Ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετέβη χθες στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 29 Μαρτίου.

Οι Υπουργοί Υγείας θα ενημερωθούν για τις δράσεις της Ε.Ε. αναφορικά με τη συντονισμένη και χωρίς αποκλεισμούς ενωσιακή αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στον τομέα της Υγείας.

Σήμερα το μεσημέρι οι Yπουργοί θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος την αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σπάνιων νοσημάτων και του συνδρόμου Long Covid.

Σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας θα μιλήσει στο Συμβούλιο Υπουργών για τη στρατηγική εμβολιαστικής αλληλεγγύης της ΕΕ.

Ιδιαίτερα επικίνδυνος ο συνδυασμός γρίπης και κορονοϊού

Νέα δεδομένα από βρετανική έρευνα επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν τονίσει ήδη οι επιστήμονες, δηλαδή τη σοβαρότητα που ενέχει για έναν ασθενή η συλλοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 και ιό της γρίπης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νοσηλευόμενοι που μολύνονται ταυτόχρονα με Covid-19 και γρίπη, διατρέχουν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης και πάνω από δυόμισι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με όσους νοσούν μόνο από covid-19.

Ο καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής Κένεθ Μπέιλι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε δήλωσή του τονίζει ότι γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική για τους ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία και να τους ελέγχουμε για γρίπη πολύ πιο συστηματικά. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιατρικής Κάλουμ Σεμπλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ επισήμανε την έκπληξη των επιστημόνων όταν ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου υπερδιπλασιάζεται στην περίπτωση που ένας ασθενής έχει μολυνθεί ταυτόχρονα από ιό της γρίπης και κορονοϊό, και τόνισε τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού όλων μας και με ενισχυτική δόση, έναντι και των δύο ιών.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι τέτοιες συλλοιμώξεις όντως συμβαίνουν, δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Οπενσόου του Imperial, δεδομένου και ότι αυτές οι δύο λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. «Η νέα μελέτη της ερευνητικής κοινοπραξίας ISARIC βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των ασθενών», πρόσθεσε.

Το 60,1% των γονιών πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της covid-19

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να εκτιμηθεί διεθνώς η πρόθεση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine και το πλήρες κείμενο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον εξής σύνδεσμο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8861629/Εμβολιασμός, παιδιά, covid-19.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.

Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας σε έξι βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (Scopus, Web of Science, Medline, PubMed, CINAHL και medrxiv) μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 ανέδειξε 44 συναφείς μελέτες παγκοσμίως που συμπεριλάμβαναν 317.055 γονείς. Το ποσοστό των γονιών που δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19 ήταν 60,1%, ενώ το 25.8% δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και το 22,9% δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Οι γονείς από τις Ασιατικές χώρες είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε σχέση με τους γονείς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είναι οι εξής: πατέρες, μεγαλύτερη ηλικία των γονιών, υψηλότερο εισόδημα, μεγαλύτερο αίσθημα φόβου από την πανδημία και θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό (π.χ. πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, προηγούμενος εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εμπιστοσύνη στα εμβόλια και εμβολιασμός των γονιών κατά της COVID-19).
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η μεταδοτικότητα του κορoνοϊού μεταξύ των παιδιών μπορεί να είναι υψηλή, ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της COVID-19 σε υψηλό ποσοστό αποτελεί ένα ακόμη όπλο για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητη η έγκυρη ενημέρωση των γονιών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19, έτσι ώστε να περιοριστούν τυχόν προκαταλήψεις και αρνητικές στάσεις.

Σημαντικός ο εντατικός γλυκαιμικός έλεγχος ασθενών με ΣΔ τύπου 1

Ο έγκαιρος και εντατικός γλυκαιμικός έλεγχος μεταξύ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης διαβητικών ελκών στα πόδια σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων), Νικόλαος Τεντολούρης (Καθηγητής Παθολογίας), Μελπομένη Πέππα (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Αλέξανδρος Κόκκινος (Καθηγητής Παθολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
https://doi.org/10.2337/dc21-1816

Οι συμμετέχοντες είχαν αρχικά εγγραφεί στη μελέτη Diabetes Complications and Control Trial (DCCT), όπου τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε εντατική είτε συμβατική ινσουλινοθεραπεία και παρακολουθήθηκαν για 6,5 έτη κατά μέσο όρο. Στην εποχή της DCCT οι συμμετέχοντες είχαν σακχαρώδη διαβήτη για 1 ως 15 έτη. Στη συνέχεια, 1.408 από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη DCCT παρακολουθήθηκαν περεταίρω για περισσότερα από 23 έτη στα πλαίσια της Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications (EDIC) μελέτης.

Στην τρέχουσα ανάλυση της μελέτης EDIC, οι ασθενείς που έλαβαν εντατική θεραπεία είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβητικού έλκους στα κάτω άκρα (HR 0.77, 95% CI 0.60-0.97). Συνολικά, εμφανίστηκαν 117 έλκη ποδιού μεταξύ 699 στην ομάδα της εντατικής θεραπείας, ενώ 153 έλκη ποδιών εμφανίστηκαν μεταξύ 709 συμμετεχόντων που έλαβαν συμβατική θεραπεία. Αν και οι ερευνητές ανέμεναν και μειωμένο κίνδυνο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων στην ομάδα εντατικής θεραπείας, έγιναν πολύ λίγοι ακρωτηριασμοί συνολικά για να μπορέσει να εξαχθεί σχετικό συμπέρασμα.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο εντατικός γλυκαιμικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο νεφροπάθειας, αμφιβληστροειδοπάθειας και νευροπάθειας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Με τη μελέτη αυτή επιβεβαιώνεται και η μείωση του κινδύνου για έλκη κάτω άκρων. Στόχος λοιπόν όσων ιατρών παρακολουθούν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 πρέπει να είναι ο αυστηρός έλεγχος από νωρίς, με αποφυγή φυσικά των υπογλυκαιμιών που μπορεί να αποβούν επιζήμιες ως και θανατηφόρες.

 

Απότομη αύξηση της μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε απότομα κατά το 2020, ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων και ισπανόφωνων γυναικών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του CDC στις ΗΠΑ. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Γεώργιος Δασκαλάκης, Μαριάννα Θεοδωρά, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της έκθεσης αυτής.

Ως μητρικός θάνατος ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο θάνατος μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός 42 ημερών από το πέρας της εγκυμοσύνης από οποιαδήποτε αιτία που σχετίζεται ή επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη ή τη διαχείρισή της. Το 2020 καταγράφηκαν συνολικά 861 μητρικοί θάνατοι στις ΗΠΑ συγκριτικά με 754 το 2019 και 658 το 2018. Αυτό μεταφράζεται σε 23,8 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών το 2020, από 20,1 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις το 2019. Οι μητρικοί θάνατοι παρουσιάζουν κάποια αύξηση στις ΗΠΑ από το 2000. Όμως, το 2020 η αύξηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και αφορούσε κυρίως συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες.

Πράγματι, το ποσοστό μητρικής θνητότητας για τις μαύρες γυναίκες το 2020 ήταν περίπου 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό των λευκών και ισπανόφωνων γυναικών. Επίσης, μεταξύ 2019 και 2020 το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε απότομα στις μαύρες γυναίκες, από 44,0 σε 55,3 ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Μεταξύ των ισπανόφωνων γυναικών, το ποσοστό αυξήθηκε από 12,6 σε 18,2 ανά 100.000 γεννήσεις το 2020. Επιπλέον, τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας ήταν υψηλότερα με την προχωρημένη ηλικία, καθώς οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω παρουσιάζουν σχεδόν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες από εκείνες των 25 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, 107,9 έναντι 13,8 θανάτων ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων.

Σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε η πανδημία COVID-19 στην αύξηση των μητρικών θανάτων, τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν οι γυναίκες μολυνθούν από SARS-CoV-2 η εγκυμοσύνη τις θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο. Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια έναντι COVID-19 δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα το 2020. Οι διάφορες φυλετικές ανισότητες πιθανότατα να έχουν επίσης ενταθεί από την πανδημία.

Υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων που μπορεί να θέτουν συγκεκριμένους πληθυσμούς σε αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρή νόσηση, όπως ο υψηλότερος επιπολασμός υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη και παχυσαρκίας, η δυσκολότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις παρεμβάσεων, καθώς και η περιορισμένη κουλτούρα για τη αξίας της προστασίας της υγείας.

Πρόσφατα, η πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για δράση για την αντιμετώπιση της μητρικής θνησιμότητας και περιέγραψε νέες στρατηγικές. Οι στρατηγικές αφορούν στην υποστήριξη ασφαλών κυήσεων, στη μείωση επιπλοκών που σχετίζονται με τον τοκετό καθώς και των μητρικών θανάτων το πρώτο έτος μετά τη γέννηση. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μητρική υγεία συγκεκριμένα. Έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο η καταγραφή των αντίστοιχων δεδομένων όσο και τα σχετικά προληπτικά μέτρα και στη χώρα μας.

 

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας στην προαγωγή της υγείας των πολιτών

Διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου Μ. Χατζηπαντέλα Η πρόληψη νοσημάτων, η προαγωγή της υγείας και ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε τοπικό επίπεδο μέσα από τις Δομές των ΚΕΠ Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συνάντησης, του Προέδρου του ΙΣΑ, Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, Δημάρχους και εκπροσώπους των Δήμων της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 1.400,000 πράξεις ωφέλειας για τους πολίτες, και 300,000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου. Συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, η ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων και η μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Η Προαγωγή της Υγείας αποτελεί σταθερά την πρώτη προτεραιότητά μας και δηλώνουμε ότι με τα ΚΕΠ Υγείας καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα μια Δομή προσυμπτωματικού ελέγχου σε κάθε τοπική κοινωνία. Οραματιζόμαστε ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας Κύπρου και της Κυπριακής Αυτοδιοίκησης, σύντομα να αναπτυχθεί και στην Μεγαλόνησο».
Επισημαίνεται ότι με τη δημιουργία μιας τοπικής δομής, αλλά και διαδικτυακής πύλης, οι πολίτες αποκτούν την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, στην οποία απευθύνονται για όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική, ενώ το κράτος δικτυώνεται με τοπικούς Κεντρικούς Σταθμούς Συντονισμού από τους οποίος μπορεί εύκολα γρήγορα και αποτελεσματικά να εφαρμόσει διεθνή πρωτόκολλα υγείας για νοσήματα που χρήζουν προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς και να προωθήσει προγράμματα προαγωγής υγείας και ενημέρωσης, με την κάθε δράση (εκστρατεία, ημερίδα κλπ), να διέπεται από συνέχεια, συνέπεια και σωστή τεχνογνωσία και να διεξάγεται με σχεδιασμένο ομοιογενή και σταθερό τρόπο.

Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Λοίμωξη Όμικρον: Σημαντικά μειωμένος ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Lancet αναφορικά με το σχετικό κίνδυνο νόσου και θανάτου για λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το Δέλτα. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή, και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Το στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529) του SARS-CoV-2 παρουσιάζει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής και υψηλή μολυσματικότητας, με κάποια πρόωρα αποτελέσματα μελετών να υποδεικνύουν χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2). Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η βαρύτητα νόσου σε άτομα που είχαν μολυνθεί με στέλεχος Όμικρον σε σχέση με όσους μολύνθηκαν με Δέλτα, εκτιμώντας τον σχετικό κίνδυνο για επίσκεψη σε νοσοκομείο, για νοσηλεία ή θάνατο.

Η μελέτη περιέλαβε επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Αγγλία για το χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Νοεμβρίου 2021 και 9 Ιανουαρίου 2022. Οι μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση αφορούσαν την εμβολιαστική κάλυψη, τη χρονική περίοδο εργαστηριακού ελέγχου, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, παρουσία προηγούμενης λοίμωξης, και την περιοχή κατοικίας, και ως έκβαση μελετήθηκε η επίσκεψη και εισαγωγή σε νοσοκομείο, καθώς και ο θάνατος από COVID-19. Συγκεκριμένα εκτιμήθηκε ο σχετικός κίνδυνος επίσκεψης ή εισαγωγής σε νοσοκομείο εντός 14 ημερών από τη διάγνωση της λοίμωξης και ο σχετικός κίνδυνος θανάτου για διάστημα εντός 28 ημερών από τη διάγνωση.

Στη μελέτη βρέθηκε ότι ο σχετικός κίνδυνος για επίσκεψη σε νοσοκομείο (που δεν κατέληξε απαραίτητα σε εισαγωγή) σε ασθενείς με στέλεχος όμικρον σε σχέση με όσους είχαν Δέλτα ήταν 0,56, ενώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο και για θάνατο ο σχετικός κίνδυνος ήταν 0,41 και 0,31, αντίστοιχα. Ο σχετικός κίνδυνος για εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 1,10 για τα άτομα με ηλικία κάτω των δέκα ετών, ενώ βρέθηκε σημαντικά μειωμένος 0,25, για άτομα ηλικίας 60–69 ετών, και 0,47, για άτομα άνω των 80 ετών. Και για τα δύο στελέχη, η προηγούμενη λοίμωξη με SARS-CoV-2 προσέφερε επιπλέον προστασία έναντι θανάτου, τόσο σε εμβολιασμένους 0,47 όσο και σε ανεμβολίαστους 0,18.

Σε εμβολιασμένους, η λοίμωξη από κορωνοϊό δεν προσέφερε επιπρόσθετη προστασία έναντι εισαγωγής σε νοσοκομείο, πέρα από την προστασία που τους παρείχε ο εμβολιασμός, 0,96. Αντίθετα, σε ανεμβολίαστους, η λοίμωξη με SARS-CoV-2 προσέφερε μέτρια προστασία 0,55 για εισαγωγή σε νοσοκομείο. Η αναμνηστική δόση εμβολίου mRNA βρέθηκε ότι προσφέρει σημαντική προστασία έναντι νοσηλείας και θανάτου σε άτομα που είχαν μολυνθεί με Όμικρον. Ο σχετικός κίνδυνος για εισαγωγή στο νοσοκομείο 8–11 εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση έναντι ανεμβολίαστων ήταν 0,22, με την προστασία από την αναμνηστική δόση να μην επηρεάζεται από το εμβόλιο που χορηγήθηκε στην πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος για σοβαρή έκβαση είναι σημαντικά μικρότερος για λοίμωξη με στέλεχος Όμικρον σε σχέση με Δέλτα. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν μικρότερος για εισαγωγή σε νοσοκομείο και θάνατο σε σχέση με επίσκεψη σε νοσοκομείο και βρέθηκε σημαντική διαφοροποίηση με την ηλικία. Η λοίμωξη με SARS-CoV-2 παρείχε προστασία έναντι νοσηλείας και θανάτου σε ανεμβολίαστα άτομα, και σε εμβολιασμένα άτομα παρείχε επιπλέον προστασία έναντι θανάτου. Η αναμνηστική δόση με εμβόλια mRNA διατηρεί προστασία άνω του 70% έναντι νοσηλείας και θανάτου, σε λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον.

Μελέτη ΕΚΠΑ: Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό επαγγελματιών υγείας που εμβολιάστηκαν κατά της covid-19

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των επαγγελματιών υγείας να εμβολιαστούν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine και το πλήρες κείμενο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον εξής σύνδεσμο: https://journals.lww.com/joem/Abstract/9000/Predictors_of_COVID_19_Vaccine_Uptake_in.97686.aspx. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ήταν εξαιρετικά υψηλό (91,5%), ενώ το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη το 2020 ήταν σημαντικά μικρότερο (64,6%). Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 885 επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα και το 45,3% ήταν νοσηλευτές, το 25,2% ήταν ιατροί και το 29,5% ανήκαν σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού από τους επαγγελματίες υγείας ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 και ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων.

Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη το 2020 και οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας που είχαν περισσότερες γνώσεις για την COVID-19, εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο τα εμβόλια κατά της COVID-19 και εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο την κυβερνητική ενημέρωση για τις πληροφορίες αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 είχαν αυξημένη πιθανότητα εμβολιασμού. Στον αντίποδα, η περιορισμένη γνώση αναφορικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 σχετίζονταν με μειωμένη πιθανότητα εμβολιασμού.

Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας. Επιπλέον, ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι καθοριστικός, καθώς η θετική τους στάση μπορεί να επηρεάσει το ευρύ κοινό και να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού κατά της COVID-19, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστεί ο εμβολιασμός να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα ενδεχομένως ετησίως.

Φαρμακεία: Αύξηση 17,3% στις πωλήσεις OTC

 • Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στις πωλήσεις καλλυντικών στα φαρμακεία λιανικής και την περίοδο 21/02/22-13/03/, γεγονός που αποτυπώνει την επίδραση της ακρίβειας στην αγοραστική συμπεριφορά των ασθενών και καταναλωτών. Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη επέλαση της όμικρον και όμικρον 2 παραλλαγής του κορονοϊού και τα αυξημένα κρούσματα, έχουν αυξήσει τις πωλήσεις OTC και αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 21/02/22-13/03/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (22/02/21-14/03/21) ως εξής:
 • Φάρμακα: +4,6% (+1,1 εκ. τμχ.)
 • Προϊόντα OTC: +17,3% (+1 εκ. τμχ.)
 • Καλλυντικά: -21,3% (-530,6 χιλ.τμχ.)
 • Προϊόντα διατροφής: +3,7% (+8,5 χιλ.τμχ.)
 • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +81,2% (+1,1 εκ.τμχ.)
 • Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 22/02/21 – 14/03/21 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 43,1% (+658,1 χιλ.τμχ.)

 • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 69,1% (+645,3 χιλ.τμχ.)
 • Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά 27,4% (-153,8 χιλ.τμχ.)
 • Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 46,8 % (+10,6 χιλ.τμχ.)
 • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 251,3% (+756,7 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»: Εφαρμογή μεθόδου της ηλεκτροχημειοθεραπείας

 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν μερικές εβδομάδες η πρώτη εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου της ηλεκτροχημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης του ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

Το ΝΑΝΔΘ είναι το πρώτο κέντρο στη χώρα στο οποίο η ηλεκτροχημειοθεραπεία είναι πλέον διαθέσιμη. Πρόκειται για καινοτόμα θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση δυσίατων όγκων δέρματος και δερματικών μεταστάσεων που συνδυάζει την εφαρμογή κυτταροστατικού φαρμάκου και υψηλής συχνότητας ηλεκτρικών παλμών.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εφαρμόστηκε η μέθοδος πάσχει από προχωρημένο σάρκωμα kaposi, έναν όγκο του δέρματος που συνήθως σχετίζεται με τον ερπητοϊό 8 (HHV 8). Η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ομάδας των Δερματολόγων μας, Δερματοχειρουργών, Πλαστικού Χειρουργού και Αναισθησιολόγου από το Δερματο-Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας. Η ανταπόκριση του όγκου στην θεραπεία ήταν άκρως ικανοποιητική χωρίς επιπλοκές και η θεραπεία αναμένεται να επαναληφθεί.

Η ηλεκτροχημειοθεραπεία ολοκληρώνει το φάσμα της θεραπείας δερματικών όγκων καθώς προσφέρει θεραπευτική διέξοδο σε καταστάσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς με τις υπόλοιπες διαθέσιμες (τοπικές, χειρουργικές η συστηματικές) μεθόδους.