Λήψη αποφάσεων με επίκεντρο τον ασθενή

Η σημασία της συμμετοχής των ασθενών για ένα πιο ασθενοκεντρικό σύστημα Υγείας συζητήθηκε, στην 3η ενότητα του ΗΤΑ Conference 2022, με συντονίστρια τη Ζωή Τσιμτσίου, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής, Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία της, η Μυρσίνη Ουζουνέλλη CEO of MYO Health, Judge and Mentor for health technology, MITΕF (MIT University), Reviewer for health technology, Horizon and EIC Accelerator funds, European Commission, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ασθενείς συμμετείχαν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας σε σημαντικές αποφάσεις. Η Στεφανία Πανούτσου,  MSc Μοριακή Βιολόγος και επιστημονική συνεργάτης του Συλλόγου Ασθενών  MDA Hellas,  μίλησε για τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη η άποψη των ασθενών στο σχεδιασμό στρατηγικών στον τομέα της Υγείας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για το πώς μπορούν να ληφθούν δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη αποφάσεων από τους ασθενείς, στην οποία συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος ΧΑΜΠΙΔΗΣ, Επικεφαλής του προσωπικού στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kristof Vanfraechem, Founder & CEO, Data for Patients, Δημήτριος Αθανασίου, EMA Pediatric Committee, EPF, WDO, GPA Board Member και Αθανάσιος Φιλίππου, PharmD, MSc, EU Health Parliament, Dept. of Pharmaceutical Planning & Dispensing of Medicines, EOΠYY. Ο κ Χαμπίδης τόνισε ότι οι αποφάσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας, λαμβάνονται με επίκεντρο τον ασθενή καθώς  η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί  τις ανάγκες του πολίτη. Από την πλευρά του, ο  Kristof Vanfraechem, τόνισε ότι οι σύλλογοι ασθενών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατηγικούς εταίρους στην Αξιολόγηση τεχνολογιών Υγείας, παρέχοντας δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη αποφάσεων και τα οποία δεν έχουν και κόστος για την Πολιτεία. Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι πρέπει να αποφασιστεί πως θα μετράται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών, το είδος  των ψηφιακών αρχείων που μπορούμε να έχουμε καθώς και το πώς θα έχουμε ασφάλεια στα ψηφιακά αρχεία.  Από την πλευρά του, ο κ Φιλίππου, δήλωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει υπόψη την αξιολόγηση από την πλευρά των ασθενών, ενώ αναφερόμενος στη λήψη και τη χρήση δεδομένων, είπε ότι είναι μια πολιτική συζήτηση  που πρέπει να γίνει για να ληφθούν αποφάσεις για τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των δεδομένων . Ανέφερε ότι έχει γίνει μια βασική έρευνα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες. Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως ανέφερε είναι και ο ρυθμός απόκρισης  καθώς και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων από τα εργαλεία.  «Ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, ζούμε την ψηφιακή μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, πρέπει να έχουμε τον ασθενή στο επίκεντρο όλων και να τον αντιλαμβανόμαστε σαν συνεργάτη», κατέληξε ο κ Φιλίππου.

 

 

Νίκος Δέδες: Επιβεβλημένη η συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών

Για τη συμμετοχή των ασθενών σε ένα βιώσιμο και δίκαιο οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης έκανε λόγο ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ), μιλώντας στο HTA Conference 2022. Όπως ανέφερε, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πλέον τη Διακήρυξη της Alma-Ata του 1978, η οποία αναφέρει ότι οι ασθενείς έχουν δικαίωμα αλλά και καθήκον να συμμετέχουν ατομικά και συλλογικά στο σχεδιασμό και υλοποίηση της φροντίδας της υγείας τους, καθώς σήμερα έχει αναγνωριστεί ο ρόλος και η σκοπιμότητα της συμμετοχής των ασθενών διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας. Πλέον στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ γίνεται λόγος για τον ρόλο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, όπως και της ΕΣΑΜΕΑ. Ωστόσο, ο κ. Δέδες σχολίασε το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ άφησε εκτός συμμετοχής τον εκπρόσωπο της ΕΣΑΜΕΑ, και επεσήμανε ότι η συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών σε διοικητικά συμβούλια δημοσίων φορέων στο άμεσο μέλλον θα είναι δεδομένη, ακόμα και σε μικρότερα διοικητικά σχήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας στη χώρα μας: γηράσκων πληθυσμός, αύξηση των χρονίων νοσημάτων και των συννοσηροτήτων, που δημιουργούν μεγάλη αύξηση των αναγκών υγείας και επιτάσσουν την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης της υγείας, στη δημιουργία ταμείου για τους ευάλωτους και ανασφάλιστους πολίτες, στην καθολική ψηφιοποίηση, στην πολιτική ανοικτών δεδομένων, καθώς και στην εγγραμματοσύνη στην υγεία, κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

 

Mαρία Καλογεροπούλου: Μεγάλες οι προκλήσεις σε επίπεδο ΗΤΑ για τις σπάνιες παθήσεις

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας αναφορικά με τις σπάνιες παθήσεις έκανε λόγο η Μαρία Καλογεροπούλου, Head of HTA, IQVIA Hellas, μιλώντας στο HTA Conference 2022. Όπως ανέφερε στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και προβλήματα σε επίπεδο αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας για τις σπάνιες παθήσεις, προκλήσεις που αφορούν τον μικρό αριθμό των ασθενών που εντάσσονται στις κλινικές μελέτες, τη θέσπιση διαγνωστικών κριτηρίων, το σχεδιασμό κλινικών μελετών, την απουσία του σκέλους του ελέγχου, την έλλειψη στις περισσότερες περιπτώσεις του standard of care, το μη ξεκάθαρο end-point όσον αφορά την κλινική αποτελεσματικότητα, την απουσία σε βάθος γνώσεων για τη νόσο κ.ά. Επίσης, τα patient reported outcomes (PROs) δεν είναι ειδικά για τη σπάνια πάθηση, αλλά γενικής φύσης, κάτι που δυσχεραίνει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων.

Τις παραπάνω προκλήσεις, συν την έλλειψη δεδομένων που υπάρχει στην Ελλάδα, καλείται να ξεπεράσει η εκάστοτε Επιτροπή Αξιολόγησης για την αποζημίωση κάθε νέου φαρμάκου που αφορά σπάνιες παθήσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο το οποίο έχει αναλάβει η IQVIA σε συνεργασία με την Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς «95», το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, το οποίο απαντά στα δύο βασικά ερωτήματα της Επιτροπής ΗΤΑ: Πόσοι είναι οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα και πόσο κοστίζουν στο σύστημα υγείας.

Το έργο έχει δύο κύριους πυλώνες: 1. Να συλλέξει στοιχεία για τη χαρτογράφηση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στη χώρα μας μέσα από ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους. 2. Την ανάπτυξη στρατηγικής για ένα τελικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις σπάνιες παθήσεις. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, που θα τροφοδοτήσει τις επιτροπές με σημαντικά στοιχεία και θα διευκολύνει σημαντικά το ταξίδι των ασθενών με σπάνιες παθήσεις από τη διάγνωση μέχρι την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Μυρσίνη Ουζουνέλλη: Η εμπειρία των ασθενών μπορεί έγκαιρα και αποτελεσματικά να ενσωματωθεί στους φακέλους ΗΤΑ

Στην ομιλία της στο HTA Conference 2022, η Μυρσίνη Ουζουνέλλη CEO of MYO Health, Judge and Mentor for health technology, MITΕF (MIT University), Reviewer for health technology, Horizon and EIC Accelerator funds, European Commission, έκανε λόγο για την μεγάλη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, σημασία την οποία, όπως ανέφερε, αναγνωρίζει με επίσημο τρόπο και η ΙΝΑΗΤΑ στο Position Paper του Ιουνίου του 2021. Η εμπειρία των ασθενών μεταφράζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα που μπαίνουν στον φάκελο αξιολόγησης. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αφορούν τη συμμετοχή των ασθενών στην αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας και πολλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ασθενείς συμμετείχαν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας σε σημαντικές αποφάσεις. Αξιοποιώντας την ιδιόκτητη ψηφιακή πλατφόρμα GS-45 με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, η MYO Health «έτρεξε» μια πιλοτική μελέτη σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος και το σωματείο ασθενών MDA Hellas, με σκοπό να καταγραφεί η εμπειρία των ασθενών και να διερευνηθεί με ποιο τρόπο η εμπειρία αυτή μπορεί έγκαιρα και αποτελεσματικά να ενσωματωθεί στους φακέλους που ετοιμάζονται για την αξιολόγηση. Επίσης, υπήρξε επί μακρόν συνεργασία για την ανάπτυξη των διαδικασιών και του συμβατικού πλαισίου που θα μπορεί να διέπει στο μέλλον παρόμοιες έρευνες. Από την παραπάνω συνεργασία, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: 1. Μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος με σκοπό τη χρήση της πλατφόρμας για ενσωμάτωση της εμπειρίας των ασθενών σε καταθέσεις ΗΤΑ. 2. Adstract με αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής παιδιών και εφήβων με νευρομυϊκές παθήσεις και για στοιχεία κοινωνικού φορτίου της νόσου. 3. Στοιχεία λειτουργικότητας της ψηφιακής πλατφόρμας.

 

 

Φαρμακεία: Αύξηση 20,6% στις πωλήσεις OTC

Αυξημένες ήταν οι πωλήσεις φαρμάκων και OTC κατά την περίοδο 21/03/22-17/04/22 στα φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την παραπάνω περίοδο οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (22/03/21-18/04/21) ως εξής:

  • Φάρμακα: +13,2% (+4,1 εκ.τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +20,6% (+1,5 εκ.τμχ.)
  • Καλλυντικά: -10,7% (-350,9 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +2,4% (+7,1 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +81,7% (+1,6 εκ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 22/03/21 – 18/04/21 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος αυξάνεται κατά 71% (+1,3 εκ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 104,4% (+1,1 εκ.τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά 16,6% (-118,2 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά 6,6 % (-15 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά +267,4% (+1,1 εκ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Εκδηλώσεις ενημέρωσης και πρόληψης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος

Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο 336 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία και την υγεία μας αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του δέρματός μας.

Τα νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία.  Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Σήμερα όμως, το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα. Για αυτό το λόγο το κοινό πρέπει να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί για τη σημασία  του ετήσιου ελέγχου του δέρματός του!

Για μία ακόμα χρονιά η ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία) πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και πρόληψης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος, σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma και την υποστήριξη των εταιριών Frezyderm, La Roche Posay,  Sanofi.

Αυτό τον Μάιο, η ΕΔΑΕ θεσπίζει τον ΔΕΡΜΑΪΟ.

Ο μήνας που αρχίζουμε να φοράμε λιγότερα ρούχα και να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, καθιερώνεται ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Επισκεπτόμαστε το δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών και κερδίζουμε τη μάχη με την πιο συχνή μορφή καρκίνου!

Την καμπάνια σχεδίασε και υπογράφει η διαφημιστική εταιρία Good Karma.

 

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: τι ξέρουμε, τι προσέχουμε, τι κάνουμε

Το Γραφείο Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Health Security Agency – UKHSA, κάτι σαν το δικό μας ΕΟΔΥ)  που συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 21 Απριλίου 2022, κατέγραψε 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών και κατά κύριο λόγο ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Ως τέτοια περιστατικά θεωρήθηκαν όλα εκείνα που παρουσίασαν πολύ αυξημένα ηπατικά ένζυμα (τρανσαμινάσες > 500 IU/L). Κανένα από αυτά δεν οφείλονταν στους συνήθεις ιούς της ηπατίτιδας Α και Ε.

Τι ξέρουμε
Ελέγχθηκαν πολλά πιθανά παθογόνα αίτια. Σε 53 περιπτώσεις που ελέγχθηκαν για αδενοϊό, οι 40 ήταν θετικές. Η προκαταρκτική τυποποίηση του αδενοϊού ήταν σύμφωνη με τον τύπο 41F, αλλά και άλλοι τύποι αδενοϊού έχουν επίσης αναγνωριστεί. Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη.

Η κύρια υπόθεση επί του παρόντος είναι ότι η ηπατίτιδα συνδέεται με τον αδενοϊό. Ο μηχανισμός ηπατικής βλάβης μπορεί να προκαλείται από ιούς ή μπορεί να είναι ανοσοπαθολογικός. Υπάρχουν επίσης πολλοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν αρχικά μια κλινική εικόνα ιογενούς γαστρεντερίτιδας και στη συνέχεια, σε μικρό ποσοστό, ηπατική ανεπάρκεια, όπως οι αδενοϊοί.  Ο αδενοϊός πάλι που έχει ανιχνευτεί στα παιδιά αυτά, είναι οπωσδήποτε ικανός να προκαλέσει ηπατίτιδα, αλλά δεν ανιχνεύτηκε σε όλα, παρά στο 80% περίπου.

Υπάρχει επίσης αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας ανεύρεσης του αδενοϊού σε δεδομένα ρουτίνας εργαστηρίου, σε εντερικά δείγματα και για την ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 ετών, ενώ επίσης υπάρχει έξαρση σε πολλές άλλες κοινές γαστρεντερικές και αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, πιθανώς λόγω αλλαγής στη συμπεριφορά και την ευαισθησία του πληθυσμού μετά από μια περίοδο χαμηλής επίπτωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας (κάτι σαν επιδημιολογικό rebound).

Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας συμπαράγοντας που προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε μικρά παιδιά, όπως είναι επίσης πιθανό να υπάρχει αυξημένη ευαισθησία λόγω μειωμένης έκθεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εναλλακτικά, μπορεί να έχει εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος αδενοϊού με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Το UKHSA έχει συγκαλέσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το NHS και ακαδημαϊκούς εταίρους για να διευθύνει μια ολοκληρωμένη έρευνα.

Στη χώρα μας δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ανάλογα περιστατικά και δεν υπάρχει η δυνατότητα για παιδιατρική μεταμόσχευση. Οι ελληνικές υπηρεσίες συνεργάζονται με ανάλογα ευρωπαϊκά κέντρα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση ανάλογων περιστατικών. Ακόμη κι αν εκδηλωθεί παρόμοιο φαινόμενο στη χώρα μας, όπου βέβαια το Lockdown τηρήθηκε με αρκετά επιεικείς όρους, δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα περιστατικών με οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Τι προσέχουμε

Το κλινικό σύνδρομο ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου. Στις σοβαρές περιπτώσεις, η χαρακτηριστικότερη διαταραχή της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στα παιδιά είναι η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, που λέγεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια.

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι το προχωρημένο στάδιο της οξείας ηπατίτιδας, που ακολουθεί τον ίκτερο, εντός μιας εβδομάδας (υπεροξεία), εντός τριών εβδομάδων (τυπική οξεία) και εντός τριών έως 26 εβδομάδων (υποξεία).

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι:

Επίμονος πυρετός, χωρίς διαγνωσμένη αιτία, μετά από γαστρεντερίτιδα

Ίκτερος (όταν το άσπρο του ματιού αποκτά κίτρινο χρώμα)

Υπέρχρωση των ούρων (ούρα σαν κονιάκ)

Αποχρωματισμός των κοπράνων (σαν στόκος)

Υπνηλία ή ατονία του παιδιού μετά από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κάποιων ημερών

Τι κάνουμε

Χρειάζεται επαγρύπνηση, αλλά σε καμία περίπτωση πανικός.

Δεν τρέχουμε στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Δεν υποβάλλουμε τα παιδιά σε εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να τις έχει υποδείξει ο παιδίατρος. Οι τρανσαμινάσες, για παράδειγμα, μπορεί στην εργαστηριακή εξέταση να εμφανιστούν αυξημένες για πολλούς λόγους, χωρίς να παραπέμπουν σε ηπατίτιδα.

Συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό παιδίατρο για οτιδήποτε μας προβληματίζει και ακολουθούμε τις συμβουλές του.

Ενίσχυση της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης με νέα πρόσωπα και ομάδες

Ως εργαλείο εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης χαρακτήρισε την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων, ο Μπάμπης Καραθάνος, φαρμακοποιός, ειδικός σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του Υπουργού Υγείας, μιλώντας στο ΗΤΑ Conference 2022, που διοργάνωσε το HealthDaily και η BOUSSIAS. Τόνισε δε, ότι εκτός από τους νέους όρους στη διαπραγμάτευση που ορίστηκαν τον Μάρτιο του 2022, το Υπουργείο σκοπεύει να ενισχύσει την Επιτροπή με νέα πρόσωπα και νέες ομάδες, ώστε να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή εξετάζει αιτήσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2021, και παρότι έχει κατορθώσει να μειώσει το χρονικό διάστημα της διαδικασίας από τα 2 χρόνια στους 6-8 μήνες, το Υπουργείο θέλει αυτό το διάστημα να μειωθεί ακόμα περισσότερο και να φθάσει τους 3 μήνες. Ο κ Καραθάνος αναφέρθηκε ακόμα στη στρατηγική του υπουργείου να αφαιρέσει από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων δεύτερης γραμμής φθηνά φάρμακα, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να πάνε σε καινοτόμες κυρίως γονιδιακές θεραπείες, που είναι πολύ αποτελεσματικές αλλά και ακριβές. Όπως ανέφερε,  έχει ήδη ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιταμίνη D, από την οποία εξοικονομήθηκαν περίπου 34 εκατ. ευρώ.  Ο κ Καραθάνος τόνισε επίσης ότι στόχοι της φαρμακευτικής πολιτικής του Υπουργείου, είναι η οικονομία κλίμακος, η επισπευση των διαδικασιών καθώς και η διαλειτουργικότητα  και η συνεργασία των φορέων.

Agata Jakoncic: Ανάγκη για ένα σταθερό και προβλέψιμο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης

Στις προτάσεις του Pharma Innovation Forum (PIF), για μία βιώσιμη  και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, αναφέρθηκε η πρόεδρος του PIF, Agata Jakoncic, στην τοποθέτησή της, στο ΗΤΑ Conference 2022, που διοργάνωσε το HealthDaily και η BOUSSIAS.

Ο οδικός χάρτης του  PIF για την υγειονομική περίθαλψη, περιλαμβάνει: α) ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων, β) μια διαφανή και αποτελεσματική διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), γ) ενίσχυση κλινικής έρευνας  και χρηματοδότησης της καινοτομίας, δ) διαφάνεια  και εξορθολογισμό στη συνταγογράφηση καθώς και δημιουργία κλινικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών και ε) βιώσιμη χρηματοδότηση της Υγειονομικής περίθαλψης και ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού ρίσκου.

Για να βελτιωθεί το σύστημα ΗΤΑ, σύμφωνα με την κ.  Jakoncic,  πρέπει να επικεντρωθούμε και στη θεραπευτική αξία και όχι μόνο στην τιμή. Να επιταχυνθεί η διαδικασία όσον αφορά την υποβολή των στοιχείων, να βελτιωθεί η πρόσβαση στα RWE και να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και στη διαπραγμάτευση αλλά και στη Βιομηχανία, να υπάρξει πιο αποτελεσματικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Επίσης να πραγματοποιηθούν οι στόχοι των προϋπολογισμών στα νοσοκομεία  και να παρακολουθούνται  οι εξελίξεις στην ΕΕ καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει άμεση επίπτωση στην εθνική αξιολόγηση.  Η πρόεδρος του PIF, τόνισε ότι η χρηματοδότηση από το Tαμείο Aνάκαμψης  (RRF) συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να μειωθεί το clawback και να σχεδιαστεί η πολιτική για τη μετα-covid εποχή. Όπως τόνισε εάν επιτευχθούν οι στόχοι του RRF, το κράτος θα μπορέσει να εξοικονομήσει πάνω από  900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,2%-0,4%  του ΑΕΠ ετήσια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η βιομηχανία  3,7 δις ευρώ, και επίσης θα εξοικονομηθούν 733 εκατ. από τις συνεισφορές των ασθενών, γεγονός που συνολικά θα επιτρέψει περισσότερα από 5 δις. ευρώ να επενδυθούν στον τομέα της Υγείας , στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας.

Δημήτρης Φιλίππου: Εξοικονόμηση  250 εκατ. ευρώ από το έργο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Στο απολογισμό της Επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων στα δυόμιση χρόνια της λειτουργίας της, προέβη ο πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος της παραπάνω Επιτροπής, Δημήτρης Φιλίππου στην ομιλία του στο 5ο HΤΑ Conference 2022, που διοργάνωσε το HealthDaily και η BOUSSIAS.

Όπως ανέφερε, ο κ. Φιλίππου στην Ελλάδα η διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας άργησε να ξεκινήσει, και έπρεπε να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο δηλαδή να καταφέρει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα κι απαραίτητα φάρμακα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. Ο βασικός πυλώνας που χρησιμοποίησε για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ Φιλίππου η Επιτροπή στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της, κατάφερε να ολοκληρώσει 18 διαπραγματεύσεις ενώ ασχολήθηκε συνολικά με 917 σκευάσματα. Συγκεκριμένα, το 2020, έκανε 71 συμφωνητικά και  ολοκλήρωσε 511 θέματα από τα 515 που εισήχθησαν. Το 2021 έγιναν 95 συμφωνητικά και ολοκληρώθηκαν 295 θέματα από τα 381 που εισήχθησαν. Φέτος μέχρι τώρα, έχουν γίνει 54 συμφωνητικά και έχουν ολοκληρωθεί 111 θέματα από τα 147 που εισήχθησαν.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ Φιλίππου, το έργο της Επιτροπής εξοικονόμησε για το κράτος 250 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα της Επιτροπής είναι ότι μείωσε το χρόνο διαπραγμάτευσης από τα 2 χρόνια που ήταν στους 6-8 μήνες. Οι στόχοι της Επιτροπής για το μέλλον η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων και παράλληλα, η επιτάχυνση των διαδικασιών, η αξιοποίηση των RWD καθώς και η συνεργασία όλων των φορέων  για καλύτερο αποτέλεσμα. Απαραίτητα εργαλεία για το έργο της Επιτροπής όπως είπε είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών.