«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω».

Αναγνωρίζοντας πως η γνώση είναι δύναμη, στόχος των σεμιναρίων είναι κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου του μαστού να λάβει έγκυρη, επιστημονική  ενημέρωση και πληροφόρηση, από εξειδικευμένους ομιλητές, για θέματα που αφορούν στη ζωή μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα να λάβουν μέρος.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

https://www.almazois.gr/programmata/seminaria-karkinos-mastou-apofasizw-giati-gnwrizw/

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα

 

Πρόγραμμα Α’ Κύκλου «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» 2022

Ο Α’ κύκλος εκπαιδευτικών webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2022 θα πραγματοποιηθεί επιλεγμένα Σάββατα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

 

Σάββατο, 2 Απριλίου 2022 • 11:00 – 13:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Παναγιώτης Ζήκος

Φυσικοθεραπευτής Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

 

Σάββατο, 9 Απριλίου 2022 • 10:00 – 12:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.Γαροφαλίδης»,

ΕΚΠΑ-Νοσοκομείο ΚΑΤ

 

Σάββατο, 7 Μαΐου 2022 • 10:00 – 12:00

«Καρκίνος μαστού και φροντίδα δέρματος»

Ομιλήτρια: Δρ. Ιωάννα Πανουτσοπούλου 

Δερματολόγος

Ειδικευθείσα στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, ΗΠΑ

 

Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 • 10:00 – 12:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Άννα-Μαρία Μαραγκάκη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

 

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022• 10:00 – 12:00

«Ο ρόλος της άσκησης στον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Επιστημονική Συνεργάτιδα Γ’ Ογκολογικής Κλινικής

Νοσοκομείο Metropolitan

Ο προγραμματισμός για τις εμπορικές εκθέσεις MEDICA 2022 και COMPAMED 2022 είναι σε πλήρη εξέλιξη

Τα σχέδια για την παγκόσμια κορυφαία εμπορική έκθεση ιατρικής MEDICA 2022 (14 – 17 Νοεμβρίου) στο Duesseldorf, καθώς και για την COMPAMED 2022, την υπ’ αριθμόν ένα εξειδικευμένη εμπορική έκθεση για τους προμηθευτές της βιομηχανίας της ιατρικής τεχνολογίας, μπήκαν στο επόμενο στάδιο.

Ο τρέχων αριθμός εγγραφών από τους εκθέτες δείχνει ότι οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν αυτές της προηγούμενης χρονιάς. (MEDICA 2021: 3033 συμμετέχοντες, COMPAMED 2021: 490). Υπάρχει ακόμα δυνατότητα για δηλώσεις συμμετοχής σε όλους τους τομείς της έκθεσης.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την αντιπροσωπία της Messe Duesseldorf για Ελλάδα και Κύπρο: MD – GR.I.D. GbR, T.: +30 210 8088351-2 | e-mail: [email protected]

Ανοσο-ογκολογία: Σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των καρκίνων του ανωτέρου πεπτικού

Οι αλλαγές στο τοπίο της θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρκίνων του ανώτερου πεπτικού συστήματος, καθώς και η συμβολή των καινοτόμων ανοσο-ογκολογικών θεραπειών στη βελτίωση της πρόγνωσης για τους ασθενείς με προχωρημένη ή μεταστατική νόσο, αποτέλεσαν τη βασική θεματολογία της χθεσινής Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb.

Μιλώντας για τους καρκίνους του οισοφάγου και του στομάχου, ο Παθολόγος-Ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας, ανέφερε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2800 διαγνωσμένοι ασθενείς με καρκίνο του στομάχου και άλλοι 280 με καρκίνο του οισοφάγου εκ των οποίων οι 80 όταν διαγνώστηκαν είχαν ήδη μεταστάσεις στους γειτονικούς λεμφαδένες. Αναφερόμενος στο πλαίσιο της διαδικασίας διάγνωσης και σταδιοποίησης της νόσου ο κ Μπουκοβίνας  ανέδειξε την απόλυτη ανάγκη της διεπιστημονικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό καρκίνο του οισοφάγου, περιγράφοντας έναν πρώτο κύκλο ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (ακτινολόγος, γαστρεντερολόγος, παθολογοανατόμος, χειρουργός κ.ά. ), ενώ ένας δεύτερος κύκλος ειδικών, που περιλαμβάνει από κλινικούς γενετιστές και φυσιοθεραπευτές έως κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, συνεπικουρεί τους πρώτους σε αυτή την άκρως απαιτητική διαδικασία.

Από την πλευρά του  ο Μιχάλης Καραμούζης, Παθολόγος-Ογκολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προχώρησε σε μια συνοπτική παρουσίαση των θεραπευτικών επιλογών όσον αφορά στους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου βάσει της ιστολογικής τους ταξινόμησης, τονίζοντας την ανάγκη εξατομικευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης του κάθε ασθενούς λόγω των πολλαπλών υπότυπων του γαστρο-οισοφαγικού καρκίνουκαι τη σημασία των ογκολογικών συμβουλίων για την εκάστοτε απόφαση.

Ο Ιωάννης Σουγκλάκος, Παθολόγος-Ογκολόγος και Αν. Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν τη στατιστικά και κλινικά σημαντική βελτίωση στην ελεύθερη νόσου επιβίωση στην περίπτωση εγχειρήσιμων καρκίνων του ανώτερου πεπτικού με τη χρήση ανοσοθεραπείας έπειτα από προεγχειρητική χημειο-ακτινοθεραπεία. Ένα επιπλέον σημαντικό εύρημα είναι η κλινικά σημαντική βελτίωση στη συνολική επιβίωση των ασθενών που εξασφαλίζει η συνδυαστική αγωγή ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας έναντι της χημειοθεραπείας μόνο.

Οι ομιλητές τόνισαν επίσης τη σημασία της αποζημίωσης της εξέτασης βιοδεικτών που υποδεικνύουν ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για ανοσοθεραπεία, καθώς και τη σωστή επιλογή του διαγνωστικού εργαστηρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο είναι εφικτή η διεπιστημονική συνεργασία στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ Μπουκοβίνας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες που τον τελευταίο καιρό λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας διευκολύνονται, ενώ ο κ Σουγκλάκος ανέφερε το παράδειγμα της Δανίας όπου λειτουργούν Κέντρα Αναφοράς για τις εν λόγω νόσους όπου και υπάρχουν όλες οι ειδικότητες.

Σημείωσε επίσης ότι και στην Ελλάδα γίνονται ογκολογικά συμβούλια που έχουν θεσμοθετηθεί και από την Πολιτεία, ια τους συνηθέστερους  καρκίνους, αλλά για τους σπανιότερους καρκίνους υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών. Ωστόσο, όπως ανέφερε, συμβουλεύει τους ογκολογικούς ασθενείς να ρωτάνε τον θεράποντα ιατρό τους όταν τους προτείνει θεραπεία ποια είναι η γνώμη του ογκολογικού συμβουλίου.

 

Φορείς ΠΦΥ.: Σε αναμονή μέχρι τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση του clawback

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεδρίασε την Πέμπτη 24/3/2022 λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την τηλεδιάσκεψη που είχε προηγηθεί με τον Υπουργό Υγείας την Παρασκευή 18/3/2022 και με γνώμονα την πίεση την οποία υφίστανται τα τελευταία 11 χρόνια τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί από τις συνεχείς περικοπές που προκύπτουν από τα ποσά του rebate και claw back  κατέληξε στα εξής:

1) Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν το claw back και ειδικά εάν αυτό ξεπερνάει το 10% από τη μία και από την άλλη ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν εκ των προτέρων το τι κάνει να λαμβάνουν τη στιγμή δε, που τα έξοδα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.

2) Αποφασίστηκε να παραμείνουν σε αναμονή για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας μέχρι τις 15 Απριλίου, σε σχέση με την κοινοποίηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων που αφορά το 2022 καθώς και την παρουσίαση των τρόπων αντιμετώπισης του claw back και τις μεταρρυθμιστικές τομές ώστε αυτό να περιοριστεί  δεσμευτικά κάτω του 10% άμεσα, και με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή του εντός του 2023, ενώ παράλληλα ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας η αναστολή της προκράτησης του claw back του 2022 έως ότου συμφωνηθεί το ύψος του, όπως επίσης και «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw back.

3) Ο κλάδος θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, εφόσον αξιολογηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Ενημέρωση για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για την covid-19

Οι προϋποθέσεις χορήγησης των αντιϊικών φαρμάκων για την Covid-19 ήταν το θέμα της ενημερωτικής συνάντησης, με την αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και γιατρούς του ΙΣΑ, του ΙΣΠ και της Περιφέρειας Αττικής που πραγματοποιήθηκε χθες, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη.

Η Υπουργός Υγείας, με τους συνεργάτες της κ. Θηραίο και κυρίες Αντωνιάδου και Βιλδιρίδη ενημέρωσαν τους γιατρούς, για τις προϋποθέσεις χορήγησης του νέου αντιικού φαρμάκου που θα είναι διαθέσιμο, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, την ερχόμενη Παρασκευή. Αναλύθηκαν διεξοδικά, οι διαφορές μεταξύ των δύο διαθέσιμων, αντιικών φαρμάκων, οι προϋποθέσεις χορήγησής τους καθώς και οι αλληλεπιδράσεις τους, με άλλα φάρμακα. Τονίστηκε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η έγκαιρη χορήγηση των φαρμάκων μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Στη συνέχεια, οι γιατροί που παρακολουθούσαν την ενημέρωση είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και να λύσουν τις απορίες τους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας. Αναπτύξαμε το Δίκτυο, με στόχο σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και να πάρει την αγωγή που θα αποτρέψει τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή. Συνεχίζουμε με νέες πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τον ιατρικό κόσμο και τον ασθενή».

 

Βάνα Παπαευαγγέλου: Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Την πιθανότητα το φθινόπωρο να χρειαστεί η χορήγηση τέταρτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό στο γενικό πληθυσμό, ανέφερε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου. «Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα καιη διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες.

Το Φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό», είπε συγκεκριμένα. Για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, εκτίμησε ότι το τρέχον κύμα θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο επεσήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να αυξηθούν οι νοσηλείες δεδομένου ότι έχει έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, οι νέες εισαγωγές ανέρχονται σε 426 την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περίπου 3.500 ασθενείς.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών παρατηρείται στην Αττική και στην Κρήτη. Σημείωσε επίσης ότι η Όμικρον 2 ανιχνεύεται στο 77% των νέων δειγμάτων και ότι γενικότερα η παραλλαγή Όμικρον έχει επικρατήσει πλήρως στην Ελλάδα. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία άφιξης των μονοκλωνικών αντισωμάτων της Astrazeneca είπε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία που θα αφιχθούν στη χώρα μας.

 

Απονομή των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2022

Σε μια λαμπερή εκδήλωση, στο ELEON LOFT, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2022 στις επιχειρήσεις, τους φορείς και τις ομάδες που βραβεύτηκαν για τη δράση, τις ενέργειες, την παρουσίαση καινοτομιών ή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος της φαρμακευτικής περίθαλψης, της πρόληψης και της λειτουργίας των φαρμακείων.

Οι παρουσιαστές της βραδιάς, ο τραγουδιστής-παρουσιαστής Παναγιώτης Ραφαηλίδης, και η γενική διευθύντρια της Noufio Communication Services Σοφία Κούνουπα, υποδέχθηκαν τους περισσότερους από 140 προσκεκλημένους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ παράλληλα καλωσόρισαν τα περισσότερα από 900 άτομα που παρακολούθησαν ζωντανά την εκδήλωση μέσα από τα διάφορα κανάλια μετάδοσής της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, με τις απονομές των δύο ειδικών βραβείων «αριστίνδην»:

Το πρώτο ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον Δρα Αντώνιο Αυγερινό, Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  ως αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς του και με αφορμή το έργο του ως πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. που αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Το δεύτερο ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον Ιωάννη Βιζιριανάκη, Ph.D., Αναπληρωτή Καθηγητή Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, για το σύνολο του επιστημονικού του έργου, που περιλαμβάνει περισσότερα από 25 βραβεία αριστείας διδασκαλίας και έρευνας στον ελληνικό και διεθνή χώρο, καθώς και το διεθνές βραβείο «The Most Effective Teaching Application» που απέσπασε στα «Simcyp Academic Awards»,  πετυχαίνοντας έτσι για πρώτη φορά ομάδα στον διεθνή χώρο να αποσπάσει δύο φορές το βραβείο από τη διεθνή κοινοπραξία Simcyp. Ακολούθησε η απονομή στις 14 κατηγορίες Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς.

Μικρή άνοδος στους διασωληνωμένους

Ακόμα μια μέρα με υψηλούς τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας για τη χώρα μας, η χθεσινή, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για το τελευταίο 24ωρο  21.099 νέα κρούσματα.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 7978 εντοπίστηκαν στην Αττική, και  2020 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.  Τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες ήταν 267.014, γεγονός που διαμορφώνει τοη θετικότητα στο 7,9%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.030.429 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 49,1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 177 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.525 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.510 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε λίγο και έφθασε τους 355 (65,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 209 (58,87%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41,13%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.459 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 457 (ημερήσια μεταβολή -3,38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Εθελοντικές αιμοδοσίες και συλλογή τροφίμων για τον ουκρανικό λαό σε όλη την Ελλάδα

Εθελοντικές αιμοδοσίες και συλλογή τροφίμων για τον ουκρανικό λαό διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) σε όλη την Ελλάδα και σε αυτή τη συστράτευση συμμετέχει η Αιμοδοσία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου» το Σάββατο 9 Απριλίου από τις 8.30π.μ. έως τις 2μ.μ. σε Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (κατόπιν ευγενικής παραχώρησης), είσοδος από τη Βόρεια Πύλη.

Με την οργανωτική ευθύνη της ΠΟΣΕΑ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργανώνονται εθελοντικές αιμοδοσίες στις 8 και 9 Απριλίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές «στόχος των αιμοδοσιών είναι να κινητοποιηθούν οι Εθελοντές Αιμοδότες και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι προσερχόμενοι να αιμοδοτήσουν θα έχουν την αφορμή και την ευκαιρία να προσφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας σε τρόφιμα, τα οποία θα αποσταλούν στο λαό της Ουκρανίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να κινητοποιήσει τους Εθελοντές αιμοδότες που στηρίζουν το έργο της ΠΟΣΕΑ και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που στηρίζουν το έργο του Ε.Ε.Σ. να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο πόλεμο, τη στήριξή τους στο λαό της Ουκρανίας και γενικότερα σε κάθε συμπολίτη που έχει ανάγκη». Η συγκεκριμένη δράση έχει για άλλη μια φορά την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για τον κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, επιτελώντας καθοριστικό ρόλο για την συγκέντρωση και επάρκεια αίματος με πρωτοβουλίες διαμόρφωσης στρατηγικής, επικοινωνίας και προσέλκυσης νέων αιμοδοτών.

 

Αναμονή ετών στη λίστα χειρουργείων του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Περισσότεροι από 2000 είναι οι ασθενείς στη λίστα αναμονής για χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) με το χρόνο αναμονής σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει τα τρία χρόνια.

Ειδικότερα, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική για εκτίμηση περιστατικού με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη που η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα και γνωμάτευση την 13.09.2021, η προτεινόμενη ημερομηνία χειρουργείου είναι η 31.01.2024. Στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική για περιστατικό με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη την 03.07.2019, ο/η ασθενής έχει προτεινόμενη ημερομηνία χειρουργείου την 18.04.2022 ενώ η αναμονή για θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις ξεπερνά το ένα έτος. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρήζουν άμεσης επέμβασης να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν, οι ασθενείς όμως που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, έχουν εγκαταλειφθεί, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Για το ζήτημα έχει υποβάλλει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά. Ο Υπουργός ερωτάται σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της τεράστιας αναμονής στα χειρουργεία και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου, εάν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του ΠΓΝΑ και τέλος ποιες επιπλέον ενέργειες θα αναλάβει το Υπουργείο, ώστε να υποστηρίξει τις υγειονομικές δομές στον Νομό Έβρου από περαιτέρω υποβάθμιση.