Θάνος Πλεύρης: Σκέψεις για διαγραφή προστίμων όσων εμβολιαστούν

Υπάρχουν σκέψεις για διαγραφή των προστίμων σε όσους εμβολιαστούν ακόμα και τώρα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

Χθες Τετάρτη, ο κ Πλεύρης ανακοίνωσε την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης από την 1ηΜαΐου έως 31 Αυγούστου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά την επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν. Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης ότι η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει μέχρι και το τέλος Μαΐου, ωστόσο, δεν καταργείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Στα σχολεία από τις 3 Μαΐου, οι μαθητές  δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους  από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα . Επιπλέον, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επιτρέπεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% μέτρο που επίσης θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η καινοτομία κλειδί για την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας

Οι δυνατότητες της επιστημονικής κοινότητας και της εγχώριας αγοράς ως προς την καινοτομία αναδείχθηκαν μέσα από τις σημαντικές ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις έγκριτων εκπροσώπων της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, κατά τις εργασίες του 6th Health Innovation Conference, το οποίο διεξήχθη υβριδικά την Τρίτη 12 Απριλίου. Με ζητούμενο την ευκολότερη πρόσβαση και τη λιγότερο κοστοβόρα φαρμακευτική θεραπεία, επισημάνθηκε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της βιοτεχνολογίας χάρη στο σημαντικό κεφάλαιο ανθρώπινων πόρων. Προϋπόθεση αποτελεί η εστίαση σε επιστημονικούς τομείς που μπορούν να την καταστήσουν ανταγωνιστική, καθώς και η καλλιέργεια του κατάλληλου οικοσυστήματος. Την πορεία έχει ήδη χαράξει ο ιδιωτικός τομέας με προσπάθειες που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ως καλές πρακτικές.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του προς το Συνέδριο, ο κ. Γιώργος Τουσίμης, αντιπρόεδρος ΔΣ, PhRMA Innovation Forum και Γενικός Διευθυντής, Amgen Hellas, τόνισε την ικανότητα του να καινοτομούμε σήμερα.  Χάρη στα δεδομένα που παρέχουν ισχυρές γνώσεις για τη ανθρώπινη βιολογία και τους μηχανισμούς των διάφορων ασθενειών, διασφαλίζεται η επιτυχία των ερευνητικών μας προγραμμάτων, μειώνεται πλέον στο μισό ο χρόνος  που απαιτείται για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου. Νέες τεχνολογίες φαρμάκων αναπτύσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τα νέα φάρμακα φέρνουν επανάσταση. «Είμαστε πλέον κοντά στο να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα: Nα έχουμε τη κατάλληλη θεραπεία για τον κατάλληλο ασθενή την κατάλληλη χρονική στιγμή!» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, Prof. Vasilis Ntziachristos MSc PhD (Chair of Biological Imaging (CBI) – Technical University Munich, Germany και Director Institute of Biological and Medical Imaging (IBMI) – Helmholtz Zentrum München, Germany), στάθηκε στον ρόλο των μηχανικών για την μεταφορά της καινοτομίας από το επίπεδο της έρευνας στην φαρμακευτική λύση, δηλαδή σε ένα καλύτερο μοντέλο μεταφραστικής έρευνας.  Στόχος είναι η ανάπτυξη μεθόδων καλύτερης συλλογής πληροφοριών και επεξεργασίας αυτών που οδηγούν στην παραγωγή φαρμάκων γρηγορότερα και με χαμηλότερο κόστος. Όσο για την χώρα μας, η χρηματοδότηση του 1δις, θα πρέπει, κατά την γνώμη του να κατευθύνεται σε συγκεκριμένους τομείς.  «Να επιλέξουμε τομείς για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί» επισήμανε.

Affidea: Σταθερός υποστηρικτής υγείας του οργανισμού «το Χαμόγελο του Παιδιού»

Στην υπογραφή μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας προχώρησαν ο Όμιλος Affidea και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με το οποίο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο κορυφαίος ιδιωτικός φορέας παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη, παρέχει υπηρεσίες υγείας στα παιδιά που φιλοξενούνται στα σπίτια του Οργανισμού, μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του, υποστηρίζοντας και καλύπτοντας τις ανάγκες τους, στο ήδη υπάρχον σύστημα ιατρικής φροντίδας των οικημάτων. Μια σειρά κοινών δράσεων για την στήριξη και κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών περιλαμβάνεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Ομίλου Affidea και Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της πρόληψης, παρέχει προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά με έμφαση σε όσα ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών και συνεπώς δεν έχουν κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
• Παροχή αξιόπιστων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στα παιδιά που στηρίζει ο Οργανισμός και τα οποία στην πλειοψηφία ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες
• Διάθεση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από πλευράς Ομίλου Affidea για τη στελέχωση υπηρεσιών και δράσεων του Οργανισμού στον τομέα της υγείας
• Προληπτική Ιατρική σε παιδιά με την εθελοντική παροχή ιατρικών υπηρεσιών
• Κάλυψη αναγκών σε διαγνωστικές εξετάσεις του εξειδικευμένου προσωπικού του Οργανισμού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος , Θεόδωρος Καρούτζος, δήλωσε: «Είμαι περήφανος που ο Όμιλος Affidea διευρύνει την ήδη στενή συνεργασία του με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έναν σπουδαίο Οργανισμό με 26 χρόνια κοινωνικής προσφοράς. Σκοπός του Συμφώνου Συνεργασίας είναι να στηρίξουμε πιο συστηματικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υλοποιώντας κοινές δράσεις και συντονισμένες ενέργειες για παιδιά, ενδυναμώνοντας την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γιαννόπουλο για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Όμιλος Affidea δεσμεύεται να στέκεται αρωγός στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ένα φορέα με θαυμαστό κοινωνικό έργο». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, σε δήλωσή του, επεσήμανε: «Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση για το Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στον Όμιλο Affidea και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενδυνάμωση των κοινωνικών μας δράσεων.

Η προσφορά του Ομίλου διαγνωστικών κέντρων στον τομέα των ιατρικών και κοινωνικών παροχών είναι πολύτιμη και αναμφισβήτητη, και για τη συνεργασία μας λάβαμε υπόψη την πολυετή δραστηριοποίησή του, την τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί, την αξιόπιστη και πολυπληθή εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική ομάδα που απασχολεί. Η Affidea έχει αποδείξει εμπράκτως το ουσιαστικό ενδιαφέρον της για την κάλυψη των αναγκών υγείας των παιδιών μας, και με το παρόν Σύμφωνο επιβεβαιώνουμε τη σταθερή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια».

 

 

Η SOBI δημοσιεύει την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων και βιωσιμότητας της για το 2021

Η Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi®) παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων και Βιωσιμότητας της εταιρείας για το 2021. Η ενοποιημένη έκθεση συνοψίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και στρατηγική, τις οικονομικές επιδόσεις και τα επιτεύγματα της εταιρείας στον τομέα της βιωσιμότητας. «Όταν κάποτε θα εξετάζουμε το παρελθόν, θα αντιμετωπίζουμε την τρέχουσα περίοδο ως το διάστημα στο οποίο θέσαμε τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη της Sobi. Η σημασία των τεσσάρων πυλώνων στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας – Lead in Haematology (Ηγετική θέση στην Αιματολογία), Grow in Immunology (Ανάπτυξη στην Ανοσολογία), Go global (Παγκόσμια παρουσία) και Capture the value of our pipeline (Αποτύπωση της αξίας των υπό ανάπτυξη προϊόντων μας) – παραμένει στο επίκεντρο της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας», δήλωσε ο Guido Oelkers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Η Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων και Βιωσιμότητας της Sobi για το 2021 είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση sobi.com.

 

Angelini Pharma: Δωρεά ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Praksis

Η Angelini Pharma Hellas πιστή στη δέσμευσή της απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνεχίζει να συμβάλει στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται. Έτσι και φέτος, με αφορμή την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της εταιρείας, προχώρησε στη δωρεά ηλεκτρονικού εξοπλισμού προς τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση PRAKSIS, με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών της.

Συγκεκριμένα, ο προσφερόμενος εξοπλισμός που περιλαμβάνει Η/Υ, laptop, εκτυπωτές και ipads, θα διατεθεί για τη στήριξη των Κέντρων Ημερησίας Υποδοχής Αστέγων Αθήνας και Πειραιά, στο Community Centre της PRAKSIS στην Αθήνα, στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες αλλά και στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης για την κάλυψη των αναγκών στους εξυπηρετούμενους πληθυσμούς.
H Ανεξάρτητη Ανθρωπιστική Οργάνωση PRAKSIS, ευχαρίστησε με επιστολή της την Angelini Pharma Hellas για την ευαισθησία και την πολύτιμη αρωγή και στήριξή της στα προγράμματα της και ανέφερε ότι η υλική αλλά και ηθική υποστήριξη των δωρητών της είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίζει το έργο της, προσφέροντας σε συνανθρώπους μας αυτά που πολλές φορές θεωρούμε αυτονόητα, αλλά για πολλούς πια έχουν γίνει πολυτέλεια.

Στόχος της PRAKSIS είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Η επιλογή του οργανισμού για τη δωρεά του εν λόγω εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε από τους εργαζομένους της εταιρείας, στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικτυακής CSR δράσης –με τη μορφή ομαδικού παιχνιδιού- που στόχο είχε την ανάδειξη των αξιών και της κουλτούρας της Angelini Pharma σε επίπεδο Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και τη συνεργασία, την παρότρυνση και ενθάρρυνση του ανθρωπίνου δυναμικού για ενεργό συμμετοχή.

Παρουσίαση νέων μεθόδων στην παιδιατρική επιστήμη

Η 10η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα του ΙΑΣΩ Παίδων, με θέμα «Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, στις 09:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ. Διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο το φάσμα των παιδιατρικών ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων θα συμμετέχουν στην Ημερίδα και θα παρουσιάσουν δια ζώσης και μέσω “Live Streaming”, ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα, καθώς και νέες μεθόδους που εφαρμόζονται σήμερα στην παιδιατρική επιστήμη και πρακτική. Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και απευθύνεται στους Παιδιάτρους, ιατρούς όλων των υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής, Μαιευτήρες/Γυναικολόγους, καθώς και σε όλους τους Επαγγελματίες Υγείας.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας είναι τα παρακάτω: Κατάποση καυστικών ουσιών στα παιδιά, Ωτογενής θρόμβωση Σιγμοειδούς κόλπου,
Θεραπεία Αγγειακών Δυσπλασιών χαμηλής ροής, Κολπική Αιμόρροια σε κορίτσι πριν από την εφηβεία, Νευροβιολογική βάση του Αυτισμού, Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της Αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας, Ενδοτυπική προσέγγιση της βρογχιολίτιδας, Διστακτικότητα έναντι εμβολίων, Παιδική Παχυσαρκία και Διαβήτης την εποχή της Covid – 19, Φαινόμενο Raynaud – Ακροκυάνωση – Χείμετλα: Διαγνωστική προσέγγιση στα παιδιά, Ενδιαφέρουσες Λοιμώξεις από το αρχείο της Παιδιατρικής Κλινικής.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί επίσης μία Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Ανατομικές ανωμαλίες του Ουροποιητικού Συστήματος και η εξέλιξη αυτών από την εμβρυϊκή ζωή έως την πρώτη παιδική ηλικία”, η οποία θα καλύψει τα εξής θέματα: Προγενετικός έλεγχος – Επιδημιολογικά δεδομένα – Εξέλιξη, Απεικονιστικά ευρήματα και Χειρουργική Αντιμετώπιση.
Η συμμετοχή και παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και θα έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε με φυσική παρουσία, με την επίδειξη του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και μέσω live streaming από το website: https://avolution.nowlive.events/1314iaso/web/

Σημαντικές διακρίσεις για το ΕΚΠΑ στην κατάταξη της Quacquarelli Symonds

Από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS (Quacquarelli Symonds), δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου 2022, ο Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων σε επιμέρους θεματικές περιοχές και εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα. Η συγκεκριμένη κατάταξη αξιολογεί τα Πανεπιστήμια σε πέντε (5) βασικές θεματικές περιοχές σπουδών και έρευνας, όπως προσδιορίζονται από τη μεθοδολογία της QS, αλλά και σε 51 επιμέρους επιστημονικά πεδία – ειδικότητες που αποτελούν υποσύνολα των πέντε βασικών.
Για τη θεματική κατάταξη του 2022 τελικώς κατετάγησαν 1.543 Πανεπιστήμια από 161 χώρες. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα βασίζονται σε απαντήσεις ερωτηματολογίου 130.000 ακαδημαϊκών και 75.000 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο φέτος βρίσκεται σε υψηλές θέσεις και στις πέντε (5) βασικές θεματικές περιοχές, ενώ αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία και τοποθετήθηκε σε δεκαπέντε (15) επιμέρους επιστημονικά πεδία έναντι δεκατεσσάρων (14) επιμέρους επιστημονικών πεδίων το 2021, δεκατριών (13) επιμέρους επιστημονικών πεδίων το 2020, δώδεκα (12) το 2019 και έντεκα (11) το 2018. Παράλληλα αποτελεί πολύ μεγάλη διάκριση για το ίδρυμα ότι:
1. Στο επιμέρους επιστημονικό πεδίο «Κλασσικές Σπουδές και Αρχαία Ιστορία» το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 51-80 παγκοσμίως.
2. Στο επιμέρους επιστημονικό πεδίο της «Οδοντιατρικής», κατατάσσεται στις θέσεις 51-70 παγκοσμίως
3. Ενώ στα επιμέρους επιστημονικά πεδία «Αρχαιολογίας» και «Νοσηλευτικής» το ΕΚΠΑ βρίσκεται στα καλύτερα 150 πανεπιστήμια παγκοσμίως

Η κατάταξη της QS για τα βασικά και εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα επιβεβαιώνει το σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που συντελείται διαχρονικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπροσθέτως αναδεικνύει την επίδραση της έρευνας που υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο μας και την αποδοχή του διεθνώς τόσο από την αγορά εργασίας όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

Αδιαφανείς διοικητικές επιλογές στον ΟΚΑΝΑ

Επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων στον ΟΚΑΝΑ χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας. Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, από ιδρύσεως ΟΚΑΝΑ όλες οι Διοικήσεις όριζαν Προϊσταμένους Τμημάτων κατά την κρίση τους, ενώ για την επιλογή Διευθυντών οι θέσεις προκηρύσσονταν σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Οργανισμού.

Οι διαδικασίες αυτές έχουν αλλάξει από το 2018 με ΚΥΑ σχετική με την επιλογή Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής. Η προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού (2015-2020) επέλεξε το 2018 Προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων με διαφάνεια κατ’ εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ. Κατά τη λήξη της θητείας των εν λόγω Προϊσταμένων (2018-2021) ανακοινώθηκαν, χωρίς κανενός τύπου προηγούμενη διαδικασία προκήρυξης ή αξιολόγησης, αποφάσεις Προέδρου ΔΣ ΟΚΑΝΑ (22.07.2021) στις οποίες περιλαμβάνονται περιπτώσεις ανανέωσης θητείας, αντικατάστασης κατά βούληση και πλήρωσης κενών θέσεων.

Ο Υπουργός ερωτάται εάν ενημερωθεί για τις διοικητικές διαδικασίες που ακολουθούνται στον ΟΚΑΝΑ και αν ναι, πως αιτιολογεί την αδιαφάνεια στην κάλυψη της θέσης Γενικού Διευθυντή και στη συνέχεια στην κάλυψη των θέσεων Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων. Επίσης εάν προτίθεται να ζητήσει δημόσιο απολογισμό από τον ΟΚΑΝΑ στο πρότυπο της Έκθεσης Λειτουργίας 2017-2018, στον οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα οικονομικά, διοικητικά και θεραπευτικά μεγέθη.

Μείωση κατά 55% των θανάτων από κορονοϊό από πειραματικό φάρμακο

Κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι ένα νέο φάρμακο το sabizabulin, μειώνει κατά 55% του θανάτους από κορονοϊό σε νοσηλευόμενους ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή πνευμονία, οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και θάνατο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Veru, η εν λόγω μελέτη φάσης 3 διεκόπη πρόωρα λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, οι «New York Times» αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει αναλυτική δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων. Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής του νέου φαρμάκου, από τους 52 ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο (placibo) μαζί με τη συνήθη θεραπεία, σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 45%) πέθαναν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, ενώ από τους 98 που πήραν και sabizabulin, το ποσοστό θανάτων ήταν μόνο 20% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη αφορούσε ασθενείς τόσο με Δέλτα όσο και παραλλαγή Όμικρον και το φάρμακο φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Το φάρμακο, εμποδίζει τον κορονοϊό να μετακινηθεί σε διαφορετικά σημεία μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και «φρενάρει» την υπεραντίδραση των κυτταροκινών του σώματος, άρα και την υπερβολική φλεγμονή. Το νέο φάρμακο χορηγείται με τη μορφή κάψουλας μία φορά την ημέρα, δεν χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να διατηρηθεί και προς το παρόν αφορά μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς.

«Το sabizabulin είναι το πρώτο φάρμακο που εμφανίζει μία κλινικά και στατιστικά σημαντική μείωση των θανάτων των νοσηλευομένων ασθενών, κάτι που αποτελεί μεγάλο βήμα προόδου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Veru, δρ Μίτσελ Στάινερ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το sabizabulin, χάρη στις διπλές αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στην αποδεδειγμένη πλέον αποτελεσματικότητά του μετά τη μελέτη φάσης 3, μπορεί να αποτελέσει αυτήν την τόσο αναγκαία θεραπεία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή Covid-19», πρόσθεσε.

Επιπλέον σύμφωνα με την εταιρεία, δεν υπήρξαν θέματα σοβαρών παρενεργειών στους ασθενείς. Το sabizabulin έχει επίσης δοκιμασθεί κλινικά και στη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Κολομβία και τη Βουλγαρία, όπου είχε παρόμοια αποτελέσματα. Η εταιρεία Veru σχεδιάζει να ζητήσει από τον FDA επείγουσα έγκριση για την κυκλοφορία του και παράλληλα σχεδιάζει αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητάς της για την παραγωγή του φαρμάκου σε μεγάλες ποσότητες στην περίπτωση που εγκριθεί από τον FDA.

Καταργούνται από την Πρωτομαγιά και μέχρι την 31η Αυγούστου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για να προφυλαχθούν οι πολίτες απέναντι στον κορονοϊό, ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας. Ειδικότερα: Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά selftest στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια selftest. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από 15/4 αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση προς τούτο.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας. Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.