Βρετανία: Έγκριση του εμβολίου της Valneva

H αρμόδια αρχή της Βρετανίας ενέκρινε το εμβόλιο κατά της COVID-19 της εταιρείας Valneva. Η Γαλλο-Αυστριακή εταιρεία ανακοινώνει τα παραπάνω σε ανακοίνωσή της.
Η Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA)της Βρετανίας, στη δική της ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή είναι η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η ανεξάρτητη επιτροπή φαρμάκων για χρήση από τον άνθρωπο και η ομάδα εργασίας της ειδικών για την COVID-19 εξέτασαν επιμελώς τις διαθέσιμες αποδείξεις και (…) η έκθεση οφέλους/κινδύνου είναι θετική», αναφέρει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, Το εμβόλιο της Valneva έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στο Μπαχρέιν, το οποίο έχει αγοράσει ένα εκατομμύριο δόσεις. Η Valneva έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια μέγιστου αριθμού 60 εκατομμυρίων δόσεων το 2022 και το 2023.

Όμιλος Ιατρικού: Παρουσίαση του νέου μοντέλου παραγωγικής υγείας που εφαρμόζει

Τις λύσεις, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία, τις πρωτοποριακές θεραπείες και το νέο μοντέλο προαγωγικής υγείας που εφαρμόζει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών στο οικοσύστημα των κλινικών του παρουσίασαν τρεις κορυφαίοι γιατροί του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο τελευταίος, εστίασε στον ρόλο των επενδύσεων ως μοχλό ανάπτυξης δυνατοτήτων και αναγκαίο σύμμαχο στο Brain Gain.

Με ένα επενδυτικό πλάνο που έχει υπερβεί τα 40 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία, ο Όμιλος περνάει δυναμικά στο Healthcare 4.0, με καταλύτη τον πολυεπίπεδο ψηφιακό μετασχηματισμό, υβριδικά ρομποτικά χειρουργεία, ψηφιακά χειρουργεία, κορυφαία τεχνογνωσία, σπάνια εξειδίκευση και διαρκές ‘Brain Gain’ και R&D. Επενδύει, συνδιαμορφώνει και αναπτύσσει την ιατρική του μέλλοντος, εδώ στην Ελλάδα, προς το άμεσο όφελος της Ελληνικής Υγείας και κοινωνίας, του Έλληνα ασθενή. Ενδεικτικά, τον τελευταίο χρόνο και μόνο, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσέλκυσε 50 και πλέον κορυφαίους επιστήμονες από τα πιο προηγμένα οικοσυστήματα υγείας στον κόσμο – στρατηγικούς συμμάχους για το άλμα στο μέλλον.

Οι καταξιωμένοι ιατροί-επιστήμονες, εστίασαν στις καινοτόμες πρακτικές, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και διεθνή best practices που εφαρμόζουν ο καθένας στον τομέα του, διασφαλίζοντας την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση, με την καλύτερη προοπτική για τον ασθενή. Εστιάζοντας σε όλο το φάσμα της Ιατρικής και της Υγείας, δίδοντας έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία, οι ομιλητές, ανέπτυξαν τις δυνατότητες που ξεκλειδώνουν τα τεχνολογικά άλματα που συντελούνται στον χώρο της υγείας.

Ειδικότερα υπογράμμισαν τον καταλυτικό ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ρομποτικών συμμάχων της σύγχρονης ιατρικής, αναλύοντας την καίρια συνεισφορά του Ομίλου Ιατρικού τόσο στην εισαγωγή των μεθόδων και των εργαλείων στο Ελληνικό Οικοσύστημα Υγείας, όσο και στην συμβολή του Ομίλου στην ανάπτυξη παγκόσμιας τεχνογνωσίας εδώ στην Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρθηκαν και μία σειρά από διεθνείς πρωτιές του Ομίλου που τον έχουν εδραιώσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις κλινικές με κέντρα αναφοράς και αριστείας στον παγκόσμιο χάρτη πρωτοπόρων κλινικών που ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και συνδιαμορφώνουν το μέλλον της υγείας.

Η ιατρική σχολή ΕΚΠΑ μεταξύ των καλύτερων ιατρικών σχολών παγκοσμίως

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων του Οργανισμού QS (Quacquarelli Symonds) για το 2022, με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ να κατατάσσεται στις θέσεις 201-250 μεταξύ των 671 καλύτερων Ιατρικών Σχολών του κόσμου, και των 100 καλύτερων
Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η βαθμολογία της Ιατρικής Σχολής είναι ιδιαίτερα υψηλή όσον αφορά τον δείκτη «Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία» με 90,2/100, γεγονός που την κατατάσσει σύμφωνα με αυτό το κριτήριο στην 151+ θέση παγκοσμίως. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι και στον δείκτη h-index η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 136η θέση παγκοσμίως, γεγονός που αποδεικνύει τη διεθνή απήχηση του ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται από τους Καθηγητές και το ερευνητικό προσωπικό της Σχολής.

 

Affidea: Rapid test πριν τις γιορτές του Πάσχα

Ο Όμιλος Affidea, συμβάλλοντας στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη μετάδοση της νόσου COVID–19, Για τις γιορτές του Πάσχα και με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, προσφέρονται σε προνομιακές τιμές πακέτα με τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 (Rapid test) για όλη την οικογένεια. Η μέθοδος ταχείας ανίχνευσης (Rapid test) στην Affidea διενεργείται με πιστοποιημένα αντιδραστήρια, με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζει το 100%.

Η δειγματοληψία για τον SARS-CoV-2 γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, χωρίς ραντεβού, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Το δίκτυο δειγματοληψίας είναι ευρύ, με στόχο την ποιοτική και άμεση εξυπηρέτηση των εξεταζόμενων, με αποτελέσματα διαθέσιμα σε 15-20 λεπτά. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος συνιστάται επιβεβαίωση με μοριακό τεστ ανίχνευσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 με τη μέθοδο Real Time–PCR.

Pfizer: Αίτημα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε παιδιά 5-11 ετών

Οι Pfizer/BioNTech, παρουσίασαν την Πέμπτη τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου τους για τον κορονοϊό σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, τα οποία έδειξαν αύξηση των επιπέδων προστασίας. Έτσι οι εταιρείες προχωρούν σε αίτημα αξιολόγησης της χρήσης αναμνηστικής δόσης σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας. Αναλυτικότερα, στην κλινική μελέτη οι αιματολογικές εξετάσεις σε παιδιά που έλαβαν αναμνηστική δόση έδειξαν αύξηση κατά 36 φορές στα αντισώματα που εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον, η οποία επικρατεί σήμερα παγκοσμίως.

Όσον αφορά το αρχικό στέλεχος του ιού, τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξήθηκαν κατά 6 φορές, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.
Η μελέτη, η οποία δεν έχει φτάσει το τελικό στάδιο, εξέτασε την ασφάλεια και την ανοσιακή απόκριση της παιδιατρικής δόσης των 10 mg, τρεις φορές μικρότερη από τη δόση για ενήλικες, σε 140 υγιή παιδιά 5-11 ετών. Σημειώνεται ότι οι αναμνηστικές δόσεις σε εμβολιασμένα άτομα (δηλαδή σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό τους εμβολιασμό) γίνονται προκειμένου να αποκατασταθεί η προστασία έναντι του ιού, που έχει εν τω μεταξύ εξασθενήσει.

Anthony Fauci: Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να αξιολογούν τον προσωπικό τους κίνδυνο

Οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να αξιολογούν τον προσωπικό τους κίνδυνο για μόλυνση, καθώς τα κρούσματα COVID-19 αρχίζουν να αυξάνονται ξανά, τόνισε πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο Dr. Fauci στις ΗΠΑ. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της συνέντευξης αυτής.

Κάθε άτομο θα πρέπει να κάνει έναν υπολογισμό για το ύψος του κινδύνου που διατρέχει και θέλει να αναλάβει, όταν πηγαίνει σε δείπνα σε εσωτερικούς χώρους ή άλλες εκδηλώσεις. Αναφέρει ότι πρέπει να αυτοερωτάται: Ποια είναι η ηλικία μου; Ποια είναι η κατάσταση της υγείας μου; Έχω εμβολιαστεί πλήρως; Υπάρχουν άνθρωποι στο σπίτι που είναι ευάλωτοι και που αν τους μεταδώσω τον ιό, μπορεί να προκύψει πρόβλημα;

Ο Dr. Fauci σημείωσε ότι περίπου οι μισές πολιτείες στις ΗΠΑ αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στην «πράσινη ζώνη», όπου δεν απαιτείται κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους. Δραματικές αυξήσεις βέβαια παρουσιάζονται, όταν υποχωρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Για παράδειγμα, μετά από μια μεγάλη ετήσια εκδήλωση στην Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα, όπου αναμειγνύονται δημοσιογράφοι και κυβερνητικοί ηγέτες, περίπου 67 άτομα βρέθηκαν θετικά μεταξύ 600 παρευρισκομένων.
Ο Dr. Fauci προέτρεψε όσους είναι επιλέξιμοι να εμβολιαστούν και να κάνουν και ενισχυτικές δόσεις, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ζει κανείς με τον ιό στην κοινότητα. Στο μεταξύ, σημείωσε ότι η ομάδα δημόσιας υγείας παρακολουθεί καθημερινά μετρήσεις όπως κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους από COVID-19, καθώς εξαπλώνεται η υποπαραλλαγή BA.2.

 

Πρόληψη και θεραπευτικές εξελίξεις στην καρδιαγγειακή υγεία

Συνέντευξη Τύπου για το Συνέδριο των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τους στόχους και το περιεχόμενο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών. Τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια της χώρας, το οποίο έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στην πόλη των Ιωαννίνων με ιδιαίτερη επιτυχία και αναμένεται να το παρακολουθήσουν και φέτος πάνω από 1.200 σύνεδροι.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής Αιμοδυναμικού Τμήματος του ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Ιωάννης Κανακάκης μίλησε για τις κύριες αναφορές που θα γίνουν στο συνέδριο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: τις επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό σύστημα από την Covid-19 και στο long Covid σύνδρομο. Παρουσίαση της μελέτης μελέτηILIAKTIS για την τρέχουσα επίπτωση των οξέων εμφραγμάτων στη χώρα μας και του τρόπου αντιμετώπισης τους. Τη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των βαλβίδων και οι εξελίξεις στη μη χειρουργική αντιμετώπιση τους (TAVI, Micra–clip κλπ). Ανάλυση των νέων φαρμακευτικών θεραπειών στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Ττην είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στη καθημερινή κλινική πράξη όπου η ΕΚΕ έχει αναπτύξει ειδικές πλατφόρμες παρακολούθησης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Ειδικό αφιέρωμα στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών με τις μεθόδους κρυοκατάλυσης (Cryoablation) στην κολπική μαρμαρυγή αλλά και στην βηματοδότηση του ρυθμού όπου έχουμε νέα δεδομένα, κ.ά.  Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γεώργιος Κοχιαδάκης αναφέρθηκε στη συσχέτιση καρδιαγγειακής υγείας και σχετικών θεραπευτικών μέσων με τα εγκεφαλικά επεισόδια, τονίζοντας ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι συχνά και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου ένα χρόνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος, ο Ιωάννης Γουδέβενος, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Πρώην Πρόεδρος της ΕΚΕ, αναφέρθηκε στην πρόληψη των Καρδιαγγειακών Παθήσεων τονίζοντας ότι είναι μια διά βίου υπόθεση και πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): Κάπνισμα, κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη. Το σύνθημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για επαρκή, προσβάσιμη (μακρινούς οικισμούς) και προσεγγίσιμη οικονομικά ασφάλεια υγείας για όλους που ζουν στην Ελλάδα (πρόσφυγες, ρομά, ανασφάλιστοι) είναι διαχρονικό.

SNF Nostos Health: 23 & 24 Ιουνίου 2022

Δυο μέρες πλούσιες από εμπειρίες και έντονες στιγμές. Δυο μέρες, στην αρχή του καλοκαιριού, γεμάτες συζητήσεις, τολμηρές ιδέες, ερωτήσεις, απαντήσεις(;), προβληματισμούς, προτάσεις. Αλλά και μουσική, διασκέδαση, αθλητισμό. Αυτό είναι το φετινό SNF Nostos, η καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ένα μεστό διήμερο που φέτος επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό ανθρώπινο αγαθό: την υγεία. SNF Nostos Health.

Όλοι μαζί, στις 23-24 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα σημαντικά ζητήματα γύρω από την υγεία. Τώρα είναι η στιγμή να δούμε πιο καθαρά. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να αναλύσουμε γιατί αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν τις αξεπέραστες αδυναμίες των συστημάτων υγείας (και όχι μόνο) ακόμα και των πιο προηγμένων χωρών. Να αναγνωρίσουμε τις ανισότητες στην πρόσβαση όχι μόνο σε εξελιγμένες συνθήκες περίθαλψης αλλά ακόμα και στις πιο βασικές. Να ανακαλύψουμε πώς η επιστήμη μπορεί να μας υποδείξει τα επόμενα βήματα μέσα από νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Και, φυσικά, να δούμε πώς θα έχουμε πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αναπόφευκτα μαζί με όλους, και το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην Ουκρανία, και στις θλιβερές συνέπειες του πολέμου. Ελπίζουμε πως σύντομα οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν και θα μπει ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι να παλεύουμε για το κοινό καλό. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάζουμε το SNF Nostos Health. Να είναι μια εκδήλωση ορόσημο στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για μια υγεία ποιοτική και προσβάσιμη σε όλους.

Και φέτος τα απαραίτητα συστατικά του SNF Nostos αποτελούν ο αγώνας δρόμου SNF Nostos Run, το SNF Nostos Conference, και οι Διάλογοι του ΙΣΝ, καθώς και ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα διαδραστικών εγκαταστάσεων, δράσεων, εκθέσεων και συναυλιών. Όμως αυτή τη χρονιά όλα είναι διαφορετικά. Αλλά πάντα ουσιαστικά και συναρπαστικά.

SNF Nostos Run

Το SNF Nostos Run: Τρέχοντας προς το Μέλλον βρίσκεται στην καρδιά του SNF Nostos, και όπως κάθε χρόνο, θα δώσει, στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, τον ρυθμό του διημέρου. Αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σχεδιάζουμε έναν αγώνα χωρίς περιορισμούς, χωρίς ειδικές συνθήκες. Στις 23 Ιουνίου -με αφορμή τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας- με αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό το ΚΠΙΣΝ, θα τρέξουμε για καλό σκοπό, όσοι περισσότεροι μπορούμε, όλοι μαζί.

Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence» της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εγγραφές για τον αγώνα θα ξεκινήσουν τον Μάιο.

SNF Nostos Conference

Αυτή τη χρονιά διοργανώνουμε ένα πολύ διαφορετικό SNF Nostos Conference. Με τη συνεργασία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development) και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από διαφορετικές θέσεις, χώρες και οπτικές, δημιουργούμε ένα ανοιχτό, δημιουργικό, διαδραστικό και δυναμικό διήμερο για όλους.  Στην προσπάθειά μας αυτή, δημιουργήσαμε το SNF Nostos Youth Advisory Committee –μια ομάδα νέων ανθρώπων με τους οποίους αναπτύσσουμε έναν ανοιχτό διάλογο για να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις των νέων ανθρώπων γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία, και οι οποίοι συνεισφέρουν ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος του SNF Nostos Conference.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα συζητήσουμε για την πρόοδο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ και τις βασικές αξίες που διέπουν όλα τα επιμέρους έργα της, όπως ενδεικτικά η διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους, η δύναμη της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και η εφαρμογή μιας ανοιχτής, διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας κατά την ανάπτυξη των έργων. Μέσω των προσπαθειών της Πρωτοβουλίας, θα παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων – από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη διεθνώς πρωτοπόρων δημόσιων νοσοκομείων, την ενδυνάμωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τη σημασία της ψυχικής υγείας ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η έκθεση A template for Future Hospitals με τις αρχιτεκτονικές μακέτες των νοσοκομείων που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία και σχεδιάζονται από τον Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop.

Θα αγγίξουμε, επίσης, σημαντικά θέματα όπως τη βιοηθική, την παγκόσμια κοινωνική ανισότητα στην υγεία αλλά και τον ρόλο των ιατρών σε εμπόλεμες ζώνες, θέμα που αναδείχθηκε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα φέρουμε στην επιφάνεια όμως και λιγότερα γνωστά αλλά εξίσου σημαντικά θέματα όπως τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών στις θεραπείες ψυχικής υγείας, τη ρομποτική, την επιστημονική δημοσιογραφία καθώς και το μέλλον της ιατρικής, μέσα από νέες τεχνολογίες.

Δεν αντιμετωπίζουμε την υγεία και τα μεμονωμένα, εκάστοτε θέματα που θα προσεγγίσουμε, ως συζητήσεις που ανοίγουν και ολοκληρώνονται σε μία αίθουσα. Ο διάλογος θα διευρύνεται και θα επεκτείνεται εκτός των χώρων που θα πραγματοποιούνται οι συζητήσεις. Μέσα από παράλληλες δράσεις και διαδραστικές εκθέσεις, οι επισκέπτες, ως ενεργοί συμμετέχοντες, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλητικά παιχνίδια μέσα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, να παρακολουθήσουν έναν διαφορετικό αγώνα μπάσκετ, να περιηγηθούν σε μία έκθεση του φωτογράφου Θοδωρή Νικολάου αφιερωμένη στην ψυχική υγεία, να “ταξιδέψουν” σε έναν παγκόσμιο χάρτη με δεδομένα υγείας που υπογράφει το Johns Hopkins University.

Έχουμε καλέσει σημαντικές προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στο SNF Nostos Conference1. Για εμάς, όμως, όλοι πρέπει να είμαστε (συν)ομιλητές, να συμμετάσχουμε, να θέσουμε τις απόψεις μας, τις ερωτήσεις μας και τις προτάσεις μας. Αυτή τη χρονιά το SNF Nostos Conference έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να ακουστούν. Και, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι, καθώς το μέλλον της υγείας πρέπει να τους αφορά.

Δείτε εδώ τη λίστα με τους επιβεβαιωμένους ομιλητές που θα συμμετάσχουν στο SNF Nostos Conference 2022.

Κάντε την εγγραφή σας στο SNF Nostos Conference εδώ.

Διάλογοι του ΙΣΝ

Καθώς η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται απ’ όλους ως ένα μείζον θέμα της εποχής μας, με τους νέους ανθρώπους να παρουσιάζονται πιο επιρρεπείς σε ψυχικά προβλήματα, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, θα πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση με θέμα: Ψυχική Yγεία και Social Media. Η συζήτηση θα είναι, όπως πάντα, ανοιχτή σε όλους. Θα συμμετάσχουν influencers αλλά και followers -με χώρο για live reactions και comments- θίγοντας τον σύνθετο ρόλο των social media στην ψυχική υγεία μας, την εξάρτηση, τη διασύνδεση αλλά και την απομόνωση, το doomscrolling και το cyberbullying αλλά και την αλλαγή και κοινωνική δύναμη ενός #.

Τους Διαλόγους του ΙΣΝ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «Διάλογοι του ΙΣΝ», και δημοσιογράφος.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Και φέτος, η σκηνή στο Ξέφωτο θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου το βράδυ θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε σε ρυθμούς Reggae, Ska και Latin σε μια μεγάλη συναυλία των Locomondo.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η σκηνή του SNF Nostos θα υποδεχθεί ένα δυναμικό μουσικό line-up. Ο καλλιτέχνης-φαινόμενο Good Job Nicky θα ανοίξει τη βραδιά με τον ιδιαίτερο προσωπικό μουσικό ήχο και στιλ του. Θα ακολουθήσει ο Αυστραλός rapper Masked Wolf, που έχουμε γνωρίσει μέσα από την επιτυχία του «Astronaut in the Ocean», ο οποίος έρχεται να μας ταξιδέψει σε μια συναρπαστική μουσική εμπειρία, γεμάτη συναίσθημα αλλά και έντονες στιγμές hip hop μουσικής. Το line-up θα ολοκληρώσει η υποψήφια για Grammy, η μοναδική Jorja Smith, η οποία έχει μαγέψει τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο, από το ξεκίνημα της μουσικής της καριέρας, με τη δυναμική και συναρπαστική της φωνή.

Ύστερα από τις live συναυλίες, και τα δύο βράδια, η μουσική εμπειρία θα ολοκληρώνεται με dj sets γνωστών παραγωγών στην Αγορά, και το τελευταίο βράδυ θα συνοδευθούν από εντυπωσιακά laser projections πάνω στο εμβληματικό κτήριο του ΚΠΙΣΝ.

Οι νύχτες του SNF Nostos θα φωτιστούν και φέτος από το ένα φαντασμαγορικό drone show, ήδη από την παραμονή της έναρξης του φεστιβάλ, το οποίο –όπως και πέρσι, με το πρώτο τέτοιο show στην Ελλάδα- θα ζωντανέψει τον ουρανό πάνω από το ΚΠΙΣΝ μαγεύοντας τους επισκέπτες. (22-24/06)

Το αναλυτικό πρόγραμμα του SNF Nostos θα ανακοινωθεί σύντομα στο snfnostos.org.

Σύνδρομο long covid: Έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Το σύνδρομο long covid ή post covid-19 είναι ένας όρος που απασχολεί ήδη και θα συνεχίσει να απασχολεί έντονα, τα συστήματα υγείας ακόμη και μετά την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19. Αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα που περιγράφει τις μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία,  εβδομάδες ή και μήνες μετά από την νόσηση και περιλαμβάνει συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 4 εβδομάδες μετά από την οξεία λοίμωξη.

Ο Π.Ο.Υ. επέλεξε τον όρο «σύνδρομο long covid ή post covid» για να περιγράψει τα ιατρικά αυτά δεδομένα και το αναγνώρισε επισήμως, ως σύνδρομο, το 2021.

Tα συχνότερα συμπτώματα είναι:

 • Δύσπνοια με μειούμενη ικανότητα για άσκηση
 • Επίμονος βήχας
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Πόνος στο στήθος
 • Κόπωση ή εύκολη κούραση
 • Πόνος στο στομάχι
 • Πονοκέφαλος
 • Προβλήματα ύπνου
 • Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες
 • Διάρροια
 • Ζάλη ή ορθοστατική υπόταση
 • Εξάνθημα
 • Αγευσία ή ανοσμία
 • Αδυναμία σκέψης ή εστίασης

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι σημαντική!

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το σύνδρομο του long covid ή post covid -19 διαγιγνώσκεται μετά από αρκετές εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων COVID-19, με τα συγκεκριμένα συμπτώματα να αποτελούν συνέχεια των συμπτωμάτων της οξείας φάσης, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το 10-35% των ατόμων στις ηλικίες 18-49 ετών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό Covid-19 παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα, ενώ άνω των 70 ετών το ποσοστό μπορεί να αγγίξει το 85%.

Το Post Covid Check up από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, περιλαμβάνει έναν πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ασθενών που νόσησαν με κορωνοιό.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει: Λοιμωξιολογική / Παθολογική εκτίμηση, Ακτινογραφία θώρακος, Triplex Καρδιάς, Γενική αίματος, CRP, Τρανσαμινάσες (SGOT-SGPT), γGT, Κρεατινίνη, Νάτριο Κάλιο, Φερριτίνη, T.S.H., D-Dimer.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού που ήδη έχει νοσήσει από Covid – 19. Με δεδομένη τη  σημαντικότητα της κατάστασης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι εξαιρετικά επείγον, το άτομο που εμφανίζει συμπτώματα Post COVID να εξετασθεί από εξειδικευμένο ιατρό, που αποτελεί μέρος μίας Διεπιστημονικής Ομάδας, σε μία οργανωμένη δομή, όπως αυτές υφίστανται στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο ιατρός, στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει με ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση στον ασθενή, σε συνεργασία με το άκρως εξειδικευμένο προσωπικό και με πλήρη μέτρα προστασίας, τον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο και θα είναι σε θέση να διακρίνει εάν πρόκειται για το σύνδρομο ή ο ασθενής εκδήλωσε πιο γρήγορα –πιθανόν και λόγω COVID– άλλο πρόβλημα υγείας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και να προγραμματίζουν το ραντεβού τους καθημερινά από τις 09.00 έως τις 15.00, στα παρακάτω τηλέφωνα:

 • Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862346
 • Ιατρικό Ψυχικού: τηλ. 210 6974014
 • Ιατρικό Π. Φαλήρου: τηλ. 210  9892120
 • Ιατρικό Περιστερίου: τηλ. 210 5799199, 210 5799289
 • Ιατρικό  Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400463, 2310 400464

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

 

Ν. Σύψας: Τα αντιικά φάρμακα δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο

Σε στρογγυλό τραπέζι για τη φροντίδα υγείας και την πρόληψη σε εποχή επιδημιών από ιούς όπως ο SARS-CoV-2, στο πλαίσιο της πρόσφατης ημερίδας του ΣΑΦΕΕ, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, αναφέρθηκε στα διαθέσιμα αντι-ιικά φάρμακα, την αποτελεσματικότητά και την επίδραση στην πανδημία, σημειώνοντας πως τα αντι-ιικά φάρμακα

είναι πολύτιμη προσθήκη στο οπλοστάσιο έναντι της πανδημίας, δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, αλλά το συμπληρώνουν, ωστόσο έχουν σημαντικούς περιορισμούς στην επίδρασή τους στην πανδημία, όπως είναι το κόστος, η διαθεσιμότητα, η διαχείριση, η αντοχή και οι αλληλεπιδράσεις, και το μέλλον θα δείξει την επίδρασή τους στην πορεία της πανδημίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτριος Παρασκευής, αν. καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, απάντησε στο αν υπάρχει μείωση στην εμφάνιση άλλων ιογενών λοιμώξεων την εποχή της πανδημίας COVID-19.  Επισήμανε πως η  πανδημία COVID-19 είχε αρνητικές και θετικές επιπτώσεις σε άλλα λοιμώδη νοσήματα και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος στον COVID-19 έχει επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα για έλεγχο των ΣΜΝ.

Το στρογγυλό τραπέζι έκλεισε με την ομιλία του ο Ευάγγελος Τέρπος, καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Μιλώντας για την ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 την εποχή του μεταλλαγμένου στελέχους omicron, ανέφερε πως

ο πλήρης εμβολιασμός (δύο δόσεις) δεν φαίνεται να εξουδετερώνει ικανοποιητικά το μεταλλαγμένο στέλεχος omicron, με παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έως και 25 φορές μικρότερο αριθμό σε σχέση με το στέλεχος της Wuhan, παρά το γεγονός ότι οι τίτλοι των αντισωμάτων έναντι της S-RBD φαίνεται να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα mRNA εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊούς. Η booster δόση με mRNA εμβόλιο εκτοξεύει τους τίτλους των εξουδερωτικών αντισωμάτων έναντι της omicron, άσχετα από το εμβόλιο που αρχικά χρησιμοποιήθηκε.

Ωστόσο και αυτά μειώνονται με τον χρόνο, όπως και η προστασία που προσφέρουν. Παρόμοια δεδομένα έχουν παραχθεί και σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρύτανης ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος.