Συνεχίστηκε η υποχώρηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Συνεχίστηκε η υποχώρηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της χώρας και τη μεγάλη εβδομάδα, δηλαδή από τις 18 έως τις 24 Απριλίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν καθαρά πτωτικές τάσεις, στον Άγιο Νικόλαο (-66%), στο Ηράκλειο (-56%), στα Ιωάννινα (-44%), στην Πάτρα (-41%), στην Ξάνθη (-37%), στα Χανιά (-37%), στη Θεσσαλονίκη (-34%) και στον Βόλο (-34%). Οριακή ήταν η μείωση στη Λάρισα (-29%), στην Κέρκυρα (-21%), στην Αλεξανδρούπολη
(-19%) και στην Αττική (-11%).

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα λόγω covid-19

Οι στατιστικές θνησιμότητας είναι θεμελιώδεις για τη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Η θνησιμότητα ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο και την τοποθεσία και ο προσδιορισμός της επηρεάζεται πολλές φορές από λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα σχετικής μελέτης από τη διεθνή ομάδα COVID-19 Excess Mortality Collaborators που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet 2022; 399: 1513–36. Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσει την υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την πανδημία COVID-19 σε 191 χώρες και περιοχές, καθώς και 252 υπο-εθνικές περιοχές για επιλεγμένες χώρες, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Παρόλο που οι καταγεγραμμένοι θάνατοι COVID-19 κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα έφτασαν τα 5,94 εκατομμύρια παγκοσμίως, οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Ο παγκόσμιος δείκτης υπερβάλλουσας θνησιμότητας λόγω της πανδημίας COVID-19 ήταν 120,3 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ξεπέρασε τους 300 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό σε 21 χώρες. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα λόγω της πανδημίας COVID-19 ήταν μεγαλύτερη στις περιοχές της Νότιας Ασίας, Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σε επίπεδο χώρας, ο υψηλότερος αριθμός υπερβαλλόντων θανάτων λόγω της πανδημίας COVID-19 εκτιμήθηκε στην Ινδία (4,07 εκατομμύρια άτομα), στις ΗΠΑ (1,13 εκατομμύρια άτομα), στη Ρωσία (1,07 εκατομμύρια άτομα), στο Μεξικό (798.000 άτομα), στη Βραζιλία (792.000 άτομα), στην Ινδονησία (736.000 άτομα) και στο Πακιστάν (664.000 άτομα). Αντίστοιχα, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν υψηλότερη στη Ρωσία με 374,6 θανάτους ανά 100.000 άτομα και στο Μεξικό με 325,1 θανάτους ανά 100.000 άτομα, ενώ στη Βραζιλία ήταν 186,9 θάνατοι ανά 100.000 άτομα και στις ΗΠΑ 179,3 θάνατοι ανά 100.000 άτομα. Στην Κεντρική Ευρώπη, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν 315,7 θάνατοι ανά 100.000 άτομα και στη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 άτομα. Στην Ελλάδα, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 άτομα.

Επιπλέον, ο λόγος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων COVID-19 ήταν στην Ελλάδα 1,22 και στη Δυτική Ευρώπη 1,48, το οποίο υποδηλώνει ότι στη χώρα μας έγινε καλύτερη καταγραφή των θανάτων. Αυτό οφείλεται και στον τρόπο καταγραφής των θανάτων COVID-19, που στη χώρα μας συγκαταλέγεται κάθε θάνατος ασθενούς που έχει διαγνωστεί με COVID-19 ανεξάρτητα αν ο θάνατος οφείλεται αποκλειστικά στη COVID-19. Συμπερασματικά, ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι υποδεικνύεται από τους αναφερόμενους θανάτους που οφείλονται μόνο στον COVID-19. Η ενίσχυση των συστημάτων καταγραφής θανάτων σε όλο τον κόσμο, που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται κρίσιμη για την παγκόσμια στρατηγική δημόσιας υγείας, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της παρακολούθησης πρωτίστως της τρέχουσας πανδημίας, αλλά και των μελλοντικών πανδημιών.

 

UNICEF: Ανησυχητική η μείωση του επιπέδου ανοσοποίησης των παιδιών

Την έντονη ανησυχία της για τη σημαντική μείωση του εμβολιασμού των παιδιών για διαδεδομένες ασθένειες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, εξέφρασε η UNICEF σε πρόσφατο δελτίο τύπου της. Όπως αναφέρεται, «μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη έπεσε από το 90% το 2015 στο 76% το 2020».

Σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος της UNICEF που είναι αρμόδιο για την εν λόγω Περιφέρεια, Τζιν Κοχ «εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι εκτίθεται σε σοβαρές επιπλοκές, ως ακόμη και στον κίνδυνο θανάτου, ενώ αυτό μπορούσε να αποφευχθεί». Σύμφωνα με τα δεδομένα της UNICEF, η Αϊτή και το Σουρινάμ, όπου μόλις τα μισά από τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσοποίησης στην περιφέρεια. Ακολουθούν η Βενεζουέλα (60%), η Βολιβία (68%) και ο Ισημερινός (70%).

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία υπογραμμίζει επίσης, ότι οι ασθένειες αυτές πλήττουν πάντα την περιοχή, καθώς τα κρούσματα διφθερίτιδας από τα 5 το 2013 σε όλη την περιφέρεια πλησίασαν τα 900 το 2018. Η ιλαρά, προσέβαλε 23.000 παιδιά το 2019, από 500 το 2013. Ο ειδικός της UNICEF για τη μητρική και νεογνική υγεία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Ραλφ Μίντι, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές αιτίες για τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Καλιφόρνια: Συνεχίζονται τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ covid-19 σε ανασφάλιστους πολίτες

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια εξακολουθεί να προσφέρει δωρεάν τεστ COVID-19 σε ανασφάλιστους κατοίκους, παρόλο που τα χρήματα που διέθετε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αυτό το σκοπό έχουν τελειώσει. Ενώ το Κογκρέσο συζητά αν πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για δωρεάν τεστ, η Καλιφόρνια βασίζεται σε προγράμματα που είχε ήδη σε εφαρμογή: ειδική κρατική κάλυψη για ανασφάλιστους πολίτες, δωρεάν τεστ στα σχολεία καθώς και δωρεάν τεστ που προσφέρονται από κλινικές, κομητείες και άλλους φορείς. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι δωρεάν επιλογές, οι ανασφάλιστοι θα έπρεπε να πληρώσουν έως και αρκετές εκατοντάδες δολάρια από την τσέπη τους, ανάλογα με το πού θα έκαναν τα τεστ.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ, τόσο από ασφαλισμένους όσο και από ανασφάλιστους πολίτες, έχει μειωθεί κατακόρυφα. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο τρία άτομα υποβλήθηκαν σε διαγνωστική εξέταση για κορονοϊό σε επτά σημεία διεξαγωγής εξετάσεων στην κομητεία Σακραμέντο. Οι υπάλληλοι σε αυτές τις εγκαταστάσεις, μεγάλες και μικρές, είπαν ότι σχεδόν κανείς δεν εμφανίζεται πλέον, παρόλο που τα διαγνωστικά τεστ είναι ακόμα σημαντικά για την παρακολούθηση και τη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19. Ως επί το πλείστον, όσοι εμφανίζονται τακτικά, είναι όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τη δουλειά τους ή το σχολείο τους.

Από την αρχή της πανδημίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποζημίωνε τους παρόχους για τον διαγνωστικό έλεγχο, τη θεραπεία και τον εμβολιασμό ανασφάλιστων για την COVID-19. Ωστόσο, η Διοίκηση Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις αποζημίωσης για εξετάσεις και θεραπείες στις 22 Μαρτίου και για εμβολιασμούς στις 5 Απριλίου, λέγοντας ότι τα χρήματα είχαν τελειώσει. Από τότε, οι πολιτείες και οι κομητείες παρακολουθούν τα επιτόκια των υποθέσεων τους και τα ταμεία τους για να δουν αν μπορούν να συνεχίσουν να δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους στους ανασφάλιστους κατοίκους.

Τα «εμβόλια» το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας

Για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας 2022, το θέμα που έχει τεθεί διεθνώς είναι τα «ΕΜΒΟΛΙΑ», δεδομένου ότι ο εμβολιασμός, αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ασφαλή παρέμβαση για την προαγωγή και τη διατήρηση της δημοσίας υγείας. Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας συμμετέχοντας όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό της ημέρας αυτής, έχει προγραμματίσει για φέτος μια σειρά δράσεων που θα παρουσιασθούν στα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα και θα είναι διαθέσιμες για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της Εταιρείας (www.helsim.gr):

➢ Ενημερωτικό spot για την Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας.

➢ Ενημερωτικό 3λεπτο video για τα εμβόλια που διαχρονικά έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη νόσο COVID-19, την προώθηση του εμβολιασμού καθώς και πρόσκληση για συμμετοχή στον εορτασμό της DOI.

➢ Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την “πανδημία και τα εμβόλια” μία πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Νέων Ανοσολόγων (https://yi.helsim.gr)

➢ Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book ) με θέμα: “Η πανδημία COVID-19 υπό το πρίσμα της Ανοσολογίας”.

➢ Διαθέσιμη πρόσβαση (link) για παρακολούθηση στις 29 Απριλίου του Διεθνούς webinar: “Science, State and Challenges of COVID-19 vaccines” που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής

Ανοσολογικής Ομοσπονδίας (IUIS-EFIS) με συμμετέχοντες κορυφαίους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νόσο COVID-19.

➢ Διοργάνωση επιστημονικής διαδικτυακής ανoικτής εκδήλωσης, στις 4-05-22 με θέμα “Εμβόλια: από την Ευλογιά στην COVID-19”, με συμμετοχή μελών της ΕΕΑ που εργάζονται για τη νόσο και τη διάδοση του μηνύματος για τα ευεργετήματα των εμβολίων.

Τα hashtags που προτείνονται από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες Ανοσολογίας για το φετινό εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας είναι: #DAYOFIMMUNOLOGY #THANKYOUIMMUNOLOGY

 

Μαζικά τεστ για κορονοϊό στο Πεκίνο

Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν χθες σε μαζικά διαγνωστικά τεστ κορονοϊού στο Πεκίνο, προκειμένου να εμποδίσουν αναζωπύρωση της επιδημίας, πράγμα που ήδη συμβαίνει από τις αρχές Μαρτίου σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Σαγκάη, όπου και έχει ήδη επιβληθεί αυστηρό lockdown. Στο Πεκίνο, έχουν βεβαιωθεί από την προηγούμενη βδομάδα περίπου 100 κρούσματα εκ των οποίων 33 σε ένα 24ωρο και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους 12 συνοικιών από τις 16 της πολύς να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα σε τρία τεστ PCR ο καθένας. Οι αρχές της Σαγκάης, ανακοίνωσαν χθες 52 θανάτους από επιπλοκές της COVID-19, αριθμό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν και 17.000 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 15.319 ήταν ασυμπτωματικά.

Η Κίνα εφαρμόζει από την αρχή της πανδημίας την στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων, επιβάλλοντας σκληρά περιοριστικά μέτρα , τα οποία όμως αυτή τη φορά στη περίπτωση της Σαγκάης, έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις στους κατοίκους, που διαμαρτύρονται για ανεπαρκείς προμήθειες σε τρόφιμα αλλά και για άσχημες συνθήκες στα κέντρα απομόνωσης όπου στέλνονται. Φοβούμενοι επανάληψη του σεναρίου της Σαγκάης, αρκετοί κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως τρόφιμα, ή έκαναν παραγγελίες μέσω Διαδικτύου. Ως τώρα πάντως, στο Πεκίνο δεν παρατηρείται καμιά έλλειψη φρέσκων προϊόντων ή ειδών πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώνονται από τις αρχές, το Πεκίνο από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει λιγότερους από 5000 θανάτους και περίπου 200.000 κρούσματα, αριθμοί που ωστόσο θεωρούνται από την παγκόσμια κοινότητα πολύ υποτιμημένοι.

 

Covid-19: Νέα ελπίδα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Για τους ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (όπως οι ασθενείς με κακοήθη νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα υπό αγωγή, μεταμοσχευμένοι, κλπ) καθώς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας με συνοδά νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, κλπ), που τα εμβόλια δεν τους προστατεύουν για μακρύ χρονικό διάστημα, μια νέα θεραπευτική αγωγή είναι πλέον διαθέσιμη. Ο συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων AZD7442 αποτελείται από έτοιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του κορονοϊού, τα tixagevimab και cilgavimab, που έχουν παρατεταμένο χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 90 ημερών και προστατεύουν από την COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των MJ Levin και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3 στην οποία εντάχθηκαν ενήλικοι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για μη ικανοποιητική ανοσιακή απάντηση στον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, αυξημένο κίνδυνο για έκθεση στον SARS-CoV-2 ή και τα δύο. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 2 προς 1 να λάβουν μια άπαξ δόση 300mg AZD7442 (μια ένεση tixagevimab και μια ένεση cilgavimab χορηγούμενες διαδοχικά ενδομυικά) είτε εικονικό φάρμακο (φυσιολογικός ορός). Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ασφαλείας ήταν η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τη χορήγηση του AZD7442, ενώ το πρωτεύον καταληκτικό σημείο αποτελεσματικότητας ήταν η εργαστηριακά επιβεβαιωμένη με PCR, συμπτωματική COVID-19 μέχρι την 183η μέρα από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Συνολικά συμμετείχαν 5197 άτομα, εκ των οποίων οι 3460 έλαβαν το AZD7442 και οι 1737 έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όσον αφορά στην ασφάλεια, 1221 από τους 3461 (35%) συμμετέχοντες που έλαβαν το AZD7442 και 593 από τους 1736 (34%) από τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο εμφάνισαν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα, συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 παρουσιάστηκε σε 8 από τους 3441 συμμετέχοντες (0.2%) που έλαβαν AZD7442 και σε 17 από τους 1731 συμμετέχοντες (1%) που έλαβαν εικονικό φάρμακο (σχετική μείωση του κινδύνου κατά 77%). Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων σε διάστημα παρακολούθησης 6 μηνών μετά τη χορήγηση του φαρμάκου έδειξε ότι ο συνδυασμός των μονοκλωνικών αντισωμάτων οδηγεί σε 83% μείωση του κινδύνου συμπτωματικής COVID-19. Συνολικά καταγράφηκαν 5 περιστατικά σοβαρής λοίμωξης COVID-19 με δύο θανάτους λόγω COVID-19 – όλα στην ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συμπερασματικά, μια εφάπαξ δόση του συνδυασμού μονοκλωνικών αντισωμάτων tixagevimab και cilgavimab ήταν αποτελεσματική για την πρόληψη της COVID-19 χωρίς ζητήματα ασφάλειας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς ανοίγουν το δρόμο για τη χρήση προφυλακτικής αγωγής, που διαρκεί τουλάχιστον για 6 μήνες, σε ευάλωτες ομάδες πολιτών που δεν προφυλάσσονται ικανοποιητικά από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19. Το φάρμακο αυτό αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να βρίσκεται και στη χώρα μας, προσφέροντας ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά του SARS-CoV-2.

 

Μειωμένα κρούσματα και διασωληνωμένοι

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων από κορονοϊό στη χώρα μας , ωστόσο οι θάνατοι από τη λοίμωξη είναι ακόμα αρκετοί. Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσουπου καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.727 σε σύνολο 63.665 τεστ, γεγονός που ανέβασε τον δείκτη θετικότητας ανέβηκε στο 7,4%. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 121 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.432. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.976 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 267 με διάμεση ηλικία τα 71 έτη.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 144 (53,93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (46,07%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.593 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 167 (ημερήσια μεταβολή +11,33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 182 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γκίκας Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα στα παιδιά: Σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού

Για μια σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας  Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος  στο φαινόμενο της οξείας  ηπατίτιδας στα παιδιά που έχει εμφανιστεί πρόσφατα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στους πολίτες. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα.

Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. «Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν», είπε ο καθηγητής. Αναφορικά με το πότε και αν θα παρουσιαστεί ο συγκεκριμένος ιός στην Ελλάδα, ο κ Μαγιορκίνης είπε ότι ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 – 20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο» σημείωσε.

Μελέτη NHS: Πρόβλεψη υποτροπής καρκίνου του πνεύμονα μετά από ακτινοθεραπεία

Ομάδα Βρετανών ερευνητών ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του πνεύμονα για χρονικό διάστημα  δύο ετών σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ιδιαίτερα θανατηφόρα ασθένεια, που  ξεπερνά κατά πολύ άλλους τύπους καρκίνου ως προς το μερίδιό του στους συνολικούς θανάτους από καρκίνο ενώ περίπου  το ένα τρίτο των ασθενών με την πιο κοινή μορφή, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΣΚΠ), εμφανίζουν υποτροπή μετά τη θεραπεία , γεγονός που οδηγεί σε ποσοστό επιβίωσης μόλις 15%.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό eBioMedicine, οι ερευνητές – προερχόμενοι από το Royal Marsden NHS Foundation Trust, το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο με έδρα το Λονδίνο και το Imperial College London –

ξεκίνησαν εφαρμόζοντας κάποιους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης σε ένα αναδρομικό σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει περισσότερους από 650 ασθενείς με ΜΜΚΠ, με διάμεσο χρόνο παρακολούθησης λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη θεραπεία.

Καθένας από τους αλγόριθμους έλαβε υπόψη ένα διαφορετικό σύνολο δεδομένων ασθενών, επιτρέποντας στους ερευνητές να περιορίσουν τους μεμονωμένους παράγοντες που φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στην πιθανότητα υποτροπής κάθε ασθενούς και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο που βασίζεται μόνο στους πιο σημαντικούς παράγοντες. Τελικά, αυτοί οι παράγοντες περιελάμβαναν το μέγεθος και το στάδιο του όγκου του ασθενούς, τον τύπο και την ένταση της ακτινοθεραπείας στην οποία υποβλήθηκαν, καθώς και τον τρόπο του  καπνίσματος, τον δείκτη μάζας σώματος και την ηλικία.Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που προέκυψε ήταν σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο υποτροπής ενός ασθενούς για δύο χρόνια με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τρέχουσες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου του ευρέως χρησιμοποιούμενου συστήματος σταδιοποίησης TNM.”Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουμε ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και να ανιχνεύσουμε αυτή την υποτροπή νωρίτερα, ώστε η εκ νέου θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική“, δήλωσε ο Richard Lee, M.B.B.S., Ph.D. ., επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Η υποτροπή είναι βασική πηγή άγχους για τους ασθενείς. Η μείωση του αριθμού των σαρώσεων που απαιτούνται σε αυτήν τη ρύθμιση μπορεί να είναι χρήσιμη και επίσης να μειώσει την έκθεση σε ακτινοβολία, τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και να κάνει πιο αποτελεσματική χρήση πολύτιμων πόρων του NHS».Επειδή το μοντέλο βασίζεται σε εύκολα προσβάσιμα κλινικά δεδομένα, οι ερευνητές τόνισαν ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και αλλού. Επόμενο βήμα είναι να υπάρχουν και δεδομένα απεικόνισης στην εξίσωση.«Η επόμενη φάση αυτής της μελέτης θα δοκιμάσει μοντέλα μηχανικής μάθησης χρησιμοποιώντας δεδομένα απεικόνισης μόνο αλλά και σε συνδυασμό με κλινικά δεδομένα. Ελπίζουμε να μάθουμε πώς το μοντέλο μας, το οποίο βασίζεται στα χαρακτηριστικά των ασθενών και στη θεραπεία που έλαβαν, επηρεάζεται από τα δεδομένα σάρωσης απεικόνισης», δήλωσε η ερευνήτρια Sumeet Hindocha, M.B.B.S.Οι ερευνητές, θα προσπαθήσουν επίσης να εφαρμόσουν τον αλγόριθμο και σε άλλες ασθένειες, με τον Richard Lee να σημειώνει: «Το μοντέλο μας χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά ειδικά για αυτήν την ασθένεια, αλλά βελτιώνοντας τον αλγόριθμο, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερη εφαρμογή».