ΕΠΙΟΝΗ: Υβριδική ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους”

Η ΕΠΙΟΝΗ σε συνεργασία με τις οργανώσεις “η Καρδιά του Παιδιού”, “Σκυτάλη” και της “Ένωσης Καρδιοπαθών Αξιωματικών Π.Ν. – Λ.Σ. και Φίλων” θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, στις 15:00, την 5η ενημερωτική εκδήλωση – υβριδική ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους”.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικης, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Μεταβολισμού, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Global HEART Hub.

Η υβριδική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Σίνα 31, Αθήνα  και διαδικτυακά κατόπιν εγγραφής στην διεύθυνση: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_2AjfpAoNQ9KULepqsbo3aw,

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι ακόλουθοι εξαιρετικοί εισηγητές που υποστηρίζουν ασθενείς με καρδιακές παθήσεις:
O Άγγελος Αγγελόπουλος, Γενικός Συντονιστής “η Καρδια του Παιδιού” θα αναφερθεί στο έργο και τις δράσεις στήριξης του σωματείου για τα παιδιά με Συγγενή Καρδιοπάθεια (ΣΚ) και τις οικογένειές τους.
Ο  Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και Καθηγητής Παθολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο θα περιγράψει την αθηροσκλήρωση και θα παρουσιάσει τρόπους αντιμετώπισης.
Ο κος Ιγνάτιος Οικονομίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, θα αναφερθεί στο ζήτημα Διαβήτης και Καρδιά και την καρδιοπροστασία με νεότερες θεραπείες.
Ο Χρήστος Μανιώτης, καρδιολόγος  και ο Όμηρος Παπαδόπουλος, ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος θα παρουσιάσουν την την εξελιγμένη υπηρεσία του “Cardio Now” που κάνει δυνατή / εφικτή την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα σε πραγματικό χρόνο.
Ο Andrew Adabie, διευθυντής της AliveCor Limited, θα παρουσιάσει την υπηρεσία “AliveCor”  και το πώς o κινητός ΗΚΓ φέρνει επανάσταση στην εξ αποστάσεως υγειονομική περίθαλψη των ασθενών (Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα).
Ο Σταύρος Τερζάκης, αντιπρόεδρος της ΕΠΙΟΝΗ και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, θα αναφερθεί στην συμμετοχή των καρδιολογικών ασθενών στην λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.
Ο Αναστάσιος Μίλκας, επεμβατικός Καρδιολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, θα αναπτύξει τις μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις στη θεραπεία ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και στην αξία της συμβολής των εξειδικευμένων φροντιστών.

Χορηγοί Επικοινωνίας:  www.psychologynow.gr, και www.iatronet.gr,

Χορηγός: Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού.

Είσοδος ελεύθερη – θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Η GBL πραγματοποιεί την πρώτη της επένδυση στον τομέα της Υγείας με την εξαγορά της Affidea

 Στην υπογραφή οριστικής συμφωνίας προχώρησε η Groupe Bruxelles Lambert (“GBL”) για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Affidea, τον κορυφαίο πάροχο διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, από την B-FLEXION. H GBL θα επενδύσει έως και 1 δισ. ευρώ στη συναλλαγή. Ο πλειοψηφικός μέτοχος της Affidea, B-FLEXION, θα αποχωρήσει πλήρως και η διοίκηση θα επανεπενδύσει μαζί με την GBL. Η επένδυση αυτή προσδίδει τόσο ανθεκτικότητα όσο και διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό τους.

Η Affidea ιδρύθηκε το 1991 και είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός φορέας διαγνωστικής απεικόνισης, με περισσότερα από 300 κέντρα σε 15 χώρες. Η Affidea επεκτείνει συνεχώς τις υπηρεσίες της, παρέχοντας ολοκληρωμένες και προηγμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με υψηλή ποιότητα και εξυπηρέτηση.

Η παροχή διάγνωσης ακριβείας είναι υψίστης σημασίας για την παροχή θεραπείας. Η GBL θα υποστηρίζει την Affidea στην ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών – ασθενών, γιατρών και ρυθμιστικών αρχών. Μαζί με τη διοίκηση, η GBL σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την Affidea στις βασικές αγορές της, καθώς και να επιταχύνει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές σε νέες ελκυστικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική επένδυση της GBL στον τομέα της υγείας. Η GBL έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για αυτόν τον κλάδο, δεδομένης της ανθεκτικότητάς του στην οικονομία και των μακροπρόθεσμων τάσεων ανάπτυξης. Η εξαγορά ανταποκρίνεται επίσης στη φιλοδοξία της GBL να αυξήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο σε μη εισηγμένες εταιρίες στο χαρτοφυλάκιό της. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Ομίλου είναι αυτό να αντιπροσωπεύει περίπου το 40% (αντιπροσώπευε το 25% του χαρτοφυλακίου έως το τέλος του 2021).

Ο Ian Gallienne, CEO της GBL, σχολίασε: «Μετά από τις πρόσφατες επενδύσεις σε Webhelp, Canyon και Voodoo, η Affidea αποτελεί τον επόμενο σταθμό στη στρατηγική της GBL να αυξήσει τις επενδύσεις της σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές κατέχοντας το πλειοψηφικό πακέτο. Μαζί με τη διοίκηση της Affidea ανυπομονούμε να συνεισφέρουμε στην επιτυχία της εταιρείας».

Ο Michal Chalaczkiewicz, Σύμβουλος Επενδύσεων της GBL, πρόσθεσε: «Με την Affidea η GBL αποκτά πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη και γεωγραφική διασπορά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποτελέσουμε τον θεματοφύλακα της εταιρείας στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της. Σε συνεργασία με τη διοίκηση, θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την οργανική ανάπτυξη, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και τα ψηφιακά προγράμματα υγείας».

Ο Giuseppe Recchi, CEO της Affidea, σχολίασε: «Είμαι ευγνώμων στην B-FLEXION για την επένδυση και την υποστήριξή της στην εταιρεία από την έναρξη της ιδιοκτησίας τους το 2014 και από τον διορισμό μου στη θέση του CEO το 2018. Έχουμε δημιουργήσει μια παγκόσμιας κλάσης επιχείρηση, διπλασιάζοντας το μέγεθός της τα τελευταία 4 χρόνια και ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης. Είμαι ικανοποιημένος που έχουμε την GBL ως συνεργάτη μας, δεδομένης της βαθιάς κατανόησης της εταιρείας μας και του μακροπρόθεσμου επενδυτικού μας πλάνου».

Ο Stefan Meister, Αντιπρόεδρος της B-FLEXION, ανέφερε σχετικά: «Ήταν προνόμιο να συνεργαστώ με τον Giuseppe και όλη την ομάδα της Affidea, και είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στην επιτυχία της εταιρείας στα δέκα χρόνια ιδιοκτησίας μας. Η ομάδα της GBL μας έχει εντυπωσιάσει με την τεχνογνωσία της στην υποστήριξη εταιρειών με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Είμαστε ικανοποιημένοι που η Affidea μεταβαίνει στην GBL για την επόμενη φάση της ανάπτυξής της».

Η GBL έλαβε συμβουλευτικές υπηρεσίες από τις εταιρείες Citi, Bain & Company, EY και Kirkland & Ellis. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022.

 Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη, με δραστηριότητα σε 15 χώρες.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Σήμερα λειτουργεί μέσω ενός Πανελλαδικού Δικτύου Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, που συνεχώς επεκτείνεται, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.

Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram

Σχετικά με την B-FLEXION

Η B-FLEXION είναι μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία που επενδύει σε αναπτυσσόμενες εταιρίες δημιουργώντας αξία διαχρονικά, ενώ παράλληλα συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία. Με Πρόεδρο τον Ernesto Bertarelli και με γραφεία σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η B-FLEXION εξαγοράζει και δημιουργεί συνεργασίες που επενδύουν στη διαχείριση κεφαλαίων, κυρίως στους τομείς των Private Equity, Venture Capital, Υποδομών, Τεχνολογίας, Real Estate, Hedge Funds, Public & Private Credit, Public Securities, και εστίαση σε κλάδους όπως η Υγεία και η Τεχνολογία.

Σχετικά με την Groupe Bruxelles Lambert

Η Groupe Bruxelles Lambert (“GBL”) είναι μια αναγνωρισμένη εταιρεία επενδύσεων, εισηγμένη πάνω από εξήντα χρόνια στο χρηματιστήριο, με καθαρή αξία ενεργητικού 22,5 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 15,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Η GBL είναι κορυφαίος επενδυτής στην Ευρώπη που εστιάζει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και βασίζεται σε μια σταθερή και υποστηρικτική οικογενειακή μετοχική βάση. Η GBL είναι μια εταιρεία με εταιρική υπευθυνότητα, αντιλαμβανόμενη τους παράγοντες ESG ως άρρηκτα συνδεδεμένους με τη δημιουργία αξίας.

Η GBL φιλοδοξεί να διατηρήσει ένα διαφοροποιημένο, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, καθώς και εναλλακτικών επενδύσεων (μέσω της Sienna Investment Managers), που αποτελείται από διεθνείς εταιρείες, ηγέτες στους αντίστοιχους τομείς, στους οποίους συμβάλει με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας ως ενεργός επενδυτής. Η GBL επικεντρώνεται στην επίτευξη ουσιαστικής ανάπτυξης παρέχοντας ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους της μέσω ενός συνδυασμού αύξησης της καθαρής αξίας ενεργητικού της, βιώσιμου μερίσματος και επαναγορών μετοχών. Η GBL είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών (Ticker: GBLB BB; κωδικός ISIN: BE0003797140) και περιλαμβάνεται στον δείκτη BEL20.

 

 

ΩΚΚ: Επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς μετά από δωρεά ζωής

Ελπίδα ζωής στέλνει η επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς που πραγματοποιήθηκε χθες Μ. Τρίτη σε ασθενή νέας ηλικίας με καρδιακή ανεπάρκεια. Η ασθενής ζούσε επί 18 μήνες με σύστημα μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς. Η δωρεά ζωής έγινε από δότρια η οποία βρισκόταν επί επταετία σε χρόνια αιμοκάθαρση.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια της δότριας και την ευχαριστεί θερμά για το μεγάλο δώρο ζωής προς την ασθενή μας. Ευχαριστούμε το Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα», το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την εξαίρετη συνεργασία.

Το Ωνάσειο έχει πραγματοποιήσει 199 μεταμοσχεύσεις καρδιάς από την έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος με εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν 13 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ενώ από τις αρχές του χρόνου, έχουν πραγματοποιηθεί δύο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη λίστα αναμονής 26 ασθενείς, από τους οποίους 15 φέρουν συστήματα  μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς.

Εκδήλωση ενημέρωσης για το σύνδρομο «long-covid»

Οι επιπτώσεις τoυ συνδρόμου «long-COVID» στη ζωή των ασθενών και των οικείων τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το IST College σε συνεργασία με τον Όμιλο διαγνωστικών κέντρων Affidea.

H ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Σύνδρομο long-COVID και η επόμενη μέρα» πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2022 από το Τμήμα Ψυχολογίας & Ανθρωπιστικών Επιστημών του IST College σε συνεργασία με τον Όμιλο Affidea, τον μεγαλύτερο φορέα παροχής υπηρεσιών διαγνωστικής απεικόνισης στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Προσκεκλημένοι από τον χώρο της υγείας εξήγησαν τι είναι το σύνδρομο «long-COVID», αλλά κυρίως με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε την θετική μας σκέψη, να δυναμώσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα τελευταία ελληνικά και διεθνή δεδομένα για το σύνδρομο, τα συμπτώματα στην υγεία και την ψυχολογία των ασθενών, καθώς και τις δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους.

Η Dr. Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου,  νευρολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Affidea Αθηνών & Περιστερίου, εξήγησε ότι τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία, με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών. Όπως είπε, στις νευρολογικές εκδηλώσεις του «long-COVID» συγκαταλέγονται κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), πονοκέφαλος, διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης, ύπνου, διάθεσης, όσφρησης ή γεύσης, μυαλγίες, καθώς και διαταραχές του αυτονόμου νευρικού συστήματος. Σημείωσε δε ότι νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό.

Από το Τμήμα Ψυχολογίας & Ανθρωπιστικών Επιστημών του IST η Κωνσταντίνα Σταυρογιάννη, MSc in Clinical Neuropsychology, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Lecturer, αναφέρθηκε στις νευροψυχολογικές επιπτώσεις της COVID-19, ενώ η Νίκη Χριστούλη, MSc in Health Psychology, Cardiff Metropolitan University Program Tutor, μίλησε για τον ρόλο της υπερπληροφόρησης, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του άγχους με συγκεκριμένες ασκήσεις. Οι επιπτώσεις του «long-COVID» σε επίπεδο κοινωνίας και δημόσιας υγείας έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται, και γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου. Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται με συνεχιζόμενα συμπτώματα του συνδρόμου. Η επιστημονική ομάδα της Affidea, αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία όσων νόσησαν από την COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν με συμπτώματα, παρέχει την κατάλληλη διάγνωση με ειδικά πακέτα εξετάσεων.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου

«Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εκφράζει την οδύνη και τη θλίψη της για την απώλεια του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος υπήρξε ένας σύγχρονος διανοούμενος με τεράστιο εκτόπισμα στην πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας. Πρωτοπόρος των οικονομικών της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, ζηλωτής της δημόσιας υγείας, οραματιστής, σύμβουλος, εμπνευστής και κυρίως δάσκαλος που γαλούχησε για μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων του κλάδου της Υγείας αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη μέσα από το πολυδιάστατο ακαδημαϊκό έργο του.

Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αιωνία του η μνήμη»

ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: 40 χρόνια μαζί και συνεχίζουμε…

Το 2021 σηματοδότησε πολλούς τομείς της ζωής μας. Για τον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ αποτέλεσε μια επετειακή χρονιά, μιας και γιόρτασε τα 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του από την ημερομηνία ίδρυσής του! Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε δόθηκε η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τα φαρμακεία μας, μέσα από το επετειακό website, www.prosyfape40years.gr αλλά και την ομάδα του ομίλου στο Facebook. Παρότι η κοινωνία μας προσπαθούσε να ζήσει και να λειτουργήσει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας!

7 εορταστικές ενέργειες, 3 εορταστικές διαφημίσεις, 2.160 quiz, 342 αναρτήσεις φωτογραφιών και videos στο site, 158 Facebook αναρτήσεις και 1.870 συνολικά Facebook likes είναι ο απολογισμός της γιορτής μας! ΜΑΖΙ…

Δουλέψαμε, Παίξαμε, Δημιουργήσαμε, Γιορτάσαμε, Μοιραστήκαμε, Διασκεδάσαμε, Εμπνευστήκαμε, Εκφραστήκαμε, Ήρθαμε ακόμα πιο κοντά! Ενώσαμε τα κομμάτια ενός puzzle ενώνοντας ανθρώπους, στιγμές και συναισθήματα! Όλοι ΜΑΖΙ δημιουργούμε κάτι μοναδικό! Σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ προχωράει πλάι-πλάι με τα φαρμακεία του διατηρώντας τις αξίες του, υιοθετώντας καινοτόμες ιδέες και ευελιξία στη συνολική υποστήριξη τους.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα φαρμακεία μας για τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους, συστατικό σημαντικό για την πορεία του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ!
Επισκεφτείτε το επετειακό μας website www.prosyfape40years.gr για να δείτε πώς γιορτάσαμε αλλά και το κανάλι μας στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=rQP81yCvwnE&t=9s
40 χρόνια μαζί και συνεχίζουμε…

Μαιευτήριο Γένεσις: Δωρεάν τοκετός σε πρόσφυγα από την Ουκρανία

 Νεαρή πρόσφυγας από την Ουκρανία βρήκε καταφύγιο στη  Θεσσαλονίκη και πριν λίγες ημέρες γέννησε στο μαιευτήριο Γένεσις του ομίλου Euromedica, ένα υγιέστατο  αγοράκι.

« Ήταν ένας δύσκολος τοκετός αλλά όλα πήγαν καλά. Την  παρακολουθούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, πριν γεννήσει. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία όλων μας, από τους γιατρούς, τις μαίες, όλο το  προσωπικό, που από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε με θέρμη το περιστατικό» δήλωσε ο μαιευτήρας- γυναικολόγος  Ιωακείμ Στεργιούδας, συνεργάτης του «Γένεσις», o οποίος ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και τον τοκετό. Όλες οι υπηρεσίες της κλινικής και ο τοκετός παρασχέθηκαν δωρεάν, καθώς η γυναικολογική χειρουργική μαιευτική κλινική Γένεσις,  όπως  και οι άλλες δύο κλινικές του ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη,  η  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ και ο  Κυανούς Σταυρός συμμετέχουν εθελοντικά στην πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Ερυθρού Σταυρού για την προσφορά δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό και οι άλλες δυο κλινικές του ομίλου έχουν ανταποκριθεί σε περιστατικά προσφύγων από την Ουκρανία που  χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Ο όμιλος Euromedica, με βαθιά επίγνωση του κοινωνικού του ρόλου και γνώμονα τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για την περίθαλψη Ουκρανών προσφύγων, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του για όσο διάστημα διαρκεί ο πόλεμος, σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Ερυθρό Σταυρό και το Προξενείο της Ουκρανίας.

 

Η έκθεση στις χημικές ουσίες PFAS αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (per- and polyfluoroalkyl substances, PFAS)  αποτελούν ομάδα ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία και βρίσκονται σε πολλά αντικείμενα της καθημερινότητάς μας (συσκευασίες τροφίμων, προϊόντα οικιακής χρήσης, ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, ιατρικά είδη, αυτοκίνητα κα), τελικά ακόμη και στο νερό και στο φαγητό μας. Συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στο περιβάλλον και στους ανθρώπους και είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά», καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές. Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, κατέδειξε ότι η έκθεση στις χημικές ουσίες PFAS αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, Νικόλαος Τεντολούρης, Αλέξανδρος Κόκκινος, Μελπομένη Πέππα, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.237 γυναίκες, ηλικίας 45-56 ετών, χωρίς σακχαρώδη διαβήτη κατά την έναρξη (1999-2000) που παρακολουθήθηκαν ως το 2017. Σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης πραγματοποιούνταν αναλυτικές εξετάσεις για πιθανή διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μετρήθηκαν στους ορούς των γυναικών οι συγκεντρώσεις 11 PFAS με τεχνικές υψηλής ευαισθησίας.

Μετά τη στατιστική προσαρμογή για φυλή,  εκπαίδευση, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, συνολική ενεργειακή πρόσληψη, σωματική δραστηριότητα, κατάσταση εμμηνόπαυσης και δείκτη μάζας σώματος, ο σχετικός κίνδυνος (HR) μεταξύ εκείνων με το ανώτερο τριτημόριο συγκριτικά με το κατώτερο τριτημόριο συγκεντρώσεων PFAS ήταν ως 1,67 φορές αυξημένος ( 95% CI 1,21-2,31) για διάφορα PFAS μεμονωμένα. Αντίστοιχα, ο σχετικός κίνδυνος  έφτασε σε 2,62 φορές πάνω (95% CI 1,12-6,20) για συνδυασμό αυξημένων συγκεντρώσεων σε 7 PFAS.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι η έκθεση σε PFAS μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Μια μετάφραση των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι δεδομένου ότι 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί διαγιγνώσκονται τελευταία με σακχαρώδη διαβήτη κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 370.000 νέες περιπτώσεις ετησίως θα μπορούσαν να αποδοθούν σε PFAS. Οι συντονισμένες προσπάθειες, επιστημονικές και πολιτικές, για μειωμένη έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, που βρίσκονται σχεδόν παντού δυστυχώς, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προληπτική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως.

Περαιτέρω μείωση του ιικού φορτίου  στα λύματα

Περαιτέρω μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2, στα αστικά λύματα της χώρας, καταγράφηκε την εβδομάδα από τις 11 έως τις 17 Απριλίου. Συγκεκριμένα στη χθεσινή ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, αναφέρονται τα εξής: Παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 4 έως 10 Απριλίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν. Αυξητικές τάσεις σε 1 και σταθεροποιητικές τάσεις σε 2 από τις 12. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-86%), στο Ηράκλειο (-71%), στη Θεσσαλονίκη (-41%), στην Κέρκυρα (-34%) και στη Λάρισα (-33%). Οριακή ήταν η μείωση στον Βόλο (-23%), στα Ιωάννινα (-29%), στην Ξάνθη (-30%) και στην Αλεξανδρούπολη (-30%).Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε μόνο στην Πάτρα (+58%).Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στον Άγιο Νικόλαο (+6%).

Ελλάδα: Κάτω από 300 οι διασωληνωμένοι

Κάτω από 300 ασθενείς  νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, κάτι που δεν είχε συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 298. Το 67,4% των διασωληνωμένων είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη, ενώ το 93,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ αυτών, 167 (56,04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (43,96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.575 ασθενείς.  Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.005 σε σύνολο 255.874  τεστ. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 4.148 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.095 στη Θεσσαλονίκη και 4 είναι εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.252.248 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 49% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 222 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.460. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.701 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 208 (+22,35%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 237 ασθενείς.