Πρωτοποριακές εξελίξεις στην έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου

Στη Θεσσαλονίκη από τις 4 – 7 Μαΐου θα λάβει χώρα το 6ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας (6ο ΕΣΟ), με τίτλο, «Ογκολογία 2022: Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά» που διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) . Στο Συνέδριο το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου, θα παρουσιαστούν οι πρωτοποριακές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί σε βασικούς τομείς της έρευνας και της θεραπείας του καρκίνου καθώς και οι νέες ανακαλύψεις και οι σημαντικές προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον.

Είναι το κεντρικό Συνέδριο Ογκολογίας στην Ελλάδα, λαμβάνει χώρα μια φορά τον χρόνο, και έχει ως στόχο και σκοπό την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Ογκολογίας, καθώς η μάχη μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του καρκίνου είναι συνεχής και αδιάκοπη. Σημαντικοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες καθώς και διεπιστημονικές ομάδες υψηλού επιπέδου, θα μας τιμήσουν και φέτος με την παρουσία τους και θα μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και εμπειρίες τους.

Η Ογκολογία συνεχίζει πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά και η ΕΟΠΕ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους επιστήμονες υγείας για την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων σχετικά με τις νέες στρατηγικές και τις καινοτόμες θεραπευτικές εξελίξεις που χρειάζεται να ενσωματωθούν στο νέο πρότυπο της αντιμετώπισης του καρκίνου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου αυτή και κατά την διάρκεια της Τελετής Έναρξης, θα βραβευτεί η κ. Μαριάννα Λάτση, για τη συνεχή και έμπρακτη προσφορά της, στο τόσο ευαίσθητο, κοινωνικά και ιατρικά, πεδίο, που είναι οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα.

5ο Διεθνές Σεμινάριο Ώμου «Athens Shoulder Course 2022»

Οι πιο καινοτόμες μέθοδοι και τα πλέον επίκαιρα θέματα σχετικά με τη χειρουργική του ώμου, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 5ου κατά σειρά Διεθνούς Σεμιναρίου ώμου «Athens Shoulder Course» που διοργανώνει η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με την Ιταλική (SIAGASCOT) και Γαλλική (SFA) Αρθροσκοπική Εταιρεία, στην Αθήνα από 4 έως 7 Μαΐου.
Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα ιατρικά συνέδρια σε όλη την Ευρώπη επιστρέφει, με περισσότερους από 100 Έλληνες και ξένους ομιλητές και εκπαιδευτές, ορισμένους εκ των κορυφαίων ορθοπαιδικών χειρουργών με εξειδίκευση στον ώμο παγκοσμίως, με στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει σφαιρικά κι ολοκληρωμένα τους ορθοπαιδικούς, πάνω σε όλες τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένες ομιλίες και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ορισμένων από τους εμπειρότερους χειρουργούς ώμου, σχετικά με ζητήματα επικαιρότητας καθώς και τις νέες τεχνικές. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τα «Mini Battles» & τα «Debates» πάνω σε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης ίδιων παθήσεων.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων χειρουργείων και παρουσίαση πρωτοπόρων μεθόδων από τους ίδιους τους εισηγητές για την αποτύπωση των δυσκολιών και την άμεση αντιμετώπισή τους. Η εκπαιδευτική εμπειρία του σεμιναρίου θα ολοκληρωθεί με την πρακτική εφαρμογή σε πτωματικά παρασκευάσματα των πιο σύγχρονων τεχνικών αρθροσκοπικής και ανοικτής χειρουργικής του ώμου με συγκεκριμένες μεθόδους που ο κάθε συμμετέχων επιλέγει κατά την εγγραφή του. στο πλαίσιο του φετινού Athens Shoulder Course, θα διεξαχθεί για 3η χρονιά το «Special Physio Workshop», με διεθνή συμμετοχή. Απευθύνεται σε φυσιοθεραπευτές με στόχο τη σφαιρική προβολή των παθήσεων και την ενδελεχή παρουσίαση των τρόπων αποκατάστασης από χειρουργικής πλευράς.

Συχνότητα και παράγοντες κίνδυνου για λοίμωξη covid-19 σε εμβολιασμένους

Τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Viruses, σχετικά με τη συχνότητα και τους παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη COVID-19 σε εμβολιασμένα άτομα, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν όλα τα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Φεβρουαρίου με 5 Δεκεμβρίου 2021, στο Βέλγιο.

Όλες οι περιπτώσεις COVID-19 ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες. Μεταξύ 8.062.600 πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων, καταγράφηκαν 373.070 λοιμώξεις COVID-19 που αντιστοιχούν σε επίπτωση 11.2 ανά 100 ανθρωπο-έτη. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Ad26.COV2.S (Johnson) ή με το εμβόλιο ChAdOx1 (AstraZeneca) συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό με το BNT162b2 (Pfizer) κατά 54% και 68%, αντίστοιχα, ενώ ο εμβολιασμός με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 32%. Το προηγούμενο ατομικό αναμνηστικό λοίμωξης COVID-19 προσέφερε προστασία έναντι της επαναλοίμωξης μετά τον εμβολιασμό κατά 77% συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει στο παρελθόν.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου mRNA παρείχε επίσης προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 κατά 56% συγκριτικά με όσους δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εμβολιασμένοι είχαν προηγούμενο ιστορικό COVID-19 και νόσησαν ξανά ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα COVID-19 συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν υπερ της αξίας του αναμνηστικού εμβολιασμού καθώς και της προστασίας που παρέχει η υβριδική ανοσία έναντι της συμπτωματικής επαναλοίμωξης.

ΕΠΕ: 10 χρόνια ψηφιακή ενημέρωση για το άσθμα

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «10 Χρόνια Ψηφιακή Ενημέρωση για το Άσθμα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία», διοργάνωσαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και η Επιστημονική Ομάδα Άσθματος. Ο Πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Στυλιανός Λουκίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή με άσθμα, δέκα (10) χρόνια μετά την έναρξη του –πρωτοποριακού για την εποχή– ενημερωτικού ιστότοπου myasthma.gr προχωρά στην ανανέωσή του, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον ενημέρωσης και διαδραστικότητας».

Παρουσιάζοντας τον ανανεωμένο ιστότοπο ο Κωνσταντίνος Σάμιτας και η Εύα Φούκα, Υπεύθυνοι Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματος, υπογράμμισαν: «αποτελεί μία από τις σύνθετες δραστηριότητες της Ομάδας Άσθματος, καθώς εκτός από την παροχή έγκυρων επιστημονικών πληροφοριών για το βρογχικό άσθμα, παρέχει τη δυνατότητα στους πάσχοντες από βρογχικό άσθμα ή/και στο άμεσο συγγενικό τους περιβάλλον να επικοινωνούν με τα μέλη της ομάδας και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με το άσθμα.

Το περιεχόμενό του επιμελούνται μέλη της Ομάδα Άσθματος, ιατροί ειδικοί Πνευμονολόγοι με μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τη φροντίδα ασθενών με άσθμα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Επίσης η δομή του περιεχομένου είναι απλή και κατανοητή, διευκολύνοντας τον επισκέπτη να επιλέξει το θέμα επί του οποίου επιθυμεί να ενημερωθεί».

Αντιδράσεις για πιθανή ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ

Με αφορμή την απόφαση της 1ης ΥΠΕ, οι δευτερογενείς διακομιδές (αφορούν μη επείγουσες καταστάσεις, όπως εξιτήρια ασθενών από νοσοκομεία, επανεξετάσεις κ.α.) να παραχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία με ασθενοφόρα, ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργός Υγείας σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Στο κείμενο της ερώτησης, αναφέρεται ότι τόσο το ΕΣΥ, όσο και το ΕΚΑΒ έχουν δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση στη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς όμως να στηριχθούν με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς κανένα σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στη μετά-covid εποχή.

Με απόφαση του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ καθιερώνεται τιμοκατάλογος για τη χρέωση όλων των δευτερογενών διακομιδών, με την εταιρεία εταιρεία Europ Asistance Service να είναι ο βασικός ανάδοχος του «έργου» με πέντε ασθενοφόρα που κατανέμονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός (2), Σισμανόγλειο-Αμ. Φλέμινγκ (2) και Ιπποκράτειο (1). Εκχωρείται δηλαδή επίσημα στον ιδιωτικό τομέα ένα ακόμη κρίσιμο τμήμα της δημόσιας υγειονομικής φροντίδας, ενώ δεν διευκρινίζεται αν το κόστος θα επιβαρύνει την Υγειονομική Περιφέρεια και τα συγκεκριμένα Νοσοκομεία ή και τους ίδιους τους πολίτες που θα κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών. Ο Υπουργός ερωτάται εάν η ανάθεση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και εάν υπάρχει σχέδιο επιπλέον εκχώρησης λειτουργιών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες παρόχους, στο πλαίσιο της γενίκευσης των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ.

 

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Η “ανάσταση” που δεν ήρθε για τη Νικόλ 

“Φέτος το Πάσχα η “ανάσταση” που περίμενε η Νικόλ, η 25χρονη ασθενής μας με Κυστική Ίνωση, δεν ήρθε ποτέ. Η Νικόλ ήταν στη λίστα μεταμόσχευσης τα δύο τελευταία χρόνια και περίμενε να βρεθούν οι πνεύμονες που θα της έδιναν τη 2η ευκαιρία στη ζωή. Αν και το μόσχευμα βρέθηκε, δυστυχώς δεν ήταν κατάλληλο. Λίγες μέρες μετά το Πάσχα έχασε τη μάχη με τη ζωή. Για την Βασιλική μας τα προγνωστικά ήταν ακόμα πιο δύσκολα, η οποία κατέληξε από αναπνευστική ανεπάρκεια μόλις στα 21 της χρόνια, αφού δεν μπορούσε να ενταχθεί στη λίστα μεταμόσχευσης πνευμόνων λόγω του χαμηλού της σωματικού βάρους.  

Η “ανάσταση” όμως μπορεί να έρθει για την Αναστασία. Η 23χρονη Αναστασία πριν λίγες μέρες ξύπνησε από την διασωλήνωση και κατέρριψε για πρώτη φορά στην Κυστική Ίνωση κάθε προγνωστικό χαρίζοντας χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλους μας. Τώρα περιμένει να βρεθούν οι δύο πνεύμονες που θα της χαρίσουν πίσω τη ζωή της. Το ίδιο δώρο ζωής περιμένει με αγωνία και ο Γιώργος που εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στη λίστα μεταμόσχευσης”, δηλώνει η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Κωνσταντίνα Γιαννάκη.

Η Άννα Σπίνου, Πρόεδρος του Συλλόγου, συνεχίζει “Με την επαναστατική θεραπεία που “παγώνει” τη νόσο και απευθύνεται στο 90% των ασθενών με Κυστική Ίνωση παγκοσμίως και με τις καινοτόμες θεραπείες που δρουν στα αίτια της νόσου οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση καταφέραμε να πάρουμε πίσω την ανάσα μας.

 Όμως ένας μικρός αριθμός ασθενών δεν είναι επιλέξιμοι να λάβουν τις καινοτόμες θεραπείες λόγω των σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων τους, στις οποίες δεν επιδρούν μέχρι στιγμής οι υπάρχουσες θεραπείες. Γι’ αυτούς τους ασθενείς μας που βρίσκονται σε αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αλλά και για όσους είναι πολύ επιβαρυμένοι παρόλο που λαμβάνουν κάποια καινοτόμα θεραπεία, η μοναδική λύση επιβίωσης είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων. 

Με πρωτοβουλίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης είχε επιτευχθεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας (AKH). Με αυτή την συμφωνία επιτύχαμε να σώζονται κατά μέσο όρο 5 ασθενείς μας με Κυστική Ίνωση τον χρόνο, που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση πνεύμονα στην Αυστρία από το 2015 έως και το 2019. Η κάθε όμως χώρα οφείλει να κάνει την δική της προσπάθεια και έτσι από τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. 

Όμως μεταμόσχευση χωρίς μόσχευμα δεν υφίσταται. Και η Ελλάδα δυστυχώς έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων. Για τους πνεύμονες απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα, καθώς είναι πολύ ευπαθές μόσχευμα. Θέλοντας να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξει η αρνητική πρωτιά της χώρας μας και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για την αξία της δωρεάς οργάνων, ο Σύλλογος μας τρέχει τα τελευταία 2 χρόνια την καμπάνια μεταμοσχεύσεων “Απεριόριστη Ανάσα- Be a life donor”, με την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και την στήριξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Σακελλαροπούλου Κατερίνας. 

Στην τοιχογραφία μας στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας απεικονίζεται πραγματική ασθενής με Κυστική Ίνωση, η Λένα, που έκανε μεταμόσχευση πνευμόνων το 2016 στην Αυστρία, σε ηλικία 18 ετών. Η τοιχογραφία της Λένας σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας αποτελεί ένα συνεχές κάλεσμα προς κάθε πολίτη να γίνει μέρος της αλυσίδας ζωής για να δώσει τη 2η ευκαιρία στους ασθενείς που είναι σε αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η κοινωνία δείχνει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας, καθώς μέσα σε διάστημα 2 μηνών καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τους δωρητές οργάνων στο Μητρώο του ΕΟΜ. Ταυτόχρονα γίνονται σημαντικές προσπάθειες από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΜ, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ωνάσειο για να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων και τα απαραίτητα μοσχεύματα που χρειάζονται ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.”

Για να γίνουμε δωρητές οργάνων το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα κλικ στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων εδώ και να γραφτούμε ηλεκτρονικά. Είναι πολύ απλό και χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά. Λίγα λεπτά που θα δώσουν ζωή σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να διαδώσει το μήνυμα της αλυσίδας της ζωής. Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης που κοστίζει μόνο ένα κλικ.

Στηρίζουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με πράξεις! 

Χαρίζουμε απεριόριστη ανάσα στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, αλλά και σε κάθε ασθενή με αναπνευστικό νόσημα που περιμένει τη 2η ευκαιρία στη ζωή.

 

Υπεγράφη η συμφωνία για την προμήθεια της Ελλάδας με Evusheld

Υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca η συμφωνία για την προμήθεια της Ελλάδας με τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων Evusheld για την προφύλαξη πριν την έκθεση στην Covid-19.  Είναι σημαντικό ότι η χώρα προμηθεύτηκε έναν, έστω και σχετικά περιορισμένο, αριθμό δόσεων των αντισωμάτων αυτών που προφυλάσσουν από την νόσηση από κορονοϊό. Εκτιμάται ότι σε 2,5 μήνες περίπου, τα αντισώματα αυτά θα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας.

Το επόμενο βήμα για το υπουργείο Υγείας είναι να καθορίσει τα κριτήρια για το ποιες κατηγορίες ατόμων μπορούν να λάβουν αυτά τα αντισώματα.

Πώς θα επιλέγεται ο προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ, τον ΕΟΠΥΥ και τον προσωπικό γιατρό. Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

2. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό

γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

δ) ιδιώτης ιατρός

3. Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

4. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

5. Πλέον όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

Επίσης, με το νομοσχέδιο ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές. Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Επίσης, δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ. Παράλληλα, εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ. Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη. Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων. Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας. Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου.

Εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας για τη διαμόρφωση πολιτικών αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να διαμορφώνει πολιτικές αποζημιώσεων και σύναψης συμβάσεων, με κριτήρια ποιότητας, για τον καθορισμό των τιμών αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών (πάροχοι υγείας) και για την εφαρμογή υποχρεωτικών εκπτώσεων βάσει κριτηρίων ποιότητας (ποιοτικό rebate), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές.

Ως κριτήρια ποιότητας των υπηρεσιών των παρόχων υγείας ορίζονται ιδίως: α) η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού, β) η εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γ) οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων, δ) η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών, ε) οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται, στ) η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται, ζ) η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), η) η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών, θ) η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και ι) η κοινωνική δράση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.

 

Αποζημίωση φαρμάκων εξωτερικού, φαρμάκων εκτός ενδείξεων και φαρμάκων πρώιμης πρόσβασης

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, τα αιτήματα που αφορούν φάρμακα εξωτερικού και θα χορηγηθούν μέσω έκτακτων εισαγωγών ή ατομικών αιτημάτων διαβιβάζονται άμεσα από το διαχειριστή του Σ.Η.Π. ηλεκτρονικά στον αρμόδιο υπάλληλο του ΕΟΦ. Ο ΕΟΦ ενημερώνει ηλεκτρονικά μέσα σε πέντε ημέρες σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας και αν επιτρέπει τη διακίνηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, προκειμένου στη συνέχεια ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε έγκριση ή μη της αποζημίωσης αυτού.

Μετά τη λήψη της ηλεκτρονικής ενημέρωσης από τον ΕΟΦ, το αίτημα μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα διαβιβάζονται άμεσα από το διαχειριστή του Σ.Η.Π. σε τρεις ιατρούς ειδικότητας σχετικής με τη νόσο, οι οποίοι επιλέγονται τυχαία και που γνωμοδοτούν μέσα σε πέντε μέρες, λαμβάνοντας υπόψη το θεραπευτικό πρωτόκολλο, σχετικά με την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος και αποστέλλουν τη γνώμη τους προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση. Αν η διακίνηση του φαρμάκου δεν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, το αίτημα δεν διεκπεραιώνεται περαιτέρω και ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός. Τα αιτήματα που αφορούν σε φάρμακα που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων διαβιβάζονται σε αρμόδιο υπάλληλο του ΕΟΦ.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ηλεκτρονικά μέσα σε πέντε ημέρες σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας και τις εγκεκριμένες ενδείξεις του συγκεκριμένου φαρμάκου. Μετά τη λήψη της ενημέρωσης το αίτημα διαβιβάζεται σε τρεις ιατρούς ειδικότητας σχετικής με τη νόσο, οι οποίοι αποστέλλουν τη γνώμη τους προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Για τα φάρμακα πρώιμης πρόσβασης, τα αιτήματα διαβιβάζονται άμεσα στον Ε.Ο.Φ. ενημερώνει ηλεκτρονικά μέσα σε πέντε ημέρες σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας, τη συνταγογράφηση εντός ή εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και την ύπαρξη ή μη σχετικού προγράμματος δωρεάν χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου. Στη συνέχεια ακολουθείται και εδώ η παραπάνω διαδικασία.