ΤΟ ΕΙΤ Health αναζητά νέα ταλέντα στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Το EIT Health (μέρος του EIT, φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιδιώκει να συνεργαστεί με βιομηχανικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς, σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εξασφάλιση νέων ταλέντων και την προετοιμασία του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το μέλλον. Ο θεσμός της Ε.Ε. για την υποστήριξη της καινοτομίας στον τομέα της υγείας εγκαινιάζει το ίδρυμα WorkInHealth με στόχο να καταρρίψει τους φόβους για έλλειψη εργατικού δυναμικού την ερχόμενη δεκαετία. Η πανδημία έχει επιταχύνει τη στροφή προς την τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδίκευση σε ψηφιακά περιβάλλοντα, δεδομένα και πόρους.

Περισσότερες από 120.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς περίπου το 50% των ήδη υπαρχόντων θέσεων στη βιομηχανική παραγωγή στον ιατροφαρμακευτικό τομέα θα αντικατασταθούν με αυτοματοποιημένα συστήματα .

Παράλληλα, στον κλάδο της βιοκατασκευής, οι οργανισμοί αγωνίζονται να προσλάβουν μηχανικούς βιοδιεργασιών, μηχανικούς αυτοματισμού, ταλέντα στην επιστήμη κατασκευών και στις τεχνολογίες .

Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών στον ιατροφαρμακευτικό βιομηχανικό τομέα  έχει ξεκινήσει προσπάθειες αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, με μέση επένδυση πολύ χαμηλότερη από εταιρείες όπως η Amazon ή η AT&T, που επενδύουν έως και 27.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Το Ίδρυμα WorkInHealth Επιδιώκει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια ευρώ από τον τομέα της τεχνολογίας και εταιρικές χορηγίες με στόχο να ενισχύσει οικονομικά τις εκστρατείες προσέλκυσης νέων ταλέντων, να αναβαθμίσει τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων, καθώς η Ευρώπη στρέφεται προς την ψηφιοποίηση του ιατροφαρμακευτικού τομέα.

Η αναζήτηση χρηματοδοτών θα πραγματοποιηθεί στο υπάρχον δίκτυο συνεργατών του EIT Health – το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Sanofi και η Atos – αλλά και από υποστηρικτές εκτός του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft.

Η Celine Carrera, Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο EIT Health και Πρόεδρος του Ιδρύματος WorkInHealth δήλωσε: «Εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει έναν ισχυρό και βιώσιμο ιατροφαρμακευτικό τομέα που να διαπρέπει στην καινοτομία, οφείλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση που αφορά στην πρόσληψη και εκπαίδευση των καλύτερων ταλέντων. Είναι σαφής η ανάγκη του κλάδου για προσέλκυση και διατήρηση νέων ταλέντων από διάφορους κλάδους, προσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων του κλάδου. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη ευέλικτων και συναρπαστικών επαγγελματικών επιλογών, και για τον εντοπισμό λαμπρών ταλέντων που θα τις αξιοποιήσουν. Είμαστε περήφανοι που πρωτοστατούμε σε μια μακροπρόθεσμη συλλογική λύση που μπορεί να ενισχύσει την προσέγγισή μας».

Δωρεές του ομίλου Βιοιατρική σε «Φλόγα» και «Κιβωτό του Κόσμου»

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την απώλεια του Ιδρυτή του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Ευάγγελου Σπανού,  , ο Όμιλος ανακοινώνει δύο μεγάλες δωρεές, στη μνήμη του και συγκεκριμένα: Στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», προσφέρθηκαν 20.000 ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στέκεται στο πλάι των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο και των οικογενειών τους. Στηρίζει το έργο της «Φλόγας», που εδώ και 40 χρόνια, με πολλή αγάπη και δουλειά φροντίζει για την καλύτερη περίθαλψη και ποιότητα ζωής των παιδιών που νοσούν με καρκίνο. Η στελέχωση των παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, η ανανέωση του εξοπλισμού τους αλλά και η συμμετοχή στα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα ώστε για κάθε παιδί να παρέχεται συμβουλευτική από κέντρα του εξωτερικού και να σχεδιάζεται εξατομικευμένη θεραπεία, είναι μερικές από τις διαχρονικές δράσεις του Συλλόγου «Φλόγα».

Η δεύτερη δωρεά, επίσης 20.000 ευρώ, προσφέρθηκε στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Η Κιβωτός του Κόσμου». Η «Κιβωτός» μεγαλώνει σε δικές της δομές φιλοξενίας 285 παιδιά, από βρέφη έως και νεαρούς ενήλικες, που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ στηρίζει και περισσότερες από 400 μονογονεϊκές, κυρίως, οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο μήνα, φροντίζει μητέρες και παιδιά που εγκατέλειψαν την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. «Συνεχίζουμε τα βήματα του Ιδρυτή μας, στο δρόμο της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, όπως εκείνος μας δίδαξε», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Γιώργος Ευ. Σπανός.

Οι δωρεές θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των δύο φορέων, ενώ ο Όμιλος θέτει στη διάθεσή τους και τις υπηρεσίες του.

 

Νέα διεθνής αναγνώριση για το ΕΚΠΑ

Την σημαντική επίδραση που ασκεί το ερευνητικό έργο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παγκοσμίως, καταδεικνύουν τα πρόσφατα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης SCImago Institutions Rankings (SIR).

Η εν λόγω κατάταξη αποτιμά και αξιολογεί τα Πανεπιστήμια αξιοποιώντας  στοιχεία πενταετίας μέχρι και δύο χρόνια πριν την ανακοίνωση της κατάταξης και κατατάσσει τα πανεπιστήμια βασιζόμενη σε τρείς βασικούς άξονες:

α) Στην επίδοση στην έρευνα (research performance),

β) Στην παραγόμενη καινοτομία από το ερευνητικό έργο (innovation output),

γ) Στις κοινωνικές επιπτώσεις – αντίκτυπο του ερευνητικού έργου.(societal impact).

Οι τρεις αυτοί θεματικοί άξονες βαθμολογούνται μέσα από 17 δείκτες. Το μόνο κριτήριο σύμφωνα με το οποίο επιλέγονται τα διάφορα Ιδρύματα για αξιολόγηση στη SIR είναι να παρουσιάζουν ερευνητική δραστηριότητα και να εμφανίζουν περισσότερες από 100 δημοσιευμένες εργασίες στη βάση δεδομένων του Scopus κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους από αυτό της αξιολόγησης.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης για το 2021, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 4364 Πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται:

(α) Στην 156η θέση στον κόσμο με βάση  την κοινωνική επίδραση (αντίκτυπος –επιπτώσεις) του ερευνητικού του έργου, στην 67η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 1η θέση μεταξύ των 20 ελληνικών Πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη.

Στην 247η θέση στον κόσμο με βάση την επίδοση στην έρευνα, στην 83η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και στην 1η θέση μεταξύ των 20 ελληνικών Πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη. Συνολικά, με βάση την βαθμολογία και τη θέση στους τρεις επιμέρους θεματικούς άξονες, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 391η θέση παγκοσμίως, στην 94η θέση μεταξύ των χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και στην 1η θέση μεταξύ των 20 ελληνικών Πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη.

 

 

Συνεχίζεται για 4η χρονιά η καμπάνια Ενημέρωσης «Κόκκινη Κλωστή»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας, συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά η πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης «Κόκκινη Κλωστή». Η καμπάνια ξεκινησε ως μια μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (Σ.Π.Ε.Α) και της βιοφαρμακευτικής εταιρείας εξειδικευμένης φροντίδας, Sobi. Στόχος της καμπάνιας, είναι η ενδυνάμωση των αιμορροφιλικών ασθενών, η παρότρυνσή τους να διευρύνουν τα όριά τους, αλλά και η ενημέρωση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου τους.

Η ιστορία ξετυλίγεται με τη βοήθεια της «κόκκινης κλωστής», η οποία συμβολίζει το αίμα, και πρωταγωνιστή τον αιμορροφιλικό ασθενή. Με μία συμβολική κίνηση -το τράβηγμα της κλωστής- ο αιμορροφιλικός ασθενής απελευθερώνεται από τους περιορισμούς και επαναπροσδιορίζει τα όριά του. Η «Κόκκινη Κλωστή» ξεκίνησε το ταξίδι της τον Απρίλιο του 2019 με τρία videos και κεντρικό μήνυμα «Μην αφήνεις τον πόνο να σε σταματά. Αντιμετώπισέ τον. Ρώτησε το γιατρό σου» και συνεχίστηκε το 2020 με δύο ακόμα videos και τα ηχηρά μηνύματα «Τώρα ο φόβος είναι πίσω σου. Ο κόσμος μπροστά!» και «Μην αφήνεις τον πόνο να σε απομονώσει. Αντιμετώπισέ τον!». Το μήνυμα της καμπάνιας «Ελευθερία είναι εσύ να καθορίζεις τα όριά σου. Τώρα μπορείς!», «ταξίδεψε» και το 2021 τονίζοντας πως με τη σωστή ενημέρωση και την κατάλληλη θεραπεία ο αιμορροφιλικός ασθενής μπορεί πλέον να διεκδικήσει μία καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από τα «Πρόσεχε!» και τα «Μη!».

Φέτος, ο στόχος της καμπάνιας είναι να υπενθυμίσει τα μηνύματά της, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που ζουν με αιμορρροφιλία, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις στη διαχείριση του πόνου με απώτερο σκοπό μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Παρουσίαση Προγράμματος «Ελπίδα Ζωής»

Το Σάββατο 16 Απριλίου, η Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, στο πλαίσιο κοινής δράσης της με την Βίκος Α.Ε. πραγματοποίησε την παρουσίαση του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής» στη Δημοτική Ενότητα Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου, αγκαλιάζοντας έμπρακτα την Ήπειρο με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», οι γυναίκες, μόνιμες κάτοικοι του Δήμου, που είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, υποστηρίζονται δωρεάν μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκ μέρους της HOPEgenesis, η Project Manager, Εύα Παπαδάκη, αναφέρθηκε στο μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, εστιάζοντας στην περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου. Ο συγκεκριμένος Δήμος έχει συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βάσει πληθυσμού, θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως είναι πολύ λιγότερες, με διαρκώς ανησυχητική πτωτική τάση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω με 8 το 2017, 7 το 2018 και 6 το 2019.

Ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της εταιρείας Βίκος επισήμανε ότι «Ως εταιρεία είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος μας συγκινεί ιδιαίτερα και μέσα από τη συνεργασία μας με τη HOPEgenesis θέτουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Προσεγγίζοντας με σεβασμό το κάθε χωριό, την κάθε γυναίκα, στοχεύουμε στην προστασία και ανάπτυξη της περιοχής καθώς ο ρόλος της γονιμότητας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το μέσο για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της κοινωνίας».

Η συνεργασία της εταιρείας Βίκος με τη HOPEgenesis είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εστιάζει στην υπογεννητικότητα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, με πολύ σημαντική επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και τη γενικότερη υπόσταση της χώρας μας.

Ανησυχία για τα περιστατικά ηπατίτιδας στη Βρετανία

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες βδομάδες. Ειδικότερα, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών με αυξημένες τρανσαμινάσες, και μερικές φορές με ίκτερο. Μέχρι και τις 8 Απριλίου τα κρούσματα αριθμούσαν 74 και από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 ή και αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στη χώρα μας μέχρι τώρα, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά. Ωστόσο, ο Οργανισμός καλεί τους γιατρούς να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία – και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώνουν άμεσα τον Οργανισμό.

Σεμινάριο του KETEKNY στα μέλη του Eλληνο-αμερικανικού Eπιμελητήριου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του σεμιναρίου με τίτλο «Το Ελληνικό Σύστημα DRG: Από την θεωρία στην πράξη» που διοργάνωσε  το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ DRG  (Παρασκευή 8 Απριλίου) για τα Μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η κατανόηση της λειτουργίας του Ελληνικού Συστήματος DRG και η ανάδειξη περιοχών μελλοντικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ομάδα στελεχών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ DRG (μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Δ.Σ Παντελής Μεσσαρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος Χαράλαμπος Πλατής, oι Χρυσόστομος Γούναρης και Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Τακτικά Εκτελεστικά Μέλη ΔΣ  κ.α) έδωσαν διαλέξεις, μελέτησαν περιπτώσεις μαζί με τους συμμετέχοντες και γενικότερα βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση και την θετικότερη υποδοχή του Ελληνικού Συστήματος DRG, αξιοποιώντας την εκπαιδευτική εμπειρία και δράση τους στο ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ, τον οργανισμό  που εργάζεται μεθοδικά και επιστημονικά για τον εξορθολογισμό και  την διαφάνεια στον χώρο των νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Τον χαιρετισμό κατά την έναρξη του σεμιναρίου έκανε ο Θεόδωρος Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Johnson & Johnson Hellas AEBE και  Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ας σημειωθεί πως οι βέλτιστες σχέσεις των δύο οργανισμών, του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έχουν επικυρωθεί επίσημα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 και έχουν πλαισιωθεί με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, αμοιβαία αλλά και προς το κοινό καλό επωφελών.

 

Σημαντική η συμβολή των φροντιστών στην αποθεραπεία των ασθενών

Η συμβολή των φροντιστών είναι σημαντική στην υποστήριξη και στην αποθεραπεία των ασθενών υποστήριξαν οι ομιλητές του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook.

Οι φροντιστές παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στο άτομο που χρήζει φροντίδας και είναι συνήθως κάποιος από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Η υποστήριξη αφορά απλές αλλά και σύνθετες ή και πολύ κοπιαστικές εργασίες και παρέχεται με αγάπη, αλληλεγγύη και υπομονή. Ωστόσο η μακροχρόνια φροντίδα απαιτεί από τους φροντιστές την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια συναισθημάτων και ικανοτήτων όπως προσαρμοστικότητα στην εναλλαγή καταστάσεων και διάθεσης του ασθενή, απόλυτη γνώση του ασθενή, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, ταπεινότητα και ελπίδα. Ο φροντιστής οφείλει να σέβεται και να προστατεύει την αξιοπρέπεια, την ατομικότητα του ασθενή ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την διατήρηση της αυτονομίας και της αυτοεξυπηρέτησης του ασθενή τόνισε η Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Γεν. Γραμματέας ΔΣ ΠΣΕΥ. Οι ίδιοι οι φροντιστές είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για  κόπωση, συμπόνιας, εξάντληση, κατάθλιψη, δευτερογενές τραυματικό στρες ακόμα και από την ίδια τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, ανέφερε η Μαρία Βασιλική Οσάνα, Ψυχολόγος M.Sc.με εξειδίκευση στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) στη Βραχύχρονη Θεραπεία Εστιασμένη στη Λύση (SFBT).

Άξιο αναφοράς είναι τα βασικά συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια της κόπωσης και της συμπόνιας. Κάποια από αυτά είναι: ο θυμός χωρίς αιτία, το ξέσπασμα στους οικείους, η μειωμένη αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, τα γαστρεντερικά προβλήματα, οι υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους ή τους άλλους, το αίσθημα απελπισίας καθώς και η υπέρταση.

Σ’ ότι αφορά το δευτερογενές τραυματικό στρες,  συμβαίνει όταν ένα υπεύθυνο άτομο εκτίθεται στις εικόνες, τους ήχους, τις μυρωδιές ή τις ιστορίες του τραυματία/ ασθενή και αισθάνεται υπεύθυνο για τη μείωση του πόνου του/της. Τροπή αποφυγής του παραπάνω φαινόμενου είναι η ψυχο- εκπαίδευση καθώς και η αυτοφροντίδα.

Η Ψυχοεκπαίδευση, είναι μια παρέμβαση στην οικογένεια με στόχο τη ψυχολογική υποστήριξη των μελών της. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του κάθε μέλους, αξιοποιώντας τεχνικές, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της ενδοοικογενειακής ή ευρύτερης οικογενειακής λειτουργίας.

 

 

 

ΦΣΘ: Συλλογή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τον ουκρανικό λαό

Με ειδικά κυτία για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τον ουκρανικό λαό εξοπλίζονται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, η οποία απηύθυνε έκκληση στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκε άμεσα.

Σταδιακά τοποθετούνται στα φαρμακεία ειδικά κουτιά και λίστες των αναγκαίων φαρμάκων και υλικών, μεταξύ των οποίων παυσίπονα και γάζες. Οι πολίτες που προσέρχονται στο φαρμακείο, αγοράζουν-εφόσον το επιθυμούν- είδη από την προτεινόμενη λίστα και τα αφήνουν στο ειδικό κουτί. Κατόπιν συνεννόησης με το φαρμακείο, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ουκρανίας περνάει και παραλαμβάνει τα φάρμακα και τα υλικά που έχουν συγκεντρωθεί και τα προωθεί στα κέντρα διαλογής/διάθεσης.

«Ο Σύλλογός μας δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου. Άλλωστε ήταν από τους πρώτους που απέστειλαν οικονομική βοήθεια και υγειονομικό υλικό στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή τη φορά συμμετέχουμε με την τοποθέτηση ειδικών κυτίων εντός των φαρμακείων, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στους πολίτες να προσφέρουν ό,τι επιθυμεί και μπορεί ο καθένας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Συλλόγου, Γιώργος Κιοσές τονίζει ότι «οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση για συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη διάθεση προσφοράς και την αλληλεγγύη τους προς τους συνανθρώπους τους».

 

ΠΕΦ: Πλατφόρμα Επαγγελματικής Εξέλιξης

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας προχωράει στη δημιουργία της νέας πλατφόρμας επαγγελματικής εξέλιξης «ΠΕΦ Professional Development», σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου της Φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος του εκπαιδευτικού πυλώνα της ΠΕΦ είναι να προσφέρει σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες, κίνητρα και έμπνευση σε νέους επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Μέσω του Προγράμματος θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την επόμενη θέση εργασίας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε έναν από τους  πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε εξέλιξη.

Η αρχή θα γίνει με την υλοποίηση δύο διακριτών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα γνωστικά αντικείμενα του Regulatory Affairs και του Quality Assurance,  με ημερομηνίες έναρξης τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, και απευθύνονται σε επιστήμονες, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή και μεταπτυχιακών σπουδών των τμημάτων Φαρμακευτικής, Χημείας, Βιολογίας και Χημικών Μηχανικών.

Μέσα από θεωρητικά μαθήματα και βιωματικά workshop διάρκειας 8 εβδομάδων,  το Πρόγραμμα Regulatory Affairs θα εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό κανονιστικό σύστημα αδειοδότησης κυκλοφορίας και ασφάλειας των φαρμάκων και στη σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακα εγκρίνονται και κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι το κομμάτι αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας σε ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Αντίστοιχα, και το Πρόγραμμα Quality Assurance, διάρκειας 10 εβδομάδων, θα εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στη Διασφάλιση Ποιότητας, καλύπτοντας το σύνολο των ρυθμίσεων που γίνονται με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι της ποιότητας που απαιτείται για την προβλεπόμενη χρήση τους.

Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων  θα δοθεί πιστοποίηση παρακολούθησης από τον  Φορέα TUV HELLAS.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής ως τις 02 Μαΐου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία των μαθημάτων και τη διαδικασία υποβολής αίτησης, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.pef.gr/professional-development/