Η στέρηση του ύπνου οδηγεί σε κεντρική παχυσαρκία

Μια νέα μελέτη από τη Mayo Clinic στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC), κατέδειξε ότι η στέρηση ύπνου οδηγεί σε κεντρική παχυσαρκία. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Νικόλαος Τεντολούρης, Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, Αλέξανδρος Κόκκινος, Μελπομένη Πέππα, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 12 υγιή, μη παχύσαρκα άτομα, συγκεκριμένα 9 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 19 ως 39 ετών. Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη μελέτη 21 ημερών με 4 ημέρες εγκλιματισμού, 14 ημέρες πειραματικού περιορισμού ύπνου (4 ώρες ύπνου συνολικά) ή ύπνου ελέγχου (ευκαιρία ύπνου 9 ωρών) και ένα διάστημα αποκατάστασης 3 ημερών. Επειδή είναι διασταυρούμενη μελέτη τα ίδια άτομα συμμετείχαν σε όλα τα στάδια της μελέτης, άρα συγκρίθηκαν με τον εαυτό τους. Αυτό αυξάνει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Καταγράφηκαν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις ενεργειακής πρόσληψης, ενεργειακής δαπάνης, σωματικού βάρους, σύστασης σώματος, κατανομής λίπους και άλλων βιοδεικτών.

Ανευρέθηκε ότι στη φάση του περιορισμένου ύπνου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες (+308 kcal/ημέρα), p=0,015), αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης (p = 0,050) και λίπους (p=0,046). Οι ενεργειακές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες (σε όλα p > 0,16). Οι συμμετέχοντες μάλιστα ανέκτησαν στατιστικά σημαντικά περισσότερο σωματικό βάρος, όταν εκτέθηκαν στον πειραματικό περιορισμό ύπνου (+0.5 kg, p=0,008). Ενώ οι αλλαγές στο συνολικό σωματικό λίπος δεν διέφεραν μεταξύ των δύο συνθηκών ύπνου (p = 0,710), το ολικό κοιλιακό λίπος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του περιορισμένου ύπνου (p=0,011), με σημαντικές αυξήσεις εμφανείς τόσο στο υποδόριο όσο και στο σπλαχνικό κοιλιακό λίπος (p=0,047 και p=0,042, αντίστοιχα).
Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι ο περιορισμός ύπνου προάγει την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, χωρίς να μεταβάλλεται η ενεργειακή δαπάνη.

Η αύξηση του σωματικού βάρους και ιδιαίτερα η κεντρική συσσώρευση λίπους που ανευρέθηκε υποδηλώνουν ότι η στέρηση ύπνου προδιαθέτει για κοιλιακή σπλαχνική παχυσαρκία. Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αγωγή υγείας στα σχολεία

Οι απόψεις, οι στάσεις και οι συμπεριφορές στα θέματα της υγείας εμπεδώνονται κατά τη διάρκεια την παιδικών χρόνων και ιδιαίτερα στην προ εφηβική ηλικία. Ως εκ τούτου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αγωγής Υγείας είναι πολύ πιο αποτελεσματικά όταν παρέχονται στα νέα παιδιά στο οργανωμένο πλαίσιο του σχολείου. Η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της Αγωγής υγείας στη χώρα μας είναι επιτακτική εξαιτίας κυρίως των θλιβερών πρωτείων που κατέχουμε μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο κάπνισμα και στην παχυσαρκία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, διοργανώνει την Τετάρτη 6 Απριλίου διάλεξη με θέμα «Αγωγή Υγείας στα Σχολεία».

Ποιοί είναι οι στόχοι, οι μέθοδοι, τα χαρακτηριστικά και η θεματολογία της Αγωγής Υγείας; Πώς μπορεί η Αγωγή Υγείας να καταστεί μέσο γνώσεων, αξιών και δεξιοτήτων για το παιδί και τον έφηβο; Πώς μπορεί να καθιερωθεί το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας σε όλα τα σχολεία της χώρας, με τη συνεργασία των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης; κ. ά. είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουν διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η διαδικτυακή συζήτηση είναι ανοιχτή για το κοινό, με δωρεάν συμμετοχή. Οι ιατροί και νοσηλευτές που είναι εγγεγραμμένοι στον ΠΙΣ και την ΕΝΕ, αντίστοιχα, μπορούν να λάβουν μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα βρουν εδώ μετά τη λήξη της εκδήλωσης και μέχρι τις 10/04/2022. Για απλές βεβαιώσεις παρακολούθησης, αποστολή αιτημάτων στην διεύθυνση [email protected], μετά τη λήξη της εκδήλωσης και μέχρι τις 08/04/2022.

Ο ρόλος των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων για την covid-19

Στις 29 Μαρτίου το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών αδειοδότησε την χορήγηση 2ης ενισχυτικής δόσης των εμβολίων mRNA της Pfizer ή Moderna 4 μήνες μετά την λήψη της 1ης ενισχυτικής δόσης οποιουδήποτε αδειοδοτημένου εμβολίου για COVID-19. Ωστόσο η ανακοίνωση δεν ακολουθήθηκε με ισχυρή σύσταση προς τους δικαιούχους να σπεύσουν να κάνουν την 2η ενισχυτική δόση. Συγχρόνως όμως ξεκίνησαν συζητήσεις για την υψηλή πιθανότητα να χρειαστεί 3η ενισχυτική δόση (5η δόση) σε όσους επιλέξουν να κάνουν την 2η ενισχυτική δόση (4η δόση) άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) ανασκοπούν το ρόλο των ενισχυτικών δόσεων με βάση τις πειραματικές μελέτες.

1. Διευρύνουν την αντισωματική απάντηση
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται αντισώματα που μπορούν και αναγνωρίζουν ένα ευρύτερο φάσμα στελεχών του κορωνοϊού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέσω των ενισχυτικών δόσεων να γίνεται εφικτή η εξουδετέρωση νέων παραλλαγών.

2. Ανεβάζουν τον τίτλο αντισωμάτων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά από τις ενισχυτικές δόσεις αυξάνεται ο τίτλος των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα και συνεπώς στους ιστούς (π.χ. στο βλεννογόνο της μύτης). Αυτό έχει ως συνέπεια να βελτιώνεται η προστασία έναντι λοίμωξης, αλλά η διάρκεια των αυξημένων αντισωμάτων είναι σχετικά μικρή, υπολογίζεται γύρω στους 3 με 4 μήνες.

3. Επεκτείνουν τα κύτταρα μνήμης
Η κυτταρική ανοσία είναι αυτή που είναι κυρίως υπεύθυνη για την προστασία από βαριά λοίμωξη. Τα εμβόλια επεκτείνουν τον στρατό των κυττάρων που είναι «κομμένα-ραμμένα» για να αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό. Μετά από κάθε ενισχυτική δόση αυτό ο στρατός επεκτείνεται τόσο σε αριθμό όσο και σε δυνατότητες αναγνώρισης.

Τα στοιχεία που ανέλυσε ο FDA έδειξαν ότι σε όσους έκαναν την 2η ενισχυτική δόση (4η δόση) αποκαταστάθηκε κατ’ ουσίαν η ανοσολογική προστασία σε επίπεδα που είχαν λίγο μετά την 1η ενισχυτική δόση (3η δόση) και πιθανώς να υπήρχε ένα μικρό επιπλέον όφελος. Σε σχέση, λοιπόν, με την 1η ενισχυτική δόση, η 2η ενισχυτική δόση δεν φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την άμεση προστασία που προσφέρεται μετά από 20 ημέρες από την λήψη του εμβολίου. Να θυμίσουμε ότι μεταξύ 1ης ενισχυτικής δόσης και 2ης δόσης υπήρχε σημαντική διαφορά της ποιότητας και της ποσότητας της ανοσολογικής απάντησης. Από την άλλη μεριά στην 2η ενισχυτική δόση αυτό που παρατηρούμε είναι κυρίως μία αποκατάσταση της ανοσίας παρά μία επέκταση-περεταίρω ωρίμανσής της.

Με απλά λόγια η ανοσία που έχει κάποιος 20 ημέρες μετά την 1η ενισχυτική και την 2η ενισχυτική δόση φαίνεται να είναι παρόμοιας ποιότητας και ποσότητας. Καθώς όμως περνάει ο καιρός, περίπου 4-6 μήνες μετά φαίνεται ότι εξασθενεί η ανοσία και η 2η ενισχυτική δόση αποκαθιστά αυτή την εξασθένιση. Συνεπώς, το ερώτημα καταρχήν που τίθεται είναι ποιοι έχουν ανάγκη αυτή την αποκατάσταση της ανοσίας και σε ποιο χρονικό σημείο θα πρέπει να στοχεύουμε ώστε να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Για τους ανοσοκατεσταλμένους η απάντηση είναι πιο εύκολη, για αυτό είναι πιθανό να δούμε αδειοδότηση για ενισχυτικές δόσεις ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και σύμφωνα με τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού. Για το γενικότερο πληθυσμό είναι λίγο πιο ασαφείς ακόμα οι κατευθύνσεις. Το όφελος είναι πιο ξεκάθαρο για άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ για τους πιο νέους η εξασθένιση της ανοσίας φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο σημαντική. Αυτός είναι και ο λόγος που καταρχήν η αδειοδότηση στοχεύει τους άνω των 50. Η συζήτηση για μία επιπλέον ενισχυτική δόση το φθινόπωρο βασίζεται στο γεγονός ότι λόγω της εξασθένισης της ανοσίας και της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας που αναμένουμε τους ψυχρούς μήνες, είναι πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση λίγο πριν το φθινόπωρο για τους ηλικιωμένους. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι πρόκειται για μία δυναμική γνώση που εξελίσσεται και ακόμα υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί.

UCB: Νέα μακροχρόνια δεδομένα για πλήρη κάθαρση του δέρματος με τη μπιμεκιζουμάμπη

Έντεκα ανακοινώσεις για τη μπιμεκιζουμάμπη για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) για το 2022, στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ στις 25-29 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης μίας έκτακτης προφορικής παρουσίασης πλατφόρμας και 10 αναρτημένων ανακοινώσεων.

Η παρουσίαση πλατφόρμας παρέχει στοιχεία από μία νέα ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων από πέντε κλινικές μελέτες Φάσης 3/3b για τη μπιμεκιζουμάμπη, η οποία έδειξε ότι πάνω από το 80% των ασθενών που πέτυχαν πλήρη κάθαρση του δέρματος (PASI100) την εβδομάδα 16 και εισήλθαν στις μελέτες OLE διατήρησαν αυτή την ανταπόκριση σε διάστημα παρακολούθησης δύο ετών χωρίς να εντοπιστούν νέα θέματα σχετικά με την ασφάλεια.

Ο Emmanuel Caeymaex, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Immunology Solutions and Head of U.S., UCB, είπε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στη δερματολογική κοινότητα τα τελευταία μακροχρόνια δεδομένα μας σχετικά με τη μπιμεκιζουμάμπη στην Ετήσια Συνάντηση της AAD για το 2022. Η πληθώρα των νέων δεδομένων, τα στοιχεία και η πρόοδος που παρουσιάζονται υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για την επίτευξη εξέλιξης στη φροντίδα της ψωρίασης για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη δύσκολη, διά βίου πάθηση».

«Η μακροχρόνια πλήρης κάθαρση του δέρματος αποτελεί έναν σημαντικό στόχο για τους ανθρώπους με ψωρίαση και τα νέα δεδομένα των 96 εβδομάδων από την περίοδο ανοιχτής επέκτασης της μελέτης BE RADIANT προσφέρουν επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τη διατηρούμενη ανταπόκριση και τις κλινικές δυνατότητες της μπιμεκιζουμάμπης στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας», είπε ο Bruce Strober, M.D., Ph.D., Κλινικός Καθηγητής στο Τμήμα Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, στο New Haven του CT των ΗΠΑ και στο Central Connecticut Dermatology Research στο Cromwell του CT των ΗΠΑ. «Επιπλέον, οι βελτιωμένες κλινικές ανταποκρίσεις που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που μεταπήδησαν σε μπιμεκιζουμάμπη μετά από 48 εβδομάδες θεραπείας με σεκουκινουμάμπη προσφέρουν επιπλέον νέα στοιχεία που αναμένεται να αξιοποιηθούν στη μελλοντική κλινική πρακτική».

Χορήγηση πλάσματος αναρρωσάντων σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με covid-19

Η χορήγηση πλάσματος που περιέχει πολυκλωνικά αντισώματα από αναρρώσαντες σε ασθενείς με COVID-19 αποτελεί μια ελπιδοφόρο θεραπευτική προσέγγιση για την πρόληψη των επιπλοκών της COVID-19, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση COVID-19 είναι αβέβαιη. Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης των David J Sullivan και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στην οποία αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χορήγησης πλάσμα αναρρωσάντων από COVID-19, συγκριτικά με πλάσμα από ομάδα ελέγχου, σε συμπτωματικούς ενήλικες άνω των 18 οι οποίοι ήταν θετικοί στον SARS-CoV-2, ανεξάρτητα από την ύπαρξη παραγόντων κινδύνου ή την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Οι συμμετέχοντες εντάσσονταν στη μελέτη εντός 8 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και λάμβανα το πλάσμα εντός 1 ημέρας από τη στιγμή της τυχαιοποίησης. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν οι νοσηλείες λόγω COVID-19 εντός 28 ημερών μετά τη μετάγγιση πλάσματος. Από τις 3 Ιουνίου 2020 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 τυχαιοποιήθηκαν 1225 ασθενείς εκ των οποίων οι 1181 έλαβαν πλάσμα. Συνολικά, 17 από τους 592 (2.9%) ασθενείς που έλαβαν πλάσμα αναρρωσάντων και 37 από τους 589 (6.3%) ασθενείς που έλαβαν πλάσμα από ομάδα ελέγχου νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19 εντός των 28 ημερών παρακολούθησης.

Η διαφορά της τάξης των 3.4 ποσοστιαίων μονάδων ήταν στατιστικά σημαντική και αντιστοιχούσε σε μείωση του σχετικού κινδύνου νοσηλείας κατά 54% με τη χορήγηση πλάσματος αναρρωσάντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι 53 από τους 54 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ήταν ανεμβολίαστοι και 1 ασθενής που νοσηλεύτηκε ήταν μερικώς εμβολιασμένος. Επομένως, η αποτελεσματικότητα του πλάσματος αναρρωσάντων δεν μπορεί να καθοριστεί για τους εμβολιασμένους ασθενείς. Επιπλέον, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφάνισαν οι ασθενείς στις δύο ομάδες της μελέτης. Συμπερασματικά, η χορήγηση πλάσματος αναρρωσάντων σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ανεμβολίαστοι έναντι του SARS-CoV-2, εντός 9 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου που οδηγεί σε νοσηλεία λόγω COVID-19.

Νοσοκομείο Βόλου: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η μονάδα τεχνητού νεφρού

Άμεση είναι η ανάγκη ενίσχυσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου με ιατρό νεφρολόγο, καθώς από τις 26/03/2022 έχει μείνει μόνο ένας γιατρός αντί για τους τέσσερις που υπηρετούν κανονικά. Σύμφωνα με το Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας και τον τοπικό τύπο, οι ανάγκες της Μονάδας είναι εξαιρετικά αυξημένες και ένας μόνο ιατρός είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθει. Η Μονάδα καλύπτει σήμερα 70 αιμοκαθαρόμενους που χρειάζεται να κάνουν αιμοκαθάρσεις ανά δύο ημέρες και 16 ασθενείς που βρίσκονται σε ξεχωριστή μονάδα Covid-19 και κάνουν αιμοκαθάρσεις σε ξεχωριστή βάρδια.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, έχει ζητήσει εγγράφως την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, ενώ ενήμερη φαίνεται πως είναι και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι ζωτικής σημασίας για τους νεφροπαθείς της Μαγνησίας, που είναι ανεπίτρεπτο να στερούνται της πλήρους υγειονομικής φροντίδας τους για μέρες και μάλιστα μέσα στις απαιτητικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

Θριάσιο: Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου «Θριάσιο» με ανακοίνωσή του, τονίζει τις σοβαρές δυσλειτουργίες στο Βιοχημικό και το Μικροβιολογικό εργαστήριο του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα σοβαρότατα προβλήματα στο Βιοχημικό και το Μικροβιολογικό – Μοριακό Εργαστήρια, που η ασφαλής λειτουργία τους είναι κρίσιμη συνολικά για το «Θριάσιο» νοσοκομείο, οφείλονται στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο έχουν απομείνει μόνο 3 μόνιμοι και 1 επικουρική γιατρός, η οποία είναι πιθανό σύντομα να αποχωρήσει για να διορισθεί σε άλλο νοσοκομείο, ενώ παραμένουν κενές 4 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 3 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών. Αν και οι εναπομείναντες γιατροί του Μικροβιολογικού, οι οποίοι καλύπτουν και το Βιοχημικό και το Μοριακό Εργαστήριο, αναγκάζονται να ξεπερνούν τον προβλεπόμενο αριθμό εφημεριών, είναι πλέον αδύνατη η ασφαλής στελέχωση του εργαστηρίου στο πρωινό ωράριο καθώς και η κατάρτιση ασφαλούς  προγράμματος εφημεριών. Επομένως η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ για την προκήρυξη μόνο μιας θέσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας είναι εντελώς ανεπαρκής για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των αντίστοιχων Εργαστηρίων. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις παραιατρικού προσωπικού στο Βιοχημικό και το Μικροβιολογικό Μοριακό Εργαστήρια.

Απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας των κρίσιμων εργαστηρίων είναι η παραμονή στην εργασία των επικουρικών συναδέλφων (4 επικουρικοί εργαζόμενοι στο Βιοχημικό και 3 επικουρικοί στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο) που καλύπτουν μεγάλο μέρος των ελλείψεων μόνιμου προσωπικού. Για το ζήτημα έχει υποβάλει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, η βουλευτής του Μέρα25 Φωτεινής Μπακαδήμα.

Bayer: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός Bayer σχεδιάζει να δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια με έμφαση στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες. Η εταιρεία έχει πρόσφατα δηλώσει ότι σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη και στην επιστήμη δεδομένων. Σημαντικό μέρος των χρημάτων θα αφορά την επέκταση της παραγωγικής της μονάδας της Bayer στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζει μονάδα κυτταρικής θεραπείας, μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την ενίσχυση των μονάδων παραγωγής της εταιρείας στη Γερμανία. Η μονάδα στο Βερολίνο θα επικεντρωθεί στα παρεντερικά σκευάσματα και η μονάδα στο Λεβερκούζεν θα ειδικεύεται στα μη ορμονικά στερεά. Η μονάδα στο Bergkamen θα επικεντρωθεί σε σκιαγραφικά και ορμονικά προϊόντα, ενώ θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλα φάρμακα. Η Bayer σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις στην μονάδα της στο Βούπερταλ που επικεντρώνεται στην παραγωγή εμβολίων και στις νέες τεχνολογίες παραγωγής.

Η εξαγορά της Asklepios BioPharmaceutical το 2020 επεκτείνει τις δυνατότητες παραγωγής της Bayer αναφορικά με κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, καθώς η εταιρεία το 2021 δαπάνησε 131 εκατομμύρια σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για έρευνα και ανάπτυξη κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών στις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επικεντρωθεί περισσότερο στη βιοτεχνολογία, η εταιρεία μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στο São Paulo Cancioneiro στη Βραζιλία, όπως αναφέρει το Fierce Pharma. Επιπλέον, η Bayer είπε ότι θα μεταφέρει τμήματα της υποδομής και των υπηρεσιών στις γερμανικές εγκαταστάσεις της στο Bergkamen, στο Wuppertal και στο Βερολίνο, σε εξωτερικούς εταίρους. Για το σκοπό αυτό, η Bayer είπε ότι έχει ήδη πουλήσει το εργοστάσιο παραγωγής της στο Καράτσι του Πακιστάν.

 

Φαρμακεία: Αύξηση 11,3% στις πωλήσεις φαρμάκων

Αύξηση 11,3% σημείωσαν οι πωλήσεις φαρμάκων την περίοδο 21/02/22-20/03/22 από τα φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (22/02/21-21/03/21) ως εξής:

  • Φάρμακα: +11,3% (+3,5 εκ.τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +26,3% (+2 εκ.τμχ.)
  • Καλλυντικά: -16,1% (-514,8 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +5,3% (+15,8 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +91,4% (+1,6 εκ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 22/02/21 – 21/03/21 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 55,8% (+1,1 εκ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 86,3% (+1 εκ.τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά 22,8% (-163,6 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 44,5 % (+12,8 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 279,5% (+1,1 εκ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

Το 27,1% των γονέων έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της covid-19

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ για την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών στην Ελλάδα,  τον Σεπτέμβριο το 2021, το 27,1% των γονιών είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της COVID-19, ενώ το ποσοστό των γονιών που είχαν εμβολιαστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο, φθάνοντας στο 82,9%. Σχεδόν όλοι οι γονείς (98,9%) είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, το 54,3% των γονιών είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη. Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού των γονιών για τα παιδιά τους ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 (45,3%), ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων (36,6%) και η αντίληψη ότι η COVID-19 δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά (9,5%). Οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, οι γονείς που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά της COVID-19 και οι γονείς που έχουν θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό εμβολίασαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά τους. Η εμπιστοσύνη των γονιών στα εμβόλια κατά της COVID-19 για τα παιδιά κυμαίνεται σε μέτριο επίπεδο, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να προάγουν τη δημόσια υγεία και είναι ωφέλιμα.

Συμπερασματικά, η σωστή και σφαιρική ενημέρωση των γονιών σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι μια καθοριστική παράμετρος για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των γονιών απέναντι στον εμβολιασμό.