Αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

·         Αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου  και  επαναφορά  της χωρητικότητας στο 100%.

·         Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

·         1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

·         1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους ασθενείς με ΙΦΝΕ

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας αντιτίθεται στην αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης των φαρμάκων των ανασφάλιστων ασθενών από την 1η Μαΐου 2022, καθώς αφαιρείται η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από τους ιδιώτες ιατρούς και διατηρείται η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας. Στο σχετικό δελτίο τύπου του Συλλόγου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ως Σύλλογος έχουμε αποστείλει δύο επιστολές στο αρμόδιο Υπουργείο, δίχως να έχουμε λάβει απάντηση, γεγονός που μας αναγκάζει να επανέλθουμε εκ νέου στο συγκεκριμένο ζήτημα εκθέτοντας για ακόμα μια φορά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του μέτρου, και ιδιαίτερα τα προβλήματα για ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ).

Αρχικά, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αντιτίθεται στο ύψιστο θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία, στο δικαίωμα του ασθενή να επιλέγει τον ιατρό του, στην ισότητα των ασθενών και δεν λαμβάνει υπόψιν την πολυπλοκότητα των χρόνιων παθήσεων και τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών για γρήγορη πρόσβαση σε ιατρούς και φαρμακευτικές αγωγές. Επιπλέον, με την επικείμενη εφαρμογή του μέτρου, και εν μέσω πανδημίας, οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται αποκλειστικά δημόσιες δομές υγείας (και κυρίως νοσοκομεία) για την συνταγογράφηση της θεραπευτικής τους αγωγής, γεγονός που θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων, ιδιαίτερα σε χρόνιους ασθενείς, μεταξύ των οποίων και οι ασθενείς με ΙΦΝΕ».

 

Η Δανία σταματά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν χθες ότι δεδομένης της ύφεσης που παρουσιάζει η πανδημία του κορονοϊού, σταματά το εμβολιαστικό πρόγραμμα για το καλοκαίρι. Η επικεφαλής του τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών της χώρας, Bolette Soborg ανέφερε θα ολοκληρωθεί σταδιακά  το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19, και ότι οι προσκλήσεις για εμβολιασμό θα σταματήσουν στις 15 Μαΐου και θα συνεχιστούν μετά το καλοκαίρι. Πρόσθεσε δε ότι πριν την επανέναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος το φθινόπωρο, θα προηγηθεί μια ενδελεχής εκτίμηση από επαγγελματίες, σχετικά με το ποιος και πότε πρέπει να εμβολιαστεί και με ποια εμβόλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 81% του πληθυσμού της Δανίας έχει ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ενώ το 61,6% έχει λάβει και αναμνηστική δόση. Τα επίσημα στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, εμφανίζουν μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων και σταθερά ποσοστά νοσηλείας.

Sandoz: Επέκταση συνεργασίας με την Ares Genetics

Η Sandoz ανακοινώνει την επέκταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 και διεύρυνση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την Ares Genetics (Ares), με σκοπό την ανεύρεση ψηφιακών λύσεων αιχμής στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη μικροβιακή αντοχή (AMR).

Η επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης-πλαίσιο με την Ares, θυγατρική της OpGen Inc, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες αναγνωρίζουν την καθοριστική σημασία των δεδομένων επιτήρησης για τη βελτίωση της συνταγογράφησης και χρήσης αντιβιοτικών, κεντρικής συνιστώσας της παγκόσμιας στρατηγικής απόκρισης στην AMR.

Ο Richard Saynor, CEO της Sandoz είπε: «Τα αντιβιοτικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ιατρικής. Η AMR, που σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις ευθύνεται για σχεδόν 1,3 εκατ. θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί μια πρωτοφανή απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Ο στόχος μας στη Sandoz, δεδομένου του ρόλου μας ως κορυφαίου παρόχου γενόσημων αντιβιοτικών, είναι να διαδραματίσουμε κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης απειλής.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, επιτρέποντάς μας να εστιάσουμε στον αγώνα ενάντια στην AMR χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων και λύσεων ΑΙ σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά σύνολα δεδομένων. Συνδυάζοντας τις γνώσεις μας, πιστεύουμε ότι μπορούμε όχι μόνο να αξιοποιήσουμε τα διαγνωστικά δεδομένα και δεδομένα επιτήρησης για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες υγείας να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις, αλλά και να διευρύνουμε τις επιλογές αντιμετώπισης της AMR στο μέλλον, μέσω εστιασμένης επαναστόχευσης των βασικών αντιβιοτικών. Ο απώτερος σκοπός μας είναι εξίσου απλός και ρηξικέλευθος: να διασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε το σωστό φάρμακο, στον σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης της συνεργασίας, η Ares ανέπτυξε μια ψηφιακή πλατφόρμα αντιμολυσματικών παραγόντων, που συνδυάζει καθιερωμένες πρακτικές μικροβιολογικού ελέγχου με προηγμένες μεθόδους βιοπληροφορικής και ΑΙ για την υποστήριξη του εντοπισμού των αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ενώσεων ή συνδυασμών ενώσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων παθογόνων, που στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιήσει η Sandoz για τη λήψη εμπορικών αποφάσεων.

Στην επερχόμενη φάση συνεργασίας, και οι δύο εταιρίες αποσκοπούν να εστιάσουν περισσότερο στην επιτήρηση της ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών ουσιών μέσω της δημιουργίας γονιδιωματικής επιτήρησης για ανθεκτικά παθογόνα, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες NGS και βιοπληροφορικής της Ares.

 

Σε θετική τροχιά το πλάνο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ΙΦΕΤ

Σε θετική, αναπτυξιακή τροχιά συνεχίζει να βρίσκεται το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2022. Η εξέλιξη όλων των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών της λειτουργίας του Ινστιτούτου πιστοποιεί ότι η προσήλωση της Διοίκησης και των εργαζομένων στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου εξυγίανσης και ανάπτυξης που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων χρόνων, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς.

Ενδεικτικά, κατά τους 3 πρώτους μήνες του έτους που διανύουμε:

Σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση εσόδων κατά 3%
Η μέση τιμή πώλησης των φαρμάκων που διακινούνται από το ΙΦΕΤ μειώθηκε κατά 15% (το όφελος που προκύπτει για τον ΕΟΠΠΥ και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ υπερβαίνει τα  €7 εκ.)
Οι πωλήσεις νέων κωδικών ανήλθαν στο 27% των συνολικών εσόδων
Οι ημερήσιες παραγγελίες που διαβιβάζονται από το ΙΦΕΤ αυξήθηκαν κατά 24%
Ο συνολικό αριθμός παραγγελιών αυξήθηκε κατά 5%
Εισήχθησαν 129 νέοι κωδικοί
Επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου έρχονται σε συνέχεια μιας ιδιαίτερα επιτυχούς πορείας το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου:

·         Σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του ΙΦΕΤ, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

o   Αύξηση ταμειακών διαθεσίμων από €7.000.000 στα €18.000.000

o   Αύξηση εσόδων κατά 56%

o   Αύξηση κερδοφορίας κατά 46%

o   Βελτίωση απόδοσης αποθεμάτων κατά 16%

o   €24.000.000 αξία εξοικονόμησης για το δημόσιο μέσω μείωσης τιμών αγοράς και τιμών πώλησης

 

·         Διασφαλίστηκε η επιτυχής κάλυψη της εγχώριας αγοράς μέσω της εισαγωγής και διακίνησης ειδών/φαρμάκων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, ενώ παράλληλα, μέσω της αποτελεσματικής, επαγγελματικής διαχείρισης αποφεύχθηκαν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχούς διαχείρισης αποτέλεσαν οι περιπτώσεις των φαρμάκων για τις σπάνιες ασθένειες της Κυστικής Ίνωσης και νόσου Wilson, όπου εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες ποσότητες για τους ασθενείς, σε καλύτερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιήθηκαν οι αδιάθετες ποσότητες προς όφελος του Δημοσίου.

 

·         Στηρίχθηκε αποτελεσματική η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Το Ινστιτούτο διενήργησε περισσότερους από 20 δημόσιους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή διαχειρίστηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας την εκτέλεση δύο Κοινών Ευρωπαϊκών Προμηθειών (JPA).

 

·         Ξεκίνησε το κρίσιμης σημασίας έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΙΦΕΤ, με την υλοποίηση της πρώτης φάση του σχετικού πλάνου που επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, με στόχο της ενίσχυση της ταχύτητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας.

 

Αναφερόμενος στην πορεία του ΙΦΕΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχολίασε τα εξής: «Προσηλωμένοι στη βασική αποστολή του Ινστιτούτου, η οποία είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, συνεχίζουμε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, με ήδη ορατά, αδιαμφησβήτητα αποτελέσματα. Η προσπάθεια αυτή, νομοτελειακά, ανατρέπει παγιωμένες αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος και ενίοτε προκαλεί αντιδράσεις. Πάνω απ’ όλα όμως βρίσκεται η υγεία των Ελλήνων πολιτών και το δημόσιο συμφέρον και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Η αισιοδοξία μας δε, προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύεται από την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία επιδεικνύει ισχυρή βούληση, σε συνδυασμό με κατανόηση των θεμάτων, αποφασιστικότητα και το κυριότερο, εμπιστοσύνη στους αρμόδιους παράγοντες και τους υπεύθυνους φορείς.»

 

«Ταξίδι Ελπίδας» για την Άνοια: Εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Αλτσχάιμερ (HIAAD)

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ (HIAAD) σε συνεργασία με τo Κέντρο Ημέρας ατόμων πασχόντων από άνοια της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.)  διοργανώνει τη δεύτερη,  μετά την  πρώτη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Δεκέμβριο του 2021,  εκδήλωση «Ταξίδι Ελπίδας» για την Άνοια,  που θα γίνει υβριδικά (δια ζώσης και ταυτόχρονα διαδικτυακή)  την Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2022, 6 – 9 .μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Tο Κέντρο Ημέρας ατόμων πασχόντων από άνοια της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2021 στα Ιωάννινα και είναι ενταγμένο με κωδικό ΟΠΣ 5045022 στο Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014 – 2020».

Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους όσο και στο ευρύ κοινό και τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα  έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς, να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στον  χώρο της άνοιας και να ακούσουν τις βιωματικές εμπειρίες φροντιστών και ατόμων με άνοια. 

 Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, του Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimers Disease (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins), του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), της Εταιρείας Altoida Inc. και της Πρωτοβουλίας «θάλλω».  Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Η συμμετοχή όλων είναι δωρεάν και με το πέρας της θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους ενδιαφερόμενους. H είσοδος στους συμμετέχοντες στο χώρο της εκδήλωσης θα επιτρέπεται στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν κατά της πανδημίας Covid-19.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και λεπτομέρειες για τη διαδικτυακή παρακολούθηση είναι επίσης δημοσιευμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hiaad.org/el/index.php/events/jth-ioa/

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2022

Κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών, τα κράτη μέλη επικοινωνούν την αξία και τα οφέλη της πρόληψης μέσω των εμβολίων. Φέτος την εβδομάδα 22-30 Απριλίου, οι χώρες ενώνουν τις φωνές τους τονίζοντας το όφελος των εμβολίων στην «μακροβιότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού».

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ευημερία, στην εξοικονόμηση των πόρων υγείας, στον μετριασμό απώλειας ωρών εργασίας, στην μείωση της ζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στην αντιβίωση. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας της COVID-19, τα οφέλη αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο εμβολιασμός συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των επιπτώσεών τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμβολίων (Vaccines Europe), σημαντική παράμετρος για την αποκόμιση του μέγιστου οφέλους των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι η ορθή εφαρμογή των συνιστώμενων από τις αρχές υγείας εμβολιαστικών προγραμμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.

Στη χώρα μας, παρότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιατρικά εμβόλια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η σημαντική υστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό ενηλίκων, αναδεικνύει την ανάγκη συλλογικών δράσεων λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων. Ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως για παράδειγμα η γρίπη, ο κοκκύτης, ο πνευμονιόκοκκος, o έρπης ζωστήρας αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η θέσπιση εμβολιαστικών στόχων, η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιών αντιλήψεων στον πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.

Ελλάδα: Το 𝑅𝑡 για την επικράτεια στο 0,77%

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 11,487 νέες λοιμώξεις κορονοϊού στη χώρα μας σε σύνολο 259.052 τεστ. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.77. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 4.375 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.246 στη Θεσσαλονίκη και κανένα εισαγόμενο.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων ήταν 311. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.022 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 267. Μεταξύ αυτών, 144 (53,93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (46,07%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.599 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 188 (ημερήσια μεταβολή +12,57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 176 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Σταθερά ανοδική πορεία ακολούθησε την τριετία 2018-2020 ο κλάδος των Φαρμακευτικών Εταιρειών

Σταθερά ανοδική πορεία ακολούθησε την τριετία 2018-2020 ο κλάδος των Φαρμακευτικών Εταιρειών, παρουσιάζοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Στην εγχώρια αγορά φαρμάκου εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 106 παραγωγικές και εισαγωγικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με αξιόλογη, δυναμική, μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία. Η ηλικιακή διάρθρωση και η γήρανση του πληθυσμού, οι δαπάνες για υγεία και φάρμακα, το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς και οι δείκτες τιμών παραγωγής και καταναλωτή για φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν
την ζήτηση των φαρμάκων.
H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF επισημαίνει ότι η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε το 2020 κατά 3% σε σχέση με το 2019 και ανήλθε σε €2.001 εκατ. Το Clawback & Rebate στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα το 2020 σε σχέση με το 2019, διαμορφούμενο σε €1.304 εκατ. Παράλληλα, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε μικρή μείωση την διετία 2019-2020 και υπολογίζεται σε €1.578 εκατ. το 2020. Σχετικά με την δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αυτή εμφάνισε αύξηση το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 1,3% και ανήλθε σε €605 εκατ. Επιπλέον, το Clawback & Rebate στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε σημαντική άνοδο την διετία 2019-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 21,6% και διαμορφώθηκε σε €569 εκατ. το 2020.
Η παραγωγή φαρμάκου σε αξία (ex factory) στην Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο την περίοδο 2017-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 19%. Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της παραγωγής την συγκεκριμένη περίοδο αποτέλεσε η κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μανέτα, Consultantτης Διεύθυνσης Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, ο οποίος επιμελήθηκε την εν λόγω μελέτη, η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, σημειώνοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημαντικό ρόλο για την άνοδο της εν λόγω αγοράς διαδραμάτισε η διαχρονική αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από το 2016.  Αναφορικά την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 η οποία έπληξε την ελληνική επικράτεια, οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς δεν επηρεάστηκαν αρνητικά στο σύνολό τους, συνεχίζοντας αδιαλείπτως την δραστηριότητά τους.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ICAP CRIF και σύμφωνα με τις προβλέψεις εταιρειών του κλάδου, το 2021 η αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών εκτιμάται πως συνέχισε την ανοδική τροχιά της, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 4,0%. Επιπλέον, ο κος Μανέτας επισημαίνει ότι από το συνολικό μέγεθος αγοράς το 2020, το 44% περίπου αφορά την αξία πωλήσεων των φαρμάκων που διατέθηκαν απευθείας σε νοσοκομεία και στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπόλοιπο 56% αφορά πωλήσεις φαρμάκων προς φαρμακεία.

Παράλληλα, νέα ώθηση στον κλάδο έφερε ο συμψηφισμός των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το  επιβαλλόμενο clawback, δίνοντας νέο κίνητρο στις επιχειρήσεις να προβούν σε περαιτέρω επενδύσεις. Τέλος, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αναμένεται να ακολουθήσει σταθερή ανοδική πορεία τα προσεχή έτη.
Η κα Παντελαἰου αναφέρει επίσης ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι πέντε (5) και δέκα (10) μεγαλύτερες εταιρείες κάλυψαν αντίστοιχα το 32% και το 47% των συνολικών πωλήσεων των φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών και συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός πενταετίας βάσει δείγματος παραγωγικών
επιχειρήσεων του κλάδου. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 26 αντιπροσωπευτικών παραγωγικών εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη περίοδο 2016-2020, προκύπτουν τα εξής:
Το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος παρουσίασε σωρευτική αύξηση 57,7% την εξεταζόμενη περίοδο (2016-2020), ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία. Αυξητικές τάσεις την τελευταία τριετία ακολούθησαν τα ίδια κεφάλαια (σωρευτική αύξηση 32,9% το 2020/2016). Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και προβλέψεις παρουσίασαν διαχρονική αύξηση την εξεταζόμενη πενταετία και ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 81,4% το 2020/16. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις την εξεταζόμενη πενταετία (σωρευτική αύξηση 66,8% το 2020/2016). Σημαντική αύξηση 62,6% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις το 2020 σε σχέση με το 2016, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία την εξεταζόμενη πενταετία.

Μεγάλη σωρευτική αύξηση παρουσίασαν και τα κέρδη EBITDA των 26 επιχειρήσεων την ίδια περίοδο καταγράφοντας εντυπωσιακή διαχρονική αύξηση την τριετία 2018-2020. Το συνολικό τελικό (καθαρό) αποτέλεσμα των 26 εταιρειών ήταν θετικό καθ΄ όλη την πενταετία, σημειώνοντας μεγάλη διαχρονική αύξηση την τελευταία τριετία. Τέλος, από τις 26 εταιρείες του δείγματος 24 ήταν κερδοφόρες το 2020, έναντι 23 κερδοφόρων εταιρειών το 2019.

Ίδια απώλεια βάρους με η χωρίς διαλειμματική νηστεία

Ο όρος διαλειμματική νηστεία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά διατροφικών προτύπων κατά τα οποία καταναλώνονται ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Είναι αρκετά διαδεδομένη τελευταία, αλλά η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της στην απώλεια σωματικού βάρους δεν είναι ξεκάθαρη. Μια νέα κλινική μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, διερεύνησε αν ο ίδιος περιορισμός θερμίδων οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους ανάλογα με τον αν γίνεται με ή χωρίς διαλειμματική νηστεία.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής τους ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Αλέξανδρος Κόκκινος, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Αθανάσιος Ράπτης, Νικόλαος Τεντολούρης και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 139 ασθενείς με παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >30 kg/m2. Τυχαιοποιήθηκαν σε χρονικά περιορισμένη διατροφή, τρώγοντας μόνο μεταξύ 08:00 και 16:00, με περιορισμό θερμίδων ή μόνο σε ημερήσιο περιορισμό θερμίδων. Για 12 μήνες όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, που αποτελούνταν από 1500 ως1800 kcal την ημέρα για τους άνδρες και 1200 ως 1500 kcal την ημέρα για τις γυναίκες. Μελετήθηκαν αλλαγές στο σωματικό βάρος, στην περίμετρο μέσης, στο ΔΜΣ, την ποσότητα σωματικού λίπους και σε άλλες μετρήσεις καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Από τους 139 συμμετέχοντες που ξεκίνησαν τη μελέτη, 118 (84,9%) ολοκλήρωσαν τη 12μηνη παρακολούθηση. Η μέση απώλεια βάρους από την έναρξη ως τους 12 μήνες ήταν -8,0 kg στην ομάδα διαλλειματικής νηστείας και -6,3 kg στην ομάδα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος δεν ήταν στατιστικά σημαντικά διαφορετικές στις δύο ομάδες. Τα επιπρόσθετα αποτελέσματα των αναλύσεων της περιφέρειας μέσης, του ΔΜΣ, του σωματικού λίπους, της άλιπης μάζας σώματος, της αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου δεν διέφεραν επίσης μεταξύ των δυο ομάδων. Επιπλέον, δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπερασματικά, σε ασθενείς με παχυσαρκία ένα σχήμα χρονικά περιορισμένης διατροφής δεν φάνηκε πιο ωφέλιμο όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους ή των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε σύγκριση με τον ίδιο ημερήσιο περιορισμό θερμίδων χωρίς διαλειμματική νηστεία.