Lockdown σε δυο στάδια στη Σαγκάη

Η κυβέρνηση της πόλης της Σαγκάης, επέβαλε από χθες Δευτέρα ένα ιδιότυπο lockdown στην πόλη προκειμένου να αναχαιτίσει την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters , η πόλη θα χωριστεί σε δύο τμήματα, κατά μήκος του ποταμού Huangpu, όπου θα υπάρξουν διαδοχικά lockdown, προκειμένου να διενεργηθούν κλιμακωτά διαγνωστικά τεστ. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης το lockdown θα διαρκέσει ως την 1η Απριλίου στις 5 τα ξημερώματα και στη συνέχεια το ίδιο θα συμβεί και στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Μετά την ανακοίνωση του μέτρου την Κυριακή το βράδυ πολλοί κάτοικοι καταφέρθηκαν εναντίον των αρχών επειδή δεν κατάφεραν να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού παρά την επιβολή περιοριστικών μέτρων εδώ και πολλές εβδομάδες. Οι αρχές προσπάθησαν να αποφύγουν το lockdown,τις προηγούμενες μέρες, για να μν υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία, υιοθετώντας πιο στοχευμένα μέτρα, όπως 48ωρα lockdown σε συγκεκριμένα κτίρια κατοικιών. Ωστόσο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κυρίως εξ’αιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας του στελέχους Όμικρον. Χθες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 3.500 νέα κρούσματα covid-19 στην πόλη.

Melatonin Pura Spray: Νέο συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλει στην ρύθμιση του ύπνου

Η KARABINIS MEDICAL εισάγει στην ελληνική αγορά το Melatonin Pura Spray προκειμένου να εξασφαλίσει την ρύθμιση του ύπνου με φυσικό τρόπο, την ανακούφιση του αισθήματος του jet lag και να παράσχει σε όλους τα οφέλη του ποιοτικού ύπνου. Τα οφέλη της Μελατονίνης σχετίζονται με την καλύτερη ποιότητα του ύπνου, όπως την μείωση του χρόνου που χρειάζεται κανείς για να κοιμηθεί, αλλά και τη γενικότερη ρύθμιση του. Η έλλειψη ύπνου συχνά προκαλεί αυξημένο στρες, έντονο αίσθημα εξάντλησης και μειωμένη συγκέντρωση. Παραδοσιακά συμπληρώματα με Μελατονίνη συνιστώνταν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πλέον όμως παρατηρείται ότι λόγω του έντονου ρυθμού ζωής όλο και περισσότερα άτομα μικρότερων ηλικιών αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου και αναζητούν αξιόπιστες λύσεις.

Το Melatonin Pura Spray εξασφαλίζει τα ευεργετικά αποτελέσματα του όσον αφορά στον ύπνο με την πρόσληψη 1 mg μελατονίνης πριν την κατάκλιση. Για την αποφυγή του jet lag συνιστάται η πρόσληψη τουλάχιστον 0,5 mg πριν από την κατάκλιση την πρώτη ημέρα του ταξιδιού και για 2-3 ημέρες μετά την άφιξη στον προορισμό. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1 έως 2 ψεκασμοί κάτω από τη γλώσσα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Το Melatonin Pura Spray δεν περιέχει γλουτένη, πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές χρωστικές, GMO, γλυκαντικές ουσίες και διατίθεται σε γεύση μέντα. Το προϊόν βρίσκεται σε φιαλίδιο των 20 ml και διατίθεται στην ελληνική αγορά και σε μορφή μικροταμπλέτας με το όνομα Melatonin Pura 1mg

Το νέο προϊόν έρχεται με την υπογραφή της ιταλικής εταιρείας ESI η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων φυτοθεραπείας και συμπληρωμάτων διατροφής από το 1975. Αποστολή της είναι να συμβάλει στην ευεξία του ατόμου με προϊόντα κατασκευασμένα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Η ESI έχοντας ως κεντρική φιλοσοφία την ποιότητα, ήταν από τις πρώτες εταιρείες παραγωγής που εφάρμοσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα HACCP για την ασφάλεια των προϊόντων, ενώ έχει πιστοποιηθεί με το πρότυπο ISO 9001, το οποίο εγγυάται την ολική ποιότητα, από τον σχεδιασμό των προϊόντων, μέχρι την παραγωγή και την πώλησή τους.

Ο Όμιλος Βιοιατρική υποστηρικτής στο 1ο συνέδριο ασθενών με καρκίνο του μαστού

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ήταν υποστηρικτής του 1ου Συνεδρίου Ασθενών, «Ο Καρκίνος του Μαστού στην Ελλάδα σήμερα», που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», στις 18 & 19 Μαρτίου. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της αντιμετώπισης και διαχείρισης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα σήμερα, να χαρτογραφηθεί ο τρόπος ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα να συζητηθούν τρόποι επίλυσης και βελτίωσης της διαχείρισης της ασθένειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας πάντα ως βασικό παρονομαστή την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό ανέλυσαν τις διαφορετικές πτυχές στη διαχείριση της ασθένειας και συζήτησαν μια σειρά από θέματα που απασχολούν όχι μόνο τις ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους. Ο Όμιλος βρίσκεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης νοσημάτων όπως ο καρκίνος του μαστού, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, με τεχνολογία αιχμής και με εξειδικευμένους, έμπειρους γιατρούς και άλλους επιστήμονες.

H ποδηλατική ομάδα της Novo Nordisk στις διεθνείς ποδηλατικές διοργανώσεις του 2022

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η ποδηλατική ομάδα της Novo Nordisk «Team Novo Nordisk Pro Cycling» συμμετείχε για δεύτερη φορά στα μεγαλύτερα ποδηλατικά γεγονότα που διοργανώνονται στην Ελλάδα, το έτος 2022.
Η ομάδα της Novo Nordisk το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Μαρτίου 2022 συμμετείχε στο ποδηλατικό γεγονός «Aegean Tour / Γύρος Νοτίου Αιγαίου», ενώ την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 συμμετείχε στο «Independent Circuit», που διεξήχθησαν αμφότερα στο νησί των ιπποτών, με απόλυτη επιτυχία.

Περίπου μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, η «Team Novo Nordisk Pro Cycling» συμμετείχε στο ποδηλατικό γεγονός «Rhodes GP / Διεθνές Γκραν Πρι», ενώ ολοκλήρωσε την αγωνιστική παρουσία της στην Ρόδο, με τη συμμετοχή της στο ποδηλατικό γεγονός «Tour of Rhodes / Διεθνής Γύρος της Ρόδου» που διεξήχθη από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου 2022, διανύοντας περισσότερα από 450 αγωνιστικά χιλιόμετρα σε όλες τις ημέρες του αγώνα.

Τρόποι ενδυνάμωσης & εκπαίδευσης φροντιστών

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Φροντιστές οι αφανείς ήρωες.Τρόποι ενδυνάμωσης & εκπαίδευσής τους», την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και ώρες 18:30-19:30 μέσω της σελίδας της στο Facebook: https://www.facebook.com/eleanarheumatism

Τα θέματα της εκδήλωσης είναι:
•«Ο ρόλος του φροντιστή σε άτομα με ρευματικά νοσήματα » με ομιλήτρια τη Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Msc Συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας, 3ης ΥΠΕ, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. ΠΣΕΥ.
• « Ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών» με ομιλήτρια τη Βασιλική Οσάνα, Ψυχολόγο με εξειδίκευση στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) στη Βραχύχρονη Θεραπεία Εστιασμένη στη Λύση (SFBT).
• «Ανάπτυξη ικανοτήτων των φροντιστών» με ομιλητή τον Χρήστο Πράπα, Λέκτορα Εφαρμογών, Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ, Επισκέπτη Υγείας με εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία-Ψυχολόγος.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μαστού στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί, με μήνυμα #agkaliafrontidas και σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης και Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022, προσφέροντας δωρεάν προληπτικούς μαστολογικούς ελέγχους στις τρόφιμες του Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θήβας.

Οι εξειδικευμένοι ακτινοδιαγνώστες και χειρουργοί μαστού, ακτινοτεχνικοί και νοσηλευτές της Ευρωκλινικής, καθώς και το ιατρικό προσωπικό από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία βρέθηκαν, για τέταρτη φορά, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, στο Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θήβας για να πραγματοποιήσουν ψηφιακές μαστογραφίες, υπερήχους μαστών και κλινική εξέταση στις γυναίκες του σωφρονιστικού καταστήματος. Συνολικά, μέσω του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 ψηφιακές μαστογραφίες, 210 υπέρηχοι μαστών και κλινικοί έλεγχοι μαστού σε περισσότερες από 200 γυναίκες του Κέντρου Κράτησης, οι οποίες στερούνται πρόσβασης σε μαστολογικούς ελέγχους, λόγω έλλειψης πόρων και δυσκολιών μεταγωγής τους σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής ή της Αθήνας, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να εξεταστούν και να λάβουν την ιατρική φροντίδα που τους αξίζει. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με τη συνεισφορά του Κινητού Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τηρώντας στο ακέραιο όλα τα μέτρα πρόληψης για τον COVID-19.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής, Αντώνης Βουκλαρής, δήλωσε: «O Όμιλος Ευρωκλινικής ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμα σημαντική κοινωνική δράση, υποστηρίζοντας έμπρακτα συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την άμεση ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μας και δεσμευόμαστε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά ενεργειών με κέντρο τον άνθρωπο και την υγεία του».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ανέφερε: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που η κινητή μονάδα μαστογράφου μέσω των χορηγών μας μπορεί να επισκέπτεται απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Μέχρι τώρα με την πράσινη κινητή μονάδα μαστογράφου της Ε.Α.Ε. έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 8.000 μαστογραφίες και στόχος μας είναι να εξεταστούν όσο δυνατόν περισσότερες γυναίκες, που δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές μονάδες. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν!».

O FDA διέκοψε τη χρήση του Xevudy για την covid-19

 Ο FDA διέκοψε τη διανομή της θεραπείας αντισωμάτων Xevudy της GlaxoSmithKline και της Vir Biotechnology σε αρκετές βορειοανατολικές πολιτείες, όπως η Μασαχουσέτη, το Νιου Τζέρσεϊ και η Νέα Υόρκη, όπου η υποπαραλλαγή BA.2 της omicron ευθύνεται για τουλάχιστον το 50% των νέων λοιμώξεων. Οι πολιτείες που περιλαμβάνονται στην οδηγία είναι το Κονέκτικατ, το Μέιν, η Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, το Νιου Τζέρσεϊ, η Νέα Υόρκη, το Ρόουντ Άιλαντ και το Βερμόντ.

Επιπλέον, η χρήση του Xevudy θα σταματήσει στο Πουέρτο Ρίκο και στις Παρθένες Νήσους.Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι μια δόση 500 mg Xevudy δεν είναι «πλήρως δραστική» έναντι της παραλλαγής BA.2, δήλωσε ο FDA.Σε απάντηση, η Vir δήλωσε ότι “ετοιμάζει ένα πακέτο δεδομένων για την υποστήριξη μιας υψηλότερης δόσης sotrovimab για την παραλλαγή omicron BA.2 και θα μοιραστεί αυτά τα δεδομένα με τις ρυθμιστικές και υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο”.Αυτή η κίνηση αφήνει τους γιατρούς με ένα όπλο λιγότερο για την καταπολέμηση του ιού. Τον Ιανουάριο, μετά την εμφάνιση της όμικρον στις ΗΠΑ, ο FDA διέκοψε τη διανομή δύο θεραπειών αντισωμάτων – του REGEN-COV της Regeneron και του κοκτέιλ μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης της Eli Lilly.

Στη συνέχεια, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο FDA ενέκρινε ένα άλλο φάρμακο αντισωμάτων της Lilly – το bebtelovimab – το οποίο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό κατά της omicron.Από την πλευρά του, το Paxlovid της Pfizer, έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αξιόπιστη θεραπεία ενάντια στην ήπια έως μέτρια λοίμωξη COVID-19, διατηρώντας την αποτελεσματικότητά του σε όλες τις παραλλαγές. Από τότε που εγκρίθηκε από τον FDA τον Δεκέμβριο, η ζήτηση είναι υψηλή για το φάρμακο που λαμβάνεται σε μορφή χαπιού.Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε συμφωνία με την ομάδα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας φαρμάκων των Ηνωμένων Εθνών (MPP), η Pfizer έδωσε άδεια για την παραγωγή μιας γενικής έκδοσης του Paxlovid σε 35 κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο που θα το προμηθεύουν σε 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επίδραση της covid-19 στα αγγεία

Νέα μελέτη από τη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ  σε συνεργασία με την  Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vascular Pharmacology» σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 παρείχε νέα δεδομένα για την έκταση της προσβολής του ενδοθηλίου των αγγείων τόσο κατά την οξεία φάση της νόσου, όσο και έξι μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η έκταση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας ήταν ανάλογη της βαρύτητας της νόσου αλλά και της έκβασης αυτής. Κατά την παρακολούθηση αυτών των ασθενών υπήρξε σταδιακή βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας η οποίας όμως υστερούσε σε σχέση με πληθυσμό ελέγχου που δεν είχαν νοσήσει από COVID-19. Η αποκατάσταση δε της ενδοθηλιακής λειτουργίας υπολείπεται στους ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπεία.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος «Τα δεδομένα αυτά είναι ενδιαφέροντα γιατί  εστιάζουν στο πλήθος των καρδιαγγειακών διαταραχών που παρατηρούνται κατά το long COVID-19 σύνδρομο. Ειδικά post COVID καρδιολογικά ιατρεία, όπως στη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», εξετάζουν ασθενείς οι οποίοι νόσησαν και αντιμετωπίζουν στη συνέχεια καρδιολογικά συμπτώματα».

Link: https://authors.elsevier.com/c/1eiWf5TX2xaSLs

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την LDL χοληστερόλη

Η υψηλή LDL χοληστερόλη (LDL-C) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα και εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Επομένως, πρέπει να διατηρείται σε λογικά επίπεδα ώστε να παραμένουμε και εμείς υγιείς. Αυτό το μήνυμα απευθύνει στο κοινό η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas μέσω της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την LDL χοληστερόλη «LDL Alert, Κανένα Περιθώριο για Υψηλή Χοληστερόλη», η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης της Amgen είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η υψηλή ποσότητα LDL χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μήνυμα είναι πως κάθε σώμα είναι υπέροχο όταν είναι υγιές. Και ο παράγοντας που μπορεί να στενέψει τα περιθώρια της υγείας μας είναι η υψηλή ποσότητα της LDL χοληστερόλης.

Η νέα καμπάνια της Amgen είναι ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, καθώς γιορτάζει τα διαφορετικά σώματα και την εικόνα τους αλλά ταυτόχρονα και την καλή υγεία. Με μια φωτογράφιση ανθρώπων με διαφορετικούς τύπους σωμάτων η εταιρεία δημιουργεί μια σειρά από posts, digital videos και μια GDN campaign που θυμίζει στο κοινό τη μαγεία της υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παιδική παχυσαρκία ενώ το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

H εκστρατεία της Amgen ενημερώνει για τους κινδύνους που υπάρχουν από την υψηλή «κακή» χοληστερόλη (LDL-C) είναι σημαντικοί, καθώς μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν το πλεόνασμα της “κακής” χοληστερόλης (LDL-C) στο αίμα δεν αντιμετωπίζεται, συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αγγείων, δημιουργώντας τη λεγόμενη «πλάκα». Αυτή η πάθηση ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Στην αρχή, η αθηροσκλήρωση δεν έχει συμπτώματα, οπότε οι ασθενείς δε γνωρίζουν πάντα ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, επομένως η πρόληψη κρίνεται απαραίτητη. Βασικός παράγοντας αύξησης της χοληστερίνης είναι και η παχυσαρκία, παράλληλα με τη διατροφή, την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, το κάπνισμα, την έλλειψη γυμναστικής και την κληρονομικότητα.

 

Εκτίναξη στον αριθμό των θανάτων

Ο χθεσινός απολογισμός των θανάτων από COVID-19 στη χώρα μας, προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό καθώς μετά από μια βδομάδα που ο αριθμός των θυμάτων της COVID έδειχνε σημάδια υποχώρησης, χθες έφθασε τους 73.  Σύμφωνα με  στοιχεία του Worldometers, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τους θανάτους από κορονοϊό, με 2.638 θανάτους ανά εκατομμύριο.  Τη δυσάρεστη πρωτιά κατέχει η Βουλγαρία με 5.313 θανάτους ανά εκατομμύριο ενώ η Φινλανδία έχει τους λιγότερους θανάτους από κορονϊό ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ με 550 θανάτους ανά εκατομμύριο. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας είναι 27.490, σε σύνολο  113.940 τεστ, διαμορφώνοντας έτσι το δείκτη θετικότητας στο 24,1%.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 10.054 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.634 στη Θεσσαλονίκη και 22 είναι εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.957.810 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 49,2% άνδρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (65,2% άνδρες). Μεταξύ αυτών, 201 (58,77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (41,23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +27,83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).