Ρύπανση του αέρα και αυτόνοσες παθήσεις

Νέα ιταλική έρευνα συνδέει την ρύπανση του αέρα με την εμφάνιση αυτοάνοσων παθήσεων και ιδιαίτερα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Οι Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον ρευματολόγο δρα Τζιοβάνι Αντάμι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «RMD Open», ανέλυσαν στοιχεία για 81.363 ανθρώπους (το 92% γυναίκες) με μέση ηλικία 65 ετών, εκ των οποίων οι 9.723 (ποσοστό 12%) είχαν διαγνωστεί με κάποια αυτοάνοση πάθηση μεταξύ 2016 και 2020.Τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα ελήφθησαν από 617 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ιταλία.

Όπως διαπιστώθηκε, τα αυξημένα επίπεδα σωματιδίων (ΡΜ10) σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσης πάθησης και συγκεκριμένα κάθε αύξηση των σωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) βρέθηκε να αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο για τέτοια πάθηση. Ειδικότερα, η μακρόχρονη έκθεση σε επίπεδα σωματιδίων ΡΜ10 άνω των 30 μg/m3 και των σωματιδίων ΡΜ2,5 άνω των 20 μg/m3 συσχετίστηκε με μία αύξηση κατά 12% και 13%, αντίστοιχα, του κινδύνου για αυτοάνοση πάθηση.

 

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) της Γερμανίας κατέγραψε χθες 262.593 νέες μολύνσεις, δηλαδή αύξηση 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε σχεδόν 17,7 εκατομμύρια.
Οι μολύνσεις στη Γερμανία αυξάνονται ξανά από τις αρχές Μαρτίου, αφού άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί για την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων ατόμων σε πολλούς εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Τα στοιχεία έδειξαν 1.607 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα την Τετάρτη, από 1.585 την προηγούμενη ημέρα. Άλλοι 269 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 126.142 άτομα.
Την Παρασκευή, το Γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει νόμο που θα μειώσει σημαντικά τους περιορισμούς σε όλη τη Γερμανία. Ο ισχύων νόμος λήγει το Σάββατο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι παρόλο που τα κρούσματα αυξάνονται, δεν υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας λόγω των εμβολιασμών και των ήπιων συμπτωμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον που πλέον επικρατεί στη χώρα. Ωστόσο, κάποια περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν τοπικά όπου παρατηρούνται εξάρσεις της επιδημίας.

ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ
Ακόμα 44 θάνατοι
Μικρή υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας, δείχνει η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.748 σε σύνολο 318.848 τεστ, γεγονός που διαμορφώνει το δείκτη θετικότητας στο 7,44%.
Από τα νέα κρούσματα, 8.013 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.446 στη Θεσσαλονίκη και είναι 30 εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.708.610 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 49,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.564 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,04. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.730 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354 (65,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 90.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 227 (64,12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (35,88%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.373 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 345 (ημερήσια μεταβολή +16,55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 303 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

 

CDC: Αναθεωρημένες οδηγίες σχετικά με την covid-19

Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) στις ΗΠΑ αναθεώρησε τις οδηγίες για το ευρύ κοινό σχετικά με την COVID-19. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν κύρια σημεία των αναθεωρημένων οδηγιών.

Εκτέθηκες σε COVID, αλλά δεν έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου
Μείνε στο σπίτι για τουλάχιστον 5 ολόκληρες μέρες.
Φόρεσε μάσκα, εάν πρέπει να είσαι κοντά σε άλλους στο σπίτι.
Μην ταξιδεύεις.
Ακόμη και εάν δεν εμφάνισες συμπτώματα, κάνε τεστ τουλάχιστον 5 μέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με COVID.
Παρακολούθησε τα πιθανά συμπτώματα μέχρι και 10 μέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με COVID.
Απέφυγε τα ταξίδια.
Εάν εμφανίσεις συμπτώματα, κάνε τεστ και απομονώσου μέχρι να μάθεις τα αποτελέσματα.
Να φοράς μάσκα για 10 ολόκληρες μέρες, κάθε φορά που βρίσκεσαι κοντά σε άλλους μέσα στο σπίτι ή εκτός. Απέφυγε τα μέρη όπου δεν μπορείς να φοράς μάσκα.
Εάν πρέπει να ταξιδέψεις τις μέρες 6 έως 10, λάβε προφυλάξεις.
Απέφυγε να βρίσκεσαι κοντά σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Εκτέθηκες σε COVID, αλλά έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου
Δεν χρειάζεται να μείνεις στο σπίτι, εκτός εάν εμφανίσεις συμπτώματα.
Ακόμη και εάν δεν εμφανίσεις συμπτώματα, κάνε τεστ τουλάχιστον 5 μέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με COVID.
Παρακολού-θησε για πιθανά συμπτώματα μέχρι και 10 μέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με COVID.
Εάν εμφανίσεις συμπτώματα, κάνε τεστ και απομονώσου μέχρι να μάθεις τα αποτελέσματα.
Να φοράς μάσκα για 10 ολόκληρες μέρες, κάθε φορά που βρίσκεσαι κοντά σε άλλους μέσα στο σπίτι ή σε επαφή με κοινό. Μην πηγαίνεις σε μέρη, όπου δεν μπορείς να φορέσεις μάσκα.
Σε πιθανό ταξίδι, λάβε προφυλάξεις.
Απέφυγε να βρίσκεσαι κοντά σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Εκτέθηκες σε COVID, αλλά είχες θετικό τεστ τις προηγούμενες 90 ημέρες
Δεν χρειάζεται να μείνεις στο σπίτι, εκτός εάν εμφανίσεις συμπτώματα.
Παρακολούθησε για πιθανά συμπτώματα μέχρι και 10 μέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με COVID.
Εάν εμφανίσεις συμπτώματα, κάνε τεστ και απομονώσου μέχρι να μάθεις τα αποτελέσματα.
Να φοράς μάσκα για 10 ολόκληρες μέρες, κάθε φορά που βρίσκεσαι κοντά σε άλλους ή σε επαφή με κοινό.
Μην πηγαίνεις σε μέρη όπου δεν μπορείς να φοράς μάσκα.
Σε πιθανό ταξίδι, λάβε προφυλάξεις.
Απέφυγε να βρίσκεσαι κοντά σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Περίπου 1 στα 1000 παιδιά με νεανικά ρευματικά νοσήματα

Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι συχνά άγνωστη ακόμη και σε επαγγελματίες υγείας και αυτό προκαλεί μια καθυστέρηση πριν γίνει η σωστή διάγνωση. Σύμφωνα με έρευνες τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα επηρεάζουν 1 στα 1000 παιδιά κάτω των 16. H Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι σχεδόν τόσο διαδεδομένη στα παιδιά όσο και ο παιδικός διαβήτης και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει αγόρια και κορίτσια, μολονότι οι περισσότερες μορφές αρθρίτιδας είναι περισσότερο διαδεδομένες στα κορίτσια.

Για την πλειοψηφία των παιδιών αυτών, η αρθρίτιδα δεν είναι η ίδια με των ενηλίκων. Το να νοσεί με αρθρίτιδα κάποιος ως παιδί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει να νοσεί και ως ενήλικας. Χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων και τυπικές εκδηλώσεις είναι ο πόνος, η διόγκωση και ο περιορισμός της κινητικότητας. Ο όρος ΝΙΑ αφορά όλες τις μορφές επίμονης αρθρίτιδας αγνώστου αιτιολογίας που αρχίζει στην παιδική ηλικία.

Η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, που νοσεί από την ηλικία των 7 ετών, με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, αναφέρει: «Σήμερα η επιστήμη έχει κάνει άλματα και διατίθενται ισχυρά και ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που αναχαιτίζουν την εξέλιξη της φλεγμονής και στοχεύουν στην κλινική ύφεση παράλληλα με την φυσικοθεραπεία και την εξατομικευμένη άσκηση, όπου αυτά χρειάζονται. Η θεραπευτική αγωγή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύπλοκη και απαιτεί την συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων και την καλή επικοινωνία της διεπιστημονικής ομάδας. Ένας από τους σκοπούς της θεραπείας είναι η παροχή δυνατότητας φυσιολογικής διαβίωσης του παιδιού έτσι ώστε να μην θεωρεί τον εαυτό του διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα συνομήλικα παιδιά.

Η φυσική αγωγή και τα αθλήματα θα πρέπει να προσαρμόζονται στα μέτρα του παιδιού ανάλογα με την δραστηριότητα της νόσου και γι αυτό η σχολική ομάδα θα πρέπει να γνωρίζει για την ΝΙΑ, για τις απρόβλεπτες υποτροπές που μπορεί να συμβούν και να έχει κατανόηση. Μια θετική στάση, υποστηρικτική και ενθαρρυντική όσο είναι δυνατόν για την ανεξαρτησία του παιδιού που πάσχει από ΝΙΑ, είναι ανεκτίμητης αξίας». Η 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων». Στόχοι αυτής της ημέρας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των Επαγγελματιών Υγείας για τα νοσήματα αυτά και η ενημέρωση των γονέων ώστε να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα έγκαιρα και να συμβάλλουν ενεργά στη στήριξη των παιδιών τους.

Γερμανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Υποχρεωτικός κατέστη από χθες ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για τους υγειονομικούς στη Γερμανία. Η προθεσμία για εμβολιασμό η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης για όσους δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας, έληξε χθες και από σήμερα οι εργοδότες των σχετικών επιχειρήσεων υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές όσους δεν συμμορφώθηκαν με τον κανονισμό.

Οι παραβάτες απειλούνται με απόλυση, πρόστιμο και απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματός τους.
Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ανακοινώσει ότι έως τις 31 Μαρτίου, οι εργοδότες των εν λόγω επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία των εργαζομένων τους μέχρι το τέλος Μαρτίου, έτσι ώστε κάθε περίπτωση να εξεταστεί ξεχωριστά. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα λαμβάνουν γραπτή προειδοποίηση και στη συνέχεια θα μπορούν να αποφασίσουν τερματισμό της σύμβασης εργασίας, άρση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και επιβολή προστίμου ύψους 2.500 ευρώ.

Υπάρχει δικαίωμα υποβολής ένστασης ή ακόμη και προσφυγής κατά των αποφάσεων των υγειονομικών υπηρεσιών, από τους διαφωνούντες. Οι εντονότερες αντιδράσεις για την εν λόγω νομοθετική απόφαση, προέρχονται από τη Βαυαρία και τον Πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος είχε απειλήσει να μην εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, η ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης των ανεμβολίαστων από τους εργοδότες έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να επισημαίνει ότι η εφαρμογή θα προχωρήσει «με ρεαλιστικό τρόπο και αίσθηση αναλογικότητας και με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η βαυαρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τις 18 Μαρτίου, με έμφαση στη δυνατότητα εμβολιασμού και με το σκεύασμα της Novavax.

 

Α. Ξανθός: Aνάγκη γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές ΠΦΥ

Γγια την «ανάγκη γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές ΠΦΥ με έμφαση στον οικογενειακό γιατρό και στο μοντέλο της διεπιστημονικής ομάδας υγείας, της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας», μίλησε ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ανατολικής Αττικής, και συγκεκριμένα στα Κέντρα Υγείας Κορωπίου, Βάρης, Καλυβίων και Λαυρίου, καθώς και την δομή της ΑΕΜΥ στην Κερατέα.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας επεσήμανε την μη αξιοποίηση της ΠΦΥ στην οργανωμένη προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών με Covid-19, τα οποία θα περιόριζαν σημαντικά την καθυστερημενη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, τους αποτρέψιμους θανάτους και την αυξημένη θνησιμότητα στη χώρα. Μία μη αποδεκτή θνησιμότητα που οδήγησε στην θλιβερή πρωτιά θανάτων ανάμεσα στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης και στην υγειονομική τραγωδία των 16.500 (στο σύνολο των 26.500) θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνιμες προσλήψεις, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των κενών συνταξιοδότησης και ειδικά κίνητρα στελέχωσης άγονων δομών και τμημάτων του ΕΣΥ. Αυτό είναι ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ μετά την πανδημία το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προωθούμενες αλλαγές της Κυβέρνησης και στην ΠΦΥ και στα Νοσοκομεία.

Το πολιτικό σχέδιο της Κυβέρνησης ΝΔ οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, στον εκ νέου διαχωρισμό ασφαλισμένων-ανασφάλιστων, σε εμπόδια στην πρόσβαση και μετακύλιση του κόστους στον πολίτη. Αναφορικά με τη δομή της ΑΕΜΥ στην Κερατέα, ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη οργανικής ένταξή της στο ΕΣΥ για την παροχή δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών Αποκατάστασης με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της Ανατολικής Αττικής αλλά και του Λεκανοπεδίου ευρύτερα.

Η Βρετανία ενέκρινε τον συνδυασμό αντισωμάτων της AstraZeneca κατά της Covid-19

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Βρετανίας ενέκρινε τη θεραπεία της AstraZeneca με βάση τα αντισώματα κατά της Covid-19 για ενήλικες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται παγκοσμίως εν μέσω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron. Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση να χορηγηθεί έγκριση για τη θεραπεία ελήφθη από το ανεξάρτητο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης μετά από εξέταση των στοιχείων, δήλωσε σήμερα η MHRA.

Ο συνδυασμός αντισωμάτων της AstraZeneca, με την επωνυμία Evusheld, βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 κατά 77% σε δοκιμές, με προστασία που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά από μία δόση, ανέφερε το MHRA. Έχει ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόληψη λοιμώξεων από την Covid-19 σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή με ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Βρετανία τώρα δίνει παρόμοια έγκριση στον συνδυασμό αντισωμάτων της Astrazeneca. Επίσης, το MHRA ανέφερε ότι η θεραπεία, που χορηγείται ως ενδομυϊκή ένεση, δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 λοίμωξη.

Ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον, η ρυθμιστική αρχή βρίσκεται σε επαφή με την AstraZeneca για τη παροχή και νέων δεδομένων για την πλήρη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Evusheld έναντι της παραλλαγής Omicron, καθώς η εταιρεία ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι σε κλινική μελέτη βρέθηκε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της διατήρησε εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Όμικρον, καταθέτοντας τα πρώτα σχετικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 έχουν κινητοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, ο οποίος με δήλωσή του προειδοποιεί τα κράτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ορισμένες χώρες αναφέρουν επίσης μεγάλη πτώση στα ποσοστά τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό.

Έγκριση FDA για τέταρτη δόση εμβολίου ζήτησαν η Pfizer και η BioNTech

Την έγκριση του FDA για χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου τους  κατά της COVID-19, σε ενήλικες άνω των 65 ετών ζήτησαν πρόσφατα η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι ζήτησαν από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου τους κατά της covid-19 για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Το αίτημα τους στηρίζεται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Ισραήλ εν μέσω ενός κύματος της επιδημίας που οφειλόταν στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, όπως επεσήμαναν οι εταιρείες στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την Pfizer και τη BioNTech, τα δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν ότι «μια επιπλέον αναμνηστική δόση εμβολίου τεχνολογίας mRNA αυξάνει την ανοσογονικότητα και μειώνει τα ποσοστά των μολύνσεων και της σοβαρής νόσησης». Για τον λόγο αυτό οι εταιρείες ζήτησαν από τον FDA να εγκρίνει τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στην οποία ξεκίνησε να χορηγείται   τέταρτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 στους άνω των 60 ετών, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι η τέταρτη δόση εμβολίου επιτρέπει να παραχθούν τρεις με πέντε φορές περισσότερα αντισώματα σε σχέση με την τρίτη δόση. Εν τω μεταξύ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τέταρτης  δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Εντοπισμός νέου στελέχους κορονοϊού στο Ισραήλ

Ένα νέο ιδιαίτερο στέλεχος του κορονοϊού  εντοπίστηκε στο Ισραήλ, που προβληματίζει τις αρχές, δεδομένης και της αύξησης των κρουσμάτων από την Όμικρον τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για συνδυασμό της Όμικρον και της υποπαραλλαγής της Όμικρον 2, που προς το παρόν δεν φαίνεται πιο επικίνδυνο από τις δύο παραλλαγές που αποτελείται.

Την νέα παραλλαγή έφερε νεαρό ζευγάρι που διαγνώστηκε θετικό σε PCR τεστ κατά την προσγείωσή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, έχουν ήπια συμπτώματα, που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία και αίσθηση κόπωσης, που δεν χρήζουν προς το παρόν νοσηλείας.
Ο επικεφαλής καθηγητής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ, Σαλμάν Ζαρκά, δήλωσε ότι το ζευγάρι είναι λίγο πάνω από 30 ετών και μολύνθηκαν με το ιδιαίτερο αυτό στέλεχος από τον νεογέννητο γιο τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα παραλλαγή αποτελεί μια συνήθη διαδικασία, κατά την οποία   δύο στελέχη του ιού μπορούν να συνενωθούν σε ένα. Αυτό συμβαίνει όταν τα δύο διαφορετικά στελέχη συναντώνται στο ίδιο κύτταρο και «πολλαπλασιάζονται ανταλλάσσοντας γενετικό υλικό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου στελέχους», δήλωσε ο Ζαρκά.

Ακόμα τρεις φαρμακευτικοί κολοσσοί περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με μια λίστα που καταρτίστηκε από το Yale School of Management περίπου 400 εταιρείες αναστέλλουν, περιορίζουν ή αποσύρουν οριστικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία λόγω της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι φαρμακοβιομηχανίες, Eli Lilly, Novartis και AbbVie είναι από τις πιο πρόσφατες που εντάχθηκαν στην ολοένα αυξανόμενη λίστα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, η Eli Lilly ανέστειλε την εξαγωγή «μη απαραίτητων φαρμάκων» στη Ρωσία, εστιάζοντας τις δραστηριότητές της στη χώρα αποκλειστικά πλέον στον καρκίνο και τον διαβήτη, ανέφερε σε δήλωση της την Τρίτη η φαρμακευτική εταιρεία.

Η Lilly θα δωρίσει επίσης οποιαδήποτε κέρδη προέρχονται από τη Ρωσία σε οργανισμούς που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, στην Ουκρανία, συμμετέχοντας μαζί με τη Pfizer σε αυτή την πρωτοβουλία. Έχει επίσης περικόψει όλες τις επενδύσεις, τις δραστηριότητες προώθησης και τις νέες κλινικές δοκιμές στη Ρωσία.

 

Η Lilly δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1989. Εκτός από τις θεραπείες για τον καρκίνο και τον διαβήτη, η εταιρεία πουλάει φάρμακα και για άλλες ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση και οι ψυχικές διαταραχές.

 

Σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η αναστολή όλων των εργασιών ή η πλήρης αποχώρηση από τη Ρωσία των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή από ανθρωπιστική άποψη.

Η Novo Nordisk, ένας άλλος μεγάλος προμηθευτής φαρμάκων για τον διαβήτη, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την προσφορά τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Pfizer και η Bayer έκαναν παρόμοιες κινήσεις: και οι δύο εταιρείες σταμάτησαν τις επενδύσεις τους στη Ρωσία και περιορίστηκαν στην προμήθεια βασικών φαρμάκων. Η Pfizer δήλωσε επίσης ότι θα ανακατευθύνει τυχόν κέρδη από τη Ρωσία για να στηρίξει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην Ουκρανία. Ακολουθώντας παρόμοια προσέγγιση, η AbbVie είπε ότι έχει προσωρινά διακόψει τις εργασίες για τα προϊόντα αισθητικής της στη Ρωσία. Σταμάτησε επίσης την έναρξη νέων κλινικών δοκιμών και τον έλεγχο και την εγγραφή σε υπάρχουσες μελέτες στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η αμερικανική Merck & Co. δήλωσε ότι θα σταματήσει να κάνει περαιτέρω επενδύσεις στη Ρωσία. «Για ανθρωπιστικούς λόγους, έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε τα φάρμακα και τα εμβόλιά μας που σώζουν τις ζωές ασθενών στη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος της Merck στο Fierce Pharma. Σε ανάρτηση του, ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis είπε ότι ο όμιλος και η μονάδα γενόσημων Sandoz αποφάσισαν να αναστείλουν οποιαδήποτε επένδυση στη Ρωσία καθώς και εμπορικές δραστηριότητες μάρκετινγκ. Η εταιρεία παραμένει «δεσμευμένη στην παροχή πρόσβασης σε φάρμακα σε ασθενείς και στις δύο χώρες», δήλωσε η Novartis. Εν τω μεταξύ, η ανταγωνίστρια της Novartis η Roche διατηρεί ορισμένες επιχειρήσεις στη Ρωσία με επίκεντρο την παροχή «απαραίτητων φαρμάκων και ορισμένων διαγνωστικών εξετάσεων» σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε εκπρόσωπος της Roche στο Fierce Pharma.