Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη, μέχρι στιγμής αιτία, σε πτέρυγα Covid και συγκεκριμένα, στη Β’ πνευμονολογική. Ένα άτομο εντοπίστηκε απανθρακωμένο κατά τον έλεγχο στον χώρο όπου ξέσπασε η φωτιά. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες. Όσοι ασθενείς βγήκαν από το κτίριο έλαβαν οξυγόνο καθώς οι καπνοί στο εσωτερικό ήταν πολύ πυκνοί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική πρόκειται για μικρή εστία φωτιάς, που ξέσπασε σε σημείο με κλινοσκεπάσματα και πλαστικό αλλά επειδή είναι σε κλειστό χώρο είναι πολύ έντονοι οι καπνοί. Δεν έχει χρειαστεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν εκκένωση αλλά έχουν γίνει απομακρύνσεις ασθενών από τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Στις 23 Μαρτίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το ανανεωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών και Εφήβων (ΕΠΕ) έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων . Σύμφωνα με το νέο ΕΠΕ ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–18 ετών συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου. Η συνταγογράφηση του προτεινόμενου 9δύναμου εμβολίου κατά του HPV είναι πλέον εφικτή μέσω ΗΔΙΚΑ για τους επαγγελματίες υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα για πρώτη φορά στα αγόρια να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο με πλήρη αποζημίωση.

Ο HPV ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως  , συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής & τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας σημαντικά και τα δύο φύλα. Ο εμβολιασμός, ως μέσο πρωτογενούς πρόληψης είναι ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο δημόσιας υγείας που σώζει ζωές. Πρόσφατη μελέτη  στην Αγγλία έδειξε ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταξύ 2006-2019 μείωσε κατά 87% τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα εμβολιασμένα κορίτσια 12-13 ετών. Ως εκ τούτου, η επέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια διασφαλίζει τη μελλοντική υγεία αγοριών και κοριτσιών παρέχοντας τους ίσο δικαίωμα πρόσβασης. Αυξάνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού και στα δύο φύλα μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση των HPV-σχετιζόμενων νόσων  και καρκίνων στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση και νέα έκδοση του ΕΠΕ μετά από σχετική εισήγηση της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών έρχεται ως επιστέγασμα της επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργού, Αθανάσιου Πλεύρη από τις αρχές Μαρτίου αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030 μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού με τον εμβολιασμό τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών ηλικίας 9-18 ετών. Η Ελλάδα ανήκει πλέον στις 28 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Π.Ο.Υ που αποζημιώνουν τον εμβολιασμό των αγοριών από τις συνολικά 47 που αποζημιώνουν τον εμβολιασμό για τον HPV.

Η ένταξη των αγοριών στις συστάσεις εμβολιασμού έναντι του HPV είναι απόλυτα σύμφωνη με τις διεθνείς στρατηγικές των Π.Ο.Υ. και Ε.Ε. που προβλέπουν εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV σχετιζόμενων καρκίνων μέσα από συγκεκριμένους στόχους τα επόμενα έτη. Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε  ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, κάτι που είναι εφικτό εντός του αιώνα εάν, μέσω μιας Παγκόσμιας 90-70-90  Στρατηγικής , επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι εξής τρεις στόχοι :

  • 90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών
  • 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.

ΕΟΦ: Τιμολόγηση των νέων ΜΗΣΥΦΑ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)ενημερώνει για την τιμολόγηση  των νέων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα  τιμολόγησης το Α’ τρίμηνο του 2022 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος). Οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας καλούνται να υποβάλλουν τα φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των προς τιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων από  Τρίτη 5 Απριλίου  έως και την Πέμπτη 7 Απριλίου, λαμβάνοντας υπόψη συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ την 1η Μαρτίου του 2022.  Η υποβολή όλων των ανωτέρω στοιχείων θα πρέπει να γίνει σε ηλεκτρονική μορφή, με τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στη Διαδικτυακή Πύλη του ΕΟΦ, διαδικασία η οποία εφαρμόζεται στην ανατιμολόγηση και στην τιμολόγηση νέων προϊόντων.

Οι επισημάνσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Οργανισμού για την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι οι εξής:

1) στο πεδίο της αιτούμενης χονδρικής τιμής να συμπληρωθεί η αιτούμενη τιμή παραγωγού (ex-factory τιμή).

2) οι τιμές των προϊόντων στα κράτη μέλη της ΕΕ να τεκμηριώνονται με την μνημόνευση των σχετικών άρθρων και εδαφίων της ισχύουσας νομοθεσίας (ΦΕΚ 1761/ Β’/ 22-05-2017) και την επισύναψη επαληθεύσιμων δικαιολογητικών, όπως ορίζονται στις κείμενες διατάξεις. Τον κατάλογο με τα προς τιμολόγηση ΜΗΣΥΦΑ προϊόντα μπορείτε να τον δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί εδώ.

 

Α. Ξανθός για νομοσχέδιο περι ΠΦΥ – ΕΟΠΥΥ

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για Όλους» που έχει τεθεί από προχθές σε διαβούλευση, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του Υπουργού Υγείας κου. Πλεύρη,  βγήκε επιτέλους σε δημόσια διαβούλευση, απογοητεύοντας ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης που πίστεψαν  τις μεγαλοστομίες του περί μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ, στην ΠΦΥ και στον ΕΟΠΥΥ. Ούτε μεταρρύθμιση, ούτε αναδιοργάνωση, ούτε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να περιμένει  κανείς.

Η βασική ιδέα είναι ότι  η ΠΦΥ είναι ιδιωτική και όχι δημόσια υπόθεση και ότι η λύση στα προβλήματα του συστήματος υγείας  δεν είναι η επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά το άνοιγμα του ΕΣΥ σε ιδιώτες και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας.  Είναι προφανές ότι οι προσωπικοί- θεράποντες γιατροί θα είναι κατά βάση συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ.   Ο θεσμός  του οικογενειακού γιατρού που παρέχει ολιστική φροντίδα υγείας (και όχι μόνο θεραπεία) μέσα από δημόσιες δομές και σε συνεργασία με τη διεπιστημονική   ομάδα υγείας, εγκαταλείπεται οριστικά.  Η κυβερνητική επιλογή είναι συγχωνεύσεις δημόσιων δομών ΠΦΥ, απαξίωση των ΤΟΜΥ, επιτελικός ρόλος του ΕΟΠΥΥ και όχι των ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας στην ΠΦΥ, περιορισμοί στην πρόσβαση  (μια πρώτη κίνηση αποτελεί η διακοπή συνταγογράφησης των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς), μετακύλιση του κόστους στον πολίτη, αντιδημοκρατική-αυταρχική   «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ με κατάργηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και των εργαζομένων  του στη Διοίκηση του Οργανισμού.  Είναι στα χέρια  των υγειονομικών, των ασθενών, της κοινωνίας και της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να αποτρέψουν την ψήφιση και υλοποίηση ενός  νομοσχεδίου που θα … βλάψει σοβαρά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Η πλατφόρμα για την 4η δόση ανοίγει την Πέμπτη 7 Απριλίου

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό θα γίνει  σταδιακά ανα δεκαετίες, είπε ο ΓΓ ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Έτσι η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου και την επόμενη εβδομάδα σε μέρα που θα ανακοινωθεί θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69. Σχετικά με τα αριθμητικά στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής δόσης, ο κ Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 6.858.000. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων, και ακόμη 100.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Συνολικά δηλαδή περίπου 85%.

Για τα γενικά στοιχεία των εμβολιασμών, ο κ Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι περισσότερα από 7.595.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και το 81,% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμού είναι  72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Ισχυρή σύσταση για 4η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών

Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε τα μέλη της Επιτροπής συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, εκτίμησαν ότι το πιθανό σχετικό όφελος από την μια δεύτερη αναμνηστική δόση, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση. Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου μετά την παρέλευση τριών μηνών από τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Τα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι μεταμόσχευση και νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, εγκρίθηκε η χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κίνδυνου (παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη, με καρδιοαγγειακά νοσήματα), έξη μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Όσον αφορά στην διεύρυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων του βασικού εμβολιασμού με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna έναντι του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι  το μεσοδιάστημα επεκτείνεται στις 8 εβδομάδες, από τις 3 βδομάδες που ίσχυε για το Pfizer και 4 εβδομάδες για το Moderna.

Ακόμα 70 θάνατοι από κορονοϊό

Εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία ο υψηλός αριθμός ημερήσιων θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς παρότι η παραλλαγή Όμικρον που έχει κυριαρχήσει φαίνεται να έχει ήπια συμπτώματα, πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς καταλήγουν. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.988, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 7.454 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.669 στη Θεσσαλονίκη και 4 είναι εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.114.591 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 49.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.479 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.816 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 211 (58.94%) είναι μη εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 147 (41.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +4.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 426 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων

Το  Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ κατέγραψε σταθεροποιητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα για την εβδομάδα από28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου. Συγκεκριμένα, στη  χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής:  Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 21 έως 27 Μαρτίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 4 από 13 περιοχές που ελέγχθηκαν, πτωτικές τάσεις σε 7 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε 2 από τις 13. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+32%), στην Πάτρα (+33%) και στην Αλεξανδρούπολη (+41%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στον Βόλο (+25%).Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-31%), στα Χανιά (-36%), στα Ιωάννινα (-54%), στην Κέρκυρα (-57%) και στο Ρέθυμνο (-58%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Περιφέρεια Αττικής (-16%) και στο Ηράκλειο (-28%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στη Θεσσαλονίκη (+5%) και στη Λάρισα (+5%).