Σπάνια και ήπια η μυοκαρδίτιδα μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων mRNA

Κατόπιν αναφορών προερχόμενες από εθνικές βάσεις καταγραφής έχουν δημοσιευθεί αρκετές σειρές ασθενών στις οποίες αναφέρεται ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας (φλεγμονής του μυοκαρδίου) ή περικαρδίτιδας (φλεγμονής της μεμβράνης η οποία επικαλύπτει την καρδιά) σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, κυρίως άνδρες, συνήθως εντός 7 ημερών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων mRNA BNTb162b (Pfizer vaccine) και mRNA-1273 (Moderna vaccine). Τα διαθέσιμα δεδομένα από την βάση καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων (VAERS) των ΗΠΑ που συγκεντρώνουν αναφορές ιατρών αλλά και ασθενών, υπολόγισαν ότι η συχνότητα μυοκαρδίτιδας ήταν 70.7 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεις BNTb162b στις ηλικίες 12 έως 15 ετών, 105.9 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεις BNTb162b στις ηλικίες 16 και 17 ετών και 52.4 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεις BNTb162b στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. Το 82% των περιπτώσεων αναφέρθηκε σε άρρενες ενώ στις γυναίκες η συχνότητα υπολογίζεται σε 6.4 με 11 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεις BNTb162b. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα είτε είναι ασυμπτωματική είτε χαρακτηρίζεται από ήπια συμπτώματα τα οποία αποδράμουν αυτόματα χωρίς θεραπεία.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο ειναι ότι στα περισσότερα περιστατικά η καρδιακή λειτουργία (κλάσμα εξώθησης) παραμένει φυσιολογική ενώ ακόμη και σε αυτούς τους ασθενείς με μειωμένο κλάσμα η κατάσταση βελτιώνεται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός δύο εβδομάδων. Μετά τα μέσα του 2021 και εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, εγκρίθηκε η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Journal of American Medical Association (doi: 10.1001/jama.2022.4425) έδωσε πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μετά την τρίτη δόση. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Μπριασούλης, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Κίμων Σταματελόπουλος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από τη βάση δεδομένων εμβολιασμού των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ και συγκεκριμένα ανέλυσε την πορεία και τυχόν επιπλοκές σε 126.029 άτομα που εμβολιάστηκαν με τη τρίτη δόση. Το 80% των ανδρών και το 90% των γυναικών ήταν ηλικίας 18 έως 24 ετών. Μεταξύ των εμβολιασθέντων 7 περιστατικά μυοκαρδίτιδας αναφέρθηκαν (4 εντός της πρώτης εβδομάδας και 3 εντός 8 έως 10 ημερών από τον εμβολιασμό). Όλα τα περιστατικά χαρακτηρίστηκαν από ήπια συμπτώματα, χωρίς εμφάνιση αρρυθμιών ή καρδιακής ανεπάρκειας. Αν και η σύγκριση με τη συχνότητα της μυοκαρδίτιδας εντός μίας εβδομάδας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι δυσχερής καθώς διαφορετικά ποσοστά έχουν δημοσιευτεί σε πληθυσμούς από το Ισραήλ, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο πληθυσμό η συχνότητα μυοκαρδίτιδας είναι ελαφρώς χαμηλότερη συγκριτικά με αυτή μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου BNTb162b. Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης είναι ότι πρόκειται για ήπια μη επιπλεγμένη μυοκαρδίτιδα που παρατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά νεαρών ανδρών. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα αποτελέσματα των δημοσιευμένων δεδομένων, συμπεραίνεται ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πολύ συχνότερες και βαρύτερες επιπλοκές ειδικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς συγκριτικά με τις σπάνιες επιπλοκές του εμβολίου, ενώ το όφελος του εμβολίου υπερβαίνει κατά πολύ τον κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ο χρόνιος πόνος είναι η πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην ΠΦΥ

Τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας τους  στο Facebook, είναι επιγραμματικά τα εξής:

  • Φυσική Δραστηριότητα & Άσκηση: Κομβικός ο ρόλος τους στο χρόνιο πόνο
  • To 22% του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει χρόνιο μυοσκελετικό πόνο κάποια στιγμή στη ζωή του
  • Απώτεροι στόχοι της κινητής υγείας είναι η ενδυνάμωση του ασθενή με περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες για τα θέματα υγείας που τον απασχολούν
  • Ο χρόνιος πόνος είναι η υπ’αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο χρόνιος πόνος είναι μία επώδυνη κατάσταση και αποτελεί ένα βασικό σύμπτωμα στα περισσότερα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Μεταξύ άλλων, επηρεάζει τη γενικότερη κινητικότητα και σωματική λειτουργία του ατόμου και αποτελεί βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για φυσική δραστηριότητα και άσκηση. Η ενδεχόμενη όμως προαγωγή ενός υποκινητικού τρόπου ζωής, είναι μία κατάσταση που αποτελεί πλέον ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης χρόνιου πόνου, καρδιαγγειακού επεισοδίου και αιφνίδιου θανάτου ανέφερε ο Παναγιώτης Βιτάλης , BSc,MSc,PhD, Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας. Ο χρόνιος πόνος είναι η υπ’αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, MD, PhD, Παθολόγος-Διαβητολόγος. Σε παγκόσμια κλίμακα ο χρόνιος πόνος αφορά το 35% του Πληθυσμού,  7 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο ενώ το 22% του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει χρόνιο μυοσκελετικό πόνο κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τα αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη, απλά μειώνουν τον πόνο και  διαφοροποιούνται από τα αναισθητικά που επηρεάζουν προσωρινά και σε κάποιες περιπτώσεις εξουδετερώνουν πλήρως την αίσθηση. Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα μειώνουν και τον πόνο και  την φλεγμονή.

 

ΕΚΠΑ: Έναρξη β’ κύκλου προγράμματος ασύγχρονης εκπαίδευσης ERMES

Η εισαγωγή των επαγγελματιών υγείας στις βασικές αρχές της Επιδημιολογίας, της Μεθοδολογίας της Έρευνας, της Οικονομικής Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας, του Στρατηγικού Προγραμματισμού καθώς και της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, είναι οι βασικοί εκπαιδευτικοί άξονες του β’ κύκλου του εξ’ αποστάσεως προγράμματος ασύγχρονης εκπαίδευσης ERMES (Epidemiology, Research Methodology, Health Economics, Strategic Planning).

Το πρόγραμμα, του οποίου ο A’ εκπαιδευτικός κύκλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ανέπτυξε και συντονίζει, το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ) (http://ermes.devweb.gr), με την υποστήριξη των εταιρειών Merck Sharp & Dohme Greece και LEO Pharmaceutical Hellas.

Το πρόγραμμα ΕRMES παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ, στην ελληνική γλώσσα με φόρτο εργασίας περίπου 4-6 ώρες την εβδομάδα ενώ η συνολική διάρκεια του είναι έξι (6) εβδομάδες. Απευθύνεται σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του προγράμματος πιστοποιείται με διαδικτυακή εξέταση και οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιτυχούς Παρακολούθησης και μορίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (48 μόρια από τον ΠΙΣ, 48 Διεθνείς Μονάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης (ICNECs), 15 μόρια από το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών).

Οι εγγραφές στο Β’ κύκλο του προγράμματος θα διαρκέσουν ως τις 31 Μαρτίου 2022. Η ασύγχρονη εκπαίδευση ξεκινά την 1η/4/2022 και διαρκεί έως και τις 31/5/2022. Η Α’ εξεταστική περίοδος θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Ιουνίου 2022 και η Β’ Εξεταστική περίοδος στις 10-12 Ιουνίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι για την εγγραφή τους και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την πλατφόρμα ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης http://ermes.devweb.gr . Η Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΟΔΙΠΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγράμματος ERMES αναφορικά με το Β’ κύκλο του προγράμματος τονίζει: «Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα που αφορούν τον στρατηγικό σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, την πολιτική και τα οικονομικά της υγείας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί σημαντικό εφόδιο καθώς η ανάγκη για επιμόρφωση σε πεδία που υπερβαίνουν την κλινική πράξη είναι όλο και πιο έντονη. Καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εθνικά συστήματα υγείας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, είναι πολλές και ποικίλες αλλά κυρίως πιεστικές, η κατάρτιση και εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας στην αποδοτική χρήση των πόρων, στην αξιολόγηση των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών αλλά και στη διασφάλιση και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι σημαντικά εφόδια».

Ο Δρ. Αθανάσιος Σκουτέλης, τ. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστημονικός Συν-υπεύθυνος Προγράμματος ERMES εξηγεί τη σημασία του προγράμματος ως εκπαιδευτικό εργαλείο: «ο σύγχρονος επιστήμονας θα πρέπει να είναι σε θέση όχι απλώς να παρακολουθεί αλλά και να μελετάει τις εξελίξεις με κριτικό πνεύμα. Για να το κάνει αυτό απαιτούνται ειδικές γνώσεις που κατά κανόνα είναι εκτός του αντικειμένου του και επιπλέον ειδικά στη χώρα μας δεν διδάσκονται στην προπτυχιακή εκπαίδευση. Αυτές τις γνώσεις προσφέρει το πρόγραμμα ERMES στον εκπαιδευόμενο ώστε με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που υπερβαίνουν την κλινική πράξη».

Παρουσίαση του εγχειριδίου της Π.Φ.Υ. για παιδιά και εφήβους του Π.Ο.Υ.

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας, η παρουσίαση του Εγχειριδίου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους του ΠΟΥ «WHO Pocket Book of Primary Health Care for Children and Adolescents». Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη υποδέχθηκαν τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης, Dr. Hans Kluge, την Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης, Dr. Natasha Azzopardi Muscat, καθώς και συμβούλους του ΠΟΥ Ευρώπης, μεταξύ των οποίων τον Δρ. Παύλο Θεοδωράκη και τον Dr. Joao Breda.

O Dr. Martin Weber, Eπικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα προχώρησε σε μία εκτενή παρουσίαση του Εγχειριδίου. Το Εγχειρίδιο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προαγωγής της ψυχικής υγείας για όλα τα παιδιά, καθώς και πληροφορίες που επιτρέπουν στους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να προσδιορίζουν και να διαχειρίζονται κοινές καταστάσεις ψυχικής υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μέσω παραπομπής, σε συνεργασία με ειδικούς ψυχικής υγείας.

Η κ Γκάγκα σημείωσε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βοηθητικό εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας τόσο στη χώρα μας όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η κ Ράπτη  αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία της Ελλάδας στο επίκεντρό του οποίου βρίσκεται ένα Πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, που συμπληρώνεται ολοκληρωμένα από το Εγχειρίδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους του ΠΟΥ.

 

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη

«Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, σύμμαχοι στη θεραπεία σου», είναι το κεντρικό μήνυμα της νέας εκστρατείας που υλοποιεί η Astellas Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη. Στόχος της εκστρατείας είναι να επισημάνει στους ασθενείς, τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και τους επαγγελματίες υγιεινής διατροφής και σωματικής φυσικής κατάστασης.

Βασικό όχημα της ενημερωτικής εκστρατείας είναι ένα animated video. Μέσα από μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου με τη μορφή παιχνιδιού «ΕπιλοΥΕS!», ο χρήστης περιηγείται στην εφαρμογή και καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε υγιεινές και μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθώς και καθημερινές δραστηριότητες. Οι σωστές «ΕπιλοΥΕΣ!» είναι εκείνες που συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Ως επιβράβευση με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα  «ΝΑΙ!» στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση».  To animated video θα προβληθεί σε ψηφιακά Μέσα Ενημέρωσης. Αναφερόμενος στην εκστρατεία, ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas τόνισε σχετικά: «Στην Astellas, με την ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών και την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών, φροντίζουμε τον Ασθενή και θέτουμε σε προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας στόχος μας είναι να παροτρύνουμε τους ασθενείς να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα, συνήθειες που συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού και στην ανταπόκρισή του  στη θεραπεία».

Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη αυξάνεται: 450.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2018, συγκριτικά με 345.000 νέες περιπτώσεις το 2012. Στην Ελλάδα, οι νέες διαγνώσεις υπολογίζονται σε περίπου 6.500 για το 2018, ενώ οι θάνατοι περίπου σε 1.850 για το ίδιο διάστημα.

 

 

Θ. Ζαούτης: Το testing θα περιορίζεται σε συμπωματικά άτομα και άτομα υψηλού κινδύνου

Για το που βρισκόμαστε από επιδημιολογική άποψη όσον αφορά τον κορονοϊό στη χώρα μας, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Όπως ανέφερε, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μικρή αύξηση κρουσμάτων και φαίνεται ότι διανύουμε ένα νέο, μικρότερο όμως σε σχέση με τα προηγούμενα, κύμα της πανδημίας, οφείλεται στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2 που είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον 1, αλλά όχι σοβαρότερη σε νοσηρότητα και κινδύνου θανάτου. Μικρή αύξηση έχει παρατηρηθεί και στις νοσηλείες, που πριν από λίγες μέρες έβαιναν μειούμενες. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ Ζαούτης, ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στον καινούργιο τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων από δω και πέρα, που πλέον δεν θα επικεντρώνεται στο δείκτη νέα κρούσματα, αλλά θα μετράει νοσηλείες, διασωληνώσεις, ασθενείς σε ΜΕΘ και απώλειες ζωών. «Το testing έχει αλλάξει πλέον σε όλη την Ευρώπη και περιορίζεται σε συμπτωματικά άτομα και άτομα υψηλού κινδύνου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ζήτησε επίσης από τον κ. Ζαούτη το ποσοστό  των διασωληνωμένων ασθενών που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις εμβολίων και όχι και την αναμνηστκική, και ο κ Ζαούτης δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει με αυτά τα στοιχεία.

 

Τα φάρμακα της Pfizer κατά του κορονοϊού έχουν φθάσει στην Ελλάδα

Στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι τα φάρμακα της Pfizer κατά της COVID-19  έχουν φτάσει στην Ελλάδα και η χορήγησή τους θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, τόνισε για ακόμα μια φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τη λοίμωξη καθώς αποτρέπει τη μολυσματικότητα και τη μετάδοση, ενώ το φάρμακο προστατεύει τα άτομα που έχουν νοσήσει. Από την πλευρά της, η καθηγήτρια παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, και ότι ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων αυξήθηκε στα 37 έτη, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες αφορούσε κυρίως παιδιά και εφήβους. Σχετικά με την 4η δόση εμβολίου η κ Παπαευαγγέλου είπε ότι τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες.

 

 

Εξωσωματική οξυγόνωση σε διασωληνωμένους ασθενείς με covid

Για την τελευταία μέθοδο που χρησιμοποιείται στα ελληνικά νοσοκομεία προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή ασθενείς με COVID σε ΜΕΘ, την εξωσωματική οξυγόνωση μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας,  Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στην εκδήλωση ενημέρωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, για τις εξελίξεις που αφορούν στην Πανδημία COVID-19. Όπως ανέφερε η κ Κοτανίδου, κάποιοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις κλασικές μεθόδους οξυγόνωσης του οργανισμού και σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί καταφεύγουν στην εξωσωματική οξυγώνωση του με άντλίες και φίλτρα.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά είπε η κ Κοτανίδου αναφερόμενη στη συγκίνηση των γιατρών σε περιπτώσεις νέων ασθενών που επιστρέφουν στο νοσοκομείο μετά την ανάρρωσή τους για τους ευχαριστήσουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται την εξωσωματική οξυγώνωση έχει δείκτη μάζας σώματος πάνω από 35. Γενικότερα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, λόγω των πιο ήπιων συμπτωμάτων που προκαλεί η Όμικρον, τα άτομα που καταλήγουν σε ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο όπως τονίστηκε υπάρχουν και νεότεροι ασθενείς. Σύμφωνα με την κ Κοτανίδου, στις ΜΕΘ υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων στις ΜΕΘ: Οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται στο νοσοκομείο εξ’ αιτίας τους και μολύνονται από COVID καταλήγοντας σε ΜΕΘ, και οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα που μολύνονται από COVID και δεν παρουσιάζουν τόσο αναπνευστικά προβλήματα όσο καρδιολογικά, όπως συχνά εμφράγματα κ. ά.

Υπ. Υγείας: Ενημερωτική εκστρατεία για το σύνδρομο long covid

Ξεκίνησε η νέα ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για το σύνδρομο Long Covid, τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας, με πρωταρχικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορονοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Το Long Covid έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των παιδιών αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους. Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός», η εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας απευθύνεται, κατ’ αρχάς, στις νέες ηλικίες, στα παιδιά και στις εγκύους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά αυτή την περίοδο, που υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας και η βασική μέριμνα εστιάζεται στις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επίσης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει ακόμα τη τρίτη δόση. Στην Ελλάδα, μόνο το 2021, μολύνθηκαν με κορονοϊό 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Οι 226 από αυτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη COVID-19, έναντι μόλις 5 όσων είχαν εμβολιαστεί, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 5 απεβίωσαν, έναντι καμίας από την ομάδα των εμβολιασμένων.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι: «Η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός. Καθώς υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας -και προκειμένου να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία- οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες των νέων, των παιδιών και των εγκύων. Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του Covid-19: https://longcovidgreece.gr/

 

Μέχρι τις 30 Απρίλιου θα μπορούν να συνταγογραφούν για τους ανασφάλιστους οι ιδιώτες γιατροί

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο υγείας ενημερώνει ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα μπορούν να συνταγογραφούν οι ιδιώτες γιατροί για τους ανασφάλιστους πολίτες, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η λίστα με τις εξαιρέσεις από το μέτρο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ως εξής: «Το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά. Ήδη το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στο νόμο.

Συνεπώς για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά».