EMA: Ξεκίνησε η κυλιόμενη ανασκόπηση του εμβολίου της HIRPA κατά της Covid

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε μία κυλιόμενη ανασκόπηση του εμβολίου κατά της COVID, της φαρμακευτικής εταιρείας HIPRA Human Health S.L.U.

Το εν λόγω  πρωτεϊνικό εμβόλιο αναπτύχθηκε προκειμένου να χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως είτε με εμβόλιο mRNA είτε με εμβόλιο με φορέα αδενοϊό.

Η απόφαση της CHMP να ξεκινήσει την κυλιόμενη ανασκόπηση  βασίζεται σε προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα) και κλινικών μελετών σε ενήλικες. Οι κλινικές μελέτες συνέκριναν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο (μετρώνταςτο επίπεδο των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2) με αυτή που παρατηρήθηκε με το εμβόλιο mRNA της Pfizer. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανοσολογική απόκριση με το εμβόλιο της HIPRA μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία όπως της Όμικρον.

Ο EMA θα αξιολογήσει τα δεδομένα μόλις γίνουν διαθέσιμα για να αποφασίσει εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Η κυλιόμενη ανασκόπηση θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία για επίσημη αίτηση άδειας κυκλοφορίας .

Ο Οργανισμός θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση του εν λόγω εμβολίου με τα συνήθη πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα. Αν και ο EMA δεν μπορεί να προβλέψει τα συνολικά χρονοδιαγράμματα, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από το κανονικό για την αξιολόγηση οποιασδήποτε ενδεχόμενης εφαρμογής λόγω της εργασίας που έγινε κατά την κυλιόμενη ανασκόπηση.

Ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ενημερώσει περαιτέρω όταν υποβληθεί η αίτηση άδειας κυκλοφορίας για το εμβόλιο.

Ζωή Ράπτη: Η ψυχική υγεία των γυναικών επιβαρύνθηκε δυσανάλογα στη διάρκεια της πανδημίας

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο  «Women in Government Forum», το οποίο διοργανώθηκε στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής “World Government Summit”.

Η Υφυπουργός Υγείας συμμετείχε ως ομιλήτρια σε μία υψηλού επιπέδου συνεδρία με θέμα «Αντανακλώντας και Εξισορροπώντας Διεθνή Ζητήματα Υγείας»,  στην οποία έλαβαν μέρος o Υπουργός Υγείας των Ηνωμένων Εμιράτων, Abdul Rahman Al Owais, η Υπουργός Υγείας των Σεϋχελλών Peggy Vidot και η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, επιδημιολόγος, Dr Maria Van Kerhove. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας, η Υφυπουργός Υγείας παρουσίασε τις πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών, για την οποία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε ειδικό Χαρτοφυλάκιο μέσα στην πανδημία. Παράλληλα,  αναδείχθηκαν οι δομές, οι δράσεις και τα προγράμματα που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πληθυσμού μετά το πέρας της πανδημίας. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ψυχική υγεία των γυναικών επιβαρύνθηκε δυσανάλογα, καθώς κλήθηκαν να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους. Είναι σημαντικό να τις υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματά τους, όπως εκείνες υποστηρίζουν και συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας», τόνισε  η κ Ράπτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Στη συνέχεια σε συνάντηση με την Υπουργό Ανάπτυξης της Κοινότητας των ΗΑΕ και την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, συζητήθηκε η προστασία των ευάλωτων ομάδων στη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά όσον αφορά στα θέματα ψυχικής υγείας, με την ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και η καινοτόμος πρόταση για την ένταξη της «πολιτιστικής συνταγογράφησης» στο ελληνικό σύστημα ψυχικής υγείας.

Γιατροί: Παραπλάνηση για να «κουκουλωθεί» η διάταξη για τη κατάργηση της μονιμοποίησης

Νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να ξεκαθαρίζεται το ζήτημα της μονιμότητας των γιατρών ζητούν οι γιατροί με ανακοίνωση που υπογράφει το συνδικαλιστικό όργανο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και ο ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Πάνος Παπανικολάου.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, την Τρίτη 29/3, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε στην Βουλή: « Με τη διάταξη δίνουμε πέντε χρόνια το δικαίωμα σε γιατρούς να εργαστούν, για να δούμε στο τέλος πόσο καλός είναι και να αξιολογηθεί για την εργασία του. Ταυτόχρονα, τα αυξημένα μόρια που παίρνει τον ενισχύουν στην επαναπροκήρυξη της θέσης».  Ωστόσο μετά το κύμα αντιδράσεων στην εγκύκλιο που εξέδωσε η κ Γκάγκα αναφέρεται ότι «Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014 (ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα». «Δηλαδή η κα Γκάγκα της Τετάρτης διαψεύδει την κα Γκάγκα της Τρίτης. Όμως αυτό δεν αρκεί και δεν καλύπτει τους ενδιαφερόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς δηλαδή όλους όσους πρωτοδιορίστηκαν ως Επιμελητές κλάδου ΕΣΥ από το 2017 ως και σήμερα», τονίζουν οι γιατροί και ζητούν νέα νομοθετική ρύθμιση – «νομοτεχνική βελτίωση» που ξεκάθαρα θα καταργεί τις πρώτες παραγράφους του α. 82 του νέου νόμου 4915/2022 και θα επαναφέρει τις σχετικές διατάξεις του ν. 3754/2009 και του ν. 4316/2014.

 

 

Εγκύκλιος για την μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ

Μετά τη διαμάχη που ξέσπασε την Τρίτη ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απέστειλε χθες εγκύκλιο προς τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), προκειμένου να ενημερώσουν τους ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ.  Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται: «Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται.

Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄)  προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον  νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄)   όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και  ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού  αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσθήκη δηλαδή  που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή  δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ)  είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα εδάφια των  νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄)   και  4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄),  που ορίζουν ότι γίνεται  ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται.  Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα».

Ένταση στη συγκέντρωση των υγειονομικών

 Ένταση σημειώθηκε έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της πορείας των υγειονομικών που είχαν ξεκινήσει με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Συμμετέχοντες προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή όπου διεξαγόταν συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να τους εμποδίσουν.

Οι υγειονομικοί, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρούν για πιθανή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ζητούν την άρση των αναστολών εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.  Όπως τονίζει η Ομοσπονδία τα νοσοκομεία λειτουργούν με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο  και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος, καταθέτει Νομοσχέδιο που προβλέπει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος, απολύσεις προσωπικού και παράταση της ομηρίας συμβασιούχων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα συμμετείχαν  και ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας των υγειονομικών από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι