Παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την covid-19

Παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την COVID-19 στις 12 Μαΐου, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Η σύνοδος που θα διεξαχθεί διαδικτυακά, έχει στόχο να θέσει τέλος στην επιδημία της Covid-19 και να αποφασίσει τι προετοιμασία χρειάζεται  για την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών απειλών.

Θα συμπροεδρεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, επικεφαλής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), την Ινδονησία, επικεφαλής της G20, τη Σενεγάλη, επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, και το Μπελίζ, επικεφαλής της Caricom (των χωρών της Καραϊβικής).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι παραπάνω χώρες αναφέρουν τα εξής: «Η σύνοδος κορυφής θα αυξήσει τις συλλογικές προσπάθειές μας προκειμένου να τεθεί τέλος στην οξεία φάση της επιδημίας της Covid-19 και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές απειλές που συνδέονται με την υγεία».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω παγκόσμια σύνοδος θα είναι η δεύτερη για την πανδημία του κορονοϊού, που ευθύνεται για το θάνατο έξι εκατομμύριων ανθρώπων παγκοσμίως, αλλά για οικονομική δυσπραγία σε πολλές χώρες λόγω των μακρών lockdown. Η τελευταία αντίστοιχη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου του 2021.

 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται υποδορίως μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς υψηλού κινδύνου με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19. Ωστόσο, μόνο η ενδοφλέβια χορήγησή τους έχει αξιολογηθεί σε δημοσιευμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Η υποδόρια χορήγηση μπορεί να διευρύνει τη δυνατότητα χορήγησης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα είναι εξειδικευμένο για τη χορήγηση της θεραπείας.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης των Erin K McCreamy και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open 2022;5(4):e226920.

Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν η υποδόρια θεραπεία με casirivimab 600mg και imdevimab 600mg σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου 28 ημέρες μετά τη διάγνωση COVID-19 σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της COVID-19 και εάν τα αποτελέσματα της υποδόριας θεραπείας είναι παρόμοια με την ενδοφλέβια θεραπεία με casirivimab 600mg και imdevimab 600mg. Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τις 14 Ιουλίου έως τις 26 Οκτωβρίου 2021 στις ΗΠΑ.

Οι ασθενείς που έλαβαν το συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων είτε υποδορίως είτε ενδοφλεβίως συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
Μεταξύ 1959 ενηλίκων με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, 969 ασθενείς με μέση ηλικία 54 έτη (56% γυναίκες) έλαβαν το συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε υποδόρια έγχυση και το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου εντός 28 ημερών ήταν 3.4% συγκριτικά με 7% μεταξύ όσων δεν έλαβαν μονοκλωνικά αντισώματα (1306 ασθενείς). Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν στατιστικά σημαντική.

Μεταξύ 2185 ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων είτε υποδορίως (969 άτομα) είτε ενδοφλεβίως (1216 άτομα), το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου εντός 28 ημερών ήταν 2.8% και 1.7%, αντίστοιχα. Η διαφορά της τάξεως του 1.5% μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μη στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ όσων έλαβαν το συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων ενδοφλεβίως και όσων το έλαβαν υποδορίως όσον αφορά στον κίνδυνο για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή στην ανάγκη για μηχανικό αερισμό.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη προοπτική μελέτη έδειξε ότι η υποδόρια χορήγηση του συνδυασμού των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab συσχετίστηκε με μείωση των νοσηλειών και των θανάτων σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια και μέτρια συμπτώματα COVID-19 συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η υποδόρια χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί δυνητικά να αυξήσει τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών με COVID-19 σε αυτή τη θεραπεία ακόμα και σε περιοχές με περιορισμένους πόρους.

Institute of Life – ΙΑΣΩ: Ζωντανή παρακολούθηση των εμβρύων

Η Institute of Life – ΙΑΣΩ παρουσιάζει τη νέα επαναστατική εφαρμογή MyLifeLive, που δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια να παρακολουθούν ζωντανά, μέσα από την οθόνη του Smartphone ή του Tablet τους την εξέλιξη των εμβρύων τους κατά την παραμονή τους στο εργαστήριο. Τα εξελιγμένα εμβρυοσκόπια με μικροκάμερες, που πρώτη έφερε στην Ελλάδα η Institute of Life – ΙΑΣΩ, καταγράφουν σε 24ωρη βάση τα έμβρυα χωρίς να χρειάζεται η απομάκρυνσή τους από τον επωαστή και χωρίς να διαταράσσονται οι συνθήκες καλλιέργειάς τους.

Με αυτή την τεχνολογία Time Lapse, οι εμβρυολόγοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο των εμβρύων μέχρι και το στάδιο της βλαστοκύστης (έμβρυα 5ης ή 6ης ημέρας). Με το νέο καινοτόμο App «MyLifeLive» πλέον, μπορούν και τα ζευγάρια να συμμετέχουν σε αυτήν τη συναρπαστική διαδικασία, παρακολουθώντας σε ζωντανή σύνδεση την εξέλιξη των εμβρύων τους κατά την παραμονή τους στο εργαστήριο της Institute of Life – ΙΑΣΩ.

Το βίντεο της εξέλιξης του εμβρύου ανανεώνεται συνεχώς μέσα στην ημέρα και ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την κάθε ημέρα ανάπτυξης του κάθε εμβρύου ξεχωριστά, καθώς επίσης και ένα συγκεντρωτικό βίντεο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καλλιέργειας. Η χρήση της πρωτοποριακής εφαρμογής, μοναδικής για τα Ελληνικά δεδομένα, είναι εύκολη ενώ εξασφαλίζει τη μέγιστη προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Το App είναι διαθέσιμο στο Google Play για χρήστες Android και στο Apple Store για χρήστες iOS.

Σαγκάη: Στόχος η εξάλειψη του κορονοϊού

Το Σάββατο η Σαγκάη ανακοίνωσε νέο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, με την κυβέρνηση να προχωράει σε νέα lockdown σε διάφορες περιοχές, όπως αυτή της βιομηχανικής περιοχής του Αεροδρομίου της Τσενγκτσόου, στην κεντρική επαρχία Χενάν που φιλοξενεί εγκαταστάσεις παραγωγής εταιρειών περιλαμβανομένης της Foxconn, προμηθευτή της Apple Inc.

Σύμφωνα με τις αρχές στην εν λόγω περιοχή το lockdown «θα προσαρμόζεται ανάλογα με την επιδημική κατάσταση». Παράλληλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι στόχος είναι η εξάλειψη του ιού μέχρι την Τετάρτη στις περιοχές που δεν βρίσκονται πλέον σε lockdown. Για να επιτευχθεί αυτό, θα επιταχυνθεί η διενέργεια των τεστ ενώ όλα τα θετικά περιστατικά θα μεταφέρονται στα κέντρα καραντίνας, σύμφωνα με αναγγελία αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Μητρόπολης βρίσκονται εξουθενωμένοι ψυχικά από την σκληρή πολιτική που επιβάλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Η ανακοίνωση έγινε ενώ η βορειοδυτική πόλη Σιάν ανακοίνωσε πως επιβάλλει προσωρινά μερικό lockdown στους 13 εκατομμύρια κατοίκους της έπειτα από δεκάδες μολύνσεις με Covid-19 που καταγράφηκαν αυτό το μήνα.

ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Το ΙΑΣΩ προχώρησε στην αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού απεικόνισης του μαστού και συγκεκριμένα των Μαστογράφων με Τεχνητή Νοημοσύνη για απεικόνιση 2D και 3D (Τομοσύνθεση). Επιπλέον, εγκατέστησε στον κορυφαίο Μαστογράφο Τομοσύνθεσης 3D (Hologic Dimensions 3D) που διαθέτει, το πρωτοποριακό σύστημα στερεοτακτικής Βιοψίας Core Biopsy. Το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης ProFound AI βασίζεται στην τελευταία τεχνολογία deep learning, αντλώντας στοιχεία και δεδομένα από εκατομμύρια εικόνες περιστατικών, από περισσότερα από 30 κέντρα αναφοράς σε όλο τον κόσμο και είναι ο ηγέτης της αγοράς στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για την υγεία του μαστού. Έχει εγκατασταθεί και στους δύο Μαστογράφους του ΙΑΣΩ τόσο για 2D μαστογραφία όσο και για την Τομοσύνθεση (3D μαστογραφία).

Το Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εξειδικευμένους ακτινοδιαγνώστες με πολλά πλεονεκτήματα όπως:
1.Βελτίωση του ποσοστού και του χρόνου ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού
2.Ανιχνεύεται και η μικρότερη αλλοίωση του μαστού με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα
3. Αναγνωρίζεται ορθά η ύπαρξη μίας αλλοίωσης, ο βαθμός επικινδυνότητάς της καθώς και αν αυτή χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
4.Περιορισμός των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και των περιττών επανεξετάσεων των ασθενών

Το σύστημα στερεοτακτικής Βιοψίας Core Biopsy, AffirmTM breast biopsy guidance, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα πραγματοποίησης βιοψιών στις 3D λήψεις πραγματοποιώντας βιοψίες ακόμα και στις αλλοιώσεις που είναι ορατές μόνο σε τομοσυνθετικές εικόνες. Επιπλέον, εξασφαλίζει ευκολότερο εντοπισμό των βλαβών καθώς και μειωμένη δόση ακτινοβολίας στην ασθενή καθώς απαιτούνται λιγότερες εκθέσεις.

Παράλληλα, ο συνολικός χρόνος πραγματοποίησης της διαδικασίας μειώνεται σημαντικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες με οποιοδήποτε είδος αλλοίωσης ή μη φυσιολογικό ιστό. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της όρθιας βιοψίας μαστού και είναι ενσωματωμένο στο ψηφιακό μας σύστημα μαστογραφίας Selenia® Dimensions®. Γενικά, η διαδικασία δεν είναι πολύ επώδυνη. Δεν παραμένει κανένα ελάττωμα του μαστού και σε αντίθεση με τη χειρουργική επέμβαση, η βιοψία Affirm δεν παραμορφώνει τον ιστό του μαστού ούτε δυσκολεύει την ανάγνωση μελλοντικών μαστογραφιών. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι σύντομος και οι ασθενείς μπορούν σύντομα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Novo Nordisk: Συνεχίζεται η παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας, την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, η Novo Nordisk συνεχίζει την παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με στόχο να αναδείξει όλους εκείνους που συμβάλλουν στη θετική αλλαγή της ζωής των ατόμων που πλήττονται από την αιμορροφιλία και να οδηγήσει στην αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών των ατόμων με αιμορροφιλία.

Το 1989 εορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας και φέτος 33 χρόνια μετά τον αρχικό εορτασμό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αιμορροφιλίας μεταδίδει το κεντρικό μήνυμα «Access for All – Partnership, Policy, Progress», ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί το hashtag #WHD2022 στα social media που επιτρέπει στην κοινότητα να μοιράζεται τις ιστορίες της σχετικά με την αιμορροφιλία.

Η Novo Nordisk μέσω της καμπάνιας «Treading new paths together», που χρησιμοποιεί παγκοσμίως όλα τα άμεσα πλεονεκτήματα της διαδραστικής επικοινωνίας των κοινωνικών δικτύων στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και την κατανόηση της αιμορροφιλίας από το γενικό πληθυσμό, εμπλέκοντας την παγκόσμια κοινότητα αιμορροφιλίας μέσω της χρήσης των: LinkedIn, Twitter, Facebook, και Instagram.

Έχει επίσης δημιουργηθεί το hashtag #changinghaemophilia που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να μοιραστούν ιστορίες και εικόνες από τις εμπειρίες και την καθημερινότητα τους ως άτομα με αιμορροφιλία. «Η Novo Nordisk Hellas θα παραμείνει αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια της θετικής αλλαγής στη ζωή των ατόμων με αιμορροφιλία καθώς είναι η σημαντικότερη δέσμευσή μας απέναντι στην κοινωνία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Νέα δεδομένα και εξελίξεις σε δερματικές και αφροδίσιες παθήσεις

Στα σημαντικά νέα δεδομένα όσον αφορά τις δερματικές και αφροδίσιες παθήσεις αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε συνέντευξη τύπου Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Εαρινές Ημέρες της ΕΔΑΕ», το οποίο διεξάγεται στις 15-17 Απριλίου 2022 και εστιάζει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και στις παθήσεις που εκδηλώνονται στην πρωκτογεννητική περιοχή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γιάννης Μπάρκης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα αναφερθούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα ΣΜΝ, θα υπάρξουν εξειδικευμένες ομιλίες και εισηγήσεις για τα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα της πρωκτογεννητικής περιοχής, καθώς επίσης και για τις σύγχρονες βιολογικές θεραπείες των νοσημάτων αυτών, αναφορές στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στις νεοπλασίες των γεννητικών οργάνων και στα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, καθώς και πράξεις αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας.

Η Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των ΣΜΝ, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Στα κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση της συχνότητάς τους μόνο στις χώρες όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων.

Η πρόσφατη, στην Ελλάδα, επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV –εκτός από τα κορίτσια– και στα αγόρια 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας. Σχετικά με τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα, ο Καθ. Δερματολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Ιωαννίδης, εξήγησε ότι Αυτοάνοσα, όμως, είναι μόνο τα νοσήματα κατά τa οποία ο οργανισμός αναγνωρίζει στοιχεία της επιδερμίδας του ως ξένα και παράγει αντισώματα εναντίον τους.

Τα αντισώματα προσκολλώνται στην επιδερμίδα και προκαλούν εξανθήματα που χαρακτηρίζουν τις δερματοπάθειες αυτές, όπως κυρίως ο ερυθηματώδης λύκος, η πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές. Στις υπόλοιπες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος), η λεύκη κ.ά., παρατηρείται διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει το δέρμα, χωρίς την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων.

Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται “αυτοφλεγμονώδη” και σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα και τα συχνότερα νοσήματα του δέρματος, πλην αυτών που οφείλονται σε μικρόβια, ιούς και μύκητες. Σήμερα διαθέτουμε φάρμακα τα οποία αδρανοποιούν συγκεκριμένα μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτών των δερματοπαθειών και δεν συνοδεύονται από σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ Δημήτρης Σγούρος αναφερόμενος στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στον καρκίνο των γεννητικών οργάνων, σημείωσε ότι τα έξω γεννητικά όργανα σε άνδρες και γυναίκες δεν αποτελούν το πιο συχνό σημείο εντόπισης δερματικού καρκίνου. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά γίνονται όλο και συχνότερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην καθυστερημένη διάγνωση αυτών των νεοπλασιών, καθώς η κλινική τους εικόνα υπό μορφή προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να “ξεγελά” στα αρχικά τους στάδια. Συγκεκριμένα, στους άνδρες είναι πιο ασυνήθιστος ο καρκίνος του πέους με συχνότητα ~1 περιστατικό/100.000 πληθυσμού. Αντιθέτως, στις γυναίκες ο καρκίνος του αιδοίου είναι η 4η συχνότερη μορφή γυναικολογικού-ουροποιητικού καρκίνου.

Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: 37o Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας

Στις 28 – 31 Απριλίου 2022 θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, με υβριδικό τρόπο, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν 18 Συνεδρίες και Διαλέξεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων Καρδιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου θα συζητηθούν τα πιο έγκυρα και σύγχρονα θέματα σε ότι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ενταχθεί ομιλία εις μνήμην Παύλου Τούτουζα, εμπνευστή του συνεδρίου, τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Valentin Fuster, από τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν και απευθύνεται τόσο σε ειδικευμένους, όσο και σε ειδικευόμενους Καρδιολόγους, Παθολόγους, Νοσηλευτές και Φοιτητές.

Σκοπός τους συνεδρίου είναι να διασφαλίσει στους συμμετέχοντες έγκυρη ενημέρωση για όλες τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

 

 

Φαρμακεία: Αύξηση 37,5% στις πωλήσεις φαρμάκων

Περίοδος αυξημένων πωλήσεων σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες υπήρξε η περίοδος 21/03/22-03/04/22 για τα φαρμακεία λιανικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 21/03/22-03/04/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (22/03/21-04/04/21) ως εξής:

  • Φάρμακα: +37,6% (+2,8 εκ.τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +18,7% (+403,6 χιλ.τμχ.)
  • Καλλυντικά: +24,5% (+152,9 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +8% (+5,9 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +19,3% (+159,5 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 22/03/21 – 04/04/21 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +50,7% (+784,2 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα, αυξάνονται κατά 21,6% (+166 χιλ.τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά 13,9% (+23,5 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά 4,6 % (+2,4 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 11,2% (+45,4 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

ΚΕΦΙ: Διαδικτυακή ημερίδα για τα δικαιώματα των ασθενών

 Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στο πλαίσιο της δράσης “Δικαίωμά μου” και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα “Τα δικαιώματα των ασθενών εν μέσω πανδημίας COVID-19”.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού μέσα από μια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην άσκηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Για τη σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος θα συμμετέχουν επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας, αλλά και νομικός και κοινωνική λειτουργός, ενώ τη δική της σκοπιά θα δώσει μια ασθενής περιγράφοντας την εμπειρία της. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ασχολείται αδιάλειπτα με τα δικαιώματα των ασθενών από το 2007, οπότε δημιουργήθηκε η εκστρατεία «Δικαίωμά μου», για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους. Επιστέγασμα της εκστρατείας αυτής ήταν και η δημιουργία της ιστοσελίδας dikaiomamou.gr, η οποία ενημερώνεται διαρκώς με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των κοινωνικών παροχών, επιδομάτων, ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων κλπ. που αφορούν τους ασθενείς.