Νέα στοιχεία για τη σοβαρή νόσηση από Covid-19

Τα ανοσοκύτταρα που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 μπορούν να προκαλέσουν μια τεράστια φλεγμονώδη απόκριση που συμβάλλει στη σοβαρή εμφάνιση Covid-19, σύμφωνα με δύο δημοσιεύσεις —μία στο Nature και μια προεκτύπωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την 1η Απριλίου. Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, οι έρευνες οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η φλεγμονή προκαλούσε σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια και άλλες βλάβες οργάνων, χαρακτηριστικά της σοβαρής Covid-19. Αλλά οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν τι προκαλεί τη φλεγμονή.

Οι τελευταίες μελέτες εμπλέκουν δύο τύπους λευκών αιμοσφαιρίων – μακροφάγα στους πνεύμονες και μονοκύτταρα στο αίμα – τα οποία, μόλις μολυνθούν από τον ιό, πυροδοτούν τη φλεγμονή. Οι μελέτες παρέχουν επίσης πειστικές ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται σε κύτταρα του ανοσοποιητικού – και αποκαλύπτουν πώς εισέρχεται σε αυτά τα κύτταρα. Οι ενδείξεις τέτοιων μολύνσεων ήταν ανάμεικτες μέχρι τώρα. Οι μελέτες προσφέρουν μια εύλογη εξήγηση για το πώς εξελίσσεται η σοβαρή Covid-19, λέει ο Malik Peiris, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Δεν νομίζω ότι είναι ο μόνος ή ο πιο σημαντικός μηχανισμός, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέρων». Ωστόσο, τα μολυσμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πιθανό στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων, λέει ο Jian Zheng, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Στη δημοσίευση του Nature, αναφέρεται ότι η Judy Lieberman, ανοσολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη, και οι συνάδελφοί της εξέτασαν δείγματα αίματος από άτομα με Covid-19. Διαπίστωσαν ότι περίπου το 6% των μονοκυττάρων – ανοσοκυττάρων «πρώιμης ανταπόκρισης» που περιπολούν το σώμα για ξένους εισβολείς – υπέστησαν έναν τύπο κυτταρικού θανάτου που σχετίζεται με φλεγμονή, γνωστή ως πυρόπτωση.

Το να βλέπεις ότι πολλά κύτταρα πεθαίνουν είναι ασυνήθιστο, λέει, επειδή το σώμα συνήθως απαλλάσσεται από τα νεκρά κύτταρα γρήγορα.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα κύτταρα που πέθαιναν, διαπίστωσαν ότι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Υποθέτουν ότι ο ιός πιθανώς ενεργοποιούσε φλεγμονοσώματα, μεγάλα μόρια που πυροδοτούν έναν καταρράκτη φλεγμονωδών αποκρίσεων που κατέληξαν σε κυτταρικό θάνατο. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης έναν άλλο τύπο ανοσοκυττάρων, τα μακροφάγα, στους πνεύμονες ανθρώπων που είχαν πεθάνει από COVID-19. Επειδή τα μακροφάγα συλλέγουν κυτταρικά σκουπίδια, συμπεριλαμβανομένων των ιικών υπολειμμάτων, ήταν δύσκολο να φανεί εάν τα μακροφάγα είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ή απλώς έφεραν αυτά τα υπολείμματα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των μακροφάγων είχε ενεργοποιήσει φλεγμονοσώματα και ένα κλάσμα από αυτά είχε πράγματι μολυνθεί από τον ιό. Άλλα μολυσμένα πνευμονικά κύτταρα, το επιθήλιο, δεν εμφάνισαν την ίδια απόκριση.

Τα παραπάνω αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με εκείνα της δεύτερης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv2 και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί. Η έρευνα διεξήχθη από την Esen Sefik, μια ανοσολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, στο New Haven, και τους συνεργάτες της. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει και να αναπαραχθεί σε μακροφάγα σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα.

Τα μακροφάγα εμφάνισαν την ίδια φλεγμονώδη απόκριση που περιγράφει ο Lieberman και τελικά πέθαναν. Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε επίσης ότι η χορήγηση φαρμάκων που μπλοκάρουν τα φλεγμονοσώματα, σε ποντίκια, εμπόδισε τη σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Τα φάρμακα «έσωσαν τα ποντίκια», αναφέρει η Sefik. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα μακροφάγα παίζουν ρόλο στην πνευμονία που παρατηρείται σε άτομα με σοβαρή Covid-19. Η φλεγμονώδης απόκριση των μακροφάγων θα μπορούσε να είναι ο τρόπος τους για να σταματήσουν την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Richard Flavell, ένας ανοσολόγος, επίσης στο Yale και στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes.

Όταν ενεργοποιήθηκαν τα φλεγμονοσώματα, ο ιός σταμάτησε να αναπαράγεται στα κύτταρα. Αλλά όταν οι ερευνητές μπλόκαραν τα φλεγμονοσώματα, τα μακροφάγα άρχισαν να παράγουν μολυσματικά σωματίδια ιού. Αυτό είναι ένα «σοκαριστικό» εύρημα, λέει ο Peiris, επειδή δείχνει ότι τα μακροφάγα μπορούν να βοηθήσουν τη μόλυνση.
Αλλά ο Stanley Perlman, ιολόγος επίσης στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, λέει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί πόσο σημαντικά είναι τα μολυσμένα ανοσοποιητικά κύτταρα στην πρόκληση σοβαρής Covid-19 σε σύγκριση με άλλους πιθανούς μηχανισμούς.

 

 

 

 

Μεγαλύτερη προστασία για τους άνω των 60 ετών από την όμικρον

Νέα μεγάλη ισραηλινή έρευνα που διεξήχθη την περίοδο της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, δείχνει ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνει παραπάνω από την τρίτη δόση την πιθανότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να μολυνθούν από κορονοϊό και να νοσήσουν.

Ωστόσο η προστασία έναντι της λοίμωξης δεν φαίνεται να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση όμως με την προστασία για σοβαρή νόσηση που φαίνεται να διαρκεί περισσότερο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους “New York Times”, στη σχετική τους δημοσίευση στο περιοδικό “The New England Journal of Medicine”, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κορύφωση της προστασίας από την τέταρτη δόση του εμβολίου είναι στη διάρκεια της τέταρτης βδομάδας μετά τη χορήγησή του και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει, οπότε και σχεδόν εξαφανίζεται περίπου την όγδοη βδομάδα.

Η προστασία όμως έναντι της σοβαρής νόσησης δεν μειώνεται στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη. Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για να γίνει σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπρόσθετες δόσεις εμβολίου παρέχουν αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της Όμικρον και ότι η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης μειώνεται ταχύτερα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από ό,τι έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσου.

Απαγόρευση της χρήσης λευκού αμίαντου στις ΗΠΑ

Ο αμίαντος είναι μια ομάδα φυσικών ορυκτών του πυριτίου που χαρακτηρίζεται από αντοχή στη θερμότητα και τη φωτιά και είχε χρησιμοποιηθεί εκτενώς στον κατασκευαστικό κλάδο και τη χημική βιομηχανία. Ο αμίαντος είναι όμως αναγνωρισμένο καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η εισπνοή ινών αμιάντου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση χρόνιας πνευμονικής νόσου (αμιάντωση), μεσοθηλιώματος υπεζωκότα, καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του λάρυγγα.

Για το λόγο αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορευθεί η χρήση των περισσότερων μορφών αμιάντου ήδη από το 1999 και από το 2005 η απαγόρευση έγινε ολοκληρωτική καθώς συμπεριέλαβε και προϊόντα του λευκού (χρυσότιλου) αμιάντου που ως τότε θεωρούνταν αναντικατάστατα και παρέμεναν σε χρήση. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα δεδομένα για το σημαντικό αυτό θέμα δημόσιας υγείας. Η απαγόρευση του αμιάντου είναι επί του παρόντος σε ισχύ σε 70 χώρες στον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως επιτρέπεται ακόμη η χρήση του λευκού αμιάντου που βρίσκει εφαρμογή ως συστατικό κατασκευαστικών υλικών για κατοικίες, στη βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτου και στη χημική βιομηχανία για την παραγωγή χλωρίου. Υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 40.000 θάνατοι οφείλονται στη χρήση αμιάντου. Στο πλαίσιο αυτά η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Προστασίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ προτείνει την πλήρη απαγόρευση της χρήση λευκού αμιάντου αλλά και της παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης προϊόντων αυτού. Οι υπεύθυνοι προγραμμάτων δημόσιας υγείας συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα που θα μειώσει την έκθεση επαγγελματιών διαφόρων κατηγοριών στο συγκεκριμένο καρκινογόνο.

Σε όλες τις χώρες που εφαρμόσθηκε η απαγόρευση του αμιάντου παρατηρήθηκε μείωση της επίπτωσης και της θνητότητας από τα σχετιζόμενα νοσήματα όπως το μεσοθηλίωμα. Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι οι επιπτώσεις από την έκθεση στον αμίαντο εκδηλώνονται μετά από αρκετές δεκαετίας. Έτσι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ισχύουσα απαγόρευση, περίπου 30.000 θάνατοι ετησίως αποδίδονται ακόμη στον αμίαντο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον αμίαντο διατρέχουν οι πυροσβέστες και οι εργάτες συντήρησης κτηρίων που απασχολούνται σε παλαιά κτήρια που είναι κατασκευασμένα με υλικά που περιέχουν αμίαντο.

Τα οφέλη της απαγόρευσης είναι πολλαπλά. Πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας από την κατάργηση χρήσης ενός γνωστού καρκινογόνου, αναμένεται να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς θα ελαττωθεί η αποβολή αιθάλης και οξιδείων του αζώτου στην ατμόσφαιρα. Αντίστοιχα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί και η κατανάλωση ενέργειας από αυτές τις ιδιαίτερα ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το κόστος για την υιοθέτηση νέων ενεργειακά αποδοτικών και φιλικών στο περιβάλλον τεχνολογιών από τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν αμίαντο, υπολογίζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που έχει γίνει προσπάθεια να απαγορευθεί η χρήση αμιάντου στις ΗΠΑ. Το 1989 ψηφίστηκε η πρώτη νομοθετική πράξη που απαγόρευε πλήρως τη χρήση αμιάντου, αλλά η εφαρμογή του νόμου ανατράπηκε με δικαστική απόφαση και ίσχυσε μερικώς μόνο περιορισμός στη χρήση του αμιάντου. Επίσης, η προσπάθεια απαγόρευσης έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις από την πλευρά της βιομηχανίας που υποστηρίζει ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η παροχή πόσιμου νερού λόγω έλλειψης χλωρίου που παράγεται από βιομηχανίες αμιάντου.
Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης απαγόρευση χρήσης αμιάντου και στις ΗΠΑ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Κίνδυνος επαναλοίμωξης από τον Sars-Cov-2 και νοσηλείας λόγω covid-19

Τα δεδομένα εκτός κλινικών μελετών που να υποστηρίζουν την αξία του εμβολιασμού σε άτομα που έχουν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είναι περιορισμένα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης προστασίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη (φυσική ανοσία) και κατά πόσο η φυσική ανοσία μαζί με τον εμβολιασμό έναντι COVID-19 (υβριδική ανοσία) σχετίζεται με επιπλέον προστασία. Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη κοορτής που βασίστηκε σε εθνικές βάσεις δεδομένων της Σουηδίας.

Μελετήθηκαν 3 κοορτές (ομάδες): η 1η συμπεριέλαβε ανεμβολίαστα άτομα με φυσική ανοσία που αντιστοιχίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία με ανεμβολίαστα άτομα χωρίς φυσική ανοσία, η 2η και η 3η συμπεριέλαβαν άτομα που είχαν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έναντι SARS-CoV-2, αντίστοιχα, κατόπιν προηγούμενης λοίμωξης COVID-19 και αντιστοιχίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία με άτομα με φυσική ανοσία. Τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν η επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 από τις 20 Μαρτίου 2020 έως τις 4 Οκτωβρίου 2021 και η νοσηλεία λόγω COVID-19 από τις 30 Μαρτίου 2020 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Συνολικά, η 1η κοόρτη συμπεριέλαβε 2.039.106 άτομα, η 2η 962.318 άτομα και η 3η 3.567.810 άτομα.
Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 164 ημερών, 34.090 άτομα με φυσική ανοσία στην 1η κοόρτη επαναμολύνθηκαν από SARS-CoV-2 συγκριτικά με 99.168 άτομα χωρίς προηγούμενη φυσική ανοσία έναντι του ιού. Μετά την πάροδο 3 μηνών από τη λοίμωξη, η παρουσία φυσικής ανοσία σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο επαναλοίμωξης κατά 95% και με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19 κατά 87% για χρονικό διάστημα παρακολούθησης 20 μηνών.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 52 ημερών στην 2η κοόρτη, 639 άτομα με υβριδική ανοσία και μία δόση εμβολίου εμφάνισαν επαναλοίμωξη από SARS-CoV-2 συγκριτικά με 1662 άτομα με φυσική ανοσία. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 66 ημερών στην 3η κοόρτη, 438 άτομα με υβριδική ανοσία και δύο δόσεις εμβολίου εμφάνισαν επαναλοίμωξη από SARS-CoV-2 συγκριτικά με 808 άτομα με φυσική ανοσία.

Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν 6 και 40, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγγραφέων, 767 άτομα πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις προκειμένου να προληφθεί μια επαναλοίμωξη μεταξύ όσων έχουν φυσική ανοσία μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Η υβριδική ανοσία τόσο με μία όσο και με δύο δόσεις εμβολίου σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19 συγκριτικά με τη φυσική ανοσία. Συμπερασματικά, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης και νοσηλείας λόγω COVID-19 σε άτομα που έχουν επιβιώσει και αναρρώσει από προηγούμενη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 παραμένει χαμηλός για έως και 20 μήνες. Ο εμβολιασμός φαίνεται να μειώνει περαιτέρω το κίνδυνο τόσο της επαναλοίμωξης όσο και της νοσηλείας για τουλάχιστον 9 μήνες.

Η GE Healthcare και η Elekta συνεργάζονται για τη βελτίωση των παρεχόμενων λύσεων ακτινοθεραπείας υψηλής ακριβείας

Η GE Healthcare και η Elekta ανακοίνωσαν σήμερα την υπογραφή παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας στον τομέα της ακτινολογικής ογκολογίας, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων απεικόνισης και θεραπείας για καρκινοπαθείς που χρήζουν ακτινοθεραπείας.

Στόχος της GE Healthcare και της Elekta είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών ακτινοθεραπείας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές, καθώς τα νοσοκομεία αναζητούν ολοένα και περισσότερο ευέλικτες και διαλειτουργικές τεχνολογίες προσομοίωσης και καθοδήγησης.

Το 50-60% των ασθενών με καρκίνο χρήζουν ακτινοθεραπείας[1], η οποία απαιτεί υψηλής ποιότητας απεικόνιση, καθώς και εξελιγμένο εξοπλισμό και λογισμικό για την ακριβή στόχευση των όγκων και τον διαχωρισμό τους από τον υγιή ιστό. Η απεικόνιση ακριβείας είναι θεμελιώδης για τον προσδιορισμό του μεγέθους, του σχήματος και των χαρακτηριστικών των όγκων, καθώς και για τον διαχωρισμό των υγιών ιστών. Για τη χορήγηση της κατάλληλης δόσης απαιτούνται προηγμένες τεχνολογίες τοποθέτησης του ασθενούς, τεχνολογίες διαχείρισης κίνησης και καινοτόμες τεχνικές όπως το VMAT[2] ή το SBRT[3]. Ο συνδυασμός των λύσεων απεικόνισης της GE Healthcare με τις λύσεις ακτινοθεραπείας της Elekta θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή μίας αποτελεσματικότερης θεραπευτικής λύσης για τα νοσοκομεία και, τελικά, για τους ασθενείς τους.

«Η πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία αποτελεί σημαντική πρόκληση σε πολλά μέρη του πλανήτη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς με την εν λόγω συνεργασία κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να γίνουν ολοκληρωμένες λύσεις θεραπείας πιο εύκολα διαθέσιμες», δήλωσε ο Jan Makela, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Imaging, GE Healthcare. «Η φροντίδα του καρκίνου μπορεί να βελτιωθεί μόνο εάν όσοι βρίσκονται στον κλάδο συνεργαστούν, και αυτή η συνεργασία αποτελεί μία από τις πολλές που επιδιώκουμε να συνάψουμε, προς όφελος τόσο του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και των ασθενών, στο πλαίσιο της βελτίωσης των λύσεων που προσφέρουμε στον τομέα της ογκολογίας για να βοηθήσουμε στην παροχή ακριβέστερης φροντίδας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elekta, Gustaf Salford, δήλωσε: «Κινητήρια δύναμή μας είναι οι προτιμήσεις των νοσοκομείων και των ιατρικών μας κέντρων και η ανάγκη τους για ολοκληρωμένες λύσεις στην αποτελεσματική, αποδοτική και ασφαλή φροντίδα του καρκίνου. Για τον λόγο αυτό, είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την GE Healthcare. Έχουμε αρκετούς κοινούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που βλέπουν σαφείς συνέργειες και πλεονεκτήματα με τα αντίστοιχα, ισχυρά χαρτοφυλάκια προϊόντων μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε από κοινού λύσεις για τις ανάγκες κάθε καρκινικού κέντρου. Η Elekta προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία και τα καρκινικά κέντρα μπορούν να δημιουργήσουν απρόσκοπτα οικοσυστήματα που διευκολύνουν την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη φροντίδα του καρκίνου.»

Η GE Healthcare και η Elekta θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις δικές τους λύσεις χρησιμοποιώντας τυπική διαλειτουργικότητα και να διευκολύνουν τις διεπαφές με τα συστήματα οποιουδήποτε προμηθευτή.

Η συμφωνία δεν είναι αποκλειστική, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μέρος μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους εταίρους. Ξεχωριστά, και οι δύο εταιρείες επιθυμούν να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα και να εξορθολογίσουν τις ροές εργασίας στην ακτινολογική ογκολογία.

Papoutsanis: Νέο Κρεμοσάπουνο Natura Advanced Protect

Η Papoutsanis, η κορυφαία ελληνική εταιρία με 150 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, παρουσιάζει το καινοτόμο αντιβακτηριδιακό κρεμοσάπουνο Natura Advanced Protect, που έρχεται να ενισχύσει την υπόσχεση Natura για καθημερινή υγιεινή προστασία των χεριών σας.

Με πρωτοποριακή σύνθεση PRO CLEAN+, το Natura Advanced Protect εξουδετερώνει το 99.9% των βακτηρίων σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Η πλούσια, παχύρευστη φόρμουλα αγκαλιάζει το δέρμα  σας ενώ πλένετε τα χέρια σας, ώστε να φτάσει παντού και να τα καθαρίσει αποτελεσματικά.     Δερματολογικά ελεγμένα και με φυσικά πρεβιοτικά, που ενισχύουν τη χλωρίδα της επιδερμίδας, τα Natura Advanced Protect διατίθενται σε δύο υπέροχα αρώματα: Extra Fresh (με μέντα & περγαμόντο) και Active Clean (με ευκάλυπτο & βιολέτα), αφήνοντας αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.

To Natura Advanced Protect εγγυάται αποτελεσματική, καθημερινή υγιεινή προστασία για τα χέρια σας με τη μοναδική φροντίδα και δέσμευση της Papoutsanis για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Απευθύνεται σε καταναλωτές που αναζητούν υψηλή αντιβακτηριδιακή προστασία για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Το Natura είναι ένα brand με επώνυμα, ελληνικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής, αποτελεσματικά, ποιοτικά και προσιτά για όλη την οικογένεια.

Η κ. Ειρήνη Χατζηιωακειμίδου, Διευθύντρια Marketing της Papoutsanis, δήλωσε σχετικά με το νέο λανσάρισμα: «Η πανδημία έχει αλλάξει βαθιά και μακροπρόθεσμα τη σχέση των καταναλωτών με την καθαριότητα και έχει οδηγήσει σε επανεκτίμηση της αξίας της σωστής υγιεινής των χεριών και σε στροφή προς αντιβακτηριακά προϊόντα. Το νέο Natura Advanced Protect έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτή την ανάγκη, καθώς δεν είναι ένα απλό κρεμοσάπουνο, αλλά ένα πολύ αποτελεσματικό αντιβακτηριακό προϊόν με αποδεδειγμένη δράση. Πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία την οποία δουλέψαμε για περισσότερο από δύο χρόνια σε συνεργασία με το Τμήμα R&D της Παπουτσάνης και είμαστε πολύ περήφανοι για το συγκεκριμένο λανσάρισμα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών μας, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ελληνικότητα.»

Το Natura Advanced Protect θα υποστηριχθεί από ολοκληρωμένη 360° επικοινωνία, στην οποία εντάσσεται δυνατή τηλεοπτική επικοινωνία, έντονη υποστήριξη στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια ευρύτατη σειρά ενεργειών προβολής και προωθητικών δράσεων στα σημεία πώλησης.

 

 

Εγγυημένη προστασία κατά των βακτηρίων – Φροντίδα για τα χέρια

 

Η Papoutsanis, η κορυφαία ελληνική εταιρία με 150 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, παρουσιάζει το καινοτόμο αντιβακτηριδιακό κρεμοσάπουνο Natura Advanced Protect, που έρχεται να ενισχύσει την υπόσχεση Natura για καθημερινή υγιεινή προστασία των χεριών σας.

 

Με πρωτοποριακή σύνθεση PRO CLEAN+, το Natura Advanced Protect εξουδετερώνει το 99.9% των βακτηρίων σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Η πλούσια, παχύρευστη φόρμουλα αγκαλιάζει το δέρμα  σας ενώ πλένετε τα χέρια σας, ώστε να φτάσει παντού και να τα καθαρίσει αποτελεσματικά.     Δερματολογικά ελεγμένα και με φυσικά πρεβιοτικά, που ενισχύουν τη χλωρίδα της επιδερμίδας, τα Natura Advanced Protect διατίθενται σε δύο υπέροχα αρώματα: Extra Fresh (με μέντα & περγαμόντο) και Active Clean (με ευκάλυπτο & βιολέτα), αφήνοντας αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.

 

To Natura Advanced Protect εγγυάται αποτελεσματική, καθημερινή υγιεινή προστασία για τα χέρια σας με τη μοναδική φροντίδα και δέσμευση της Papoutsanis για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Απευθύνεται σε καταναλωτές που αναζητούν υψηλή αντιβακτηριδιακή προστασία για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

 

Το Natura είναι ένα brand με επώνυμα, ελληνικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής, αποτελεσματικά, ποιοτικά και προσιτά για όλη την οικογένεια.

 

Η κ. Ειρήνη Χατζηιωακειμίδου, Διευθύντρια Marketing της Papoutsanis, δήλωσε σχετικά με το νέο λανσάρισμα: «Η πανδημία έχει αλλάξει βαθιά και μακροπρόθεσμα τη σχέση των καταναλωτών με την καθαριότητα και έχει οδηγήσει σε επανεκτίμηση της αξίας της σωστής υγιεινής των χεριών και σε στροφή προς αντιβακτηριακά προϊόντα. Το νέο Natura Advanced Protect έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτή την ανάγκη, καθώς δεν είναι ένα απλό κρεμοσάπουνο, αλλά ένα πολύ αποτελεσματικό αντιβακτηριακό προϊόν με αποδεδειγμένη δράση. Πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία την οποία δουλέψαμε για περισσότερο από δύο χρόνια σε συνεργασία με το Τμήμα R&D της Παπουτσάνης και είμαστε πολύ περήφανοι για το συγκεκριμένο λανσάρισμα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών μας, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ελληνικότητα.»

 

Το Natura Advanced Protect θα υποστηριχθεί από ολοκληρωμένη 360° επικοινωνία, στην οποία εντάσσεται δυνατή τηλεοπτική επικοινωνία, έντονη υποστήριξη στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια ευρύτατη σειρά ενεργειών προβολής και προωθητικών δράσεων στα σημεία πώλησης.

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Έκπτωση 50% σε όλα τα πακέτα του τμήματος Check-Up

Στη Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ γνωρίζουμε ότι η υγεία μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και θέλοντας να επισημάνουμε την αξία του προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης, προσφέρουμε τους προληπτικούς ελέγχους healthUp με έκπτωση 50%.  Καλέστε για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας και απολαύστε καλή υγεία κάθε μέρα. Προσοχή ισχύει μόνο για όσους καλέσουν μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου.

Ακολουθώντας τις εξελίξεις της επιστήμης και της ιατρικής και με την τεχνογνωσία του Ομίλου ΙΑΣΩ, τα εξειδικευμένα πακέτα healthUp του τμήματος Check-Up, καλύπτουν κάθε ανάγκη για προληπτικό έλεγχο και απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικιακής ομάδας.

Ο προληπτικός έλεγχος υγείας είναι πολύ σημαντικός τόσο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, παθολογικών καταστάσεων οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί, αλλά και για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου που ανταποκρίνεται στις προσωπικές μας ανάγκες είναι το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, πρώτα για εμάς τους ίδιους και μετά για τους αγαπημένους μας!

Οι εξετάσεις μπορούν να διενεργηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.

Δείτε αναλυτικά τα πακέτα healthUP: bit.ly/IASOGeneralClinic_CheckUp.

Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ αναδεικνύει τον επιστήμονα φαρμακοποιό

Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στοχεύοντας στην ανάδειξη του επιστημονικού προφίλ του επιχειρηματία φαρμακοποιού, εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και διαμορφώνει το κατάλληλο συνεργατικό κλίμα για τη δια βίου μάθηση των φαρμακοποιών – μελών του διοργανώνοντας σεμινάρια και ημερίδες.

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος έχει ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα σεμινάρια για το 2022, σε συνεργασία με τις εταιρείες Frezyderm και Bioderma και έπεται συνέχεια. Όλα τα σεμινάρια είναι διαθέσιμα για το σύνολο των μελών του ομίλου και τους βοηθούς τους και η παρακολούθησή τους μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συσκευή -PC, laptop, tablet, smartphone.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης, on demand, όλων των webinars που έχουν διεξαχθεί, μέσω της πλατφόρμας της Ακαδημίας Green Pharmacy. Η ποικιλία της θεματολογίας και το οπτικοακουστικό υλικό που φιλοξενούνται στο εξειδικευμένο αυτό ψηφιακό εργαλείο παρέχουν τη δυνατότητα στον επαγγελματία φαρμακοποιό να έχει την προσωπική του βιβλιοθήκη γνώσης.

Η “Ακαδημία Green Pharmacy” αποτελεί ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης, ένα σημαντικό σύμβουλο καλών πρακτικών και ένα αξιόπιστο βοηθό ενημέρωσης προς το κοινό, σε ζητήματα στα οποία ο επαγγελματίας φαρμακοποιός καθημερινά καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο website του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ www.prosyfape.gr/akadimia-green-pharmacy

Yanzhong Huang: «Η πανδημία μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα»

Η πανδημία αποκαλύπτει τις ελλείψεις στις υπάρχουσες παγκόσμιες δομές διακυβέρνησης ενώ, η Ουκρανική κρίση φαίνεται ότι περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, δήλωσε στην τοποθέτησή του  στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο καθηγητής Yanzhong Huang, Senior Fellow for Global Health, του Συμβουλίου των Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ.

«Δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, ακόμα βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και δε βρήκαμε την αιτία της», επεσήμανε ο καθηγητής Huang και ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Η πανδημία μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα που προετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό». Μάλιστα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι: «Με την κρίση στην Ουκρανία, η Covid-19 θα ξεχαστεί και θα γίνει μία πανδημία του παρελθόντος, καθώς ο κόσμος έχει πολύ κοντή μνήμη», ενώ ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την «πολιτικοποίησή» της.

Ειδικότερα, όπως είπε: «Η πανδημία έχει πολιτικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, καθώς έχει αναχθεί σε μία μάχη μεταξύ του αυταρχισμού και της φιλελεύθερης δημοκρατίας», και πρόσθεσε ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απορροφήσει όλο το οξυγόνο που καταφέραμε να δημιουργήσουμε, ενώ παράλληλα έχει εντείνει τα προβλήματα εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μία, και τις χώρες της Δύσης από  την άλλη». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον φόβο που επικρατεί, αλλά και στα σενάρια συνωμοσίας που πολώνουν το κλίμα ενώ,  ταυτόχρονα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των μεγάλων χωρών. «Η ιδεολογία έγινε μέρος της απόκρισης σε μία παγκόσμια απειλή», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η πολιτικοποίηση δυσχεραίνει την απόκριση στην πανδημία μεταξύ των κρατών».

ΕΟΔΥ: Αλλαγές στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής παρατήρησης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αλλαγές στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης covid-19. Ειδικότερα, η έκθεση θα κοινοποιείται νωρίτερα (έως τις 15:30) και θα αφορά στα δεδομένα που καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ έως και τις 9:00 το πρωί ενώ θα ανακοινώνεται και ο αριθμός των επαναλοιμώξεων  από τον ιό.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας ήταν 15.044. Από αυτά, 6.230 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.613 στη Θεσσαλονίκη και 20 είναι εισαγόμενα. Καταγράφηκαν επίσης και 1.467 επαναλοιμώξεις.  Ακόμα 73 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.892 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (65,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 212 (ποσοστό: 59,22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (40,78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.492 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +8,54%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 415 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).