Spark: Νέο διεθνές σύμβολο για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση για τη Νόσο του Parkinson

Το Spark είναι εμπνευσμένο από την ντοπαμίνη, η οποία είναι τόσο πολύτιμη για όσους πάσχουν από τη νόσο. Η ITF Hellas καλεί την κοινότητα επαγγελματιών υγείας να ενωθεί με στόχο τον τερματισμό της Νόσου του Πάρκινσον μέσω της εξάλειψης του στίγματος γύρω από αυτή, αλλάζοντας το τι σημαίνει να ζεις με τη νόσο του Πάρκινσον.
Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον, η ITF Hellas καλεί όλους όσους έχουν πληγεί από την ασθένεια να μοιραστούν το “Spark” τους, καθώς ο τερματισμός της νόσου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με συνεργασία. H Νόσος του Πάρκινσον οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra, η οποία είναι σημαντική για τον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων.

Τη δεκαετία του ’60 διαπιστώθηκε πως η νόσος σχετίζεται με απώλεια του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα δέκα χρόνια αργότερα να εγκριθεί το πρώτο φάρμακο για την συμπτωματική αντιμετώπισή της, την L-dopa ή levodopa. Η υδροχλωρική απομορφίνη είναι ένας ντοπαμινεργικός αγωνιστής, που όταν χορηγείται υποδορίως, απορροφάται ταχέως και χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη του κλινικού αποτελέσματος (4-12 λεπτά), η διάρκεια του οποίου είναι 1-2 ώρες. Στην Ελλάδα η υδροχλωρική απομορφίνη κυκλοφορεί από την ITF Hellas Α.Ε και είναι διαθέσιμη ως στυλεοφόρος συσκευή για υποδόρια χορήγηση και ως αντλία συνεχούς έγχυσης απομορφίνης.

Νέα έγκριση οφθαλμικού σκευάσματος Rafarm στις ΗΠΑ

Έγκριση έλαβε οφθαλμικό σκεύασμα συνεργασίας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας RAFARM με την Padagis, μετά από επιτυχή διαδικασία αξιολόγησής του από τις εγκριτικές αρχές των ΗΠΑ (Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA). Το προϊόν αναπτύχθηκε και παράγεται από τη RAFARM στην Ελλάδα, ενώ την εμπορία και διακίνηση στις ΗΠΑ έχει αναλάβει η εταιρεία Padagis, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες γενοσήμων.
Η RAFARM συνεχίζει να ενισχύει και να εδραιώνει τη διεθνή της παρουσία μέσα από την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και με τη σύναψη δυναμικών συνεργασιών.

Ο Άρης Μητσόπουλος, Αντιπρόεδρος της RAFARM ανέφερε: «Η έγκριση του οφθαλμικού εναιωρήματος στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου, επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας επιλογή να επενδύουμε στην Έρευνα & Ανάπτυξη φαρμάκων προστιθέμενης αξίας και υψηλών προδιαγραφών. Αυτό για το οποίο είμαστε περισσότερο περήφανοι είναι η ομάδα των ανθρώπων της RAFARM, η οποία έχει επιστημονική τεχνογνωσία και ικανότητες για ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία σύνθετων φαρμάκων υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο».

Το οφθαλμικό εναιώρημα αποτελεί το δεύτερο οφθαλμικό προϊόν προστιθέμενης αξίας που ανέπτυξε και παράγει η RAFARM για τις ΗΠΑ, ανήκει στην κατηγορία complex drugs του FDA, έχει ειδικές και αυξημένες απαιτήσεις στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τον έλεγχο ποιότητας, και παράγεται στη νέα υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής οφθαλμικών της RAFARM, η οποία ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2021. Η νέα γραμμή έχει δυνατότητα παραγωγής 25 εκατ. κολλύριων τον χρόνο και είναι εντελώς αυτοματοποιημένη, με κλειστού τύπου διασυνδεδεμένα δοχεία παραγωγής και αποθήκευσης, σταθμό διπλής διήθησης και αυτόματο σύστημα καθαρισμού και αποστείρωσης.

Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς: Συνεργασία με τον αμερικανικό οίκο Neuroptics

Σε συμφωνία συνεργασίας για Ελλάδα και Κύπρο προχώρησε πρόσφατα η Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς με την αμερικανική εταιρεία NeurOptics Inc. για την προώθηση και διανομή της πρωτοποριακής ψηφιακής Συσκευής Κορημετρίας (μέτρησης του αντανακλαστικού της Κόρης του Οφθαλμού), για την νευρολογική αξιολόγηση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση όπως μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και επιληπτικές κρίσεις.

Η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με Οίκους που προσφέρουν νέα καινοτόμα ιατρικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη διαγνωστική ή/ και θεραπευτική αξία, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και νοσηλείας των ασθενών.

Η ψηφιακή Συσκευή Κορημετρίας NPi-200 / NPi-300 της NeurOptics αποτελεί μια σύγχρονη, αυτοματοποιημένη φορητή συσκευή χειρός, αφού παρέχει μια υψηλής ακρίβειας και αξιόπιστη μέτρηση παραμέτρων που περιλαμβάνουν την συμμετρία, το μέγεθος και την αντιδραστικότητα της κόρης του οφθαλμού ανεξαρτήτως του εξεταστή, αντικαθιστώντας παραδοσιακές μεθόδους όπως το ιατρικό φακό/ στυλό.

Η NeurOptics είναι εταιρεία ηγέτης στον τομέα της Κορημετρίας. Με στόχο να υποστηρίξει τους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν και να προσαρμόζουν άμεσα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς τους με βέλτιστο τρόπο, αναπτύσσει και εμπορεύεται καινοτόμες τεχνολογίες που διευκολύνουν τη λήψη ιατρικών αποφάσεων καθώς και την κλινική έρευνα, στην εντατική ιατρική, τη νευρολογία, τη νευροχειρουργική και την επείγουσα ιατρική. Με έδρα το Irvine της Καλιφόρνια, η NeurOptics διαθέτει αντιπροσώπους σήμερα σε περισσότερες από 24 χώρες στον κόσμο.

Euromedica: Έμπρακτη βοήθεια στους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Όλες οι Κλινικές του Ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη, η ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ο Κυανούς Σταυρός και η μαιευτική Κλινική Γένεσις συμμετέχουν εθελοντικά στην πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καθώς και του Ερυθρού Σταυρού για την προσφορά δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση στη χώρα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ο Κυανούς Σταυρός αντιμετώπισε ήδη το πρώτο περιστατικό, που αφορούσε σε Ουκρανή πρόσφυγα με κάταγμα στο χέρι, ενώ η “Γένεσις” προσφέρει τις υπηρεσίες της σε έγκυο από την Ουκρανία, που αναμένεται να γεννήσει σε λίγες εβδομάδες.

Ο Όμιλος Euromedica με υψηλού επιπέδου ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος συνεχώς αναβαθμίζεται και με μία πλειάδα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παρέχει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών, από τη διάγνωση ως τη νοσηλεία και την αποκατάσταση. Με γνώμονα τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς αλλά και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ο Όμιλος Euromedica δίνει ενεργά το παρών για την περίθαλψη των Ουκρανών προσφύγων πολέμου, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του κατά το χρονικό διάστημα της κρίσης σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Ερυθρό Σταυρό και το Προξενείο της Ουκρανίας.

H ψηφιοποίηση καταλύτης για τη βελτίωση της ισότητας στην υγεία

«Τι μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στο θέμα της υγείας; Πως θα αναπτύξουμε την ψηφιακή τεχνολογία για να βελτιώσει και όχι να επιδεινώσει τη δικαιοσύνη στην υγεία;».
Τα ερωτήματα έθεσε η Έφη Βαγενά, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης των τεχνολογιών στα εθνικά μας συστήματα έτσι ώστε να βελτιωθεί η ισότητα στην υγεία. Η κυρία Βαγενά αναφέρθηκε στην ένδεια των ιατρικών δομένων, στο εύρος των εφαρμογών για την υγεία ή την ευεξία, στην ανάγκη τήρησης προτύπων στην Ευρώπη και το πως θα ενσωματωθούν αυτές οι τεχνολογίες στα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Ο Λεονάρντο Θερβέρα Νάβας, Διευθυντής της Αρχής Επιτήρησης για την προστασία δεδομένων στην Ευρώπη τόνισε από τη μεριά του πως «η προστασία των δεδομένων δεν θα πρέπει να θεωρείται εμπόδιο. Είναι σαν να λέμε πως η ασφάλεια είναι εμπόδιο για τις αερομεταφορές. Χωρίς προστασία δεδομένων δεν υπάρχει ψηφιακή υγεία. Δεν θα πρέπει όμως να το παρακάνουμε. Θα πρέπει να είμαι λογικοί και όχι δογματικοί. Υπάρχει έρευνα που αφορά το δημόσιο καλό, υπάρχει έρευνα που αφορά το κέρδος. Εμείς παρέχουμε υπηρεσίες στους νομοθέτες σχετικά με την προστασία δεδομένων kαι έχουμε σημειώσει προστασία στον νομοθετικό τομέα για την προστασία της ιδιωτικότητας».

Ο Κώστας Σαριδάκης, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Collaborate Healthcare ανέφερε πως «θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες της ψυχικής υγείας. Υπάρχουν εφαρμογές υγείας αλλά δουλεύουν ανεξάρτητα και μεμονωμένα. Υπάρχουν τεράστιοι περιορισμοί λόγω των κανονισμών των εθνών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε τα θέματα των δεδομένων. Τα θέματα της ιδιωτικότητας είναι πολύ σημαντικά αλλά δεν θα πρέπει να μας εμποδίζουν. Ο κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι εδώ πιο αυστηρός από ότι στην Κίνα ή στις ΗΠΑ».

Ο Δημήτρης Νίκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει. Διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πως έχουμε υγειονομική περίθαλψη on demand. Δεν έχουμε ουρές ασθενών. Βρισκόμαστε στην αρχή του ταξιδιού και θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη διαδρομή μας έτσι ώστε να είμαστε όλοι προστατευμένοι, να είναι προστατευμένοι οι ασθενείς».

FAMAR: Έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως 45 εκατ. ευρώ

H FAMAR Α.Β.Ε., κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης, παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων (CDMO) στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου των CDMOs στην Ευρώπη, προχωράει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 45 εκατ. ευρώ.

Η «Τράπεζα Κύπρου» θα είναι συντονιστής της έκδοσης, αρχικός ομολογιούχος και εκπρόσωπος των ομολογιούχων.

Η FAMAR έχει στόχο να αξιοποιήσει την οικονομική ενίσχυση που θα λάβει μέσα από το εν λόγω ομολογιακό δάνειο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του επενδυτικού της πλάνου για τη βελτίωση όλων των τομέων δραστηριοποίησης της, την εστίαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων Research and Development και παραγωγής, καθώς και την ενίσχυση της ESG στρατηγικής της.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Νικόλα Παπαπολίτη, Προέδρου του Δ.Σ. της FAMAR  Α.Β.Ε., «Η απόφασή μας αυτή αποδεικνύει την προσήλωσή μας στην ανάπτυξη της FAMAR που έχει ως σκοπό να καταστεί η νέα FAMAR μία ηγέτιδα δύναμη στην Ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων. Τα πρόσφατα οικονομικά μας αποτελέσματα  και η έκδοση του ομολογιακού δανείου έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η νέα FAMAR ενισχύει τη θέση της στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά έχοντας την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος και εκτός Ελλάδας.»

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Σάββα Λιασσή, Προέδρου του Δ.Σ. της Elements Capital Management, βασικού μετόχου του Ομίλου FAMAR: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την μεγάλη εξέλιξη της νέας FAMAR η οποία πλέον είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των CDMOs στην Ευρώπη. Η συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων της νέας FAMAR και στην επέκταση της σε νέους τομείς και αγορές.»

Η ECM Partners είναι μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα την Σλοβενία και γραφεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία που διαχειρίζεται κεφάλαια θεσμικών επενδυτών.

Eνημερωτική εκδήλωση: “Ζώντας με Πάρκινσον, από την διάγνωση στην θεραπεία”

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για το Πάρκινσον 2022, το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ σε συνεργασία με το σωματείο ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Παρκινσον, διοργανώνει την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 στις 15:00 ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο “Ζώντας με Πάρκινσον, από την διάγνωση στην θεραπεία”. Η εκδήλωση εστιάζει στην ανάγκη των ασθενών και των οικογενειών τους για πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Το διαδικτυακό σεμινάριο της 11ης Απριλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του σωματείου ΕΠΙΟΝΗ Σπύρος Ζορμπάς και η πρόεδρος του σωματείου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν  Φωτεινή Σκόνδρα.

Μέσω σύντομων παρεμβάσεων ειδικοί θα αναφερθούν στη νόσο της Πάρκινσον καθώς και στην καθημερινότητα και την αντιμετώπιση των ατόμων με την συγκεκριμένη νόσο. Θα συμμετέχουν ο κ. Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής Νευρολογίας & Νευροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ – Διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νόσων, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος θα μιλήσει για την νεότερη προσφορά της επιστήμης στην νόσο του Πάρκινσον και αναλυτικότερα σε έρευνες και φαρμακευτικές αγωγές. Στη συνέχεια, θα έχει τον λόγο η κ. Χρύσα Χρυσοβιτσάνου, Προϊσταμένη του Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, σχετικά με την διαχείριση της καθημερινότητας, δίνοντας πρακτικές συμβουλές διαχείρισης της νόσου. Επίσης, ο κ. Μάρκος Ζαχαρής, Προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Αιγινητείου Νοσοκομείου, θα μιλήσει για την βοήθεια της πολιτείας και πιο συγκεκριμένα για δικαιώματα και παροχές της πολιτείας. Επιπρόσθετα, ο κ. Ζήκος Κέντρος, Φυσίατρος και Διευθυντής τμήματος αποκατάστασης «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center», θα αναφερθεί σε συμπληρωματικές φυσικές θεραπείες της νόσου.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς Parkinson Madrid, Serbian Brain Council και Belgian Brain Council στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ E-Care4PD. (https://twitter.com/e_care4pd)  (Exchanging good practices in e-health care for adults with Parkinson’s and their family caregivers in Europe).

Το Webinar της 11.4.2022 γίνεται με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: www.psychologynow.gr;  https://healthdaily.gr  και https://www.iatronet.gr/

Δωρεάν εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_L-zAluEFTbOlmumSlew-SQ

Πρόγραμμα Webinar 11.4.2022

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ηγεσία, Καινοτομία & Πολιτικές Αξίας στην Υγεία»

Το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) (ΦΕΚ 4061 τ.Β’/22-9-2020 επανίδρυσης) που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ), στο γνωστικό αντικείμενο: «Ηγεσία, Καινοτομία και Πολιτικές Αξίας στην Υγεία» (M.Sc. in Leadership Innovation, and Value Based Health Policies), με Ειδίκευση:

1. Λήψη αποφάσεων και σχεδιασμός πολιτικών υγείας
(Decision making and health policy planning) ή

2. Έρευνα και αξιολόγηση καινοτομίας και πολιτικών υγείας
(Research and evaluation of innovation and policy in health care).

Γενικές Πληροφορίες
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, έχει ως αντικείμενο τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση πάνω στα ζητήματα της Ηγεσίας, της Καινοτομίας και των Πολιτικών Αξίας στην Υγεία, άξονες στους οποίους δίνεται έμφαση διεθνώς.
Η διεπιστημονική εκπαίδευση, η οποία θα παρέχεται από το ΠΜΣ, θα καλύπτει ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων, στοχεύοντας στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχεδιασμού αναπτυξιακών στρατηγικών, διοίκησης, οργάνωσης, οικονομικής ανάλυσης και χάραξης πολιτικών υγείας και δημόσιας υγείας, αλλά και στην καλλιέργεια ηγετικών δεξιοτήτων ικανών να προωθούν θετικές στάσεις απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις στρατηγικού σχεδιασμού και διοίκησης φορέων και οργανισμών, ειδικά σε σχέση με την προώθηση της καινοτομίας και των πολιτικών αξίας στην υγεία και τις υπηρεσίες υγείας.
Το συγκεκριμένο ΠΜΣ απευθύνεται κυρίως σε όσους είναι ή στοχεύουν να γίνουν ανώτερα στελέχη διοίκησης δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ερευνητικών κέντρων και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις στο εν λόγω πεδίο, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας και δημόσιας υγείας.

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, ειδικότερα, δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα διδασκαλίας και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο αφιερωμένο στην εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας (ΔΕ), τα οποία οδηγούν συνολικά στην απόκτηση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων (ECTS). Το πρόγραμμα είναι δομημένο με τρόπο που επιτρέπει τη μερική φοίτηση. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ είναι έξι (6) εξάμηνα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ποσοστό 35% όπως αυτό, εκάστοτε ισχύει, αφορά σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στο ΠΜΣ Ηγεσία, Καινοτομία και Πολιτικές Αξίας στην Υγεία γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ΤΕΙ, σχετικών με επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας, Υγείας, Βιολογικές και Θετικές επιστήμες, επιστήμες της Γης και του Περιβάλλοντος, Κοινωνικές, Ανθρωπιστικές και Πολιτικές επιστήμες, της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται στους σαράντα (40).

Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 3.000 € (τρεις χιλιάδες ευρώ) και επιμερίζονται σε τέσσερις δόσεις των 750 € (επτακοσίων πενήντα ευρώ). Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την εγγραφή στο ΠΜΣ. Οι υπόλοιπες τρεις (3) δόσεις καταβάλλονται έως το τέλος του πρώτου μήνα κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Σε περίπτωση αναμονής για λήψη υποτροφίας και απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης, ο/η υποψήφιος/α μπορεί να μην καταβάλει τέλη φοίτησης, μέχρι την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης.

Διαδικασία & Χρονοδιάγραμμα Αιτήσεων Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποψηφιότητας, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σε δύο κύκλους:
Α) 1ος κύκλος: από 01/05/2022 έως και 30/06/2022
Β) 2ος κύκλος: από 01/09/2022 έως και 18/09/2022

Ειδικότερα υποβάλλονται:
1) Ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητας στο ΠΜΣ (https://healthleader.uniwa.gr/admission-form/)
2) Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ΑΕΙ ή πρώην ΤΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Εάν ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται η επίσημη μετάφρασή του και πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος σπουδών, αλλά εκκρεμεί η ορκωμοσία, κατατίθεται πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ολοκλήρωση πρώτου κύκλου σπουδών και τον βαθμό πτυχίου. Ο/Η υποψήφιος/α που γίνει δεκτός/ή υποχρεούται να καταθέσει το Πτυχίο κατά την εγγραφή του, στο ΠΜΣ τον Σεπτέμβριο.
3) Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου (ΜΟΝΟ στην περίπτωση που ο βαθμός πτυχίου (αριθμητικά) δεν αναγράφεται στο Αντίγραφο πτυχίου).
4) Ένα από τα αποδεικτικά γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως ορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ή TOEFL, ή GMAT ή GRE. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν κατέχουν τα σχετικά αποδεικτικά, η επάρκεια για τις ανάγκες του ΠΜΣ στην Αγγλική γλώσσα θα αξιολογηθεί την ημέρα της συνέντευξης.
5) Βιογραφικό Σημείωμα, βάσει υποδείγματος (https://healthleader.uniwa.gr).
6) Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
7) Μία πρόσφατη φωτογραφία. Σε περίπτωση επιλογής του/της υποψηφίου/ας, προσκομίζονται δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες αναγράφεται το ονοματεπώνυμό του/της.
8) Δύο (2) συστατικές επιστολές από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους από τον ακαδημαϊκό ή τον επαγγελματικό χώρο, βάσει υποδείγματος (https://healthleader.uniwa.gr). Οι συστατικές επιστολές θα αποσταλούν απευθείας από τον συντάκτη τους, ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected]
9) Οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο στοιχείο (αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας, επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες, διακρίσεις, υποτροφίες, σεμινάρια, μεταπτυχιακοί τίτλοι, κ.λπ. (αν υπάρχουν), το οποίο οι υποψήφιοι/ες θεωρούν ότι θα βοηθήσει, τα μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων στην τελική κρίση τους.

Αξιολόγηση Υποψηφίων
Η επιλογή των εισακτέων γίνεται σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού του ΠΜΣ (ΦΕΚ 5170 τ.Β’/23-11-2020).
Για την επιλογή συνεκτιμώνται τα παραπάνω δικαιολογητικά και η συνέντευξη του/της υποψήφιου/ας, ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφίων (https://healthleader.uniwa.gr).
Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν:
Για τον 1ο κύκλο: κατά το χρονικό διάστημα 04-08/7/2022
Για τον 2ο κύκλο: κατά το χρονικό διάστημα 20-23/09/2022

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες διεξαγωγής των συνεντεύξεων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ (https://healthleader.uniwa.gr)

Επικοινωνία – Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκέπτονται, την ιστοσελίδα του ΠΜΣ (https://healthleader.uniwa.gr), ή να απευθύνονται στη Γραμματεία του ΠΜΣ, καθημερινά από 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ., στο 213-2010208 ή μέσω email στη διεύθυνση: [email protected], υπόψη κας Σταθάκη Χριστίνας.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΜΣ
Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών

«Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών, που θα είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη υγείας για όλους, παντού, τώρα και για τις μελλοντικές γενιές», τονίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. «Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις ώστε να διακοπεί ο κύκλος των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, καθώς και διαρκής και στοχευμένη ενημέρωση και παροχή κινήτρων στα άτομα, για να κάνουν υγιείς επιλογές και να αλλάξουν ευρύτερα τον τρόπο ζωής τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΕ, με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την πρόληψη υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, πραγματοποιεί σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, ευαισθητοποιεί τους πολίτες για προαθλητικό έλεγχο, διενεργεί δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους, προωθεί την εφαρμογή app για υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου με το ελληνικό SCORE, που δημιούργησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές (KARDIAHF, ThessHF) για την καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά. Ταυτόχρονα, δίνει έμφαση και στις μικρές ηλικίες για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Σχολείων για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς κάθε χρόνο. Τέλος -με κάθε ευκαιρία- λειτουργεί γνωμοδοτικά στην πολιτεία για κρίσιμα θέματα πολιτικής υγείας και για τη δημιουργία των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού δεν υπάρχει πλέον

Πρώην εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) δεν υπάρχει πλέον και η όποια νέα πορεία της δομής με την επωνυμία Μητροπολιτικό Κοινωνικό ιατρείο Ελλάδας δεν συνεπάγεται συνέχιση των αρχών λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Επισημαίνουν  ότι δεν έχουν καμία συμμετοχή, αφού η νέα δομή λειτουργεί εκτός του αυστηρού πλαισίου που δημιουργήθηκε με μεγάλο κόπο, προσπάθεια και αγώνες.  «Οποιασδήποτε συσχετισμός αυτής της δομής με το Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού είναι απλά εσκεμμένος αποπροσανατολισμός», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλύοντας τους λόγους για αυτή τη δήλωσή τους αναφέρουν ότι το ΜΚΙΕ είχε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας :

1) Δεν δέχεται χρηματικές δωρεές από κανέναν.

2) Δεν επιτρέπει την παραμικρή κομματική εμπλοκή εντός της λειτουργίας του ή στις δραστηριότητες του.

3) Δεν διαφημίζει κανέναν για την όποια δωρεά κάνει.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους πυλώνες :

– Δέχεται δωρεές μόνο σε είδος ή υπηρεσίες.

– Δεν αφήνει κανένα κόμμα ή παράταξη να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα της δουλειάς των 200 εθελοντών του

– Όλοι οι δωρητές, πολίτες, εταιρίες, οργανώσεις κλπ. βοηθάνε το ΜΚΙΕ με τον μοναδικό όρο ότι το ίδιο το ιατρείο δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να τους διαφημίσει. Οι μοναδικές αναφορές σε ανακοινώσεις μας σε φυσικά πρόσωπα ή οργανώσεις έχουν να κάνουν με την δημόσια φύση της λειτουργίας τους ή το δημόσιο καλό.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, όσοι έχουν ενεργό ρόλο αυτούς τους μήνες που ουσιαστικά ήταν μία πίστωση χρόνου για βελτίωση και επανακαθορισμό νέων στόχων, αρκέστηκαν σε απλή διαχείριση , υπεροψία, αλαζονεία και καμία δράση, δημιουργώντας μάλιστα θέματα ακόμη και σε δράσεις που άλλοι εθελοντές πρότειναν και υλοποιήθηκαν επιτυχώς , όπως η βοήθεια στην Ουκρανία.

«Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα τοξικό. Είναι γεγονός ότι δεν μας ευχαριστεί αυτή η κατάσταση και αρκετοί από εμάς προσπαθήσαμε αρκετές φορές στο παρελθόν να  διορθώσουμε τις παρεκκλίσεις, αλλά όπως προκύπτει, δεν το καταφέραμε ουσιαστικά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι  η  αγωνιστικότητα είναι ο μόνος δρόμος για την εξέλιξη και όχι απλά η διαχείριση των αναγκών.  Ουδέποτε βολευτήκαμε  πίσω από μια δομή απλά για να υπάρχουμε,  ούτε όμως και για να ευτελίζουμε ότι χτίστηκε από πολλούς εθελοντές που δούλεψαν σκληρά, πίστεψαν το στόχο και τον υπηρέτησαν άδολα. Σε όλους αυτούς δεν αξίζει η φθορά του ονείρου», καταλήγει η ανακοίνωση.