Ο EMA συνιστά την ταχεία έγκριση του συνδυασμού αντισωμάτων της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το Evusheld, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, για την πρόληψη της Covid-19 σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας από 12 ετών, πριν από πιθανή έκθεση στον ιό SARS-CoV -2.

Το Evusheld αποτελείται από τις δραστικές ουσίες tixagevimab και cilgavimab, δύο μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν σχεδιαστεί για να προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού SARS-CoV-2 σε δύο διαφορετικά σημεία. Όταν τα αντισώματα του Evusheld προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδας, ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να πολλαπλασιαστεί και δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

Καταλήγοντας στο συμπέρασμά της, η CHMP αξιολόγησε δεδομένα από μια μελέτη σε περισσότερα από 5.000 άτομα που έδειξε ότι το Evusheld, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις 150 mg tixagevimab και 150 mg cilgavimab, μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 κατά 77%, με τη διάρκεια προστασίας από τον ιό να εκτιμάται σε τουλάχιστον έξι μήνες. Το προφίλ ασφάλειας του Evusheld ήταν ευνοϊκό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες. Η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους που συνδέονται με την εγκεκριμένη χρήση και πλέον αποστέλλει τη σύστασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ταχεία απόφαση έγκρισης, που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron που οδηγεί επί του παρόντος τις λοιμώξεις COVID-19 παγκοσμίως. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron BA.1 μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη στο tixagevimab και το cilgavimab σε δόσεις 150 mg από την παραλλαγή Omicron BA.2. Ο EMA θα αξιολογήσει τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες για να αξιολογήσει εάν ένα εναλλακτικό δοσολογικό σχήμα θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για την πρόληψη της Covid-19 που προκύπτει από τις αναδυόμενες παραλλαγές. 

Αξιολόγηση του Evusheld

Κατά την αξιολόγηση του Evusheld, η CHMP είχε την υποστήριξη της επιτροπής ασφάλειας του EMA, PRAC, η οποία αξιολόγησε το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου του Evusheld, και της ομάδας εργασίας για την πανδημία Covid-19 του EMA (COVID-ETF), μια ομάδα που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από όλο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων για τη διευκόλυνση της ταχείας και συντονισμένης ρυθμιστικής δράσης για τα φάρμακα και τα εμβόλια κατά της Covid-19. Το Evusheld αξιολογήθηκε ως μέρος της πρωτοβουλίας «OPEN», που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 με στόχο την αύξηση της διεθνούς συνεργασίας για τα εμβόλια και τα θεραπευτικά φάρμακα κατά της Covid-19.

Χαλάρωση των περιορισμών για την covid-19 στη Νέα Ζηλανδία

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή της θα χαλαρώσει  τους περιορισμούς για την COVID-19 στη χώρα,  αφού ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έφτασε στην κορύφωσή του και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, η Άρντερν δήλωσε ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους θα αρθούν από την Παρασκευή και ότι  το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικό μετά τις 4 Απριλίου. Παράλληλα θα αρθεί και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που ισχύει για

τους εργαζόμενους στην παιδεία, την αστυνομία και τον στρατό, αλλά η υποχρέωση θα παραμείνει για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 500.000 κρούσματα κορονοϊού ενώ εκτιμάται από τους ειδικούς ότι οι μολύνσεις  έχουν αγγίξει το 1,7 εκατομμύριο. «Αυτός ο αριθμός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 95% των Νεοζηλανδών είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, σημαίνει ότι πλέον έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας αγέλης», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, αιτιολογώντας την χαλάρωση των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι  στη Νέα Ζηλανδία υπήρξαν πρόσφατα  έντονες κινητοποιήσεις κατά των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο των οποίων διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει έξω από το κοινοβούλιο για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Η Νέα Ζηλανδία είχε εφαρμόσει σκληρό lockdown και είχε κλείσει τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταφέρνοντας έτσι να μην πληγεί ιδιαίτερα από την covid-19 για πολλούς μήνες. Ωστόσο, το υπερμεταδοτικό στέλεχος Όμικρον προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μόνο 117 θάνατοι σε συνολικό πληθυσμό 5 εκατομμυρίων.

Μεταμόσχευση οργάνων από θνήσκοντες ασθενείς με covid-19

Δύο νέες μελέτες έδειξαν ότι η δωρεά οργάνων από θνήσκοντες ασθενείς διαγνωσμένους με κορονοϊό είναι ασφαλής και όχι μολυσματική. Τα αποτελέσματα τους πρόκειται να  παρουσιασθούν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα (ECCMID 2022).

Στην πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τους δρ Κάμερον Γουλφ και δρ Έμιλι Άϊσενμπέργκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, συνολικά έξι όργανα (ήπαρ, πάγκρεας, νεφροί) μεταμοσχεύθηκαν σε τέσσερις ασθενείς από δότες που είχαν διαγνωστεί με COVID-19.

Κανένα όργανο δεν απορρίφθηκε από τον οργανισμό των ληπτών και κανένας λήπτης δεν μολύνθηκε με Covid-19 μέσω του μοσχεύματος. Η δρ Αϊσενμπέργκερ δήλωσε ότι «μολονότι περιορισμένη, η έως τώρα εμπειρία μας υποστηρίζει τη χρήση κοιλιακών οργάνων από δότες θετικούς στην Covid-19 ως ασφαλή και αποτελεσματική, ακόμη και από εκείνους που είχαν ενεργή λοίμωξη με κορονοϊό ή πνευμονία λόγω Covid-19».

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάολο Γκρόσι του Πανεπιστημίου Ινσούμπρια στο Βαρέζε, αφορά 30 μεταμοσχεύσεις από δότες με παρελθούσα Covid-19 και άλλες 38 από δότες με ενεργή λοίμωξη Covid-19 τη στιγμή του θανάτου τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, οι λήπτες οργάνων από ασθενείς είτε με προηγούμενη είτε ακόμη και με ενεργή Covid-19 μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση, εφόσον ο δότης ήταν ασυμπτωματικός ή πέθανε από άλλη αιτία τελικά και όχι από κορονοϊό.

Η πανδημία είχε επιδεινώσει την έλλειψη οργάνων προς μεταμόσχευση, κυρίων νεφρών και ακολούθως σε πνεύμονες, ήπαρ και καρδιές, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αρκετές χώρες η μεταμοσχευτική δραστηριότητα έχει σχεδόν επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση όλα τα όργανα από δότες με κορονοϊό. Για παράδειγμα, αν το προς δωρεά όργανο είναι πνεύμονας ή έντερο, γίνεται αποδεκτό μόνο αν έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες από τότε που ο δότης διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Αν κορονοϊός ανιχνευθεί στη βάση των πνευμόνων, τότε το όργανο απορρίπτεται. Από την άλλη, για να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω, όλοι οι λήπτες οργάνων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού με Pfizer/BioNTech ή Moderna πριν την μεταμόσχευση. Σύμφωνα με την Άϊσενμπέργκερ, «το να είναι κανείς ανεμβολίαστος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 στους μεταμοσχευμένους ασθενείς λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που παίρνουν μετά την μεταμόσχευση. Γι’ αυτό τον λόγο, ενθαρρύνουμε ισχυρά τους ασθενείς στη λίστα αναμονής να εμβολιαστούν, αν και το να είναι κάποιος ανεμβολίαστος, δεν σημαίνει ότι εξαιρείται από τη λίστα αναμονής για μόσχευμα». Σημειωτέον πάντως ότι, αντίθετα με τις ΗΠΑ όπου τα πρωτόκολλα είναι πιο χαλαρά ανάλογα με την πολιτεία, πολλές χώρες επιμένουν ότι όλοι οι δότες πρέπει να είναι τριπλά εμβολιασμένοι πριν την μεταμόσχευση, ενώ ανεμβολίαστοι δεν γίνονται δεκτοί για λήπτες οργάνου. (ΠΗΓΗ ΑΠΕ –ΜΠΕ)

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Δημιουργία εξειδικευμένου ιατρείου ώμου και αθλητικών κακώσεων

Η Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική λειτουργεί εξειδικευμένο ιατρείο Ώμου και Αθλητικών Κακώσεων για τη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθήσεων του ώμου.

Το ιατρείο λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και διαθέτει ειδικό απεικονιστικό εξοπλισμό και συσκευές αξιολόγησης της λειτουργίας του ώμου, για την ορθή διάγνωση όλων των παθήσεων, εκφυλιστικών ή τραυματικών. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου αντιμετώπισης, συντηρητικής ή χειρουργικής. Η αντιμετώπιση των περισσότερων παθήσεων του ώμου είναι συντηρητική, δηλαδή μη χειρουργική και εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Η επεμβατική αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος και την βαρύτητα της πάθησης. Οι παθήσεις του ώμου αντιμετωπίζονται συνήθως με την αρθροσκόπηση του ώμου με την οποία δια μέσω 2-3 μικρών τομών του δέρματος είναι δυνατό να συρραφούν οι τένοντες που έχουν υποστεί βλάβη. Όταν ο ώμος πάσχει από αρθρίτιδα τότε είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί αρθροπλαστική του ώμου.

Η εξειδίκευση και η μακρά εμπειρία της χειρουργικής ομάδας προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα θεραπειών για ασθενείς όλων των ηλικιών ανάλογα με τον είδος και τη βαρύτητα της πάθησης, ακόμη και στα πιο σύνθετα περιστατικά. Οι Ιατροί της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων των ορθοπεδικών τεχνικών και πρωτοστατούν σε νέες και καινοτόμες ορθοπαιδικές επεμβάσεις, προσφέροντας ολοκληρωμένη προσέγγιση στις παθήσεις των ώμων. Η Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική με επικεφαλής τον τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό,  Επ. Καθηγητή Λειτουργικής Ανατομικής και Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  του EKΠΑ κ. Χρήστο Γιαννακόπουλο, έχει διεθνή αναγνώριση και σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο.

 

Μητέρα: Τεχνητή νοημοσύνη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του μαστού

Το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ, υιοθετεί νέες τεχνολογίες προς όφελος των ασθενών και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισάγει την προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου του μαστού, σε συνεργασία με τον  νεοφυή διεθνή οίκο τεχνολογίας VARA. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας VARA, κάθε μαστογραφία που εισάγεται στο σύστημα αναλύεται και κατατάσσεται σε κατηγορία ανάλογα με το εάν εντοπίστηκαν ή όχι ύποπτα ευρήματα.

Με μεγάλη αξιοπιστία ανιχνεύονται και διαχωρίζονται οι «φυσιολογικές μαστογραφίες», επιτρέποντας στους εξειδικευμένους Ακτινοδιαγνώστες Μαστού, να ιεραρχήσουν τα ευρήματα και να εστιάσουν την προσοχή τους σε δυνητικά ύποπτες εξετάσεις, κερδίζοντας ουσιαστικά πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες, με πάνω από 7.770 νέων περιστατικών το 2020. Η έγκαιρη διάγνωση, μέσω επαρκών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Η Δρ. Αλεξάνδρα Αθανασίου, Διευθύντρια Τμήματος Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ και Μέλος του Executive Board Of European Society of Breast Imaging, αναφέρει: «Το ΜΗΤΕΡΑ πρωτοπορεί στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε γυναίκες για περισσότερα από 40 χρόνια και η συνεργασία με τη VARA θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω αυτήν την εμπειρία, εισάγοντας διαγνωστικά εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας που θα βοηθήσουν τις ομάδες των ακτινολόγων μας. Η VARA έχει συμβάλει σημαντικά στη φροντίδα των γυναικών στη Γερμανία και είμαι βέβαιη ότι θα έχει ανάλογα αποτελέσματα και στην Ελλάδα».

Ο Jonas Muff, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της VARA, τονίζει: «Εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού ή να υποβληθούν σε επεμβατικές θεραπείες εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς προληπτικού ελέγχου. Πρωτοπόροι στον κλάδο της υγείας, το ΜΗΤΕΡΑ και η ομάδα της Δρ. Αλεξάνδρας Αθανασίου εργάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν αυτό το διαγνωστικό κενό στην Ελλάδα και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά που θα συμβάλλουμε στην επίτευξη αυτού του σκοπού».

 

Ώθηση του μάρκετινγκ της Moderna στην Ιαπωνία

H MODERNA προσπαθεί να ξανακερδίσει την καλή της φήμη στην Ιαπωνία, προχωρώντας σε διαφημίσεις που περιλαμβάνουν στοιχεία της ιαπωνικής πάλης sumo όπως σημαίες, εικόνες αλλά και το όνομά της με γραμματοσειρά τύπου sumo. Πέρυσι η φήμη της εταιρείας στην Ιαπωνία υπέστη πλήγμα όταν ορισμένα φιαλίδια του εμβολίου της κατά της COVID-19 διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένα με μεταλλικά θραύσματα. Η εταιρεία έχει εργαστεί σκληρά για να κερδίσει τη φήμη της στην Ιαπωνία, και στην προσπάθεια της να ξεπεράσει τον αρνητικό αντίκτυπο του περιστατικού με τα εμβόλια, συνδέει φέτος το όνομα της με το sumo.

Η στρατηγική της Moderna στην Ιαπωνία αποτελεί μέρος μιας συνολικής ώθησης για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ασία, καθώς επιδιώκει να γίνει η κορυφαία εταιρεία mRNA στον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, η Moderna αποκάλυψε το σχέδιό της να ανοίξει νέες θυγατρικές στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν για να «επεκτείνει το εμπορικό της δίκτυο». Αυτές οι θυγατρικές  θα ενωθούν με τις ήδη υπάρχουσες θυγατρικές της στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα. Η χρήση σημαιών και εικόνων σούμο είναι μια δημοφιλής τακτική διαφήμισης στην Ιαπωνία, ειδικά από εταιρείες που πωλούν προϊόντα που καταναλώνουν πολύ οι παλαιστές του σούμο, όπως ρύζι, τσάι, ψάρι, κρέας, βιταμίνες και μπύρα. Αυτό τον μήνα ξεκίνησε ένα τουρνουά σούμο 15 ημερών στην Οσάκα. Η Moderna έκανε το ντεμπούτο της στις διαφημίσεις σούμο στις 13 Μαρτίου, την ίδια μέρα που ξεκίνησε η εκδήλωση.Καθώς ανέπτυσσε το εμβόλιο της για την COVID, η Moderna ενδιαφέρθηκε για την αγορά της Ιαπωνίας, δημιουργώντας μια εμπορική συνεργασία με την κυρίαρχη φαρμακευτική εταιρεία της χώρας τη Takeda. Η Moderna έχει προσπαθήσει αρκετά να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην Ιαπωνία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη χορήγηση μιας τέταρτης δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και έχει ανακοινώσει ότι η Pfizer θα παρέχει 75 εκατομμύρια δόσεις ενώ η Moderna παρέχει 70 εκατομμύρια.

Τα κύρια αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας

Ολοκληρώθηκε το 3ο  Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τίτλο «Υπογονιμότητα Γένους… Αρσενικού», που διοργανώθηκε από την  Επιστημονική Εταιρεία Conception of Life σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη χορηγία και την υποστήριξη της Institute of Life – ΙΑΣΩ. Πρόκειται για το πρώτο  Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα, που επικεντρώθηκε, μετέδωσε γνώση, ευρήματα μελετών και σύγχρονες μεθοδολογίες προσεγγίζοντας αποκλειστικά τον Ανδρικό παράγοντα. Στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συμποσίου, διεξήχθη και ειδικά σχεδιασμένο workshop στις εγκαταστάσεις της Institute of Life – ΙΑΣΩ, όπου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση νέων επιστημόνων από τους Εμβρυολόγους της Μονάδας Institute of Life – ΙΑΣΩ και της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνικές για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του σπέρματος, όπως αυτές πραγματοποιούνται στο σύγχρονο Ανδρολογικό Εργαστήριο της  Institute of Life – ΙΑΣΩ. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, αναπτύχθηκαν τα κύρια αίτια ανδρικής υπογονιμότητας και η επιρροή των εξωγενών παραγόντων, όπως οι συνθήκες ζωής και εργασίας, η διατροφή και η άσκηση στη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος. Έγιναν αναφορές για τη θετική επιρροή της μεσογειακής διατροφής στα χαρακτηριστικά του σπέρματος, ενώ αντιθέτως το περιβάλλον εργασίας επιμέρους επαγγελμάτων φαίνεται να έχει δυσμενή επίδραση στο σπέρμα (τοξικοί παράγοντες, χημικά κ.α.). Επιπλέον, έγινε συσχέτιση του Ανδρικού παράγοντα με αποτυχίες εμφύτευσης, αποβολές και προβλημάτων της εμβρυικής ανάπτυξης.

Παρουσιάστηκαν οι νέοι διαγνωστικοί έλεγχοι, οι νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις αντιμετώπισης και αναλύθηκαν οι παράγοντες που σχετίζονται με τη  λειτουργία του σπέρματος, τη στυτική δυσλειτουργία και το πώς μπορεί ο άνδρας να διατηρήσει και να προστατέψει τη γονιμότητά του. Αναπτύχθηκε  ο ρόλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη διαχείριση της ανδρικής υπογονιμότητας, προσφέροντας λύσεις στα προβλήματα του σπέρματος. Επιπρόσθετα, η ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σύγχρονα εργαστήρια, δύναται να αναλύσει περισσότερες παραμέτρους για την επιλογή του υγιέστερου σπερματοζωαρίου με στόχο την επιτυχή γονιμοποίηση του ωαρίου και την επίτευξη εγκυμοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ο άνδρας σχετικά με την έγκαιρη τεκνοποίηση και το πως ο τρόπος ζωής επηρεάζει την γονιμοποιητική του ικανότητα.

Η έγκαιρη κρυοσυντήρηση του σπέρματος αποτελεί λύση για τη διατήρηση της Ανδρικής γονιμότητας και μπορεί να αξιολογηθεί ανά περίπτωση και για συγκεκριμένα περιστατικά. Υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης ακόμα και μεμονωμένων σπερματοζωαρίων, που προέρχονται από άνδρες με σοβαρή ολιγοασθενοσπερμία.

 

Αύξηση των θανάτων από αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA,  διερεύνησε εάν και οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκαν επίσης.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Νικόλαος Σμυρνής, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Δεδομένα θνησιμότητας στις ΗΠΑ από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (National Center for Health Statistics) αξιολογήθηκαν για την εκτίμηση θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ μεταξύ όλων των ατόμων 16 ετών και άνω, για τα έτη 2019 και 2020. Τα πιστοποιητικά θανάτου αναφέρουν μια υποκείμενη αιτία και ως 20 συμβάλλουσες αιτίες. Οι θάνατοι προσδιορίστηκαν ως σχετιζόμενοι με το αλκοόλ εάν μια αιτία που σχετίζεται με το αλκοόλ καταγραφόταν ως υποκείμενη ή συμβάλλουσα.

Ο αριθμός θανάτων που οφείλονται στο αλκοόλ αυξήθηκε μεταξύ 2019 και 2020 (από 78.927 σε 99.017, σχετική αλλαγή 25,5%). Συγκριτικά, οι θάνατοι από όλες τις αιτίες είχαν μικρότερες σχετικές αυξήσεις (από 2.823.460 σε 3.353.547, 18,8%). Οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αντιπροσώπευαν το 2,8% όλων των θανάτων το 2019 και το 3% κατά το 2020. Τα ποσοστά αυξήθηκαν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τις μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις να σημειώνονται για άτομα ηλικίας 35 ως 44 ετών (39,7%) και 25 ως 34 ετών (37%) . Οι σχετικές αυξήσεις στα ποσοστά ήταν παρόμοιες για τις γυναίκες  (27,3%) και τους άνδρες (25,1%).

Ο αριθμός των θανάτων με υποκείμενη αιτία ηπατικές ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκε από 24.106 σε 29.504 (22,4%), ενώ ο αριθμός θανάτων με υποκείμενη αιτία ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκε από 11.261 σε 15.211 (35,1%). Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών που ενέχουν το αλκοόλ ως αιτία αυξήθηκαν από 8.503 σε 11.969 (40,8%). Οι θάνατοι στους οποίους το αλκοόλ συνέβαλε σε υπερβολικές δόσεις ειδικά συνθετικών οπιοειδών εκτός της μεθαδόνης (π.χ. φαιντανύλη) αυξήθηκαν από 6.302 σε 10.032 (59,2%).

Κατά τη διάρκεια του 2020, συνολικά 2.042 πιστοποιητικά θανάτου ανέφεραν το αλκοόλ και την COVID-19 ως αιτία (1.475 ανέφεραν την COVID-19 ως την υποκείμενη αιτία, 323 ανέφεραν το αλκοόλ ως την υποκείμενη αιτία). Ως εκ τούτου, μόνο ένα μικρό ποσοστό της αύξησης των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ αφορούσε άμεσα την COVID-19.

Συμπερασματικά, η νέα αυτή μελέτη κατέδειξε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκαν περίπου κατά 25% μεταξύ 2019 και 2020, δηλαδή κατά το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19. Τα ποσοστά είχαν αυξηθεί και πριν από την πανδημία, αλλά πολύ λιγότερο. Οι αυξημένοι θάνατοι από αλκοόλ αποτελούν ένα από τα «κρυφά» προβλήματα της πανδημίας COVID-19. Η κατανάλωση αλκοόλ για την αντιμετώπιση στρεσσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και η πιθανή δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης στη θεραπεία είναι πιθανοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτή.

 

Εμβόλιο Moderna:  Αποτελεσματικό για παιδιά κάτω των 6 ετών

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες  ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης της για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 για παιδιά κάτω των 6 ετών έδειξαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ειδικότερα, δύο δόσεις των 25 μικρογραμμαρίων σε παιδιά αυτής της ηλικίας παρήγαγαν επίπεδα αντισωμάτων αντίστοιχα με εκείνα που επιτυγχάνονται με τις δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων σε νέους ηλικίας 18-25 ετών. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε σχετικά: «Έχουμε πλέον κλινικά δεδομένα για την απόδοση του εμβολίου μας από τα παιδιά των έξι μηνών μέχρι τους ηλικιωμένους ενήλικες». Στη δοκιμή συμμετείχαν 11.700 παιδιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εκ των οποίων τα 4.200 ήταν ηλικίας από δύο μέχρι έξι ετών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Moderna ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα έγκρισης του εμβολίου στον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) και στον  ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων ΕΜΑ, όπως και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το εμβόλιο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον, η οποία κυριαρχούσε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μελέτης. Για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 1 έτους η αποτελεσματικότητα ήταν 43,7% και για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών ήταν 37,5%. Η Moderna υποστηρίζει ότι η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα εξακολουθεί να είναι στατιστικά σημαντική και να συνάδει με το πώς τα πήγαν οι εμβολιασμένοι ενήλικες με την παραλλαγή Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, ο FDA ανέβαλε την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, εκτιμώντας ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δεδομένα σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν πως τα δεδομένα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Απρίλιο.

 

ΕΠΕ: Τα νέα περιστατικά φυματίωσης μπορεί να αυξηθούν κατά 6,3 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Φυματίωσης, η Επιστημονική Oμάδα Εργασίας Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια της ΕΠΕ,  υπεύθυνες της οποίας είναι οι Ιατροί Πνευμονολόγοι, Φυματιολόγοι,  Λουκέρη Αγγελική, Μανίκα Αικατερίνη αναφέρουν σχετικά με τη νόσο: Στις μέρες μας ένα άλλο αερογενώς μεταδιδόμενο λοιμώδες νόσημα, η COVID-19 έχει σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων ετών στην καταπολέμηση της φυματίωσης. Η δυσχερής πρόσβαση των ασθενών με φυματίωση στις δομές υγείας, η καθυστερημένη διάγνωση και η αδυναμία παρακολούθησης, αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Π.Ο.Υ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 2020 παρατηρήθηκε μείωση των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων φυματίωσης κατά 18% παγκοσμίως (στα επίπεδα του 2012).
  • Για πρώτη φορά μετά από 10 έτη παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως. Το 2020 υπολογίζεται ότι 1.500.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω φυματίωσης (σε σύγκριση με 1.400.000 το 2019).
  • Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν θεραπεία για πολυανθεκτική φυματίωση και λανθάνουσα φυματική λοίμωξη (κατά 15% και 21% αντίστοιχα).
  • Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στους πόρους που διατίθενται πλέον για την καταπολέμηση της φυματίωσης παγκοσμίως.

Πρόσφατες μελέτες συμπεραίνουν ότι την επόμενη πενταετία τα νέα περιστατικά φυματίωσης μπορεί να αυξηθούν κατά 6,3 εκατομμύρια και οι θάνατοι από φυματίωση κατά 1,4 εκατομμύρια εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Επιπλέον η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παλυανθεκτικής φυματίωσης, αναπόφευκτα παρακωλύει την παροχή υπηρεσιών υγείας σχετικών με τη Φυματίωση στη χώρα και οδηγεί σε εκατομμύρια προσφύγων, αποτελώντας μία επιπλέον απειλή για τον έλεγχο της φυματίωσης στην Ευρώπη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Υγείας Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφέρειας Ηπείρου και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα:  «Φυματίωση: Aπό το Εργαστήριο στην Κλινική Πράξη», με την συμμετοχή της Ιατρικής Κοινότητας. Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορική αναδρομή σε Σανατόρια  της Ελλάδας και στο Σανατόριο των Ιωαννίνων». Ο Πρόεδρος της ΕΠΕ καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης αναφερόμενος στη σημασία της ημερίδας αλλά και το ρόλο του Πνευμονολόγου στην αντιμετώπιση της Φυματίωσης επισημαίνει: «Με μεγάλη χαρά συμμετείχαμε στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι ιδιώτες Πνευμονολόγοι Ηπείρου με θέμα τη Φυματίωση. Γυρνώντας το χρόνο πίσω και ανασκοπώντας την ιστορία της Φυματίωσης θα δούμε πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του Πνευμονολόγου στην αντιμετώπιση της. Αυτό το ρόλο ενισχύουμε και σήμερα και δείχνουμε ότι όλοι πρέπει όχι μόνο να γνωρίζουμε για τη νόσο αλλά και να αφυπνίζουμε κοινό και ιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπισή της».