Η Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο σε διεθνή έρευνα

Η Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, συμμετέχει στην έρευνα του Ιδρύματος Michael J. Fox «Expansion of the Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI), Landmark Study toward Better Treatments and Prevention of Disease (PPMI2)». Η PPMI2 αποτελεί επέκταση της μελέτης PPMI, που διεξάγεται εδώ και πάνω από 10 έτη, και μπαίνει τώρα σε μια καινούργια, ακόμη πιο φιλόδοξη φάση, αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Η έρευνα στοχεύει να συμπεριλάβει άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα με νόσο Πάρκινσον, και δεν λαμβάνουν ακόμη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη νόσου Πάρκινσον, που τους κατατάσσουν σε πιθανή πρόδρομη μορφή της νόσου. Στρατολογούνται επίσης άτομα, είτε συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά, που ανήκουν σε οικογένειες με κληρονομικό ιστορικό νόσου Πάρκινσον.

Η μελέτη παρατήρησης PPMI, που ξεκίνησε το 2010, έχει εγγράψει και παρακολουθήσει περισσότερους από 1.400 συμμετέχοντες μέχρι σήμερα, δημιουργώντας την πιο εκτενή και λεπτομερή βάση δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης για τη νόσο Πάρκινσον παγκοσμίως. Αναμένεται να συμπεριλάβει 4.000 συμμετέχοντες σε σχεδόν 50 κέντρα σε 12 χώρες μέχρι το τέλος του 2023.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι κέντρο της PPMI από το 2013. Οι συμμετέχοντες συνεισφέρουν στην προσφορά βιολογικών δειγμάτων και υποβάλλονται σε αξιολογήσεις με στόχο να προσδιοριστούν τα βιολογικά, κλινικά και απεικονιστικά χαρακτηριστικά της νόσου του Πάρκινσον. Πολύ σημαντικός στόχος είναι η ανεύρεση βιοδεικτών που να μπορούν να προσδιορίσουν τον κίνδυνο νόσησης αλλά και την εξέλιξη της νόσου.

 Στο κέντρο υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση σε γενετικές μορφές της νόσου, μερικές εκ των οποίων φαίνεται να συναντώνται σχεδόν αποκλειστικά στον ελληνικό χώρο. Χώρο διεξαγωγής της μελέτης αποτελούν τα Ειδικά Ιατρεία Κινητικών Διαταραχών της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

 

Επιπτώσεις από την υποβάθμιση των υδάτινων συστημάτων

Τις σοβαρές επιπτώσεις της υποβάθμισης των υδάτινων συστημάτων στην υγεία των υδρόβιων ζώων και των ανθρώπινων πληθυσμών, τονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Σάββας Γενίτσαρης, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Όπως αναφέρει, ένας από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας για το 2030 που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ορίζει τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού για όλους. Παρόλο που η απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στον ανεκτίμητο αυτό φυσικό πόρο θεωρείται αναμφισβήτητη από την πλειονότητα του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου, αυτή δεν δύναται να χαρακτηριστεί αυτονόητη για τουλάχιστον το 1/5 των ανθρώπων στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο που συχνά φημισμένοι αναλυτές γεωπολιτικών εξελίξεων διακήρυτταν ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Έστω και αν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία ίσως να τους διαψεύδουν, είναι γεγονός ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, η συνεχιζόμενη αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και των αναγκών του, η μη βιώσιμη υπεράντληση του νερού για αγροτικές, βιομηχανικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες και η κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στη μείωση των αποθεμάτων νερού και στην ραγδαία υποβάθμιση των υδατικών συστημάτων.

Η κυριότερη έκφανση της υποβάθμισης αυτής είναι ο ευτροφισμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην ταχύτατη γήρανση των υδατικών συστημάτων σε μερικές δεκαετίες. Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η εμφάνιση συχνών και έντονων φαινομένων «άνθισης», υπέρμετρης αύξησης του φυτοπλαγκτού, που συνοδεύονται από χρωματισμό των νερών και διαταραχές του οικοσυστήματος που μπορεί να επηρεάσουν την τροφική αλυσίδα και να έχουν επιβλαβείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και οικονομία. Συστηματικές έρευνες έδειξαν ότι περισσότερες από τις μισές λίμνες στην Ασία, Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ευτροφισμού, ενώ περισσότερο από το 60 % των ταμιευτήρων νερού στη Νότια Αφρική είναι εύτροφοι.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ευτροφισμού έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και σε ελληνικά εσωτερικά και παράκτια ύδατα. Οι βιολόγοι διατήρησης και οι επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων διαθέτουν σύγχρονα εργαλεία και στρατηγικές διαχείρισης που μπορούν να εφαρμόσουν για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων συστημάτων. Κάθε σύστημα είναι μοναδικό και η ολοκληρωμένη γνώση των βιοτικών αλληλεπιδράσεων και των περιβαλλοντικών παραγόντων που το χαρακτηρίζουν είναι ουσιαστική. Ωστόσο, μέγιστης σημασίας κρίνεται η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών: Ίσως ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί ο σχετικός στόχος βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι η μεταβίβαση της επιστημονικής πληροφορίας στους πολίτες με κατανοητό τρόπο ώστε να συνειδητοποιήσουν την αναντικατάστατη αξία του νερού, την κρίσιμη σύγχρονη κατάσταση της ποιότητας των νερών παγκοσμίως, τη σημασία της συμμετοχής τους στη λελογισμένη χρήση των υδατικών πόρων και στην προστασία των υδατικών συστημάτων και την ανάγκη για πίεση στους εθνικούς φορείς και στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη δράσεων προστασίας αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Επομένως, είναι φανερή η σπουδαιότητα των νερών σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ανθρώπινες δραστηριότητες ως πρωταρχικό αγαθό που εξασφαλίζει την ευζωία των ανθρώπινων κοινωνιών, και γίνεται κατανοητή η ανάγκη για βιώσιμη εκμετάλλευση των υδατικών συστημάτων υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Παρουσίαση του ΓΝΑ «Η Ελπις» στο Sino-Greek Medixchange Webinar

Στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας One Belt One Road (OBOR, 2013-2049), ο νέος δρόμος του μεταξιού διασυνδέει Ανατολή και Δύση με στόχο την επιστημονική συνεργασία στον τομέα της Υγείας. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Επικ. Καθ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης αποδέχθηκε την πρόσκληση συμμετοχής και παρουσίασης του Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ» στο Sino-Greek Medixchange Webinar, που διεξήχθη την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 (09:00-12:00). Στη συζήτηση συμμετείχε και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου. Φωτεινή Θειακού. Είμαστε υπερήφανοι που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Nantong (Κίνα) επέλεξε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», το πρώτο πολιτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας των Αθηνών με σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας και προσφοράς φροντίδας υγείας, για την έναρξη του επιστημονικού διαλόγου και την ανταλλαγή εμπειριών, αναφέρει η Διοίκηση του  νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» στην ανακοίνωσή της.

«Ως Πρόεδρος Δ.Σ είχα τη χαρά της παρουσίασης των δυνατοτήτων του Νοσοκομείου, της εμπειρίας μας από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, αλλά και την ιστορική σημασία του Γ.Ν.Α. ‘Η ΕΛΠΙΣ’ για την πόλη των Αθηνών» δήλωσε ο κ. Χαλβατσιώτης.

Μικρή αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους

Οριακή αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας καθώς και στις διασωληνώσεις καταγράφηκε στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.785, σε σύνολο ωστόσο 441.683 διαγνωστικών τεστ, γεγονός που διαμορφώνει το δείκτη θετικότητας στο 6,06%. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 9.647 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.798 στη Θεσσαλονίκη και 27 είναι εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.838.891 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων 49,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.451 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.029 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (63,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 216 (63,16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (36,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.408 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +10,23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 342 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Καλπροτεκτίνη: Μη επεμβατικό τεστ για την διάγνωση του ευερέθιστού εντέρου

Η καλπροτεκτίνη είναι ένα μη επεμβατικό, οικονομικό τεστ, πολύ χρήσιμο για την διάκριση μεταξύ της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), αφού μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κολονοσκοπήσεων σε ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα κατά 50-70%. Όπως εξηγεί η Χριστίνα Οικονομίδου, Iατρός Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Affidea Καλλιθέας, Κατά τη διαφοροδιάγνωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η οποία αφορά τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα με κυριότερα την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά είναι ψυχοσωματική νόσος με διαφορετική αντιμετώπιση. Η διαφοροδιάγνωση μεταξύ IBD και ΙΒS είναι σημαντική, τόσο για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντος. Η καλπροτεκτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η καλπροτεκτίνη ενεργοποιείται όταν εμφανιστεί φλεγμονή (όποια και αν είναι η αιτία αυτής) και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικός δείκτης. Η συγκέντρωση της καλπροτεκτίνης στα δείγματα κοπράνων από ασθενείς που διαγνώστηκαν με νόσο του Crohn,  σχετίζεται άμεσα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και παρουσιάζει αυξανόμενα επίπεδα ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τα επίπεδα καλπροτεκτίνης είναι φυσιολογικά.

Έτσι, όταν υπάρχουν συμπτώματα από κατώτερο πεπτικό σύστημα, προτείνεται να  χρησιμοποιείται μια δοκιμασία μέτρησης καλπροτεκτίνης κοπράνων για να προσδιοριστεί εάν είναι μια κατάσταση φλεγμονώδης του εντέρου που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Μ. Θεμιστοκλέους: Εξετάζεται η κατάργηση του πιστοποιητικού νόσησης

Στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε χθες το πρωί ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Βλέπουμε ότι η αύξηση στα κρούσματα, δεν δίνει αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες. Αν συνεχίσει αυτό, δεδομένου ότι βελτιώνονται και οι καιρικές συνθήκες, μέσα στο επόμενο χορονικό διάστημα θα καταργηθεί το πιστοποιητικό», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αν η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει και στη κατάργηση του προστίμου για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε τα εξής: «Όλα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει, γιατί -έστω και πολύ χαμηλά ραντεβού, αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να παίρνουμε και ραντεβού πρώτης δόσης. Όλα αυτά συνεκτιμώνται. Ο κύριος σκοπός όλων μας.. είναι να επιστρέψουμε πλήρως σε μια κανονικότητα, αλλά αυτό είναι πολύ πρόωρο για να τεθεί από τώρα».

Στην ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα παράτασης του clawback

Το ΣΤ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την παράταση του  clawback για τα έτη 2019 – 2022, παραπέμποντας ωστόσο την οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Η επταμελής σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος , έκρινε ότι είναι σύμφωνή με τις συνταγματικές επιταγές της αρχής της ίσης μεταχείρισης (άρθρο 5 Συντάγματος), η παράταση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) για τα έτη 2019-2022.

Η πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας του ΣΤ΄ Τμήματος, έκρινε ότι «το Δημόσιο, υπό τον όρο ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, είναι ελεύθερο να καθορίζει τους γενικούς όρους συναλλαγής του με τους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη δημοσιονομική ισορροπία και αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών και επομένως το οριζόντιο clawback, ως γενικός όρος συναλλαγής του με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τις οποίες δεν θα συναφθεί συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση τιμής, δεν πλήττει τον σκληρό πυρήνα της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, αφού αυτές έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν διαγραφή του προϊόντος από τον θετικό κατάλογο συνταγογραφουμένων φαρμάκων».

Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη, «το Σύνταγμα ουδόλως επιβάλλει αύξηση προϋπολογισμού ή μείωση παροχών ή προηγούμενη επιστημονική μελέτη, προκειμένου να μην θιγεί η κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, ο δε ισχυρισμός ότι εξαναγκάζονται να πωλούν χωρίς εύλογο περιθώριο κέρδους ή και κάτω του κόστους, εν πάση περιπτώσει δεν αποδεικνύεται ούτε ανταποκρίνεται στα δημοσίως γνωστά στοιχεία για τις συνθήκες λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς». Σημειώνεται  ότι περίπου 1.500 υποθέσεις φαρμακευτικών εταιρειών για το clawback παραμένουν σε εκκρεμότητα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ενώ με τη χθεσινή παραπομπή στην Ολομέλεια η αναμονή παρατείνεται για τουλάχιστον 10 με 12 μήνες ακόμα. Παράλληλα, οι 1.500 αιτήσεις που εκκρεμούν, δεν έχουν προσδιοριστεί, καθώς περιμένουν την έκδοση των πιλοτικών αποφάσεων επί των 10 υποθέσεων που έχουν δικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

 

Κίνα-Κορονοϊός: Lockdown σε πόλη 9 εκατ. κατοίκων

Αυστηρό lockdown στη βιομηχανική πόλη Σενγιάνγκ που αριθμεί 9 εκατομμύρια κατοίκους, επέβαλαν οι αρχές καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, εξ’αιτίας του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον. Χθες το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε 4.770 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι κάτοικοι της επαρχίας Λιαονίνγκ, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Σενγιάνγκ, διαμαρτύρονται για τα αυστηρά μέτρα. Η Σενγιάνγκ, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια, ανάμεσά τους και ένα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, συνορεύει με την επαρχία Τζιλίν, το επίκεντρο του τρέχοντος κύματος της επιδημίας, όπου έχει επιβληθεί lockdown από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σε μια άλλη μεγάλη πόλη, τη Σανγκάη, όπου επίσης καταγράφονται πολλά κρούσματα, οι αρχές προχώρησαν σε στοχευμένα lockdown σε κτίρια κατοικιών και όχι γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Η τεχνολογική μητρόπολη Σεντζέν, με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα σταδιακή άρση του αυστηρού lockdown, αφού είχε ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς για να αποφύγει τις σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των εργοστασίων και του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι Κίνα, η πρώτη χώρα όπου ξέσπασε η επιδημία της COVID-19, είχε ακολουθήσει  στρατηγική μηδενικής ανοχής για να σταματήσει τη διασπορά του κορονοϊού και μέχρι πρότινος τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ήταν από ελάχιστα έως καθόλου. Ωστόσο η επιβολή σκληρών lockdown, έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, με τον  Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ζητάει ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, γεγονός όμως που μάλλον είναι ανέφικτο με τη στρατηγική μηδενικής ανοχής που ακολουθούν οι αρχές για την πανδημία.

Νέα δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης

Nέα δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική παρουσιάστηκαν σε περίληψη στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ACTRIMS), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Φεβρουαρίου 20221. Τα εν λόγω δεδομένα αντλήθηκαν από το διεθνές μητρώο ασθενών MSBase, που έχει ως αποστολή τη μελέτη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και άλλων ανοσολογικών νόσων του νευρικού συστήματος, και δείχνουν ότι τα δισκία κλαδριβίνης πέτυχαν πιο ευνοϊκές εκβάσεις όσον αφορά στις υποτροπές και παρέτειναν τον χρόνο έως την αλλαγή σε άλλη τροποποιητική της νόσου θεραπεία (DMT), σε σύγκριση με τις από του στόματος DMT φινγκολιμόδη, φουμαρικό διμεθυλεστέρα και τεριφλουνομίδη σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Όπως προκύπτει από την περίληψη που παρουσιάστηκε στο ACTRIMS 2022, τα δεδομένα 633 ασθενών από τη μελέτη GLIMPSE, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο MSBase και λάμβαναν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης, αντιστοιχήθηκαν με βάση τη βαθμολογία τάσης με αυτά ασθενών που λάμβαναν φινγκολιμόδη (n=1195), φουμαρικό διμεθυλεστέρα (n=912) ή τεριφλουνομίδη (n=735). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ετησιοποιημένος ρυθμός υποτροπών (ARR) για τους ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν δισκία κλαδριβίνης ήταν 0,09 σε σύγκριση με 0,15, 0,15 και 0,17 για τη φινγκολιμόδη, τον φουμαρικό διμεθυλεστέρα και την τεριφλουνομίδη, αντίστοιχα. «Αυτές οι πληροφορίες μας έδειξαν ότι στην GLIMPSE, τα δισκία κλαδριβίνης πέτυχαν καλύτερες εκβάσεις όσον αφορά στις υποτροπές και συνέχιση της θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλες από του στόματος τροποποιητικές της νόσου θεραπείες και συγκεκριμένα τη φινγκολιμόδη, τον φουμαρικό διμεθυλεστέρα και την τεριφλουνομίδη», δήλωσε ο δήλωσε ο καθηγητής Helmut Butzkueven από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

Roche Diagnostics: Νέα ιστοσελίδα για τη διάγνωση του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας

Η Roche Diagnostics Hellas παρουσίασε πρόσφατα την ιστοσελίδα hpvtest.gr, ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διαλογή και τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο απευθύνεται σε Επαγγελματίες Υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στην έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας σχετικά με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τη σύνδεσή του με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το πλήρες χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Roche Diagnostics για τη νόσο, το οποίο μπορεί να τους προσφέρει τα εργαλεία που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο γρήγορα και με ακρίβεια και να παρέχουν σαφείς απαντήσεις στις ασθενείς τους, να πραγματοποιήσουν άμεσα διαλογή αποτελεσμάτων για τη βέλτιστη διαστρωμάτωση του κινδύνου από HPV, αλλά και να πάρουν αποφάσεις για τη μετέπειτα φροντίδα των ασθενών, με βεβαιότητα για τα αποτελέσματα της εξέτασης. Η ιστοσελίδα αναμένεται ότι θα ενημερώνεται συνεχώς με νέο υλικό, προκειμένου να καλύπτει τις εξελισσόμενες διαγνωστικές ανάγκες.

Η Σοφία Μάσιου, Marketing Manager Molecular Lab Lead της Roche Diagnostics Hellas, με αφορμή την παρουσίαση της ιστοσελίδας, δήλωσε: «Βασική αποστολή όλων μας στην Roche Diagnostics είναι να αναπτύσσουμε και να παρέχουμε πρωτοποριακές, αποδοτικές και αξιόπιστες λύσεις, που μπορούν να συμβάλλουν εμπράκτως στη διάγνωση και την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Με την ιστοσελίδα hpvtest.gr, ο στόχος μας επικεντρώνεται στην παροχή ουσιαστικής, συνεχούς ενημέρωσης και επιστημονικής πληροφόρησης για τα νέα προϊόντα στον συγκεκριμένο τομέα, διευκολύνοντας έτσι τους επαγγελματίες υγείας να παίρνουν σωστές αποφάσεις και να παρέχουν σαφείς απαντήσεις, για την καλύτερη φροντίδα και υγεία των ασθενών τους».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.hpvtest.gr.