Αποτελεσματικότητα 4ης δόσης εμβολίου έναντι της όμικρον

Η χρήση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προστασίας έναντι των νεότερων στελεχών, όπως έγινε με το στέλεχος όμικρον. Στα πλαίσια αυτά διενεργήθηκε μία μελέτη μη τυχαιοποιημένη που μελέτησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μίας τέταρτης ενισχυτικής δόσης ενός mRNA εμβολίου είτε της εταιρείας Pfizer είτε της εταιρείας Moderna τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση σε λειτουργούς υγείας, εκ των οποίων οι 154 έλαβαν τέταρτη δόση με Pfizer και 120 με  Moderna.  Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM.

Μετά την τέταρτη δόση και τα δύο mRNA εμβόλια επάγουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, τόσο IgG όσο και εξουδετερωτικά, συνολικά σε τίτλο 9 έως και 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτόν που είχε επιτευχθεί με την τρίτη δόση, χωρίς σημαντική διαφορά ανάμεσα στα εμβόλια των δύο εταιρειών. Ο τίτλος των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου φαίνεται να φθίνει. Και τα δύο εμβόλια αύξησαν το τίτλο των αντισωμάτων τόσο έναντι του στελέχους όμικρον όσο και έναντι άλλων στελεχών, παρόμοια με την αύξηση που είχε επιφέρει η τρίτη δόση, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες  πλην ήπιων τοπικών αντιδράσεων. Όσο αφορά το ποσοστό αυτών που νόσησαν: νόσησε το 25% στην ομάδα ελέγχου (τρείς δόσεις εμβολίου), το 18,3% μετά την τέταρτη δόση Pfizer και το 20,7% μετά την τέταρτη δόση Moderna. Η αποτελεσματικότητα έναντι οποιουδήποτε στελέχους SAR

S-CoV-2  για το εμβόλιο της Pfizer ήταν 30% και 11% για της Moderna, χωρίς το αποτέλεσμα αυτό να είναι στατιστικά σημαντικό, ωστόσο οι περισσότεροι ανέφεραν ήπια συμπτώματα. Η προστασία έναντι στη συμπτωματική νόσο ήταν 43% για τη Pfizer και 31% για τη Moderna μετά την τέταρτη δόση στην ομάδα των ασθενών που μελετήθηκε, ενώ το μέγιστο ποσοστό αποτελεσματικότητας μέσα στα όρια αξιοπιστίας της συγκεκριμένης μελέτης ήταν το 65%. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, μία τέταρτη δόση είναι ασφαλής και συμβάλλει στην αποκατάσταση του τίτλου των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά η αποτελεσματικότητα έναντι στη συμπτωματική νόσο δεν ήταν υψηλή, ενώ όσοι νόσησαν είχαν σχετικά υψηλά ιικά φορτία, άρα ήταν και μεταδοτικοί. Συνεπώς, μία τέταρτη δόση φάνηκε να έχει ένα οριακό όφελος μη στατιστικά σημαντικό σε αυτό το πληθυσμό, που δεν συμπεριέλαβε γηραιότερους και ευάλωτους πληθυσμούς.

Π.Ο.Υ.: Έξαρση των κρουσμάτων covid-19 κυρίως σε περιοχές όπου έχουν αρθεί τα μέτρα

Στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης τύπου που δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τονίστηκε ότι η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δημόπουλος, Παρασκευή Κατσαούνου, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Δημήτριος Παρασκευής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου αυτής.

Μετά από αρκετές εβδομάδες μείωσης των νέων αναφερόμενων κρουσμάτων COVID-19, οι αριθμοί αυξάνονται ξανά παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης. Αυτές μάλιστα οι αυξήσεις παρατηρούνται παρά τις μειώσεις των τεστ σε ορισμένες χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα που βλέπουμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Είναι λοιπόν πιθανές τοπικές εστίες και έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, κυρίως σε περιοχές όπου έχουν αρθεί τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης. Επιπρόσθετα, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά σε πολλά κράτη, ιδιαιτέρως σε εκείνα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Κάθε χώρα αντιμετωπίζει μια διαφορετική κατάσταση με διαφορετικές προκλήσεις, αλλά σίγουρα η πανδημία COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει τελειώσει. Αναφέρεται αύξηση 46% στα κρούσματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων στην Κίνα. Σε όλο τον κόσμο, τα εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν κατά 8% παρά τη σημαντική μείωση των τεστ.

Δεδομένων αυτών των αναφορών, σημειώθηκε ότι πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά και να επικεντρωθούμε στον κατάλληλο εμβολιασμό ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί αρκετά εύκολα. Στο πλαίσιο της φθίνουσας ανοσίας, του γεγονότος ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν τέλεια και του ποσοστού ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας, ο ιός μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένοντας την επόμενη ευκαιρία να εξαπλωθεί ξανά.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, προτεραιότητα του ΠΟΥ παραμένει η υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν φροντίδα για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Έχουν δημιουργηθεί γραμμές ανεφοδιασμού σε πολλές πόλεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση. Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα της, το σύστημα επιτήρησης και αναφοράς για την COVID-19 παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Και ενώ τα τεστ έχουν μειωθεί, έχουν ανιχνευθεί περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Τέλος, αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ η ψυχολογική κόπωση των ανθρώπων από την πανδημία COVID-19 και τονίστηκε ότι γίνεται αντιληπτό το αίσθημα όλων ότι η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει. Αλλά αυτός ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται πολύ αποτελεσματικά. Αν δεν υπάρξουν ή συνεχιστούν οι σωστές παρεμβάσεις, δίδεται στον κορονοϊό η δυνατότητα να αλλάζει και να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.

 

 

Εξωσωματική οξυγόνωση σε διασωληνωμένους ασθενείς με covid

Για την τελευταία μέθοδο που χρησιμοποιείται στα ελληνικά νοσοκομεία προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή ασθενείς με COVID σε ΜΕΘ, την εξωσωματική οξυγώνωση μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας,  Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στην εκδήλωση ενημέρωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, για τις εξελίξεις που αφορούν στην Πανδημία COVID-19.

Όπως ανέφερε η κ Κοτανίδου, κάποιοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις κλασικές μεθόδους οξυγόνωσης του οργανισμού και σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί καταφεύγουν στην εξωσωματική οξυγώνωση του με άντλίες και φίλτρα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά είπε η κ Κοτανίδου αναφερόμενη στη συγκίνηση των γιατρών σε περιπτώσεις νέων ασθενών που επιστρέφουν στο νοσοκομείο μετά την ανάρρωσή τους για τους ευχαριστήσουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται την εξωσωματική οξυγώνωση έχει δείκτη μάζας σώματος πάνω από 35.

Γενικότερα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, λόγω των πιο ήπιων συμπτωμάτων που προκαλεί η Όμικρον, τα άτομα που καταλήγουν σε ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο όπως τονίστηκε υπάρχουν και νεότεροι ασθενείς. Σύμφωνα με την κ Κοτανίδου, στις ΜΕΘ υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων στις ΜΕΘ: Οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται στο νοσοκομείο εξ’ αιτίας τους και μολύνονται από COVID καταλήγοντας σε ΜΕΘ, και οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα που μολύνονται από COVID και δεν παρουσιάζουν τόσο αναπνευστικά προβλήματα όσο καρδιολογικά, όπως συχνά εμφράγματα κ. ά.

Τα φάρμακα κατά της covid-19 δεν μπορούν να δοθούν σε εγκύους που έχουν νοσήσει

Τα δεδομένα όσον αφορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε εγκύους είναι πλέον πολύ σαφή τόνισε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Δ/ντής Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πέτρος Δρακάκης, στην  εκδήλωση ενημέρωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, για τις εξελίξεις που αφορούν στην Πανδημία COVID-19. Πληθώρα μελετών δείχνει ότι οι ανεμβολίαστες έγκυοι διατρέχουν πάνω από 10% κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από COVID σε σχέση με τις εμβολιασμένες. Όπως ανέφερε, στο νοσοκομείο «Αττικόν» από τις 113 εισαγωγές εγκύων ασθενών με κορονοϊό μόνο οι 6 ήταν εμβολιασμένες, ενώ από αυτές καμία δεν κατέληξε σε ΜΕΘ. Ο κ Δρακάκης υπογράμμισε επίσης ότι τα φάρμακα που δίδονται κατά της COVID δεν μπορούν να δοθούν σε εγκύους αφού δεν υπάρχουν μελέτες γι’ αυτή την κατηγορία πληθυσμού. Ο κ Δρακάκης περιέγραψε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι έγκυες ασθενείς που χρειάζονται να διασωληνωθούν στο νοσοκομείο καθώς και τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι γιατροί όσον αφορά, το έμβρυο σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δηλαδή πρέπει να το πάρουν πρόωρα με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί ή να το αφήσουν με τη μητέρα στη μονάδα ΜΕΘ με άλλους πιθανούς κινδύνους. Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο καθηγητής απεύθυνε έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν έχουν  ευθύνη μόνο τους εαυτού τους αλλά και του παιδιού που κυοφορούν.

Οι Έλληνες παραμελούν τη στοματική τους υγεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμέληση της στοματικής υγείας των Ελλήνων κρούει ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Περιοδοντολογίας Φοίβος Μαδιανός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Όπως σημειώνει ο κ. Μαδιανός, «η πανδημία, όπως και η προηγούμενη οικονομική κρίση, έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμέλησε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Ωστόσο, εμείς στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οφείλουν να φροντίζουν το στόμα τους, καθώς η διατήρηση της υγείας του στόματος συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της γενικής υγείας, αλλά και στην ποιότητα ζωής». Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Στοματολογίας κ. Νικόλαος Νικητάκης τονίζει ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας και πολλές συστηματικές ασθένειες προκαλούν βλάβες στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός μέχρι τότε άγνωστου προβλήματος υγείας.

Επίσης, μία πληθώρα τοπικών νοσημάτων που κυμαίνονται από τις άφθες και τον επιχείλιο έρπητα μέχρι τον καρκίνο του στόματος προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα και συχνά παραμένουν αδιάγνωστα και αθεράπευτα, ορισμένες φορές απειλώντας ακόμη και τη ζωή των ασθενών. Ο οδοντίατρος, όμως, κατά τον τακτικό έλεγχο μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα μιας νόσου και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση». «Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με διάφορα γενικά νοσήματα μπορεί να είναι καταστροφική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαδιανός και προσθέτει ότι «η συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με

ποικίλα συστηματικά νοσήματα, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι αμφίδρομη. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωσή τους, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία των ασθενών. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου και η πρόληψη και αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου βοηθάει ουσιαστικά στον περιορισμό της εξέλιξης διαφόρων γενικών νοσημάτων». Αντίστοιχα, ο κ. Νικητάκης τονίζει ότι «η πρόληψη πολυάριθμων στοματολογικών νοσημάτων, ακόμη και αυτών με σοβαρή πρόγνωση, π.χ. καρκίνος του στόματος, είναι εφικτή μέσω υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών και αποφυγής έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών». Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα (webinar) την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, με θέμα «Στοματική και Γενική Υγεία: Μία αμφίδρομη σχέση – Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας». Στην ημερίδα αυτή, θα συμμετέχουν ως ομιλητές καταξιωμένοι Καθηγητές του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, παρουσιάζοντας ποικίλα θέματα που άπτονται της στοματικής υγείας. Την εκδήλωση θα τιμήσει απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, όπως και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Τέλος, σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου ο Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ κ. Μαδιανός και ο Πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, εκθέτοντας τις απόψεις τους και παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την προαγωγή της στοματικής υγείας, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

 

Υπ. Υγείας: Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας

 Σε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από το κοινό αλλά και για τους παρελαύνοντες πριν και μετά τις εκδηλώσεις προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Η εν λόγω ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

 

Τριήμερη δράση για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας

Με σύνθημα “Η γυναίκα δίνει ζωή! Η βία τη σκοτώνει” έλαβε χώρα η ενδιαφέρουσα δράση του ΙΣΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, στο Μετρό Συντάγματος και στον Πεζόδρομο της Ερμού. Στόχος της σχετικής καμπάνιας, η οποία υλοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα βίας κατά των γυναικών και η ενθάρρυνσή τους να «Σπάσουν τη Σιωπή τους».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, με αφορμή τη σχετική πρωτοβουλία δήλωσε:

«Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ζήτημα που μας αφορά όλους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται αποδεκτό. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί μια ισχυρή ασπίδα προστασίας και να βοηθήσουμε να σπάσει η σιωπή, τόσο εκείνων που την έχουν υποστεί, όσο και εκείνων που γνωρίζουν και δεν το καταγγέλλουν. Θα πρέπει όλοι μαζί, η Πολιτεία, η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες, ενωμένοι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες όπου δεν θα υπάρχει χώρος να αναπτυχθεί τέτοια μορφή βίας. Συχνά αυτή η μορφή βίας κρύβεται πίσω από τον φόβο και δυστυχώς θεριεύει. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι εδώ για να βοηθήσουν όλες εκείνες και όλους εκείνους που αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 χρηματοδοτεί δέκα δομές και συμβουλευτικά κέντρα για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας. Μάλιστα οι ωφελούμενες ξεπερνούν τις 5.000. Σημαντική είναι και η συμβολή του τετραψήφιου αριθμού 1110, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία κατά την περίοδο της πανδημίας. Ένα μεγάλο ποσοστό από τους πολίτες που έχουν απευθυνθεί στο τηλεφωνικό κέντρο έχουν καταγγείλει φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας με θύμα κυρίως την γυναίκα».

Πράσινο φως από τον FDA για τον συνδυασμό relatlimab-opdivo

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έδωσε το πράσινο φως στη συνδυαστική θεραπεία με την ονομασία Opdualag για ανεγχείρητο η μεταστατικό μελάνωμα. Η νέα θεραπεία συνδυάζει το Opdivo της Bristol Myers Squibb και ένα καινούργιο φάρμακο το relatlimab. Με την εν λόγω έγκριση, η Bristol Myers Squibb διαθέτει πλέον τρεις αναστολείς σημείων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του αναστολέα του CTLA-4, Yervoy. Και τα τρία φάρμακα πήραν τις αρχικές τους εγκρίσεις για το μελάνωμα, όπως και το κοκτέιλ ανοσοθεραπείας των Opdivo και Yervoy.Ο LAG-3 βρίσκεται στην επιφάνεια των Τ κυττάρων και συνδέεται με την εξάντληση των Τ-κυττάρων και την αντίσταση σε ανοσοθεραπείες όπως οι αναστολείς PD-1, εξήγησε ο επικεφαλής ιατρός της BMS, Samit Hirawat, σε μια συνέντευξη πριν την έγκριση από τον FDA. Ο αποκλεισμός του LAG-3 με ένα φάρμακο όπως το relatlimab θα μπορούσε να ενεργοποιήσει εκ νέου τα Τ-κύτταρα και να αποφευχθεί έτσι η αντίσταση στον αναστολέα PD-1, είπε.

Ο συνδυασμός relatlimab-Opdivo είναι σημαντικός παράγοντας στο σχέδιο της BMS να ξεπεράσει τις ζημιές από τις απώλειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τριών από τα φάρμακά της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις —του Revlimid για αιματολογικές κακοήθειες, του διαλυτικού αίματος Eliquis από κοινού με την Pfizer και του Opdivo —μέσα στη δεκαετία. Η εταιρεία έχει προβλέψει ότι ο νέος συνδυασμός θα μπορούσε να αγγίξει πωλήσεις ύψους πωλήσεις άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2029.

Το Opdualag κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από τον FDA με βάση δεδομένα που δείχνουν ότι μπορεί να διπλασιάσει τον χρόνο επιβίωσης  χωρίς εξέλιξη της νόσου των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία, σε σύγκριση με το Opdivo μόνο. Στη δοκιμή φάσης 3 Relativity-047, οι ασθενείς στον συνδυασμό σταθερής δόσης κατέγραψαν μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη 10,1 μηνών, έναντι 4,6 μηνών που είχαν οι ασθενείς που ελάμβαναν μόνο το Opdivo. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση, το Opdualag μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 20% σε σχέση με το Opdivo μόνο, μια βελτίωση με ελάχιστη σημασία στατιστικά αλλά «κλινικά σημαντική», όπως δήλωσε μια από τις ερευνήτριες της μελέτης Relativity-047η Georgina Long από το Ινστιτούτο Μελανώματος της Αυστραλίας, στη σύνοδο του Μαρτίου της Ολομέλειας της ASCO.

 

 

Aντισώματα Astrazeneca: Μείωση ιικού φορτίου όλων των υποπαραλλαγών της όμικρον

Νέα προκλινικά αυθεντικά δεδομένα «ζωντανού» ιού από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έδειξαν ότι ο συνδυασμός των αντισωμάτων tixagevimab και  cilgavimab της Astrazeneca διατηρεί ισχυρή εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της αναδυόμενης και εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής Omicron SARS-CoV-2 BA.2.1 Τα δεδομένα επίσης έδειξε ότι o συνδυασμός διατηρεί τη δράση και έναντι των Omicron BA.1 και BA.1.1.1. Επιπλέον, in vivo δεδομένα, που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ποντίκια μολυσμένα με Omicron BA.1, BA.1.1 και BA.2 έδειξαν ότι ο συνδυασμός αυτός  μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο και περιόρισε τη φλεγμονή στους πνεύμονες και για τις τρεις υποπαραλλαγές. Το ιικό φορτίο ως γνωστόν σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα και θνησιμότητα της νόσου, καθώς και με Long Covid.

Αυτά είναι τα πρώτα in vivo δεδομένα που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού, έναντι των παραλλαγών Omicron σε σύγκριση με προηγούμενες in vitro δοκιμές εξουδετερωτικής δραστηριότητας σε καλλιεργημένα κύτταρα. Τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αναφέρθηκαν διαδικτυακά στον bioRxiv.

Ο Michael S. Diamond, MD, PhD, The Herbert S. Gasser Professor, Τμήματα Ιατρικής, Μοριακής Μικροβιολογίας, Παθολογίας και Ανοσολογίας, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι ο συνδυασμός Evusheld ήταν αποτελεσματικός στην προστασία από λοίμωξη στους πνεύμονες, μια κρίσιμη περιοχή ασθένειας για σοβαρή COVID-19, σε όλες τις υποπαραλλαγές του Omicron που δοκιμάστηκαν».

Ο John Perez, Senior Vice President, Head of Late Development, Vaccines & Immune Therapies, AstraZeneca, δήλωσε: «Αυτά τα σημαντικά δεδομένα δείχνουν ότι ο Evusheld μείωσε το ιικό φορτίο και περιόρισε τη φλεγμονή που προκαλείται από την Omicron. Τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω το Evusheld ως μια πιθανή σημαντική επιλογή για να βοηθήσει στην προστασία ευάλωτων ασθενών όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσμενείς καταστάσεις, εάν μολυνθούν από την COVID-19».

Πρόσθετα δεδομένα «ζωντανού» ιού από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseilles και δεδομένα ψευδοϊών από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδειξαν επίσης ότι ο συνδυασμός εξουδετερώνει την BA.2.4,5 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιπτώσεις BA.2 έχουν εντοπιστεί σε 85 χώρες, με τον επιπολασμό να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ο συνδυασμός με την εμπορική επωνυμία Evusheld είναι εξουσιοδοτημένος για πρόληψη πριν από την έκθεση στην Covid-19 στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες. Το Evusheld προορίζεται για ευάλωτους πληθυσμούς που έχουν ιατρική πάθηση ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή θεραπείες και ενδέχεται να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό κατά του COVID-19, καθώς και σε εκείνα τα άτομα για τα οποία δεν συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19.

ΚΕΤΕΚΝΥ: Συναντήσεις με τις διοικήσεις  5ης, 3ης & 2ης  ΥΠΕ

Μια σειρά πολύ εποικοδομητικών, ενημερωτικών συναντήσεων με ανώτερα στελέχη της 5ης, 3ης και 2ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν πρόσφατα στελέχη του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης – Ελληνικού Ινστιτούτου DRG (το διάστημα από τις 17  Φεβρουαρίου έως  9 Μαρτίου).

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ Παντελής Μεσσαρόπουλος, και ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ συναντήθηκαν με τον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, Σταύρο Παπαγεωργίου και τον ενημέρωσαν για την προεργασία που έχει γίνει όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου Αχιλλοπούλειο και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο για την ένταξη τους στο νέο σύστημα κοστολόγησης (ΣυΚΝΥ). Ο κος Παπαγεωργίου με την σειρά του ανέφερε την διάθεση της Διοίκησης να βοηθήσει στην ένταξη κι άλλων Νοσοκομείων τα οποία υπάγονται στην 5η ΥΠΕ. Τα στελέχη του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τις προϋποθέσεις ένταξης στο σύστημα DRG (ΣυΚΝΥ) ακόμη και ολόκληρης της 5ης ΥΠΕ. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για στενή συνεργασία το επόμενο διάστημα.

Επίσης στις 18 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ Παντελής Μεσσαρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος Χαράλαμπος Πλατής και ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, συναντήθηκαν με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ κο Παναγιώτη Μπογιατζίδη  και συζήτησαν για τις προοπτικές βελτίωσης και τα οφέλη που  θα προκύψουν από  την ένταξη των νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ στο σύστημα DRG (ΣυΚΝΥ) μέσα στο 2022. Ο κος Μπογιατζίδης ανέλαβε να συντονίσει τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της Περιφέρειας του ώστε να προχωρήσει η ένταξη τους το γρηγορότερο δυνατό.

Τέλος, μία ακόμη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 9/3 ανάμεσα στον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρήστο Ροϊλό, τον Πρόεδρο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης – Ελληνικού Ινστιτούτου DRG Π. Μεσσαρόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χαράλαμπο Πλατή.