Το ΥΓΕΙΑ μεταξύ των 31 πιο βιώσιμων εταιρειών στην Ελλάδα

Το ΥΓΕΙΑ, για μία ακόμη χρονιά, αποτελεί μέρος της ηγετικής κοινότητας των 31 «The Most Sustainable Companies in Greece 2022», όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το QualityNet Foundation, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των ετήσιων αποτελεσμάτων αξιολόγησης των επιχειρηματικών επιδόσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τα κριτήρια ESG. Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την αταλάντευτη προσήλωση του ΥΓΕΙΑ στην εφαρμογή ενός βιώσιμου αναπτυξιακού παραδείγματος, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Οι εν λόγω 31 εταιρείες – πρότυπα, που ξεχώρισαν βάσει της τεχνικής αξιολόγησης των επιδόσεών τους από το Sustainability Performance Directory, σε διάφορα πεδία δράσης, δύνανται να συγκροτήσουν τους επίλεκτους επιχειρηματικούς εκπροσώπους της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας, αποτελώντας συγχρόνως τους πρεσβευτές ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το ΥΓΕΙΑ, έχοντας ως κεντρικό του γνώμονα την αειφορία και μένοντας πιστό στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που προσδιορίζουν την πορεία του για 50 και πλέον χρόνια, επενδύει με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον, για όσο το δυνατόν περισσότερους. Στοχεύοντας να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό επιχειρείν, παρέχοντας τις κορυφαίες και πλέον πρωτοποριακές ιατρικές υπηρεσίες, το ΥΓΕΙΑ μέσα από ένα πλέγμα καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών αποδεικνύει εμπράκτως ότι συγκαταλέγεται δίκαια ανάμεσα στις εταιρείες που διαμορφώνουν το τοπίο της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΓΕΙΑ πραγματοποιεί σε ετήσια βάση αξιολόγηση των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον οι υπηρεσίες που παρέχει, επιδιώκοντας διαρκώς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων. Για αυτό τον σκοπό έχει καταρτίσει και εφαρμόζει το Πλάνο Διαχείρισης Επικίνδυνων Ουσιών και Αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για το χειρισμό, αποθήκευση, μεταφορά και απόρριψη των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται κατά τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επιπλέον, το ΥΓΕΙΑ υποστηρίζει ουσιαστικά την πρωτοβουλία «in action for a better world», η οποία διακρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα European Sustainability Awards 2019, ως το καλύτερο πρόγραμμα μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Ευρώπη για τη διάδοση και ευαισθητοποίηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η εν λόγω δράση αποσκοπεί στην αφύπνιση και κινητοποίηση της κοινωνίας και ειδικότερα των μαθητών, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ για τον σκοπό αυτό, το ΥΓΕΙΑ έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό με θέμα «Καλή Υγεία για καλύτερη ζωή». Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, προωθούνται ποικίλες εθελοντικές δράσεις, οι οποίες αποτελούν συστατικό στοιχείο της εταιρικής διακυβέρνησης και κουλτούρας του ομίλου.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης, δήλωσε αναφορικά με την ανάδειξη του ΥΓΕΙΑ μεταξύ των 31 εταιρειών που υπηρετούν το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα: «Στο ΥΓΕΙΑ διαχρονικά, σε όλο το εύρος της πεντηκονταετούς διαδρομής μας, έχουμε ως πυξίδα και οδηγό την ουσιαστική συμβολή στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Η ανάδειξή μας στην ηγετική ομάδα των 31 ‘The Most Sustainable Companies in Greece 2022’ πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον σταθερό μας προσανατολισμό στη διάχυση των οφελών της συνολικής μας δράσης και παρουσίας στην ίδια την κοινωνία, μέσω της υλοποίησης ενός ολιστικού και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου. Βασιζόμενοι σε αυτούς τους κατευθυντήριους άξονες, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος συμπεριληπτικής ανάπτυξης και ευημερίας, με ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

 

 

Αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Συνεχίζει την επέλασή της η Όμικρον στη χώρα μας, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28.933, σε σύνολο 434.502 τεστ και το δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται έτσι στο  6,65%. Από τα νέα κρούσματα 11.207 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.827 στη Θεσσαλονίκη και 36 είναι εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.986.882 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 166 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.226 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.392 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (65.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 205 (58.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.439 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή +2.72%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 419 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Κεντρική Κλινική Αθηνών: Δωρεά χρηματικού ποσού υπερ του «Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Ν/Σ Άγιοι Ανάργυροι»

Τα συλλυπητήρια τους εκφράζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών για το θάνατο του συναδέλφου και συνεργάτη τους Στυλιανού Μουτάφη. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Χίο το 1936. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών . Ειδικεύτηκε στην Παθολογία, στο «Γ.Ν. Ιπποκράτειο» απ’ όπου και έλαβε τον σχετικό τίτλο. Το 2000 συμμετείχε με ομάδα ιατρών στην ίδρυση της «Κεντρικής Κλινικής Αθηνών» (ΚΚΑ), όπου διετέλεσε ανελλιπώς από την ίδρυσή της έως και σήμερα, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της. Πάλεψε για την επιστημονική αναβάθμιση της ΚΚΑ με πάθος, δικαιοσύνη, ακεραιότητα και τιμιότητα. Η επίλυση των προβλημάτων της ΚΚΑ ήταν πάντοτε ο πρωταρχικός του στόχος. Διετέλεσε μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπως και μέλος του ΔΣ του «Ψ.Ν Α. Δρομοκαιτείο», ενώ δραστηριοποιήθηκε και ως αρχίατρος μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Επιτροπή της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, αποφάσισαν ομόφωνα:
1. Να κατατεθεί χρηματικό ποσό υπέρ του «Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Ν/Σ Αγιοι Ανάργυροι»
2. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τύπο.
3. Να διαβιβαστεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.

Ακόμη και η μέτρια άσκηση προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της covid-19

Μια νέα μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, ανέδειξε τα οφέλη της τακτικής άσκησης στη μείωση των σοβαρών εκβάσεων της COVID-19. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εκτίμησε άμεσα τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.
Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Αναστάσιος Φιλίππου (Αναπληρωτής Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας-Φυσιολογία της Άσκησης), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτης και Μεταβολισμός) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
https://bjsm.bmj.com/content/early/2022/02/08/bjsports-2021-105159

Η μελέτη συμπεριέλαβε 65.361 άτομα από τη Νότια Αφρική που είχαν διάγνωση COVID-19 από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021. Για τους συμμετέχοντες υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα σωματικής δραστηριότητας κατά τα 2 έτη πριν από το πρώτο lockdown της χώρας, δηλαδή τον Μάρτιο 2020. Τα δεδομένα είχαν καταγραφεί από έξυπνες συσκευές, όπως κινητά ή ρολόγια, καθώς και από συγκεκριμένες πληροφορίες γυμναστηρίων ή ασφαλιστηρίων.
Συνολικά, 20,4% των συμμετεχόντων είχε εμπλακεί σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα (0 – 59 λεπτά), 34,5% σε μέτρια επίπεδα (60 – 149 λεπτά) και 45,1% σε υψηλά επίπεδα (150 λεπτά ή περισσότερο). Επίσης, 11,1% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19, 2,4% εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, 1,3% χρειάστηκαν αερισμό και 1,6% απεβίωσαν.
Στατιστικές αναλύσεις, προσαρμοσμένες για δημογραφικούς και άλλους παράγοντες κινδύνου, κατέδειξαν ότι με τη μόλυνση από COVID-19 τα άτομα με υψηλή έναντι χαμηλής φυσικής δραστηριότητας παρουσίασαν: 34% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας (αναλογία κινδύνου, RR 0,66, 95% CI 0,63 – 0,70), 41% χαμηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ (RR 0,59; 95% CI 0,52 – 0,66), 45% χαμηλότερο κίνδυνο απαίτησης αερισμού (RR 0,55; 95% CI 0,47 – 0,64) και 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου (RR 0,58; 95% CI 0,50 – 0,68).

Ακόμη και η μέτρια σωματική άσκηση, κάτω από τις συνιστώμενες διεθνείς οδηγίες για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, συσχετίστηκε με σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, με 13% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας (RR 0,87; 95% CI 0,82 – 0,91), 20% χαμηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ (RR 0,80; 95% CI 0,71 – 0,89), 27% χαμηλότερο κίνδυνο απαίτησης αερισμού (RR 0,73; 95% CI 0,62 – 0,84) και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου (RR 0,79; 95% CI 0,69 – 0,91).

Η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι, σε περίπτωση μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας COVID-19, στις ιατρικές μας συμβουλές πρέπει να περιλαμβάνεται συγκεκριμένα η προώθηση και η διευκόλυνση της άσκησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι, που αφορούν στη μείωση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων κυρίως, για να συστήνουμε την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, τώρα όμως προστίθεται άλλος ένας σημαντικός λόγος.

Εκλογές για το νέο ΔΣ των οδοντίατρων

Στις κάλπες προσέρχονται στις 3 και 4 Απριλίου οι περίπου 5.400 Οδοντίατροι της Αττικής για την ανάδειξη των 13 μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο, των 6 μελών για το Πειθαρχικό Συμβούλιο και των 54 εκπροσώπων του Συλλόγου στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Στις φετινές εκλογές επτά συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των Οδοντιάτρων και είναι η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Οδοντιάτρων Αττικής (Δ.Α.Κ.Ο.Α.) που πλειοψήφησε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες , η Νέα Κίνηση Οδοντιάτρων Αττικής , η Πρωτοβουλία Επαγγελματιών Οδοντιάτρων Αττικής (Π.Ε.Ο.Α.) , η Ανεξάρτητη Οδοντιατρική Φωνή (Α.Ο.Φ.) η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οδοντιάτρων (ΔΗ.ΠΑ.Κ), η Προγραμματική Εναλλακτική Παρέμβαση Οδοντιάτρων και ο συνδυασμός Αντιστεκόμαστε .

Ο επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΟΑ και μέχρι σήμερα πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Υφαντής , καλεί τους Οδοντιάτρους να συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πώς «είναι η κορυφαία στιγμή για τον κλάδο που στάθηκε επάξια σε όλη την διάρκεια της πανδημίας. Η Οδοντιατρική μπαίνει σε μια νέα περίοδο μετά την υγειονομική κρίση και η μαζική συμμετοχή ενδυναμώνει το μήνυμα προς την Πολιτεία για την αναγκαιότητα της ουσιαστικής στήριξης της επιστήμης που αποτελεί τον καθρέπτη της γενικής υγείας».

Σύσταση τεχνικού δελτίου για την ίδρυση μητρώου ασθενών με καρκίνο

Την ίδρυση μητρώου ασθενών με καρκίνο, με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, για το οποίο έχει ήδη συσταθεί το τεχνικό δελτίο, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, στο 1ο Συνέδριο Ασθενών με καρκίνο του μαστού με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα», που διοργάνωσε πρόσφατα, ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Στην ενότητα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας έθεσαν τις προϋποθέσεις και ανέπτυξαν τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες τόσο για τον σχεδιασμό και διαχείριση ενός οργανωμένου προγράμματος προσυπτωματικού ελέγχου όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών του προγράμματος.

Στην ενότητα για τα Κέντρα Μαστού αναφέρθηκε ότι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιοτική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών καθώς και για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της ογκολογικής περίθαλψης. Αναλύθηκαν εκτενώς τα κριτήρια λειτουργίας τους, η σημασία της στελέχωσης τους από διεπιστημονική επιτροπή, που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για κάθε φάση της νόσου και η ανάγκη για αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Όπως αναφέρθηκε, η αντιμετώπιση της νόσου σε κέντρα μαστού ολοκληρωμένης φροντίδας αυξάνει την επιβίωση κατά 18% και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παράλληλα, παρουσιάστηκε μία καλή πρακτική ίδρυσης κέντρου μαστού ολοκληρωμένης φροντίδας στην Ιταλία, το οποίο μπορεί να προσφέρει ένα πολύ καλό παράδειγμα προς υιοθέτηση και στη χώρα μας. Στην ενότητα για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού αναφέρθηκε ότι αφορά το 10% των γυναικών με καρκίνο μαστού.

Οι ομιλητές όρισαν επίσης ποιες είναι οι γυναίκες υψηλού κινδύνου και τον τρόπο ανίχνευσής τους μέσω των γονιδιακών ελέγχων. Εν συνεχεία αναδείχθηκαν τα οφέλη του γονιδιακού ελέγχου, που αφορούν τη διαχείριση κινδύνου της ίδιας της ασθενούς, την προστασία των συγγενών της και την εφαρμογή στοχευμένων θεραπειών και προσαρμοσμένων χειρουργικών επεμβάσεων. Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου ύπαρξης του ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίζει πως η έγκριση φαρμάκων για τη θεραπεία θα συνάδει με την αποζημίωση των εξετάσεων των βιοδεικτών, και η αναγκαιότητα της αποζημίωσης των προφυλακτικών χειρουργικών επεμβάσεων τόσο σε γυναίκες με καρκίνο μαστού όσο και σε υγιείς γυναίκες υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Dr Fatima Cardoso, Πρόεδρος της ABC Global Alliance για τον προχωρημένο/μεταστατικό καρκίνο του μαστού, έχοντας ως γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών με προχωρημένη νόσο, ανέδειξε την ανάγκη προτεραιοποίησης της αντιμετώπισης του μεταστατικού καρκίνου μαστού σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη μείωση της θνησιμότητας.

FDA: Έγκριση για τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 50 ετών

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε χθες έγκριση για τέταρτη δόση εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, κατά του κορονοϊού σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Προϋπόθεση να έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Η χορήγηση της τέταρτης δόσης  θα είναι προαιρετική και η σύσταση είναι όσοι το κάνουν να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους. Επιπλέον, ο Οργανισμός τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης εμβολίου και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η συζήτηση για την τέταρτη δόση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν τα οφέλη της μέσα σε ένα χρόνο δεδομένου και ότι τα εμβόλια δεν φαίνεται να σταματούν τη μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον και η τέταρτη δόση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αυξηθούν τα αντισώματα ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου και να αποτραπεί ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει ακόμα δώσει έγκριση για τέταρτη δόση.

 

 

Έγκριση του Evusheld απο την EE

Το Evusheld της AstraZeneca (tixagevimab συσκευασμένο με cilgavimab), ένας συνδυασμός αντισωμάτων μακράς δράσης, έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19 σε ευρύ πληθυσμό ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω, με βάρος τουλάχιστον 40 kg. Τα άτομα που δεν προστατεύονται επαρκώς από ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την προφύλαξη πριν από την έκθεση με το Evusheld. Αυτός ο πληθυσμός περιλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε σε αποτελέσματα από την ανάπτυξη του κλινικού προγράμματος του Evusheld, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από τη μελέτη προφύλαξης πριν από την έκθεση PROVENT Φάσης III, τα οποία έδειξαν μείωση κατά 77% στον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στην αρχική ανάλυση και μείωση κατά 83% σε μια διάμεση ανάλυση έξι μηνών, με την προστασία από τον ιό να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Το Evusheld ήταν γενικά καλά ανεκτό στη μελέτη.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου Έλενα Χουλιάρα δήλωσε: «Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Evusheld αποτελεί μια επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλουμε στην AstraZeneca όλο αυτό το διάστημα.
Το Evusheld μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική λύση για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ανοσοκατεσταλμένα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και που δεν μπορούν να
ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο για την COVID-19».

 

Μάχη στη Βουλή με θέμα αιφνίδια διάταξη που υπονομεύει τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούνταν το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα «κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις», ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε «στα μουλωχτά» και ψήφισε  σε άσχετο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 – 24/3/2022) οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος».  Και μάλιστα αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε δομές του ΕΣΥ, κινδυνεύουν  να χάσουν τη θέση τους αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή  προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός.

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας απάντησε στον κ. Ξανθό τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Με το άρθρο 82 του ν. 4915/2022 απλώς προστέθηκαν δύο εδάφια στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3204/2003. Επομένως, δεν τροποποιήθηκε το υπόλοιπο περιεχόμενο της παρ. 5, το οποίο ισχύει από το 2003 στη μορφή που ισχύει και σήμερα και ίσχυε και καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
  • Σε καμία περίπτωση δεν ψηφίστηκε εν κρυπτώ η διάταξη, αφού περιλαμβανόταν στο σώμα του Νομοσχεδίου, το οποίο μάλιστα τέθηκε σε διαβούλευση από τις 24.2.2022 έως τις 3.3.2022.

 

  • Επισημαίνεται η ετεροχρονισμένη αντίδραση του κ. Ξανθού καθώς το Νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από 23.3.2022 και επομένως η όποια αντίρρησή του σχετικά με την εν λόγω διάταξη έπρεπε να είχε διατυπωθεί τότε.

Ο κ. Ξανθός απάντησε στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου σημειώνοντας τα εξής:

«Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών ΕΣΥ, είναι για «γέλια και για κλάματα» . Για γέλια , γιατί οι συντάκτες της ανακοίνωσης ισχυρίζονται ότι δεν άλλαξε κάτι στο ισχύον νομικό πλαίσιο περί μονιμοποίησης, αναφέροντας το νόμο 2889/2001. Μόνο που ο νόμος αυτός στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει τροποποιηθεί ριζικά με το ν. 3754/2009 άρθρο  7  που ισχύει εδώ και 13 χρόνια και προβλέπει ρητά ότι ‘Δεν επαναπροκηρρύσσονται οι θέσεις  ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως Επιμελητές Α’, Β’ και Γ’ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί με την  έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι  ιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά και εφ΄όσον η κρίση τους είναι θετική μονιμοποιούνται’. Αντίθετα, η νέα διάταξη που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες λέει επίσης ρητά ότι ‘στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρρύσσεται και εφ’όσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος’.

Είναι όμως και για κλάματα η απάντηση του Υπουργείου Υγείας γιατί προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έγινε ‘στα μουλωχτά’ και ‘εν κρυπτώ’ αυτή η ανατροπή στο εργασιακό κεκτημένο των γιατρών ΕΣΥ. Μια βδομάδα πριν έρθει στην Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έχει πληθώρα άλλων διατάξεων, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το ‘Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς’, μια τέτοια θεμελιώδους σημασίας ρύθμιση, ο Υπουργός Υγείας δεν πάει καν να την παρουσιάσει στην Ολομέλεια, το θέμα αποσιωπάται πλήρως και έχει το θράσος το Υπουργείο Υγείας να μας εγκαλεί για ετεροχρονισμένη αντίδραση».

 

Θ. Πλεύρης: Η αλληλεγγύη είναι ο μονός δρόμος για να δείξουμε τις κοινές αξίες της Ευρώπης

Την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό, τόνισε με δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στον ουκρανικό λαό που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται. Είμαστε έτοιμοι να τον ενισχύσουμε και να τον υποστηρίξουμε με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και με τη μεταφορά ασθενών από την Ουκρανία στα δικά μας νοσοκομεία.

Παράλληλα, παρακολουθούμε την πανδημία η οποία εξακολουθεί να είναι εδώ, ωστόσο θεωρούμε ότι σιγά-σιγά πηγαίνουμε σε αποκλιμάκωση. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για τυχόν αναζωπύρωσή της.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να δείξουμε τις κοινές αξίες της Ευρώπης».