Η Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, συμμετέχει στην έρευνα του Ιδρύματος Michael J. Fox «Expansion of the Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI), Landmark Study toward Better Treatments and Prevention of Disease (PPMI2)». Η PPMI2 αποτελεί επέκταση της μελέτης PPMI, που διεξάγεται εδώ και πάνω από 10 έτη, και μπαίνει τώρα σε μια καινούργια, ακόμη πιο φιλόδοξη φάση, αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.
Η έρευνα στοχεύει να συμπεριλάβει άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα με νόσο Πάρκινσον, και δεν λαμβάνουν ακόμη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη νόσου Πάρκινσον, που τους κατατάσσουν σε πιθανή πρόδρομη μορφή της νόσου. Στρατολογούνται επίσης άτομα, είτε συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά, που ανήκουν σε οικογένειες με κληρονομικό ιστορικό νόσου Πάρκινσον.
Η μελέτη παρατήρησης PPMI, που ξεκίνησε το 2010, έχει εγγράψει και παρακολουθήσει περισσότερους από 1.400 συμμετέχοντες μέχρι σήμερα, δημιουργώντας την πιο εκτενή και λεπτομερή βάση δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης για τη νόσο Πάρκινσον παγκοσμίως. Αναμένεται να συμπεριλάβει 4.000 συμμετέχοντες σε σχεδόν 50 κέντρα σε 12 χώρες μέχρι το τέλος του 2023.
Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι κέντρο της PPMI από το 2013. Οι συμμετέχοντες συνεισφέρουν στην προσφορά βιολογικών δειγμάτων και υποβάλλονται σε αξιολογήσεις με στόχο να προσδιοριστούν τα βιολογικά, κλινικά και απεικονιστικά χαρακτηριστικά της νόσου του Πάρκινσον. Πολύ σημαντικός στόχος είναι η ανεύρεση βιοδεικτών που να μπορούν να προσδιορίσουν τον κίνδυνο νόσησης αλλά και την εξέλιξη της νόσου.
Στο κέντρο υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση σε γενετικές μορφές της νόσου, μερικές εκ των οποίων φαίνεται να συναντώνται σχεδόν αποκλειστικά στον ελληνικό χώρο. Χώρο διεξαγωγής της μελέτης αποτελούν τα Ειδικά Ιατρεία Κινητικών Διαταραχών της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.