-->

Συσχέτιση των επιπέδων γλυκόζης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα κατά την εισαγωγή στο Νοσοκομείο και την εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών σε ασθενείς με COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γεωργία Κάσση και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Πρόκειται για πολυκεντρική προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία. Συμμετείχαν 36.269 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 μεταξύ 6 Φεβρουαρίου 2020 και 16 Μαρτίου 2021. ΟΙ συμμετέχοντες είχαν διάμεση ηλικία τα 71 έτη και 20.591 από αυτούς ήταν άνδρες (56,8%).

Συνολικά, καρδιαγγειακές και νεφρικές επιπλοκές εμφανίστηκαν σε 10.421 (28,7%) ασθενείς. Παρατηρήθηκε μια μη γραμμική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου γλυκόζης εισαγωγής και των καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φύση της μη γραμμικής σχέσης ήταν συγκεκριμένη ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, αρρυθμίας και επιπλοκών πήξης συσχετίστηκε με επίπεδα γλυκόζης στο υπογλυκαιμικό εύρος. Από την άλλη, η συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου γλυκόζης και των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακής ανακοπής, καρδιακής ισχαιμίας και εγκεφαλικού επεισοδίου χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενες πιθανότητες με αυξανόμενα επίπεδα γλυκόζης εισαγωγής.

Για την καρδιακή ισχαιμία και το εγκεφαλικό επεισόδιο η αύξηση των πιθανοτήτων ήταν γραμμική σε όλη την κατανομή της γλυκόζης, ενώ για την καρδιακή ανακοπή ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε σε υψηλότερες τιμές γλυκόζης. Επιπλέον, για τις περισσότερες επιπλοκές, παρατηρήθηκε τροποποιητική επίδραση της ηλικίας, με υψηλότερες πιθανότητες επιπλοκών σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης για ασθενείς ηλικίας <69 ετών. Η προϋπάρχουσα κατάσταση διαβήτη είχε παρόμοια τροποποιητική επίδραση στις πιθανότητες επιπλοκών, αλλά τα στοιχεία ήταν ισχυρότερα για τη νεφρική βλάβη και την καρδιακή ισχαιμία.

Η νέα μελέτη αυτή περιγράφει τον αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακών καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών τόσο σε υψηλά όσο και σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, καθώς και σε ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του τακτικού ελέγχου γλυκόζης κατά την εισαγωγή προκειμένου να εφαρμοστούν εξατομικευμένες στρατηγικές γλυκαιμικής ρύθμισης. Φαίνεται επίσης ότι γλυκόζη εισαγωγής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για τη διαστρωμάτωση κινδύνου τέτοιων ασθενών. Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει τις παρεμβάσεις για τον καθορισμό του βέλτιστου γλυκαιμικού ελέγχου, αποφεύγοντας τόσο την υπογλυκαιμία όσο και την υπεργλυκαιμία σε άτομα με COVID-19.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2022

« Νιώσε περήφανος για το Σώμα σου!.. Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Δώσε αφορμές στον εαυτό σου ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!» είναι το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας 2022, η οποία εορτάζεται την Κυριακή 20 Μαρτίου. Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), το μήνυμα αυτό, είναι σήμερα επίκαιρο παρά ποτέ, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με την υγειονομική κρίση σε εξέλιξη και τις αρνητικές συνέπειές της έντονα αποτυπωμένες στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Ο Πρόεδρος του ΟΣΑ Αθανάσιος Υφαντής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να αναδειχθεί η καθοριστική σημασία της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι πολλές ασθένειες συνδέονται αποδεδειγμένα με στοματικές νόσους ή κακή στοματική υγιεινή. Το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, πολλές δε, από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν. Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί αναγκαιότητα η συνεργασία της Πολιτείας με την οδοντιατρική κοινότητα.

Η οδοντιατρική πρέπει να λάβει τη θέση που της αναλογεί στο σύστημα υγείας και να ενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση ώστε να έχει πρόσβαση σ’ αυτή το σύνολο των πολιτών. Οι οδοντίατροι είμαστε παρόντες, διατηρήσαμε ανοιχτά τα οδοντιατρεία μας ακόμη και στη πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, συμβάλλαμε στην αποσυμφόρηση του δημοσίου συστήματος υγείας και στην προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας».

ΕΚΠΑ: Καθηγητές απαντούν σε ερωτήσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι αναφορές για την κυκλοφορία ανασυνδυασμένων στελεχών του SARS-CoV-2, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τι γνωρίζουμε για αυτά τα χιμαιρικά στελέχη;
1) Τι είναι τα ανασυνδυασμένα στελέχη;
Πρόκειται για στελέχη των οποίων το γονιδίωμα είναι το μωσαϊκό από γονιδιώματα διαφορετικών στελεχών.
2) Πώς δημιουργούνται τα ανασυνδυασμένα στελέχη;
Όταν διαφορετικά στελέχη μολύνουν τον ίδιο ασθενή και βρεθούν να μολύνουν ακόμα και το ίδιο κύτταρο τότε υπάρχει η πιθανότητα κατά τον πολλαπλασιασμό του ιού να αναμιχθούν τα γονιδιώματα των 2 διαφορετικών στελεχών.
3) ‘Ένα στέλεχος που προέρχεται από ανασυνδυασμό με Δέλτα και Όμικρον είναι μεταδοτικό όπως η Όμικρον και παθογόνο όπως η Δέλτα;
Ο ανασυνδυασμός των γονιδιωμάτων δεν σημαίνει αυτόματα και ανάμιξη των χαρακτηριστικών της παθογένειας και της μεταδοτικότητας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα 2 χαρακτηριστικά (παθογένεια, μεταδοτικότητα) δεν μπορούν να διαχωριστούν γενετικά και για αυτό δεν μπορούν να «ανασυνδυαστούν».

4) Ποια ανασυνδυασμένα στελέχη του SARS-CoV-2 υπάρχουν και πώς ονομάζονται;
Ανασυνδυασμένα στελέχη του SARS-CoV-2 έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν και είναι πάρα πολλά. Δεν παίρνουν όλα ειδικές ονομασίες γιατί δεν αποκτούν όλα «κρίσιμη μάζα» ώστε να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτά που αφορούν την πρόσφατη δημοσιότητα είναι τα στελέχη που έχουν απομονωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ονόματι ΧE (Δέλτα+Όμικρον1) και XF (Όμικρον1+Όμικρον2) αλλά και το XD (Δέλτα+Όμικρον1) που έχει απομονωθεί στη Γαλλία. Να σημειωθεί ότι εκτός από αυτά υπάρχουν και άλλα ανασυνδυασμένα στελέχη μεταξύ Δέλτα και Όμικρον1 ή Όμικρον1 και Όμικρον2 που έχουν διαφορετικό μωσαϊκό στα γονιδιώματά τους, αλλά δεν έχουν ακόμα αποκτήσει «κρίσιμη μάζα». Οι ονομασίες Deltacron και Deltomicron δεν είναι δόκιμες. Κάποιες αναφορές που χρησιμοποίησαν αυτούς τους όρους αφορούσαν γονιδιώματα που είχαν προκύψει από τεχνικά εργαστηριακά λάθη και έχουν αποσυρθεί από τις βάσεις δεδομένων, ενώ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα επιβεβαιωμένα ανασυνδυασμένα στελέχη.
5) Πόσο μας ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας;
Πρόκειται για μία μορφή εξέλιξης του ιού που την γνωρίζουμε από την αρχή της πανδημίας. Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Τα ανασυνδυασμένα στελέχη παρακολουθούνται όπως όλα τα άλλα στελέχη για την περίπτωση εμφάνισης ενός πιο μεταδοτικού ή πιο παθογόνου στελέχους.

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν αποκλειστικά ενήλικες και ιδίως άτομα της τρίτης ηλικίας. Αυτό όμως που πολλοί αγνοούν είναι ότι και τα παιδιά σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ακόμη και αφού συμπληρώσουν τους δώδεκα πρώτους μήνες, μπορεί να προσβληθούν από κάποια νεανική ρευματοπάθεια που ενίοτε μπορεί να έχει σοβαρότερη εκδήλωση από αυτή που συναντούμε σε ενήλικους ασθενείς.

Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ) συγκαταλέγεται στα συχνότερα παιδιατρικά νοσήματα μετά την Παιδική Επιληψία και το Νεανικό Διαβήτη, αφού 1 στα 1000 παιδιά προσβάλλεται από ΝΙΑ.  Ο ειδικός γιατρός είναι ο παιδορευματολόγος, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση οδηγούν σε καλύτερη πρόγνωση των νοσημάτων αυτών.
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα, το 2019 καθιερώθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (ENCA) η 18η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, η οποία έκτοτε πλαισιώνεται με διάφορες δράσεις από τους συλλόγους ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ημέρα αυτή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες- του μοναδικού Συλλόγου στην Ελλάδα για τα παιδιά με ρευματικά νοσήματα και των γονέων τους- και με τη συμμετοχή μελών του, έχει δημιουργήσει ένα βίντεο με τίτλο « … Και τα παιδιά μας μεγάλωσαν…», όπου ενήλικοι πλέον ασθενείς με νεανικό ρευματικό νόσημα καταθέτουν τις μαρτυρίες τους και δίνουν μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας.

Eπιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, μέλος της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, πρόκειται να φωταγωγήσει υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου «Ομπρέλες», που βρίσκεται στη Νέα Παραλία, στη Θεσσαλονίκη, με τα χρώματα της Παγκόσμια Ημέρας Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, μπλε και φουξ. Η δράση θα ξεκινήσει από τη δύση του ηλίου, στις 18:30 και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί.

Καρκίνος του πνεύμονα: Προκλήσεις και προτάσεις

Οι προκλήσεις που θέτει ο καρκίνος του πνεύμονα στο σύστημα υγείας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους ήταν το βασικό θέμα του πάνελ, με συμμετοχή ογκολόγων, ερευνητών και εκπροσώπων ασθενών, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist Impact, με θέμα “Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή”.

Ο Thomas Hofmarcher, Health economist, Swedish Institute for Health Economics (IHE), παρουσίασε στοιχεία αφορούν την Ελλάδα από την πρόσφατη έκθεση του ΙΗΕ για τη βελτίωση της πρόσβασης ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) σε θεραπείες στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι το 70% των ασθενών με ΜΜΚΠ λαμβάνει θεραπεία και το 30% δεν λαμβάνει. Αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη είναι το είδος των θεραπειών: το 2014 κύρια θεραπεία ήταν η χημειοθεραπεία, ενώ σήμερα τα ποσοστά για τη χημειοθεραπεία είναι κάτω από 30% και νέες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες καταλαμβάνουν κύρια θέση. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να διανύσει δρόμο στο θέμα αυτό, διότι η πρόσβαση στις νέες θεραπείες είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση των δεικτών που αφορούν τη θνητότητα και την πενταετή επιβίωση των ασθενών.

Για την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μίλησε η Σοφία Αγγελάκη, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επεσήμανε ότι στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα πολλές φορές δεν έχει συμπτώματα ή έχει συμπτώματα που συγχέονται με άλλες παθήσεις, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των ασθενών να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που συνδέονται με καρκίνο του πνεύμονα. Υποστήριξε την πρόληψη μέσω εξέτασης (screening) με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας σε ενηλίκους ηλικίας 50-80 ετών, με συγκεκριμένο ιστορικό, πρακτική που μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα 20%-25%.

Την επίδραση της πανδημίας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παρουσίασε η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών. Οι ασθενείς είχαν μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση σε δημόσιες δομές για τις τακτικές τους εξετάσεις και έπρεπε να στραφούν σε ιδιωτικές δομές. Αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγνώστηκαν μόνο λόγω των εξετάσεων για covid-19 που γίνονταν στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, τόνισε η κ. Γραμματόγλου, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την υγεία, τις ασθένειες, τον καρκίνο κ.ά.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, τα συστήματα υγείας και τους ασθενείς, δεν έχουμε ακόμα ως Ευρώπη κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, τόνισε ο Πάρις Κοσμίδης, Head of 2nd Medical Oncology Department, Hygeia Hospital, former president, ESMO. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο αποτελεί σαφώς ένα θετικό βήμα, όμως δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή των μέτρων από τα κράτη-μέλη.

Το εθνικό σχέδιο απαιτεί σημαντική παρουσία της πολιτικής βούλησης για να υλοποιηθεί επιτυχώς, κάτι στο οποίο η χώρα μας παραδοσιακά υστερεί. Επίσης, το σχέδιο θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από registry, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς με καρκίνο υπάρχουν σε κάθε περιοχή της χώρας.
Κατά την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η σχέση καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και η πρόταση για αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, για τον περιορισμό του καπνίσματος.

 

ΕΠΕ: Ανίχνευση αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κατάρτησε το αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο (STOP BANG), ένα χρήσιμο εργαλείο προς τους Ιατρούς, για την ανίχνευση ατόμων που είναι πιθανόν να πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια.

Ο ύπνος, μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή είναι βασικός βιολογικός πυλώνας της ύπαρξής μας και η μακροχρόνια στέρησή του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και το σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια πολύ συχνή διαταραχή που καταστρέφει τον ύπνο είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια.

Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες και αν ένα άτομο εμφανίζει αρκετές άπνοιες θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο. Οι ελαφρότερες περιπτώσεις υπνικής άπνοιας αντιμετωπίζονται με απώλεια βάρους, με αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή χρήσης οινοπνευματωδών ποτών πριν τον ύπνο και αποφυγή χρήσης ηρεμιστικών και υπνωτικών.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η νυχτερινή συχνουρία, οι πρωινοί πονοκέφαλοι και η υπνηλία και κόπωση την ημέρα.
Αν οι άπνοιες είναι πολλές η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να φοράει ο ασθενής στη μύτη – όταν κοιμάται – μια μικρή πλαστική μάσκα που διοχετεύει ένα ρεύμα αέρα που παράγεται από μια συσκευή που ονομάζεται συσκευή CPAP (προφέρεται ΣΙΠΑΠ).

Συγκρότηση συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ

Τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλο, ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιστημονικών πρακτικών σε θέματα Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για ένα καίριο βήμα της νέας διοίκησης του ΕΟΔΥ, υπό τον Καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και τη λειτουργία του στα πρότυπα των διεθνών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), ο οποίος επισημαίνει: «Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υγεία, και έδωσε μια ισχυρή ώθηση για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έργο στρατηγικά και αποτελεσματικά για τον ΕΟΔΥ, έχουμε αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονο CDC.

Η συγκρότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι περήφανος που κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία και να φέρουν την έρευνα στο επίκεντρο για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας».
Τα μέλη του Συμβουλίου συνιστούν ευρύ φάσμα καταξιωμένων επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στους τομείς των πολιτικών υγείας, των μεταδιδόμενων νόσων, των χρόνιων ασθενειών, της ετοιμότητας έναντι πανδημιών, της στατιστικής και της διαχείρισης των big data στην υγεία. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής: Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα, Consultant, Infectious Diseases and Epidemiologist στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, Στέφανος Καλές, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Αγγελική Καραΐσκου, νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, Μανώλης Κέλλης, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, Δημήτρης Κοντογιάννης, αναπληρωτής επικεφαλής και Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, Ιωάννης Hodges – Μαμελετζής, επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, Ελένη Ναστούλη, καθηγήτρια Ιολογίας και Σύμβουλος επί τιμή για παιδιατρικά λοιμώδη νοσήματα στο Νοσοκομείο Great Ormond Street,, Νικόλας Παπαδόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Παπαζήσης, επίκουρος καθηγητής Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Έφη Πολυζωγοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής ΕΚΠΑ, Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ,Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας, Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ.

ΟΣΦΕ: Προτάσεις για την άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων

Τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) για την άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων παρουσίασαν οι εκπρόσωποί της  σε χθεσινή συνέντευξη τύπου. Ο  Πρόεδρος της ΟΣΦΕ, Βασίλειος, Μπριρλιράκης, αναφέρθηκε στις αιτίες των ελλείψεων τονίζοντας ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν την κύρια αιτία, καθώς το πρόβλημα οφείλεται και στον πολύ μικρό αριθμό πηγών που παράγουν δραστικές ουσίες λόγω παγκοσμιοποίησης, στον πολύ μικρό αριθμός σημείων που παράγουν φάρμακα, στις χαμηλές τιμές φαρμάκων, σε απροσδόκητη αύξηση ζήτησης σε φυσικές καταστροφές  κλπ. Υπογράμμισε επίσης ότι τις σοβαρότερες επιπτώσεις τις υφίστανται οι ασθενείς.

Σε κάποιες από τις προτάσεις της ΟΣΦΕ για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλείψεων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αναστάσιος Τερζής. Μεταξύ άλλων αυτές περιλαμβάνουν:

Ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών για την ύπαρξη εναλλακτικών θεραπειών

Ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών σε περίπτωση έλλειψης ενός φαρμάκου, να υποκαθίσταται με κάποιο ισοδύναμο

Ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακείων να δημιουργούν σήμα πιθανής έλλειψης φαρμάκων για το οποίο θα ενημερώνονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη

Ενημέρωση του ΕΟΦ για τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων για να ακυρώνεται ο κωδικός τους και να μην επιτρέπεται το συγκεκριμένο φάρμακο να διατεθεί για παράλληλη εξαγωγή

Μια ακόμη πρόταση αφορά τη συγκεκριμενοποίηση της υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας. Δηλαδή η φαρμακοποθήκη θα πρέπει να κοινοποιήσει στον ΕΟΦ τις περιφέρειες που εξυπηρετεί, να διαθέτει στο απόθεμα της τουλάχιστον 3000 κωδικούς φαρμάκων που διακινούνται στα φαρμακεία της περιοχής. Να διαθέτει από κάθε κωδικό φαρμάκου του παραπάνω αποθέματος, ποσότητα ≥ 15θήμερου Μ.Ο. πωλήσεων των τελευταίων δώδεκα (12) μηνών και τουλάχιστον από δύο (2) τεμάχια. Η αξία του αποθέματος φαρμάκων σε χονδρικές τιμές να είναι τουλάχιστον τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ. Να είναι σε θέση να έχει ετοιμοπαράδοτη την παραγγελία εντός 24ώρου και να μπορεί να την παραδώσει σε οποιοδήποτε σημείο της ηπειρωτικής περιοχής την οποία εξυπηρετεί, εντός μίας (1) εργάσιμης ημέρας. ΟΠρόεδρος της ΟΣΦΕ πρότεινε να δημιουργηθούν 3 πλατφόρμες για την παρακολούθηση ελλείψεως φαρμάκων και συγκεκριμένα: πλατφόρμα  παρακολούθησης φαρμακευτικού αποθέματος, όπου θα πρέπει οι κρίκοι της φαρμακευτικής αλυσίδας να δηλώνουν τα αποθέματά τους, πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων, όπου όλοι οι κρίκοι θα μπορούν να αναφέρουν πιθανές ελλείψεις και τέλος πλατφόρμα παρακολούθησης παράλληλων εξαγωγών.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΣΦΕ, Λευτέρης Μαρίνος, πρότεινε  το απόθεμα των φαρμακευτικών εταιρειών να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της αγοράς αλλά και για τη δημιουργία προειδοποιήσεων για επερχόμενες ελλείψεις. Επομένως, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια της αγοράς, εκτιμάται ότι ένα απόθεμα φαρμάκων τουλάχιστον 3 μηνών ανά κωδικό, το οποίο θα υπολογίζεται σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του αμέσως προηγούμενου έτους, προσθέτοντας όμως κατά περίπτωση την αυξανόμενη ή την εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης, είναι πιθανόν να μπορέσει να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της αγοράς.

Επίσης, ο κ Μαρίνος πρότεινε τη δημιουργία μίας μόνιμης Επιτροπής Ελλείψεων φαρμάκου που θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον ΕΟΦ. Σε αυτή την Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή οι Ενώσεις Ασθενών, ο ΠΦΣ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποθηκαρίων, ο ΣΦΕΕ, ο ΙΦΕΤ καθώς και εκπρόσωποι ιατρικών φορέων.

FairLife L.C.C.: Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση για τη θεραπεία του καρκίνου

Την καθοριστική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τη θεραπεία του καρκίνου, τόνισε στο συνέδριο του Economist Impact, η πρόεδρος της  FairLife L.C.C., Κορίνα Πατέλη – Bell. «Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει  καλύτερα ποσοστά ίασης, μεγαλύτερη επιβίωση, χαμηλότερο κόστος περίθαλψης. Οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν υγιέστερα και περισσότερο, όταν η ασθένεια ανιχνεύεται νωρίς. Η διάγνωση οδηγεί στη γνώση και η γνώση είναι δύναμη για τον ασθενή», δήλωσε η κ. Πατέλη.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη ασθενοκεντρικής προσέγγισης στη θεραπεία του καρκίνου καθώς και την ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων όσων αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και στην ειδική φροντίδα.

Αναφερόμενη στον καρκίνο του πνεύμονα, «τον αόρατο» καρκίνο, όπως τον χαρακτήρισε η κ Πατέλη, τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης του προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο, στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», επικαλούμενη έρευνες που έχουν γίνει σε Αμερική και Ευρώπη αλλά και τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την FairLife. Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην ημερίδα της  FairLife, τεκμηρίωσαν μείωση της θνησιμότητας κατά 25%, λόγω του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, μέσω  της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. «Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως  η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι επιτακτική και πρέπει να  ενεργοποιηθούμε άμεσα. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι το στίγμα που συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα, λόγω της στενής σχέσης του με το κάπνισμα. Η μείωση του στίγματος αποτελεί επίσης προτεραιότητα, διότι επηρεάζει άμεσα τη χρηματοδότηση της έρευνας αλλά και την υποστήριξη απέναντι στους ασθενείς», σημείωσε η κ. Πατέλη.

Zένια Σαριδάκη: Οι προτεραιότητες της ΕΟΠΕ για τον καρκίνο το 2022

Μέχρι το 2040, ο αριθμός των νέων περιστατικών με καρκίνο στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσει τα 5,32 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2020, ανέφερε η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος Ζένια Σαριδάκη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist Impact, στην ενότητα Case Study Roundtable. «Με μεγάλη ανακούφιση ακούσαμε την δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου και τη δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για την πρωτοβουλία μιας εθνικής στρατηγικής», τόνισε η κ. Σαριδάκη και πρόσθεσε ότι τέσσερα είναι κατά την ΕΟΠΕ τα θέματα απόλυτης προτεραιότητας:

1. Καταγραφή/ψηφιοποίηση της υγείας και της ογκολογίας. Μητρώο καρκίνου και Ηλεκτρονικοί Φάκελοι (ΗΦ) Ογκολογικών Ασθενών. Η ΕΟΠΕ, μετά από προετοιμασία περίπου τριών ετών, είναι έτοιμη για την εφαρμογή ΗΦ και συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας για αυτό.

2. Εδραίωση κουλτούρας και πραγματικότητας πρόληψης στην Ελλάδα. Η ΕΟΠΕ έχει καταρτίσει μια πρόταση για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα.

3. Πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα: Απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις, μικρές ίσως, αλλά τόσο σημαντικές για την καθημερινότητα των ογκολογικών ασθενών. Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για τη βελτίωση του ΣΗΠΦ. Χρειάζεται διασύνδεση με την ΗΔΙΚΑ και προφανώς ο ΗΦ και η ψηφιοποίηση της ογκολογίας θα βοηθήσουν πολύ.

4. Βιοδείκτες: Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που μια σειρά βιοδεικτών εντάχθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έδωσαν μια αρχική δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης όλων των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα. Η ογκολογία όμως τρέχει με ταχύτητα φωτός. Οι βιοδείκτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την σωστή ογκολογική θεραπεία και στο πλαίσιο της ίσης πρόσβασης όλων σε όλα, δεν μπορεί να μην είναι ενταγμένοι στην ΗΣ.