Έφυγε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος

Απεβίωσε ο γνωστός καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό, έχοντας νοσήσει σοβαρά από κορονοϊό. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος, λόγω της εν γένει βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του.

Ο Ιωάννης Κυριόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε ιατρική και επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική και τα Οικονομικά της Υγείας. Από το 1985 είναι Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας. Tον Σεπτέμβριο του 2011 εκλέχτηκε για τέταρτη φορά Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και στη συνέχεια Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει διατελέσει Σύμβουλος και Εμπειρογνώμων Διεθνών Οργανισμών και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από διεθνείς οργανισμούς και ξένα Πανεπιστήμια.

Ελάχιστες ημέρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατός του, ο Γιάννης Κυριόπουλος είχε παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις, μια στη Βάσω Κατέρου για τον οδηγό «Δράσεις Συλλόγων Ασθενών» και μια στη Νέλλη Καψή για το περιοδικό «Hellenic Medical Review». Οι συνεντεύξεις αυτές  θα δημοσιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα στα παραπάνω έντυπα.

Η οικογένεια του Health Daily και της Boussias εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απώλεια του καθηγητή.

Χρόνια και ύπουλη νόσος η οστεοπόρωση

Να παρακινήσει τους ασθενείς να ασχοληθούν πιο εντατικά με την υγεία τους, καθώς τα δύο χρόνια της πανδημίας δεν συνέβαλαν σε αυτό, είχε στόχο το 14ο ετήσιο ενημερωτικό Συνέδριο Σκελετικής Υγείας του συλλόγου «Πεταλούδα» που για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης , την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, υλοποιήθηκαν ομιλίες που κάλυψαν θεματικές ενότητες όπως: Άσκηση και Σκελετική Υγεία με ζωντανή συμμετοχή του κοινού, Φάκελος Οστεοπενία, Οστεοπόρωση, Βιταμίνη D, Διατροφή και Οστεοπόρωση, Ινομυαλγία, Οστεοαρθρίτιδα κ.α. Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε ασθενείς, ιατρούς και εκπροσώπους της πολιτείας, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την οστεοπόρωση. Ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «η οστεοπόρωση και τα κατάγματα που την ακολουθούν αποτελούν, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για το κράτος. Οι ασθενείς ανυπομονούν για νέες θεραπευτικές επιλογές και στήριξη της υγείας τους».

Ο Πολυζώης Μάκρας, Ενδοκρινολόγος στο 251ο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, υπογράμμισε την σοβαρότητα της οστεοπόρωσης λέγοντας: «Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια και ύπουλη νόσος που δυστυχώς έχει σαν πρώτο σύμπτωμα το κάταγμα, κάτι το οποίο έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον ασθενή. Το κενό που υπάρχει στις θεραπευτικές επιλογές για αυτούς τους ασθενείς καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης». Εκπροσωπώντας τους ασθενείς ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κος Νικόλαος Δέδες δήλωσε ότι: «Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποστηρίζει τις νέες καινοτόμες θεραπείες. Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση με μεγάλη συνοσηρότητα και οι ασθενείς συνήθως αντιλαμβάνονται ότι νοσούν αφότου έχουν πάθει το πρώτο κάταγμα».

Τέλος, η κα Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου «Πεταλούδα» επεσήμανε πως «από τις μελέτες μας οι ασθενείς με οστεοπόρωση και οστεοπενία στην Ελλάδα ξεπερνούν σήμερα τους 1.000.000 ασθενείς, δυστυχώς με αυξανόμενη τάση και χαμηλότερα ηλικιακά όρια. Δυστυχώς η πανδημία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους ασθενείς, καθώς και οι πιο τυπικοί δεν φρόντισαν την υγεία τους και σταμάτησαν να επισκέπτονται τον γιατρό τους».

Π.Ο.Υ. : Ξεπέρασαν τις 100 οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανακοίνωσε περισσότερες από 100 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις  υγειονομικής περίθαλψης από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία , γεγονός που έχει το θλιβερό απολογισμό 73 θανάτων και 51 τραυματισμών. Ειδικότερα, οι επιθέσεις ήταν μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης 103, εκ των οποίων οι 89 επηρέασαν τις εγκαταστάσεις υγείας και οι 13 τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και κάλεσε ακόμα μια φορά τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε, από τον χώρο συλλογής και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοηθείας στο Λβιβ  στη δυτική Ουκρανία δήλωσε ότι είναι μια τραγική ειρωνεία που καταγράφεται αυτό το ορόσημο με περισσότερες από 100 επιθέσεις στις υγειονομικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Υπογράμμισε δε, ότι ο Οργανισμός εργάζεται συστηματικά για να εξασφαλιστεί η μεταφορά υγειονομικών και ιατρικών προμηθειών σε σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι επιθέσεις στην Υγεία δυσκολεύουν πολύ αυτή την προσπάθεια.

Susanne Kohout: Έρευνα & Ανάπτυξη, Big Data και συνεργασίες

Στους τρεις πυλώνες που σχετίζονται με την υγεία και στους οποίους η Novartis επικεντρώνει την καινοτομία, αναφέρθηκε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, Susanne Kohout, στην ομιλία της στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αναλυτικότερα, υπογράμμισε ότι «ο πρώτος πυλώνας στον οποίο καινοτομούμε είναι o βασικός μας πυρήνας, η έρευνα και η ανάπτυξη θεραπειών». πρόσθεσε δε ότι είναι ευθύνη όλων των συμμετόχων της υγείας να συμβάλλουν στο να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι σε καινοτόμες θεραπείες και η Novartis είναι εδώ για να δώσει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την κ Kohout, η Novartis αξιοποιεί την καινοτομία της και στον τομέα των δεδομένων και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα Big Data είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να κατανοήσουμε, να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε την ιατρική φροντίδα. Η Ελλάδα χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Ως τρίτο πυλώνα της Novartis που σχετίζεται με την καινοτομία, η κ Kohout ανέφερε τα εμπορικά μοντέλα και τις συνεργασίες. «Υπάρχουν ήδη κάποια ισχυρά στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα ένα μοναδικό τοπίο για καινοτόμες λύσεις στη διαχείριση ασθενειών, με νούμερο ένα το Εθνικό Σχέδιο Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση τεράστιων προβλημάτων υγείας είναι τα μοντέλα υγείας του πληθυσμού, που χρησιμοποιούνται ήδη από τη Novartis σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών», σημείωσε.

Θετικός προγνωστικός παράγοντας η εμφάνιση ενδοκρινοπαθειών σε ογκολογικούς ασθενείς

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Oncology, οι Καθηγητές και Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Λίνα Πάσχου, Μιχάλης Λιόντος, Ευάγγελος Ελευθεράκης, Κατερίνα Στεφανάκη, Χρήστος Μάρκελλος, Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Φλώρα Ζαγουρή, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) διερεύνησαν τη συσχέτιση της εμφάνισης ενδοκρινικών επιπλοκών μετά από ανοσοθεραπεία με ICIs με την πρόοδο νόσου (progression free survival, PFS) και τη συνολική επιβίωση (overall survival, OS) σε μια μεγάλη ομάδα ογκολογικών ασθενών.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο για να καταστρέφει το «ξένο»: βακτήρια, ιούς, μύκητες, αλλά και καρκινικά κύτταρα που μπορεί να δημιουργούνται στο σώμα. Η ανοσιακή απάντηση έχει και σημεία ελέγχου (immune checkpoints), ώστε φυσιολογικά να αυτοπεριορίζεται. Οι immune checkpoint inhibitors (ICIs) ή αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος είναι νέα φάρμακα τα οποία όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική του καρκίνου.

Δρουν σε συγκεκριμένα μόρια, όπως στο cytotoxic T-lymphocyte-associated protein 4 (CTLA-4), στο programmed death 1 (PD-1) ή στο συνδέτη του (ligand, PD-L1), επιτείνοντας την ανοσιακή απάντηση κατά των καρκινικών κυττάρων. Δεδομένου όμως ότι αυτά τα σημεία ελέγχου είναι κρίσιμα για την ανοσολογική ανοχή, τέτοιες ανοσοθεραπείες μπορούν να προκαλέσουν και αυτοάνοσες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και διάφορες ενδοκρινικές αυτοάνοσες επιπλοκές, όπως υποφυσίτιδα, θυρεοειδίτιδα και σακχαρώδης διαβήτης.

Συνολικά, μελετήθηκαν 351 ασθενείς, 248 άνδρες (70,7%) και 103 γυναίκες (29,3%). Η διάμεση ηλικία ήταν τα 66 έτη. Οι ασθενείς είχαν διάφορους τύπους καρκίνου, συγκεκριμένα καρκίνο ουροδόχου κύστης (131, 37,3%), καρκίνο νεφρού (89, 25,4%), καρκίνο πνεύμονα (74, 21,1%), καρκίνο ωοθηκών (22, 6,3%) και άλλους τύπους καρκίνου ( 35, 10%). Η πλειοψηφία (314, 89,4%) ταξινομήθηκε ως στάδιο IV, ενώ το 10,6% (37) ταξινομήθηκε ως στάδιο III. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς έλαβαν ανοσοθεραπεία με αντι-PD1 παράγοντες (262, 74,6%) και οι υπόλοιποι με αντι-PD-L1 παράγοντες (89, 25,4%). Οι υπολογισμοί Kaplan-Meier χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν και να απεικονίσουν την επίδραση διαφόρων μεταβλητών στην OS και PFS. Η εκτίμηση της προγνωστικής αξίας πολλών μεταβλητών έγινε με μοντέλα παλινδρόμησης Cox.

Συνολικά, 68 (19,4%) ασθενείς παρουσίασαν ενδοκρινική επιπλοκή μετά από ανοσοθεραπεία με ICIs. Συγκεκριμένα, 66 (18,8%) είχαν θυρεοειδίτιδα, 1 ασθενής παρουσίασε υποφυσίτιδα (0,3%) και 1 ασθενής είχε συνδυασμό θυρεοειδίτιδας και υποφυσίτιδας (0,3%). Οι ασθενείς με ενδοκρινική επιπλοκή είχαν mPFS 15 μηνών (95% CI 11,0-18,9 μήνες), ενώ σε αυτούς χωρίς ενδοκρινική επιπλοκή η mPFS ήταν 7 μήνες (95% CI 6,1-7,9 μήνες, p<0,001). Ομοίως, η διάμεση OS (mOS) ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα ασθενών χωρίς ενδοκρινικές επιπλοκές, συγκεκριμένα 51 μήνες (95% CI 39,3-62,7 μήνες). Αυτά τα αποτελέσματα διατήρησαν τη σημασία τους ως προς τη μεγαλύτερη PFS (1.812, 95% CI 1.270-2.586) και OS (1.805, 95% CI 1.088-2.994) μετά από πολυπαραγοντική ανάλυση. Συμπερασματικά, η νέα αυτή μελέτη κατέδειξε ότι η εμφάνιση ενδοκρινοπαθειών μετά από ανοσοθεραπεία με ICIs αποτελεί θετικό προγνωστικό παράγοντα.

Υποβολή προτάσεων στο ελληνικό σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τον τομέα της υγείας

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Ελληνικό Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – ΣΕΚΕΕ (Important Project of Common European Interest – IPCEI) για τον τομέα της Υγείας. Όπως τόνισε, η συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω πρωτοβουλία, θα ξεκλειδώσει επιπλέον επενδύσεις για τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στην υλοποίηση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται να οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με Ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε την επενδυτική δυναμική που σημειώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία τρία χρόνια αναφέροντας ταυτόχρονα την ανάγκη ύπαρξης ευέλικτων κανόνων κρατικών ενισχύσεων που θα καταστήσουν τη φαρμακευτική βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο γενικός διευθυντής της ένωσης ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών -Medicines for Europe, Adrian Van den Hoven, την ανάγκη επαναπατρισμού της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση και διασφάλιση των φαρμακευτικών αλυσίδων εφοδιασμού, με αποτέλεσμα την επάρκεια των φαρμάκων.

O αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης φαρμάκων μέσω της υιοθέτησης κεντρικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως π.χ. το κριτήριο της οικονομικά συμφερότερης προσφοράς (MEAT criteria) στην περίπτωση των κεντρικών προμηθειών φαρμάκων. Ο κ. Δέμος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του κριτηρίου των επενδύσεων του κλάδου οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ευρωπαϊκή οικονομία, διασφαλίζουν την επάρκεια της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και εγγυώνται την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ευρωπαίων ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν π.χ. να αξιολογούνται ευνοϊκότερα οι παραγωγοί που είναι σε θέση να παράγουν τόσο την πρώτη ύλη όσο και τελικό φαρμακευτικό προϊόν εντός του εδάφους της ΕΕ. Κλείνοντας, τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1.2 έως 1,5δις ευρώ που υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς και στο ελληνικό φάρμακο.

Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των αναγκών των ελλήνων ασθενών με τις απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες, η διατήρηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων από την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου και η αύξηση της απασχόλησης. Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν κίνητρα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος αποτελώντας τον βασικό παράγοντα για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων της Ευρώπης.

Οι επενδύσεις του κλάδου θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την κάλυψη και προσβασιμότητα σε ποιοτικά και οικονομικά φάρμακα για Έλληνες και Ευρωπαίους ασθενείς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε στα αναμενόμενα οφέλη για τους ασθενείς, τα οποία θα προκύψουν από τις επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου.

Έλεγχος της υγείας μέσω της τροφής

«Οι καταναλωτές θέλουν να έχουν τον έλεγχο της υγείας τους μέσω της τροφής, ενώ οι νεότερες γενιές και ειδικά η “Γενιά Ζ” αναζητά υγιεινούς τρόπους ζωής και έναν υγιή πλανήτη», ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τις προκλήσεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες τροφίμων, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού φόρουμ των Δελφών, ο Joshua Anthony, Founder and CEO, Nlumn.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Joshua Anthony κυρίαρχα ζητούμενα παγκοσμίως είναι η διατροφική επάρκεια, η καθαρότητα, όπως επίσης η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξατομικευμένη διατροφή χαρακτηρίζοντάς την ως «συναρπαστική», καθώς με τη βοήθεια της βιολογίας και της τεχνολογίας μπορούμε να μετρούμε βιοδείκτες και έτσι να αποφασίζουμε τι και πόσο να τρώμε. «Μία προσωποποιημένη προσέγγιση ίσως δημιουργήσει την τάση να αλλάξει την συμπεριφορά των καταναλωτών προκειμένου να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές για την υγεία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απ΄ την πλευρά του ο Ryan Dowdy, Science & Technology Analysis Manager, Good Food Institute, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε εν μέσω μίας νέας μετάβασης του διατροφικού συστήματός μας, καθώς τρέχουμε προς 10 δισεκατομμύρια κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό κα πρέπει να προωθήσουμε νέες τροφές που δεν επιβαρύνουν κλιματικά τον πλανήτη».

Ο κ. Dowdy, αναφέρθηκε σε τρεις άξονες για την διατροφική επιλογή: «Γεύση, ευκολία και τιμή. Είναι δύσκολο να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά. Το απλά να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο να φάει διαφορετικά δεν έχει δουλέψει. Πρέπει να μπορούμε να τους δώσουμε πραγματικές λύσεις έτσι ώστε ο κόσμος να αγοράσει νέα προϊόντα πιο εύκολα, καθώς με τις βιώσιμες πρωτεΐνες μπορείς να έχεις περισσότερες βιταμίνες και λιγότερες αλλεργίες».

Αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το επενδυτικό πλάνο της Pharmathen

Την ενίσχυση με επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ στο επενδυτικό πρόγραμμα της Pharmathen, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ήδη σε εξέλιξη για την πενταετία 2022-2026, ανακοίνωσαν οι Charles Dallara, Chairman of the Board, Partners Group USA, Thomas Werner, President of the Supervisory BoD, Pharmathen και Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Pharmathen, μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης και ηγέτιδα στον τομέα των σύνθετων ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI), διαθέτει τους νέους πόρους των 50 εκατομμυρίων στη δημιουργία ενός νέου hub καινοτομίας στην Αττική που θα ολοκληρωθεί το 2025. H επένδυση θα αξιοποιήσει την εμπειρία της Pharmathen σε ενέσιμα προϊόντα παρατεταμένης αποδέσμευσης καθώς και τεχνολογίες οφθαλμικών προϊόντων, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας στη φαρμακευτική αγορά διεθνώς, και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας.

Ο σχεδιασμός της κατασκευής και λειτουργίας της νέας μονάδας της Pharmathen γίνεται με γνώμονα τις αυστηρές προδιαγραφές του EΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και του FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων). Η Pharmathen διαθέτει ήδη δύο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες στην Παλλήνη Αττικής και στις Σάπες Ροδόπης και αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα ιδιωτικών επενδύσεων σε Ερεύνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Πιστή στην υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου, μέρος του οποίου αποτέλεσαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν κατά την πενταετία 2015-2021 δημιουργώντας 450 νέες θέσεις εργασίας, η Pharmathen σχεδιάζει να προσφέρει συνολικά 700 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία.

Ο Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen, δήλωσε σχετικά: «Η αύξηση του επενδυτικού μας πλάνου κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη της διοίκησης και των μετόχων της εταιρείας στο εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παραγωγή καινοτομίας που εξάγεται, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα. Μαζί με την ομάδα των 1.200 εργαζομένων μας, δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο μας εαυτό για να βελτιώνουμε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Φαρμακεία: Αύξηση 77,1% στις πωλήσεις φαρμάκων αναπνευστικού

Αύξηση 77,1% σημειώνουν οι πωλήσεις φαρμάκων για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος την περίοδο 21/03/22-27/03/22, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 22/03/21 – 28/03/21 είναι:
·         Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 77,1% (+330,3 χιλ.τμχ.)
·         Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 125,8% (+320,7 χιλ.τμχ.)
·         Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά 24% (-38,6 χιλ.τμχ.)
·         Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 65,3 % (+4,1 χιλ.τμχ.)

Παράλληλα, την περίοδο 21/03/22-27/03/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (22/03/21-28/03/21) ως εξής:
·         Φάρμακα: +6,2% (+432,8 χιλ.τμχ.)
·         Προϊόντα OTC: +22,8% (+402,3 χιλ.τμχ.)
·         Καλλυντικά: -14,7% (-107 χιλ.τμχ.)
·         Προϊόντα διατροφής: +6,7% (+4,6 χιλ.τμχ.)
·         Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +99% (+411,7 χιλ.τμχ.)
·         Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +386,9% (+321,9 χιλ.τμχ.)
Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

ΠΕΦ Professional Development: Πλατφόρμα επαγγελματικής εξέλιξης

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας προχωράει στη δημιουργία της νέας πλατφόρμας επαγγελματικής εξέλιξης «ΠΕΦ Professional Development», σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου της Φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος του εκπαιδευτικού πυλώνα της ΠΕΦ είναι να προσφέρει σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες, κίνητρα και έμπνευση σε νέους επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Μέσω του Προγράμματος θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την επόμενη θέση εργασίας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε έναν από τους  πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε εξέλιξη.

Η αρχή θα γίνει με την υλοποίηση δύο διακριτών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα γνωστικά αντικείμενα του Regulatory Affairs και του Quality Assurance,  με ημερομηνίες έναρξης τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, και απευθύνονται σε επιστήμονες, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή και μεταπτυχιακών σπουδών των τμημάτων Φαρμακευτικής, Χημείας, Βιολογίας και Χημικών Μηχανικών.

Μέσα από θεωρητικά μαθήματα και βιωματικά workshop διάρκειας 8 εβδομάδων,  το Πρόγραμμα Regulatory Affairs θα εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό κανονιστικό σύστημα αδειοδότησης κυκλοφορίας και ασφάλειας των φαρμάκων και στη σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακα εγκρίνονται και κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι το κομμάτι αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας σε ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Αντίστοιχα, και το Πρόγραμμα Quality Assurance, διάρκειας 10 εβδομάδων, θα εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στη Διασφάλιση Ποιότητας, καλύπτοντας το σύνολο των ρυθμίσεων που γίνονται με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι της ποιότητας που απαιτείται για την προβλεπόμενη χρήση τους.

Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων  θα δοθεί πιστοποίηση παρακολούθησης από τον  Φορέα TUV HELLAS.