Σακχαρώδης Διαβήτης και Επιπλοκές

Τα μεταβολικά νοσήματα (Σακχαρώδης Διαβήτης, Αρτηριακή Υπέρταση, Παχυσαρκία, Δυσλιπιδαιμία, κλπ) ή όπως αλλιώς λέγονται τα νοσήματα φθοράς, αποτελούν τη σημερινή σύγχρονη μάστιγα των δυτικών κοινωνιών και όχι μόνο πια. Ειδικότερα για το Σακχαρώδη Διαβήτη μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από αυτόν και σχεδόν το 80% αυτών ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετά ή δεν ανταποκρίνεται φυσιολογικά στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζη)  στο αίμα να είναι ασυνήθιστα υψηλά.

ΤΥΠΟΙ

Οι βασικοί τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι δύο, ο τύπου 1 και ο τύπου 2. Υπάρχουν και άλλοι τύποι διαβήτη πολύ πιο σπάνιοι, που δεν αποτελούν αντικείμενο του κειμένου αυτού.

Διαβήτης τύπου 1

Στον διαβήτη τύπου 1 (παλαιότερα ονομαζόταν ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης), το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και περισσότερο από το 90% αυτών καταστρέφονται οριστικά.. Μόνο περίπου το 5 έως 10% όλων των ατόμων με διαβήτη έχουν νόσο τύπου 1.

Διαβήτης τύπου 2

Στον διαβήτη τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης ενηλίκων), το πάγκρεας συχνά συνεχίζει να παράγει ινσουλίνη, μερικές φορές ακόμη και σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, ιδιαίτερα στην αρχή της νόσου. Ωστόσο, το σώμα αναπτύσσει αντίσταση στις επιδράσεις της ινσουλίνης, επομένως δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Καθώς ο διαβήτης τύπου 2 εξελίσσεται, η ικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη μειώνεται. Η παχυσαρκία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και το 80 έως 90% των ατόμων με αυτή τη διαταραχή είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα περιλαμβάνουν: Αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, αυξημένη πείνα.

Άλλα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν: Θολή όραση, υπνηλία, ναυτία, μειωμένη αντοχή κατά την άσκηση.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

O Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να προσβάλλει το σύνολο του αγγειακού συστήματος οδηγώντας σε μικρο- και μακροαγγειακές επιπλοκές.

Μικροαγγειακές επιπλοκές

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ίσως η πιο κοινή αιτία τύφλωσης ενηλίκων. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα ή σημεία, αλλά τελικά αναπτύσσεται εστιακή θόλωση, αποκόλληση υαλοειδούς ή αμφιβληστροειδούς και μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Διαβητική νεφροπάθεια

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι η κύρια αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου Χαρακτηρίζεται από  βλάβη της βασικής μεμβράνης του νεφρικού κυττάρου. Η συστηματική υπέρταση που συνυπάρχει στις περιισσότερες φορές με το διαβήτη μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη. Η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική έως ότου αναπτυχθεί νεφρωσικό σύνδρομο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση της λευκωματίνης των ούρων. Μόλις διαγνωστεί ο διαβήτης (και στη συνέχεια ετησίως), τα επίπεδα λευκωματίνης στα ούρα θα πρέπει να παρακολουθούνται έτσι ώστε η νεφροπάθεια να μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα. Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει με μέτρηση της αναλογίας λευκωματίνης:κρεατινίνης σε τυχαίο δείγμα ούρων ή ολικής λευκωματίνης ούρων σε συλλογή 24 ωρών. Μια αναλογία > 30 mg/g ή μια απέκκριση λευκωματίνης 30 έως 300 mg/ημέρα σημαίνει μετρίως αυξημένη λευκωματουρία και πρώιμη διαβητική νεφροπάθεια. Μια απέκκριση λευκωματίνης > 300 mg/ημέρα θεωρείται σοβαρά αυξημένη λευκωματουρία ή εμφανής πρωτεϊνουρία και σημαίνει πιο προχωρημένη διαβητική νεφροπάθεια.

Διαβητική νευροπάθεια

Η διαβητική νευροπάθεια είναι το αποτέλεσμα της ισχαιμίας των νεύρων λόγω μικροαγγειακής νόσου, των άμεσων επιδράσεων της υπεργλυκαιμίας στους νευρώνες και των ενδοκυτταρικών μεταβολικών αλλαγών που επηρεάζουν τη λειτουργία των νεύρων. Υπάρχουν πολλοί τύποι, όπως: Συμμετρική πολυνευροπάθεια, Αυτόνομη νευροπάθεια, Ριζοπάθεια, Κρανιακή νευροπάθεια, Μονονευροπάθεια.

Μακροαγγειακή νόσος

Η αθηροσκλήρωση των μεγάλων αγγείων είναι αποτέλεσμα της υπερινσουλιναιμίας, των δυσλιπιδαιμιών και της υπεργλυκαιμίας που χαρακτηρίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη. Εκδηλώσεις είναι η καρδιακή νόσος που περιλαμβάνει τη στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου,  τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

Ειδικότερα, η καρδιακή νόσος είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη. Σημαντικός παράγοντας για την πρόληψή της, πέρα από την τακτική επίσκεψη στο γιατρό είναι η σωστή και τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι και ο έλεγχος των λιπιδίων, κυρίως των  επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής, όπως η νεφρική και η καρδιακή νόσος,. Παρ’όλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, η συνεργασία μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού του και η ορθή παρακολούθηση του σακχάρου, μπορεί να προλάβει την εξέλιξη των επιπλοκών του και στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με διαβήτη.

Κοινές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο από LONG-COVID και αντικαρκινικές θεραπείες

Πρόσφατα αναρτήθηκε στη βιβλιοθήκη Pubmed ως προ-δημοσιευμένο άρθρο (preprint), μία ενδιαφέρουσα εργασία ερευνητών από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Michelle Monje, Καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford των ΗΠΑ με εξειδίκευση στη νεύρο-ογκολογία. Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να μελετήσουν και να περιγράψουν τις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις που ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιφέρει στους εγκεφάλους ασθενών με σύνδρομο long-COVID. Το άρθρο αυτό σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήριος Γιαννόπουλος,  ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ  Γιώργος Παρασκευάς και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Αρχικά, οι ερευνητές μελέτησαν του εγκεφάλους πειραματόζωων, τα οποία προσβλήθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2. Χαρακτηριστικά, λίγες μέρες μετά τη νόσηση και χωρίς ο ιός να έχει εισέλθει στους εγκεφάλους των πειραματόζωων, οι ερευνητές παρατήρησαν τις εξής αλλοιώσεις: αντιδραστική φλεγμονή στη μικρογλοία της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, αύξηση κυτταροκινών και χυμοκινών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ έως και 7 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη παρατηρήθηκαν απώλεια μυελίνης, μείωση ολιγοδενδροκυττάρων και επηρεασμένη νευρογένεση στους ιπποκάμπους των πειραματόζωων.

Επιπλέον, οι παθολογοανατομικές αλλοιώσεις που ανιχνεύτηκαν στους εγκεφάλους των πειραματόζωων, επιβεβαιώθηκαν και στους εγκεφάλους ασθενών με long-COVID σύνδρομο, οι οποίοι μάλιστα είχαν υποστεί ήπια αρχική COVID-19 νόσηση. Η αύξηση της αντιδραστικότητας της μικρογλοίας και των επιπέδων ιδιαίτερα της χυμοκίνης CCL11, η οποία χαρακτηριστικά σχετίζεται με τη νευρωνική ανάπλαση και τις νοητικές λειτουργίες, ήταν εμφανή στους ασθενείς με long-COVID σύνδρομο που εκδηλώθηκε με νοητική δυσλειτουργία (COVID-fog) σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν άλλου είδους εκδηλώσεις του long-COVID συνδρόμου.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ανάλογες αλλοιώσεις παρατηρούνται και στους εγκεφάλους ασθενών που λαμβάνουν ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες και εμφανίζουν νοητικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών στην προσοχή και τη συγκέντρωση, μείωσης στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και διαταραχών μνήμης (Chemo-fog).

Συμπερασματικά, οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι COVID-fog και Chemo-fog μοιράζονται παρόμοια παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά και, ενδεχομένως, ορισμένα στοιχεία που αφορούν την παθογένεια των συνδρόμων να είναι κοινά. Παραμένει άγνωστο ωστόσο εάν αυτές οι μικροσκοπικές αλλαγές στο long-COVID σύνδρομο μπορεί να παραμείνουν και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μακρόχρονη λειτουργικότητα των ασθενών.

 

Όχι σε αίτημα αφρικανικής κλινικής μελέτης για πρόσβαση σε αντιικό φάρμακο κατά της covid

Δημοσίευμα του Nature αναφέρει ότι ερευνητές μιας βασικής αφρικανικής κλινικής δοκιμής δεν έχουν πρόσβαση σε αντιικό φάρμακο κατά της COVID-19, γεγονός που αποθαρρύνει τις προσπάθειες για δοκιμή της θεραπείας σε αφρικανικούς πληθυσμούς ή και του συνδυασμού της με άλλες θεραπείες, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επεκτείνουν τη χρησιμότητά της στην ήπειρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Πρωτοβουλία Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) ζήτησε από την Pfizer προμήθειες του αντιιικού της φαρμάκου Paxlovid για χρήση στην κλινική δοκιμή ANTICOV, μια μεγάλη μελέτη σε δέκα αφρικανικές χώρες που στοχεύει να βρει θεραπείες για ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 — ιδιαίτερα αυτές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε χώρες με λιγότερους πόρους.Νωρίτερα φέτος, η DNDi ζήτησε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα του Paxlovid για τη θεραπεία 1.000–2.000 συμμετεχόντων στη μελέτη ANTICOV, αλλά όπως δήλωσε,  η Pfizer αρνήθηκε το αίτημα δηλώνοντας ότι είχε ήδη σχέδια να πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές.

Οι λεπτομέρειες αυτών των δοκιμών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη και η Pfizer δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της ή το αίτημα της DNDi όταν ρωτήθηκε για αυτά από το Nature.«Είμαστε δεσμευμένοι σε καλά ελεγχόμενες, βασισμένες σε υποθέσεις κλινικές μελέτες που μπορούν να παρέχουν δεδομένα που θα γίνουν αποδεκτά από διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. «Εστιάζουμε τις προσπάθειες και τους πόρους μας με τρόπο που να μεγιστοποιεί τη διαθεσιμότητα της συνολικής μας προσφοράς».Αλλά η απόφαση της Pfizer έχει απογοητεύσει τους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας. Η αδυναμία του DNDi να αποκτήσει φάρμακο για κλινικές δοκιμές ενισχύει τις συνεχείς ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του Paxlovid, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, λέει ο Brook Baker, καθηγητής νομικής στο Northeastern University στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, ο οποίος ειδικεύεται στην παγκόσμια πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια.«Πρόκειται για μια δοκιμή σε έναν πληθυσμό που πρέπει να μελετηθεί», τονίζει. «Γιατί να μη μποεί να συνεχιστεί;» Αλλά το nirmatrelvir είναι σε πολύ μικρή προσφορά, και αυτό έθεσε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε μειονεκτική θέση στον πόλεμο προσφορών για τo Paxlovid. Η Pfizer έχει δηλώσει ότι μπορεί να παράξει έως και 120 εκατομμύρια κύκλους θεραπείας μέχρι το τέλος του έτους.Από αυτή την πσότητα, η εταιρεία έχει υποσχεθεί έως και τέσσερα εκατομμύρια θεραπείες στη φιλανθρωπική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για παιδιά τη UNICEF για διανομή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. «Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες με αρκετούς ιδιωτικούς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς για να παρέχουμε το Paxlovid σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα», ανέφερε η Pfizer σε δήλωση της.

Αλτσχάιμερ: Ανακάλυψη 75 παραγόντων κινδύνου στο DNA

Ελπίδες για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ανοίγει η ανακάλυψη διεθνούς επιστημονικής ομάδας που εντόπισε 75 γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου.  Οι 42 από τους εν λόγω γενετικούς παράγοντες «συνδέθηκαν» για πρώτη φορά  με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές προέρχονται από την Ευρώπη (μεταξύ των οποίων Έλληνες επιστήμονες από τα πανεπιστήμια ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας και Χαροκόπειο), τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής την δρ Σελίν Μπελεγνκέζ του Ινστιτούτου Παστέρ στη Λιλ της Γαλλίας και σύμφωνα με τη δημοσίευση τους  στο «Nature Genetics», ανέλυσαν τα πλήρη γονιδιώματα 111.326 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και 677.663 που ήταν υγιείς. Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με ισχυρή γενετική συνιστώσα αφού η κληρονομικότητα εκτιμάται στο 60% έως 80%.  Στην  πλειονότητα των περιπτώσεων εκτιμάται ότι η νόσος οφείλεται σε αλληλεπίδραση γενετικής προδιάθεσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες και δυστυχώς μέχρι σήμερα  τα διαθέσιμα φάρμακα στοχεύουν απλώς στο να επιβραδύνουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Η νόσος χαρακτηρίζεται από δύο παθολογικές διαδικασίες στον εγκέφαλο: τη συσσώρευση των πεπτιδίων βήτα αμυλοειδούς και την τροποποίηση της ταυ πρωτεΐνης, με συνέπεια την καταστροφή των νευρώνων. Η νέα γενετική μελέτη επιβεβαίωσε τη σημασία αυτών των παθολογικών διαδικασιών και τη συσχέτιση τους με γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε το ρόλο που παίζουν στη νόσο μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η δράση των μικρογλοιακών κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως επίσης και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α), μια κυτταροκίνη (πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος) που εμπλέκεται στην διαδικασία φλεγμονής. Τα νέα ευρήματα  ανοίγουν νέους δρόμους θεραπευτικής έρευνας, με στόχο τη διενέργεια κλινικών δοκιμών ιδίως αναφορικά με τα μικρογλοία και τον παράγοντα TNF-α. Ακόμη, οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πλέον σε θέση να δημιουργήσουν ένα δείκτη γενετικού κινδύνου που θα «βαθμολογεί» τους ασθενείς με γνωστική εξασθένηση ανάλογα με την εκτιμώμενη πιθανότητα η κατάστασή τους να εξελιχθεί σε Αλτσχάιμερ μέσα στην επόμενη τριετία.

 

 

 

Πολλαπλή σκλήρυνση και λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr

Οι Ιατροί της Β’ Νευρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν παρουσιάζουν πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την πολλαπλή σκλήρυνση.  Ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντή της Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας Ιωάννης Τζάρτος, ο Καθηγητής Νευρολογίας Κωνσταντίνος Βουμβουράκης και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου αναφέρουν ότι στις αρχές του 2022, στο περιοδικό Science δημοσιεύτηκε μία πολύ σημαντική εργασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με επικεφαλής τον Alberto Ascherio, Καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Συνοπτικά, η ομάδα του Καθηγητή Ascherio μελέτησε προοπτικά πάνω από 10 εκατομμύρια εργαζόμενους στον αμερικανικό στρατό, για τους οποίους μάλιστα υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 72 εκατομμύρια δείγματα αίματος. Από αυτόν τον πληθυσμό, διαγνώστηκαν συνολικά 955 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κατά την 20ετή περίοδο παρακολούθησης της μελέτης. Μέσω της ανάλυσης των αρχικών δειγμάτων αίματος βρέθηκε ότι οι 35 εξ’ αυτών δεν είχαν έρθει σε προηγούμενη επαφή με τον ιό Epstein-Barr (EBV) πριν την έναρξη της θητείας τους στο στρατό. Μετέπειτα ωστόσο, με εξαίρεση έναν ασθενή, οι υπόλοιποι 34 μολύνθηκαν από τον EBV σε κάποια χρονική στιγμή από την έναρξη της θητείας τους έως την εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό EBV-πρωτολοίμωξης της τάξης του 97% μεταξύ των ασθενών που εκδήλωσαν πολλαπλή σκλήρυνση.

Αντίθετα, μεταξύ των υπόλοιπων υγιών συμμετεχόντων (χωρίς εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης), το αντίστοιχο ποσοστό EBV-πρωτολοίμωξης ήταν 57%. Φαίνεται, επομένως, μία 32-πλάσια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης στους ασθενείς με EBV-λοίμωξη. Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αύξηση των νεύρο-ινιδίων στον ορό (που χρησιμοποιούνται ως βιοδείκτης νευρωνικής εκφύλισης) μετά τη λοίμωξη EBV στους ασθενείς που εκδήλωσαν μετέπειτα πολλαπλή σκλήρυνση έναντι αυτών που δεν εκδήλωσαν. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές έλεγξαν την επίπτωση άλλων κοινών ιογενών παθογόνων, όπως είναι ο κυτταρομεγαλοιός, δεν αναδείχθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ της επίπτωσή τους και της εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Παρόλη τη σημαντική στατιστική συσχέτιση, ο Bill Robinson, Καθηγητής Ανοσολογίας και Ρευματολογίας από το Πανεπιστήμιο Stanford, διετύπωσε επιφυλάξεις και θέλησε να εξετάσει περαιτέρω αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ λοίμωξης EBV και εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης, ιδίως αναλογιζόμενος πόση συχνή είναι ούτως ή άλλως η επίπτωση του EBV στο γενικό πληθυσμό. Τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας του Καθηγητή Robinson δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature (με δείκτη απήχησης 50) και προσέφεραν μία παθογενετική προσέγγιση στη σχέση EBV και πολλαπλής σκλήρυνσης. Μετά τη λοίμωξη με EBV, ενεργοποιούνται τα B-λεμφοκύτταρα του οργανισμού και παράγονται ειδικά αντισώματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη EBNA1. Η συγκεκριμένη ιϊκή πρωτεΐνη, ωστόσο, έχει ορισμένα κοινά δομικά χαρακτηριστικά με την πρωτεΐνη GlialCAM που βρίσκεται φυσιολογικά στους νευρώνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αντισώματα που παράγονται για τον EBV μπορεί να στοχεύουν, ως παράπλευρη απώλεια, και έναντι της φυσιολογική πρωτεΐνης των νευρώνων μέσω της μοριακής μίμησης. Δε είναι τυχαίο ότι 20-25% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση φέρουν τα εν λόγω αντισώματα, όπως φάνηκε από τη μελέτη του Καθηγητή Robinson.

Απότοκος των παραπάνω ευρημάτων είναι ο ενθουσιασμός της ιατρικής κοινότητας λόγω της θεωρίας ότι ίσως ένα ποσοστό της πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί μέσω θεραπευτικών προσεγγίσεων έναντι του ιού EBV. Ήδη σχεδιάζονται πρώιμες μελέτες που στόχο έχουν τον εμβολιασμό έναντι του ιού με στόχο την πρόληψη της νόσησης, την κατασκευή ειδικών αντί-ιικών φαρμάκων με στόχο την εκμηδένιση του ιού σε περίπτωση λοίμωξης ή την ανάπτυξη άλλων θεραπειών που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα και μειώνουν την υπέρμετρη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί συγκρατημένη αισιοδοξία και υπομονή καθώς απαιτούνται αρκετά χρόνια ώστε οι κλινικές μελέτες να αποδείξουν ότι η αιτιολογική συσχέτιση EBV και πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πραγματικός θεραπευτικός στόχος για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Γρεβενών

Η εταιρεία Schneider Electric, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας προχώρησε σε δωρεά αξίας 35.000 ευρώ προς το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Γρεβενών. Η δωρεά περιλάμβανε εξειδικευμένο ηλεκτρολογικό υλικό και λύσεις λογισμικού της Schneider Electric, με στόχο την βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης ενέργειας του ιδρύματος.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο εγκαταστάθηκαν πάνω από 30 ενσύρματοι και ασύρματους μετρητές ενέργειας Schneider Electric τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι, σε συνεργασία με το λογισμικό διαχείρισης ενέργειας EcoStruxure Power Monitoring Expert (PME) της εταιρείας, δίνουν στους υπευθύνους του νοσοκομείου τη δυνατότητα να έχουν πλήρη ενεργειακή εποπτεία του κτιρίου. Το λογισμικό EcoStruxure Power Monitoring Expert συγκεντρώνει και οργανώνει τα δεδομένα που αντλούν οι μετρητές ενέργειας από το δίκτυο του νοσοκομείου, τα κωδικοποιεί και τα παρουσιάζει στον υπεύθυνο ως εύκολα κατανοητές μετρήσεις, συνοδευόμενες από προτεινόμενες δράσεις για τη διαχείριση ή βελτίωσή τους. Με αυτό τον τρόπο, ο υπεύθυνος του δικτύου ενέργειας του νοσοκομείου είναι σε θέση  να εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος στη λειτουργία του δικτύου (μεγάλες καταναλώσεις, πιθανές διαρροές κ.ο.κ.), ενώ το σύστημα το ίδιο θα του παρουσιάζει εναλλακτικές δράσεις που μπορεί να αναλάβει, ώστε να απαντήσει στην κάθε περίσταση.

Επιπλέον, τα δεδομένα και οι προτάσεις του συστήματος, χάρη στο διαισθητικό του user interface, μπορούν να μοιραστούν και σε άλλα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος, ώστε να υιοθετούνται από όλους τους ενδιαφερόμενους οι καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση της ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, βελτιστοποιώντας την χρήση/ κατανάλωση ενέργειας, το δίκτυο του νοσοκομείου αποφεύγει την υπερκατανάλωση συμβάλλοντας τόσο στην οικονομία πόρων του νοσοκομείου, όσο και στη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος, συνεισφέροντας έτσι στην ευρύτερη αειφορία του ιδρύματος. Τέλος, η διαρκής παρακολούθηση του δικτύου και ο άμεσος εντοπισμός δυσλειτουργιών συμβάλουν αντίστοιχα και στην ταχύτερη και αποτελεσματική  αποκατάσταση πιθανών βλαβών.

Όλα τα δεδομένα και η παρακολούθηση που γίνεται μέσω του λογισμικού Power Monitoring Expert παρέχονται σε πραγματικό χρόνο (In Real Time) γεγονός που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου του κτιρίου. Αυτό αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για κάθε ίδρυμα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς  μειώνει τη διάρκεια μιας πιθανής διακοπής, ενώ  μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση του συστήματος εντοπίζεται άμεσα  οποιαδήποτε βλάβη. Επιπλέον, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα ορισμού guidelines για την ποιότητα της ισχύος του δικτύου, τη δυνατότητα ενεργοποίησης ειδοποιήσεων αν αυτή για κάποιο λόγο υποχωρήσει, αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγής αναφορών σχετικά με την συνολική του λειτουργία.

Patient Partnerships Awards 2022

Μέχρι και τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου θα μπορούν να υποβάλουν στα Patient Partnerships Awards τις υποψηφιότητές τους επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΜΚΟ, καθώς και εταιρείες και φορείς ανεξαρτήτως κλάδου που επενδύουν σε συνεργασίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των ευάλωτων πληθυσμών, την ενημέρωση, την πρόληψη, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Τα Patient Partnerships Awards διοργανώνονται για 3η χρονιά από το Health Daily της BOUSSIAS και τελούν υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ). Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Χρήστος Λιονής αναφέρει: «Πρωτοβουλίες, όπως τα Patients Partnerships Awards, δεν υπηρετούν μόνο ένα υψηλό συμβολισμό αλλά έρχονται να καλύψουν και ουσιαστικά ελλείμματα στο θεσμικό αλλά και κοινωνικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να οικοδομηθούν υποδομές υγείας και παιδείας. Έρχονται να διακηρύξουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας για την υγεία και εδώ περιλαμβάνεται και η διεπαγγελματική συνεργασία αλλά και η διεπαγγελματική εκπαίδευση, απαραίτητοι όροι για τη βιώσιμη ανάπτυξη που ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το έργο της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων θα αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι: Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γενικός Διευθυντής ΣΑΦΕΕ, Διδάκτορας Φαρμακευτικής, Κωνσταντίνος Βαρσάμος, Managing Partner, GET2WORK (all4Diabetes | Piktocare | Digital4Pharma), Αθανάσιος Βοζίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας», Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Τάσος Γκοτσόπουλος, General Manager, Perception, Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Διευθύντρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τομέας Δημόσιας Υγείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.), Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής, IQVIA Hellas, Βασίλης Λώλας, Ιδρυτής της in-Touch Communication, Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Δικηγόρος LL.M., Health, Pharma, Food & Life Sciences, Michalopoulou & Associates, Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική και Μ.Μ.Μ.Ο. ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Στάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος MSCOMM COMMUNICATION, Συνιδρυτής IDGC, Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΦΕΤ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το https://www.patientawards.gr/ να ενημερωθούν για τις κατηγορίες, τους όρους συμμετοχές, και να υποβάλουν on line την υποψηφιότητα τους μέχρι και τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022.

Φυσικοθεραπευτές: Να καταργηθεί άμεσα το clawback και το rebate

Την απόλυτη στήριξή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ στην πρόσφατη ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα, το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ συνεδρίασε, με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Π.Σ.Φ. Πέτρου Λυμπερίδη και ανακοίνωσε ότι θα δώσει μια περίοδο χάριτος 15 ημερών στο υπουργείο, ούτως ώστε αυτό να κοινοποιήσει τον προϋπολογισμό της επιτρεπόμενης δαπάνης που αφορά το 2022 και να παρουσιάσει τους τρόπους αντιμετώπισης του claw-back και τις μεταρρυθμιστικές τομές.

Η κόκκινη γραμμή των φορέων της Π.Φ.Υ. είναι να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα μείωσης του claw-back , με σκοπό την πλήρη κατάργησή του το 2023.

Αίτημα αποτελεί και η αναστολή της προείσπραξης του claw-back του 2022, έως ότου συμφωνηθούν οι επιτρεπόμενες δαπάνες, όπως επίσης και «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw-back.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο υπουργείο Υγείας δίνεται προθεσμία έως τις 15 Απριλίου για να παρουσιάσει το σχέδιό του για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, αλλιώς θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις, τις οποίες θα στηρίξει και ο Π.Σ.Φ.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά: «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες υγείας, συνεχίζουν να εισπράττουν τις αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρέχουν για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κουρεμένες κατά 40-70% ετσιθελικά.

Ένα, ούτως ή άλλως, άδικο μέτρο, το οποίο επιβλήθηκε το 2013 ως έκτακτο μέτρο και  αποτέλεσε ένα υποχρεωτικό “χαράτσι” στους φορείς της Π.Φ.Υ., έτσι ώστε υποτίθεται να ορθοποδήσει η χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, το συνεχίζουν οι κυβερνήσεις κουτοπόνηρα και μετά τη λήξη της στενής εποπτείας. Το μέτρο αυτό δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα».

 

Εγκαίνια της ανακαινισμένης πτέρυγας χειρουργείων στο Θριάσιο

Η ανακαινισμένη πτέρυγα των κεντρικών χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», εγκαινιάστηκε χθες από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Πρόκειται για δωρεά των Αθανάσιου & Μαρίνας Μαρτίνου  συνολικού ύψους 4.800.000 ευρώ.

Η πρόθεση της δωρεάς από τους μεγάλους δωρητές εκφράστηκε το 2017, οπότε και άρχισαν οι προετοιμασίες υλοποίησης του εγχειρήματος. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, το Νοέμβριο του 2020, και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2022. Το ΓΝΕ «Θριάσιο» έχει αποκτήσει τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες παρέχοντας, στους ασθενείς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κυρίαρχο θέμα η ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως επίσης είναι κυρίαρχο θέμα και να αποτυπωθεί το ‘ευχαριστώ’ στους ανθρώπους, που βρέθηκαν όλο αυτό το διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με οικονομικά κίνητρα και κίνητρα εξέλιξης τα οποία θα δοθούν και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Είναι, επίσης, οι υποδομές για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί- εκτός από τις πολύ σημαντικές δωρεές που γίνονται- 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 350 εκατομμύρια είναι για τα Νοσοκομεία και τα 250 εκ. για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ ξεχωριστά είναι για τη ψηφιοποίηση και άλλα έργα. Και επιπλέον είναι και το σκέλος των ξεχωριστών πράξεων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας».

Και κατέληξε: «Ευχαριστούμε σήμερα τον Θανάση Μαρτίνο και στο πρόσωπό του όλους τους ευεργέτες στο ΕΣΥ, γιατί αυτές οι δωρεές οι οποίες γίνονται είναι απαραίτητες για τη συνολική αναβάθμιση του συστήματος. Και να ξέρετε ότι και με τα λάθη που μπορεί να κάνουμε και με τις πολιτικές που έχουμε και με τον αγώνα που κάνουμε, ο γνώμονάς μας θα είναι ο Ασθενής και αυτοί οι οποίοι τον υπηρετούν».

Ο κ. Μαρτίνος δήλωσε:

«Είναι μία σημαντική στιγμή για εμένα και τη σύζυγό μου που λείπει στην Αμερική που εγκαινιάζουμε αυτό το έργο μετά από δύο χρόνια. Είμαστε περήφανοι γι αυτό το έργο  και ευχαριστώ τον Διοικητή για την άψογη συνεργασία. Μάλιστα μου ζήτησε και είναι και ο πρώτος, μια εικόνα για να βάλουν στα χειρουργεία και διάλεξα το αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας που είναι θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους και εύχομαι να κάνει πολλά θαύματα για τους ασθενείς».

Ο  Διοικητής του νοσοκομείου Δ. Αντωνίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο και την κυρία Μαρτίνου για αυτήν την μεγάλη δωρεά , αλλά και τη συνολική προσφορά τους στο νοσοκομείο μας.

Πλέον το Θριάσιο νοσοκομείο έχει  αποκτήσει τις πιο σύγχρονες κτιριακές  εγκαταστάσεις  για το ΕΣΥ όσον αφορά στα χειρουργεία. Τις θερμές μου ευχαριστίες επίσης και σε όλους όσους συντέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου και δύσκολου έργου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες των ασθενών  για χειρουργικές επεμβάσεις με πλήρη ασφάλεια και αποδοτικότητα εν μέσω πανδημίας».

ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Αλλάζει η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης COVID-19 και στη χώρα μας από τις 11 Απριλίου, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τις οδηγίες της ΕΕ.  Έτσι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού  από 7 μήνες που ήταν μέχρι τώρα γίνεται 9 μήνες και του πιστοποιητικού νόσησης  από 3 μήνες αυξάνεται στους 6 μήνες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εν λόγω  ΚΥΑ πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων και  κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).