 09:00 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ημερίδας είναι ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, MD, FACS, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική. Η εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας στον καρκίνο του θυρεοειδούς, δηλαδή της εξατομικευμένης διάγνωσης και της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης για τον κάθε ένα ασθενή, έχει στόχο να αποφεύγεται τόσο η ατελής θεραπεία, όσο και η υπερθεραπεία αυτής της νόσου.

Οι ιατροί που θα συμμετέχουν στα Προεδρεία, καθώς και οι ομιλητές, είναι εξειδικευμένοι στον Καρκίνο του Θυρεοειδούς και αναγνωρισμένοι τόσο σε ελληνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές όπως οι κ.κ. Laura Fugazzola, Professor of Endocrinology, Department of Pathophysiology and Transplantation, University of Milan, Italy, Paolo Miccoli, Professor of General Surgery, Department of Surgical Pathology, University of Pisa, Italy, Gabriele Materazzi, Professor of Surgery, University of Pisa, Italy και Cristina Romei, BCs, PhD, Department of Clinical Endocrinology and Metabolism, Unit of Endocrinology, University of Pisa, Italy, οι οποίοι θα παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία του Καρκίνου του Θυρεοειδούς.
Η εγγραφή για τη δια ζώσης ή διαδικτυακή παρακολούθηση της Ημερίδας είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους στο ακόλουθο link: https://bit.ly/3vCdHvw

Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση της Ημερίδας, μπορούν να συνδεθούν στο ακόλουθο link: https://bit.ly/3scmhyU

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την 6η ΥΠΕ

Το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αρμοδιότητας της 6ης Υ.ΠΕ., προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια Αντιδραστηρίων, Αναλώσιμων Υλικών Εργαστηρίων και συνοδού εξοπλισμού που απαιτούνται για τη διενέργεια έξι χιλιάδων (6.000) εξετάσεων μοριακής ανίχνευσης του SARS-COV-2, με δικαίωμα προαίρεσης τεσσάρων χιλιάδων εξετάσεων (4.000),  με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Ο προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 140.000 ευρώ.   Προσφορές θα κατατίθενται μέχρι και 17-03-2022, ενώ η αποσφράγιση θα γίνει μία μέρα μετά.

 

Πρωτοεμφανιζόμενη άνοια σε ασθενείς με πνευμονία από covid-19

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases, η μελέτη ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με επικεφαλής το νευρολόγο Adnan I. Qureshi από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, που είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συχνότητας πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας σε ασθενείς έπειτα από πνευμονία από νόσο COVID-19 έναντι ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Παρασκευάς και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου. Για τη διενέργεια της μελέτης, συγκεντρώθηκαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 10.403 ασθενών με πνευμονία από νόσο COVID-19 από 110 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μεταξύ των ασθενών αυτών, οι 312 ασθενείς διαγνώστηκαν με πρωτοεμφανιζόμενη άνοια, διάγνωση η οποία καταγράφηκε 182 ημέρες (διάμεση τιμή) μετά την πνευμονία από COVID-19.

Από την άλλη μεριά, μεταξύ των 10.403 ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες πλην νόσου COVID-19, οι 263 ανέπτυξαν άνοια.
Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας συγκρίθηκε στις δύο ομάδες, έπειτα από στατιστική προσαρμογή ως προς διάφορους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό), και φάνηκε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία από COVID-19 έναντι άλλων παραγόντων (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,003). H διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρέμεινε σημαντική, ακόμα και όταν προσαρμόστηκαν δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών, όπως η εμφάνιση σηπτικού σοκ, η ανάγκη διασωλήνωσης ή μηχανικού αερισμού και η επιπλοκή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,004).

Άλλοι παράγοντες που σχετίστηκαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ήταν η αυξημένη ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ, το ιστορικό κατάθλιψης, εγκεφαλοπάθειας ή οργανικού ψυχοσυνδρόμου και η εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η πνευμονία από νόσο COVID-19 σχετίζεται ανεξάρτητα με την ανάπτυξη πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας μετά τη νοσηλεία. Επομένως, θεράποντες ιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για αυτήν την πιθανή επιπλοκή και να αναζητούν εξειδικευμένο έλεγχο για την αξιολόγηση των τυχόν γνωστικών ελλειμμάτων των ασθενών με COVID-19 αναλόγως των ενδείξεων.

 

Ανοιχτές συζητήσεις για τα τρία νέα νοσοκομεία της πρωτοβουλίας για την υγεία του ΙΣΝ

Στις 2, 3 και 8 Μαρτίου 2022, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις με τους κατοίκους και τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και της Σπάρτης, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, αντίστοιχα, που υλοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της εν εξελίξει Πρωτοβουλίας για την Υγεία.

Πρόκειται για τον πέμπτο, κατά σειρά, κύκλο ανοιχτών συζητήσεων που διοργάνωσε το ΙΣΝ, στο πνεύμα της διαφανούς, τακτικής και αμφίδρομης επικοινωνίας που επιδιώκουμε να έχουμε με τις τοπικές κοινωνίες των τριών περιοχών. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΙΣΝ, της Ομάδας Μελέτης, του Υπουργείου Υγείας και τοπικών φορέων, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε αναλυτικά το όραμα, ο σχεδιασμός και οι πρόσφατες εξελίξεις των έργων, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις τελευταίες συζητήσεις του Ιούλιου 2021.

Οι εργασίες για τη δημιουργία των τριών νοσοκομείων συνεχίζονται εντατικά, σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα για έναρξη της κατασκευής τους τον Ιανουάριο 2023 και ολοκλήρωση και παράδοσή των έργων στην Ελληνική κοινωνία εντός του 2025. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το ΙΣΝ και η Ομάδα Μελέτης παρουσίασαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις κλινικές παροχές των νοσοκομείων, με αναφορά στις νέες προβλέψεις που ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό κατόπιν των πρόσφατων διαβουλεύσεων του ΙΣΝ με τις κατά τόπους ιατρικές κοινότητες.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, βάσει των οποίων η διαδικασία δημοπράτησης των τριών έργων προγραμματίζεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022. Το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει ανοιχτά τις ερωτήσεις του σχετικά με την ανάπτυξη και μελλοντική λειτουργία των τριών νοσοκομείων, αλλά και τα συνοδά έργα υποδομών, ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου, για τη σύνδεση των νοσοκομείων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και τις οδικές προσβάσεις.

ΕΠΕ: Νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) ανακοίνωσε την έναρξη του διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία», μια νέα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της επικοινωνίας πνευμονολόγου-ασθενούς σε όλες τις βαθμίδες υγείας, που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi.

Το πρόγραμμα της ΕΠΕ, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έχει ως στόχο αρχικά να εκπαιδευτούν οι πνευμονολόγοι τόσο σε τεχνικές διαχείρισης του καθημερινού στρες και της έλλειψης χρόνου όσο και σε τεχνικές, που μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μια αποτελεσματική επικοινωνία με διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών. Παράλληλα, η εκπαίδευση θα τους δώσει εφόδια, που θα συμβάλουν στη θεραπευτική συμμόρφωση του ασθενή και στη δική τους συναισθηματική θωράκιση όχι μόνο ως επαγγελματίες, αλλά και ως άνθρωποι που στέκονται δίπλα στον κάθε ασθενή και στην οικογένειά του.

Θα πραγματοποιηθούν αρχικά δύο μονοήμερα workshops στην Αθήνα, ένα αποκλειστικά για νοσοκομειακούς πνευμονολόγους στις 19 Μαρτίου και ένα για ιδιώτες πνευμονολόγους στις 2 Απριλίου, ενώ αναμένεται να προγραμματιστούν και άλλα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εντός και εκτός Αττικής. Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέας της Ε.Π.Ε, καθηγητής Πνευμονολογίας Πέτρο Μπακάκο, «το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους τους πνευμονολόγους, ανεξαρτήτως αν εργάζονται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, καθώς όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ ψυχικά ισορροπημένου γιατρού και ασθενούς μπορεί να μας οδηγήσει στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική διαχείριση των νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος ΔΣ της Ε.Π.Ε., Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, αναφέρθηκε σε έρευνα σε επτά κλινικές COVID σε νοσοκομεία αναφοράς στην Ελλάδα, οποία έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό γιατρών και νοσηλευτών των κλινικών αυτών να παρουσιάσουν μέτρια-σοβαρή κατάθλιψη ενώ το 33% παρουσίασαν άγχος. Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα burnout ήταν ιδιαίτερα υψηλά, με 65% των ατόμων να παρουσιάζουν συναισθηματική εξάντληση, 92% σοβαρή αποπροσωποποίηση και 51% χαμηλά προσωπικά επιτεύγματα. Τα αίτια αυτών ήταν ο φόβος, το άγχος, ο κίνδυνος της μόλυνσης, η έλλειψη μέσων προφύλαξης (μάσκες, γάντια κ.λπ.) και χαμηλή κοινωνική υποστήριξη.

«Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης έχουν επίπτωση στην απόδοση των επαγγελματιών υγείας ως προς τη φροντίδα των ασθενών εξαιτίας της εξάντλησης (burn out), αλλά και στην ψυχική τους υγεία και ισορροπία, οδηγώντας σταδιακά στην απώλεια της ενσυναίσθησης», δήλωσε η Νικολέτα Ροβίνα, Μέλος ΔΣ Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας.

Η αποτελεσματική επικοινωνία, συνδυάζει ένα σύνολο δεξιοτήτων, όπως η ενεργητική ακρόαση, η μη λεκτική επικοινωνία, η ικανότητα αναγνώρισης αλλά και διαχείρισης των συναισθημάτων των άλλων, τόνισε η Ελισσάβετ Κάλμπαρη, Neuropsychologist, και υπέυθυνη εκπαίδευσης του προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν απαραίτητη η εκπαίδευση όλων των γιατρών στη δεξιότητα της ενσυναίσθησης και της επικοινωνίας με τον ασθενή, οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ απάντησαν ότι είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς στην Ελλάδα, αντίθετα με άλλες χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, δεν υπάρχει ανάλογο μάθημα ούτε κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών αλλά και ούτε μέσα στα νοσοκομεία με τη μορφή σεμιναρίων σε περιόδους κρίσης.

 

Όμικρον: Για περισσότερο χρόνο λοιμογόνος πάνω στις επιφάνειες

Εργαστηριακά πειράματα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι τα σωματίδια της παραλλαγής Όμικρον, παραμένουν λοιμογόνα για περισσότερο χρονικό διάστημα πάνω στις επιφάνειες από ότι τα αντίστοιχα σωματίδια των προηγούμενων παραλλαγών, κάτι που ίσως εξηγεί και εν μέρει τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της εν λόγω παραλλαγής. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, οι ερευνητές έβαλαν σταγονίδια με κορονοϊό, τόσο από την αρχική παραλλαγή όσο και από την Όμικρον (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαπιστώθηκε ότι στις ομαλές επιφάνειες όπως γυαλί, χάλυβας, πλαστικό η Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορονοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί. Πάνω σε πορώδες χαρτί ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από 30 λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα.

Παρότι, όπως έχουν καταδείξει πολλές μελέτες ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα, το νέο εύρημα υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά τη σημασία της υγιεινής των χεριών δεδομένου ότι η μόλυνση μπορεί να προέλθει και από τις επιφάνειες, αν και λιγότερο συχνά. Ο ερευνητής Λέο Πουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι η νέα μελέτη υπενθυμίζει επίσης και την ανάγκη του συχνού καθαρισμού των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά από διαφορετικούς ανθρώπους και αφορά ιδίως «επιφάνειες και περιβάλλοντα που μολύνονται από κάποιον ασθενή με Covid-19».

Ζωή Ράπτη: Χρήση «Πολιτιστικής Συνταγογράφησης»

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, σε επίπεδο Υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων του Π.Ο.Υ Ευρώπης, της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν η Ψυχική Υγεία των ευάλωτων νέων («Mental Health of vulnerable young people»).

Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός τόνισε ότι η Ψυχική Υγεία αποτελεί κεντρικό μέλημα για την Ελλάδα και υπογράμμισε τη σημασία των διεθνών συνεργασιών και των πρωτοβουλιών φορέων, όπως η Επιτροπή της ΕΕ, ο ΠΟΥ Ευρώπης και η UNICEF. Η Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις δράσεις της Ελλάδας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων, με έμφαση στις δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης του στίγματος.

Επεσήμανε ως σημαντικότερες τη θεσμοθέτηση των Μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση και τη συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης για τη σύσταση Κέντρου Αριστείας παιδιών και εφήβων στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δημιουργία εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στην ανάπτυξη δικτύου τηλεψυχιατρικής, με χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων. Επιπλέον, τόνισε τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινή Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία, με συντονισμό από την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, με Επίτροπο τη Στέλλα Κυριακίδη.

Ακόμη, η Υφυπουργός πρότεινε τη δημιουργία οριζόντιων πολιτικών Ψυχικής Υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμβολή των τεχνών και συγκεκριμένα εισηγήθηκε τη χρήση της «πολιτιστικής συνταγογράφησης» για την προώθηση της ευημερίας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. H δράση αυτή σχεδιάζεται ήδη να εκτελεστεί στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Τέλος, επεσήμανε ότι κοινός στόχος είναι η δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού, υψηλής ποιότητας, χωρίς στίγμα συστήματος υγείας με ολιστικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μοναδικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας στα θέματα της Ψυχικής Υγείας και ειδικότερα, της Συνόδου Κορυφής των Αθηνών (22-23 Ιουλίου 2021), της έναρξης της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας του ΠΟΥ Ευρώπης για την Ψυχική Υγεία (Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2021), καθώς και της Παγκόσμιας Συνόδου για την Ψυχική Υγεία «Mind Our Rights, Now!».

Τμήμα Απεικόνισης Μαστού στο Affidea Central

 Στο Διαγνωστικό Κέντρο Central (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 97, Πλaτεία Μαβίλη) του Ομίλου Affidea λειτουργεί το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού, το οποίο δημιουργήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών κάθε σύγχρονης γυναίκας.

 

Το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού καλύπτει τον τακτικό προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο, αλλά δίνει και απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτόν, ώστε μέσα από εξειδικευμένες διαγνωστικές και επεμβατικές προσεγγίσεις να επιτυγχάνεται άμεση και ακριβής διάγνωση.

 

Αποτελείται από μια ομάδα εξειδικευμένων ιατρών και τεχνολόγων, που καλύπτουν όλο το φάσμα των απεικονιστικών εξετάσεων πρόληψης και διάγνωσης παθήσεων μαστού. Με τη συμβουλευτική καθοδήγηση ενημερώνεται η εξεταζόμενη για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων και για τα πιθανά αναγκαία επόμενα βήματα.

 

Με τη χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν τον απεικονιστικό και διαγνωστικό έλεγχο των μαστών, όπως ψηφιακή μαστογραφία, 3D μαστογραφία – Τομοσύνθεση, υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας, ελαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία, FNA, βιοψία υπό υπερηχογραφική (core biopsy).

 

Το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central παρέχει την εγγύηση ποιότητας του κορυφαίου ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη.

 

Ο επιστημονικός διευθυντής του Affidea Central, αγγειολόγος-ακτινολόγος, Δρ. Νικόλαος Λιάσης, ανέφερε σχετικά: «Στο Affidea Central, εκτός των άλλων, παρέχουμε εξατομικευμένη ολιστική φροντίδα για την υγεία του μαστού με δυνατότητα πραγματοποίησης όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων σε μία μόνο επίσκεψη. Γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία, κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει την καλύτερη περίθαλψη  προσαρμοσμένη στις δικές της ανάγκες, ενώ είμαστε δίπλα της σε κάθε της βήμα».

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Affidea Central, 210 6770200, E-mail: [email protected]

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 06.30-21.00 & Σάββατο 07.30-15.00

FDA: Έδωσε πράσινο φως στο Lynparza

Ο FDA έδωσε πράσινο φως στο φάρμακο των AstraZeneca και MSD Lynparza για μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με πρώιμο καρκίνο του μαστού υψηλού κινδύνου μετά από χημειοθεραπεία είτε πριν είτε μετά την επέμβαση, όπως δήλωσαν οι δύο εταιρείες πριν λίγες μέρες. Σημειώνεται ότι ο όγκος του ασθενούς πρέπει να φέρει μεταλλάξεις βλαστικής σειράς BRCA και να είναι αρνητικός σε HER2.

Περίπου το 91% όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, με μεταλλάξεις BRCA που εντοπίζονται σε περίπου 5% έως 10% των περιπτώσεων. Το πράσινο φως του FDA καθιστά το Lynparza τον πρώτο αναστολέα PARP —και την πρώτη στοχευμένη θεραπεία— για τη μεταχειρουργική ρύθμιση του καρκίνου του μαστού, γνωστή ως επικουρική θεραπεία. Με βάση τον πληθυσμό των ασθενών, ο αναλυτής της SVB Leerink, Andrew Berens, M.D., υπολόγισε ότι η επικουρική ρύθμιση του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Lynparza. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το εν λόγω φάρμακο μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπών διηθητικού καρκίνου του μαστού, εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 42%. Όπως αναφέρει το Fierce Pharma, πέρυσι, όταν οι ερευνητές παρουσίασαν αυτά τα δεδομένα επιβίωσης χωρίς παθήσεις κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, το Lynparza είχε ήδη δείξει ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο. Τώρα, μια πρόσφατη ανάλυση επιβεβαίωσε μια «στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική» βελτίωση στην επιβίωση των ασθενών, καθώς μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 32% σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.